Eseménynaptár
2024. július
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Hagyomány / Rendezvény   »   Projektek   »   Svábok elhurcolása, kitelepítése 2016

A "Svábok elhurcolása, kitelepítése..."-projekt ősbemutatója a HdU-ban

2016. november 21. hétfő 13:38

2016. november 16-án, a Magyarországi Németek Házában került sor iskolánk (2016 januárja óta zajló) "Svábok elhurcolása, kitelepítése - 70 éve történt projektjéből" született eredmények ősbemutatójára.
A projekt keretében iskolánk a magyarországi németek 1944 és 1949 közötti történelmét és traumáit dolgozta fel, diákjaink 42 túlélővel készítettek videóinterjúkat, akik a szovjet kényszermunka éveiről, valamint a kitelepítés meghurcolásairól meséltek.
A projekt eredményeit kétféle formában tettük a közönség számára is elérhetővé: Iskolánk weboldalán jobb oldalt található gombra kattintva

elérhetik a projekt külön weboldalát, melyen hozzáférhetők az egyes (sikeres) interjúk, illetve az ezekből készített oktatási segédanyag. Az anyagok eléréséhez rövid regisztráció szükséges, ezek után, a megfelelő képre kattintva

   
 
elérhetők az említett anyagok. A fájlok feltöltése folyamatban van, türelmüket kérjük!
Az oktatási segédanyagot DVD formában is elérhetővé tettük a szélesebb közönség számára. Mindezekből a projekteredményekből adtunk ízelítőt szerdán a HdU-ban.
 
Diákunk, Paksi Máté, aki nemcsak a projektben vállalt aktív szerepet, de szerdán a bemutató rendezvényen is jelen volt, beszámolót írt a programról:
 
Am 16. November 2016 wurde das Projekt „Verschleppung und Vertreibung- vor 70 Jahren geschehen“ im Haus der Ungarndeutschen von den beiden Projektleiterinnen, Frau Varsányi und Frau Bozzai vor vielen Interessenten dargestellt. Sie haben sich mit einem enorm anspruchsvollen und niveauvollen Vortag vorbereitet, in dem sie von den Forschungsergebnissen geredet und einen siebzigminütigen Auszug aus dem zum in Rede stehenden Thema angefertigten DVD vorgeführt haben. Das Publikum konnte viele ergreifende Momente miterleben, manche haben demzufolge ihren Tränen freien Lauf gelassen. Am Ende war großer Applaus zu hören.
Aber sowohl vor, als auch nach dem Vortrag haben wir uns mit vielen unvergesslichen Erlebnissen bereichert: dr. Albin Lukács, Moderator der Nationalitätenradiosendung  hat ein Interview mit Frau Bozzai und Frau Varsányi  sowie eins mit  2 Schülern aus dem Projektteam gemacht: so hatten Norbert Agócs und ich die Möglichkeit, die Forschung aus unserem Aspekt vorzustellen. Norbi hat die Nacharbeitsvorgänge erläutert, die er in den Ferien  wochenlang durchgeführt hat, wobei er  unglaublich viel Zeit geopfert hat. Hinwiederum habe ich über die Freuden und Schwierigkeiten der Interviewdurchführung gesprochen, es ist nämlich ungeheuer schwer, Schwerhörige und Kranke zu interviewen, die über 90 sind. Aber dagegen verändern sie die Denkweise der heutigen Menschen, die die Kleinigkeiten gar nicht bewerten können, ihre positive Weltauffassung trotz all der von ihnen erlebten Schrecklichkeiten ist einfach zu bewundern. 
Wegen der erwähnten Gründe  können wir den beiden Projektleiterinnen für das Projekt dankbar sein. Ohne ihre Idee und deren Verwirklichung hätten diese unvergesslichen Momente nicht zu Stande kommen können.
Máté Paksi 
 
Köszönjük a vendégeknek, hogy megtisztelték rendezvényünket jelenlétükkel!
Köszönjük a Zentrum csapatának, hogy biztosították számunkra a helyszínt, valamint az alábbi partnereknek anyagi támogatásukat! 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Meghívó a "Svábok elhurcolás, kitelepítése - 70 éve történt" - projektbemutatóra

2016. november 03. csütörtök 08:33

A Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium szeretettel meghívja Önt és családját, rokonait és barátait a Magyarországi Németek Házában tartandó rendezvényére, melyben a „Svábok elhurcolása és kitelepítése – 70 éve történt“ című projektjének eredményeiből kíván beszámolni.

A projekt keretében iskolánk a magyarországi németek 1944 és 1949 közötti történelmét és traumáit dolgozta fel. Ennek során diákjaink 42 túlélővel készítettek interjúkat illetve videófelvételeket, akik a végtelen szovjet sztyeppéken és a sötét bányákban töltött kényszermunka éveiről, a kitelepítés meghurcolásairól mesélnek. A megrendítő beszámolók közelebb hoznak bennünket őseink sorsához, és lehetőséget adnak, hogy kifejezzük tiszteletünket és a jubileumi év alkalmából méltóképpen emlékezzünk hányattatásaikra.

A projektet iskolánk tanárai és diákjai fogják bemutatni. A vendégek jeleneteket láthatnak a készített interjúkból, és kérdéseket tehetnek fel a témában.

A rendezvény helyszíne: Magyarországi Németek Háza (1062 Budapest, Lendvay u. 22.)

A rendezvény időpontja: 16.11.2016, 16.00 óra

 

DNG-projekt „Svábok elhurcolása, kitelepítése – 70 éve történt" témában - Jelentkezzetek!

2016. január 11. hétfő 13:10

1944 végén kezdődött a magyarországi németség történetének talán leghányattatottabb korszaka, amikor is a Magyarország területén élő németek nagy részét – függetlenül attól, hogy folytattak-e bármilyen politikai aktivitást – háborús bűnösnek titulálva, vagy kényszermunkára hurcoltak a Szovjetunióba, vagy tulajdonuktól megfosztva kitelepítettek Németországba. Akik fiatalként vagy gyermekfejjel élték meg az eseményeket, még emlékezhetnek és első kézből mesélhetnek nekünk azokról az időkről.
A 70 éves évforduló alkalmából gimnáziumunk iskolai szintű projektet tervez és szervez, melynek keretében kortanúkat, túlélőket kívánunk felkeresni, és a velük készített beszélgetésekből kiindulva feldolgozni a témát. A végeredmény nemcsak fontos értékmentő dokumentum, hanem terveink szerint oktatási segédanyag is lesz.
Várjuk minden DNG-s jelentkezését, aki vállalná, hogy felkeres és interjút készít olyan túlélőkkel, akik hajlandóak lennének mesélni az átélt eseményekről. Az interjúk meghatározott, előre összeállított kérdések mentén zajlanak majd, neked csak el kell menni és feltenni őket, illetve felvenni az elmondottakat kamerára. Ha valaki terepmunkát nem, de videó-szerkesztést vállal, az is jelentkezzen bátran!
Biztos hallottál, ismersz, vagy ha nem, most megismerhetsz „igazi” túlélőket, kortanúkat. Ha vállalnál bármilyen formában közreműködést, jelentkezz osztályfőnöködnél, népismeret- vagy töritanárodnál, Bozzai tanárnőnél, vagy Varsányi tanárnőnél (105-ös szoba).
 
  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva