Eseménynaptár
2024. május
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
4
5
11
12
15
17
18
19
20
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Szülőknek / Diákoknak   »   Összes hír 2020.12.06. óta

Nyitott Kapuk - november 16.: idén az UTOLSÓ LEHETŐSÉG!

2022. november 10. csütörtök 13:17

Kedves Nyolcadikosok!

Gimnáziumunk  2022. november 16-án (szerda) tartja a 2022/2023-as tanévben hagyományos nyílt napjainak utolsó időpontját! 
Ha szeretnél részletes, pontos tájékoztatást a képzésről, a felvételi követelményekről és a közösségi életről, gyere el! Regisztráció nincs, egyszerűen érj ide reggel 8-ra, itt megtudod, hogy hogyan válassz látogatható tanórát!

Reggel 8.00–9.00 között szülői fórumot tartunk az iskola tornatermében. Ezt követően, 9.00–12.30 óra között tanórákat látogathatsz, így ismerkedhetsz leendő tanáraiddal, diáktársaiddal! Az érdeklődök részére kollégiumi vezetést is biztosítunk.
Szeretettel várunk! Hozd magaddal szüleidet és tanáraidat is!
Címünk: 1203 Budapest, Serény utca 1. (a Csepelre vezető felüljáró mellett). Megközelíthető: 23, 35, 36,  66, 119, 148, 151, 166 autóbusszal, valamint a ráckevei ill. tököli HÉV-vel!

„Néma forradalom” a DNG-ben (2022): közös filmnézéssel emlékeztünk meg az ’56-os eseményekről

2022. október 21. péntek 10:07

2022. október 20-án rendhagyó módon emlékeztünk meg az 1956-os eseményekről. A Konrad Adenauer Stiftung és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága jóvoltából filmvetítést szerveztünk az iskola torna- és színháztermében. Lars Kraume „Das schweigende Klassenzimmer” („Néma forradalom”) című filmjét tekintettük meg (német nyelven, magyar felirattal), mely megtörtént eseményen alapszik. A film egy kelet-német érettségiző osztály történetét mutatja be, akik két perces néma csend formájában fejezik ki szolidaritásukat a magyar forradalommal és annak áldozataival. Tettük az adott rendszerben olyan következményekkel jár, melyekkel sem a diákok, sem a szülők, sem az iskolavezetés nem számolt. A film nemcsak az ’56-os magyar forradalom és az azt követő események német visszhangját mutatja be, hanem egyéni sorsokon keresztül nyújt izgalmas bepillantást az akkori rezsim működésébe.

Bátran állíthatjuk, hogy a film - korosztálytól függetlenül - mindenkire nagy hatással volt.

Az alábbi linkre kattintva néhány diákvisszajelzés olvasható…

A filmnézést egy különleges program koronázta meg: jelen volt egy még élő kortanú, Karsten Köhler úr, aki a filmben bemutatott osztály osztályszóvivője volt. Köhler úr első kézből mesélt történeteket az akkori időkből, a filmkészítés részleteiről, és nagy odaadással válaszolt diákjaink kérdéseire. Köszönjük mindenkinek, aki figyelmével, kérdéseivel hozzájárult a sikeres rendezvényhez!

Köszönjük Karsten Köhler úrnak, hogy ellátogatott hozzánk, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) és a Konrad Adenauer Stiftungnak pedig a nagyszerű lehetőséget!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Rubletzky Kárász Lilla (10.B) kiállítása a Csiliben

2022. október 27. csütörtök 13:21

2022. október 20-án sok DNG-s arc bukkant fel a XX. kerületi Csili Művelődési Házban. Az összejövetel apropójául Rubletzky Kárász Lilla, 10.B osztályos tanulónk önálló művészeti kiállítása szolgált. Fantasztikus eredmény, hogy Lilla tehetsége túlmutat iskolánk kiállítási felületein és az iskola kapuin is.

Hogyan jut el valaki kezdő rajzolgatástól egy önálló kiállításig? Mi a nagy álmok megvalósításának titka?

Lilla beszámolója az alábbi linkre kattintva olvasható...

Lillának nagy szeretettel gratulálunk nemcsak a kiállításhoz, de munkájához és kitartásához is! További sikereket kívánunk!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Középiskolák rangsora 2023

2022. október 21. péntek 10:42

Megjelentek a magyarországi középiskolák legfrissebb eredményességi mutatói a HVG különszámában. Gimnáziumunk az országos szinten közel ezer figyelembe vett magyar középiskola "hivatalosnak" tekintett rangsorában az 53. helyet foglalja el.  Fantasztikus eredmény, hogy nyelvi érettségik tekintetében a 4. legjobb középiskola vagyunk az országban! Budapesti viszonylatban a 30. helyen végeztünk.

A sorrendet a diákok (legutóbb megvalósult) kompetenciamérésen elért eredményei, a négy fő tárgyban mutatott érettségi eredményei, valamint a felsőoktatásba, nappali tagozatra felvettek felvételi pontjainak iskolai átlaga alapján állították össze.

Nagyon büszkék vagyunk, gratulálunk és köszönjük minden mostani és volt DNG-s diáknak és tanárnak munkáját és együttműködését!

Hajrá DNG!

3. hely a kerületi fáklyás váltófutáson (2022)

2022. október 18. kedd 15:20

Iskolánk csapata a hagyományoknak megfelelően idén (2022) is részt vett a kerületi 56’-os forradalom és szabadságharc emlékünnepség egyik fontos eseményén a Fáklyás váltófutáson. 
A Juta-dombi tüzérek emlékkövénél minden iskola egy szál virággal emlékezett meg az áldozatokra és a fáklyák meggyújtásával pedig újraélesztették a forradalom lángját.
Az iskolánkból 6 fiú vett részt és 3. helyezést értünk el.
 
Résztvevők:
Juhász Dávid 9.B
Tóth Gergely 9.A
Rab Fábián 11.B
Ivaskó Ádám 10.B
Kerekes Kristóf 11.A
Hornyák Máté 12.A
 
Gratulálunk a csapatnak és köszönet kísérőjüknek, Koncz Renáta tanárnőnek!
 
 

DNG Mädels an der Veranstaltung "TechCsajok 2022"

2022. október 14. péntek 07:43

"Wir haben unter der Leitung von Frau Csukonyi an der Veranstaltung 'Tech Csajok' teilgenommen. Es hat an der Universität BME am 12. Oktober stattgefunden. Für uns, die in der Technologie interessiert sind und in diesem Zweig studieren möchten, war es sehr spannend und interessant. Den ganzen Tag haben wir in einer inspirierenden Umgebung verbracht und von den Ausstellungen der Firmen haben wir Ideen und Tipps zum Weiterlernen bekommen. Nach den Vorträgen hatten wir auch Möglickeit mit diesen Vorträgern persönlich über ihre Karriere und Lebenslauf zu sprechen.

Ich würde jeder Schülerin (aber auch jedem Schüler) herzlich empfehlen, an solchen Veranstaltungen teilzunehmen, die bieten eine Unterstützung bei der Frage, womit wir uns in der Zukunft beschäftigen möchten!"

Lilla Szabó (11.A)

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

"Felvirágosító" családi napot tartottunk a kollégium kertjében (2022)

2022. október 12. szerda 08:59

Indián nyár, napsütés, tulipánok, jácintok, nárciszok és sok lelkes, tettrekész virágszerető szülő és diák.
2022. október 8-án (szombaton) önkéntes kertrendező, virághagyma ültetéssel színesített családi napot tartottunk a DNG kollégiumának kertjében, melyen több mint 10 szülő és kollégista gyermekeik vettek részt.
A szervező pedagógusok és önkéntesek célja, hogy az intézmény udvara még virágosabb, szemet gyönyörködtető látvány legyen, és kikapcsolódást nyújtson mind a tanulók, mind az ott dolgozó munkatársak számára.

A jókedvű csapatok a derű és lelkesedés mellett virágokat, növényeket is hoztak magukkal, ezzel is hozzájárulva, hogy szívet-lelket melengető színes kertet varázsoljunk közösen. A virágágyások mellé pozitív gondolatokat és jó sok vidámságot is elhelyeztünk, remélve, hogy munkánk eredménye segíti a feltöltődésben, a kertben sétáló, pihenő vagy tanuló gyermekeket.

”A kert, a fák ősidők óta a nyugalmat szimbolizálják. Egyre fontosabb, hogy az ember által épített rideg, merev, környezetből ki tudjunk „szakadni” a természetes környezetbe, ahol harmónia árad felénk. A természet folyton változik, minden évszakban más színekben pompázik, nagyon pozitív hatással van mentális egészségünkre” – állapítottuk meg közösen, a „felvirágosító” nap főszervezőjével Majzik Edit kollégium vezetővel, a tartalmas nap végén, elégedetten szemlélve a szemet gyönyörködtető végeredményt.

Köszönjük diákjainknak és szüleiknek, hogy hozzájárultak kollégiumi kertünk őszi pompájához!

Desics Júlia
kollégiumi nevelőtanár
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A 2022/23-as tanévben induló 8.-os "Tehetséggondozó foglalkozások" csoportbeosztása

2022. október 06. csütörtök 13:49

Az alábbiakban tesszük közzé a "Német Kisebbség Budapesti Gimnáziumáért" Alapítvány 2022/23-as tanévben induló "Tehetséggondozó foglalkozásainak" csoportbeosztását.

A táblázatokban a tanulók az általuk megadott jelszóval szerepelnek. A jelszóra a pdf dokumentum megnyitása után rá lehet keresni: nyomja le egyszerre a Ctrl+f billentyűket és írja be a felugró rubrikába a keresni kívánt jelszót!

Tehetséggondozó foglalkozás 8.-osoknak 2022/23

2022. szeptember 06. kedd 13:17

„A Német Kisebbség Budapesti Gimnáziumáért” alapítvány a 2022/2023-as tanévben Tehetséggondozó foglalkozásokat hirdet 8. osztályos tanulók számára, amely segít a felvételi felkészülésben, magyar nyelv és irodalom, matematika és német nyelv tantárgyakból, amelyekre külön-külön is lehet jelentkezni.

A foglalkozásokat 10 alkalommal, péntekenként 15 és 18 óra között (15, 16 és 17 órai kezdettel) az alábbi napokon tartjuk:

Október 7, 14, 21, 28
November 11, 18, 25
December 2, 9, 16

A foglalkozás 1 tantárgyból egy alkalommal 45 percig tart. Pontos időbeosztás, a tanulók csoportba sorolása, a tantárgyak terembeosztása a jelentkezések lezárása (október 6.) után az iskola honlapján lesz elérhető.

 
 
A felkészítő foglalkozások díja tantárgyanként 14.000 Ft (ezernégyszáz Ft/óra).
A foglalkozásokra jelentkezés: e-mailben az nkbgalapitvany@gmail.com címen, vagy személyesen a gimnázium Nyitott Kapuk rendezvényén október 4 és 6-án, az alapítvány standjánál.
A jelentkezéshez használják az alábbi jelentkezési lapot!
 
 
A befizetés módja:
  • átutalással az alapítvány számlájára.
    Számlaszám: 11720001-20128775 OTP BANK NYRT.
    Közleményként tüntessék fel a tanuló nevét és a választott tantárgyat/tantárgyakat!
  • vagy személyes jelentkezés esetén (az október 4, október 6-i Nyitott Kapuk rendezvényen az alapítvány standjánál) készpénzben.
Jelentkezési és befizetési határidő: 2022. október 6. (csütörtök)
 
Várjuk jelentkezésüket!
 
Budapest, 2022. szeptember 06.
 
Az alapítvány kuratóriumia
 

Aranyat és bronzot is szereztünk a kerületi asztalitenisz tornán (2022)

2022. október 04. kedd 10:25

2022. október 3-án Koncz Renáta tanárnő vezetésével három fiú és három lány diákunk képviselte iskolánkat a XX. kerületi Nagy László Általános Iskola és Gimnáziumban megrendezett kerületi asztalitenisz versenyen.

Nagyszerűen szerepeltek a mieink, Gigler Frigyes 3. helyen végzett, Jányoki Áron pedig a dobogó legfelső fokára állhatott.

Szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek!

A DNG-csapat tagjai:

Lányok:
Soltész Nikol 12.A
Tölgyesi Tilla 12.B
Kuti Ágnes 12.B
 
Fiúk:
Jányoki Áron 11.A
Gigler Frigyes 9.B
Rácz Ádám 11.A
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva