Eseménynaptár
2024. június
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Szülőknek / Diákoknak   »   Összes hír 2020.12.06. óta

Kitelepítés, elhurcolás megemlékezés 2021

2021. január 19. kedd 14:41

Január 19-e a magyarországi németek elhurcolásának hivatalos magyar állami emléknapja. Az emléknap dátuma arra utal, hogy 1946-ban ezen a napon kezdődött meg a magyarországi németek szervezett elűzetése (közismert nevén a kitelepítés), az otthonaikból kényszerrel nyugatra telepítendő első budaörsi lakosokat szállító vonatszerelvény elindításával.  

Idén a tornateremben, közös filmnézéssel szerettünk volna megemlékezni az eseményről, erre azonban sajnos nem volt lehetőségünk, ezért más - az online lehetőségekhez igazított - módon történt idén a megemlékezés.

Iskolánk 2016-ban a „Svábok elhurcolása, kitelepítése – 70 éve történt” néven iskolai projektet szervezett, melynek keretében a magyarországi németek 1944 és 1949 közötti történelmét és traumáit dolgozta fel. Ennek során 42 túlélővel készült interjú illetve videófelvétel, amelyek a szovjet kényszermunka éveiről, és a kitelepítés meghurcolásairól mesélnek. A projekt keretében létrehoztunk egy oktatási segédanyagot is, melynek bevezetőjében képekkel illusztrálva röviden összefoglalásra kerülnek a legfontosabb események. Ennek az anyagnak a felhasználásával emlékeztünk meg idén az eseméyekről.

Az alábbi képre kattintva az érdeklődők is megtekinthetik az oktatási segédanyagot.

Az alábbi linken a teljes projekt anyaga megtekinthető.

 

OH állásfoglalás a végzősök IKSZ óráival kapcsolatban

2021. január 22. péntek 09:28

Az Oktatási Hivatal állásfoglalást adott ki a végzősök IKSZ óráival kapcsolatban.

A kivonat az alábbi linkre kattintva olvasható...

 

Kiírták a Goethe-ösztöndíjakat (2021)!

2021. január 21. csütörtök 10:39

Szívesen töltenél egy nemzetközi nyári tábor keretében két-három hetet Csehországban? Vagy inkább egy online németkurzuson vennél részt? Nyitott vagy, hogy új embereket, kultúrákat ismerj meg? Motivált vagy a némettanulást illetően és kész vagy nyáron is foglalkozni vele? Kész vagy szabadon tartani a nyaradat, hogy kiválasztás esetén részt tudj venni a kurzuson, aminek előre nem lehet tudni a dátumát? Aktív szerepet vállalsz az iskolában és akár azon kívül is? Képes vagy felelősséget vállalni magadért és másokért? 2021. augusztus 31-ig nem töltöd be a 18. életévedet? Akkor a Goethe-ösztöndíj jó lehetőség lehet számodra!
 
Ha jelentkezni szeretnél:
   - olvasd el (az alul lévő csatolmányokban) a pályázat részleteit,
   - töltsd ki a „Formular 3” nevű formanyomtatványt
(Fontos: ezen egyelőre ne ikszeld be, hogy min szeretnél részt venni (csehországi nyári tábor vagy online kurzus), csak a Táblázatosban! Amennyiben a Táblázatos formanyomtatványon a "Mir ist egal" rubrikát ikszelted be, a Formular 3 nyomtatvány 3. és 4. oldalát is ki kell töltened [írhatod ugyanazt a szöveget]!).).
   - töltsd ki a (tanulmányi eredményedre, ösztöndíjaidra stb. vonatkozó) Táblázatot és
   - küldd el őket (word vagy pdf formátumban) 2021. február 3-ig a varsanyi.krisztina@dng-bp.hu e-mail címre. A dokumentum neve legyen: Goethepályázat_Vezetékneved_Keresztneved_Osztályod
 
Iskolánk a korlátozott férőhelyek miatt rangsorolja a beérkező pályázatokat. Ha a pályázatod alapján bekerültél a továbbküldendők körébe, értesítünk, és mi gondoskodunk a Formular 2 (tanári ajánlás) kitöltéséről.
 
A részletes tájékoztatót, illetve a jelentkezési lapot letöltheted a lenti linkekről.
 

Itt regisztrálj a DNG 2021 Pályaorientációs Napra!

2021. január 13. szerda 14:06

Információk a DNG Pályaorientációs Naphoz 2021 + Regisztráció

2021. január 12. kedd 09:16

Iskolánk Pályaorientációs napja az idei tanévben 2021. február 9-én, kedden lesz online formában. Az iskola összes diákja részt vesz rajta (nemcsak a végzősök). A rendezvény keretében négy egymást követő 45 perces órában látogathattok meg (Zoom-Konferenciák formájában) pályaorientációt segítő előadásokat.

A nap rövid programja tehát:

 9.00-9.45  I. kiválasztott előadás meglátogatása
 10.00-10.45  II. kiválasztott előadás meglátogatása
 11.00-11.45  III. kiválasztott előadás meglátogatása
 12.00-12.45  IV. kiválasztott előadás meglátogatása
 
20 különböző előadás vár benneteket: magyarországi és külföldi, fővárosi és vidéki egyetemek, főiskolák mutatkoznak be, lesz általános németországi továbbtanulással kapcsolatos tájékoztató, előadások szakképzésekről, de akár pályaorientációs teszteket is tölthettek.
 
Hogyan tudtok bekerülni a kívánt előadásra?

Amit bejelölgettetek az osztályfőnökötökön keresztül, az csak egy előzetes felmérés volt. Ennek alapján állítottuk össze a végleges programot, melyre a lenti linken keresztül ONLINE tudtok bejelentkezni. 

Mindenki 4 előadásra kell beregisztráljon. Egy-egy előadásra korlátozott férőhely van, a helyek foglalása gyorsasági sorrendben történik. Minél előbb regisztrálsz, annál nagyobb az esélyed, hogy bekerülsz a kívánt előadásra. A helyek számát az előzetes jelentkezésekhez próbáltuk igazítani. Nézzétek meg a kínálatot, mert új programok is vannak (pl. ELTE, Nürnberg)

Minden osztály egységesen január 14-én (csütörtökön) 8.45-től regisztrálhat január 15-én (pénteken) 15.00-ig.

Az alábbi képre kattintva tekinthetitek meg a programkínálatot. A felnagyított képen a mezőkben szereplő számok azt mutatják, hogy hány fő regisztrálhat adott programra a megadott idősávban. Válasszatok ki minden idősávban (I-IV.) egy előadást (azaz összesen 4 db-ot) és regisztráljatok be rájuk online! A német nyelven szereplő programok német nyelven hangzanak el.
 

Ide kattintva lesz elérhető (január 14-től) el a REGISZTRÁCIÓS FELÜLET... 

Fontos infók a helyfoglalással kapcsolatban:

  • Ahhoz, hogy foglalni tudj, először regisztrálnod kell a honlapra, vagy [a honlapátállás miatt] meg kell újítanod regisztrációdat)! 

Regisztráció a weboldalon:

  • Ezt a honlap jobb felső sarkában lévő piros "Belépés" gombra kattintva teheted meg. A honlapra már korábban is regisztrálhatsz, mint január 14-e. Minden infót adj meg, amit kér! Fontos, hogy a teljes nevedet add meg, ne becenevet, vagy rövidítést! 
Regisztráció megújítása a weboldalon:
  • Ha már korábban regisztráltál, akkor nem kell újra regsztrálnod, hanem egyszerűen be kell lépned a profilodba. Ha elfelejtetted a jelszavad, igényelhetsz újat.
  • A profilodban meg fogja kérdezni, hogy melyik évben kezdted a gimnáziumot és melyik osztályba jársz. Ezt add meg és kattints a "Módosítás" gombra!
Ehhez egy kis segítség: 
9.N évfolyam: 2020
9. évfolyam: 2019
10. évfolyam: 2018
11. évfolyam: 2017
12. évfolyam: 2016
Helyfoglalás az előadásokra (sikeres vagy érvényes regisztrációt követően)
  • Sikeres regisztráció illetve belépés után a felül található kék színű menüsoron kattints a "Pályaorientáció" fülre és foglalj előadás-időpontot! (Ez csak akkor jelenik meg, ha megnyitottuk a jelentkezési rendszert, vagyis január 14-e után.)
  • Minden idősávban egy, azaz összesen négy darab előadásra kell bejelentkezned (se többre, se kevesebbre), a rendszer nem is enged mást.
  • A zöld pöttyre való kattintással tudsz regisztrálni. Ha beregisztráltál, a zöld pötty helyén egy naptár jel jelenik meg.
  • A nem, vagy nem megfelelően regisztrált tanulókat mi osztjuk be a maradék helyekre.
  • A honlapra/a profilodba belépve, a Pályaorientáció fülre kattintva később is (egészen a rendezvény kezdetéig) vissza tudod nézni, hogy hova regisztráltál.

Hogyan fogok belépni a kiválasztott előadásra?

A későbbiekben (nagy valószínűséggel a megadott e-mail címedre) kiküldjük az általad választott előadásokhoz tartozó Zoom-linkeket. Ezekre kattintva (a megadott időben, mikrofonnal és kamerával felszerelve) kell belépned az előadásra!

A Pályaorientációs Nap tanítási napnak számít, amennyiben nem tudsz részt venni rajta, hiányzásodat igazolnod kell az osztályfőnököd felé. A Zoom-konferenciákon való jelenlétet tanárok ellenőrzik. 

Kérdés esetén keressétek Varsányi tanárnőt (varsanyi.krisztina@dng-bp.hu)! Technikai probléma esetén írhattok Lakos Fanni rendszergazdának, a rendszergazda@dng-bp.hu e-mail címre.
 
Sikeres regisztrációt kívánunk, reméljük, sok hasznos információval lesztek gazdagabbak!
 

Újabb IKSZ-lehetőség a Máltai Szeretetszolgálatnál

2021. január 08. péntek 15:41

Újabb IKSZ lehetőség kínálkozik a Máltai Szeretetszolgálatnál:

A zuglói Családok Átmeneti Otthona várja az IKSZ-es diákokat, hogy alsósok korrepetálásában segítsenek, illetve a Miklós utcai Hajléktalan Centrumban keddenként fogadnak három főt ruhaválogatásra.

A feladatokra jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

Családok Átmeneti Otthona Budapest, Szatmár u. 26, 1142
Czégény Tünde czegeny.tunde@maltai.hu

Miklós utcai Integrált Hajléktalan Ellátó Központ
Budapest, Miklós u. 32, 1033
Tóthné Dózsa Éva dozsa.eva@maltai.hu  "

Online oktatás február 1-ig meghosszabbítva!

2021. január 08. péntek 11:43

DNG Karácsony 2020 - Idén kicsit másképp...

2020. december 18. péntek 07:48

Iskolánkban évitezedek óta minden osztály, tanár, jelenlegi és régi kollégák, meghívott vendégek jelenlétében ünnepeljük a közös iskolai karácsonyt. A megszokott, színpadon bemutatott, jelmezes, hagyományőrző Christkindlspiel megrendezésére idén nem volt lehetőség. A műsor felelősei, a 10.A és 10.B osztály azonban nem hagytak bennünket karácsonyi hangulat nélkül. A képekre kattintva elérhető a két osztály ünnepi üzenete:

Köszönjük a 10.A és 10.B osztályoknak, és osztályfőnökeiknek (Linka Tamás tanár úrnak és Jakus Enikő tanárnőnek), hogy ilyen kreatív módon gondoskodtak online karácsonyi műsorról!

"Giga"-ösztöndíjlehetőség a DAAD-tól - 2021

2020. december 17. csütörtök 12:58

Végzősök, figyelem! Kiírták a 2021-es DAAD-ösztöndíjat!
Ez a kiemelkedően tehetséges diákok felsőoktatási tanulmányait  támogatja és finanszírozza valamelyik szabadon választott németországi egyetemen vagy főiskolán. A pályázati feltételek szigorúak, sok adminisztrációval és beadandó dokumentummal, sikeres pályázat esetén viszont a teljes tanulmányaidat finanszírozzák (=Vollstipendium)!
Néhány alapvető feltétel, vagyis akkor van esélyed, ha
  • tanulmányi eredményeidet tekintve - a végzős évfolyam legjobb 10%-ához tartozol, illetve végig kiemelkedően jó (kitűnő, vagy majdnem kitűnő) eredményeid voltak.  
  • nem vagy német, vagy kettős állampolgár, a szűk családodban nem német a használt nyelv.
  • konkrétan tudod, hogy milyen szakirányra (lehetőleg azt is, hogy melyik egyetemen belül) szeretnél továbbtanulni.
  • elszánt és elkötelezett vagy a választott szakirányt és céljaidat illetően.
A pályázati kiírásban szereplő feltételek sokkal részletesebbek, ezeknek a mellékletekben tudsz utánaolvasni.
A pályázat benyújtásához igazgatói, illetve több tanári ajánlás szükséges, és csak az iskola támogatásával nyújtható be. Az iskolán belüli beadáshoz (mellyel jelzed, hogy elolvastad és vállalod a feltételeket és szeretnél pályázni), elegendő egy dokumentumot beadni, egy ca. 700 - 1000 szavas, német nyelvű esszét, melybe beleszövöd az életrajzodat, a meghatározó tapasztalataidat, illetve meggyőzően megindokolod, hogy miért szeretnél Németországban az adott szakon/ intézményben tanulni, milyen jövőbeli céljaid vannak a szakmában stb.
Az esszék iskolán belüli beadási határideje: 2021. január 11. (hétfő)
Beadás módja: e-mail: varsanyi.krisztina@dng-bp.hu címre.
Az iskola max. két tanulót nevezhet. Január 13-ig visszajelzünk, hogy benne vagy-e (az ösztöndíjbizottság által jelölt két pályázóban), hogy össze tudd állítani a beküldendő pályázathoz szükséges dokumentumokat (űrlapok, ajánlások, bizonyítványmásolatok, kiválasztott szak részletes bemutatása stb). Ezt - ha a két jelölt között vagy - nagyon gyorsan kell megtenned: 2021. január 17-én 10h-ig! (Ha úgy érzed, jó esélyeid vannak, célszerű előre elkezdeni összerakni a dokumentumokat, pl. kiválasztott németországi szak anyagait összeszedni, tanárokat keresni az ajánláshoz stb. A bizonyítványok hitelesített másolatait az iskola intézi. Az online felületre egyelőre semmit nem kell feltölteni (csak majd azoknak, akiket a szóbeli elbeszélgetés után kiválasztottak.)
Minden további részlet a mellékletekben található! Javasoljuk alapos áttanulmányozásra!
 
Ausschreibung 2021
Bewertungskriterien 2021
Gutachterformular 2021
Formular zur Staatsangehörigkeit 2021
 

DNG-s videóüzenet a kerületi Benedekes diákoknak!

2020. december 17. csütörtök 12:04

Idén a rendkívüli helyzet miatt sajnos nem tudtak diákjaink élőben ellátogatni a kerületi Benedek Elek Általános Iskolába, hogy átadják összegyűjtött ajándékainkat. Ehelyett rövid videóüzenettel kedveskedtek, mely a képre kattintva indul! Köszönjük diákjainknak és Sáry József tanár úrnak ezt a szívhez szóló online ajándékot! 

 

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva