Eseménynaptár
2024. március
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
9
10
11
12
13
15
16
17
19
20
21
24
25
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Hagyomány / Rendezvény   »   Egyéb programok

Országos Német Nyelvű Szavalóverseny - 2017. május 19.

2017. május 21. vasárnap 10:00

2017. május 19-én ismét megtelt iskolánk az ország minden tájáról érkezett - Trachtos, rozmaringos, kalapos, kiscsizmás, nagyszoknyás és izgalommal teli - ifjú egyéniségekkel, akikben a gyökereken és nyelven túl egy dolog még biztosan közös volt: a versek, az irodalom, a szavalás szeretete.
13. alkalommal rendezte meg iskolánkban a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata az Országos Német Nyelvű Szavalóverseny döntőjét, melyen a korábbiaknál is népesebb versenyzői létszám, több mint 200 általános és középiskolás gyűlt össze, hogy "Mundart" vagy "Hochdeutsch" kategóriában összemérje tehetségét. Öröm volt látni, hogy sok diákot, tanáraikon kívül szülei és nagyszülei is elkísértek. Bár dobogós hely minden kategóriában csak három van, de bátran állíthatjuk, hogy - az idei eredményhirdetés formai kivitelezésének megfelelően - minden döntőbe jutott versenyzőnek a színpadon és a reflektorfényben van a helye.
Külön öröm számunkra, hogy tanulóink is sikeresen szerepeltek a döntőben: Kenéz Antónia a 13., Csordás Tamara az 5., Deminger Diána pedig a 4. helyen zártMindannyiuknak szívből gratulálunk! 
Minden szavalót és vendéget jövőre is nagy szeretettel várunk!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Regionális zenei verseny Taksonyban

2017. május 17. szerda 12:53

Április 21-én rendezték meg Taksonyban a Regionális Német Nemzetiségi Zenei Versenyt. Ezen két diákunk, Prokop Gábor (klarinét), Faragó Dorottya (zongora) vett részt Kaltenecker Gábor (harmonika) kíséretében. A fellépések között szünetet tartottak, majd a második kör végén a zsűri elvonult, hogy értékelje a produkciókat. Végül sor került az eredményhirdetésre, ahol a 2 diákunk az aranyminősítés oklevelét vehette át.

Ezúton is gratulálunk nekik!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Országos Német Nyelvű Szavalóverseny 2016. május 13.

2017. május 13. szombat 15:07

A hagyományoknak megfelelően idén is iskolánk adott otthont a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szervezésében megrendezésre kerülő Országos Német Nyelvű Szavalóversenynek. Az ország három nagy régiójából (1. Nyugat- és Észak-Dunántúl (6 megye) + Budapest, 2. Dél- és Kelet- Dunántúl (Baranya, Tolna, Somogy), 3. a Dunától keletre+Pest) kb. 200 tanuló érkezett, hogy vagy "Hochdeutsch", vagy "Mundart" kategóriában, ki-ki a maga korosztályában előadja szavalatát.
Öröm volt látni, hogy sok diákot, tanáraikon kívül szülei és nagyszülei is elkísértek. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen rengeteg felkészült, kiváló előadó között kellett rangsorolniuk. Sajnos dobogós hely minden kategóriában csak három van, de szívből állíthatjuk, hogy minden versenyző győztes valahol, hiszen nem kis munka és izgalom árán jutott el idáig.
Külön öröm számunkra, hogy tanulóink is sikeresen szerepeltek a döntőben: Csordás Tamara a 15., Kenéz Antónia a 13., Knapp Mercédesz pedig az 5. helyen zárt. Mindannyiuknak szívből gratulálunk! 
Minden szavalót és vendéget jövőre is nagy szeretettel várunk! 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A tőzsdén járt a 9.NB osztály

2017. május 10. szerda 07:04

2017. május 4-én a 9.NB osztály Kertész Gábor tanár úr és Bozzai Zsuzsanna tanárnő kíséretében, a történelem óra keretében a tőzsdére látogatott. Élményeikről egy rövid diákbeszámoló ad ízelítőt:

"Történelem óra keretein belül lehetőségünk volt a Budapesti Értéktőzsdén látogatást tenni. Egy másfélórás előadáson vettünk részt, ezáltal kimerítő információkat kaptunk a tőzsde működéséről és a tőzsdézésről. Természetesen minden általunk feltett kérdésre választ is adtak az alkalmazottak. A program végén mindenki csengethetett a tőzsde csengőjével. Számomra rendkívül hasznos volt ez a "kirándulás", nem csupán azért mert aznap nem volt suli, hanem mert olyan élményekkel lehettünk gazdagabbak, melyeket nem hiszem, hogy töri órán megkaphatnánk."
Petri Gyula, 9,NB

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Nemzetiségi Tanévnyitó + Európa Nap 2016

2016. október 05. szerda 08:25

A budapesti és Észak-magyarországi Régió nemzetiségi iskoláinak ünnepélyes tanévnyitója idén, 2016. szeptember 30-án ismét iskolánkban, a Budapesti Német Önkormányzat szervezésében került megrendezésre.

A Budapesti Németek Európa Napjával egybeszőtt tanévnyitón, a Fővárosi illetve a Pest megyei Német Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából került sor az "Év némettanára" díjak átadására. A Pest megyei Német Kisebbségi Önkormányzat úgy határozott, hogy az idei évtől kezdve a kitüntetést - Szabóné Kreisz Katalin, a magyarországi németek oktatásügyének neves és elismert pedagógusa után - "Kreisz Katalin Díj"-nak fogja nevezni. A díjazottaknak ezúton is gratulálunk, munkájukhoz további erőt, egészséget kívánunk! 

Az átadó ünnepséget színes iskolai előadások, táncok, jelenetek, énekek követték. A szereplőknek (köztük iskolánk énekkarának és a 9.B osztálynak) köszönjük a színes műsorokat, a résztvevőket pedig jövőre is nagy szeretettel várjuk!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Sem az angyalok, sem a 10.AC nem sírtak a színházlátogatás után

2016. október 02. vasárnap 18:59

2016. szeptember 24-én a 10.AC osztály, Galambos tanár úr vezetésével, a Turay Ida színházban, egy 1956-os forradalomról szóló színművet tekintett meg "Az angyalok nem sírnak" címmel.

A program oly jól sikerült, hogy Bán Rebeka tollat is ragadott élményeik rögzítésére.

A linkre kattintva olvasható a beszámoló...

 

 

Élményeink az agárdi Nemzetiségi Ifjúsági Találkozón...

2016. szeptember 23. péntek 12:18

Idén szeptember 9-11. között Agárdon került megrendezésre a (Magyarországi Német Fiatalok Közössége és a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete által szervezett) Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó, mely idén első alkalommal a többi nemzetiség ifjúságának bevonásával jött létre. 

Kreatív, nemzetiségekkel kapcsolatos workshopok, a projekttervezéstől a kékfestőig, strandolás, nemzetiségi ifjúsági szervezetek bemutatkozása, tapasztalatcseréje és még sok más színes program várta az érdeklődőket.

Iskolánkból 12 fiatal (9.NB) osztályos diák jelentkezett a programra és töltött egy színes és élvezetes hétvégét Agárdon.

Beszámolójukból (mely ide kattintva érhető el) kiderül, hogy nagyon megérte...

Német továbbtanulási börzén jártunk - Bildunsgmesse 2016

2016. szeptember 21. szerda 13:36

17 Absolventinnen und Absolventen unseres Gymnasiums haben am 20. September unter der Leitung von Frau Varsányi in der Deutschen Schule Budapest (Thomas Mann Gymnasium) die diesjährige Deutsche Bildungsmesse besichtigt, wo vorwiegend deutsche und deutschsprachige Universiäten und Hochschulen ihre Bildungsgänge präsentierten.

Jeder von uns hat diese Möglichkeit nützlich gefunden, auch diejenigen, die sich ihre Zukunft in Ungarn vorstellen. Einige Universitäten und Hochschule aus Deutschland und Österreich (sowie eine aus den Niederlanden) haben sich vertreten. Wir konnten bezüglich der Anforderungen und Fächer der Institutionen Fragen stellen. Jeder Vertreter war hilfsbereit und hat uns reichlich mit Informationenn versorgt. Schön wäre es natürlich, wenn in der Zukunft noch mehr Unis präsent wären, einige von uns haben z.B Medizin vermisst.
Aber alles in allem können wir den unteren Klassen diese Bildungsmesse nur empfehlen, weil es eine der wenigen Veranstaltungen ist, wo man hautnah Erfahrungen über das deutsche Bildungssystem mithilfe von deutschen Fachleuten sammeln kann.
Máté Paksi 12.AC

 

Saját fejlesztésű Töri-Monopolyval búcsúztatta az évet a 10.A

2016. június 16. csütörtök 07:36

Bozzai Zsuzsanna tanárnő vezetésével hasznosan és élvezetesen múlatta az utolsó történelemórát a 10.A osztály: az eredeti társasjáték mintájára történelemmel kapcsolatos monopolyt készítettek, majd be is vetették mindenki nagy örömére az utolsó órán.

Tankó-Farkas Kinga a "Kampf der Reiche" ("Birodalmak harca") nevet adta a sajátjának, míg Papp Kata, Répási Kordélia, Szerp Noémi és Gogolák Adél a "Geschichte Monopoly"-ra ("Történelem Monopoly") keresztelt játékkal taroltak és szereztek izgalmas záró-történelem órát.

Kreatív emberek kreatív ötlete, amit önmaguk örömére és fejlesztésére meg is valósítottak! Hasznos és élvezetes évzárás a DNG-ben... smiley

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Újabb költő volt vendége a DNG-s Kortárs Irodalmi Klubnak

2016. június 16. csütörtök 07:17

2016.05.26-án iskolánkban járt Kemény Zsófi, kortárs költő.

A Kortárs Irodalmi Klub keretében nyíltan beszélgetett a művésznő Walter tanár úrral és Sulyok Mátéval. Őszintén társalogtunk gyerekkortól, első sikerektől kezdve a slam közösségbe való beilleszkedésig.


Ezzel az alkalommal zárta a Klub a 2015/2016-os tanévet, de ígérjük, hogy jövőre újabb kortárs költőkkel találkozhatunk!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva