Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Felvételizőknek   »   Nyitott kapuk

Nyitott kapuk 2014. szeptember 30 - október 1.

2014. szeptember 03. szerda 09:51

 

Kedves Nyolcadikosok!

Gimnáziumunk  2014. szeptember 30-án és október 1-én tartja hagyományos nyílt napját!
 
Ha szeretnél részletes, pontos tájékoztatást a képzésről, a felvételi követelményekről és a közösségi életről, gyere el!
 
Reggel 8.00–9.00 között szülői fórumot tartunk az iskola ebédlőjében (vagy tornatermében). Ezt követően, 9.00–12.30 óra között tanórákat látogathatsz, így ismerkedhetsz leendő tanáraiddal, diáktársaiddal!
Az ebédszünetet követően, ha még bírod szusszal videofilmen ismerkedhetsz rendezvényeink hangulatával!
Szeretettel várunk! Hozd magaddal szüleidet és tanáraidat is!
 
Felkészülésed érdekében (október 6-i kezdettel) 15h-kor kezdődő előkészítő tanfolyamot indítunk német nyelvből és matematikából! A férőhelyek száma korlátozott. Jelentkezni személyesen a nyílt napon, illetve e-mailen lehet (titkarsag@dng-bp.hu - minden bejelentkezésre megerősítő e-mailt küldünk). 
 
Címünk: 1203 Budapest, Serény utca 1. (a Csepelre vezető felüljáró mellett). Megközelíthető: 23, 35, 36,  66, 119, 148, 151, 166 autóbusszal, valamint a ráckevei ill. tököli HÉV-vel!
 

  

Gyakran ismételt kérdések a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégiumban való továbbtanulásról

2012. október 05. péntek 18:03

- Mennyire egyeztethető össze az élsport és az iskolában folyó magas színvonalú tanítás, és a gyerekek tanulása?
 
Korábban is voltak és jelenleg is vannak olyan tanulóink, akik valamilyen sportágat magas szinten űznek, például tagjai az adott sportág korosztályos válogatottjának. Ez tapasztalataink szerint remekül összeegyeztethető a tanulással. A sport jellemformáló hatása, amelynek következménye a rendszeresség és a hatékony időbeosztás, sokat segít a tanulmányi munkában. Az edzőtáborokon, versenyeken való részvétel lehetőségét a szülői házzal és a sportegyesülettel történt előzetes egyeztetés után biztosítjuk. Az esetleges pótlásban a szaktanárok és az osztályfőnök segítik a tanulót.
 
- Lesz-e változás abban, hogy a gyerekek továbbra is németül tanulják majd a történelem nyelvet? (Hallottak a jogszabályváltozásról.)
 
A nemzetiségi iskolákra más törvényi előírások vonatkoznak, mint a két tanítási nyelvűekre, ezért a jelzett jogszabályváltozás bennünket nem érint. A történelmet most és a jövőben is németül tanítjuk.
 
- Mely évfolyamokon történik az ECDL oktatás?
 
Nincs évfolyamhoz kötve, de tapasztalataink szerint ezt a lehetőséget jellemzően a 9. és 10. évfolyamra járó tanulók szokták igénybe venni.
 
- Van-e lehetőség a számítástechnika órákon a vakon gépelés megtanulására?
 
A mai információs társadalomban egyre nagyobb igény lép fel a gépírás, mint kompetencia fejlesztése iránt, hiszen a tanulók tanulmányaik és leendő munkájuk során lassan többet fognak írni a számítógép billentyűzetével, mint tollal. A gyakori fejfájás kialakulásának az egyik oka, hogy szemünkkel egyik pillanatban a billentyűzetet, a másikban a képernyőt nézzük. A tízujjas vakírással ezt elkerülhetjük, valamint jobban tudunk a tartalomra koncentrálni.
 
A gépírás tanítására való igény a 2012-es Nat véleményezésénél jelezésre került, viszont a tervezett informatikai óraszámok alapján ezt nem vették figyelembe a döntéshozók, sőt az informatika óraszám csökkenése várható.
 
A tízujjas vakírás elsajátításához legalább egy éven keresztül, heti 3 órában történő oktatásra lenne szükség.
 
Az informatika tanítása iskolánkban 9. és 10. évfolyamon történik. A rendelkezésre álló órakeret a Nat-ban megfogalmazott ismeretanyag átadására elegendő. Így sajnos nincs lehetőség a tízujjas vakírás informatika órán történő oktatására.
 
- Ahhoz, hogy sikeres felvételi vizsgát tegyen a felvételiző, milyen szintű német nyelvtudásra van szükség? Mi a követelmény a felvételin német nyelvből?
 
A német írásbeli és szóbeli felvételi vizsga szintje a nyelvoktató kisebbségi oktatás kerettanterve 7. évfolyamának tanév végi követelménye.
 
- Ha nem jut be a gyermek a 02-es tagozatkódra, automatikusan felvételt nyer a 01-es tagozatkódra és fordítva, vagy a jelentkezési lapon mindkét tagozatkódot meg kell-e jelölni?
 
Nem, a másik tagozatra való felvétel nem automatikus, hiszen a vizsgakövetelmények is eltérőek. Ezért a másik tagozatkódra való felvételhez mindkét tagozatkódot meg kell jelölni a jelentkezési lapon. Aki németből megfelelő előismeretekkel rendelkezik, annak azt javasoljuk, hogy első helyen a 02 (haladó német), második helyen a 01 (kezdő német) tagozatkódot jelölje meg.
A mindkét tagozatra jelentkezők magyar és német nyelvből is tesznek felvételi vizsgát, s amennyiben mindkét tagozat követelményeinek megfelelnek, az általuk első helyen megjelölt tagozatra nyernek felvételt.
 
- Mekkora a túljelentkezés az iskolába?
 
Nagy, ezért van külön felvételi eljárásra szükség a tanulók kiválasztásához.
 
- Lehet-e más nyelvet is tanulni a német és az angol nyelven kívül az iskolában?
 
Az iskola nemzetiségi gimnázium, azaz magas óraszámban tanítjuk a német nemzetiségi nyelv és irodalom tantárgyat, első idegen nyelvként pedig az angolt. További idegen nyelvet csak tanórán kívüli foglalkozás keretében, szakkör jelleggel oktatunk, ha erre mind a tanulói érdeklődés, mind a tanári kapacitás megvan.
 
- Milyen feltétel szükséges a kollégiumi elhelyezéshez? Budapesten lakók is igényelhetik a felvételt a kollégiumba?
 
A 9. évfolyamra felvett vidéki tanulók elhelyezésére az iskola saját, igen színvonalas, korszerű kollégiumában biztosít férőhelyet. A jelentkezési lapon kell megjelölni az erre vonatkozó igényt, más feltétel nincs. 
Amennyiben van rá igény és szabad férőhely, a felvett budapesti tanulók kollégiumi elhelyezését is biztosítjuk.
 
- Azoknak a diákoknak, akik eddig nem tanultak németül, a német felvételi előkészítőn való részvétel ad-e előnyt az iskolában lévő felvételi elbeszélgetésnél?
 
Nem. A németül még nem tudó tanulók csak a 01-es tagozatkódra adhatják be jelentkezésüket, itt pedig magyar nyelvből és matematikából kell felvételizniük. A pontszámítás módja a honlapon megtalálható.
 
- Van-e szintfelmérő az előkészítő tanfolyamon német nyelvből? Egyforma felkészítést kapnak azok a diákok is, akik 4 illetve 8 évig tanultak német nyelvet?
 
Az előkészítő tanfolyamon előzetes jelentkezés alapján lehet részt venni, szintfelmérőt nem íratunk a tanulókkal. Minden diák egyforma felkészítést kap, amelynek szintje a felvételi vizsga követelményszintje, azaz a nyelvoktató kisebbségi oktatás kerettanterve 7. évfolyamának tanév végi követelménye.
  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva