Eseménynaptár
2024. május
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
4
5
11
12
15
17
18
19
20
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Hagyomány / Rendezvény   »   Egyéb programok

Rippl-Rónai kiállításon jártunk

2015. április 09. csütörtök 13:16

Március 27-én a 9ND osztály tanulói Bertók Evelina tanárnő vezetésével ellátogatottak a Magyar Nemzeti Galériába, és megtekintették a ,,Rippl-Rónai és Mailoll - Egy művészbarátság története” című kiállítást.
A látogatás során megismerhettük a művész leghíresebb alkotásait, illetve rövid kisfilmeken keresztül betekintést nyerhettünk életébe, művészetébe.
Hogy jól megfigyeljük a látottakat, a tanárnőtől feladatot is kaptunk. Ki kellett választanunk egy olyan festményt, ami a legjobban felkeltette az érdeklődésünket, és egy történetet kellett kitalálnunk a keletkezéséről. Ezt később angolul le is kellett írnunk, hogy ez által fejlesszük a nyelvtudásunkat is.
Köszönjük Bertók tanárnőnek, hogy megszervezte nekünk ezt a programot, mert egy nagyon kellemes délelőttöt tölthettünk el a Galériában.

Élőben követtük a napfogyatkozást

2015. március 20. péntek 13:24

Szeretjük, ha előbújik, ha kisüt, ha ragyog, ha felkel, ha lemegy, de a legnagyobb izgalom talán akkor lengi körül, amikor fogyni kezd. Naná, hogy mindenki tudja, miről van szó: 2015. március 20-án a DNG is napfogyatkozás-lázban égett. Hömöstrei tanár úrnak köszönhetően diákjaink biztonságos körülmények között szemlélhették eme ritka égi jelenséget. A képekre kattintva ízelítőt kaphatunk az izgalmas programból...
Aki lemaradt, búsulhat, legközelebb 2022. október 25-én figyelhetünk meg hasonló csillagászati jelenséget.:)

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Utazás a kémiába...

2015. február 12. csütörtök 14:08

Egy borús hétfői délután, amikor már mindenki otthon volt, mi, lelkes kémiások elindultunk Bozzai tanárnő és Kalmár tanárnő társaságában az ELTE-re, hogy az Utazás a kémiába előadást megtekintsük. A 45 perces zenés előadás a középiskolás szerves kémia tananyag reakcióinak jelentős részét felöleli. A természettudomány, a művészet, a fantázia, és a játékosság keveredik az előadásban. A történet kezdetén a kémia dolgozatra készülő diák elalszik tanulás közben. Álmában tanára varázsló képében elviszi Kémiaországba, ahol a reakciók megelevenednek. Nagyon jól éreztük magunkat. smiley

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Megemlékeztünk a magyarországi németek kitelepítéséről

2015. január 21. szerda 08:56

2015. január 19-én, a magyarországi németek kitelepítésének emléknapján a csepeli NNÖK megemlékezést tartott, melyen iskolánk tanulói rövid műsorral - Robert Becker és Engelbert Rittinger egy-egy versének és a hazáról, honvágyról, a kényszerű búcsúról szóló magyarországi német népdalok előadásával - vettek részt.
A megemlékezésen képviseltette magát Németh Szilárd országgyűlési képviselő; jelen voltak Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, a helyi képviselőtestület több tagja; a fővárosi német önkormányzat képviselői elnökükkel, Bárkányi Judittal; a csepeli német nemzetiségi önkormányzat képviselői elnökükkel, Lászlóné Balázsovits Magdolnával; helyi civil szervezetek és magánszemélyek.
A megemlékezést követően megkoszorúzták a polgármesteri hivatal falán 2013-ban elhelyezett emléktáblát.
Megtiszteltetés volt számunkra a megemlékezésen közreműködni.
 

Országos Gála 2015

2015. január 13. kedd 07:30

Idén január 11-én tizenkilencedik alkalommal került sor a Magyarországi Német Önkormányzatok Napjára, melyet minden évben január második hétvégéjén, az első ízben 1994 decemberében választott kisebbségi önkormányzatok megalakulásának évfordulóján ünnepelnek.
Ezúttal iskolánk 20 tanulóját érte az a megtiszteltetés, hogy a hazai németség legrangosabb rendezvényén segédkezhettünk. Mindannyiunk felöltötte legszebb népviseletét, nagy várakozással készültünk a gálára. Az ünnepség előtt a bejáratnál fogadtuk és üdvözöltük az ország minden tájáról érkező vendégeket, sokszor "sváb nyelvtudásunkat" is megcsillogtathattuk. A rendezvény fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök volt.  Különleges élmény volt, hogy mi is jelen voltunk fogadásánál és a "legszerencsésebb párunk" még a helyére is kísérhette az Elnök Urat.
Ebből az alkalomból kerültek átadásra a németség legrangosabb kitüntetései az Ehrennadel für das Ungarndeutschtum - Dr. Elisabeth Knáb, Dr. Gerhard Seewann, Marta Stangl - valamint a fiatalok körében a Valeria Koch díj - Viktória Göbl, Jessica Marlók, Corinna Schneider - Gratulálunk minden díjazottnak! A díjak átadásánál többen közülünk a színpadon is kaptak feladatot. A gálán igazán színvonalas és érdekes műsort tekinthettünk meg - az ország legjobb tánccsoportjai, zenekarai és kórusai lépnek fel minden évben.
Azt gondolom mindannyiunknak maradandó élmény, hogy ennek a csodálatos gálának mi is a részesei lehettünk! Köszönjük a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának, hogy felkértek minket erre a megtisztelő feladatra!
Majeczki Martin (12.B)

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Ismét színházban jártunk

2015. január 09. péntek 08:09

December 21-én – bár már elkezdődött a téli szünet  a 9NA és 9NC osztályok 23 érdeklődő tanulója Friedrich tanárnő és Galambos tanár úr kíséretében ellátogatott a Centrál Színházba, a Nézőművészeti Főiskola című darabra.
Fél 7- kor találkoztunk az Opera előtt és nem sokkal később elindultunk a színházba. Beültünk a nézőtérre és izgatottan vártuk, hogy kezdetét vegye az előadás.
Egy kortárs darabot láthattunk remek színészek előadásában. Senki sem bírta nevetés nélkül végignézni a darabot, ugyanis a színészek rendkívül humorosan mutatták be a nézők neveletlen viselkedését a jövőben. A nézők oda nem illő magatartása miatt a színházak bezártak és évekkel később főiskolán kezdtek nézőtanoncokat oktatni. A darab végén tetőfokára hágott a hangulat, ugyanis az egyik színész megjelent a „szupernézőosztag” ruhájában, ami könnyelszívóval, három napi hideg élelemmel és egyéb fontos dolgokkal van felszerelve amik segítségével a néző zavartalanul élvezheti az előadást.
Ismét remek programban részesülhettünk, izgatottan várjuk a januárt!
 
Schwarczkopf Léna és Pál Rebeka (9NA)

Az MTA Nyelvtudományi Intézetében jártunk

2014. november 20. csütörtök 19:06

2014. november 19-én Sziklainé Leposa Márta tanárnő vezetésével ellátogattunk a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet Többnyelvűségi Kutatóközpontjának Nyílt Napjára, ahol számos érdekes foglalkozás várt bennünket. Először egy előadást hallgattunk meg, ami az otthonról hozott nyelvről és az iskolai nyelvről szólt. Érzékenyítő feladatokat oldhattunk meg a siket közösség mindennapjainak jobb megismerésére, így pl. játékos feladatokon keresztül ismerhettük meg egyes szavak jelnyelvi jelentését, valamint megtanultuk saját nevünket eljelelni. Ismerkedhettünk a cigány nyelvvel, behatóbban tanulmányozhattuk a számunkra cseppet sem ismeretlen magyarországi német nyelvjárásokat, vagy éppen a nyelvrokon finn nyelvet. Utóbbit boncolgató workshopon pl. finn és magyar szavakat kellett összepárosítanunk, "kódoló táblák" segítségével kérdésekre válaszolnunk. Összességében nagyon érdekes benyomásokat és inspirációkat szereztünk, és még ajándék reklámanyagot is kaptunk útravalóul...:)  Nagyon közvetlenek és kedvesek voltak velünk. Ha lehetőségünk nyílna, szívesen vennénk részt hasonló jellegű előadásokon, ahol meg több élethelyzetet megismerhetnénk. 
 
Kovalik Niki, Welsch Lilla, Megyes Krisztina és a többiek:) beszámolója alapján...

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Szemrevaló 2014

2014. október 12. vasárnap 15:49

Lassan már hagyománnyá válik, hogy iskolánk több csoportja is részt vesz a Goethe Intézet által szervezett "Szemrevaló" filmfesztiválon.
Ebben az évben is lehetőségünk nyílt válogatni a legújabb német, osztrák, valamint svájci filmek közül. A szórakozáson és vidám jeleneteken kívül a "Szilánkpark" és "Családban marad" című filmek olyan problémákat és szituációkat is tematizáltak, melyek a magyar fiatalok életében is előfordulhatnak, így a diákokat a saját világukról való elmélkedésre is sarkallják. A fotókon a 12.B, 10.B és 10.D osztályok (és Jakus tanárnő:)) láthatók a Művész Moziban.

Tantestületi továbbképzés (2014): Bátya- Kalocsa- Harta

2014. október 06. hétfő 09:15

2014. október 3-án tantestületünk egynapos kihelyezett továbbképzésen vett részt. A Bátya - Kalocsa - Harta utat bejárva (köszönet illeti a  Pesterzsébeti Német Nemzetiségi Önkormányzatot, amely a különbuszt biztosította számunkra) nagyon érdekes és tanulságos helyeket kereshettünk föl.
A bátyai paprikafeldolgozó üzem után, Kalocsa város látványosságai következtek, majd Harta (Hartau), a hagyományait őrző nagyközség igen szívélyes vendéglátását élvezhettük. A helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében hiteles és szakértő idegenvezetőkkel tekinthettük meg a gondosan berendezett tájházat, a bútorfestő műhelyt, és a Hagyományőrző Egyesület tagjaival is megismerkedhettünk.

Ezúton is köszönjük a Pesterzsébeti és a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatását a továbbképzés megvalósításához!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Vízitábor 2014 júliusa

2014. szeptember 24. szerda 20:16

2014 júliusában diákjaink Krausz tanárnő vezetésével a Tisza-tó környékén vízitáboroztak. Evezés, motorcsónakos kirándulás, főzöcskézés, strandolás... és még sok más. Élményeikből egy diákbeszámoló ad ízelítőt:

Tesiórán értesültük a hírről, hogy idén Éva néni megszervezi a vízi tábort. Hosszas gondolkodás után eldöntöttük, hogy elmegyünk és elsajátítjuk az evezés fortélyait.
A megjelölt időpontban nagy lelkesedéssel gyülekeztünk a buszpályaudvaron, de a 4 órás út lelohasztotta kicsit a kedvünket. Hosszú, izzasztó séta után elértük el célunkat, az Albatrosz kikötő kempingjét a Tisza-tónál. Mire megérkeztünk jócskán beborult az ég, ez viszont nem tántorított el minket attól, hogy (egy kis gyorstalpaló után) vízre szálljunk. Az első „bemelegítő” túránk, röpke két órás volt. Éreztük is rendesen a hatását, miután kiszálltunk a kenukból. Másnap dupla ekkora túrát tettünk meg, de enyhített a fájdalmunkon a finom vacsora. A 3. napon ellátogattunk a poroszlói Ökocentrumba, megnéztünk egy 3D-s természetfilmet, majd felmentünk a kilátóba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a Tisza-tó környékére. A szerdát vártuk a legjobban, mert ezen a napon a motorcsónak kényelméből  élvezhettük  a Tisza élővilágát, nem mellesleg  a strandra is elmentünk. A csütörtök volt a legkeményebb nap, mert ekkor eveztünk a legtöbbet. Viszont az este kárpótolt minket, mert elmentünk breakdance-elni, dodzsemezni. Az utolsó napon kimentünk a partra, lehetőségünk volt elbúcsúzni a gyönyörű Tiszától. A hazafele út ismét hosszúra nyúlt, de sok élménnyel gazdagodva tértünk vissza Budapestre. 
Reméljük jövőre is megrendezésre kerül a tábor, és akkor még több lelkes jelentkezővel utazhatunk el!smiley

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva