Eseménynaptár
2024. július
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Szülőknek / Diákoknak   »   Aktuális felhívások / Jelentkezz!   »   Aktuális pályázatok / ösztöndíjak

Cicerone Nyári Akadémia Weimarban 2024. augusztus 3-17.

2024. május 21. kedd 07:58

 
Érdeklődsz az irodalom és a történelem iránt? Szeretnéd fejleszteni a nyelvtudásodat anyanyelvi környezetben? Megcsodálnád Weimar és környéke nevezeteségeit? 
Akkor a Cicerone Nyári Akadémia programja 2024. augusztus 3-17. között kiváló lehetőség számodra!
Magyar diákok számára ösztöndíjlehetőség...
Jelentkezési határidő: 2024. május 31.

Ha érdekelnek a részletek, katt a képre!

Megpályázható a 2024/2025-ös tanévre vonatkozó Fővárosi Nemzetiségi Ösztöndíj!

2024. május 08. szerda 13:08

Kedves Diákjaink!

A Fővárosi Német Önkormányzat jóvoltából a 2024/2025-ös tanévre is meghirdetésre kerültek a fővárosi nemzetiségi ösztöndíjakmelyet a budapesti négy német nemzetiségi oktatásban részt vevő intézményből összesen tíz tanuló nyerhet el a 9-10-11. évfolyamról. Az ösztöndíj összege 10.000 Ft/fő/hó, szeptembertől-júniusig, vagyis összesen 100.000 Ft diákonként.

A pályázat elbírálásánál figyelembe veszik:

- az aktív részvételt a nemzetiségi kultúra ápolásában,
- a jó tanulmányi eredményt (min. 4,0 átlag, legrosszabb jegy közepes)
- a szociális rászorultságot
- a nemzetiségi származást.
 

Beadandó dokumentumok:

- motivációs levél németül
- önéletrajz németül
- adatlap kitöltve (magyarul)

Figyelem! A pályázat fővárosi lefedettségű, azaz csak budapesti lakóhelyű tanulók adhatják be jelentkezésüket!
A pályázat iskolán belüli benyújtási határideje: 2024. június 6. (csütörtök) 10.00 óra. Benyújtás a 105-ös szobában.
pályázati adatlapot innen tudjátok letölteni, de kérhettek nyomtatott verziót a 105-ös szobában is.
A pályázati űrlapon az átlaghoz a legutóbbi félévi átlagodat írd! (Az E-ellenőrződben az Osztályzatok/Osztályzatok fülön megtalálod.) Az osztályfőnöki és az igazgatói véleményt hagyd üresen, azt majd mi (az iskola) kitöltjük.
Az űrlapot, a német nyelvű életrajzot és motivációs levelet nyomatott formában, aláírva add le a fenti dátumig!
Az alábbi linken elérhetők további információk az ösztöndíjjal kapcsolatban. A tanév végén az ösztöndíjban részesült diákok kötelesek (min. 1 oldal terjedelmű, német nyelvű) beszámolót készíteni az ösztöndíj sikeres felhasználásáról, terveik megvalósulásáról.
 

Megpályázható a Miniszterelnökség kiemelt Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíja 2024!

2024. április 26. péntek 09:10

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Ügyekért Felelős Államtitkársága idén is meghirdette pályázatát Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjra a nemzetiségi anyanyelvű és kétnyelvű, illetve nemzetiségi nyelvoktató program szerint működő középfokú iskolák tanulói részére.

Az ösztöndíj célja a nemzetiségi törvény által felsorolt valamely nemzetiséghez tartozó, kiemelkedő képességű, nehéz szociális körülmények között élő tanulók továbbtanulásának elősegítése. A pályázaton az a magyar állampolgárságú tanuló vehet részt, aki nyilatkozata szerint valamely nemzetiséghez tartozik, tanulmányi eredménye a pályázat benyújtását megelőző tanév végén eléri a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjra vonatkozó rendelet szerint számítandó legalább négyes átlageredményt, más forrásból azonos időszakra nézve egyéb tanulmányi ösztöndíjban nem részesül.

Az ösztöndíjban az a tanuló részesülhet, aki az iskolával együttműködve - a pályázati felhívásban meghatározott dokumentumokat hiánytalanul és határidőn belül csatolva - terjeszti elő pályázatát és a pályázat benyújtásakor az intézmény utolsó két évfolyamát megelőző évfolyamot végzi (iskolánkban ez a jelenlegi 10. évfolyamos tanulókat jelenti).

Az ösztöndíj összege tanulónként havi 30.000 Ft, amelyre sikeres pályázat esetén az ösztöndíj megállapítását követő szeptember 1. utáni két tanítási évben jogosult a diák. Egy iskolából adott évfolyamról hat tanuló részesülhet támogatásban. Az iskola ajánlásával benyújtott pályázatok alapján a miniszter dönt az ösztöndíj odaítéléséről, a pályázatot elnyert ösztöndíjasok névsorát a Kormány honlapján közzéteszi.

Mivel a pályázatot iskolánknak is támogatni kell, a pályázat iskolán belüli beadási határideje (papír alapon, géppel kitöltve, aláírva): 2024. május 14. (kedd), 12.00 óra, 105-ös szoba. A pályázatok összeállításával kapcsolatban további információ, segítség stb. Varsányi Krisztina tanárnőtől kérhető a varsanyi.krisztina@dng-bp.hu email-címen, vagy személyesen a 105-ös szobában.

A teljes pályázati felhívás, a benyújtáshoz szükséges mellékletek stb. a kormány.hu oldalon, az alábbi linkre kattintva elérhető.

A pályázati felhívás és a pályázati adatlap ide kattintva közvetlenül is elérhetők:

Pályázati felhívás
Pályázati adatlap
Adatkezelési tájékoztató
 

Pályázati lehetőség 10 napos németországi táborra 2024 márciusában

2024. január 18. csütörtök 15:12

A Deutsch-Ungarisches Jugendwerk jóvoltából pályázati lehetőség kínálkozik 2024. március 17-27. között egy 10 napos németországi táborban való részvételre, teljesen ingyenesen.

Ehhez a megadott témában kell egy pályamunkát leadni. Aki kiválasztásra kerül márciusban utazhat.

Pályázati feltételek: 

 • a kiutazás megkezdésééig a 16. életév betöltése
 • középfokú német nyelvtudás és aktív angol nyelvismeret
 • érdeklődés történelmi témák (pl. Holokauszt, emberi jogok, demokrácia) iránt
 • egy magyar, német vagy angol nyelvű pályamunka beadása 2024. január 29-ig

További részletek a pályázatról és a kinti programról az alábbi linken olvashatók...

A projektpartner kifejezetten német nemzetiségi oktatást nyújtó középiskolákból szeretné a magyarországi 6 fős keretet feltölteni, így elég jó esélyekkel lehet pályázni, hiszen nem az egész országból lesz konkurrencia.

Figyelem, a határidő rövid: a pályázat benyújtása 2024. január 29-ig közvetlenül Csákvári-Lambert Réta Georgina projektvezetőnél a reta.lambert@dujw.org címen.

 

Teljes tanulmányokat finanszírozó ösztöndíjlehetőség a DAAD-tól (2024)

2023. december 14. csütörtök 14:53

Végzősök, figyelem! Kiírták a 2024-es DAAD-ösztöndíjat!

Ez a kiemelkedően tehetséges diákok felsőoktatási tanulmányait támogatja és finanszírozza valamelyik szabadon választott németországi egyetemen vagy főiskolán. A pályázati feltételek szigorúak, sok adminisztrációval és beadandó dokumentummal, sikeres pályázat esetén viszont a teljes tanulmányaidat finanszírozzák (=Vollstipendium)!
Néhány alapvető feltétel, vagyis akkor van esélyed, ha
 • tanulmányi eredményeidet tekintve - a végzős évfolyam legjobb 10%-ához tartozol, illetve végig kiemelkedően jó (kitűnő, vagy majdnem kitűnő) eredményeid voltak.  
 • nem vagy német, vagy kettős állampolgár, a szűk családodban nem német a használt nyelv.
 • konkrétan tudod, hogy milyen szakirányra (lehetőleg azt is, hogy melyik egyetemen belül) szeretnél továbbtanulni.
 • elszánt és elkötelezett vagy a választott szakirányt és céljaidat illetően.
A pályázati kiírásban szereplő feltételek sokkal részletesebbek, ezeknek a mellékletekben tudsz utánaolvasni.
A pályázat benyújtásához igazgatói, illetve több tanári ajánlás szükséges, és csak az iskola támogatásával nyújtható be. Az iskolán belüli beadáshoz (mellyel jelzed, hogy elolvastad és vállalod a feltételeket és szeretnél pályázni), elegendő egy dokumentumot beadni, egy kb. 700 - 1000 szavas, német nyelvű esszét, melybe beleszövöd az életrajzodat, a meghatározó tapasztalataidat, illetve meggyőzően megindokolod, hogy miért szeretnél Németországban az adott szakon/ intézményben tanulni, milyen jövőbeli céljaid vannak a szakmában stb.
Az esszék iskolán belüli beadási határideje: 2023. december 20. (szerda, 10h)
Beadás módja: e-mail: varsanyi.krisztina@dng-bp.hu címre.
Az iskola max. három tanulót nevezhet. December 21-ig visszajelzünk, hogy benne vagy-e (az ösztöndíjbizottság által jelölt három pályázóban), hogy a szünetben össze tudd állítani a beküldendő pályázathoz szükséges dokumentumokat (űrlapok, ajánlások, bizonyítványmásolatok, kiválasztott szak részletes bemutatása stb). Ezt a teljesen összeállított dokumentációt (ha a három jelölt között vagy) 2024. január 16-án (kedden) 10h-ig kell benyújtanod! (Ha úgy érzed, jó esélyeid vannak, célszerű előre elkezdeni összerakni a dokumentumokat, pl. kiválasztott németországi szak anyagait összeszedni, tanárokat keresni az ajánláshoz stb. A bizonyítványok hitelesített másolatait az iskola intézi. Az online felületre egyelőre semmit nem kell feltölteni (csak majd azoknak, akiket a szóbeli elbeszélgetés (2024. február 2.) után kiválasztottak.)
Minden további részlet a mellékletekben található! Javasoljuk alapos áttanulmányozásra!
 
 

Rajzoljatok idén is naptárt! - NNÖP Rajzpályázat 2023

2023. október 09. hétfő 11:19

 
A Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébet rajzversenyt hirdet pesterzsébeti, illetve pesterzsébeti óvodákba, iskolákba és középiskolákba járó gyermekek, fiatalok számára.
Téma: 300 éve magyar földön – A németek betelepítése Magyarországra
Készítsetek képet a magyarországi németek 300 éves történelmének, kultúrájának, hagyományainak érdekes részleteiről!
 
Kategóriák:
I. Középiskolások
II. Felső tagozatosok
III. Alsó tagozatosok
IV. Óvodások
Részt vehet minden pesterzsébeti, illetve pesterzsébeti nevelési-oktatási intézménybe járó gyermek, fiatal.
Az egyes kategóriák győztes képeiből állítjuk össze az NNÖP 2024-es naptárát, kategóriánként az első három helyezettet díjazzuk.
A képek bármilyen rajz- és festéstechnikával készülhetnek A4-es méretben. Idén először digitális technikával készült műveket is fogadunk. Mindenki legfeljebb két képpel pályázhat. Kérjük, a kép hátoldalán tüntessék fel a pályázó nevét, iskoláját és osztályát.
A győzteseket 2023. november 30-án hirdetjük ki.
A pályázatra beérkezett minden kép megtekinthető lesz honlapunkon és Facebook-oldalunkon. (www.nnop.hu)
A képek a Baross Óvodában (1201 Budapest, Baross utca 79.) és a Német Nemzetiségi Gimnáziumban (1203 Budapest, Serény u. 1.) adhatók le 2023. november 17-ig munkaidőben.
Információ: nemetkisebbseg@pesterzsebet.hu
A pályázat benyújtásával a pályázó vagy képviselője elfogadja a honlapon (NNÖP) olvasható adatkezelési nyilatkozatban foglaltakat.
 
 

Ausschreiben zum Nationalitätenstipendium des Komitats Pest 2023

2023. szeptember 04. hétfő 10:32

Die Deutsche Selbstverwaltung des Komitates Pesth bietet auch im Schuljahr 2023/24 eine Stipendiummöglichkeit zur Förderung ungarndeutscher SchülerInnen der Mittelschulen zwischen 16-19 Jahren, die Leistungen auf dem Gebiet des Gemeinschaftslebens des Ungarndeutschtums erbringen, gleichzeitig im Hinblick auf ihre schulischen Leistungen und sozialer Lage.
Die Anträge können durch die örtliche DNSV oder durch die Schule auf dem beigefügten Antragsformular gestellt werden.
 
Achtung! Wenn ihr die Bewerbung durch unsere Schule stellen möchtet, so müssen alle Unterlagen bei uns eintreffen, damit wir sie alle zusammen einsenden können. Falls ihr den Antrag durch die örtliche Selbstverwaltung stellt, dann stellen wir die beglaubigte Kopie des Schulzeugnisses aus, aber um die anderen Dokumente habt ihr Sorge zu tragen, wir kümmern uns in diesem Fall auch nicht um das Einsenden der Dokumente.
 
 
Dem Antrag sind folgende Unterlagen beizufügen:
- Lebenslauf mit eigenhändiger Unterschrift des Antragstellers mit besonderem Hinblick auf die bisherige ungarndeutsche Tätigkeit in deutscher Sprache
- beglaubigte Kopie des Schulzeugnisses vom vorigen Schuljahr
- Beschluss der örtlichen deutschen NSV mit einer Empfehlung (oder von der DNSV, wo die gemeinschaftliche Tätigkeit ausgeübt wird)
- Empfehlung (wenn es möglich ist) einer ungarndeutschen Zivilorganisation
 
Unvollständige, fehlerhafte Bewerbungen werden zu einer befristeten Nachholpflicht aufgefordert. Beim Versäumen der Nachholpflicht wird der Antrag abgelehnt.
Schulinterner Abgabetermin: 
22. September 2023 (Freitag), 10 Uhr, Raum 105.
Das Antragsformular ist von hier herunterzuladen oder wir drucken auch gerne die ausgefüllte Version im Zimmer 105.
 
 

Megpályázható a Fővárosi Nemzetiségi Ösztöndíj 2023!

2023. május 16. kedd 10:10

Kedves Diákjaink!

A Fővárosi Német Önkormányzat jóvoltából 2023-ban is meghirdetésre kerültek a fővárosi nemzetiségi ösztöndíjakmelyet a budapesti négy német nemzetiségi oktatásban részt vevő intézményből összesen tíz tanuló nyerhet el a 9-10-11. évfolyamról. Az ösztöndíj összege 8000 Ft/fő/hó, szeptembertől-júniusig, vagyis összesen 80 ezer Ft diákonként.

A pályázat elbírálásánál figyelembe veszik:

- az aktív részvételt a nemzetiségi kultúra ápolásában,
- a jó tanulmányi eredményt (min. 4,0 átlag, legrosszabb jegy közepes)
- a szociális rászorultságot
- a nemzetiségi származást.
 

Beadandó dokumentumok:

- motivációs levél németül
- önéletrajz németül
- adatlap kitöltve

Figyelem! A pályázat fővárosi lefedettségű, azaz csak budapesti lakóhelyű tanulók adhatják be jelentkezésüket!
A pályázat iskolán belüli benyújtási határideje: 2023. június 12. (hétfő) 10.00 óra. Benyújtás a 105-ös szobában.
pályázati adatlapot innen tudjátok letölteni, de kérhettek nyomtatott verziót a 105-ös szobában is.
Az alábbi linken elérhetők további információk az ösztöndíjjal kapcsolatban. A tanév végén az ösztöndíjban részesült diákok kötelesek (min. 1 oldal terjedelmű, német nyelvű) beszámolót készíteni az ösztöndíj sikeres felhasználásáról, terveik megvalósulásáról.
 

"Giga"-ösztöndíjlehetőség a DAAD-től 2023

2022. december 14. szerda 09:20

Végzősök, figyelem! Kiírták a 2023-as DAAD-ösztöndíjat!

Ez a kiemelkedően tehetséges diákok felsőoktatási tanulmányait támogatja és finanszírozza valamelyik szabadon választott németországi egyetemen vagy főiskolán. A pályázati feltételek szigorúak, sok adminisztrációval és beadandó dokumentummal, sikeres pályázat esetén viszont a teljes tanulmányaidat finanszírozzák (=Vollstipendium)!
Néhány alapvető feltétel, vagyis akkor van esélyed, ha
 • tanulmányi eredményeidet tekintve - a végzős évfolyam legjobb 10%-ához tartozol, illetve végig kiemelkedően jó (kitűnő, vagy majdnem kitűnő) eredményeid voltak.  
 • nem vagy német, vagy kettős állampolgár, a szűk családodban nem német a használt nyelv.
 • konkrétan tudod, hogy milyen szakirányra (lehetőleg azt is, hogy melyik egyetemen belül) szeretnél továbbtanulni.
 • elszánt és elkötelezett vagy a választott szakirányt és céljaidat illetően.
A pályázati kiírásban szereplő feltételek sokkal részletesebbek, ezeknek a mellékletekben tudsz utánaolvasni.
A pályázat benyújtásához igazgatói, illetve több tanári ajánlás szükséges, és csak az iskola támogatásával nyújtható be. Az iskolán belüli beadáshoz (mellyel jelzed, hogy elolvastad és vállalod a feltételeket és szeretnél pályázni), elegendő egy dokumentumot beadni, egy kb. 700 - 1000 szavas, német nyelvű esszét, melybe beleszövöd az életrajzodat, a meghatározó tapasztalataidat, illetve meggyőzően megindokolod, hogy miért szeretnél Németországban az adott szakon/ intézményben tanulni, milyen jövőbeli céljaid vannak a szakmában stb.
Az esszék iskolán belüli beadási határideje: 2022. december 20. (kedd, 10h)
Beadás módja: e-mail: varsanyi.krisztina@dng-bp.hu címre.
Az iskola max. három tanulót nevezhet. December 21-ig visszajelzünk, hogy benne vagy-e (az ösztöndíjbizottság által jelölt három pályázóban), hogy a szünetben össze tudd állítani a beküldendő pályázathoz szükséges dokumentumokat (űrlapok, ajánlások, bizonyítványmásolatok, kiválasztott szak részletes bemutatása stb). Ezt a teljesen összeállított dokumentációt (ha a három jelölt között vagy) 2023. január 12-én (csütörtök) 10h-ig kell benyújtanod! (Ha úgy érzed, jó esélyeid vannak, célszerű előre elkezdeni összerakni a dokumentumokat, pl. kiválasztott németországi szak anyagait összeszedni, tanárokat keresni az ajánláshoz stb. A bizonyítványok hitelesített másolatait az iskola intézi. Az online felületre egyelőre semmit nem kell feltölteni (csak majd azoknak, akiket a szóbeli elbeszélgetés (2023. január 30.) után kiválasztottak.)
Minden további részlet a mellékletekben található! Javasoljuk alapos áttanulmányozásra!
 
 

Megpályázható a Fővárosi Nemzetiségi Ösztöndíj 2022!

2022. augusztus 31. szerda 16:53

Kedves Diákjaink!

A Fővárosi Német Önkormányzat jóvoltából 2022-ben is meghirdetésre kerültek a fővárosi nemzetiségi ösztöndíjak, melyet a budapesti négy német nemzetiségi oktatásban részt vevő intézményből összesen tíz tanuló nyerhet el a 10-11-12. évfolyamról. Az ösztöndíj összege 8000 Ft/fő/hó, szeptembertől-júniusig, vagyis összesen 80 ezer Ft diákonként.

A pályázat elbírálásánál figyelembe veszik:

- az aktív részvételt a nemzetiségi kultúra ápolásában,
- a jó tanulmányi eredményt (min. 4,0 átlag, legrosszabb jegy közepes)
- a szociális rászorultságot.
 

Beadandó dokumentumok:

- motivációs levél németül
- önéletrajz németül
- adatlap kitöltve

Figyelem! A pályázat fővárosi lefedettségű, azaz csak budapesti lakóhelyű tanulók adhatják be jelentkezésüket!
A pályázat iskolán belüli benyújtási határideje: 2022. szeptember 12. (hétfő) 10.00 óra. Benyújtás a 105-ös szobában.
pályázati adatlapot innen tudjátok letölteni, de kérhettek nyomtatott verziót a 105-ös szobában is.
Az alábbi linken elérhetők további információk az ösztöndíjjal kapcsolatban. A tanév végén az ösztöndíjban részesült diákok kötelesek (min. 1 oldal terjedelmű, német nyelvű) beszámolót készíteni az ösztöndíj sikeres felhasználásáról, terveik megvalósulásáról.
  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva