Eseménynaptár
2024. július
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Hagyomány / Rendezvény   »   Megemlékezés

Malenkij robot emlékhely megtekintése 2024

2024. március 26. kedd 09:05

2024. március 11-én lehetősége nyílt a kollégistáknak a Magyar Nemzeti Múzeum újonnan megnyílt kiállítóhelyének megtekintésére, melynek címe “A pokol bugyrai… 'Malenkij robot' Kényszermunka a Szovjetunióban”.

A kiállítás fényképeken, plakátokon, visszaemlékezéseken és túlélőktől származó tárgyakon keresztül mutattja be Magyarország második világháborús végnapjait, a kényszermunkára elhurcoltak mindennapjait, és a hazatérés keserédes pillanatait. Az épületbe belépve egyből átéreztük a kényszermunkatáborok hangulatát, hiszen a kiállítás egy régi atombunkerben található. Először egy rövid dokumentumfilmet vetítettek le nekünk, amelyben a munkatáborok túlélői meséltek az ott átélt nehézségekről és a szörnyű körülményekről. Ezután az idegenvezetőnk segítségével végig jártuk az épületet és megismerhettük létrejöttüknek okait, betekintést nyerhettünk a működésükbe és, hogy miként hurcolták el az embereket. Egy szomorú, de információdús délutánt tudhatunk magunk mögött, amit nagyon köszönünk iskolánknak, mert a támogatással mindenki ingyen tekinthette meg a múzeumot. Továbbá köszönjük a kollégiumi nevelőinknek Desics Júliának, Galambos Róbertnek és Pozsonyi Pálnak a szervezést és kísérést.

Baumann Brigitta, Baumann Noémi, Juhász Janka

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

1848-as megemlékezés: kerületi kitüntetést kaptak aktív diákjaink (2024)

2024. március 18. hétfő 10:22

Az 1848-49-es események emlékére szervezett kerületi március 14-i megemlékezésen idén is kitüntették az aktív közösségi munkát végző diákjainkat.

Gáspár Klára Liliána (9.NA)
Sinkó Zsófia (9.NB)
Dénes Domonkos (9.A)
Knizner Kata (9.B)
Nagy Georgina (10.A)
Huszák Edina (10.B)
Nagy-Mélykuti Levente István (11.A)
Kovács Fanni (11.B)
Tóth Eszter Lili (12.A)
Csapp Csenge (12.B)

Gratulálunk nekik, és köszönjük a munkájukat!

Jelentkezés a március 15-i kreatív megemlékezés foglalkozásaira (2024)

2024. február 26. hétfő 14:39

Az idei március 15-i megemlékezést a tavalyihoz hasonlóan, kreatív kiscsoportos foglalkozások keretében tartjuk.

Március 14-én, csütörtökön 8 órától tól 9.40-ig (vagyis az első két órában) kreatív tanáraitok tartanak nektek színes foglalkozásokat, különböző tudomány- és életterületekről, melyre szabadon jelentkezhettek. Lehet verbunkos táncot tanulni, süteményt sütni, kokárdát készíteni, forradalmat szervezni, blogot írni  stb.

17 programból kell mindenkinek egyetlen programot kiválasztania. Jelentkezni hasonló módon tudtok, mint a pályaorientációra, vagyis az iskola honlapján keresztül. (Jobb felső sarok, piros színű "Belépés" gomb.) Figyeljetek a belépés után, hogy a regisztrációt a Pályaorientáció fülre kattintva tudjátok elérni. A regisztrációt február 29-én (csütörtökön), délelőtt 9:40-kor nyitjuk meg és március 1-én (pénteken) 14 órakor zárjuk le.

A programok leírásait az alábbi képre kattintva találjátok.

ONLINE REGISZTRÁCIÓ (2024.02.29. 9:40-től 2024.03.01. 14:00 óráig)

Aki nem regisztrál, mi osztjuk be a szabad helyekre. A megemlékezés tanítási órának minősül, esetleges hiányzásotokat igazolni kell az osztályfőnökötök felé.

 

DNG Megemlékezés (2024) a magyarországi németek elhurcolásáról és kitelepítéséről...

2024. január 19. péntek 14:15

1944 késő őszén indult a magyarországi németség történetének legnagyobb tragédiája: a svábok munkatáborokba való elhurcolása és Németországba való kényszerkitelepítése. Ennek a kollektív tragédiának az emléknapja 2012 óta január 19-e.
Az eseményről idén egy korábbi, nagyszabású iskolai projekt felidézésével emlékeztünk meg.
2016-ban iskolánk "Svábok elhurcolása és kitelepítése - 70 éve történt" címmel országos projektet valósított meg, amely a magyarországi németek 1944-1949 közötti történetére és traumáira fókuszált.
A projekt részeként Bozzai Zsuzsanna és Varsányi Krisztina tanárnők vezetésével az iskola 51 diákja komoly gyűjtőmunkát végzett: 22 településen járva 42 interjút készítettek az elhurcolás és kitelepítés túlélőivel.
Az interjúkból összeállítottunk egy tematikus interjúgyűjteményt, illetve oktatási segédanyagot, melyben a túlélők illetve kortanúk tematikus kérdéscsoportok mentén idézik fel emlékeiket.

A teljes interjúgyűjtés az alábbi linken tekinthető meg....

Ezen felül 2016-ban színjátszó csoportunk Örkényi Fanni tanárnő vezetésével egy színdarabot is összeállított és az ország több helyszínén nagy sikerrel színpadra vitt.

A gyűjtött interjúkból az idei megemlékezésre összevágtunk egy 60 perces rövidített verziót, mely a lenti képre kattintva megtekinthető...

A vetítést egy rövid beszélgetés előzte meg, melyben a projektek vezetői és alakítói, tanárok és régi diákok idézték fel emlékeiket.
Ugyanezen a napon néhány diákunk a Csepelen tartott megemlékezésen is képviselte iskolánkat, rövid műsorukkal tisztelegtek az elhurcoltak emléke előtt.

Március 15-i megemlékezés kreatív foglalkozások keretében (2023)

2023. március 20. hétfő 11:29

2023. március 14-én kreatív foglalkozások keretében emlékeztünk meg az 1848-as eseményekről. Diákjaink szabadon választhatták ki a számukra leginkább tetsző programot, melyek között volt pl. kvíz, filmnézés, Pilvax Kávéházi vetélkedő, korabeli frizurakészítés, metszetkészítés, kokárdakészítés, Petőfi családfájának elklészítése, zenés foglalkozás stb. Köszönjök mindenn foglalkozásvezető tanárunk munkáját és diákjaink együttműködő hozzáállását!

A képek rövid ízelítőt adnak a napból...

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Jelentkezés a március 15-i kreatív megemlékezésre

2023. március 07. kedd 10:41

Az idei március 15-i megemlékezést rendhagyó formában, kreatív kiscsoportos foglalkozások keretében tartjuk.

Március 14-én, kedden 8 órától tól 9.30-ig (vagyis az első két órában) kreatív tanáraitok tartanak nektek színes foglalkozásokat, különböző tudomány- és életterületekről, melyre szabadon jelentkezhettek. Lehet kézműveskedni, zenét szerezni, filmet nézni, totózni, frizurát készíteni, ellátogatni a DNG Pilvax Kávéházába stb.

16 programból kell mindenkinek egyetlen programot kiválasztania. Jelentkezni hasonló módon tudtok, mint a pályaorientációra, vagyis az iskola honlapján keresztül. (Jobb felső sarok, piros színű "Belépés" gomb.) Figyeljetek a belépés után, hogy a regisztrációt a Pályaorientáció fülre kattintva tudjátok elérni. A regisztrációt március 7-én (kedden) délután 16 órakor nyitjuk meg és március 9-én (csütörtökön) reggel 8 órakor zárjuk le.

A programok leírásait az alábbi képre kattintva találjátok.

ONLINE REGISZTRÁCIÓ (2023.03.07. 16:00 órától 03.09. 8:00 óráig)

Aki nem regisztrál, mi osztjuk be a szabad helyekre. A megemlékezés tanítási órának minősül, esetleges hiányzásotokat igazolni kell az osztályfőnökötök felé.

 

Schweres Gepäck - az Elhurcolásra és Elűzetésre emlékezünk 2023

2023. február 09. csütörtök 09:50

A Magyarországi Németek Elhurcolása és Elűzetése emléknapja alkalmából egy diákcsoportunk megtekintette a "Schweres Gepäck" című audiosétával egybekötött darabot a Bethlen Téri Színházban. 

Az elményeikről három diákunk is beszámolót írt, mely a linkre kattintva érhető el...

Köszönjük a Fővárosi Német Önkormányzatnak a támogatást, Laczkó tanárnőnek szervező munkáját, Szép tanárnőnek pedig a diákcsoport kísérését!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Lunczer Teréz 80 éves lenne

2023. február 06. hétfő 09:58

 
Lunczer Teréz (1943-2011), iskolánk első igazgatóhelyettese, a magyarországi német oktatás kimagasló alakja 2023. január 30-án lett volna 80 éves. Az alábbi néhány sorral rá emlékezünk.
 
Lunczer Teréz 1943. január 30-án született Tarján községben, sváb családban. 1967-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem német-történelem szakán. Kezdetben az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanított, majd 1975 szeptemberében a budapesti Kossuth Lajos Gimnázium tanára lett, az induló német nemzetiségi osztályokban tanított német nyelvet, valamint történelmet és népismeretet német nyelven. 1986-tól igazgatóhelyettes volt, majd 1990-ben kinevezték az újonnan induló önálló Német Nemzetiségi Gimnázium igazgatóhelyettesévé, ahol nyugdíjazásáig, 1997-ig dolgozott. 
 
Szívügyének tekintette a hazai németség identitásának, hagyományainak megőrzését, melyért sokat tett tanári munkájában és a különböző nemzetiségi szervezetek tagjaként egyaránt. Emlékét tanítványok százai őrzik.
 
Néhány sor egykori tanítványa visszaemlékezéséből:
"Osztályfőnökünk karizmatikus egyénisége hamar megmutatkozott, mert Terike néni a német nyelv és irodalom, valamint a német nyelvű történelem oktatása mellett nagy hangsúlyt fektetett a magyarországi németek kultúrájának megőrzésére és ápolására is. (...)
Terike néni (...)  mindig segítségünkre volt, rengeteget mesélt a régi szokásokról, és minket is fellelkesített, hogy a még fellelhető tradíciókat összegyűjtsük a saját kis falunkban. A német népzene és a néptánc volt a mindene. (...) Lunczer Tanárnő szerette volna, hogy minél több magyarországi német népdalt megismerjünk. Ezért minden óra előtt fel kellett írnunk egy népdal szövegét a táblára, amit becsöngő után egyből elkezdtünk énekelni, mihelyt a felderítőnk megpillantotta őt a folyosón. Mivel az ország minden pontjáról voltak osztálytársaink, így széles lett a zenei paletta. Ez a jól bevált éneklős módszer azt eredményezte, hogy a négy év alatt Magyarország több különböző sváb falujából közel 50 német népdalt tanultunk meg egymástól, mégpedig dialektusban. (...)
Tudni kell, hogy precízsége és szigora hamar védjegyévé vált. Mindig sokat követelt tanítványaitól, hatalmas szókincsét, és fantasztikus nyelvtudását mindig csodálva hallgattuk, és ő évről évre igyekezett kihozni belőlünk a maximumot.
Igyekezett olyan programokat szervezni, ahol megismerhettük a magyarországi németek kultúráját (...). Osztálykirándulásunk célpontjai is németajkú falvak voltak. (...)
Terike néni személyiségéből a humor sem hiányzott. Szeretett jókat nevetni, és gyakran volt ránk büszke is (...). Kitartása példaként állt előttünk. (...) „Legbelül mindig éreztük a támogatását és szeretetét (…). Azt szerette volna, hogy szorgalmas, kitartó, kreatív felnőttek legyünk, akik szívükön viselik a hazai németség sorsát.”

(Gombár Mónika a DNG 30 éves jubileumi Évkönyvében megjelent cikkéből idéztünk.)

Megemlékezés a magyarországi németek elűzetéséről és elhurcolásáról 2023

2023. január 23. hétfő 11:13

A DNG közössége 2023. január 19-én a „Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk” c. film megtekintésével emlékezett meg a magyarországi németek kitelepítéséről, elűzetéséről.

9 órakor a film rendezőjével, László Gáborral is beszélgethettünk, nagyon köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat! A beszélgetést Surman-Majeczki Martin tanár úr vezette. 10 órától partner általános iskolák diákjai illetve nemzetiségi szervezetek képviselői tekintették meg a filmet. Köszönjük a Pesterzsébeti Német Önkormányzatnak a szervezést!

Ugyanezen a napon diákjaink a Csepelen tartott megemlékezésen is részt vettek rövid műsorukkal tisztelegve az elhurcoltak emléke előtt.

Városi emléktúrával emlékeztünk a március 15-i eseményekre (2022)

2022. március 16. szerda 08:11

Iskolánk tanulói idén egy városi túra keretében emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. A március 15-i események legfontosabb helyszíneit látogattuk meg Budapest belvárosában, mint például a Pilvax kávéházat, ahol Petőfi és társai megfogalmazták a 12 pontot. Az osztélyok térkép segítségével járták be a fontosabb helyszíneket és oldaották meg a helyszínekhez és eseményekhez rendelt feladatlapokat. Az emléktúra záró helyszíne a Nemzeti Múzeum volt, ami jelentős szerepet játszott az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakában. 1848. március 15-én a homlokzat előtti tér a forradalom fontos helyszíne volt, ahol elszavalta Petőfi Sándor a Nemzeti dalt. Szerencsére az időjárás is kedvezett nekünk és végre együtt barangolhattak az osztályok Budapest csodás belvárosában.

A vetélkedőn három osztály holtversenyben szerezte meg az első helyet. A legügyesebb osztályok a 10.B, a 9.A és a 11.A osztályok voltak! Nagy szeretettel gratulálunk nekik!

Köszönet mindenkinek az aktív részvételért, Koncz Renáta és Laczkó Erzsébet tanárnőknek pedig külön köszönet a nap előkészítéséért!

 

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva