Eseménynaptár
2024. július
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal   »   Hagyomány / Rendezvény   »   Nemzeti ünnepek

Kreatív 1848-as megemlékezés (2024)

2024. március 20. szerda 13:37

2024-ben a március 15-i megemlékezést iskolánkban kreatív kiscsoportos foglalkozások keretében tartottuk.

A vállalkozó szellemű tanárok színes foglalkozásokat tartottak, különböző tudomány- és életterületekről, melyre szabadon jelentkezhettek diákjaink.

Lehetett verbunkos táncot tanulni, süteményt sütni, kokárdát készíteni, forradalmat szervezni, blogot írni stb.

Az alábbi videó ízelítőt ad a programokból és a nap hangulatából. 

A videót Tóth Eszter Lili (12.A) készítette, köszönjük neki!

1956 - Megemlékeztünk

2023. október 29. vasárnap 18:12

2023-ban ismét iskolai szintű közös megemlékezés formájában róttuk le tiszteletünket 1956 hősei előtt.
Idén nemcsak a műsor megtekintése volt közös, hanem maga a műsor is közös produkcióként született: Örkényi tanárnő vezetésével minden osztályból két képviselő egy délelőtti projekt keretében állította össze a műsort, ami idén is megérintő és elgondolkodtató volt.
Külön említést érdemel, hogy a közös projektmunka milyen építő, előrevivő, és milyen nagy hatással van a résztvevőkre. Hogy ez valóban így van, arról három diákunk írt beszámolót, mely egyúttal betekintést is nyújt abba, hogy hogyan is zajlik a színjátszós munka és a kulturális események szervezése iskolánkban.

A linkre kattintva olvasható a beszámoló...

Köszönjük a színvonalas munkát és az élményt Örkényi tanárnőnek és minden résztvevőnek!

1848. március 15. - Emlékezünk...

2021. március 08. hétfő 12:17

Köszönjük az összeállítást Örkényi Fanni tanárnőnek!

2019-ben így emlékeztünk meg az '56-os forradalomról

2019. október 30. szerda 09:35

Az idei tanévben egy kiállítással és annak közös megtekintésével emlékeztünk meg az 1956-os forradalom eseményeiről. A kiállításon diákjaink művészi munkái voltak kiállítva, melyet kortárs versek ihlettek.

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Így ünnepeltük március 15-ét 2019-ben

2019. március 21. csütörtök 10:01

2019-ben egy modern előadás keretében emlékeztünk meg március 15-ről. Az osztályok képviseletében küldött diákok Márciusi Ifjak bőrébe bújtak, és egyenesen a Pilvax Kávéházba kalauzolták a közönséget, akik ezúttal nem vigyázzállásban, hanem tornaszőnyegekről szemlélték az előadást. És nemcsak szemlélték, figyelniük is kellett, hiszen rövid jelenetek erejéig a közreműködésükre is szükség volt: kánonban ismételték a Szózat refrénjét, szavalták a Nemzeti Dalt. A Márciusi Ifjak bőrébe bújva és onnan beszélve az eseményekről a darab jó lehetőséget nyújtott, hogy a mai „modern” fiatalok felfedezhessék, mennyi közös vonásuk, közös célkitűzésük is volt/van a korabeli forradalmárokkal. Azonosulva, együttérezve ünnepeltük Március 15-ét.

Köszönjük a szereplők, és Örkényi Fanni tanárnő felkészítő munkáját!

Az alábbi képre kattintva rövid kisvideó ad ízelítőt a műsor hangulatából...

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

Március 15-i megemlékezés (2016)

2016. március 18. péntek 14:45

A 2015/16-os tanévben rendhagyó módon emlékeztünk meg iskolánkban az 1848/49-es eseményekről. Kihasználva az iskola hangtechnikai rendszerét, az osztályok és tanáraik az osztálytermekben, egy - a témában összeállított - zenés műsort hallgattak meg. Modern zenei feldolgozások, rockos elemekkel, zene és próza egyvelege, illetve záró számként Szlovicsák Benedek, 13.A osztályos tanuló által ez alkalomból szerzett dal alkotta az idei műsort. 

Köszönjük Szűcs Ferenc iskolatechnikus munkáját és Benedeknek is a produkcióját!

A képre kattintva meghallgatható a műsor...

Megemlékeztünk '48-ról (2015)

2015. március 13. péntek 15:52

2015-ben is iskolai szintű rendezvénnyel emlékeztünk meg az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeiről. Próza, szavalat, zenei betétek, színpadi formációk alkották idén a műsort.
Köszönjük a 9.NB-9ND osztályok és felkészítő tanáraik, Walter Gábor tanár úr és Örkény Fanni tanárnő munkáját.

Így emlékeztünk meg '56-ról 2014-ben

2014. október 23. csütörtök 12:17

Iskolánk idén is színvonalas műsorral emlékezett meg az 1956-os eseményekről. A köszönet ezúttal a 10.BD osztályt illeti, akik Farkas Mónika tanárnő vezetésével vers, próza, ének, interjúk, film- és ppt-vetítés bevonásával készítették el és vitték színpadra műsorukat. A munka részleteiről Turcsik Adrienn (10.BD) írt beszámolót:

Iskolánkban minden évben megemlékezést tartunk az 1956-os forradalomról. Az idei ünnepséget a 10.BD osztály rendezte és adta elő Farkas Mónika tanárnő irányításával. A megemlékezéssel célunk az volt, hogy a mai emberek szemszögéből is bemutassuk a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményét. Ebből az ötletből kiindulva a 10.B osztály tanulói interjúkat készítettek az utca embereivel, melyekben véleményükre voltak kíváncsiak a forradalomról. A diákok a Deák Ferenc térről indultak, a Vörösmarty téren és a Duna parton interjúvolták meg a járókelőket. Sajnos a legtöbb ember elutasító volt velük, és összességében kevés információval rendelkeztek a kérdéses eseményről. A legszomorúbb az volt számukra, hogy a fiatalok, középiskolások szinte semmit sem tudtak, vagy téves információ birtokában voltak. Szerencsére találkoztak idősebbekkel is, akik nem csak mesélni tudtak, de saját élményeiket mondhatták el, hiszen ők a forradalom központjában élték át az eseményeket. A tanulók megrendülten hallgatták a beszámolókat, furcsa volt számukra, hogy első kézből értesülhettek arról, hogy milyen volt ’56-ban a történelmi események részeseként megélni ezt az időszakot. Sok mindent olvashatunk és tanulhatunk a könyvekből, melyek valóságtartalmát nem kérdőjelezzük meg, de ezek az emberek igaz és megrázó dolgokat meséltek, és a legfontosabb, hogy kétség nem fér ezek valóságtartalmához. Az előadáshoz korabeli ruhákat kellett beszereznünk. A legtöbben nagyszüleik szekrényét forgatták fel, és volt olyan, aki nagymamája forradalomkor viselt sáljával a nyakában lépett színpadra. A közönség előtt állva mindenki átszellemült szerepébe, elkeseredett ugyanakkor elszánt egyetemistáknak éreztük magunkat. A műsor alatt bemutattuk az összevágott videókat, és a forradalom főbb helyszíneit képek formájában. Jó volt látni, hogy a diákok és tanárok milyen figyelemmel hallgatták a műsort, melyben egy-egy interjút megmosolyogtak, míg másokon megdöbbentek. Reméljük műsorunk elnyerte mindenkinek a tetszését, és számunkra is élmény marad, hogy történelmünk egyik fontos eseményének megemlékezésén vehettünk részt.    

 

Megemlékeztünk '48-ról (2014)

2014. március 14. péntek 11:33

Idén is egy iskolai szintű műsor keretében emlékeztünk meg az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeiről. Farkas Mónika (9.C) osztályos tanuló előadásában egy témába vágó magyar népdalt hallhattunk. A (Lászlóné Balázsovits Magdolna vezette) Csepeli Ifjúsági Tánccsoport - melynek tagjai nagy örömünkre nagyrészt iskolánk diákja - két színvonalas magyar néptánccal léptek színpadra. Végül egy Hagyományőrző Huszáregyesület korabeli fegyverbemutatója révén kaphattunk bepillantást a kor hangulatába és hadviselésébe. Köszönjük minden fellépő részvételét!

Képgaléria

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

2013. október 23-i megemlékezés

2013. november 08. péntek 12:26

Iskolánk idén a következő produkcióval emlékezett meg az 1956. október 23-i eseményekről. A színvonalas és kreatív műsorért köszönet a szereplőknek, különös tekintettel Horváth Balázsnak és Orbán Zsoltnak, akik a szereplésen kívül a forgatókönyv összeállításában is aktívan közreműködtek, Lovas Zoltánnak és Szlovicsák Benedeknek a zenei kíséretért és az énekes produkcióért, illetve a felkészítő tanároknak, Walter Gábor tanár úrnak és Győrfi Zsuzsanna tanárnőnek.

 

  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva