Eseménynaptár
2024. március
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
9
10
11
12
13
15
16
17
19
20
21
24
25
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal / Hírek / Ifjúsági konferenciát szervezett az MNOÖ Pilisvörösváron (2021)

Ifjúsági konferenciát szervezett az MNOÖ Pilisvörösváron (2021)

2021. november 18. csütörtök 10:56

Nagy örömünkre számos volt és jelenlegi DNG-s diák aktív közreműködésével zajlott az idei Magyarországi Németek Ifjúsági Konferenciája Pilisvörösváron.

Fábián Léna beszámolója a 9. B osztályból:

Október utolsó hétvégéjén lehetőségünk volt részt venni a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Ifjúsági Konferenciáján, melynek helyszíne ezúttal a pilisvörösvári Schiller Gimnázium volt. A tartalmas hétvége alkalmat biztosított arra, hogy azok a  fiatalok, akik úgy érzik, hogy szerepük van a magyarországi németség jelenének és a jövőjének alakításában, együtt gondolkozhassanak a magyarországi németség aktuális kérdéseiről. Az együtt töltött napok során a leghangsúlyosabban a jövő évi népszámlálás előkészítésével foglalkoztunk, de szó esett a jövő évi parlamenti választásokról, valamint az elkövetkező időszakra vonatkozó ifjúsági stratégia kialakításáról is.

A konferencián résztvevő fiatalok a legkülönbözőbb magyarországi német településekről érkeztek, például Biatorbágyról, Bólyból, Dunaharasztiból, Leányvárról, Mányról, Szárról, Újbarokról, Újhartyánból, Vecsésről és Vértestolnáról, tehát a tapasztalatcsere mellett a kapcsolatépítésre is kiváló lehetőségünk nyílt.

A péntek esti érkezés után a népszámlálás fontosságáról tartott előadást meghívott vendégként Englenderné Hock Ibolya az MNOÖ elnökasszonya. Ezt követően az este ismerkedéssel telt és a közös hétvége témáira hangolódhattak rá a fiatalok.

A szombati programunk szintén nagyon tartalmasan telt. Délelőtt Ritter Imre parlamenti képviselő úr a parlamenti képviselet eddigi eredményeiről, valamint az előttünk álló parlamenti választásokról számolt be nekünk. Felhívta a figyelmünket a regisztrációk folytatásának fontosságára is, annak érdekében, hogy az elmúlt évek sikereit folytathassuk.

A délelőtti program második részeként csoportokban dolgoztunk, a magyarországi németség előnyeit, hátrányait, lehetőségeit, valamint a ránk néző esetleges veszélyeket gyűjtöttük össze, majd délután ismét a jövő évben esedékes népszámlálásé volt a főszerep. Megvitattuk, hogy véleményünk szerint hogyan motiválhatóak a fiatalok a részvételre illetve, hogy mik legyenek a kommunikációs stratégia főbb elemei a fiatalok irányába. A téma feldolgozásához Egri Sára vezetésével az úgynevezett SWOT-analízis módszerét használtuk.

A délután hátralévő részében a csapat Pilisszentivánra utazott, az ott található német nemzetiségi tanösvény megismerése céljából.

Az esti program és vacsora helyszíne a budajenői Reisner család pincészete volt. A kellemes estéhez Sax Norbert szolgáltatta harmonikájával az autentikus zenét.

Vasárnap délelőtt a résztvevőknek szituációs gyakorlatok keretében kellett társukat meggyőzni arról, hogy miért fontos megvallani hovatartozásukat a német közösséghez, valamint ötleteket gyűjtöttek az MNOÖ készülő ifjúsági stratégiájához.

Véleményem szerint egy nagyon mozgalmas és hasznos hétvégén vagyunk túl, megérte elmenni minden olyan helyi, regionális vagy országos szinten tevékeny fiatalnak, aki komolyan gondolja, hogy számít a véleménye. Ajánlom másoknak is a részvételt következő alkalommal!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva