Eseménynaptár
2024. június
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Szülőknek / Diákoknak   »   Összes hír 2020.12.06. óta

Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíj 2021

2022. január 14. péntek 14:40

Szeretettel gratulálunk Beszterczán Dominik, Eszenyi Lujza, Kuti Ágnes, Labundy Márk, Mezei Patrik és Szabó Bence 11. évfolyamos tanulóinknak, akik a 2021/2022-es tanévben elnyerték az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíját.

Az ünnepélyes átadásra a pilisvörösvári Schiller Gimnáziumban került sor, ahol Soltész Miklós államtitkár úr személyesen adta át a kitüntetéseket.

A kilencedik alkalommal odaítélt ösztöndíj célja, hogy segítse a Magyarországon élő, nemzetiségekhez tartozó, kiemelkedő képességű középiskolásokat a továbbtanulásukban. A tanulmányi ösztöndíjjal azt is támogatni kívánják, hogy a mai fiatalok felnőttként felelősséggel tudják képviselni saját nemzetiségüket.

Az elbírálásnál figyelembe vették a pályázó tanulmányi eredményét, szociális hátterét, közösségi aktivitását és továbbtanulási terveit is. A támogatás a középiskola két utolsó tanévére szól. A tanulók szeptember 1-jétől havonta harmincezer forint ösztöndíjban részesülnek a következő két tanév tíz-tíz hónapjában. 

Szívből gratulálunk kitüntetett diákjainknak, kitartást és további sikereket kívánunk!

Fővárosi Német Ösztöndíjat nyertek 2021

2022. február 01. kedd 12:20

A Fővárosi Német Önkormányzat jóvoltából ebben a tanévben 5 tanulónk nyert nemzetiségi ösztöndíjat, név szerint (a képen balról jobbra): Kémenes Zsuzsanna (12.A), Oláh Boglárka (12.A), Dull Zsófia (12.B), Nadj Tímea (11.B), Saskó Andrea (12.A).

Az ösztöndíj elnyeréséhez feltétel volt a jó tanulmányi eredmény, az osztályfőnök és az igazgató ajánlása, figyelembve vették a szociális rászorultságot, illetve alapfeltételként az aktív részvételt a nemzetiségi kultúra ápolásában. A tanulók kitüntető oklevelüket 2021. szeptember 29-én, az FNÖ által szervezett Nemzetiségi Tanévnyitón vehették át. 
Mind az öt tanulónknak szívből gratulálunk, további eredményes tanulmányokat és aktív nemzetiségi tevékenységet kívánunk!
 
Köszönjük a Fővárosi Német Önkormányzatnak, hogy az idei tanévben is lehetőséget biztosított kiemelkedő tanulóink ösztönzésére!

IKSZ-elési lehetőség az Alba Sansz-nál

2022. január 25. kedd 11:14

Az Alba Sansz jóvoltából IKSZ-elési lehetőség kínálkozik. 

Hosztesszkedés, gyermekfelügyelet, grafikai feladatok, videós feladatok, gépelés, fordítás stb. 
 
Részeletekért katt erre a linkre!

Kitelepítési megemlékezés 2022 Csepel

2022. január 24. hétfő 13:10

A csepeli Német Önkormányzat 2022. január 19-én tartotta a svábok kitelepítésére és elhurcolására való megemlékezést, melynek során a XXI. kerületi önkormányzat, a csepeli német nemzetiségi önkormányzat és más politikai, illetve civil szervezetek, magánszemélyek koszorúkat helyeztek el a csepeli önkormányzat épületén lévő kitelepítési emléktáblánál. A Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium képviselői is részt vettek a rendezvényen.

Iskolánk diákjai fellépésükkel járultak hozzá a méltó megemlékezéshez. Pálfi Zsófia 10.A osztályos tanuló Wittmann György visszaemlékezését olvasta fel a megjelenteknek. A szöveg a DNG „Svábok elhurcolása, kitelepítése” projektjének keretében felvett interjú alapján készült. Aranyvölgyi Kinga (9.B), Barta Krisztián (9.NA), Rubletzky-Kárász Lilla (9.B) és Szabó Laura (9.B) a Heimat, o, Heimat c.  népdalt adta elő.

Köszönjük fellépő diákjainknak és felkészítő tanáraiknak, Örkényi Fanni és Győrfi Zsuzsanna tanárnőnek a produkciót!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Elmarad a 2022-es DNG-Sítábor

2022. január 24. hétfő 12:24

Tisztelt Szülők, Kedves Diákok!
 
Megérkezett iskolai sítáborunk kérvényére az Emberi Erőforrások Minisztériumának válasza, miszerint a Covid járvány miatt nem engedélyezik a sítábor megszervezését. Ennek értelmében, sajnos le kell mondanunk a tábort.
 
Minden partnerrel olyan szerződést kötöttünk, hogy ilyen esetekben ne terhelje anyagi felelősség a Szülőket, így az eddig beszedett részvételi költségeket teljes mértékben vissza tudjuk fizetni. Kérem, hogy az elkövetkező hetekben keressék meg a gyerekek az összeg átvételével kapcsolatban Sáry József tanár urat!
 
Köszönettel: Sáry József
testnevelő tanár

Figyelem! IKSZ-naplók leadása január 7-ig!

2022. január 02. vasárnap 20:18

Kedves Közösségi Szolgálatban érintettek!

Kérünk mindenkit, akinek van olyan bejegyzése az IKSZ-naplójában, ami eddig nem került be az e-naplóba, hogy 2022. január 7-ig, azaz most péntekig adja le az IKSZ naplóját az osztálya IKSZ-felelősének!

Nemzetiségi Karácsony 2021

2021. december 24. péntek 16:04

A pandémiás helyzet miatt tavaly kimaradt egy közös, karácsonyi hangulatú évzárás, az idei tanévben azonban megrendezhettük szokásos iskolai szintű karácsonyi ünnepségünket.

Idén is a 10.A és 10.B osztályok gondoskodtak arról, hogy igazi karácsonyi hangulatban kezdhessük meg a téli szünetet. A hagyománynak megfelelően egy autentikus, német nyelvű Bethlehemes játékot vittek színpadra diákjaink: ezúttal a dunamenti sváb hagyományokat elevenítettük fel.

Köszönjük az osztályoknak és felkészítő tanáraiknak (elsősorban Bodonyi Attila tanár úrnak, Győrfi Zsuzsanna és Rózsavölgyi Ildikó tanárnőknek) elkötelezett munkájukat és a színvonalas produkciót!

Iskolánk Facebook oldalán rövid jelenet is látható az előadásból.

 

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Kollégiumi mézeskalácssütés 2021

2021. december 24. péntek 16:27

Rövid képes ízelítő az idei kollégiumi mézeskalácssütésből...

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Karácsonyi ajándékozás a a Benedek Elek Általános Iskolával 2021

2021. december 22. szerda 17:16

Sajnos a vírushelyzet miatt, az idei tanévben sem tudtak diákjaink személyesen ellátogatni a Benedek Elek Általános Iskolába, azonban a karácsonyi ajándékcsomagjaink mellett, az osztályoknak készített egyedi videós üzeneteink is célba értek. Jó lett volna csomagbontogatás közben, a Benedekes csillogó szempárokat, a mosolygós, örömteli arcokat élőben is látni, de diákjainkat valamelyest kárpótolják a Benedekes gyerekek, saját kézzel készített képeslapjai, valamint a tőlük kapott múltidéző kisfilmnek is nagyon örülünk. Reméljük, jövőre már ismét találkozhatunk élőben, átélve a személyes együttlét örömét és meghatottságát, és együtt énekelhetjük a karácsonyi dalokat.
Sáry tanár úr nagyon köszöni a DNG-s diákok lelkesedését, részvételét, támogatását és ezúton is együtt kívánunk minden kis Benedekes diáknak, szüleiknek, tanáraiknak áldott, békés, meghitt, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és nagyon boldog új évet!
 
Az alábbi videót a Benedek Elek Általános Iskola készítette, és az elmúlt évek közös pillanatait idézi. 
 
 
A lenti galériában található képek szintén a Benedekes gyerekek kezeinek munkája.

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Boldog ünnepeket 2020!


A DNG mindenkinek boldog, meghitt ünnepeket kíván!

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva