Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Hagyomány/Rendezvény Színjátszás Színjátszósaink fellépései
Baranyai turnén járt színjátszó csoportunk és a "Svábok elhurcolása..." projekt DVD-bemutatója
2017. június 02. péntek, 08:41
Május 20-22 között a színjátszó csoporttal Baranya megyében "turnéztunk". Három nap alatt négy előadást adtunk, és egy tévéfelvételen is részt vettünk.
Első nap Fekeden, másnap Pécsdevecseren és Pécsváradon, hétfőn pedig Pécsett a Koch Valéria Iskolaközpont kollégiumában szerepeltünk, mindenhol nagyszerű közönség előtt. Voltak olyan nézőink is, akik átélték a malenkij robotot, és egy nénivel is beszélgettünk, aki egy munkatáborban született. Igazán akkor kaptunk visszaigazolást a színdarab sikerességéről, és arról, hogy célba ért mind a darab, mind pedig az interjúsorozat alapján készített film mondanivalója, amikor többen elérzékenyültek az előadásunk végére, illetve nagyon sokan gratuláltak személyesen is.
Nem mehetek el amellett, hogy a sok előadás mellett milyen jól éreztük magunkat, és hogy mindenhol nagyon szívesen fogadtak minket. Innen is köszönjük a fekedieknek a házi pizzát és a jó hangulatú estét, a pécsdevecseri vasárnapi ebédet és epertortát, Pécsváradnak, hogy ilyen különleges helyen, a várban léphettünk fel, és egy gyors, de annál érdekesebb körbevezetést kaphattunk a vár és Magyarország legrégebbi templomának történetéről. Hétfőn a szabadidőnket azzal töltöttük, hogy körülnéztünk Pécs belvárosában, ezzel megkoronáztuk az utunkat.
Ez az út, úgy gondolom, hogy összehozta a csapatot. A késő esti beszélgetések a Koch Valéria kollégiumban, vagy vicces helyzetek az előadások közben, amiket közösen oldottunk meg, olyan történetek, amiket még sokáig emlegetni fogunk.
Ahhoz, hogy ez az előadás ilyen kerek, és jó legyen, nagyban hozzájárult Bozzai tanárnő és Örkényi tanárnő áldozatos munkája. Bozzai tanárnő minden előadásunk előtt bemutatta az interjúkból elkészült filmet, ami kiváló felvezetése volt az Örkényi tanárnő által megálmodott és közösen megalkotott darabnak.
(Fakli Fanni)
 
Szeretnénk köszönetünket kifejezni:
Schmidt Zoltánnak, aki a Baranyai Megyei Német Önkormányzatok Szövetségének elnökhelyettese;
Dr. Dávid Gabriellának, aki a pécsi Valeria Koch Iskolaközpont kollégiumának intézményegység-vezetője;
Fővárosi Német Önkormányzat
Tillmann Péternek, Feked polgármesterének;
Feked Község Német Nemzetiségi Önkormányzatának;
Rumszauer Ilonának, Pécsdevecser polgármesterének;
Pécsdevecser Német Nemzetiségi Önkormányzatának és elnökének Bayer Máriának;
Gászné Bősz Bernadettnek, Pécsvárad alpolgármesterének, a Pécsváradi Német Önkormányzat
képviselőjének, a Pécsváradi Élményvár vezetőjének.
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
 
 
A Kulturális Offenzíva "Svábsors" című darabja felvételen...
2017. március 10. péntek, 07:16

Mint arról kapcsolódó cikkünkben már beszámoltunk, iskolánk színjátszó csoportja, a Kulturális Offenzíva idén autentikus interjúk alapján a svábok elhurcolása és kitelepítése témakörben készített színdarabot.

A 2017. február 15-i szigetszentmártoni előadásról videófelvétel is készült, mely a képre kattintva megtekinthető!

 

 
"Svábsors" a színpadon
2017. február 21. kedd, 09:10
Ez a tanév nagy feladat elé állította iskolánk színjátszó csoportját, a Kulturális Offenzívát: a malenkij robot témáját dolgoztuk fel egy színpadi előadás keretei között.
Alapul az a több, mint 30 interjú szolgált, amely diákjaink és két tanárunk közreműködésével készült malenkij robot – túlélőkkel és a magyarországi németek kényszerkitelepítésében közvetlenül érintettekkel.
A drámacsoport munkája 2016. augusztus 30-án egy egész napos tréninggel indult. Foglalkoztunk az eseményekhez kapcsolódó történelmi háttérrel, a történelemnek az egyéni sorsokra gyakorolt hatásával, ezeknek a sorsoknak az egyelőre rögtönzésen alapuló ábrázolásával, a résztvevő gyerekek egyéni – családi érintettségével. Megpróbáltuk a történetek kapcsán felszínre hozott érzéseket megjeleníteni.
Ezen a napon állapodtunk meg abban is, hogy témánkat egyetlen család sorsán keresztül mutatjuk majd be. A család tehát fiktív, de a történetek, amelyeket ennek a családnak a tagjai mesélnek el, mind-mind valósak.
Bár 2016 novemberében még nem volt teljesen készen az előadás, egy-egy részletét már be tudtuk mutatni Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzatának rendezvényén november 5-én és iskolánk ún. Bündel-Napján november 18-án.
2017. január 3-án újabb egész napos tréning következett, amit a 16 órakor iskolánk tornatermében tartott ősbemutatóval zártunk.
Az ősbemutatót eddig négy fellépés követte: 2017. február 1-én Taksonyban, február 13-án Soroksáron, február 15-én Szigetszentmártonban és február 16-án Újhartyánban álltunk színpadra.
Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a közönség soraiban voltak olyanok, akik valamilyen módon személyesen kapcsolódnak az általunk bemutatott történetekkel, akik felismerték a fiktív család tagjaiban saját rokonaikat, ismerőseiket, esetleg saját magukat. Az idősebbek részéről könnyek, a fiatalabbak részéről pedig fontos kérdések, észrevételek kísérték eddigi előadásainkat.
És még nem vagyunk a végén, még vár ránk néhány fellépés…
Itt szeretnék köszönetet mondani iskolánk egykori tanítványának, Szlovicsák Benedeknek, aki kifejezetten a színdarabhoz dolgozta át a „Muss i denn…” kezdetű dalt és Kaszás Biankának, aki iskolánk gyakornokaként lelkesen segített a tréningen és a próbákon.
Örkényi Fanni
a színjátszó csoport vezetője
 
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
A projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt 
GUL-15/C pályázat támogatásával került megvalósításra.
Támogatásukat köszönjük!
 
 
Színjátszó csoportunk kitelepítés emlékműsoron szerepelt Békásmegyeren
2016. november 08. kedd, 10:00
2016. november 5-én a színjátszó csoport néhány tagja két további fellépővel kiegészülve az Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Braunhaxler Egyesület meghívására a magyarországi németek kitelepítésének 70. évfordulójára szervezett emlékműsorban lépett fel.
A rendezvényen jelen volt és köszöntőt mondott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter valamint Óbuda-Békásmegyer alpolgármester asszonya, Kelemen Viktória.
A színjátszó csoport az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázatra készülő új színdarabból adott elő két részletet, melynek keretét a Muss i denn… kezdetű német katonadal és ennek feldolgozása adta. A dal feldolgozása Szlovicsák Benedek tavaly végzett tanulónk munkája.
Az előadás résztvevői: Balog Nóra (monológ), Egervári Gréta (ének), Ördög Luca (monológ) valamint Nagy Gizella (ének) és Szlovicsák Benedek (gitár, ének).

A műsort betanította: Örkényi Fanni tanárnő, a színjátszócsoport vezetője, aki ezúton is szeretne köszönetet mondani a résztvevőknek színvonalas munkájukért, Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzatának és a Braunhaxler Egyesületnek pedig a meghívásért.

A linkre kattintva további információk érhetők el a rendezvényről.
 
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
 
 
Falusi Ponyva ősbemutató Újhartyánon és iskolánkban
2015. március 30. hétfő, 08:07

Március 26-án és 27-én a Német Nemzetiségi Gimnázium Kulturális Offenzíva elnevezésű színjátszócsoportja (vezető: Örkényi Fanni) Újhartyánon bemutatta legújabb darabját, Szabó Judit (12.B osztályos tanuló): Falusi Ponyva című sváb komédiáját. A darab mind az újhartyáni Pinceklubban az Irodalmi és Helytörténeti Társaskör estjén és másnap az általános iskolában a gyerekek körében is nagy sikert aratott. A két nap alatt a színészek testközelben is beleérezhették magukat abba a miliőbe, amit színpadra vittek, a közönség pedig méginkább megszólítva érezte magát. A kétnapos kiruccanás és a Bagolyfészekben töltött éjszaka remek alkalom volt a csapatépítésre is. Ezúton is szeretnék kifejezni köszönetüket a hartyániaknak a kedves vendéglátásért és a lehetőségért.

S hogy színjátszósaink nehogy kiessen a lendületből, 2015. március 31-én iskolánk tornatermében a szülőknek és minden érdeklődőnek két nyelven, kétféle szereposztásban újra bemutatták a falusi komédiát. Iskolánk nevében is köszönjük színjátszó-csoportunknak, gratulálunk nekik, reméljük az Országos Színjátszó Fesztiválon is elnyerik vele a közönség tetszését.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
A Kulturális Offenzíva Dunabogdányban
2014. november 12. szerda, 15:19
2014. november 5-én Dunabogdányban lépett fel iskolánk színjátszó csoportja. A helyi német nemzetiségi önkormányzat meghívására adtuk elő a Sós Kávé Projektben létrehozott Judits Geburtstag c. produkciónkat. Színpadon játszani mindig élmény, különösen nyitott és érdeklődő közönség előtt. A színdarab után spontán beszélgetésre is sor került, aminek különösen örültünk. Az estet kellemes vacsora zárta.
 
Köszönjük a dunabogdányi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, Herr Tamás elnök úrnak a meghívást!
 
 
 
A "Kulturális Offenzíva" eddigi fellépései
2013. szeptember 09. hétfő, 08:54
A régi plakátok között szemezgetve kirajzolódik a Kulturális Offenzíva  profilja és műsorpalettája
 
 
 
 
 
 
 
 


    
Ma 2018. február 20., kedd Aladár és Álmos napja van. Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 490 vendég böngészi