Eseménynaptár
2023. november
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
10
11
12
17
18
19
24
25
26
27
28
30

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Iskolánkról   »   Infók iskolánkról   »   Az épületről

Nagyszabású technikai modernizálás a DNG-ben 2017

2020. január 29. szerda 10:56

Nagy örömünkre iskolánk, a német Belügyminisztérium finanszírozásában, valamint fenntartója, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata révén nagyszabású beruházással fejlesztette technikai felszereltségét.

Teljesen új hangtechnikai rendszert építettünk ki az iskola töbfunkciós csarnokában/ tornacsarnokában, beszereztünk két új digitális táblát, tíz laptopot (melyeket zárható szekrényekben helyeztünk el a tantermekben), valamint egy (a helyettesítési rend és egyéb hírek digitális közvetítésére alkalmas) kétmonitoros kivetítőrendszert. Ez iskolánk fennállása óta a legnagyobb technikai beruházás, mellyel jelentős lépést tettünk a technikailag jól felszerelt iskola irányába.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
Köszönjük a német Belügyminisztérium (BMI) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (LdU) támogatását!

 

Az iskola és a kollégium épületéről

2016. szeptember 02. péntek 11:33

Az iskolaépületről
A Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium iskolaépülete a Serény utca 1. szám alatt található. A dél-keleti fekvésű épület az 1950-es évek közepén épült, stílusát tekintve szocreál: a klasszicista stílust utánozza a háromszögű oromzati tetőszerkezet és a "félszárnyú" elrendezés is. Az épület eredetileg általános iskolaként üzemelt, felújítási munkálatok után (melyben az új tantestület is oroszlánrészt vállalt) 1990-ben nyílt meg újra, immár a kerület önálló intézménnyé alakult német gimnáziumának adva otthont.
Hasznos alapterülete 4753 m2. Tágas (részben parkolásra, részben sportolásra, illetve levegőzésre alkalmas) iskolaudvar és egy színházteremmé is alakítható kb. 700m2-es, modern technikai megoldásokkal felszerelt tornaterem is tartozik hozzá. A bejárat előtt ülő kőkutya az évek során iskolánk egyik kabalafigurája lett. Az épület (többlépcsős védelmi rendszer részeként) modern kamera- és chiprendszerrel van felszerelve.

Jelenleg, maximális helykihasználtság mellett kb. 300 diák és egy kb. 40 fős tantestület közös munkájának biztosít helyszínt.  Az épület és helyiségei emberléptékűek, élhető kis zsibongókkal, meghittebb beszélgetéseknek is teret engedő kis sarkokkal.
A kétszintes épületben a tantermeken és (csoportfoglalkozásokra alkalmas) „kistermeken” kívül az alagsorban (150 nm alapterületű helyiségben, kb. 18.000 kötetes, kétnyelvű) könyvtár, konditerem és büfé, a földszinten tágas (melegítőkonyhaként üzemelő) ebédlő, az első emeleten pedig tanári szobák és irodák találhatók.
Kollégium
A gimnázium kollégiuma az iskolától (gyalog) néhány percnyire a Vízisport utca 7. szám alatt található.  
Az épületben eredetileg bölcsőde működött, ma pedig az ország egyik legszebb kollégiuma. 1995-ben készült el a német állam és az Oktatási Minisztérium támogatásával és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának tulajdonában van. Fenntartója és működtetője 2015. szeptember 1. óta a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.
 
Hasznos alapterülete 2112m2, részben zöld, részben sportolásra alkalmas zárt udvarral. A kollégiumban 42 tanulónak van hely. Az épület háromszintes, a lakószobák az első és második emeleten, kétszobás blokkokban helyezkednek el. Minden blokkhoz tartozik egy előtér és egy fürdőszoba. A szobák kétszemélyesek, a blokkokban tehát négy-négy tanuló lakik.A lakóemeleteken a tanuló számára is hozzáférhető konyha is található. A földszinten az étkező és a könyvtár található. Mindkét helyiség lehetőséget nyújt a diákoknak a tanulásra és szabadidejük tartalmas eltöltésére.

A kollégiumról további információk az "Infók"/ "Kollégium" menüpont alatt olvashatók...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva