Eseménynaptár
2024. július
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Iskolánkról   »   Infók iskolánkról   »   Iskolánk régen és ma   »   Iskolánk története

Kékfestő-kékbe borultak az iskolaudvar padjai

2024. június 18. kedd 09:40

A 2023/2024-es tanév végére kékfestő-kékbe borultak az iskolaudvaron található padjaink. A kék alapot - az eredeti kékfestő stílusnak megfelelően - szolid, fehér nyomatimitációkkal is díszítettük. A projektet Dr. Szőkéné Hencz Eleonóra tanárnő vezette és nem jöhetett volna létre lelkes DÖK-elnökünk, Huszák Edina, valamint az ügyeskezű padfestők nélkül, akik név szerint: Boda Szilvána, Kovács Júlia, Menyes Anna, Szász Gréta (9.A), valamint Gschwendtner Gréta, Mészáros Villő és Rózsa Kata (10.A), illetve Lehóczki Virág (10.B).

Köszönjük mindannyiuk munkáját!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Honlapunkat feltörték...

2024. március 17. vasárnap 13:37

Kedves Látogatók!

Honlapunkat 2024. március 17-ére virradóra feltörték.

Az oldalon megjelenő nemkívánatos tartalmaktól elhatárolódunk. A probléma elhárításán dolgozunk, szíves megértésüket kérjük!

2024. március 17. 

DNG Iskolavezetés

Pócza János (1948 – 2023)

2023. október 17. kedd 10:02

Pócza János 1948. május 6-án Mosonszentjánoson született. Tisztviselői családban nőtt fel, ahol „természetes volt a szülői elvárás a minél magasabb iskolai végzettség megszerzésére”. Ennek megfelelően a középiskola elvégzése után a tanulmányait az ELTE- német-történelem szakán folytatta.
Közel negyed századot áldozott életéből gyermekkori szerelmének, a labdarúgásnak, melyben pályafutása egészen a válogatottságig ívelt.
Profi futballkarrierje után lett tanár a DNG-ben, melyről ő maga így mesélt az iskola 30 éves jubileumára készült kiadványban: „Szerencsémre kiderült, hogy mégsem minden út Rómába, vagyis egyetlen irányba vezet, hanem a sporton kívül is van élet, vannak lehetőségek. Számomra ezt jelentette egy újonnan létrehozott középiskola, a Német Nemzetiségi Gimnázium. A kezdetektől, amit egy malteros gödör körbeállása jelentett, hosszú út vezetett odáig, hogy az iskolából egy országosan ismert és elismert intézmény legyen. Az itt eltöltött negyedszázad számos emlékkel és élménnyel gazdagított.”
Nemcsak szaktanárként volt karizmatikus egyéniség, de egy évtizeden keresztül vezette a történelem munkaközösséget is, illetve volt a közalkalmazotti tanács elnöke.
Kollégaként és diákként nekünk is rengeteg élményünk van Jánosról. Azt hiszem, órákig tudnánk ezeket mesélni. Nagy tudású volt, nagy tiszteletet ébresztett maga körül, folyamatosan tanult és képezte magát. Anekdotái, közmondásai, bölcsessége, diplomáciai érzéke, embersége, humora, derűje, huncut mosolya a tantestület meghatározó és karizmatikus egyéniségévé tette. A tantestület lelke volt, egy olyan kolléga, akihez mindig lehetett fordulni, aki kedves történeteivel, a rá jellemző fanyar humorral gyakran szerzett derűs pillanatokat kollégáinak és diákjainak egyaránt. Tanítványai szerették: néhányuk kedvesen csak „Apóczának” hívta.
1999-től kezdve nyugdíjba vonulásáig egyre súlyosbodó fájdalmas betegsége mellett folytatta a tanítást, nagy szakmai elhivatottságról téve tanúbizonyságot.
Ha csak tehette, nyugdíjasként is visszalátogatott a tanári összejöveteleinkre. Visszavonulása után energiái egy részét a spanyol nyelv elsajátítására fordította, de saját bevallása szerint a honlapunkon keresztül a távolból is nyomon követte az iskolában folyó munkát.
Szomorúan vesszük tudomásul a megváltoztathatatlant. DNG-s tanárok és diákok generációi őrzik meg Pócza Jánost emlékeikben. 

DNG30 Jubileumi évkönyvbemutató rendezvény

2022. december 20. kedd 10:28

A Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium 2020-ban ünnepelte 30. születésnapját. A jubileum alkalmából megszületett az iskola történetének első évkönyve, mely a pandémia és az anyagi források előteremtésének elhúzódása révén 2022-re került kézzel fogható formába.

A bemutató rendezvényt 2022. december 1-én tartottuk, ahol alapító igazgatónk, Dr. Schäffer István, valamint az évkönyv megszületésének fő iniciátora, Tápai Ildikó igazgatónő köszöntője után egy játékos kvíz keretében idéztük fel iskolánk történetének fontosabb illetve legendás mozzanatait. Kiderült például, hogy mit rejtett az alagsor az 50-es években, vagy hogyan lett Szent György helyett egy bernáthegyi iskolánk hivatalos védelmezője. A vetélkedőben az évfolyamok képviselői „Alapító Bölcseink” és a közönség segítségére is támaszkodhattak. A versenyt a 10. évfolyam képviselői nyerték, melyhez ezúton is szeretettel gratulálunk.

Beszámolójuk a linkre kattintva olvasható…

A műsort az - immár szintén az iskola történetéhez tartozó - DNG-dal élő bemutatása zárta a Weisz család és régi diákunk Nádas Barbara előadásában.

Ezúton is köszönjük minden résztvevő aktivitását!

A mellékelt videó rövid ízelítőt ad a hangulatos rendezvényből…

 

Az Évkönyv és a rendezvény az NKUL-KP-1-2022/2-000883 azonsító számú pályázat keretében, Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg. Támogatásukat köszönjük!

 

Köszöntjük a DNG új weboldalán!

2020. december 06. vasárnap 09:00

Szeretettel köszöntjük Önöket a DNG megújult weboldalán! 2020. december 6. óta ez a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium megújult weboldala. Új honlapunk mobilbarát, új funkciókkal is rendelkezik (pl. Eseménynaptár, Aktuális hírek, de megtalálható rajta minden információ, mely a korábbi weboldalon is. A régi weboldal az old.dng-bp.hu címen továbbra is elérhető, de nem frissül. A honlapot az Eastside Informatikai Kft. (www.johonlapkeszites.hu) készítette el és iskolánk Alapítványa, az "Alapítvány a német kisebbség budapesti gimnáziumáért" finanszírozta. Köszönjük nekik és köszönjük azoknak, akik támogatják Alapítványunkat, elsősorban a DNG-s diákok szüleinek!

Jó böngészést kívánunk megújult weboldalunkon!

 

Gyászhír

2018. augusztus 21. kedd 10:41

A Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium mély fájdalommal tudatja, hogy hosszan tartó, méltósággal viselt, súlyos betegség után augusztus 20-án elhunyt Heinek Ottó, iskolánk fenntartó intézményének, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke.

Emlékét örökké megőrizzük. 

Nagyszabású jubileumi programmal ünnepeltük iskolánk fennállásának 25. évét

2015. május 06. szerda 07:03

"A múlt inspirál" mottó jegyében nagyszabású jubileumi műsor keretében ünnepeltük meg 2015. április 17-én (pénteken) iskolánk fennállásának 25. évfordulóját.
 
Egy rövid fényképvetítés segítségével hangolódtunk a műsorra, melyben egykori diákjaink régi és mai fotói villantak fel, régi tanítványunk, Katona Roland énekelt és Szlovicsák Benedek, iskolánk 12-es tanulója gitározott hozzá zenei aláfestésnek. A múlt és a jelen képei szavak nélkül, mégis beszédesen ölelték fel az elmúlt 25 évet és tudatosították, hogy egy negyed évszázad, amivel iskolánk büszkélkedhet, egyrészt milyen hosszú idő, hisz az első évfolyamok diákjai közül sokan immár sokgyerekes családanyák és családapák, ugyanakkor visszagondolva egy szempillantásnyi időnek tűnik, mintha mindez csak tegnap lett volna. 

A linkre kattintva megtekinthető a diavetítés...

A diashow után ünnepi köszöntő szavakat mondott Tircsi Richárd (az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi Főosztályának osztályvezetője, aki tolmácsolta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár üdvözletét), Heinek Ottó (az LdU  elnöke, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának nevében), és iskolánk igazgatója Tápai Ildikó Anikó.

A linkre kattintva megtekinthetők az ünnepi beszédek... (folyamatban)

Az igazgatónő beszéde a linkre kattintva olvasható...

Iskolánk alapító igazgatója, Dr. Schäffer István, prezentáció kíséretében emelte ki az iskola történetének már csak kevesek által ismert néhány momentumát (a linkre kattintva megtekinthető a prezentáció...). Mayer Éva, a Fővárosi Német Önkormányzat volt elnöke a torna- és színháztermünk alappillérének letételéig röpített vissza minket a múltba és Bárkányi Judit jelenlegi elnök asszonnyal, emlékplakettel is megajándékozták iskolánkat, melyet ezúton is nagy tisztelettel köszönünk! Salamon Arnold, az egykori fenntartó, Budapest Főváros, Gyengéné Rudi Ágnes a szülők nevében, Kóbor Ádám pedig egykori diákként emlékezett meg a DNG-s évekről. A személyes élményekre épülő beszédek mind-mind egyedi szemszögből tekintettek iskolánkra és sokak számára eddig egyáltalán nem ismert, érdekes részletekbe engedtek bepillantást. Köszönjük mindannyiuknak, hogy elvállalták a szereplést!

A visszaemlékezések közötti műsorszámok sorát iskolánk kitüntetéses arany minősítéssel büszkélkedhető énekkara nyitotta meg, akik a közelmúltban a "Landesrat für Chöre, Kapellen und Tanzgruppen" mözsi minősítő fesztiváljára összeállított programjukat adták elő: négy dialektusban előadott német népdalt. Az utolsó dalt ezúttal egy rövid, humoros jelenet is színesítette.

A linkre kattintva megtekinthető az énekkar műsora...

Nagy sikert aratott az "Es hat einmal geregnet..." kezdetű  német népdal (a hagyományos után) Szlovicsák Benedek blues-verziójában is elénekelt változata. Veér Annamária és Szlovicsák Benedek, illetve az őket kísérő vokálok és zenekar fantasztikusat alakítottak.

A tehetséges művészek sorát iskolánk színjátszó-csoportja, a Kulturális Offenzíva folytatta. Szabó Judit "Falusi ponyva" című vígjátékából adtak elő egy rövid, humoros jelenetet.

A linkre kattintva megtekinthető az ének két feldolgozásban...

Az ének és a dráma után vizuálisan is összekapcsolódhatott a múlt és a jelen egy lenyűgözően kreatív divatbemutató révén, melynek keretében egy-egy osztály egy autentikus német népviseletből kiindulva elkészítette annak valamilyen 21. században is hordható változatát. Az alsószoknyák "cuki rucikká", a menyegzői viseletek alternatív szubkultúrák darabjaivá alakultak. A kreatív alkotásokat szebbnél-szebb modelljeink mutatták be, természetesen témához illő hagyományos és modern német zenére.

A linkre kattintva megtekinthető a divatbemutató...

Mint szinte minden rendezvényünkön, így a 25 éves jubileum alkalmával sem hiányozhatott a színpadunkról a tánc. Ez a produkció is az inspiráló múlt és a belőle kinövő jelen ötvözetére épült: iskolánk volt igazgatója és felesége, tanáraink, volt és jelenlegi diákjaink közösen ropták a polkát és lejtették a keringőt

A linkre kattintva megtekinthető a közös tánc...

A műsort DNG-dal, iskolánk amolyan félhivatalos himnusza zárta. Zenéjét, volt diákunk, Weisz Nándor komponálta, szövegét Örkényi Fanni tanárnő írta és énekkarunk kíséretében a közelmúltban elballagott diákunk, Nádas Barbara adta elő.

A linkre kattintva megtekinthető a DNG-dal...

A műsort, meghívott vendégeink részére - a Fővárosi Német Kisebbség Önkormányzat jóvoltából - állófogadással zártuk az alagsorban. Köszönjük a támogatást!
A neves alkalomból jubileumi tanártabló készült (a linkre kattintva megtekinthető a tabló), melyet a második emeleti lépcsőfordulóban helyezünk el, meghívott vendégeinknek pedig hartai mintás, DNG 25 feliratú fakanalakkal igyekeztünk apró emléket adni útravalóul. A műsorra váró közönség a 12.B osztály továbbfejlesztett DNG-kvízén törhette a fejét és a Schorokscharer Burschen zenekart hallgatva hangolódhatott rá a műsorra. Az iskola torna és színháztermében tartott rendezvényen a falakat és az odavezető folyosót a Jubileumi rajzpályázatra beérkezett pályamunkák díszítették. 

A rajzpályázatról, valamint a díjazott művészekről és munkákról részletesebben ld. a linkre kattintva…

Köszönet Örkényi Fanni tanárnő és egyben főszervező, illetve minden tanár, diák és segítő munkájáért! A következő sikeres és színvonalas jubileumi ünnepségig két műsorvezetőnk, (Wágner Loretta (12.A) és Szép Tímea tanárnő) szavaival búcsúzunk: "Auf Wiedersehen!" és Tápai Ildikó igazgatónő idézett szavaival zárunk: „Zufrieden bin ich immer mit dem Besten!“

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Döntés a fenntartóváltásról: KLIK helyett LdU

2015. március 05. csütörtök 07:04

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 2015. február 28-i közgyűlésén határozatot hozott iskolánk fenntartóváltásáról. A döntés értelmében intézményünk a 2015/16-os tanévtől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól átkerül a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata fenntartása alá.

Az eseményről a Magyar Rádió német nemzetiségi műsorában Heinek Ottó elnök úr (2015. március 2., 00:43-tól) és Tápai Ildikó igazgatónő is nyilatkozott (2015. március 3., 00:32-től).

Az LdU honlapján is olvashatunk a hírről...

Lunczer Terézia

2012. szeptember 25. kedd 19:44

 

Lunczer Terézia (1943-2011)
 
Lunczer Teréz 1943. január 30-án született Tarján községben, sváb családban. 1967-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem német-történelem szakán. Kezdetben az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanított, majd 1975 szeptemberében a budapesti Kossuth Lajos Gimnázium tanára lett, az induló német nemzetiségi osztályokban tanított német nyelvet, valamint történelmet és népismeretet német nyelven. 1986-tól igazgatóhelyettes volt, majd 1990-ben kinevezték az újonnan induló önálló Német Nemzetiségi Gimnázium igazgatóhelyettesévé, ahol nyugdíjazásáig, 1997-ig dolgozott. 
 
Szívügyének tekintette a hazai németség identitásának, hagyományainak megőrzését, melyért sokat tett tanári munkájában és a különböző nemzetiségi szervezetek tagjaként egyaránt. Emlékét tanítványok százai őrzik. 
 

Iskolánk története

2012. augusztus 26. vasárnap 10:18

A mai Magyarországon számos nemzetiség található. A Magyarországon nagy számban, főleg a Dunántúlon élő magyarországi németek a történelem folyamán több időszakban vándoroltak be, elsősorban Dél-Németországból. Az állam nem mindig hagyta, hogy kultúrájukat, hagyományaikat megőrizzék, ápolják, sőt előfordult hogy anyanyelvüket sem használhatták.
 
Ma, a XX. század végén a kisebbségeknek, így a magyarországi németeknek is jobb sorsuk lett. Egyenjogúak a magyar néppel, egyenrangú állampolgárok, akik a szokásaikat, kultúrájukat szabadon ápolhatják, gyakorolhatják. Az állam ezt megengedi, sőt támogatja. Pár évtizede működött a budapesti Kossuth Lajos Gimnáziumban egy német nemzetiségi tagozat, mely évfolyamonként két osztályból állt. A nemzetiségi oktatás azonban sajnos nem volt eléggé "igazi". Így a tagozaton oktató pedagógusok szervezkedtek, harcoltak azért, hogy egy önálló, saját létesítményt hozhassanak létre diákjaik számára. Így épült fel, nyílt meg - 1990-ben - Budapesten a XX. kerületben az önálló német iskola. Ezzel a létesítménnyel a kisebbség egy álma válhatott valóra.
 
Az épület, amely már szolgált általános iskolaként is, most a magyarországi németek diákjainak ad lehetőséget, otthont a tanulásra, és a hagyományok ápolására. Felszereltségében gazdag, modern könyvtára szebbnél - szebb könyvekkel segíti a magyarországi németek kultúrális, oktatási lehetőségeit. Tágas, világos, modern iskolánkra igazán büszkék lehetnek a pedagógusok, akik itt taníthatnak, és a diákok, akik ide járhatnak! Az oktatás természetesen nem úgy zajlik, mint a többi gimnáziumban. Itt célként szerepel többek között az is, hogy a diákok a német nyelvet jól megtanulják, beszéljék. Ez okból a történelem, földrajz, fizika, filozófia tantárgyak tanítása német nyelven folyik, ezenkívül a német nyelvet és irodalomat emelt óraszámban tanulják a diákok. A német irodalom órákon a tanulók német irodalom történetét ismerhetik meg, valamint nagy neves német és magyarországi német írók, költők műveit. A népismeret (Volkskunde) tantárgy keretei között pedig népcsoportunk történelmével, tárgyi kultúrájával, szokásaival, hagyományaival ismerkedhetnek meg a diákok.
 
  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva