Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal / Hírek / Wanderschlüssel projektnap a DNG-ben 2023

Wanderschlüssel projektnap a DNG-ben 2023

2023. december 13. szerda 12:18

2023. november 22-én rendeztük iskolánkban a Wanderschlüssel projektnapot. A vándorkulcs a magyarországi németek betelepülési évfordulója alkalmából indult útjára, és erre a napra – egy gyönyörű, hartai mintával díszített faládikában – hozzánk is elérkezett.
A nap elején a tornateremben egy rövid megnyitón népismeret faktosainknak köszönhetően egy rövid prezentációt hallhattunk a betelepítésről, illetve a korabeli „Donau fließt und wieder fließt” kezdetű verssel ráhangolódtunk a nap nagy részét képező csoportmunkákra.
Stefan Jäger „A németek letelepedése Magyarországon” című triptichonját diákjaink, Surman-Majeczki Martin tanár úr vezetésével, népismeret órán  – saját magukat téve a képek szereplőivé – (utánfestés helyett) „felállították” az iskolaudvaron. Az erről készült felvételeket kiállítottuk a tanári előtt, illetve ezt tettük a vándorkulcs ládikájába.
A másik kiállítást a szintén korabeli „Die Donau fließt und wieder fließt” című vers ihlette: Dr. Szőke-Hencz Eleonóra tanárnő vezetésével diákjaink – vers által ihletett – alkotásait a földszinti folyosón helyeztük el.
Az alábbi linken megtekinthető az ezekhez kapcsolódó, "rendezvénynyitó" kisvideó…
 
A megnyitó után kezdődhetett is a két és fél órás intenzív munka: diákjaink különböző – a betelepítés témájához kapcsolódó csoportmunkákon – vehettek részt. Volt például dramatizálás, családfa-kutatás, tutajépítés, német vers angolra fordítása, többféle kézműves program és még számtalan más lehetőség is, az iskola apraja-nagyja – tanáriak vezetésével –  összesen 14 munkacsoportba rendeződve dolgozott.
A visszajelzések alapján diákok és tanárok egyaránt élvezték a közös munkát, mely jó lehetőséget adott a témában való elmélyülésre és annak továbbgondolására is. A projektnap zárásaként újra összegyűltünk a tornateremben, ahol a záró műsor keretében volt lehetőségük a csoportoknak, hogy ízelítőt adjanak a nap folyamán végzett tevékenységükből. A „Dramatizálók” pl. bemutattak két rövid színdarabot, a „Műfordítók” felolvasták a legjobban lefordított verseket, a „Zenei szekció” énekelt, a „Víz és fizika”-csapattól láthattuk a kísérleteiket, illetve még sok más csoport mutatta be az aznapi munkáját. Az egész napot egy Kahoot játékkal zártuk, ami hatalmas sikert aratott.
Dobó Zsófia („Sajtó-csapat”)

Az alábbi képre kattintva izgalmas kisvideó ad összefoglalót a napról:

Az alábbi videó képekben ad ízelítőt a projektnapról:

 

                     

Ebben a videóban "Csónaképítő-csapat" munkájába pillanthatunk be - feltétlenül hanggal érdemes hallgatni:):

Ebben a két videóban a "Reklám-munkacsoport" két alkotása látható:

    

 

 

Ebben a videóban a "Víz és fizika-munkacsoport" kísérleteibe kapunk bepillantást:

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva