Eseménynaptár
2024. július
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Hagyomány / Rendezvény   »   Nemzetiségi Karácsony

Nemzetiségi Karácsony 2023

2023. december 21. csütörtök 11:25

A hagyományoknak megfelelően idén is közös iskolai műsor keretében hangolódtunk karácsonyra. A 10.A és 10.B osztályok, valamint az iskolai kórus tagjai gondoskodtak arról, hogy igazi karácsonyi hangulatban kezdhessük meg a téli szünetet.

Ahogy minden évben, úgy idén is egy német nyelvű betlehemes játékot vittek színpadra diákjaink: ezúttal a vecsési sváb hagyományoknak megfelelően. Érdekesség, hogy a vecsési betlehemes játék összegyűjtése és újbóli felélesztése egyik volt diákunkhoz, Pável Ritához köthető, aki maga is jelen volt az eseményen. Sőt a műsort megelőzően interjú is készült vele, illetve Frühwirth Misi bácsival, akinél talán senki sem ismeri jobban a vecsési németség múltját. Mindez autentikus környezetben, egy igazi sváb konyhában készült, melynek bútorait Újhartyánból szállították fel a mai alkalomra. Itt várta később a vecsési sváb család a „kriszkindli” érkezését is. Emellett külön érdekességet jelentett az eredeti sváb borókafenyő karácsonyfa, amelyet eddig csak a népismeretkönyvekből ismerhettek tanulóink.

Köszönjük az osztályoknak, osztályfőnökeiknek (Sziklainé Leposa Márta és Polgárné Kovács Boglárka) és felkészítő tanáraiknak (Győrfi Zsuzsanna, Surman-Majeczki Martin és Bodonyi Attila) a sok előkészületet és a színvonalas végeredményt!

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Idén is nagyvonalú karácsonyi ajándékot kaptunk volt diákunktól - KÖSZÖNJÜK!

2023. december 18. hétfő 10:38

A tavalyi évhesz hasonlóan, régi tanítványunk, Schneider Dániel Vecsésről ismét nagyvonalú karácsonyi ajándékkal lepte meg volt iskoláját: saját készítésű savanyúkáposztát hozott ajándékba iskolánk minden tanárának, ezzel kíván boldog ünnepeket mindenkinek.

A DNG teljes tantestülete nevében szívből köszönjük az ajándékot! 

 

Adventi koszorúkötés a kollégiumban 2023

2023. december 05. kedd 09:59

„Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy "meg kell tanulni vágyakozni azután, ami a miénk". Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra - ami biztosan megjött. Télen: az első hóesésre. És várakozásunk ettől még semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg: nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni - beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk."
(Pilinszky János)

A költő szavai után: múlt héten felfedeztük diákjainkkal azt, ami a miénk. A tehetségünket, az alkotókedvünket, a kreativitásunkat, a tanulni vágyásunkat. Mert az adventi koszorúk elkészítése közben is tanultunk: a koszorúkészítés apró trükkjeit, és ami még fontosabb: megtanultunk segítséget kérni és azt elfogadni a nálunk tapasztaltabbaktól. 
Gyönyörű, bohém, hagyományos, rendhagyó - mind-mind egy csoda, ami vasárnap este a családok adventi asztalára kerülhetett.
De készült egy olyan koszorú is, ami iskolánk aulájában köszönti minden reggel diákjainkat, tanáraikat és nem utolsó sorban vendégeinket. Nagy kihívás évről évre elkészíteni, mindig megújulást találni ebben a feladatban. Úgy érzem, idén is megugrottam az elvárt szintet. 
Nézegessék a képeket, éljék át velünk a várakozás csodáját!
 
Majzik Edit
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Nemzetiségi Karácsony 2022

2022. december 21. szerda 11:55

A hagyományoknak megfelelően idén is egy közös iskolai műsor keretében hangolódtunk rá a karácsonyra. A 10.A és 10.B osztályok gondoskodtak arról, hogy igazi karácsonyi hangulatban kezdhessük meg a téli szünetet. 

Ahogy minden évben, úgy idén is egy német nyelvű  Bethlehemes játékot vittek színpadra diákjaink: ezúttal a mányi, kétnyelvű „Christkindli”-t elevenítettük fel. A mányi hagyomány sajátossága, hogy az angyalok és József koronát viselnek, a fehér ruhát pedig szalagokkal és szentképekkel díszítik, maga a játék pedig két nyelven, magyarul és németül zajlik.

A játék végén felcsendülő dal egy autentikus magyarországi német templomi ének, amelyet Györfi Zsuzsanna tanárnő dolgozott át négyszólamú kórusművé orgonakísérettel.

Köszönjük az osztályoknak és felkészítő tanáraiknak (Laczkó Erzsébet, Örkényi Fanni) elkötelezett munkájukat és a színvonalas produkciót!

Az iskola Facebook-oldalán videós összefoglaló is megtekinthető...

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Boldog Ünnepeket 2022!

2022. december 21. szerda 15:02

A DNG mindenkinek boldog, meghitt ünnepeket kíván!

Karácsonyi meglepetésajándék a DNG tanárainak – KÖSZÖNJÜK!

2022. december 20. kedd 12:21

Régi tanítványunk, Schneider Dániel Vecsésről nagyvonalú karácsonyi ajándékkal lepte meg volt iskoláját: saját készítésű, egyedi DNG-s feliratú savanyúkáposztát hozott ajándékba iskolánk minden tanárának. Ezzel kíván boldog ünnepeket mindenkinek, és köszöni a DNG tanárainak munkáját!

Kivétel nélkül mindenki meghatódott az ajándéktól, melyet ezúton is szívből köszönünk!

Nemzetiségi Karácsony 2021

2021. december 24. péntek 16:04

A pandémiás helyzet miatt tavaly kimaradt egy közös, karácsonyi hangulatú évzárás, az idei tanévben azonban megrendezhettük szokásos iskolai szintű karácsonyi ünnepségünket.

Idén is a 10.A és 10.B osztályok gondoskodtak arról, hogy igazi karácsonyi hangulatban kezdhessük meg a téli szünetet. A hagyománynak megfelelően egy autentikus, német nyelvű Bethlehemes játékot vittek színpadra diákjaink: ezúttal a dunamenti sváb hagyományokat elevenítettük fel.

Köszönjük az osztályoknak és felkészítő tanáraiknak (elsősorban Bodonyi Attila tanár úrnak, Győrfi Zsuzsanna és Rózsavölgyi Ildikó tanárnőknek) elkötelezett munkájukat és a színvonalas produkciót!

Iskolánk Facebook oldalán rövid jelenet is látható az előadásból.

 

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Boldog ünnepeket 2021!

2021. december 22. szerda 17:05

A DNG mindenkinek boldog, meghitt ünnepeket kíván!

Boldog ünnepeket 2020!


A DNG mindenkinek boldog, meghitt ünnepeket kíván!

DNG Karácsony 2020 - Idén kicsit másképp...

2020. december 18. péntek 07:48

Iskolánkban évitezedek óta minden osztály, tanár, jelenlegi és régi kollégák, meghívott vendégek jelenlétében ünnepeljük a közös iskolai karácsonyt. A megszokott, színpadon bemutatott, jelmezes, hagyományőrző Christkindlspiel megrendezésére idén nem volt lehetőség. A műsor felelősei, a 10.A és 10.B osztály azonban nem hagytak bennünket karácsonyi hangulat nélkül. A képekre kattintva elérhető a két osztály ünnepi üzenete:

Köszönjük a 10.A és 10.B osztályoknak, és osztályfőnökeiknek (Linka Tamás tanár úrnak és Jakus Enikő tanárnőnek), hogy ilyen kreatív módon gondoskodtak online karácsonyi műsorról!

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva