Eseménynaptár
2024. március
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
9
10
11
12
13
15
16
17
19
20
21
24
25
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal / Hírek / Első helyezés az Országos Német Verseny döntőjében (2023)

Első helyezés az Országos Német Verseny döntőjében (2023)

2023. április 12. szerda 10:27

2023. március 30-án Baján került sor a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja szervezésében, 9-10. osztályos diákok számára az Országos Német Verseny döntőjére, melyen három 10.B osztályos diákunk, Aranyvölgyi Kinga, Grobe Anna és Szabó Laura képviselték iskolánkat.
A versenyről és a fényes eredményről Szabó Laura írt beszámolót...
 
 
2023. március 30-án volt az Országos Német Verseny Döntője, Baján. A verseny témája idén a környezetvédelem volt.
De hogy is jutottunk el a döntőig?
Mikor megtudtuk, hogy lehetőség van részt venni egy német versenyen, rögtön tudtuk, hogy egy csapatot szeretnénk alkotni. A névválasztás is viszonylag gyorsan ment. Besserwissermädchen. Az ihletet az előző tanévben előadott iskolai színdarabból vettük.
Az első fordulón egy online tesztet kellett külön-külön kitöltenünk és az eredményeinket átlagolták. Nagyon örültünk, amikor továbbjutottunk és megtudtuk, hogy a második fordulóban egy videót kell forgatni, amiben bemutatjuk az iskolánk környezetét. Szerencsére ezt a kihívást is kreatívan teljesítettük, így jött az értesítés, hogy utazunk Bajára…
Már előző nap leutaztunk a helyszínre Bodonyi tanár úrral és este a pizzánk mellett készültünk a másnap esedékes versenyre. A döntő napján 3 feladatot kellett teljesítenünk.
Először egy 3 perces prezentációt mutattunk be, hogy a zsűri jobban megismerjen miket és a DNG-t. A második feladat a Speed-Aufgaben nevet kapta. Reggel csak tippelni tudtunk, hogy mire számíthatunk, de a szervezők megleptek minket. Kaptunk egy 10-15 feladatlapból álló mappát és 30 percünk volt minél többet megoldani. Tényleg gyorsan kellett dolgoznunk, mert a feladatok között volt a hallott szövegértéstől kezdve, nyelvtanos feladatokon át, az olvasott szövegértésig minden.
Az utolsó megmérettetés nem volt könnyű. 20 perc felkészülési időnk volt 2 prezentáció/szituáció kidolgozására. Kaptunk egy képet 4 szelektív szemetesről, amiről képleírást kellett alkotnunk, majd pro-kontra érveket felhozni a szelektív hulladékgyűjtésről. Ezután körülbelül 10 másodperc átállási időnk volt és jöhetett is a szituációs gyakorlat.
A következő jelenetet kellett eljátszanunk: “Hogyan lehet egy családi nyaralás környezetbarát? Játsszátok el a családi beszélgetést!”
Szerintünk ez volt a legnehezebb feladat, mert viszonylag kevés időnk volt egy 8 perces jelenet kidolgozására, de a végére sikerült még a zsűriket is megnevettetni.
Ezzel a 3 feladattal ért véget az idei ONV, és már csak az eredményhirdetés miatt izgultunk, de szerencsére nem volt okunk az aggodalomra, sikerült megnyernünk a versenyt.
Még egyszer szeretnénk megköszönni Bodonyi tanár úrnak a felkészítést és a versenyen való támogatását!
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva