Eseménynaptár
2024. február
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Iskolánkról   »   Kollégium   »   Kollégiumi programok

Barangolás a pénz világában

2024. február 25. vasárnap 20:29

“Ki korán kel aranyat lel”- szól a magyar közmondás. Még milyen szerencse, hogy február 15-én a kollégiumi csipet csapatnak nem kellett hajnalban ébredni ahhoz, hogy igazi aranyat foghasson a kezében (de erről majd később). A kollégista tanulók egy 15 fős csoportja Desics Júlia tanárnő és Galambos tanár úr kíséretében egy újabb izgalmas kalandra kerekedett fel, azzal a céllal, hogy pénzügyi ismereteiket tovább gyarapítsák. Nem csoda hát, hogy útjuk a Széll Kálmán tér közelében fekvő Pénzmúzeumba vezetett.

A kapun belépve, már a bejáratnál elhelyezett robotok ámulatba ejtették a diákokat: nem csak cukiságukkal, de rendkívül mulatságos táncukkal is szórakoztatták a múzeumba érkezőket. A jó hangulatról (természetesen Galambos tanár úr humorán kívül) egy kedves múzeumpedagógus gondoskodott.

A tárlatvezetés először a virtuális bankkártyák aktiválásával kezdődött, így a diákok interaktív eszközök segítségével ismerhették meg a pénz történetét, működését, gazdasági és kulturális jelentőségét. A vezetés során a tanulók számos érdekes állomáson mérhették le saját pénzügyi tudásukat. Például megtapasztalhatták, hogy bizony, a pénznek értékmérő szerepe is van, ezért nem is volt olyan könnyű a múltban egységes fizetőeszköz nélkül kereskedni. Sokat megtudhattunk a magyarországi nemesfémbányászatról, a magyar bankjegyek változásáról az utóbbi évtizedekben, és arról, hogy miért is olyan nehéz hamisítani őket. Majd „vérszomjas tőzsdecápaként” kereskedhettünk értékpapírokkal a világpiacon.

Ezután következett a sokak számára talán legemlékezetesebb múzeumi élmény: az a terem, ahol egy igazi aranytömböt emelhettünk meg. A lázba jött tanulóknak azonban nem volt elég idejük egy tervet kieszelni arra, hogy miként lehetne kicsempészni a nem is csekély súlyú nemesfém tömböt a múzeumból, sem azzal kapcsolatban, hogy annak értékét mire költenék. Az utolsó állomáson mindenkinek lehetősége nyílt arra, hogy a saját arcképét tartalmazó speciális bankjegyet készíthessen, aminek mindannyian nagyon örültünk. A múzeumból való távozáskor pedig még apró búcsúajándékot is kapott mindenki: egy kulcstartót és egy hűtőmágnest.

A jókedvű csapat végül egy közös mekizéssel koronázta meg a jól sikerült múzeumlátogatást.

Köszönjük szépen a szervező tanároknak a kellemes és tartalmas délutáni programot!

Azari Laura    (12.A)

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Kollégiumi karácsony 2023

2023. december 18. hétfő 09:56

Ismét eltelt egy év. A kollégium konyhájából finom mézeskalács és pizza illata szállt fel december 13-án délután. Ismét együtt voltak, sütögettek, akár egy nagy család. Ők kérték, a nagy gyerekek, hogy ez legyen benne a programban, mert szeretik, valamiért...., és valóban van benne valami varázs.

Nem számít, hogy a konyhában mindenki más zenét hallgat a telefonján és persze közben egyszerre is beszél, hogy mindig tolongás van, mert mindenki egyszerre akar ott lenni. Pedig idén kétszer is készítettem sütési beosztást, ami rajtam kívül senkit nem érdekelt. Miért is érdekelné őket, hisz pont az együttlét a lényeg. Nem ők a hibásak, a konyha kicsi. 
Végül mindig mindenki talál egy apró helyet a konyhapultok valamelyikén. Csak amíg gyorsan összegyúrja, hogy aztán pihenjen a tészta... s vele a lelkünk is kicsit. Nem baj ha szűkösen, csak maradni, ameddig  a kedvenc feltéttel majd mindenki elkészítheti belőle a pizza vacsoráját, vagy kiélheti kreatív énjét néhány mézeskalács formázásával. Figyelnek egymásra, segítenek, viccelnek, nevetnek, és persze elférnek, kis helyen is. 
Majdnem felnőttek már, ilyenkor mégis gyerekek. Talán nem is érzik, milyen nagy dolgok készülnek ezekben a pillanatokban. Talán elég is, ha most még csak mi tudjuk (akik előtte díszítettek, fát hoztak, takarítottak, pénzt szereztek, bevásároltak, százszor szóltak, mesét, történetet kerestek, berendeztek, átrendezték, beszédet mondtak és újra takarítottak ...) és én tudom, aki közben figyelem és fotózom őket. Mert nem csak az étel, az emlékeik készülnek ilyenkor. Az emlékek, amitől később is derűs lesz a szív, ha csak rá gondolnak, vagy a szemük elé kerül majd egy régi fotó. Azt hiszem ez a karácsony varázslata. Néha, kis időre, ha figyelünk egymásra, a miénk lehet.  
Desics Júlia
nevelőtanár 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Adventi barangolás - múzeumban, karácsonyi vásárban voltak a kolisok

2023. december 10. vasárnap 16:54

December 7-én volt szerencsém eltölteni egy kellemes, családi légkörű délutánt három kollégiumi diáktársammal a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában, Galambos Róbert tanár úr kíséretében.
A helyszínen a Galéria két kedves dolgozója köszöntött minket, körbevezetett, és röviden mesélt nekünk a művészekről és alkotásaikról, valamint a kiállítás interaktív játékaira is felhívták a figyelmünket. 
Az emeleten először Illyés Borbála viselettörténeti kollekcióját tekintettük meg, majd Kadarkuti Richárd festményein keresztül nyerhettünk betekintést Pesterzsébet múltjába. Emellett Polgár Ernő mesterségeket bemutató kisplasztikáit is megnéztük, és számos interaktív játékot próbáltunk ki. A feladatok között volt kirakó, a reneszánsz kortól a modern korig terjedő viseletek, frizurák és kiegészítők helyes összepárosítása,valamint régi tárgyak, állatok és helyszínek megkeresése a Kadarkuti -festményeken.
A földszinten megismerkedhettünk Góra Orsolya festőművész festményeivel, Tóth Menyhért egyedi stílusával és kifejezésmódjával, illetve Somogyi Emese szobrászművész fa és filc anyagú alkotásaival, melyekben visszatérő elemek voltak az apró, egy-két centiméteres bronz lábbelik. 
A délutánt a pesterzsébeti karácsonyi vásáron zártuk, majd új élményekkel gazdagodva, az elgondolkodtató alkotásokon merengve és a kürtőskalács illatától eltelve ünnepi hangulatban tértünk vissza a kollégiumba.
Kincses Karina 
10.B
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A Kollégiumban járt a Mikulás 2023

2023. december 10. vasárnap 16:37

December 6-án este, az idei első hóval a Mikulás is megérkezett a DNG kollégiumába. Intézményünkben immár hagyománya van, hogy december elején a Mikulás-est folyamán a diákok vagy a tanárok  (idén a diákokon volt a sor) Mikulásnak és krampusznak öltöznek be, így örvendeztetik meg a kis diák közösséget. Ilyenkor persze nem maradhat el a szokásos ajándékozás, és a Krampusz által imitált, vicces dorgálás sem. 
 
Desics Júlia
nevelőtanár

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Adventi koszorúkötés a kollégiumban 2023

2023. december 05. kedd 09:59

„Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy "meg kell tanulni vágyakozni azután, ami a miénk". Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra - ami biztosan megjött. Télen: az első hóesésre. És várakozásunk ettől még semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg: nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni - beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk."
(Pilinszky János)

A költő szavai után: múlt héten felfedeztük diákjainkkal azt, ami a miénk. A tehetségünket, az alkotókedvünket, a kreativitásunkat, a tanulni vágyásunkat. Mert az adventi koszorúk elkészítése közben is tanultunk: a koszorúkészítés apró trükkjeit, és ami még fontosabb: megtanultunk segítséget kérni és azt elfogadni a nálunk tapasztaltabbaktól. 
Gyönyörű, bohém, hagyományos, rendhagyó - mind-mind egy csoda, ami vasárnap este a családok adventi asztalára kerülhetett.
De készült egy olyan koszorú is, ami iskolánk aulájában köszönti minden reggel diákjainkat, tanáraikat és nem utolsó sorban vendégeinket. Nagy kihívás évről évre elkészíteni, mindig megújulást találni ebben a feladatban. Úgy érzem, idén is megugrottam az elvárt szintet. 
Nézegessék a képeket, éljék át velünk a várakozás csodáját!
 
Majzik Edit
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Egy "tök jó" nap a koliban

2023. november 16. csütörtök 20:42

2023. október 24-én (kedden) a DNG kollégiumában megrendezésre került a tökfaragó verseny.
Mindenki nagyon nagy erőbedobással dolgozott, és a kemény munkának meg is lett a gyümölcse. A versenyzők ötletesebbnél ötlesebb alkotásokkal örvendeztették meg társaikat és nevelőtanáraikat. Az első helyezést a zsűri (Desics tanárnő és Galambos tanár úr) döntése alapján Pintér Sára 9.NB osztályos tanuló érte el, akinek ezúton is gratulálunk.
Stájer Boglárka (12.A)
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Év(ad)nyitó kollégiumi színházlátogatás

2023. október 26. csütörtök 10:48

A kollégiumi diákság október 16-án ismét Budaörsre, a Latinovits Színházba látogatott, ahol egy ráhangoló drámapedagógiai  foglalkozást követően, a “Rekviem egy álomért” című színdarabot tekintette meg.
Egy igen komoly és komor hangvételű műről van szó, melynek témája, hogy hogyan tesznek tönkre életeket a különféle függőségek, főként pedig a kábítószer használat. Az előadás ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a társadalom ahelyett, hogy segítene a függő embereknek kilábalni, a darabban is megjelenített életszituációkból, inkább gyorsan elhatárolódik, és elítéli az érintett személyeket a segítségnyújtás helyett. 
Másnap, a téma érzékenységére való tekintettel, egy foglalkozás keretében a kollégiumba látogatott a színház drámainstruktora, Debreceni Luca, akivel elemeztük a szereplőket és cselekedeteiket, majd mindenki kifejthette véleményét a témáról. Az előadás előtt főleg az asszociációkat gyűjtöttük össze, a második alkalommal pedig a színpadon látottak, és az ezek által keltett érzések, gondolatok voltak a középpontban. 
Közel kéttucat kollégiumi diáktársam nevében hálásan köszönjük a szervezést Desics Júlia tanárnőnek, a kíséretet Galambos Róbert tanár úrnak, az iskola alapítványának pedig az anyagi hozzájárulást.
Klein Bálint, 12.B
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Művészet és gasztronómia - egy ínycsiklandozó kollégiumi program

2023. október 12. csütörtök 10:51

Október 5-én iskolánk 8 végzős kollégistájának lehetősége nyílt megtekinteni a pesterzsébeti Rátkay-Átlók Galériát Desics Júlia tanárnő és Galambos Róbert tanár úr jóvoltából.
Csütörtök délután közösen indultunk a kollégiumból, majd egy kis “városnézéssel” fűszerezett buszozást követően megérkeztünk a kiállítás helyszínére, ahol egy különleges élményben volt részünk.
A kiállítóterem helyiségeiben Három XX. századi pesterzsébeti művész alkotásait tekintettük meg, melyek egytől egyig különlegesek voltak. E nagyszabású kiállításon egy gondolati elemekben illetve jelképekben gazdag és igényes művészetnek lehettünk a tanúi. Rátkay Endre, Gaál Imre és Czétényi Vilmos alkotásainak a megtekintése során  különböző képzőművészeti eszközökkel és technikákkal ismerkedhettünk meg, melyek közül számomra a monotípia volt a legérdekesebb.
Miután befogadtuk magunkba ezen páratlan művészeti illetve kulturális értékkel bíró kiállítás képeit, a városközpontban egy helyi étterem felé vettük az irányt. A Mágus Pizzériában egy jóízű vacsora közben közösen kiértékeltük a Galériában látottakat, majd elkezdtük tervezgetni a következő közös programunkat.
Ezúton szeretném még egyszer megköszönni tanárainknak a fantasztikus programot és szervezést. Reméljük, hogy ezzel a programmal sikerült hagyományt teremteni, és a mindenkori 12. évfolyamos kollégistáknak is lehetőségünk nyílik majd ellátogatni a Rátkay-Átlók Galériába.
Szerintem mindannyiunk nevében kijelenthetem, hogy nagyon jól éreztük magunkat, és izgatottan várjuk a következő gasztrokulturális élményt!
Szabó Lili
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Hatalmas sikert aratott az idei tanév utolsó kollégiumi programja

2023. június 08. csütörtök 10:43

Az idei év utolsó kollégiumi programja egy színházi előadás volt, Shakespeare Szentivánéji álom című darabját tekintettük meg Budaörsön, a Latinovits Színházban.

https://latinovitsszinhaz.eu/eloadas/szentivaneji-alom/
Ugyan az iskola kollégiumától kicsit tovább tartott eljutni a helyszínre, az előadás művészi feldolgozása, a helyszín felszereltsége és a színészek szakmaisága viszont “álomba ringatott” bennünket. Többen tartottunk attól, hogy nem fogjuk tudni követni a shakespeare-i dráma cselekményeit, ennek ellenére a színmű végére a teljes képet látva, összeállt a darab mondanivalója. Shakespeare tényleg fantasztikus emberismerő volt. Az előadást követő beszélgetésben egyetértettünk, jó színházat nem csak a nagy, neves fővárosi intézményekben lehet létrehozni, hanem külvárosi, különös hírnév nélküli helyszíneken is. 

A kollégiumi diákság nevében szeretném megköszönni a kollégiumi nevelők egész éves munkáját, külön kiemelve Desics Júlia és Galambos Róbert pedagógusok tevékenységét, közösségformáló programjaik egész évben színesítették hétköznapjainkat. 

Klein Bálint, 11.B

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A Pesterzsébeti Múzeumba látogattak el a kollégisták

2023. május 10. szerda 10:04

Egy újabb kollégiumi programon vehettünk részt 2023. április 26-án, délután. A Pesterzsébeti Múzeumba látogattunk el 14 diáktársammal és két nevelőtanárunkkal együtt. Látogatásunk célja az volt, hogy a nemrég megnyitott Üdvözlet Erzsébetfalváról című, új, állandó helytörténeti kiállítást megtekintsük. 
A múzeumban nem csak a város történetébe, a helyi lakosok mindennapi életébe kaphattunk betekintést, hanem láthattunk néhány régi, a városrészről illetve annak intézményeiről készült képeket és erzsébeti vonatkozású hétköznapi tárgyakat vagy a róluk készült fotókat is.  (Például: helyi üzletek, boltok reklám anyagait, helyi mozikhoz kapcsolódó tárgyi anyagokat, a helyi vendéglátóipar emlékeit (étlapot), a helyi gyógyszertárakhoz, orvosokhoz kapcsolódó tárgyi emlékeket,  helyi sportrelikviákat (egyesületi zászlók, mezek), bolti kávédarálót, régi sportszereket, régi postaládát.)
A múzeumon belül az egyik szobát Neményi Lili emlékére rendezték be. A kiállításon a művésznő bútoraival, emléktárgyaival berendezett, egykori Tanács körút (Károly körút) 13-15. szám alatti otthonát megidéző szobába lép be a látogató.
Neményi Lili pályafutását két momentum köti Pesterzsébethez. 1936-ban férje, Horváth Árpád rendező, a Nemzeti Színház volt főrendezője megnyerte a debreceni Csokonai Színház bérleti jogát, melynek nyári játszóhelye Sátoraljaújhelyen és Pesterzsébeten volt. A Kende Kanuth és Kossuth Lajos utca sarkán álló „Faopera” épületében csak 1937 és 1938 nyarán játszott a társulat. 
A másik időszak, mikor Neményi Lili rendszeresen fellépett a városban, a 40-es évek elejére tehető. Ekkor nem szerepelhetett a fővárosi színpadokon, így kávéházakban lépett fel, mint sanzonénekes. A CSILI Munkásmatinéira sokszor meghívták fellépőnek, ahol magyar költők megzenésített verseivel szerepelt.
A Pesterzsébeti Múzeum immár 30 éve ápolja az operaénekesnőként nyugalomba vonult Neményi Lili emlékét.
Ezt követően zárásképpen, hogy az "izgalmakat" levezessük, sétáltunk egyet a városközpontban, ahol megtekintettük a Városháza immáron 114 éves szecessziós épületét, valamint Erzsébet királyné szobrát. Ezt követően, hogy a kollégiumi hagyományokat ne szakítsuk meg, elmentünk a helyi McDonald's-ba is, ahol egy jóízű falatozással zártuk le, a kulturális élményekben gazdag délutánt.
Köszönjük a szervező és kísérő tanároknak: Desics Júliának és Galambos Róbertnek ezt a szép délutánt. Már nagyon várjuk a jövő évi programokat is.
Kincses Kiara és Kincses Karina (9.B)

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva