Eseménynaptár
2024. június
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal / Hírek / ​"Kicsiny Európa" össznemzetiségi színházi előadás - Fábián Léna képviselte a német nemzetiséget

​"Kicsiny Európa" össznemzetiségi színházi előadás - Fábián Léna képviselte a német nemzetiséget

2024. június 17. hétfő 09:54

Június 1. és 9. között zajlott Magyarországon a "Jelen/Lét" nemzetiségi színházak fesztiválja. A fesztivál keretében június 9-én 19:00 órakor a Nemzeti Színházban a "Kicsiny Európa" című darabot mutatták be. Ahogy a cím is sugallja, a darab a 13 kisebbségről szól, amelyek ma is fontos szerepet játszanak társadalmunkban. Magyarországon 13 elismert kisebbség él, köztük romák, németek, szlovákok, horvátok, románok, szerbek, szlovének és mások. Mindegyik csoport sajátos kulturális, történelmi és társadalmi sajátosságokkal rendelkezik, amelyek hozzájárulnak az ország sokszínűségéhez.
A színdarab tartalma ezért Európa és a kisebbségek kapcsolatára összpontosított. Az előadás szövegei és dalai a 13 nemzeti kisebbség nyelvén hangzottak el, magyar felirattal kísérve. A jelmezek és a színpadképek nagyon hatásosak voltak. Az előadás mintegy 80 percig tartott. Meggyőződéssel mondhatom, hogy nagyon sikeres produkció volt, amely érzelmileg is megérintette a közönséget.
Osztálytársunk, Fábián Léna volt az egyik színésznő, aki a Magyarországon élő német kisebbséget képviselte a színpadon. A magyar-német kultúra kiemelt szerepet játszik az életében: táncol egy kleinturfalvi német nemzetiségi tánccsoportban, tagja a Stuhlweiß megyei ifjúsági bizottságnak, és dolgozik a Svung nevű platformon, ahol fiatalok osztanak meg érdekes és humoros tartalmakat a magyar-német közösségről. Nagyon büszkék vagyunk Lénára, ahogy vasárnap képviselte iskolánkat, közösségünket. A rövid felkészülési idő ellenére nagyon belejött a szerepébe.
Hoffmann Liliána 11.B
Szabó Laura 11.B
 
Fábián Léna kétnyelvű beszámolója az alábbi linkre kattintva olvasható...
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva