Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Szülőknek / Diákoknak   »   Összes hír 2020.12.06. óta

Pályázati lehetőség tanévkezdési szociális támogatásra iskolánk Alapítványánál (2023)

2024. január 29. hétfő 14:21

A Német Kisebbség Budapesti Gimnáziumáért Alapítvány a 2023/24-es tanév 2. félévben is szükség esetén szociális támogatást nyújt a DNG diákjainak.

A tanulók önállóan pályáznak, az osztályfőnökök az információk továbbadásában és a pályázat írásos támogatásában közreműködnek.
A pályázatok leadási határideje: 2024. február 12. hétfő 16 óra.
Leadásának helye: fsz. 3-as tanári / Krausz Éva tanárnő.

Feltételek:

A pályázó által kitöltött jelentkezési lap a szociális rászorultság indoklásával;
Osztályfőnöki javaslat a támogatáshoz.

Pályázati lap megtalálható az iskolai faliújságon a tájékoztató mellett.

Budapest, 2024. január 29.
A Német Kisebbség Budapesti Gimnáziumáért Alapítvány kuratóriuma nevében:
Krausz Éva

Alapítványunk 2023/2024-es tanév I. félévi beszámolója

2024. január 29. hétfő 14:10

Mire fordította iskolánk Alapítványa a befolyt összegeket? Hogyan járult hozzá a DNG szebbé, élhetőbbé tételéhez? 

DNG-s pólók beszerzése, tehetséggondozás 8. osztályosoknak, szociális támogatások, színház-, mozi- és múzeumi belépők... 

Ezekről olvashatunk a "Budapesti Kisebbség Német Gimnáziumáért" Alapítvány 2023/2024-es tanév I. félévére vonatkozó beszámolójában.

A teljes beszámolóért katt az alábbi linkre...

Alapítványunk köszönettel fogad minden szülői és egyéb felajánlást! Köszönjük, ha adója 1%-ával támogatja a német kisebbség budapesti gimnáziumának tevékenységét!

JDI Training 2024 zusammen mit Kossuth-Schülern

2024. január 29. hétfő 13:35

Am 26. Januar gastierten sechs von unseren Schüler*Innen (Krisztián Barta 10.A, Bettina Bokros, Gergő Kelecsényi, Luca Szikszai 11.A, Anna Grobe, Szabó Laura 11.B) im Kossuth Gymnasium. Sie hatten die Möglichkeit, an einem Training für das Wettbewerb "Jugend debattiert" teilzunehmen. In vier Stunden haben sie die Form und Regeln kennengelernt, und sich als Debattant*innen ausprobiert. Als ein spezielles Erlebnis galt, dass das Programm in der Kooperation mit Kossuth-Schülern stattfand. Der Trainer, ehemaliger JDI-Finalist, Gergely Oláh meine, die Zusammenarbeit, Aktivität und Weltoffenheit der Gruppe war vorbildlich.
Wir gratulieren allen Teilnehmenden und wünschen viel Erfolg bei dem Schulfinale!

DNG Megemlékezés (2024) a magyarországi németek elhurcolásáról és kitelepítéséről...

2024. január 19. péntek 14:15

1944 késő őszén indult a magyarországi németség történetének legnagyobb tragédiája: a svábok munkatáborokba való elhurcolása és Németországba való kényszerkitelepítése. Ennek a kollektív tragédiának az emléknapja 2012 óta január 19-e.
Az eseményről idén egy korábbi, nagyszabású iskolai projekt felidézésével emlékeztünk meg.
2016-ban iskolánk "Svábok elhurcolása és kitelepítése - 70 éve történt" címmel országos projektet valósított meg, amely a magyarországi németek 1944-1949 közötti történetére és traumáira fókuszált.
A projekt részeként Bozzai Zsuzsanna és Varsányi Krisztina tanárnők vezetésével az iskola 51 diákja komoly gyűjtőmunkát végzett: 22 településen járva 42 interjút készítettek az elhurcolás és kitelepítés túlélőivel.
Az interjúkból összeállítottunk egy tematikus interjúgyűjteményt, illetve oktatási segédanyagot, melyben a túlélők illetve kortanúk tematikus kérdéscsoportok mentén idézik fel emlékeiket.

A teljes interjúgyűjtés az alábbi linken tekinthető meg....

Ezen felül 2016-ban színjátszó csoportunk Örkényi Fanni tanárnő vezetésével egy színdarabot is összeállított és az ország több helyszínén nagy sikerrel színpadra vitt.

A gyűjtött interjúkból az idei megemlékezésre összevágtunk egy 60 perces rövidített verziót, mely a lenti képre kattintva megtekinthető...

A vetítést egy rövid beszélgetés előzte meg, melyben a projektek vezetői és alakítói, tanárok és régi diákok idézték fel emlékeiket.
Ugyanezen a napon néhány diákunk a Csepelen tartott megemlékezésen is képviselte iskolánkat, rövid műsorukkal tisztelegtek az elhurcoltak emléke előtt.

Pályázati lehetőség 10 napos németországi táborra 2024 márciusában

2024. január 18. csütörtök 15:12

A Deutsch-Ungarisches Jugendwerk jóvoltából pályázati lehetőség kínálkozik 2024. március 17-27. között egy 10 napos németországi táborban való részvételre, teljesen ingyenesen.

Ehhez a megadott témában kell egy pályamunkát leadni. Aki kiválasztásra kerül márciusban utazhat.

Pályázati feltételek: 

  • a kiutazás megkezdésééig a 16. életév betöltése
  • középfokú német nyelvtudás és aktív angol nyelvismeret
  • érdeklődés történelmi témák (pl. Holokauszt, emberi jogok, demokrácia) iránt
  • egy magyar, német vagy angol nyelvű pályamunka beadása 2024. január 29-ig

További részletek a pályázatról és a kinti programról az alábbi linken olvashatók...

A projektpartner kifejezetten német nemzetiségi oktatást nyújtó középiskolákból szeretné a magyarországi 6 fős keretet feltölteni, így elég jó esélyekkel lehet pályázni, hiszen nem az egész országból lesz konkurrencia.

Figyelem, a határidő rövid: a pályázat benyújtása 2024. január 29-ig közvetlenül Csákvári-Lambert Réta Georgina projektvezetőnél a reta.lambert@dujw.org címen.

 

27. Országos Gála: Kékesi Márton Koch-Valéria-Díjat kapott (2023)

2024. január 17. szerda 09:46

2023-ban az Országos Nemzetiségi Gálát január14-én rendezték a budapesti Kongresszusi Központban. Az ünnepi műsor keretében adják át hagyományosan a magyarországi németség legrangosabb kitüntetését, az Ehrennadel díjat, illetve a Koch-Valéria-díjat arra érdemes középiskolai diákoknak. Nagy büszkeség számunkra, hogy az idei kitüntetettek között volt Kékesi Márton, 12.B osztályos tanulónk.

Márton méltatása ezen a linken érhető el...

Mártonnak nagy szeretettel gratulálunk a rangos elismeréshez, további kitartást, sikereket kívánunk!

 

Képek az 1950-es években épült iskolaépületről


Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Világításkorszerűsítés a DNG irodáiban és közösségi tereiben

2024. január 10. szerda 10:41

A 2022/23-as tanévben egy sikeres, nemzetiségi intézmények számára kiírt beruházási pályázatnak köszönhetően az iskolaépület irodáiban és közösségi tereiben világításkorszerűsítést végezhettünk.

Az irodákban, tanári szobákban, ebédlőkben, valamint a folyosókon, öltözőkben, illetve közösségi terekben korszerű és energiatakarékos LED-es világításra cseréltük a meglévő, sokszor elavult, vagy már csak pislákoló izzókat illetve a világítótesteket.

A felújítástól nemcsak a megfelelő látási viszonyok biztosítását és a komfortérzet növelését várjuk, hanem jelentős energiamegtakarítást is.

A felújítás Magyarország Kormányának támogatásával, az NBER-KP-1-2023/1-000104-VAL-ELS/001 azonosító számú pályázat keretében valósult meg.

Köszönjük a támogatást!

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Lezárult a 2021-2023-as iskolafelújítási projekt

2023. december 08. péntek 15:12

A DNG 1990 óta létezik, mint önálló intézmény. Az elmúlt 33 évben a mostanihoz fogható nagyszabású beruházás nem volt az intézmény életében.

A földszinten – két évtizedes jogi huzavona után – végre a mi tulajdonunkba került a gondnoki lakás, melynek helyén tánc- és konferenciaterem került kialakításra, ezzel is tehermentesítve a tornaterem órabeosztását. A felújítási munkák folyamán megújult az összes vizesblokk: új padló- és falburkolat, új WC kabinok, új WC csészék és víztartályok, új csaptelepek, új világítás, új ajtók kerültek beépítésre. A villogó és olykor már csak pislákoló neoncsövek helyére minden tanteremben kiépült a korszerű, energiatakéros LED-világítás. Szintúgy energiatakarékosra cseréltük a teljes tornaterem világítását. A teljes épületben kiépült a menekülési útirányt jelző rendszer. Az alagsori termekben a kilincs nélküli, nehezen nyitható faablakok helyére új, jól záródó műanyag ablakokat szereltek be. A bejáratnál – a némileg szűkös és kopott régi helyére - új lengőajtó került beszerelésre. A DÖK-teremben sor került a sérült csatornavezeték cseréjére. Elkészült az épület klimatizálásának első lépcsője, ezen belül a számítástechnika terem és az irodák klimatizálása.

A projekt Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és iskolánk fenntartója, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának támogatásával valósult meg. Köszönjük a támogatást!

A mellékelt videón a hivatalos hivatalos projektzáráson bemutatott képvetítés és az intézményvezetői köszönetnyilvánítás látható. 

 

Tájékoztató központi felvételi vizsgáról 2024

2024. január 12. péntek 11:39

Tisztelt Szülők, kedves felvételiző Diákok!

A központi egységes írásbeli vizsga időpontja 2024. január 20. (szombat) 10 óra.

A felvételi vizsgáról külön értesítést nem küldünk!

Kérjük a diákokat, hogy a vizsga előtt fél órával (9 óra 30 perc) érkezzenek meg a számukra kijelölt tanterembe. A terembeosztást az intézmény bejáratánál és az iskola weboldalán (oktatási azonosítóval) tesszük közzé.

Vizsgázók beosztása tantermekbe erre a linkre kattinva érhető el... 

8:30 előtt az iskola épületébe a belépés nem lehetséges.

A vizsgázókat elkísérő szülőket arra kérjük, hogy a vizsga nyugalmának biztosítása érdekében ne kísérjék el gyermeküket a vizsgatermekhez, hanem a földszinti ebédlőben várakozzanak!

Valamennyi vizsgázó hozzon magával a személyazonosságát igazoló fényképes okmányt (személyi igazolvány, útlevél vagy diákigazolvány), amit a vizsgateremben a felügyelő tanároknak be kell mutatnia.

Az írásbeli vizsgára a tanulók tollat (kéket vagy feketét), ceruzát, vonalzót, körzőt, szögmérőt hozzanak magukkal! Az írásbeli vizsga során a rajzokat ceruzával, minden egyéb írásbeli munkát tollal kell elkészíteni. A magyar nyelvi feladatlapok kitöltéséhez segédeszköz nem használható. A matematika feladatlapok kitöltéséhez rajzeszközökön kívül más segédeszköz (pl. számológép) nem használható.

A vizsga menete:

9:30 - 10:00     Előkészítés és tájékoztató a vizsgateremben
10:00 - 10:45   Magyar nyelv írásbeli vizsga
(15 perc szünet)
11:00 - 11:45   Matematika írásbeli vizsga

 

A központi írásbeli vizsga pótnapja: 2024. január 30. (kedd) 14 óra.

Pótló írásbeli vizsgát azok a tanulók írhatnak, akik a január 20-i írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. A tanulónak és szüleinek fel kell vennie a kapcsolatot az iskolával és a jogszabályban leírtak alapján indoklással és igazolással alátámasztott írásos kérelmet kell benyújtania az iskola igazgatójának címezve. A vizsgázók által benyújtott, indoklással alátámasztott írásos kérelem mérlegelése, a benyújtott igazolások elfogadása a központi írásbeli vizsgát szervező intézmény igazgatójának jogköre. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet azonos típusú központi írásbeli vizsgát.

Kérjük, hogy ebben az esetben a távolmaradás tényét a lehető leghamarabb jelezze a titkarsag@dng-bp.hu címen vagy telefonon 06-1/283-0222.

 

A kijavított dolgozatok megtekintéséről:

A központi írásbeli vizsga kiértékelt dolgozatait a vizsgázó és szülője az igazgató által meghatározott helyen és időben, az iskola képviselőjének jelenlétében megtekintheti, azokról kézzel vagy elektronikus úton pl. digitális fényképezőgéppel másolatot készíthet, és – kizárólag a hivatalos javítási-értékelési útmutatótól eltérő értékelés esetén – az értékelésre észrevételt tehet.

 
 Vizsga időpontja
Kijavított dolgozatok megtekintése
ÉS
Értékelő lapok átvétele
Észrevétel fogadásának határideje

 Központi felvételi  írásbeli vizsga

 2024.01.20. szombat 10:00

 2024.01.25. csütörtök 8:00-16:00

 2024.01.26. péntek 16:00-ig

 Pótnap

 2024.01.31. kedd 14:00

 2024.02.02. péntek 8:00-16:00

 2024.02.05. hétfő 16:00-ig

A vizsgázó és szülője a hivatalos javítási-értékelési útmutatótól eltérő értékelés esetén észrevételeit a megtekintést követő első munkanap végéig – tizenhat óráig – írásban adhatja le a vizsgaszervező intézményben (az iskola titkárságán) illetve amennyiben az elektronikus űrlapkitöltést választotta, a programfelületen keresztül elektronikusan továbbíthatja közvetlenül a vizsgaszervező intézményhez. Az észrevétel benyújtására nyitva álló határidő elmulasztása esetén egy napon belül lehet igazolási kérelmet benyújtani. Az igazolási kérelem benyújtási határideje jogvesztő.

A Hivatal a fenti kérelmek elbírálására nem rendelkezik hatáskörrel, ezért azokat nem lehet a Hivatalhoz benyújtani. A nem megfelelő helyre benyújtott kérelmek késleltetik az elbírálás folyamatát, a döntés meghozatalát.

Ha az írásbeli vizsgakérdésekre adott megoldás értékelésére a vizsgázó észrevételt nyújt be, az iskola az észrevételt érdemben elbírálja. Az iskola a bírálat eredményét határozat formájában, megfelelő indokolással, az észrevétel benyújtását követő három munkanapon belül írásban közli az észrevételt tevővel.

Ha az észrevételt tevő az iskola határozatának kézhezvétele után is fenntartja korábbi észrevételét, az iskola által hozott döntés ellen a szülő, a tanuló, a döntés kézhezvételétől számított három napon belül, a vizsgát szervező középfokú iskolában, a Hivatalnak címezve, kizárólag a hivatalos javítási-értékelési útmutatótól eltérő értékelés esetén fellebbezést nyújthat be. Az észrevételt az elektronikus űrlapkitöltő program használatával továbbítók számára a programfelület a fellebbezés továbbítására is igénybe vehető.

Figyelem! A fellebbezés kizárólag a központi írásbeli vizsgát szervező középfokú intézményhez nyújtható be! A fellebbezést az ügyre vonatkozó összes dokumentummal (eredeti vizsgadolgozatok, értékelő lap, fellebbezés stb.) együtt a vizsgaszervező intézmény – egy munkanapon belül – továbbítja a Hivatalnak. A fellebbezés benyújtására meghatározott határidő elmulasztása miatt igazolásnak helye nincs. Felhívjuk a figyelmüket, hogy a nem megfelelő helyre benyújtott fellebbezés hátráltatja az elbírálás folyamatát és késlelteti a döntés meghozatalát.

A Hivatal a fellebbezést érdemben elbírálja. A bírálat eredményét határozat formájában, megfelelő indokolással, a fellebbezés benyújtását követő nyolc napon belül rövid úton (elektronikus úton) írásban közli az iskolával, valamint postai úton megküldi az iskolának és a kérelmezőnek. A fellebbezés benyújtása és elbírálása nem érinti a tanulónak az iskola által hozott felvételi döntéssel kapcsolatos jogorvoslati jogát.

A fentiekről a központi írásbeli vizsgát szervező középiskola igazgatója az iskola honlapján, valamint az írásbeli vizsgák megkezdése előtt tájékoztatja a vizsgázókat.

Sikeres felkészülést, eredményes vizsgázást kívánunk!

Tápai Ildikó Anikó

igazgató

 

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva