Eseménynaptár
2022. május
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
 
 
1
7
8
11
14
15
16
18
19
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Hagyomány / Rendezvény   »   Egyéb programok

Ilyen volt a Sportok éjszakája 2022-ben

2022. május 16. hétfő 11:37

 

2022.04.13-án tartottuk rendhagyó Sportok Éjszakája rendezvényünket, melyen 16 csapat, három sportágban (floorball, kosárlabda, labdarúgás) mérte össze erejét, 19:00-tól, másnap reggel 07:00 között. A csoportmérkőzések két térfelen, az előzetes sorsolásnak megfelelően zajlottak, majd a két csoportgyőztes küzdött meg adott sportágban az első és második helyért, a két második helyezett a harmadik és negyedik helyért és így tovább, egészen a tizenkettedik helyezéséig.

Mérkőzésenként a győztes csapat kettő, a vesztes csapat nulla pontot szerzett, míg döntetlen esetén egy-egy pontot írtunk jóvá mindkét csapatnak. Azonos pontszám esetén a több lőtt gól döntött és ha még ezután is egyformán álltak a csapatok (erre többször is volt példa a tornán), akkor a kevesebb kapott gólt vettük alapul.

Floorball sportágban első helyezett a „8+1” csapata, második helyezett az „Albert Irsa, harmadik helyezett a „Sportpocak” lett. Kosárlabdában a „8+1” végzett az élen, második helyen a „Sportpocak”, harmadikon az „Albert Irsa”. Labdarúgásból az első szintén a „8+1” csapata, második a „Ne sírjál már eMber”, harmadikon az „Albert Irsa” végzett.

Az összesített végeredményt tekintve, mivel mindhárom sportágat a „8+1” együttese nyerte, nem volt meglepetés, hogy ők végeztek a dobogó legfelső fokán itt is. Ezüstérmet nyert az „Albert Irsa”, a dobogó harmadik fokára a „Kolbik” csapata állhatott fel.

A táblázatra kattintva megtekinthető a sportágankénti eredmény mellett, az összesített végeredmény is.

Külön öröm volt számomra, hogy volt végzős diákjaink csapatot kiállítva (Reunion) vettek részt az eseményen, meglátogatva régi iskolájukat, tanáraikat, valamint diáktársaikat. Összesítésben az előkelő ötödik helyen végzett csapatuk, azonban ebben a korban már ez is nagyon szép eredménynek tekinthető, melyhez ezúton is gratulálunk.

Az idei év újítása volt, hogy sportáganként is hirdettünk végeredményt, oklevél díjazással, illetve, hogy az összesített eredmények alapján, az első három helyezett éremdíjazásban részesült. Nagyon köszönjük Laczkó Erzsébet tanárnőnek, hogy idén is meglepte az elő helyezett csapatot egy nagyon finom tortával! A DÖK jóvoltából a csapatok egy nagy tábla csokit kaptak ajándékba, melyet ezúton is köszönünk.

Továbbá külön köszönöm azon kollégáimnak a segítséget, akik aktívan részt vettek a mérkőzéseken és egyben ellátták a felügyelő tanári feladatokat az éjszaka folyamán: Farkas Mónika, Dézsi Mariann, Kalmár Katalin, Liptai Fruzsina tanárnőknek, valamint Ricsováry Takács Gergely tanár úrnak. Biztos vagyok benne, hogy a diákoknak nagy élmény lehetett a tanárokkal egy csapatban játszani, vagy éppen ellenük játszva, ellenfélként megmérettetni magukat.

Diáksegítőinknek nagy szerepe volt abban, hogy a rendezvény gördülékeny és zökkenőmentes legyen, segítségeteket ezúton is nagyon köszönjük. Név szerint: Juhász Dávid 9.NB (fotózás), Tóth Eszter 10.A (fotózás), Gigler Frigyes 9.NB, Szutter Olivér 9.NB, Kincses Karina 9.NB, Lehóczki Virág 9.NB, Török Viktória 9.NB, Majzik Maja 9.A, Fodor Lili 10.B, Szabó Hanna 10.B, Csenteri Ákos 11.A, Králl Jonatán 11.A, Csombó Kamilla 11.A, Pócsfalvi Nelli 11.A.

Végezetül szeretném megköszönni Krausz Éva tanárnőnek, hogy annak idején életre keltette a Sportok Éjszakája rendezvényt, hogy az idei évben, óraadó tanárként is részt vett a szervezésben és a lebonyolításban, valamint segített főszervezői teendőimben és bármilyen kéréssel fordulhattam hozzá. Reméljük, még hosszú évekig viszont láthatjuk őt.

Jövőre, Veletek, ugyanitt.

Sáry József szervező tanár

Köszönjük Sáry tanár úr szervező munkáját, minden diák, tanár és szervező aktív részvételét és a program sikeres lebonyolításához való hozzájárulását!

Az alábbi linkre kattintva egy diákbeszámoló is olvasható...

A lenti linkeken fotók tekinthetők meg...

Sportok éjszakája 1.
https://drive.google.com/drive/folders/1-SEKFJmAtpJD2BwJnOP86VfYqsDnlhNX
 
Sportok éjszakája 2:
https://drive.google.com/drive/folders/1sAduOc0HtZ4QvocnEysN0TjES6fw540f
 
A Sportok éjszakára rendezvényünk a DÖK-nap záróakkordja volt. Az alábbi linken a DÖK napi programokhoz kapcsolódó képek érhetők el:
https://drive.google.com/drive/folders/1-DrCW0SetBKPkgnd3YtLmJujhp2jZ08X

DNG - Stimmen wir an 2022!

2022. május 10. kedd 13:29

Unsere Schule hat auch dieses Jahr am Aufruf "Stimmen wir an!" mitgemacht. Das Endprodukt ist unter folgendem Link zu sehen/hören.

Wir danken unserem Chor, all den Mitsingenden und der Chorleitern, Frau Zsuzsanna Györfi!

A DNG Kórustáborának krónikája (2022)

2022. május 09. hétfő 08:39

2022. április 4 – 8. között zajlott az idei DNG Kórustábor. Rengeteg izgalmas program, számtalan tapasztalás, fantasztikus közösségi élmény. A tábor rövid krónikája ízelítőt ad a táborból:
 
2022. április 4.
Délelőtt tíz órakor indult el velünk a busz úticélunk, Súr felé.  A sokoldalúan összeállított program, melynek középpontjában a magyarországi német népdalok megismerése és a közös éneklés állt, izgalmas öt napot ígért.
Ezen az első délutánon Pusztavámon vendégeskedtünk. Először a tájházat néztük meg, utána pedig a helyi német nemzetiségi kórussal találkoztunk. Fantasztikusan jó hangulatú közös éneklés következett, melynek során a helyi dialektussal is ismerkedhettünk egy kicsit pusztavámi népdalok segítségével.
Móron vacsoráztunk, majd már a szálláson táncház és kóruspróba következett kórusvezetőnk vezényletével. 
 
2022. április 5.
Kedden közös reggeli után indultunk el a Gaja-völgyi tájcentrumba, ahol frissítő sétánk közben az erdő állatait nem zavarva, diszkréten elénekeltünk egy-két dalt.
A rövid kirándulást követő ebéd után Székesfehérváron megnéztük a különböző művészeti ágak (építészet, festészet, irodalom, szobrászat) alkotásait bemutató Bory-várat. Innen együtt mentünk a Kossuth utcába, ahol részesei lehettünk a 16 órai órajátéknak. Ezután a kórustagok játékos feladatokat kaptak: szerenádot adtak Mujkó bohócnak és Kati néninek, illetve rövid interjúkat készítettek helyi lakosokkal a magyarországi németekről.
A Várpalotán elköltött vacsora után már csak egy rövid éneklés következett a szálláshelyen, majd akinek kedve volt hozzá, nézhette az aktuális BL meccset.
 
2022. április 6.
Egy frissítő délelőtti kóruspróba után indultunk el Mórra. A nap első úticélja a Lamberg-kastély volt. A professzionális vezetés során megismerhettük ennek a titokzatos múltú épületnek a történetét. A kastély parkjában található házikóban a móri németek emléktárgyait tekinthettük meg. A ház belső tereit a helyi németség hagyományai szerint alakították ki.
Ebéd után egy kis szabadidő következett, így alkalmunk nyílt a város önálló felfedezésére.
Fél 6-kor már Gánton voltunk, ahol először megismerhettük a Szent Vendel templomot, majd egy közös táncpróba következett a helyi német nemzetiségi ifjúsági tánccsoporttal.
A nap zárásaként együtt énekelhettünk a gánti Liederkreis (dalkör) tagjaival.
 
2022. április 7.
A csütörtök reggel is élményteli napot ígért. A délelőttöt a zirci apátságban töltöttük, ahol igazán emlékezetes vezetések során ismerhettük meg a csodálatos épületegyüttes egyes részeit. A látnivalók megtekintése után egy kis időt az ajándékboltban is eltölthettünk.
Utunk aztán Csesznekre vezetett, ahol a vár tövében költhettük el az aznapi ebédet kint a szabadban, gyönyörű, tavaszi időben. Ebéd után már várt ránk a várkapitány, aki rövid hegymászás után bemutatta nekünk Csesznek várát.
Este magunk készítettük a vacsorát, amit jókedvűen, énekelve (és igen gyorsan) fogyasztottunk el.
 
2022. április 8.
Utolsó nap már csomagokkal együtt indultunk útnak, elköszöntünk Súrtól.
Ezen a napon elsőként a frissen felújított nádasdladányi Nádasdy-kastélyba látogattunk, ahol úgy érezheti magát a látogató, mintha vendégségben járna a Nádasdyaknál.
A Velencei tónál elfogyasztott ízletes ebéd és fejenként 5-6 rétes után lassan megérkeztünk Budapestre. Itt zárult le aztán a kórustábor öt szép napja.
 
A krónikaíró stílszerűen egy népdal két sorával zárja beszámolóját:
“Spielet auf ihr Musikanten
Spielet auf ein Abschiedslied!“
(Játékra fel zenészek/játsszatok egy búcsú dalt!)

A tábor Magyarország Kormányának támogatásával, a NTAB-KP-1-2022/1-000117 azonosító számú pályázati program keretében került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Jugendkonferenz der LdU in Maan 2022 - Das DNG leistete wieder einen starken Beitrag zum guten Gelingen der Konferenz

2022. április 28. csütörtök 08:44

Zwischen dem 22. und 24. April fand bereits die siebte Jugendkonferenz der LdU im Haus Leimen in Maan statt.

Aus dem DNG haben sich daran Léna Fábián, Tímea Nadj, Ágnes Kuti, Márton Kékesi und Herr Martin Surman-Majeczki beteiligt. Die anderen Teilnehmer sind aus verschiedenen Siedlungen Ungarns gekommen, wie z.B.: aus Baje, Bawaz, Boglar, Fünfkirchen, Hartian, Maan, Neudörfl, Sanktiwan, Sankt Martin, Tolnau, Werischwar und Wetschesch.

Am Freitagabend haben Ibolya Hock-Englender und Emil Koch Präsentationen über die neue Strategie bzw. neue Jugendstrategie der LdU gehalten. Danach haben wir uns vier kurze Vorträge von vier Leuten gehört, wie in ihrer Heimat das Nationalitätenwesen funktioniert. Den Rest des Abends haben wir damit verbracht, einander kennenzulernen.

Im Rahmen des Programms am Samstag haben wir in Gruppen gearbeitet, alle Gruppen arbeiteten eins von den vier angegebenen Themen aus. Diese waren: Talententwicklungsprogramm, Tragbare Tracht, Einbezug der Jugendlichen ins örtliche Nationalitätenleben und Aufschwung der ungarndeutschen sozialen Medien. Das Projekt Tragbare Tracht hat das Interesse von vielen geweckt, wie man das Dirndl durch tragbare ungarndeutsche Trachten ersetzen könnte. Am Nachmittag haben die Gruppen ihre gesammelten Ideen mit den anderen geteilt und wir diskutierten gemeinsam über diese Themen.

Später sind wir nach Edeck gefahren, um das Heimatmuseum zu besichtigen. Den Abend haben wir in der Kellerei Buzál-Mórocza verbracht, Antal Kresz spielte auf Akkordeon ungarndeutsche Volkslieder und wir haben gemeinsam gesungen.

Am Sonntagvormittag musste jeder eine Projektidee vorführen, die er oder sie gerne mithilfe der am Wochenende gesammelten Impulse verwirklichen würde. Viele haben solche Vorschläge gemacht, die vor allem das örtliche Nationalitätenleben verbessern würden. Wir haben aber auch solche Ideen gehört, die das ungarndeutsche Leben auf landesweiter Ebene verändern könnten.

Ich glaube, wir haben uns alle an diesem Wochenende sehr wohlgefühlt, wir konnten unsere Erfahrungen gegenseitig austauschen und unsere Kontakte erweitern. Ich kann solche Veranstaltungen jedem empfehlen, der etwas für seine Nationalität tun will und eine größere Rolle im Leben der Ungarndeutschen spielen möchte.

Márton Kékesi (10.B)

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Besuch in der Gedenkstätte „malenkij robot“

2022. április 25. hétfő 09:25

Am 26. März 2022 besuchte die Klasse 12.A im Rahmen des Projekttages die Gedenkstätte am Ferencvárosi Bahnhof in Budapest. Der Besuch schloss sich an die Thematik der Volkskundestunden an, in denen wir uns mit Verschleppung zur Zwangsarbeit beschäftigten.

Unter der kundigen Führung des Mitarbeiters des Nationalmuseums, Márton Fülöp konnten wir unsere Kenntnisse vertiefen und weitere Details dieser finsteren Epoche kennenlernen. Wir alle waren beeindruckt von der Kraft, die von den Räumen und Installationen der Gedenkstätte ausging. Ganz besonders stark fanden wir den strahlend weißen Raum, in dem der Opfer gedacht wurde - in der Form der ewigen Schneefelder mit drei Holzkreuzen, einer Liste der Verstorbenen und eindrucksvollen Klängen. Am Schluss konnten wir uns noch kurze Interviews mit Überlebenden ansehen. Nach anderthalb Stunden verließen wir den Bunker nachdenklich und erfreuten uns der Frühlingssonne.

Für ihre Hilfe danke ich der Klassenleiterin der Klasse 12.A, Frau Dézsi, sowie die Begleitung von Martin Surman-Majeczki.

Tímea Szép, Organisatorin

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Fantasztikus siker volt az első DNG X-Faktor

2022. április 13. szerda 07:51

2022. március 31-én délután zajlott iskolánk történetének első X-Faktor rendezvénye, ami a nagy sikerre való tekintettel remélhetőleg hagyománnyá válik...

Szavak helyett beszéljenek a képek...

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Besuch in der südpester Kläranlage 2022

2022. április 13. szerda 07:36

Zum Anlass des Weltwassertages bekam eine Gruppe von neugierigen Schülern und Schülerinnen, die bereit waren, ihren Samstagmorgen in den Horizonterweiterung zu widmen, unter der Leitung und Organisation von Frau Kalmár und Hilfe von Frau Szép die Gelegenheit an einer Führung in der Wasserkläranlage von Süd-Pest unweit des Gymnasiums teilzunehmen.

Warum lohnt es sich nächstes Jahr auch mitzukommen? Oder mit anderen Worten ausgedrückt:

Warum solltest du die Möglichkeit in dem folgenden Jahr nicht wieder verpassen einen Überblick über den hochinteressanten Prozess der Abwasserreinigung zu bekommen, und sogar die einzelnen mechanischen, biologischen chemischen Schritte des Verfahrens kennenzulernen? Es betrifft praktisch jeden Menschen, denn ehrlich gesagt, wer in unserer modernen Zivilisation duscht, wäscht, kocht oder benutzt die Toilette nie?

Zweitens; du kannst auch erfahren, wie eine solche Anlage finanziert wird, denn logischerweise kostet es eine enorme Geldsumme. Auch wenn es manchmal so erscheint, wenn man das Klo spült, dass dessen Inhalt einfach in dem Nichts verschwindet, aber es stimmt überhaupt nicht. Wegen der sehr strengen Umweltvorschriften darf das Abwasser nicht einfach direkt in die Flüsse wiedergeleitet werden. Bis vor etwa 60 Jahren war die Situation noch anders. Das erste Klärwerk war in Ungarn im Jahre 1966 in Betrieb genommen, nämlich die von uns besuchte Abwasserbehandlungsanlage Süd-Pest, die sich heutzutage um das Abwasser von Pestlőrinc, Kispest, Erzsébet Soroksár und von einigen Siedlungen in der Budapester Agglomeration kümmert.

 Mir persönlich gefiel am besten an der Tour, dass ich hautnah, am eigenen Leib erfahren konnte, wie viel Arbeit darin steckt die Natur von unserem leichtsinnig, sehr oft überflüssig produzierten Schmutz zu verschonen oder zumindest zu versuchen die negativen Auswirkungen zu reduzieren. Damit dieses Erlebnis nicht in Vergessenheit gerät, bekamen am Ausgang alle Teilnehmenden einen erdförmigen Ball geschenkt, der uns in der Zukunft immer wieder erinnern wird, dass wir noch viel mehr für unsere Erde tun müssten, um sie auch für die zukünftigen Generationen bewahren zu können.

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Sportok éjszakája 2022 beosztás

2022. április 12. kedd 08:04

Kedves Diákok!

A lenti linkekre kattintva elérhető a Sportok Éjszakájának selejtező és helyosztó időrendje, valamint a csapatok sorsolának eredménye is.

Jó böngészést kívánunk, sok szeretettel várunk Benneteket szerdán, 18:00-kor a tornateremben!

Sáry József, szervező tanár

Floorball selejtezők
Kosárlabda selejtezők
Labdarúgás selejtezők
 

 

 

Das DNG beteiligt sich auch an der Weiterentwicklung des Ungarndeutschen Landeslehrpfads

2022. március 28. hétfő 12:01

Am 24. März nahm ich mit Frau Kóbor, Leiterin der Fachschaft Deutsch in der Organisation der Nationalitätenbildungszentrale an einer Fortbildung in Baje teil, die die Weiterentwicklung des Ungarndeutschen Landeslehrpfads bezweckte. Es sollten altersgerechte Aufgaben für Schüler zusammengestellt werden, die eventuell später bei Lehrpfad-Rallyes eingesetzt werden können.

Zuerst haben wir in der Begleitung vom Herrn Manz, Vorsitzender des Bildungsausschusses der LdU den Landeslehrpfad besichtigt, nachher haben wir in mehreren Arbeitsgruppen an Aufgaben für Unterstufe und Oberstufe und Gymnasium gearbeitet. Es haben Pädagogen aus dem ganzen Land in dem Arbeitsprozess mitgemacht, also es war auf jeden Fall eine gute Plattform für den fachlichen Austausch unter den ungarndeutschen Nationalitätenschulen.

Hoffentlich wird das Aufgabenblatt bald schon fertig und wir werden künftig auch Schülergruppen nach Baje schicken können, um eine spannende Lehrpfad-Rallye zu begehen.

Vielen herzlichen Dank für die Gastfreundschaft des Ungarndeutschen Bildungszentrums, wir haben uns während der Arbeit sehr wohlgefühlt!

Martin Surman-Majeczki

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Nemzetiségi Sporthétvégén jártunk 2022

2022. március 28. hétfő 11:30

Gimnáziumunk is részt vett az I. Nemzetiségi Sporthétvégén, amelyre a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság szervezésében Szarvason került sor 2022. március 4-től 6-ig. A torna keretein belül lány röplabda és fiú labdarúgás sportágakban mérhették össze a tudásukat a diákok. A hétvégét a szervezők és a nemzetiségi válogatott futballmérkőzése nyitotta meg, majd a sorsolást követően minden iskola saját készítésű nemzetiségi műsorral mutatkozott be. Másnap került sor a sportesemények lebonyolítására, amelyek izgalmairól Szirmai József röplabdaedző, illetve Koncz Renáta testnevelő tanár számolnak be a következőkben.

„A szarvasi Nemzetiségi Sporttornán nyolc lány röplabdacsapat indult. A DNG csapata nagyon fiatal volt, hiszen az elmúlt két évben két komplett csapatra való játékos érettségizett le és őket nagyon nehezen tudtuk pótolni, mivel a járvány miatt edzéseket sem tudtunk tartani. A mostani játékosokkal gyakorlatilag csak öt hónapot tudtunk együtt dolgozni.

A szervezők két négyes csoportot alakítottak ki. A csoportok tagjai körmérkőzést játszottak. DNG-s lányok a 2. helyen jutottak tovább a helyosztókra, így a döntőbe jutásért a szerb Nikola Tesla Gimnázium csapatával kerültünk össze, amely egy komplett NB1-es alakulatot hozott el a tornára. Ezt a meccset nyilván elvesztettük.

A bronzmérkőzésen szoros küzdelemben a hosszabbításban végül alulmaradtunk a Valéria Koch Iskolaközpont csapatával szemben, így negyedikek lettünk, amely ebben a mezőnyben zömmel 9.-es és 10.-es lányoktól kitűnő eredmény volt.

A mérkőzések szervezése pontos, szakmailag korrekt volt. Lányaink nagyon jól érezték magukat, sokat tanultak. Azt gondolom, örök élmény marad a torna mindannyiunk számára.”

A röplabdacsapat tagjai: Baumann Brigitta, Baumann Noémi, Diós Csenge, Erdélyi Lilla, Juhász Janka, Kerekes Kitty, Kuti Ágnes, Michélisz Anna, Vitéz Réka

„A Német Nemzetiségi Gimnázium tíz fiúval indult neki az első Nemzetiségi Sporttornának. A tornán nyolc iskola tanulói vettek részt, így a csapatok mérkőzései két csoportra bontva kezdődtek. Az ellenfeleink német, szerb és román iskolából kerültek ki. Az első meccset 2x15 percben kezdtük a Koch Valéria Iskolaközpont diákjaival és egy izgalmas mérkőzésen 4:4-es eredménnyel indítottunk. Egy kis pihenő után következett a Nicolae Bālcescu Román Gimnázium, akikkel szintén döntetlent játszottunk, de zárásként a szerb Nikola Tesla Gimnázium csapata ellen az erőnk fogytán vereséggel zártunk. A csoportból az első két helyezett jutott tovább, mivel harmadikként végeztünk így számunkra véget ért a torna. Ennek ellenére nagyszerű élményekkel gazdagodott a csapat és végre a pandémia után újra megrendezésre kerülhetett egy ilyen sportesemény, amelyre régóta vártak a diákok.”

A focicsapat tagjai: Dolla Jakab, Fekete István, Geiger Norbert, Kiss-Móger Mihály, Mayer Levente, Patyi Máté, Payer Péter, Petróczi Mátyás, Tóth Levente, Váradi Kevin

Ezúton szeretnénk megköszönni Soltész Miklós államtitkár úrnak és munkatársainak a részvételi lehetőséget, valamint a torna megszervezését. Szintén nagyon köszönjük minden diákunknak a tisztes helytállást, büszkék vagyunk rátok! A látottak alapján biztosak vagyunk benne, hogy jövőre már nem csak feledhetetlen élményekkel, hanem fényes érmekkel a nyakunkban térhetünk haza!

Köszönjük kísérő tanárainknak, Koncz Renáta tanárnőnek, Surman-Majeczki Martin tanár úrnak és Szirmai József tanár úrnak a projekt szervezését és kísérését!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva