Eseménynaptár
2023. december
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Iskolánkról   »   Kollégium   »   Kollégiumi programok

Újabb emlékezetes kollégiumi program a Madách Színházban

2023. március 13. hétfő 11:07

Az elmúlt hónapok sikeres kollégiumi közösségformáló eseményei után március 9-én, 24 kollégiumi diáktársammal és nevelőtanárainkkal a Madách Színházba látogattunk, ahol “A tizenötödik” című musicalt tekintettük meg, Szirtes Tamás rendezésében.

Az előadás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc témáját járja körül, főszereplője Kazinczy Lajos, Kazinczy Ferenc költő és magyar nyelvújító fia. Az ifjú honvédtisztet, aki egy napra a Honvédség főparancsnoka lesz, végül golyó általi halálra ítéli a hadbíróság, sokan a tizenötödik vértanúként emlegetik, innen ered a színmű elnevezése is. A játék feldolgozása rendkívül modernre sikeredett, sokunknak már túlságosan újvonalasra, ami talán nem illeszkedett az események történelmi jelentőségéhez, ugyanakkor számomra a látványelemek, a koreográfiák, illetve az énekek rendkívüli figyelemvonzó hatása, vagyis a magyar történelem ilyen fajta új megközelítése rendkívül érdekessé tette a darabot. 

Köszönjük a szervezést Desics Júlia tanárnőnek, illetve Galambos Róbert tanár úrnak, az iskola alapítványának pedig a pénzügyi hozzájárulást! Izgatottan várjuk a jövőbeni hasonló programokat! 

Klein Bálint, 11.B

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Farsang a DNG kollégiumában 2023

2023. március 09. csütörtök 08:00

 

A februári hónap általában a tél búcsúztatásának, azaz a farsangnak az időszaka. Idén elég enyhe telünk volt, de azért így is örömmel búcsúztattuk, azaz farsangoltunk.

Jó volt látni, hogy pár napig mindenki erre készült, mindenki ennek a lázában égett, legyen az diák vagy tanár. Jó volt agyalni azon, hogy mibe öltözzünk be, hogy mik legyenek majd a közös programok. Jó volt látni a végeredményt, a sok kreatív, cuki, vicces öltözetet. Igyekeztünk sok fotót készíteni, hiszen a vidám, jó hangulatú emlékek megörökítése különösen fontos. Meglepetésként a kollégium négy nevelője is beöltözött. A Piroska és a farkas mese szereplőinek bőrébe bújtak, és a diákok legnagyobb derültségére, pár perces színi előadást is rögtönöztek.

Mindezt megelőzte egy házibuli hangulatú, csapatépítő jellegű közös pizzasütés, ahol mindenki a konyhában volt, főként, aki semmit nem sütött, de annál inkább szóval tartotta a többieket.

Mivel nincsen tökéletes farsangi buli vicces tombolahúzás nélkül, így mi sem hagyhattuk ki azt. A poén kedvéért, csupa értékes, a kollégiumi túléléshez nélkülözhetetlen nyereményeket sorsoltak ki a szervezők. Így a legszerencsésebbek némi májkrémkonzerv, porleves, instant kávé, wc papír, mosogatószer és kézfertőtlenítő boldog tulajdonosai lettek.

Külön csemegének számított, hogy az idei farsangon, most először - de bízunk benne, hogy nem utoljára - a kollégium kreatív diákjai saját maguk által készített házi videóval szórakoztatták a társaikat. Reméljük, hamarosan közkincsé is teszik a készítők: Mikus Dani, Kis-Móger Misi, Tóth Tamás, Radnai András.  Az estét végül az elmaradhatatlan, a kollégiumi összejöveteleinknél szinte már hagyománynak számító karaoke-val, sok zenével, nevetéssel és közös játékokkal zártuk.

Fárasztó este volt, de megérte, mert mindannyian jól éreztük magunkat. Én személy szerint alig várom a következő alkalmat, hogy együtt szórakozzunk, hogy új, közös élményekkel gazdagodjunk. Mert kollégistának lenni jó!

Desics Júlia

kollégiumi nevelőtanár

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Bajor Gizi villájában járt a kollégium csapata (2022)

2022. október 27. csütörtök 13:51

2022. október 20 -án lehetőségünk nyílt a „Pincétől a padlásig” című villaséta keretében a Nemzeti Színház egykori dívájának otthonát megtekinteni. Az élmény hangulatát fokozta, hogy a házat sötétben, elemlámpákkal jártuk körbe. A séta a pincéből indult, ahol a körülrajongott színésznőről írt levelekből közelebbről megismerhettük a művésznő valódi énjét. A leveleket gyertyafénynél olvasták fel, hogy könnyebben beleélhessük magunkat a két világháború közötti időszak történéseibe. A múzeum lelkes és elhivatott dolgozói, akik a sétát vezették, nagymértékben hozzájárultak a jó hangulathoz. A programot néhány interaktív feladattal tették sokszínűvé és még élvezetesebbé.

Az alagsori helyiségek bejárását követően utunkat az első emeleten folytattuk, amely egy kis moziterembe vezetett, ahol egy filmrészletet vetítettek le nekünk Gizivel a főszerepben. Az egyik teremben nekünk kellett megkeresni a leveleket, amelyeket a vállalkozó szelleműek fel is olvashattak. A túra a teraszon ért véget, ahol gyönyörű kilátásban volt részünk (a kép mellékelve). Az időjárás sem lehetett volna kedvezőbb, ráadásul a kedves szervezők egy kis finomsággal (Bajor Gizi- féle pirítós) és meleg teával is megvendégeltek minket. Az estét egy csapatépítő mekizéssel zártuk.

Köszönjük a szervezést és lebonyolítást szuper nevelőinknek: Desics Júlia tanárnőnek és Galambos Róbert tanár úrnak. A programot nagyon élveztük, melyen meglehetősen sokan (a 34 kollégistából 20-an) vettünk részt. Reméljük, hogy ebben a tanévben még sok hasonló élmény vár ránk.

Baumann Brigitta, Baumann Noémi, Juhász Janka

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A Kollégium tökfaragói 2022

2022. november 18. péntek 08:40

Ebben a tanévben is megrendezésre került kollégiumunkban az immár hagyományosnak mondható halloween-i tökfaragó verseny. A programon szép számban vettek részt diáktársaink.
A faragás délután 6 órakor kezdődött, amely közben zenehallgatásra, beszélgetésre is sor került. Szép és kreatív alkotások kerültek a zsűri elé. A győztes tök gazdája végül Szabó Lili lett.
A faragás után egy karaoke est vette kezdetét, s szintén nagy érdeklődést keltett. A repertoár igen széleskörű volt: a retrótól a modern zenékig hallhattunk előadásokat. A diákok mellett tanáraink – Desics Júlia, Latinovitsné Hadrik Adrien és Galambos Róbert - is aktívan részt vettek ezen a programon.
Úgy érezzük, hogy ez a délután fantasztikus hatással volt a kollégium közösségi életére. A közeljövőben mindenképpen szeretnénk hasonló programokat szervezni, amelyeket reméljük ugyanekkora szintű érdeklődés fog övezni.
Mikus Dániel (12.a) és Kiss-Móger Mihály (10.a)

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

"Felvirágosító" családi napot tartottunk a kollégium kertjében (2022)

2022. október 12. szerda 08:59

Indián nyár, napsütés, tulipánok, jácintok, nárciszok és sok lelkes, tettrekész virágszerető szülő és diák.
2022. október 8-án (szombaton) önkéntes kertrendező, virághagyma ültetéssel színesített családi napot tartottunk a DNG kollégiumának kertjében, melyen több mint 10 szülő és kollégista gyermekeik vettek részt.
A szervező pedagógusok és önkéntesek célja, hogy az intézmény udvara még virágosabb, szemet gyönyörködtető látvány legyen, és kikapcsolódást nyújtson mind a tanulók, mind az ott dolgozó munkatársak számára.

A jókedvű csapatok a derű és lelkesedés mellett virágokat, növényeket is hoztak magukkal, ezzel is hozzájárulva, hogy szívet-lelket melengető színes kertet varázsoljunk közösen. A virágágyások mellé pozitív gondolatokat és jó sok vidámságot is elhelyeztünk, remélve, hogy munkánk eredménye segíti a feltöltődésben, a kertben sétáló, pihenő vagy tanuló gyermekeket.

”A kert, a fák ősidők óta a nyugalmat szimbolizálják. Egyre fontosabb, hogy az ember által épített rideg, merev, környezetből ki tudjunk „szakadni” a természetes környezetbe, ahol harmónia árad felénk. A természet folyton változik, minden évszakban más színekben pompázik, nagyon pozitív hatással van mentális egészségünkre” – állapítottuk meg közösen, a „felvirágosító” nap főszervezőjével Majzik Edit kollégium vezetővel, a tartalmas nap végén, elégedetten szemlélve a szemet gyönyörködtető végeredményt.

Köszönjük diákjainknak és szüleiknek, hogy hozzájárultak kollégiumi kertünk őszi pompájához!

Desics Júlia
kollégiumi nevelőtanár
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Kollégiumi évzáró buli 2022

2022. június 24. péntek 14:20

Ez is eljött… a tanév vége.

Felszabadult hangulatban ünnepeltünk együtt ennek örömére, az egyik majdnem utolsó estén, még a nyári szünet kezdete előtt. A zenei aláfestésről Mikus Dániel, kollégiumunk egyik lakója gondoskodott. Most sem csalódtunk benne. Külön köszönet a kollégium konyháján sült házi sütiért, amit Gerhard Csilla iskolatitkár, „mindenki anyukája” sütött nekünk. A süti kevés volt, de az is lehet, hogy a szánk volt nagy. Akinek nem jutott elég, pizzával vigasztalódhatott. Galambos Róbert tanár úr (konferanszié) felvezetésével - természetesen nagy örömujjongás közepette - hagyományainkhoz híven kiosztottuk az ez évi torta jutalmakat. Egyet még a Halloween tökfaragó verseny első helyezettje, Juhász Janka kapott, egyet az idei év kollégiumi szobatisztasági verseny győztes helyezettjei, a 10-es szoba lakói nyertek el (Kékesi Márton - Zsitva Ferenc).

Ezt követően pedig aludtunk. Na persze nem szó szerint. A kollégiumi nevelők szórakoztatására a tanulók játékot szerveztek „Alszik a város” címmel. Hát… este 10 óráig mi biztosan nem aludtunk!
Ismét öröm volt együtt lenni, egymás társaságában feltöltődni, aktívan kikapcsolódni. Ez idő alatt csak a játékra koncentráltunk, nem figyeltük a telefonokat, egy pár órára kizártuk a külső világot.
„Többet kellene játszanunk. Hogy miért? Mert amikor játszunk, elfelejtünk mindent, és kiszakadunk a valóságból” – írja Julian Brass.
Mindenkinek tartalmas, szép, pihentető nyári szünidőt kívánunk!
 
A Kollégium nevelői
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Végzősök búcsúztatója a kollégiumban 2022

2022. április 27. szerda 09:57

Elérkezett ez a nap is...

Végzős diákjaink 5 éve készülnek az előttük álló megmérettetésre. De a Kollégiumból nem engedhettük el Őket úgy, hogy ne mondtunk volna köszönetet egymásnak, az együtt töltött évekért. A kollégiumi nevelőtestület minden tagja hozzájárult ennek a napnak az ünneppé tételéhez. Mind felolvastunk egy kis verset vagy szöveget.

Az életed egy újfordulatot vesz,
Egy régi ajtó zárul be előtted.
De ne félj, hiszen ez nem a vég,
Hanem egy kezdet, egy új, ismeretlen kép.
 
Soha ne felejtsd el, kik téged szeretnek,
Soha ne fordíts hátat azembereknek.
Szeresd a szépet, keresd a jót,
Ha szükséged van rám, én mindig itt vagyok.
 
Utolsó percek
Csorognak a könnyek arcomról a mélybe,
Mindazért, mi eddig volt, s minek nemsokára vége.
Mi összekötött minket, mi megszokottá vált
Az most egy pillanat alatt a távolba szállt.
 
Most itt állunk még együtt, s miénk a pillanat,
Nem kell semmit mondani, nem kellenek szavak.
Helyettük beszél a csend és a néma könnyek,
A megszeretett idők után most újak jönnek.
 
S az utolsó percek súlya pihen most rajtunk,
Sokat adtunk egymásnak, s cserébe emlékeket kaptunk.
Emlékeket, melyek örökké bennünk élnek,
Még akkor is, ha én, s ti is más útra léptek.

 

Búcsúzó diákjaink és a nevelők meghatódottsága csak fokozódott, mikor átadhattuk kis útravaló csomagunkat, melybe a kézműves szakkör remekei mellett Majzik Edit tanárnő kézzel készített ajándékát is belecsempésztük. A nap lezárásaként egész este beszélgettünk, zenét hallgattunk és persze csocsóztunk búcsúzó diákjainkkal. Boldog napot éltünk meg - egy Családként...

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Kollégiumi mézeskalácssütés 2021

2021. december 24. péntek 16:27

Rövid képes ízelítő az idei kollégiumi mézeskalácssütésből...

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Adventi koszorúkötés a kollégiumban 2021

2021. november 25. csütörtök 14:00

Gimnáziumunkban már sok éves hagyomány, hogy advent első hétvégéje előtt délutánonként lehetőséget biztosítunk a diákoknak és tanáraiknak arra, hogy saját kezűleg készíthessék el családjuk adventi koszorúját, ezzel járulva hozzá a Karácsonyra, az Ünnepekre való készülődéshez.
A Kollégiumban ilyenkor meghitt kis kézműves kuckót hozunk létre, illatosított párologtatóval, a háttérben karácsonyi zenével. Szebbnél szebb, színesebbnél színesebb kiegészítőkkel, szárazvirágokkal, termésekkel, gyertyákkal, szalagokkal várjuk az alkotni vágyó diákokat. 
Minden évben nagy öröm számunkra, ha visszatérő koszorúkötőket látunk, de nagy lelkesedéssel, odaadással segítünk azoknak is, akik még sosem dolgoztak U-szögekkel vagy ragasztópisztollyal :) Kisebb varázslatnak számít, ha megmutathatjuk résztvevőinknek, hogyan kell segédeszköz nélkül, kézen megkötni egy duplamasnit. És ha ezt már legközelebb egymásnak tanítják a gyerekek, már meg is éltük a Karácsony csodájának egy apró szeletét. 
Nagyon köszönjük Kollégiumunk nevelőjének, Latinovitsné Hadrik Adrien tanárnőnek, hogy beavatta kis kezdőinket a koszorúkötés rejtelmeibe és szépségeibe!
Az iskolai nagy koszorú elkészítéséért idén is, mint minden évben, Majzik Edit kollégiumi munkaközösség-vezetőt illeti köszönet. 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Tökfaragók a DNG Kollégiumában 2021

2021. november 04. csütörtök 14:06

Október 18-án este megtelt a kollégium ebédlője tökökkel, késekkel, vésőkkel, és lelkes faragóművészekkel.

Minden évfolyam képviseltette magát, aminek mi, nevelők külön örültünk. Igazi családi rendezvény volt ez, melyet tavaly sajnos nem tudtunk megtartani a pandémiás körülmények miatt.

A faragásnak tétje is volt, a nevelők által első helyezettnek ítélt alkotás tulajdonosa az őszi szünet után jutalmat érdemel (torta :) )

Reméljük egy év múlva hasonló lelkesedés vár minket ezen a programunkon!

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva