Eseménynaptár
2024. július
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Hagyomány / Rendezvény   »   Színjátszás   »   Színjátszósaink fellépései

​"Kicsiny Európa" össznemzetiségi színházi előadás - Fábián Léna képviselte a német nemzetiséget

2024. június 17. hétfő 09:54

Június 1. és 9. között zajlott Magyarországon a "Jelen/Lét" nemzetiségi színházak fesztiválja. A fesztivál keretében június 9-én 19:00 órakor a Nemzeti Színházban a "Kicsiny Európa" című darabot mutatták be. Ahogy a cím is sugallja, a darab a 13 kisebbségről szól, amelyek ma is fontos szerepet játszanak társadalmunkban. Magyarországon 13 elismert kisebbség él, köztük romák, németek, szlovákok, horvátok, románok, szerbek, szlovének és mások. Mindegyik csoport sajátos kulturális, történelmi és társadalmi sajátosságokkal rendelkezik, amelyek hozzájárulnak az ország sokszínűségéhez.
A színdarab tartalma ezért Európa és a kisebbségek kapcsolatára összpontosított. Az előadás szövegei és dalai a 13 nemzeti kisebbség nyelvén hangzottak el, magyar felirattal kísérve. A jelmezek és a színpadképek nagyon hatásosak voltak. Az előadás mintegy 80 percig tartott. Meggyőződéssel mondhatom, hogy nagyon sikeres produkció volt, amely érzelmileg is megérintette a közönséget.
Osztálytársunk, Fábián Léna volt az egyik színésznő, aki a Magyarországon élő német kisebbséget képviselte a színpadon. A magyar-német kultúra kiemelt szerepet játszik az életében: táncol egy kleinturfalvi német nemzetiségi tánccsoportban, tagja a Stuhlweiß megyei ifjúsági bizottságnak, és dolgozik a Svung nevű platformon, ahol fiatalok osztanak meg érdekes és humoros tartalmakat a magyar-német közösségről. Nagyon büszkék vagyunk Lénára, ahogy vasárnap képviselte iskolánkat, közösségünket. A rövid felkészülési idő ellenére nagyon belejött a szerepébe.
Hoffmann Liliána 11.B
Szabó Laura 11.B
 
Fábián Léna kétnyelvű beszámolója az alábbi linkre kattintva olvasható...
 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Színjátszófesztivál Szekszárdon 2023

2023. április 24. hétfő 10:38

Idén is megrendezték Szekszárdon a Német Színházban az országos német nyelvű középiskolai színházi fesztivált. Iskolánk színjátszó csoportja, a Kulturális Offenzíva is részt vett a találkozón. Egy új színdarabbal képviseltük a DNG-t. A darab címe: Ha Godot megjön, de mit is jelent ez? Örkényi tanárnő osztályában – a jelenlegi 10.B-ben – Samuel Beckett műve, a Godot-ra várva múlhatatlan tapasztalatot (és mély nyomot) hagyott, mi pedig ennek a darabnak a továbbgondolását vittük színpadra. A próbák alatt garantált volt a nevetés, hiszen vidám jelenetek sorából épül fel a darab. Ennek köszönhető az is, hogy az előadáson alig voltunk idegesek.

2023. április 18-án a korai órákban mindannyian a DNG előtt álltunk, és megállapítottuk, hogy a színházi találkozó napján immár hagyományosan esik az eső. Miután a rozzant napernyőnket, az összecsukható kempingszékünket, a hajléktalanok holmijait és egy egész zsáknyi üres sörösdobozt elhelyeztünk az autóbuszben, elindultunk Szekszárdra. Út közben még egyszer elpróbáltuk a színdarabot, aztán csendben folytattuk utunkat egészen a végcélig. Két óra utazás után megérkeztünk a színházba és birtokba vettük az öltözőnket. Itt egy kicsit izgatottabb volt a légkör, aztán amikor mindenki felöltötte a jelmezét, nagyot nevettünk. A fellépésünk előtt megnéztük az „Ifjú DBU“ és a „PaThalia Junior“ előadását. Ezután léptünk mi színpadra. Berendeztük gyorsan a színpadot és mindenki elfoglalta a helyét. Már a próbák alatt kiderült, hogy csak rendkívüli erőfeszítéssel tudjuk játék közben visszatartani a nevetést.  Legnagyobb meglepetésünkre a nevetés leküzdése nagyobb kihívást jelentett, mint a lámpaláz. Eygikünknek még a kellékként szolgáló hálózsákba is el kellett bújnia, hogy leplezze a nevetését.  A végén nagy tapsot kaptunk és mindannyiunk nevében elmondhatom, hogy elégedetten hajoltunk meg a színpadon.

Miután mind a négy csoport bemutatkozott, közös ebéden vettünk részt a Szász Étteremben, azután pedig folytatódott a program. Délután két workshopon vettünk részt, amit a DBU csapata vezetett. Különböző bemelegítő játékok után (melyek során a különböző csoportok jobban megismerhették egymást), egyre nehezebb feladatokat kaptunk, improvizáltunk, majd bizonyos szabályok alapján összehoztunk egy kb. 10 perces színpadi produkciót. Ezeket a rövid jeleneteket meg is mutattuk egymásnak, majd zárásként egy teljes színpadot betöltő állóképet hoztunk közösen létre.

A program végén összeszedtük a holminkat, elköszöntünk egymástól és haza indultunk. A hazaúton még nagyobb volt a csönd, mint odafelé, mert mindannyian elfáradtunk. De minél fáradtabbak voltunk, annál több tapasztalattal gazdagodtunk. Köszönjük a színdarabot, a felkészítést és a támogatást Örkényi tanárnőnek!

Rubletzky-Kárász Lilla

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Közeleg színjátszó csoportunk legújabb projektbemutatója...!

2022. március 28. hétfő 12:11

2022. április 12-én 14 órakor a Csili Vízvári termében mutatja be színjátszó csoportunk legújabb német nyelvű projektjét. A belépés ingyenes, de szükséges regisztrálni, mert az ülőhelyek száma korlátozott.

Regisztrálni az orkenyi.fanni.maria@gmail.com e-mail címen lehet.

További információ:

https://kulturforum.info/de/termine/veranstaltungen/1023877-in-einem-boot

A KO Taksonyban a "Prinz und Rosie" darabbal (2019)

2019. december 11. szerda 07:24

A taksonyi Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola meghívására színjátszó csoportunk, az Örkényi Fanni tanárnő által vezetett Kulturális Offenzíva  ismét lehetőséget kapott arra, hogy Taksonyban szerepelhessen. 2019. november 28-án adtuk elő a "Prinz und Rosie" című darabunkat.

Megérkezésünkkor süteménnyel és üdítővel vártak vendéglátóink. Némi előkészület után kétszer játszottuk el a színdarabot: egyszer az 5-6. osztályosoknak, egyszer pedig a 7-8. osztályosoknak. Nemcsak a közönség, mi is nagyon jól éreztük magunkat előadás közben: a gyerekek figyelmesen és lelkesen követték a darab eseményeit, a végén pedig nem maradt el a taps és a gratuláció.

Szeretnénk köszönetet mondani ezért a nagyszerű délelőttért a Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola tanárainak és diákjainak és reméljük, újra találkozunk!

Dull Zsófia 10.B

Színjátszó-fesztivál - Szekszárd 2019

2019. május 02. csütörtök 06:16

2019. április 24-én Szekszárdon járt iskolánk színjátszó csoportja, a Kulturális Offenzíva. Idén is a szekszárdi Német Színház – a Deutsche Bühne Ungarn – adott otthont a hagyományos, német nyelvű színjátszófesztiválnak.

A helyszín azért nagyon izgalmas, mert igazi színpadon, valódi színházi körülmények között játszhatunk. A színház különböző területein dolgozó szakemberek – világosító, hangtechnikus, ügyelő – segítették a munkánkat és együtt drukkoltak velünk az előadások sikeréért.

A fesztiválon ebben az évben öt csoport lépett fel: a Junge DBU Szekszárdról, a  PaThalia Junior és a PaThalia Senior Pilisvörösvárról, a Deszka nevű csoport Szolnokról és a Kulturelle Offensive (azaz mi).
A zsűri értékelése szerint mindegyik előadás nagyon magas színvonalú volt, ismét lehetetlen volt a csoportok között sorrendet felállítani.

A nap befejezéseként megtekinthettük a DBU Valerias verdichtete Welten című előadását, melyet Koch Valéria művei alapján állított színpadra a színház.

Ebben az évben is nagyszerű élményekkel tértünk haza.

 

Die KO in Essegg (Kroatien) - 2018

2018. június 27. szerda 08:58

Die fünfzehnjährige Theatergruppe unseres Gymnasiums – die Kulturelle Offensive – nahm am 18. Internationalen Deutschsprachigen Theaterfestival zwischen dem 16. und 19. Juni 2018 in Essegg (Kroatien) teil.
Drei Tage lang Theater: Amateurtheatergruppen von Jugendlichen aus Deutschland, Kroatien, Polen, Rumänien, Russland, Serbien und Ungarn bespielten die Bühne des Kindertheaters in Essegg.
Wir – die Kulturelle Offensive – traten am 17. Juni vor dem internationalen Publikum mit unserem neuen Stück „Faust 2.0” auf. Die Theateraufführungen begannen jeden Tag um 17 Uhr. Vormittags nahmen die jungen Schauspieler an Theaterworkshops teil. Die richtig amüsanten Workshops wurden von Isolde Cobet (Rumänien), Tímea Faragó (Deutschland) und Marius Schiener (Österreich) geleitet.
Das Programm war auch so schon erlebnisreich, es gab aber auch Freizeit, um die schöne Stadt Essegg (Osijek) und einander besser kennenzulernen. Vor den Aufführungen machten wir lange Spaziergänge am Ufer der Drau, nach den Aufführungen kam es zu Gesprächen unter den Jugendlichen verschiedener Länder.
Wir möchten uns für die Möglichkeit am Festival teilzunehmen bei der Kulturstiftung des Landes Baden-Württemberg, der Deutschen Selbstverwaltung Budapest und der Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen bedanken, die unsere Reise gefördert haben.
 
Fanni Örkényi
Leiterin der KO

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Színjátszófesztivál 2018 - DNG-é a fődíj

2018. április 16. hétfő 09:23

2018. április 13-án Szekszárdon járt iskolánk színjátszó csoportja, a Kulturális Offenzíva. Idén ugyanis a szekszárdi Német Színház – a Deutsche Bühne Ungarn – adott otthont annak a hagyományos színjátszófesztiválnak, amelyen német nyelven játszó középiskolai színjátszó csoportok mutatkozhatnak be .

A helyszín csodálatos volt: igazi színpadon, valódi színházi körülmények között játszhattunk. A színház különböző területein dolgozó szakemberek – világosító, hangtechnikus, ügyelő – segítették a munkánkat és együtt drukkoltak velünk az előadások sikeréért. Különösen kedves gesztus volt a színházban játszó színészektől, hogy kíváncsiak voltak a gyerekek játékára és a nézőként követték az előadásokat.

A fesztiválon ebben az évben négy csoport lépett fel: a Junge DBU, a Kulturelle Offensive (azaz mi), a pilisvörösvári PaThália és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorlógimnáziumának színjátszó csoportja.
A zsűri értékelése szerint mind a négy előadás igen magas színvonalú volt, lehetetlen volt a csoportok között sorrendet felállítani.

A díjat végül sikerült elhoznunk a Faust 2.0 (soroksári Faust) című előadásunkért, így 2018. június 16 – 19. között mi utazhatunk az eszéki színjátszó fesztiválra Horvátországba.

A nap befejezéseként megtekinthettük a DBU 39 Stufen című előadását, amely nemcsak szórakoztató volt, hanem szakmai szempontból rendkívül tanulságos is.

Szeretettel gratulálunk a színjátszó csoportunknak és vezetőjének, Örkényi Fanni tanárnőnek!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

15. születésnapját ünnepelte a KO

2018. április 12. csütörtök 07:11

2018. április 11-én ünnepelte iskolánk színjátszó csoportja, a Kulturális Offenzíva fennállásának 15 éves jubileumát. A műsor első részében - Örkényi Fanni (a színjátszócsoport vezetőjének) rövid nyitóbeszéde után - a Faust 2.0 című színdarab ősbemutatóját láthatta a közönség.  Ez az előadás az ún. „Soroksári Faust” című XX. század eleji bábjáték színpadi feldolgozása. A második részben a Költészet Napja alkalmából József Attilára emlékeztünk versekkel és a költő néhány művének zenei feldolgozásával.
A közönség soraiban ott ültek a csoport hajdani tagjai, a környékbeli német önkormányzatok képviselői, iskolánk diákjai és tanárai. A program kellemes beszélgetéssel kísért fogadással zárult.
Köszönjük szépen a Fővárosi Német Önkormányzatnak a kedves ajándékot és a finom tortát!
Köszönjük a Soroksári Német Nemzetiségi Önkormányzatnak a „Soroksári Faust” rendelkezésünkre bocsájtott izgalmas szövegét!
Köszönjük Szlovicsák Benedeknek, egykori diákunknak, hogy zenés műsorával gazdagította a délután programját!
„Jövőre Veletek ugyanitt!”

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

15 éves lesz a Kulturális Offenzíva

2018. február 22. csütörtök 19:26

Idén ünnepli iskolánk színjátszó csoportja, a Kulturális Offenzíva 15. születésnapját. Az évforduló alkalmából kreatív ünnepi műsorral készülnek, melyre szeretettel várják régi színjátszós-társaikat, az érdeklődő szülőket és a meghívott vendégeket. A színpad kedvelőit szereplési lehetőségre hívják: ne habozz, irány a színpad!

A képekre kattintva további információk érhetők el...

 

 

Baranyai turnén járt színjátszó csoportunk és a "Svábok elhurcolása..." projekt DVD-bemutatója

2017. június 02. péntek 08:32

Május 20-22 között a színjátszó csoporttal Baranya megyében "turnéztunk". Három nap alatt négy előadást adtunk, és egy tévéfelvételen is részt vettünk.
Első nap Fekeden, másnap Pécsdevecseren és Pécsváradon, hétfőn pedig Pécsett a Koch Valéria Iskolaközpont kollégiumában szerepeltünk, mindenhol nagyszerű közönség előtt. Voltak olyan nézőink is, akik átélték a malenkij robotot, és egy nénivel is beszélgettünk, aki egy munkatáborban született. Igazán akkor kaptunk visszaigazolást a színdarab sikerességéről, és arról, hogy célba ért mind a darab, mind pedig az interjúsorozat alapján készített film mondanivalója, amikor többen elérzékenyültek az előadásunk végére, illetve nagyon sokan gratuláltak személyesen is.
Nem mehetek el amellett, hogy a sok előadás mellett milyen jól éreztük magunkat, és hogy mindenhol nagyon szívesen fogadtak minket. Innen is köszönjük a fekedieknek a házi pizzát és a jó hangulatú estét, a pécsdevecseri vasárnapi ebédet és epertortát, Pécsváradnak, hogy ilyen különleges helyen, a várban léphettünk fel, és egy gyors, de annál érdekesebb körbevezetést kaphattunk a vár és Magyarország legrégebbi templomának történetéről. Hétfőn a szabadidőnket azzal töltöttük, hogy körülnéztünk Pécs belvárosában, ezzel megkoronáztuk az utunkat.
Ez az út, úgy gondolom, hogy összehozta a csapatot. A késő esti beszélgetések a Koch Valéria kollégiumban, vagy vicces helyzetek az előadások közben, amiket közösen oldottunk meg, olyan történetek, amiket még sokáig emlegetni fogunk.
Ahhoz, hogy ez az előadás ilyen kerek, és jó legyen, nagyban hozzájárult Bozzai tanárnő és Örkényi tanárnő áldozatos munkája. Bozzai tanárnő minden előadásunk előtt bemutatta az interjúkból elkészült filmet, ami kiváló felvezetése volt az Örkényi tanárnő által megálmodott és közösen megalkotott darabnak.
(Fakli Fanni)
 
Szeretnénk köszönetünket kifejezni:
Schmidt Zoltánnak, aki a Baranyai Megyei Német Önkormányzatok Szövetségének elnökhelyettese;
Dr. Dávid Gabriellának, aki a pécsi Valeria Koch Iskolaközpont kollégiumának intézményegység-vezetője;
Fővárosi Német Önkormányzat
Tillmann Péternek, Feked polgármesterének;
Feked Község Német Nemzetiségi Önkormányzatának;
Rumszauer Ilonának, Pécsdevecser polgármesterének;
Pécsdevecser Német Nemzetiségi Önkormányzatának és elnökének Bayer Máriának;
Gászné Bősz Bernadettnek, Pécsvárad alpolgármesterének, a Pécsváradi Német Önkormányzat
képviselőjének, a Pécsváradi Élményvár vezetőjének.

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva