Eseménynaptár
2024. június
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Szülőknek / Diákoknak   »   Összes hír 2020.12.06. óta

Krisztián Barta vertrat das DNG im Halbfinale des JDI 2024

2024. június 20. csütörtök 09:17

Dieses Jahr hat ein Zehntklässler, Krisztián Barta (Klasse 10.A), das DNG im Halbfinale des Wettbewerbs Jugend debattiert vertreten. Wir gratulieren Krisztián zu der fantastischen Leistung, sich als Zehntklässler unter den Älteren behaupten zu können!

Die Worte von Krisztián folgen:

Am 23. Mai hatte ich die Möglichkeit, am Halbfinale des “Jugend debattierts” in Budapest teilzunehmen. Meine Deutschlehrerin, Frau Ágnes Kóbor hat mich auf den Wettbewerb, bezüglich auf das Thema “Sollen in ungarischen Städten die kurzfristigen Vermietungen der Wohnungen über online Portale verboten werden?” vorbereitet, und mich auf meinem Weg begleitet. Der Wettbewerb wurde im Madách Center veranstaltet, wo wir auch herzlich bewirtet worden sind. Leider habe ich es nicht bis zum Landesfinale geschafft, aber ich habe vor, in der Zukunft als Juror in Jugend debattiert weiter zu arbeiten. Ich kann Frau Kóbor nicht genug dankbar sein, dass Sie mich immer begeistert hat, dass Sie mir während dieser Zeit so viel geholfen hat. Ich wünsche aber den Finalisten spannende Debatten in den Folgenden, und hoffe, dass immer mehr Schüler sich die Wissenschaft der Debatte aneignen können, da sie als Basis der modernen Politik dient.
Krisztián Barta 10.A

 

A 2023/2024-es tanév DSD eredményei

2024. június 20. csütörtök 06:50

Iskolánk 66 végzős tanulójából idén 61 vett részt a DSD B2/C1 nyelvi diploma megszerzéséhez szükséges DSD-vizsgán. Idén is örömmel számolunk be diákjaink eredményeiről. 
 
Német számítás szerint:
C1 szintet ért el: 50 tanuló
B2 szintet ért el: 11 tanuló
 
Magyar nyelvvizsgarendszer szerint: 
felsőfok: 58 tanuló 
középfok: 3 tanuló
 
A 61 vizsgára bejelentkezett végzős diákból a jelenleg érvényes nyelvvizsga akkreditációs rendszer szerint tehát 58 tanuló (95%) szerzett felsőfokú, 3 tanuló (5%) középfokú nyelvvizsgát. Gratulálunk diákjainknak és köszönjük tanáraik (Linka Tamás, Szép Tímea, Varsányi Krisztina) felkészítő munkáját.

​"Kicsiny Európa" össznemzetiségi színházi előadás - Fábián Léna képviselte a német nemzetiséget

2024. június 17. hétfő 09:54

Június 1. és 9. között zajlott Magyarországon a "Jelen/Lét" nemzetiségi színházak fesztiválja. A fesztivál keretében június 9-én 19:00 órakor a Nemzeti Színházban a "Kicsiny Európa" című darabot mutatták be. Ahogy a cím is sugallja, a darab a 13 kisebbségről szól, amelyek ma is fontos szerepet játszanak társadalmunkban. Magyarországon 13 elismert kisebbség él, köztük romák, németek, szlovákok, horvátok, románok, szerbek, szlovének és mások. Mindegyik csoport sajátos kulturális, történelmi és társadalmi sajátosságokkal rendelkezik, amelyek hozzájárulnak az ország sokszínűségéhez.
A színdarab tartalma ezért Európa és a kisebbségek kapcsolatára összpontosított. Az előadás szövegei és dalai a 13 nemzeti kisebbség nyelvén hangzottak el, magyar felirattal kísérve. A jelmezek és a színpadképek nagyon hatásosak voltak. Az előadás mintegy 80 percig tartott. Meggyőződéssel mondhatom, hogy nagyon sikeres produkció volt, amely érzelmileg is megérintette a közönséget.
Osztálytársunk, Fábián Léna volt az egyik színésznő, aki a Magyarországon élő német kisebbséget képviselte a színpadon. A magyar-német kultúra kiemelt szerepet játszik az életében: táncol egy kleinturfalvi német nemzetiségi tánccsoportban, tagja a Stuhlweiß megyei ifjúsági bizottságnak, és dolgozik a Svung nevű platformon, ahol fiatalok osztanak meg érdekes és humoros tartalmakat a magyar-német közösségről. Nagyon büszkék vagyunk Lénára, ahogy vasárnap képviselte iskolánkat, közösségünket. A rövid felkészülési idő ellenére nagyon belejött a szerepébe.
Hoffmann Liliána 11.B
Szabó Laura 11.B
 
Fábián Léna kétnyelvű beszámolója az alábbi linkre kattintva olvasható...
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Évzáró piknik a kollégiumban 2024

2024. június 17. hétfő 07:50

Movie Night. Ez volt a terv. Mivel rájöttünk, hogy a kollégiumunk udvara kivételesen alkalmas hely, hogy egy ilyen rendezvényt megvalósítsunk. Ez akkor jutott a diákok eszébe, amikor tavasszal kitakarítottuk, rendbe tettük a kertet, és körülnéztünk. Először valami szalonnasütés, piknikezés-féle volt az ötlet, majd a hatalmas fák koronájának látványa megihletett minket. Szinte már láttuk magunkat a csillagos ég alatt, körben lampionokkal, mécsesekkel, gazdagon megrakott kockás abroszos asztalok mellett, ahogy színes pokrócainkon eszünk-iszunk, a szúnyogrisztótól bűzölögve, az egész évi tanulás és rohanás után végre jólesően megpihenve, széles vásznon bámuljuk a választott filmet. Van ennek egy semmihez sem hasonlítható bája. Egy kerti mozis este, garantáltan minden résztvevő számára emlékezetes lesz. Gondoltuk. Meg azt is gondoltuk, hogy június 10-én már végérvényesen ránk törte az ajtót a nyár, tehát az este langymeleg lesz, senki nem fog fázni, sem ázni. Tévedtünk. 
A valóság ránk rúgta az ajtót aznap reggel. Szakadt az eső. Aztán egész nap is hol elállt, hol megint esett. A végzősök lemondták a részvételt. Érthető volt persze. "Kedv! Remények! Lillák! - Isten véletek!"
Maradtak a pokrócok, a nagy vászon és a film, de a kedves, jól ismert ebédlőnk díszletei között. Még szerencse, hogy egy francia vígjátékot választott Majzik tanárnő (Isten hozott az Isten háta mögött) és nem egy tragédiát! Persze amikor megsültek a pizzák, pogik, Csilla néni meggyes-csokis piskótája, és megteltek a pocakok, visszatért a jó hangulat. Mindenki talált egy kellemes kis zugot magának, ahol megvackolt,  és otthonos kényelemben nézegetett és emésztgetett
A terv jó volt! Már majdnem sikerült a megvalósítás is. Most ezért úgy vesszük a történteket, hogy mivel legközelebb biztosra akarunk menni, ezért idén még bent gyakoroltunk, és lemodelleztük, hogy jövőre még nagyobbat robbanthassunk ezzel az ötlettel. Lesz még nálunk kerti mozi! Sosem adjuk fel!
Desics Júlia
kollégiumi nevelőtanár

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Kovács Júlia és Menyes Anna (9.A) kiállítása

2024. június 14. péntek 08:49

A lenti képre kattintva megtekinthető Kovács Júlia és Menyes Anna 9.A osztályos tanulók képkiállítása. Az első négy kép Júliáé, az azt követők Anna képei.

Jó tanuló – Jó sportoló díjátadó 2024

2024. június 12. szerda 07:57

2024. június 3-án ismét összegyűlhettek a pesterzsébeti Fitt-parkban a Budapest XX. kerületi Önkormányzat szervezésében, az idei év "Jó tanuló-és Jó sportolói".

2024-ben már nemcsak két, hanem három féle díj került kiosztásra: "Jó tanuló-Jó sportoló", illetve "Jó tanuló" és "Jó sportoló". A "Jó tanuló-Jó sportoló" díjat átvehette: Baumann Brigitta (11.B), Baumann Noémi (11.B), Juhász Janka (11.B) és Knizner Kata (9.B), illetve Baumann Brigitta átvehette az iskola röplabdacsapatának szóló "Jó sportoló csapat" díjat a kerületi Diákolimpia 1. helyért.

A díjkategória váltások között hangulatos előadásokkal készültek a XX. kerületben tanuló diákok, így a meghívottak meghallgathattak franciául verseket, illetve láthattak egy montázst, ami mind a párizsi Olimpiai Játékokra hangolta rá a résztvevőket.

A díjazottaknak az iskola nevében szeretettel gratulálunk, további jó eredményeket és sikereket kívánunk!

DNG Green Project 2024

2024. június 11. kedd 07:58

2024.05.31-én több hónapos munka eredményét jelenítettük meg a DNG aulájában. A projekten három diákunk, Horváth Nándor (9.B), Knizner Kata (9.B), illetve Weisz Noel (9.B) dolgozott, projektvezető tanáruk Bertók Evelina felügyelete alatt.

A projekt témáját - a környezetvédelmen belül - a tanulók választhatták ki, ezért a számukra legfontosabb témát, a vizek védelmét választották. A mini videó azt mutatta be, hogyha szennyezzük a vizeinket, egyre kevesebb lesz az általunk is elfogyasztható édesvíz. Azonban, ha ezen még időben változtatunk, ez a káros folyamat még visszafordítható lehet. Továbbra is biztosított lenne az emberiség számára az ivóvíz és a (vízi) állatvilágot is egyaránt megvédhetnénk.

Ne feledjétek, víz nélkül nincs ÉLET!

Diákcsere program saarlouis-i partneriskolánkkal 2024

2024. június 06. csütörtök 13:33

Miután a 9.NB osztály diákcserében részt vevő tagjai 2024. április 12-18. között Magyarországon fogadták legrégebbi partnerintézményünk, a saarlouis-i Gymnasium am Stadtgarten diákjait, rajtunk volt sor a kiutazás tekintetében.

Május 9-én a lelkes DNG csapat vonatra pattant és meg sem álltak a Saarlandig...

A diákcsere élményeiről Kreisz Viktória és Rötzer Emma írtak beszámolót, mely az alábbi linkre kattintva olvasható...

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

OKTV Díjátadó 2024

2024. június 03. hétfő 08:05

2024. május 31-én ismét összegyűltek a budai Móricz Zsigmond Gimnáziumban a jövő ígéretes tehetségei: ezen a napon rendezték az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) díjátadó ünnepségét.

Az idei tanévben az OKTV 9 különböző tantárgyában elindult 59 DNG-s diák közül Kékesi Márton (12.B osztály) volt a legeredményesebb: a Német nyelv és irodalom OKTV-n az 1. helyet szerezte meg. Felkészítő tanára Szép Tímea tanárnő, némettanára Varsányi Krisztina tanárnő.

Márton az alábbi linkre kattintva elárulja, mi a siker titka...

Mártonnak nagyon nagy szeretettel gratulálunk a fantasztikus eredményhez, szívből kívánunk további sikereket, eredményes továbbtanulást!

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Tanévzáró színházi program 2024

2024. május 29. szerda 08:04

A kollégisták színházat szerető csapata, ahogy a tavalyi évben, úgy idén is egy kellemes színházi estével zárta a tanévet május 21-én. Hol máshol, mint a kedvenc kis teátrumunkban, a budaörsi Latinovits Színházban, ahová már visszajáró vendégek vagyunk. A kora nyári estében különösen kellemes hangulata van a színház kis kertjének. Jó itt leülni, várakozni, beszélgetni, együtt lenni. Az elandalodásra azonban most nem sok lehetőségünk maradt. Az Alföldi Róbert által rendezett Hamlet (vagy ahogy a plakáton szerepelt a cím: h.ml.t) igazán meglepte és felrázta a jórészt fiatalokból álló közönséget. "Friss, ropogós és hangos lett ez a Hamlet" - ahogy Sáhó Barnabás kritikus írta. Erről a ropogósságról, a közben odakint megeredő zivatar is gondoskodott. Forgách András frappáns új fordításában az eddigi egyik legjobb szövegű Hamlet született meg. A közönség élvezte a csattanós, humoros dialógusokat. Az előadás energikus, végig lendületes volt, egy percre sem unatkozott a néző . Megmaradt a lényegi mondanivaló, de úgy, hogy az a mát is érintette, és ezáltal az egész mű újszerűnek hatott. 
A program levezetése a rákövetkező héten a kollégiumban történt, feldolgozó drámapedagógiai foglalkozás keretében. Debreceni Luca drámainstruktor tartott órát az érdeklődő diákok számára. 
  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva