Eseménynaptár
2024. június
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Iskolánkról   »   Kollégium   »   Kollégiumi programok

Tanévzáró színházi program 2024

2024. május 29. szerda 08:04

A kollégisták színházat szerető csapata, ahogy a tavalyi évben, úgy idén is egy kellemes színházi estével zárta a tanévet május 21-én. Hol máshol, mint a kedvenc kis teátrumunkban, a budaörsi Latinovits Színházban, ahová már visszajáró vendégek vagyunk. A kora nyári estében különösen kellemes hangulata van a színház kis kertjének. Jó itt leülni, várakozni, beszélgetni, együtt lenni. Az elandalodásra azonban most nem sok lehetőségünk maradt. Az Alföldi Róbert által rendezett Hamlet (vagy ahogy a plakáton szerepelt a cím: h.ml.t) igazán meglepte és felrázta a jórészt fiatalokból álló közönséget. "Friss, ropogós és hangos lett ez a Hamlet" - ahogy Sáhó Barnabás kritikus írta. Erről a ropogósságról, a közben odakint megeredő zivatar is gondoskodott. Forgách András frappáns új fordításában az eddigi egyik legjobb szövegű Hamlet született meg. A közönség élvezte a csattanós, humoros dialógusokat. Az előadás energikus, végig lendületes volt, egy percre sem unatkozott a néző . Megmaradt a lényegi mondanivaló, de úgy, hogy az a mát is érintette, és ezáltal az egész mű újszerűnek hatott. 
A program levezetése a rákövetkező héten a kollégiumban történt, feldolgozó drámapedagógiai foglalkozás keretében. Debreceni Luca drámainstruktor tartott órát az érdeklődő diákok számára. 

Végzősök búcsúztatása a kollégiumban 2024

2024. április 30. kedd 11:27

Minden szülőnek nehéz megélni, mikor gyermekei felnőnek és kirepülnek a családi fészekből. Büszkén, mégis nehéz szívvel engedi ki a nagyvilágba csemetéit, tudván, ennek a pillanatnak is el kellett jönnie.
Kissé hasonlóan éljük meg mi, kollégiumi nevelők is amikor elérkezik a ballagás pillanata. Örömteli, ugyanakkor szomorú momentum minden évben a végzős búcsúztató és most sem volt ez másképp.
Idén sokkal több diáktól váltunk el, mint a tavalyi esztendőben. A ceremónia ezúttal is a klubteremben vette kezdetét, ahol először a csoportvezetőjük, Pozsonyi Pál szólt néhány mondatot a múltról és az együtt töltött öt évről.
Őt Galambos Róbert tanár úr követte, aki Vándor Judit A tarisznya című versével vett búcsút az ifjaktól:
 
A tarisznya
Nyári alkonyon baktatok,
iskolám kövét koptatom.
Vállamon tarisznyában a gyerekkorom,
fejemben kusza gondolatok.
 
Mint Ikarosz szállnék az ég felé,
lépteim oly könnyedék,
csak a tarisznya, mint horgonykötél,
nem enged repülnöm még!
 
Mondd, mitől nehéz?
Emlékeimben az él,
a gyermekkor játék, nevetés!
Akkor miért e béklyó még?
 
Mögöttem sok izgalmas év,
mely tarisznyámban lapul emlékként,
s visszahúz a régi, szokott kövek közé,
hogy álmodjam tovább a történetét.
 
Ti, sokat látott iskolakövek,
mit mondtok, mit tegyek?
Olvassak a számtalan szemben,
melyekben harmatcsepp pihen?
 
Óh, meg van! Tudom már tanárnő!
Én készültem!
A sok év nem hiába telt el,
s válasz oly egyszerű:
 
Ne akarjak Ikarosz lenni,
mert ő nem tanult fizikát szegény,
s a Nap emésztő tüzétől
mint ő, a földre hullanék!
 
De Neil Armstrong se akarjak lenni,
hisz ő a Holdra jutott csupán!
Legyek én!
Egy igazi, modern lény!
 
S veletek, általatok,
áthágva a fizika törvényeit,
enyém lehet az egész,
végtelen, örök világ!
 
Látod, barátom!
A tarisznya nem húz vissza már!
Kedves iskolám!
Búcsúzom tőled immár!
 
Ezt követően Desics Júlia tanárnő vette át a szót, aki Hamvas Béla gondolatait csomagolta a lelki-szellemi tarisznyába útravalóként:
 
Hamvas Béla: Útravaló
A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja.
A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle.
Mert amikor bennünket elküldtek, az útrabocsájtó Hatalom így szólt:
Rád bízok minden embert külön, kivétel nélkül mindenkit, segíts, adj enni,
adj ruhát, mindenkire vigyázz úgy mint magadra, és ne hagyd a sötétségben elmerülni. Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, osszad meg.
Az egész világ a tiéd. Szabad vagy a kövektől az éterig. Ismerd meg, hódítsd meg, senki se tiltja, de jaj neked, ha magadnak tartod. Elbocsátlak téged is, mint mindenkit: felelős vagy minden emberért, aki veled él, s el kell számolnod minden fillérrel, amit magadra költesz, minden örömmel, amit magadba zártál, és minden boldog pillanattal, amit magadnak tartottál meg.
Most eredj és élj, mert a világ a tiéd.
 
A Latinovitsné Hadrik Adrien tanárnő és a kézműves szakkör tagjai által készített búcsúajándékok átadása előtt pedig meglepetésként a kollégium összes diákja énekelte el a Halott Pénz és Byealex közös dalát, az OH IGEN!-t.
 
Rendhagyó módon az ünnepség ezúttal nem a Kollégium falai között ért véget, hanem egy közös esti bowlingozással zárult nem messze a diákotthontól.
Bízunk benne, hogy miképp a korábbi generációk, úgy a mostani évfolyam sem végleg válik el tőlünk és visszatérnek még hozzánk nosztalgiázni néhanapján.
 
Pozsonyi Pál, kollégiumi csoportvezető

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Mesét(?) láttunk a Vígszínházban

2024. április 16. kedd 09:28

„Ha helyén van a szívünk” – szerethetően lírai és szellemes előadás lett a Pinokkió, amit a DNG kollégistáival hosszú várólistán való sorban állás után, végre 2024. április 9-én, kedden este megtekinthettünk a Vígszínházban.  Gyermeklelkű felnőtteknek szóló mese. Egy tündérmese, de egy kegyetlen, kalandos krimi is. A Vígszínház decemberben mutatta be először a Pinokkió című darabot, amit zenés, családi roadmovie-ként aposztrofálnak, és tíztől százéves korig ajánlják a közönségnek. Azóta folyamatosan akkora sikerrel és telt ház előtt játszák, hogy jegyet szerezni rá is „művészet” volt. De nekünk azért sikerült.  A várakozás pedig nem volt hiábavaló.
Presser Gábor szerint „a gyerekeknek nem kell buta zenéket írni. Ők nem buták, csak kicsik.” Ezt a gondolatot a darab ebben az értelemben meg is valósítja. Ami biztos, hogy felnőtt fejjel a Pinokkió nem egy kikapcsolódás az életből, a színes színpadi kavalkád mellett végig a szemünk előtt lebegnek a mindennapi problémáink is. A Vígszínház önmagában is gyönyörű, még előadás nélkül is megér egy látogatást. A Pinokkió díszletei pedig látványban felülmúlták a várakozást, különösen a második felvonásban a hal bendője vagy a tengeri jelenetek díszletei. A Presser Gábor és Sztevanovity Dusán fülbemászó betét dalainak nagy részét már jól ismerték a diákjaim, a reggeli ébresztők alkalmával elégszer hallották ahhoz, hogy a szereplőkkel együtt könnyedén eldúdolhassák. 
A darab legfontosabb tanulsága, hogy bárhogy rángassanak minket a bábmesterek, bármennyire is próbáljanak bennünket idomítani, végül mindenünk meglesz, mert „nekünk helyén van a szívünk.”
Desics Júlia
kollégiumi nevelőtanár  

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Családi nap a Kollégiumban 2024

2024. április 16. kedd 09:00

Április. Szeszélyes hónap. Kicsit tartottunk is tőle. Az elmúlt hetek erősen szeles időjárása kellemetlenné tehette volna a mai napot. De láss csodát, mára egy tökéletes, napsütéses, szélcsendes napot kaptunk. 
Minden adott volt ahhoz, hogy a mára tervezett feladatainkat elvégezzük. 
A DNG Kollégiumának maroknyi csapata csodát tett ma, ehhez nem fér kétség! 
Korábban kaptunk egy fantasztikus felajánlást, két kanapéval ajándékozza meg egyik Családunk a Kollégiumot. Ma ezek számára kellett megteremtenünk a helyet. A már sok éve használaton kívüli, funkcióját vesztett, eredetileg számítógépasztalokként használt bútordarabokat szerelték szét csapatunk férfitagjai. Majd már diák-segédlettel az első kanapé is elfoglalhatta új, méltó helyét. Kollégistáink számára igazi kis kuckózós helyet alakítottunk így ki. Hálásan köszönjük a felajánlást ezúton is!!
Mivel az asztalokkal rekord idő alatt végeztek, férfijaink csatlakozhattak a kertben már szorgosan tevékenykedő hölgyekhez. Ki-ki ásót, kapát, gereblyét, lombseprűt fogott a kezébe és serényen töltöttük a zsákokat az ősszel lehullt falevelekkel. De nem terheljük ezzel az FKF munkatársait!! A szülők egy része egy jó nagy gödröt ásott a kert hátsó, diákok által nem használt részén. Az összes(!) falevél ebben landolt, hogy itt elkomposztálódhasson. Ezzel segítünk a természetnek is egy kicsit, hogy értékes tápanyaghoz jusson ez a maréknyi föld. Ki tudja, pár év múlva talán veteményesnek, kis konyhakertnek is alkalmas lehet majd a talaj...
Mire idáig eljutottunk, már kezdtünk fáradni. És meg is éheztünk. Az ilyenkor már hagyományosnak mondható gulyásleves ma sem maradhatott el! És persze a sokak által várt haraszti rozsos kenyér is az asztalra került. 
Azt gondolhatná a Kedves Olvasó, hogy a jól megérdemelt, laktató ebéd után mindenki elpunnyadva köszönt el egymástól, napunk végét jelezvén. Na de nem úgy van ez!! Még volt aki itt-ott meglátott egy kis feladatot. Ki a konyhában mosogatott, ki még gazolt egy picit. Mintha nem tudnánk leállni!! 
És igen. Lenne még tennivaló. Nagyon sok. De hagyni kell belőlük a következő Családi nap alkalmára is. Mert lesz folytatás, ez egészen biztos!
 
Majzik Edit 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Barangolás a pénz világában

2024. február 25. vasárnap 20:29

“Ki korán kel aranyat lel”- szól a magyar közmondás. Még milyen szerencse, hogy február 15-én a kollégiumi csipet csapatnak nem kellett hajnalban ébredni ahhoz, hogy igazi aranyat foghasson a kezében (de erről majd később). A kollégista tanulók egy 15 fős csoportja Desics Júlia tanárnő és Galambos tanár úr kíséretében egy újabb izgalmas kalandra kerekedett fel, azzal a céllal, hogy pénzügyi ismereteiket tovább gyarapítsák. Nem csoda hát, hogy útjuk a Széll Kálmán tér közelében fekvő Pénzmúzeumba vezetett.

A kapun belépve, már a bejáratnál elhelyezett robotok ámulatba ejtették a diákokat: nem csak cukiságukkal, de rendkívül mulatságos táncukkal is szórakoztatták a múzeumba érkezőket. A jó hangulatról (természetesen Galambos tanár úr humorán kívül) egy kedves múzeumpedagógus gondoskodott.

A tárlatvezetés először a virtuális bankkártyák aktiválásával kezdődött, így a diákok interaktív eszközök segítségével ismerhették meg a pénz történetét, működését, gazdasági és kulturális jelentőségét. A vezetés során a tanulók számos érdekes állomáson mérhették le saját pénzügyi tudásukat. Például megtapasztalhatták, hogy bizony, a pénznek értékmérő szerepe is van, ezért nem is volt olyan könnyű a múltban egységes fizetőeszköz nélkül kereskedni. Sokat megtudhattunk a magyarországi nemesfémbányászatról, a magyar bankjegyek változásáról az utóbbi évtizedekben, és arról, hogy miért is olyan nehéz hamisítani őket. Majd „vérszomjas tőzsdecápaként” kereskedhettünk értékpapírokkal a világpiacon.

Ezután következett a sokak számára talán legemlékezetesebb múzeumi élmény: az a terem, ahol egy igazi aranytömböt emelhettünk meg. A lázba jött tanulóknak azonban nem volt elég idejük egy tervet kieszelni arra, hogy miként lehetne kicsempészni a nem is csekély súlyú nemesfém tömböt a múzeumból, sem azzal kapcsolatban, hogy annak értékét mire költenék. Az utolsó állomáson mindenkinek lehetősége nyílt arra, hogy a saját arcképét tartalmazó speciális bankjegyet készíthessen, aminek mindannyian nagyon örültünk. A múzeumból való távozáskor pedig még apró búcsúajándékot is kapott mindenki: egy kulcstartót és egy hűtőmágnest.

A jókedvű csapat végül egy közös mekizéssel koronázta meg a jól sikerült múzeumlátogatást.

Köszönjük szépen a szervező tanároknak a kellemes és tartalmas délutáni programot!

Azari Laura    (12.A)

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Kollégiumi karácsony 2023

2023. december 18. hétfő 09:56

Ismét eltelt egy év. A kollégium konyhájából finom mézeskalács és pizza illata szállt fel december 13-án délután. Ismét együtt voltak, sütögettek, akár egy nagy család. Ők kérték, a nagy gyerekek, hogy ez legyen benne a programban, mert szeretik, valamiért...., és valóban van benne valami varázs.

Nem számít, hogy a konyhában mindenki más zenét hallgat a telefonján és persze közben egyszerre is beszél, hogy mindig tolongás van, mert mindenki egyszerre akar ott lenni. Pedig idén kétszer is készítettem sütési beosztást, ami rajtam kívül senkit nem érdekelt. Miért is érdekelné őket, hisz pont az együttlét a lényeg. Nem ők a hibásak, a konyha kicsi. 
Végül mindig mindenki talál egy apró helyet a konyhapultok valamelyikén. Csak amíg gyorsan összegyúrja, hogy aztán pihenjen a tészta... s vele a lelkünk is kicsit. Nem baj ha szűkösen, csak maradni, ameddig  a kedvenc feltéttel majd mindenki elkészítheti belőle a pizza vacsoráját, vagy kiélheti kreatív énjét néhány mézeskalács formázásával. Figyelnek egymásra, segítenek, viccelnek, nevetnek, és persze elférnek, kis helyen is. 
Majdnem felnőttek már, ilyenkor mégis gyerekek. Talán nem is érzik, milyen nagy dolgok készülnek ezekben a pillanatokban. Talán elég is, ha most még csak mi tudjuk (akik előtte díszítettek, fát hoztak, takarítottak, pénzt szereztek, bevásároltak, százszor szóltak, mesét, történetet kerestek, berendeztek, átrendezték, beszédet mondtak és újra takarítottak ...) és én tudom, aki közben figyelem és fotózom őket. Mert nem csak az étel, az emlékeik készülnek ilyenkor. Az emlékek, amitől később is derűs lesz a szív, ha csak rá gondolnak, vagy a szemük elé kerül majd egy régi fotó. Azt hiszem ez a karácsony varázslata. Néha, kis időre, ha figyelünk egymásra, a miénk lehet.  
Desics Júlia
nevelőtanár 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Adventi barangolás - múzeumban, karácsonyi vásárban voltak a kolisok

2023. december 10. vasárnap 16:54

December 7-én volt szerencsém eltölteni egy kellemes, családi légkörű délutánt három kollégiumi diáktársammal a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában, Galambos Róbert tanár úr kíséretében.
A helyszínen a Galéria két kedves dolgozója köszöntött minket, körbevezetett, és röviden mesélt nekünk a művészekről és alkotásaikról, valamint a kiállítás interaktív játékaira is felhívták a figyelmünket. 
Az emeleten először Illyés Borbála viselettörténeti kollekcióját tekintettük meg, majd Kadarkuti Richárd festményein keresztül nyerhettünk betekintést Pesterzsébet múltjába. Emellett Polgár Ernő mesterségeket bemutató kisplasztikáit is megnéztük, és számos interaktív játékot próbáltunk ki. A feladatok között volt kirakó, a reneszánsz kortól a modern korig terjedő viseletek, frizurák és kiegészítők helyes összepárosítása,valamint régi tárgyak, állatok és helyszínek megkeresése a Kadarkuti -festményeken.
A földszinten megismerkedhettünk Góra Orsolya festőművész festményeivel, Tóth Menyhért egyedi stílusával és kifejezésmódjával, illetve Somogyi Emese szobrászművész fa és filc anyagú alkotásaival, melyekben visszatérő elemek voltak az apró, egy-két centiméteres bronz lábbelik. 
A délutánt a pesterzsébeti karácsonyi vásáron zártuk, majd új élményekkel gazdagodva, az elgondolkodtató alkotásokon merengve és a kürtőskalács illatától eltelve ünnepi hangulatban tértünk vissza a kollégiumba.
Kincses Karina 
10.B
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A Kollégiumban járt a Mikulás 2023

2023. december 10. vasárnap 16:37

December 6-án este, az idei első hóval a Mikulás is megérkezett a DNG kollégiumába. Intézményünkben immár hagyománya van, hogy december elején a Mikulás-est folyamán a diákok vagy a tanárok  (idén a diákokon volt a sor) Mikulásnak és krampusznak öltöznek be, így örvendeztetik meg a kis diák közösséget. Ilyenkor persze nem maradhat el a szokásos ajándékozás, és a Krampusz által imitált, vicces dorgálás sem. 
 
Desics Júlia
nevelőtanár

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Adventi koszorúkötés a kollégiumban 2023

2023. december 05. kedd 09:59

„Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy "meg kell tanulni vágyakozni azután, ami a miénk". Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra - ami biztosan megjött. Télen: az első hóesésre. És várakozásunk ettől még semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg: nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni - beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk."
(Pilinszky János)

A költő szavai után: múlt héten felfedeztük diákjainkkal azt, ami a miénk. A tehetségünket, az alkotókedvünket, a kreativitásunkat, a tanulni vágyásunkat. Mert az adventi koszorúk elkészítése közben is tanultunk: a koszorúkészítés apró trükkjeit, és ami még fontosabb: megtanultunk segítséget kérni és azt elfogadni a nálunk tapasztaltabbaktól. 
Gyönyörű, bohém, hagyományos, rendhagyó - mind-mind egy csoda, ami vasárnap este a családok adventi asztalára kerülhetett.
De készült egy olyan koszorú is, ami iskolánk aulájában köszönti minden reggel diákjainkat, tanáraikat és nem utolsó sorban vendégeinket. Nagy kihívás évről évre elkészíteni, mindig megújulást találni ebben a feladatban. Úgy érzem, idén is megugrottam az elvárt szintet. 
Nézegessék a képeket, éljék át velünk a várakozás csodáját!
 
Majzik Edit
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Egy "tök jó" nap a koliban

2023. november 16. csütörtök 20:42

2023. október 24-én (kedden) a DNG kollégiumában megrendezésre került a tökfaragó verseny.
Mindenki nagyon nagy erőbedobással dolgozott, és a kemény munkának meg is lett a gyümölcse. A versenyzők ötletesebbnél ötlesebb alkotásokkal örvendeztették meg társaikat és nevelőtanáraikat. Az első helyezést a zsűri (Desics tanárnő és Galambos tanár úr) döntése alapján Pintér Sára 9.NB osztályos tanuló érte el, akinek ezúton is gratulálunk.
Stájer Boglárka (12.A)
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva