Eseménynaptár
2024. március
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
9
10
11
12
13
15
16
17
19
20
21
24
25
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Eredményeink   »   Versenyek   »   Fizika

DNG-s diák részvételével lett bronzérmes a magyar fizika csapat Thaiföldön

2015. július 15. szerda 19:18

 

Az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Tornáján a résztvevő 27 ország csapatai közül a magyar csapat a 9. helyen végzett, ezzel megszerezve a legjobb bronzérmes helyezést.
A csapat tagja volt iskolánk 10.C osztályos tanulója, Bánóczki Tímea is, akit Hömöstrei Mihály tanár úr készített a versenyre. 
Szeretettel gratulálunk mindkettőjüknek a fantasztikus eredményhez!

 
A magyar csapat tagjai voltak:
Bánóczki Tímea (Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest. 10. osztály)
Beregi Ábel (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest. 12. osztály, jövőre felvételt nyert: University College London)
Biró Ákos (Boronkay György Műszaki Szakközépiskola Gimnázium, Vác. 11 osztály)
Laukó András (Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, Budapest. 12. osztály, jövőre felvételt nyert: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)
Plaszkó Noel (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc, 11. osztály)
 
A félkészítők:
Dr. Ispanovity Péter Dusán (ELTE-TK, Anyagfizikai Tanszék)
Dr. Jenei Péter (ELTE-TTK, Anyagfizikai Tanszék)
Hömöstrei Mihály (Német Nemzetiségi Gimnázium)
 
Szeretettel várjuk a jelentkezőket jövő évi jekatyerinburgi versenyre az hypt.elte.hu oldalon ill. az email.hypt@gmail.com email címen.

                                               

 

Repülőjegy a thaiföldi fizikaversenyre...

2015. április 15. szerda 06:14

Az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén (IYPT) hazánkat képviseli iskolánk 10.C osztályos tanulója, Bánóczki Tímea (felkészítő tanára Hömöstrei Mihály). Az 5 fős magyar csapatra további kemény felkészülési munka vár, hogy a 2015. június 27 - július 4. között a thaiföldi Nakhon Ratchasima egyetemén rendezett nemzetközi fordulóban (ahova már a repülőjegyet is megkapták) minél jobb helyezést érjenek el az induló 31 ország csapatai között.
Tina előreláthatóan az éneklő fűszálakról, mesterséges izomról és légpárnás járművekről végzett kutatásait mutatja majd be angolul a nemzetközi zsűrinek, és védi meg eredményeit a többi versengő ország diákjai előtt.

További információk a versenyről: iypt.org illetve hypt.elte.hu

Német nyelvű fizikaverseny 2015 – újabb sikerek a döntőben

2015. február 11. szerda 14:07

2015. február 6-án 11. alkalommal rendezték meg a magyarországi középiskolák német nyelvű fizikaversenyét. Az országos döntőbe a legjobb 30 tanuló került be, akik egy szép „fizikás“ napot töltöttek el a Budapesti Műszaki Egyetemen. A köszöntők és a versenyhelyszín bemutatkozása után következett a döntő írásbeli fordulója. Ebéd után került sor a szóbeli fordulóra, ahol a versenyzőknek egy kísérlet bemutatásával és értő elemzésével fizikai ismereteikről és szakszókincsükről kellett számot adniuk az igencsak kíváncsi bizottságok előtt. Kiegészítő programként mindenki látogatást tett a versenynek otthont adó tanszéken.

Kiváló teljesítményével Nagy Balázs 1., Varga Norbert és Komáromi Gergely 2., Agócs Norbert 3., Galambos Levente és Mayer Tamás 4., Szabó Marcell 5., Malonyai-Pethő Réka pedig 6. helyezést ért el kategóriájában.
Iskolánk csapata (Komáromi Gergely, Mayer Tamás, Mekker Attila, Galambos Levente, Malonyai-Pethő Réka, Nagy Balázs, Agócs Norbert, Szabó Marcell és Varga Norbert) az iskolák közötti versenyben 1. helyezést ért el, így ismét miénk a kupa.
A kiváló teljesítményhez szeretettel gratulálunk a csapatnak, és felkészítő tanáruknak, Hömöstrei Mihály tanár úrnak!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Világszínvonalú kutatási eredmény a DNG-ben!

2015. január 16. péntek 16:49

Magyarországon biztosan elsőként, de valószínűleg még Európában is az elsők között sikerült a DNG-ben mesterséges „izomrostot” előállítani.
A mesterséges izom legújabb előállítási módját 2014 februárjában közölte a világ egyik elsőszámú nemzetközi tudományos magazinjában, a Science magazinban több amerikai és japán egyetem.
Bánóczki Tímea, az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyének csapattagja a feladat felelőseként sikeresen reprodukálta olcsó, hétköznapi eszközökkel a komoly egyetemek laboratóriumi eredményeit. A robotika jövője szempontjából jelentős jelenséget további vizsgálatoknak vetjük alá.
Tímeának és a felkészítő Hömöstrei Mihály tanár úrnak szívből gratulálunk a fantasztikus kutatási eredményhez!

A jelenségről részletesebb információ az alábbi linkekre kattintva olvasható:

angolul: http://gnusha.org/~nmz787/pdf/Artificial_Muscles_from_Fishing_Line_and_Sewing_Thread.pdf
németül:  http://www.golem.de/news/robotik-kuenstlicher-muskel-aus-angelschnur-1402-104707.html
magyarul: http://sg.hu/cikkek/103574/mesterseges-izmok-damilbol
 
 

2. ábra
Mesterséges „izomszálak”. forrás: golem.de
1. ábra
A hőlégfúvóval történő melegítés hatására a villát felemeli a mesterséges „izomszál”
 
 

 

Német nyelvű fizikaverseny 2014 - iskolai forduló

2014. december 19. péntek 09:43

2014/2015-ben 11. alkalommal kerül megrendezésre az országos német nyelvű fizikaverseny. Az iskolai forduló legjobbjai jutottak be az országos döntőbe. Szép teljesítményükhöz gratulálunk. Hajrá DNG!
 
I. évfolyam:
Varga Norbert
Szabó Marcell
Agócs Norbert
 
II. évfolyam:
Nagy Balázs
Galambos Levente
Malonyai-Pethő Réka
 
III. évfolyam:
Mayer Tamás
Komáromi Gergely
Mekker Attila
 

Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye

2014. december 18. csütörtök 09:47

Bánóczki Tímea (10.C) az "Éneklő" fűszál, Galambos Levente (10.D) a Lézer körök, Kelemen Bence a (13.B) Magnus sikló címü feladattal bejutott az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyének magyarországi szóbeli, második fordulójába. Az angol nyelvű tudományos elöadásokban mutatták be kutatásaikat. Az eredményeiket az öttagú, az ELTE fizikaintézetének oktatóiból álló zsüri elött kellett megvédeiük. 
A szóbeli forduló eredményeként Bánóczki Tímea és Galambos Levente bejutott a 8 fös magyar csapatba.
Gratulálunk nekik és a felkészítő Hömöstrei Mihály tanár úrnak!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Kiváló egyéni teljesítmény az IYPT 2014 angol nyelvű nemzetközi fizikaversenyen

2014. április 09. szerda 15:29

Szabó Bálint, 13.B osztályos tanuló kiváló eredményt nyújtott a IYPT 2014 angol nyelvű nemzetközi fizikaversenyen. Beszámolójából kiderülnek a részletek: 

"Március 21–én az IYPT 2014 (International Young Physicists’ Tournament 2014) nemzetközi fizikaverseny magyarországi válogatójának döntőjén vettem részt, ahol 12 percben kellett angolul prezentálnom az általam választott problémával kapcsolatos kutatási eredményeimet. "A nem ferromágneses fém csőben eső mágnesek viselkedését" tanulmányoztam, azt, hogy miért esik egy réz (vagy alumínium) csőben lassabban egy erős mágnes. Az előadásban kitértem a jelenség fizikai hátterére, lehetséges fizikai leírására és a kísérleteim eredményeire. A prezentáció jól sikerült, de a mezőny is erős volt, így nem kerültem be a nyáron Angliába utazó magyar csapatba, bronz medálban részesültem. Úgy gondolom, hogy jó tapasztalatszerzés volt számomra ez a verseny, hiszen életem első komoly kutatását kellett véghezvinnem. Külön köszönöm Hömöstrei tanár úrnak a segítséget, és a támogatást."

Bálintnak - és felkészítő tanárának, Hömöstrei tanár úrnak - szívből gratulálunk a nagyszerű teljesítményhez! További sok sikert és eredményes továbbtanulást kívánunk!

 
 

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Újra miénk a kupa! Sikerek a Német Nyelvű Fizikaverseny döntőjében

2014. február 11. kedd 08:14

2014. február 7-én 10. alkalommal rendezték meg a Német Nyelvű Fizikaversenyt. Az országos döntőbe a legjobb 30 tanuló került be, akik egy szép „fizikás“ napot töltöttek el a Budapesti Műszaki Egyetemen. A köszöntők és a versenyhelyszín bemutatkozása után következett a döntő írásbeli fordulója, majd ebédidőben egy közös pizzázás. Ebéd után került sor a szóbeli fordulóra, ahol a versenyzőknek egy kísérlet bemutatásával és értő elemzésével fizikai ismereteikről és szakszókincsükről kellett számot adniuk az igencsak kíváncsi bizottságok előtt. Kiegészítő programként mindenki látogatást tett az egyetem nagyfeszültségű laboratóriumában.
Kiváló teljesítményével Váradi Melinda (3. kategória) és Galambos Levente (1. kategória) 1. helyezést, Szabó Bálint (3. kategória) és Nagy Balázs (1. kategória) 2. helyezést, Ürögi Ákos (2. kategória) 3. helyezést, Kelemen Bence (3. kategória) 5. helyezést ért el.
Iskolánk csapata (Váradi Melinda, Szabó Bálint Kelemen Bence, Ürögi Ákos, Barabási Richárd, Galambos Levente és Nagy Balázs) az iskolák közötti versenyben 1. helyezést ért el, és ezzel visszahódította a kupát.
Fantasztikus teljesítményükhöz szeretettel gratulálunk a csapatnak és felkészítő tanáruknak, Hömöstrei Mihály tanár úrnak!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Német nyelvű fizikaverseny 2012/2013

2013. január 30. szerda 07:38

Finale des Deutschsprachigen Physikwettbewerbs 2012/2013

Dieses Jahr fand schon der 9. deutschsprachige Landeswettbewerb in Physik statt.

Der Wettbewerb besteht aus zwei Runden. In der ersten Runde haben die Teilnehmer einen Test auszufüllen. Die 10 Besten pro Schuljahr und die/der Beste der Schule kommen in die zweite Runde weiter. Hier gibt es wieder schriftliche Testfragen, außerdem müssen die Physiker noch ein kleines Experiment durchführen und erklären.

Dieses Jahr nahmen ca. 200 begabte Schüler aus ganz Ungarn an der ersten Runde teil, unter ihnen waren auch die Schüler und Schülerinnen unserer Schule. 

Sechs von ihnen qualifizierten sich in die zweite Runde und durften der Jury ihr Wissen zeigen. Der Austragungsort war die Budapester Technische Universität (BME). Als Begleitprogramm wurden den Teilnehmern ein Laborbesuch im Hochspannungslabor und eine Pizzaparty angeboten.

Am Ende des Tages kam die Bekanntgabe der Ergebnisse.

Mit ihren hervorragenden mündlichen und schriftlichen Leistungen haben Gyöngyi Paál (Jahrgang 3) und Márk Kőhalmi (Jahrgang 2) den 4. Platz, Anna Penczi den 6. Platz erreicht.

Die Mannschaft unserer Schule (Henriette Mészáros, Tamás Péter, Márk Kőhalmi, Melinda Váradi, Anna Penczi und Gyöngyi Paál) hat am Finale des Deutschsprachigen Physikwettbewerbs 2012/2013 den 4. Platz erreicht.

 

Német nyelvű fizikaverseny 2012/2013.

Idén 9. alkalommal került sor az országos német nyelvű fizikaverseny megrendezésére.

A verseny két fordulóból áll. Az első fordulóban a résztvevők tesztet töltenek ki. Évfolyamonként a 10 legjobb tanuló kerül be a második fordulóba. Ezen újra tesztfeladatokat töltenek ki a tanulók, valamint egy rövid kísérletet is bemutatnak és elemeznek.

Idén az országból kb. 200 tehetséges fiatal vett részt az első fordulóban, köztük iskolánk diákjai.

Közülük hatan kerültek be a második fordulóba, ahol megmutathatták tudásukat a zsűrinek. A döntő helyszíne a Budapesti Műszaki Egyetemen volt. Kísérőprogramként a versenyzők látogatást tettek a magasfeszültségű laborban, valamint közös pizzázással lazítottak.

A nap végén került sor az eredményhirdetésre.

Kiváló szóbeli és írásbeli teljesítményével Paál Gyöngyi és Kőhalmi Márk 4. helyezést, Penczi Anna 6. helyezést ért el.

Iskolánk csapata (Mészáros Henriette, Péter Tamás, Kőhalmi Márk, Váradi Melinda, Penczi Anna és Paál Gyöngyi) a 2012/2013. évi német nyelvű fizikaverseny országos döntőjében a 4. helyet szerezte meg.

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva