Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Eredményeink   »   Tanáraink sikerei

Interjú Lisa Brokemper tanárnővel, ezúttal regényíróként

2017. február 06. hétfő 15:08

A 2016/17-es tanév első félévében fiatal német vendégtanár gazdagította iskolánk tantestületét: Lisa Brokemper a Telekom-Alapítvány FundaMINT-programjának ösztöndíjasaként gimnáziumunkban végezte külföldi hospitációját. Fizika- és matematika órákat tartott a 9.NB, 9.B és 9.C osztályokban. Brokemper tanárnő sokoldalúságát mutatja, hogy a tanári hivatás mellett íróként is tevékenykedik. Két évvel ezelőtt jelent meg "Regenzeitversuchung" című ifjúsági regénye.

Az iskolánkban működő Kortárs Irodalmi Klub nevében Sulyok Máté, 12.AC osztályos tanuló készített vele interjút.

Az interjú az alábbi linkre kattintva érhető el...

 

Köszönjük Brokemper tanárnő féléves munkáját, további sikereket kíváunk tanári és írói pályáján is!
 
 

Ifjúsági regény szerző a DNG tanárai között

2016. szeptember 13. kedd 13:52

Lisa Brokemper tanár és ifjúsági regény szerző egyszemélyben. Idén nyáron fejezte be matematika-fizika szakos tanulmányait a bonni Egyetemen, fél évig pedig iskolánkban fog tanítani. Mindemellett íróként is tevékenykedik: két évvel ezelőtt debütált "Regenzeitversuchungen" című ifjúsági regényével (Edition Hamouda Kiadó), ami nagy sikert jelentett számára.  

Kedvicsináló a kötethez: In „Regenzeitversuchung“ geht es um die 20-jährige Jana, die nach einem abgebrochenen Studium vor ihrem alltäglichen Leben in Deutschland nach Thailand flieht, um dort ein Jahr lang Freiwilligenarbeit in einem Waisenhaus zu leisten. In einem kleinen Dorf namens Singburi, fernab der Heimat, sieht Jana sich mit allerlei Unbekanntem konfrontiert: Mit einer fremden Kultur, einer fremden Religion, einem fremden Alltag. Bei ihrer Arbeit im Waisenhaus lernt sie einen weiteren Freiwilligen namens Hannes kennen, in dem sie einen Gleichgesinnten findet, mit dem sie ihre Höhen und Tiefen gemeinsam durchlebt. Die beiden wachsen sehr eng zusammen. Doch zur selben Zeit wühlt die Begegnung mit ihrem deutlich älteren, verheirateten Gastvater Michael Janas Gefühle auf. Liegt dies an der Regenzeit, in der nicht nur das Wetter, sondern einem Sprichwort zufolge auch die Menschen verrückt spielen?

További információkért látogasson el a kiadó oldalára (www.hamouda.de) vagy kövesse ezt a linket:

http://www.titelkatalog.com/Edition-Hamouda/Regenzeitversuchung::168.html

Nagy öröm számunkra, hogy ilyen sokoldalú kolléganőt üdvözölhetünk köreinkben, reméljük siker és szép élmények kísérik majd "DNG-s karrierjét"!

 

Két tanárunk is kitüntetést kapott a kerületi "Pedagógusok Napján"

2016. június 09. csütörtök 14:14

2016. június 7-én gazdag kultúrműsorral kísért, ünnepélyes rendezvény keretében ünnepelte a kerület a "Pedagógusok Napját". Közel száz pedagógust köszöntöttek hivatalosan és díjazták tevékenységüket.

A kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat is kitüntetéseket adott át. Büszkeségünkre iskolánk két tanára is a díjazottak között volt.

Iskolánk ének-zene - matematika szakos tanára, énekkarunk vezetője, Györfi Zsuzsanna tanárnő, aki a német nemzetiség érdekében végzett sokéves, színvonalas kulturális munkájáért részesült elismerésben.

Továbbá gimnáziumunk német-angol szakos tanára, Jakus Enikő tanárnő, aki sokrétű, kiemelkedő színvonalú és eredményességű szakmai munkája elismeréseképpen "Az Év Német Pedagógusa Pesterzsébeten 2016" díjat vehetett át.

Kolléganőinknek szeretettel gratulálunk, köszönjük munkájukat, kitartást és sikereket kívánunk további tevékenységükhez!

 

Német vendégtanár első tapasztalatai a DNG-ben

2015. december 17. csütörtök 09:36

Szeptember óta fiatal német vendégtanár gazdagította iskolánk tanári karát. Maike Sürken tanárnő a Telekom-Alapítvány FundaMINT-Programjának első ösztöndíjasaként került Magyarországra és végezte iskolánkban tanítási gyakorlatát. Matematika órákat tartott a 9NB és 9ND osztályokban, valamint a magasabb évfolyamokon fakultációt. Halmazok, geometriai alkazatok, hatványok, trigonometrikus egyenletek, koordinátageometria és még sok más érdekes téma jelentette számára az első lépéseket a szakmában, melyekkel kicsiknek és nagyoknak egyaránt kedvet ébresztett a matematikához.
Sürken tanárnő nyitottsága révén kollégákkal és diákokkal egyaránt gyorsan megtalálta a közös hangot és beilleszkedett iskolánk mindennapjaiba. Mivel januártól Németországban kell megkezdenie tanári pályáját, nehéz szívvel, de búcsút vettünk a tanárnőtől, további sok sikert és örömöt kívánva pályafutásához! 
 
 
Zárszóként álljanak Sürken tanárnő szavai:
"Szeretnék ezúton is még egyszer köszönetet mondani a szívélyes fogadtatásért és támogatásért. Kedves, megértő és támogató csapatként ismertelek meg benneteket, nagyon hálás vagyok, hogy ilyen nyitottan és bátorítóan fogadtatok. A diákjaitokat motivált, szolgarmas és fegyelmezett tanulóknak ismertem meg, csak remélhetem, hogy Németországban is ilyen szuper csapat tagja lehetek. Hiányozni fogtok!
 

 

Nagy László konferencia a Magyar Írószövetségben (2015.11.18.)

2015. november 23. hétfő 21:44

 
Nagy László születésének 90. évfordulója alkalmából konferenciát rendeztek a Magyar ÍrószövetségbenBüszkék lehetünk arra, hogy gimnáziumunk magyartanára, Dr. Sebők Melinda ott volt a meghívott előadók között. Magas színvonalú, gondolatébresztő előadásokat hallhattunk, és  magyar emelt szintű képzésre járó végzős tanulóink (Kalácska Dominika,  Szlovicsák Benedek, Tóth Péter és Varga Viktória) a nézőközönség soraiban ülve bepillantást nyerhettek a tudományos kutatás világába is.

Köszönjük a lehetőséget és még egyszer gratulálunk Sebők Tanárnőnek!

Sziklainé Leposa Márta (munkaközösség-vezető)

 

 

Iskolánk tanára az "Év némettanára 2015"-kitüntetettjei között

2015. szeptember 26. szombat 12:16

Nagy öröm számunkra, hogy iskolánk német-történelem szakos tanára, a német nyelvű történelem munkaközösség vezetője, Farkas Mónika tanárnő az idei nemzetiségi tanévnyitón (a Budapesti Német Önkormányzat jóvoltából) a díjazott pedagógusok között volt, és "Év némettanára 2015" díjat kapott

Kiemelték többek között szakmai felkészültségét, sokéves következetes, igényes munkavégzését szaktanárként, osztályfőnökként és munkaközösség-vezetőként, valamint az iskola németországi kapcsolatai érdekében végzett fáradhatatlan munkáját. 

Farkas Mónika  laudációja/ méltatása a linkre kattintva olvasható...
Farkas tanárnőnek nagy szeretettel gratulálunk, munkájához kitartást és további sikereket kívánunk!

 

 

 

 

DNG-s tanáré a "Legjobb poszter"-díj a müncheni MPTL-fizika-konferencián

2015. szeptember 13. vasárnap 08:51

Nagy örömünkre kiváló diákjaink mellett ismét beszámolhatunk tanáraink sikereiről is. Hömöstrei Mihály tanár úr (gimnáziumunk fizikatanára) a 2015. szeptember 9-11. között Münchenben tartott 20. MPTL (Multimedia in Physics Teaching and Learning) konferencián poszterével megnyerte a "Legjobb poszter" szekciót.

A poszter a "Design and create your own hologram", azaz "Tervezz és készíts saját hologrammot" címet viselte. A poszter tartalmáról bövebben a Fizikai Szemle 2015. márciusi számában lehet részletesen olvasni. A poszter az Europai Fizikai Társaság különdíját is megkapta.

A konferencia iránt érdeklődők katt a linkre...

Hömöstrei tanár úrnak szeretettel gratulálunk és további sikereket kívánunk!

 

"A tanár is ember, legföljebb vasból van…." (Dézsi)

2015. augusztus 27. csütörtök 06:39

Oklevelek, érmek, kitüntetések és átlag feletti teljesítmény a DNG-ben már-már természetesnek számítanak. Mi - szakterületre, nemre, korra, mezőnyre stb. való tekintet nélkül - mindre büszkék vagyunk. Arra pedig különösen, hogy nemcsak diákjaink, de tanáraink is a „legek” között vannak.
Kónyáné Dézsi Mariann tanárnő a nyár folyamán olyat teljesített, amire csak kevesen képesek. „Vasemberré” változott. Az idén 25. alkalommal megrendezésre kerülő „Ironman” triatlonversenyen teljesítette a hétköznapi ember számára elképzelhetetlent: 3,8 km-t úszás, 180 kilométer bicaj és a végén egy laza 42 km-es futás. „Egyszusszra”. Felfoghatatlan, lenyűgöző. Mi csak ámulni tudunk. És szívből gratulálni az emberfeletti küzdeni tudáshoz és kitartáshoz.
Dézsi tanárnő a képek alatt elárulja a titkot és néhány részletet…
"A tanár is ember, legföljebb vasból van….„
Nagy merészség, nagy elhatározás és sok-sok munka. Ennyi kellett ahhoz, hogy Ironman legyek, azaz Nagyatádon teljesítsem a 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és a 42 km futásból álló klasszikus hosszú távú triatlon versenyt.
2006-ban kezdtem el futni, 2008-ban indultam el az első triatlon versenyen, s tavaly határoztam el, hogy megvalósítom egyik nagy álmomat, az Ironman-t.
A triatlon nagyon pénz- és időigényes sportág. A tanároknak általában egyikből sincs túl sok. Viszont van türelmük, kitartásuk és rengeteg energiájuk. Tehát az emberi tényező adott volt.
Egy ilyen versenyre azért nehéz felkészülni, mert nagyon hosszú távokat kell teljesíteni az edzéseken. Mindezt úgy valósítottam meg, hogy mindig a család és munka legyen az első. Így maradtak a hajnali kelések, a késő esti úszások, hogy a dolgozatok időre ki legyenek javítva.
Ez előtt a verseny előtt ennek a távnak csak a felét teljesítettem, soha nem kerékpároztam még 180 km-t, s nem futottam maratont se. De nagyon-nagyon akartam, s bíztam magamban (egészen a táv feléig). Közben többször fel akartam adni, de valami belső vagy külső kényszer mindig átlendített a holtponton. Július 25-én rettenetesen meleg volt, szeles volt a kerékpárpálya, egyáltalán nem voltak ideálisak a körülmények. A futás vége felé már minden rosszul esett. De akkor sem szenvedés volt számomra ez a nap, hanem igazi küzdelem. És megcsináltam, a szintidő előtt majd három órával előbb értem be. A boldog beérkezésem még az eseményről készült, TV-ben is bemutatott filmben is látható volt.
Meggyőződésem, ha vannak céljaink, tudunk értük dolgozni, nem sajnáljuk az időt és az energiát, akkor nincs lehetetlen."
Kónyáné Dézsi Mariann
 
A linken egy rövid kedvcsináló videó tekinthető meg…

Ide kattintva a 2015-ös nagyatádi versenyhez kapcsolódó összefoglaló videó érhető el (Dézsi tanárnő célba érése 20:43-nál…)

 

Egy focilabda története

2015. június 25. csütörtök 12:18

Az utolsó fociedzésen a DNG fiú focicsapata elbúcsúztatta Szabó Mátyás tanár urat, aki a jövő évtől sajnos már nem lesz iskolánk tanára.
Szabó tanár úr oszlopos tagja volt csapatunknak, jelenléte mindig jó hangulatú foglalkozást biztosított. Emberi magatartása, gyorssasága, technikai képzettsége hiányozni fog az edzéseken és a játékban. Búcsúzáskor egy bőr focilabdával lepte meg csapatunkat. Köszönjünk ezt a nemes gesztust. 
Sok sikert és jó egészséget kívánunk a tanár úrnak és családjának a következő évekhez!                                 

Szeretettel: A fiú-focicsapat

 

Örkényi Fanni tanárnő "Pesterzsébet Német Kultúrájáért Díj"-at kapott

2015. június 03. szerda 05:57

 

2015. június 2-án gazdag kultúrműsorral kísért, ünnepélyes rendezvény keretében ünnepelte a kerület a "Pedagógusok Napját". 94 pedagógust köszöntöttek hivatalosan és díjazták tevékenységüket.

A kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat is kitüntetéseket adott át. Büszkeségünkre köztük volt iskolánk magyar-német szakos tanára, kollégiumvezetőnk, Örkényi Fanni tanárnő, aki sokéves, színvonalas kulturális munkájáért a "Pesterzsébet Német Kultúrájáért 2015" elismerésben részesült.

Kolléganőnknek szeretettel gratulálunk, köszönjük munkáját, kitartást és további sikereket kívánunk további tevékenységéhez!

 

 

 

 

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva