Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal / Hírek / „Néma forradalom” a DNG-ben (2022): közös filmnézéssel emlékeztünk meg az ’56-os eseményekről

„Néma forradalom” a DNG-ben (2022): közös filmnézéssel emlékeztünk meg az ’56-os eseményekről

2022. október 21. péntek 10:07

2022. október 20-án rendhagyó módon emlékeztünk meg az 1956-os eseményekről. A Konrad Adenauer Stiftung és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága jóvoltából filmvetítést szerveztünk az iskola torna- és színháztermében. Lars Kraume „Das schweigende Klassenzimmer” („Néma forradalom”) című filmjét tekintettük meg (német nyelven, magyar felirattal), mely megtörtént eseményen alapszik. A film egy kelet-német érettségiző osztály történetét mutatja be, akik két perces néma csend formájában fejezik ki szolidaritásukat a magyar forradalommal és annak áldozataival. Tettük az adott rendszerben olyan következményekkel jár, melyekkel sem a diákok, sem a szülők, sem az iskolavezetés nem számolt. A film nemcsak az ’56-os magyar forradalom és az azt követő események német visszhangját mutatja be, hanem egyéni sorsokon keresztül nyújt izgalmas bepillantást az akkori rezsim működésébe.

Bátran állíthatjuk, hogy a film - korosztálytól függetlenül - mindenkire nagy hatással volt.

Az alábbi linkre kattintva néhány diákvisszajelzés olvasható…

A filmnézést egy különleges program koronázta meg: jelen volt egy még élő kortanú, Karsten Köhler úr, aki a filmben bemutatott osztály osztályszóvivője volt. Köhler úr első kézből mesélt történeteket az akkori időkből, a filmkészítés részleteiről, és nagy odaadással válaszolt diákjaink kérdéseire. Köszönjük mindenkinek, aki figyelmével, kérdéseivel hozzájárult a sikeres rendezvényhez!

Köszönjük Karsten Köhler úrnak, hogy ellátogatott hozzánk, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) és a Konrad Adenauer Stiftungnak pedig a nagyszerű lehetőséget!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva