Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Iskolánkról   »   Kollégium   »   Kollégiumi programok

Hatalmas sikert aratott az idei tanév utolsó kollégiumi programja

2023. június 08. csütörtök 10:43

Az idei év utolsó kollégiumi programja egy színházi előadás volt, Shakespeare Szentivánéji álom című darabját tekintettük meg Budaörsön, a Latinovits Színházban.

https://latinovitsszinhaz.eu/eloadas/szentivaneji-alom/
Ugyan az iskola kollégiumától kicsit tovább tartott eljutni a helyszínre, az előadás művészi feldolgozása, a helyszín felszereltsége és a színészek szakmaisága viszont “álomba ringatott” bennünket. Többen tartottunk attól, hogy nem fogjuk tudni követni a shakespeare-i dráma cselekményeit, ennek ellenére a színmű végére a teljes képet látva, összeállt a darab mondanivalója. Shakespeare tényleg fantasztikus emberismerő volt. Az előadást követő beszélgetésben egyetértettünk, jó színházat nem csak a nagy, neves fővárosi intézményekben lehet létrehozni, hanem külvárosi, különös hírnév nélküli helyszíneken is. 

A kollégiumi diákság nevében szeretném megköszönni a kollégiumi nevelők egész éves munkáját, külön kiemelve Desics Júlia és Galambos Róbert pedagógusok tevékenységét, közösségformáló programjaik egész évben színesítették hétköznapjainkat. 

Klein Bálint, 11.B

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A Pesterzsébeti Múzeumba látogattak el a kollégisták

2023. május 10. szerda 10:04

Egy újabb kollégiumi programon vehettünk részt 2023. április 26-án, délután. A Pesterzsébeti Múzeumba látogattunk el 14 diáktársammal és két nevelőtanárunkkal együtt. Látogatásunk célja az volt, hogy a nemrég megnyitott Üdvözlet Erzsébetfalváról című, új, állandó helytörténeti kiállítást megtekintsük. 
A múzeumban nem csak a város történetébe, a helyi lakosok mindennapi életébe kaphattunk betekintést, hanem láthattunk néhány régi, a városrészről illetve annak intézményeiről készült képeket és erzsébeti vonatkozású hétköznapi tárgyakat vagy a róluk készült fotókat is.  (Például: helyi üzletek, boltok reklám anyagait, helyi mozikhoz kapcsolódó tárgyi anyagokat, a helyi vendéglátóipar emlékeit (étlapot), a helyi gyógyszertárakhoz, orvosokhoz kapcsolódó tárgyi emlékeket,  helyi sportrelikviákat (egyesületi zászlók, mezek), bolti kávédarálót, régi sportszereket, régi postaládát.)
A múzeumon belül az egyik szobát Neményi Lili emlékére rendezték be. A kiállításon a művésznő bútoraival, emléktárgyaival berendezett, egykori Tanács körút (Károly körút) 13-15. szám alatti otthonát megidéző szobába lép be a látogató.
Neményi Lili pályafutását két momentum köti Pesterzsébethez. 1936-ban férje, Horváth Árpád rendező, a Nemzeti Színház volt főrendezője megnyerte a debreceni Csokonai Színház bérleti jogát, melynek nyári játszóhelye Sátoraljaújhelyen és Pesterzsébeten volt. A Kende Kanuth és Kossuth Lajos utca sarkán álló „Faopera” épületében csak 1937 és 1938 nyarán játszott a társulat. 
A másik időszak, mikor Neményi Lili rendszeresen fellépett a városban, a 40-es évek elejére tehető. Ekkor nem szerepelhetett a fővárosi színpadokon, így kávéházakban lépett fel, mint sanzonénekes. A CSILI Munkásmatinéira sokszor meghívták fellépőnek, ahol magyar költők megzenésített verseivel szerepelt.
A Pesterzsébeti Múzeum immár 30 éve ápolja az operaénekesnőként nyugalomba vonult Neményi Lili emlékét.
Ezt követően zárásképpen, hogy az "izgalmakat" levezessük, sétáltunk egyet a városközpontban, ahol megtekintettük a Városháza immáron 114 éves szecessziós épületét, valamint Erzsébet királyné szobrát. Ezt követően, hogy a kollégiumi hagyományokat ne szakítsuk meg, elmentünk a helyi McDonald's-ba is, ahol egy jóízű falatozással zártuk le, a kulturális élményekben gazdag délutánt.
Köszönjük a szervező és kísérő tanároknak: Desics Júliának és Galambos Róbertnek ezt a szép délutánt. Már nagyon várjuk a jövő évi programokat is.
Kincses Kiara és Kincses Karina (9.B)

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Kollégiumi búcsú a végzősöktől 2023

2023. május 08. hétfő 08:12

Ismét eltelt egy év, ismét eltelt 5 év, ismét elballagtak a 12. évfolyamos diákjaink. Az elmúlt évek hagyományaihoz híven, nem csak a gimnáziumban, hanem a kollégiumban is elköszöntünk a távozó tanulóktól.

Ezúttal mindössze négy fiataltól vettünk búcsút, név szerint:

Csombó Kamilla (12A)
Králl Jonatán Bence (12A)
Kuti Ágnes (12B)
Mikus József Dániel (12A)
 
A 2023. április 24-én tartott végzős búcsúztatón elsőként a kollégiumi munkaközösség vezetője, Majzik Edit szólt pár kedves mondatban a ballagókhoz, utána csoportvezetőjükként evenítettem fel néhány személyes élményt és útravalóként egy parabolával zártam gondolataimat.
Ezt követően Galambos Róbert Tanár Úr szavalta el Jobbágy Károly: Az elhagyott repülőtér című versét, majd pedig Desics Júlia Tanárnő olvasta fel Náray Tamás festőművész születésnapi levelét, melyet édesanyjától kapott, benne fiának szóló intelmeivel. Végül, de nem utolsó sorban Latinovitsné Hadrik Adrien Tanárnő adta át a névre szóló, (Majzik Edit által) kézzel varrt és a kézműves szakkör tagjai által készített emléktárgyakat a távozóknak.
A megható esemény véget értével még sokáig a klubszobában maradtak beszélgetni a diákszállás nevelői és növendékei, hogy váltsanak néhány szót a múltról és a jövőről.
 
Pozsonyi Pál
csoportvezető kollégiumi nevelőtanár
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Foci - egy kicsit másként...

2023. március 23. csütörtök 09:41

A Kollégiumban idén is megrendezésre került a már hagyományosnak nevezhető csocsóbajnokság. Ezúttal hat csapat jelentkezett a páros mérkőzésekre (ebből kettő lánycsapat) és az egyéni versenyekre szintén hat fő.
A lebonyolítás mindkét esetben ugyanúgy zajlott. Először két hármas csoportban mérték össze erejüket a jelentkezők, ahol mindenki mindenkivel játszott (három mérkőzés csoportonként). A továbbiakban az utolsó helyezettek csaptak össze az 5. helyért, ezeket követően az elődöntők, majd zárásként a bronzmeccsek, s végül a döntők következtek.
Elsőként a páros versenyek zajlottak le, ahol nagy meglepetésre (végletekig kiélezett küzdelemben) az egyik lánycsapat lett a végső győztes. A Baumann Brigitta - Juhász Janka páros 10:9-re diadalmaskodott a Kiss-Móger Mihály - Králl Jonatán duón. A lányok az egész bajnokság során nem találtak legyőzőre!
Egyéniben (ahol valamiért már csak fiúk indultak) szintén meglepetés történt, bár nem akkora, mint a korábban lezajlott páros döntőben. A tavalyi ezüstérmes Kiss-Móger Mihály ezúttal nem került a fináléba (bronzérmes lett) és az elődöntőben az őt kiejtő Rizmájer Patrik győzedelmeskedett Králl Jonatán felett 10:4-re.
Bízunk benne, hogy a fantasztikus hangulatú meccsek a többieknek is meghozták a kedvét, hogy jövőre ők is benevezzenek házi bajnokságunkra. 
Addig is lehet gyakorolni a Kollégium "nappalijában". 

Mert kolisnak lenni jó!

Pozsonyi Pál - kollégiumi nevelőtanár, szervező

Újabb emlékezetes kollégiumi program a Madách Színházban

2023. március 13. hétfő 11:07

Az elmúlt hónapok sikeres kollégiumi közösségformáló eseményei után március 9-én, 24 kollégiumi diáktársammal és nevelőtanárainkkal a Madách Színházba látogattunk, ahol “A tizenötödik” című musicalt tekintettük meg, Szirtes Tamás rendezésében.

Az előadás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc témáját járja körül, főszereplője Kazinczy Lajos, Kazinczy Ferenc költő és magyar nyelvújító fia. Az ifjú honvédtisztet, aki egy napra a Honvédség főparancsnoka lesz, végül golyó általi halálra ítéli a hadbíróság, sokan a tizenötödik vértanúként emlegetik, innen ered a színmű elnevezése is. A játék feldolgozása rendkívül modernre sikeredett, sokunknak már túlságosan újvonalasra, ami talán nem illeszkedett az események történelmi jelentőségéhez, ugyanakkor számomra a látványelemek, a koreográfiák, illetve az énekek rendkívüli figyelemvonzó hatása, vagyis a magyar történelem ilyen fajta új megközelítése rendkívül érdekessé tette a darabot. 

Köszönjük a szervezést Desics Júlia tanárnőnek, illetve Galambos Róbert tanár úrnak, az iskola alapítványának pedig a pénzügyi hozzájárulást! Izgatottan várjuk a jövőbeni hasonló programokat! 

Klein Bálint, 11.B

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Farsang a DNG kollégiumában 2023

2023. március 09. csütörtök 08:00

 

A februári hónap általában a tél búcsúztatásának, azaz a farsangnak az időszaka. Idén elég enyhe telünk volt, de azért így is örömmel búcsúztattuk, azaz farsangoltunk.

Jó volt látni, hogy pár napig mindenki erre készült, mindenki ennek a lázában égett, legyen az diák vagy tanár. Jó volt agyalni azon, hogy mibe öltözzünk be, hogy mik legyenek majd a közös programok. Jó volt látni a végeredményt, a sok kreatív, cuki, vicces öltözetet. Igyekeztünk sok fotót készíteni, hiszen a vidám, jó hangulatú emlékek megörökítése különösen fontos. Meglepetésként a kollégium négy nevelője is beöltözött. A Piroska és a farkas mese szereplőinek bőrébe bújtak, és a diákok legnagyobb derültségére, pár perces színi előadást is rögtönöztek.

Mindezt megelőzte egy házibuli hangulatú, csapatépítő jellegű közös pizzasütés, ahol mindenki a konyhában volt, főként, aki semmit nem sütött, de annál inkább szóval tartotta a többieket.

Mivel nincsen tökéletes farsangi buli vicces tombolahúzás nélkül, így mi sem hagyhattuk ki azt. A poén kedvéért, csupa értékes, a kollégiumi túléléshez nélkülözhetetlen nyereményeket sorsoltak ki a szervezők. Így a legszerencsésebbek némi májkrémkonzerv, porleves, instant kávé, wc papír, mosogatószer és kézfertőtlenítő boldog tulajdonosai lettek.

Külön csemegének számított, hogy az idei farsangon, most először - de bízunk benne, hogy nem utoljára - a kollégium kreatív diákjai saját maguk által készített házi videóval szórakoztatták a társaikat. Reméljük, hamarosan közkincsé is teszik a készítők: Mikus Dani, Kis-Móger Misi, Tóth Tamás, Radnai András.  Az estét végül az elmaradhatatlan, a kollégiumi összejöveteleinknél szinte már hagyománynak számító karaoke-val, sok zenével, nevetéssel és közös játékokkal zártuk.

Fárasztó este volt, de megérte, mert mindannyian jól éreztük magunkat. Én személy szerint alig várom a következő alkalmat, hogy együtt szórakozzunk, hogy új, közös élményekkel gazdagodjunk. Mert kollégistának lenni jó!

Desics Júlia

kollégiumi nevelőtanár

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Bajor Gizi villájában járt a kollégium csapata (2022)

2022. október 27. csütörtök 13:51

2022. október 20 -án lehetőségünk nyílt a „Pincétől a padlásig” című villaséta keretében a Nemzeti Színház egykori dívájának otthonát megtekinteni. Az élmény hangulatát fokozta, hogy a házat sötétben, elemlámpákkal jártuk körbe. A séta a pincéből indult, ahol a körülrajongott színésznőről írt levelekből közelebbről megismerhettük a művésznő valódi énjét. A leveleket gyertyafénynél olvasták fel, hogy könnyebben beleélhessük magunkat a két világháború közötti időszak történéseibe. A múzeum lelkes és elhivatott dolgozói, akik a sétát vezették, nagymértékben hozzájárultak a jó hangulathoz. A programot néhány interaktív feladattal tették sokszínűvé és még élvezetesebbé.

Az alagsori helyiségek bejárását követően utunkat az első emeleten folytattuk, amely egy kis moziterembe vezetett, ahol egy filmrészletet vetítettek le nekünk Gizivel a főszerepben. Az egyik teremben nekünk kellett megkeresni a leveleket, amelyeket a vállalkozó szelleműek fel is olvashattak. A túra a teraszon ért véget, ahol gyönyörű kilátásban volt részünk (a kép mellékelve). Az időjárás sem lehetett volna kedvezőbb, ráadásul a kedves szervezők egy kis finomsággal (Bajor Gizi- féle pirítós) és meleg teával is megvendégeltek minket. Az estét egy csapatépítő mekizéssel zártuk.

Köszönjük a szervezést és lebonyolítást szuper nevelőinknek: Desics Júlia tanárnőnek és Galambos Róbert tanár úrnak. A programot nagyon élveztük, melyen meglehetősen sokan (a 34 kollégistából 20-an) vettünk részt. Reméljük, hogy ebben a tanévben még sok hasonló élmény vár ránk.

Baumann Brigitta, Baumann Noémi, Juhász Janka

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A Kollégium tökfaragói 2022

2022. november 18. péntek 08:40

Ebben a tanévben is megrendezésre került kollégiumunkban az immár hagyományosnak mondható halloween-i tökfaragó verseny. A programon szép számban vettek részt diáktársaink.
A faragás délután 6 órakor kezdődött, amely közben zenehallgatásra, beszélgetésre is sor került. Szép és kreatív alkotások kerültek a zsűri elé. A győztes tök gazdája végül Szabó Lili lett.
A faragás után egy karaoke est vette kezdetét, s szintén nagy érdeklődést keltett. A repertoár igen széleskörű volt: a retrótól a modern zenékig hallhattunk előadásokat. A diákok mellett tanáraink – Desics Júlia, Latinovitsné Hadrik Adrien és Galambos Róbert - is aktívan részt vettek ezen a programon.
Úgy érezzük, hogy ez a délután fantasztikus hatással volt a kollégium közösségi életére. A közeljövőben mindenképpen szeretnénk hasonló programokat szervezni, amelyeket reméljük ugyanekkora szintű érdeklődés fog övezni.
Mikus Dániel (12.a) és Kiss-Móger Mihály (10.a)

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

"Felvirágosító" családi napot tartottunk a kollégium kertjében (2022)

2022. október 12. szerda 08:59

Indián nyár, napsütés, tulipánok, jácintok, nárciszok és sok lelkes, tettrekész virágszerető szülő és diák.
2022. október 8-án (szombaton) önkéntes kertrendező, virághagyma ültetéssel színesített családi napot tartottunk a DNG kollégiumának kertjében, melyen több mint 10 szülő és kollégista gyermekeik vettek részt.
A szervező pedagógusok és önkéntesek célja, hogy az intézmény udvara még virágosabb, szemet gyönyörködtető látvány legyen, és kikapcsolódást nyújtson mind a tanulók, mind az ott dolgozó munkatársak számára.

A jókedvű csapatok a derű és lelkesedés mellett virágokat, növényeket is hoztak magukkal, ezzel is hozzájárulva, hogy szívet-lelket melengető színes kertet varázsoljunk közösen. A virágágyások mellé pozitív gondolatokat és jó sok vidámságot is elhelyeztünk, remélve, hogy munkánk eredménye segíti a feltöltődésben, a kertben sétáló, pihenő vagy tanuló gyermekeket.

”A kert, a fák ősidők óta a nyugalmat szimbolizálják. Egyre fontosabb, hogy az ember által épített rideg, merev, környezetből ki tudjunk „szakadni” a természetes környezetbe, ahol harmónia árad felénk. A természet folyton változik, minden évszakban más színekben pompázik, nagyon pozitív hatással van mentális egészségünkre” – állapítottuk meg közösen, a „felvirágosító” nap főszervezőjével Majzik Edit kollégium vezetővel, a tartalmas nap végén, elégedetten szemlélve a szemet gyönyörködtető végeredményt.

Köszönjük diákjainknak és szüleiknek, hogy hozzájárultak kollégiumi kertünk őszi pompájához!

Desics Júlia
kollégiumi nevelőtanár
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Kollégiumi évzáró buli 2022

2022. június 24. péntek 14:20

Ez is eljött… a tanév vége.

Felszabadult hangulatban ünnepeltünk együtt ennek örömére, az egyik majdnem utolsó estén, még a nyári szünet kezdete előtt. A zenei aláfestésről Mikus Dániel, kollégiumunk egyik lakója gondoskodott. Most sem csalódtunk benne. Külön köszönet a kollégium konyháján sült házi sütiért, amit Gerhard Csilla iskolatitkár, „mindenki anyukája” sütött nekünk. A süti kevés volt, de az is lehet, hogy a szánk volt nagy. Akinek nem jutott elég, pizzával vigasztalódhatott. Galambos Róbert tanár úr (konferanszié) felvezetésével - természetesen nagy örömujjongás közepette - hagyományainkhoz híven kiosztottuk az ez évi torta jutalmakat. Egyet még a Halloween tökfaragó verseny első helyezettje, Juhász Janka kapott, egyet az idei év kollégiumi szobatisztasági verseny győztes helyezettjei, a 10-es szoba lakói nyertek el (Kékesi Márton - Zsitva Ferenc).

Ezt követően pedig aludtunk. Na persze nem szó szerint. A kollégiumi nevelők szórakoztatására a tanulók játékot szerveztek „Alszik a város” címmel. Hát… este 10 óráig mi biztosan nem aludtunk!
Ismét öröm volt együtt lenni, egymás társaságában feltöltődni, aktívan kikapcsolódni. Ez idő alatt csak a játékra koncentráltunk, nem figyeltük a telefonokat, egy pár órára kizártuk a külső világot.
„Többet kellene játszanunk. Hogy miért? Mert amikor játszunk, elfelejtünk mindent, és kiszakadunk a valóságból” – írja Julian Brass.
Mindenkinek tartalmas, szép, pihentető nyári szünidőt kívánunk!
 
A Kollégium nevelői
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva