Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Interjú Majeczki Martin "nemzetiségi képviselőjelölttel" a Neue Zeitungban
2014. szeptember 16. kedd, 10:14
Majeczki Martin, iskolánk 12.B osztályos tanulója, Diákönkormányzatunk elnöke az iskola falain kívül is aktívan tevékenykedik a nemzetiségi ügyek érdekében. Ezúttal a közélet porondjaira lépve kívánja tenni mindezt: jelöltette magát Újhartyánban nemzetiségi képviselőjelöltnek.
A Neue Zeitung ezzel kapcsolatban interjút készített vele, mely a lenti linkre kattintva olvasható! Hajrá Martin!

Interjú Martinnal a Neue Zeitungban...

 
Legújabb IKSZ lehetőség... 2014/15
2014. szeptember 11. csütörtök, 08:34

Kedves IKSZ-elők! Megérkezett a legújabb IKSZ lehetőség: felolvasás pesterzsébeti általános iskolában és óvodákban.

Általános iskola alsó tagozatos és óvodás korú gyerekek körében kell népszerűsíteni az olvasást, mint szabadidős tevékenységet. Mégis hogyan? Nagyon egyszerű… csak olvasni kell nekik valami érdekeset. Lehet egyedül, de akár párosával is. Hétköznap délutánonként várnának Titeket heti rendszerességgel.

A Mit?, Mikor? és Hogyan? kérdésekre egy felkészítő óra alkalmával kaptok választ. Itt segítenek nektek könyveket választani és kaptok egy kis kiképzést a korosztályról is.

Akit érdekel, iratkozzon fel 2014. szeptember 15-ig az ő osztályáért felelős IKSZ-tanárnál, azaz:

9. NA, 9.NB, 9.NC, 9.ND Kárpáti-Simon Krisztina tanárnőnél
9. A, 9. C, 10.A, 10.C Szabó Mátyás tanár úrnál
9. B, 9.D,  10.B,  10.D,  12.A,  12.B Vereb Dóra tanárnőnél

                           
                                  
                      

 
Felléptünk a Pesterzsébeti Nemzetiségi Szüreti Fesztiválon
2014. szeptember 06. szombat, 18:25
Szeptember 6-án, szombat délután, iskolánk 9.N osztályos tanulói részt vettek a Pesterzsébeti Nemzetiségi Szüreti Fesztiválon. A gyerekek iskolánk saját dalát, a DNG-dalt énekelték el, ami nagy sikert aratott. A felkészítést köszönjük Győrfi tanárnőnek! A dal az alábbi linkre kattintva is meghallgatható.

Csordás Tamara 9ND osztályos tanuló Goethe-szavalata révén pedig a Kerület és Frankfurt sokéves testvérvárosi viszonyának emléket állító ünnepségen is képviseltettük magunkat, melynek keretében emléktáblát helyeztek el a Helsinki út és a Kossuth utca sarkán ültetett (német adományozású) Gingko-Biloba fa elé.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Valéria Koch díj 2015 PDF Nyomtatás
2014. szeptember 05. péntek, 08:30
A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának Oktatási Bizottsága javaslatokat vár a 2015-ös Koch Valéria-díj odaítélésére.
A díj célja három, a középiskola utolsó két évfolyamának egyikébe járó magyarországi német diák jutalmazása kiemelkedő iskolai teljesítményükért és a nemzetiséghez kötődő sokoldalú tevékenységükért, illetve egy a felsőoktatásban frissen végzett magyarországi német bachelor- vagy mesterképzésben végző hallgató díjazása kiváló, magyarországi német témát feldolgozó szakdolgozatáért, aki tanulmányait 2014-ben fejezte be.
 
Középiskolások esetében a nevezés az érintett oktatási intézmény feladata, a felsőoktatási intézményben végzettek esetében azon tanszéké, ahová a diplomamunkát benyújtották. Több pályázó esetében az MNOÖ arra kéri az intézményeket, hogy hozzanak előzetes döntést és állítsanak fel sorrendet a jelöltek között. A díjak megosztására nincs lehetőség. Figyelembe kell venni, hogy Koch Valéria-díjjal csak a magyarországi német nemzetiség tagjait tüntethetik ki.
 
A javaslathoz a következő mellékleteket kell csatolni:
- rövid önéletrajz (nem táblázatos formátumban!) a német nemzetiségi területen kifejtett tevékenység leírásával
- lakóhely szerinti német nemzetiségi önkormányzat vagy egy magyarországi német egyesület ajánlása
- friss diplomások esetében a szakdolgozat és annak konzulensi értékelése
- középiskolások esetében a legutóbbi év végi bizonyítvány másolata – feltétel a jó tanulmányi eredmény (min. 4,5-ös átlag), kiemelkedő teljesítmény német nyelv és irodalom tantárgyban (5), példás magatartás és szorgalom (5))
- egy 1-2 A4-es oldalnyi terjedelmű esszé, “Tevékenységeim német nemzetiségi területen” címmel
- pályázó otthoni címe, telefonszáma, e-mail címe
 
A javaslatokat német nyelven, 2014. október 15-ig az MNOÖ hivatalának (1026 Budapest, Júlia u. 9., Levélcím: 1537 Budapest, Pf. 348.) kell benyújtani. A kiválasztáshoz tartozik a középiskolások esetében egy elbeszélgetés is, melyre a jelölteket – akik a fenti követelményeknek megfelelnek – a beküldési határidő lejártát követően hívják meg.
A díjak átadására az MNOÖ 2015. évi Országos Gáláján, a Magyarországi Német Önkormányzatok Napján, Budapesten kerül sor.
 
Mivel középiskolás diákok esetében a nevezés és rangsorolás az oktatási intézmények feladata (és ez időt vesz igénybe), a pályázatokat (az összes szükséges dokumentummal, továbbküldhető formában)  2014. október 6-ig (hétfő) kérjük benyújtani a 105-ös szobában.
 
 
Továbbtanulási irányok 2014
2014. szeptember 03. szerda, 09:34

 
Tanévnyitó 2014/15
2014. augusztus 31. vasárnap, 12:31
A szeptember 1-én, 8 órakor kezdődő évnyitó ünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette a 2014/15-ös tanév. Gólyáink - hagyományőrző gólyatáborunkben elsajátított és az évnyitó keretében bemutatott - táncos-énekes produkciója megadta a színvonalat és a derűs alaphangot az új tanévhez.
A nap folyamán minden osztály átveheti/ átvehette többek között új tankönyveit, órarendjét, az osztályfőnöki órákon pedig megtudhatta a legfontosabb év eleji tudnivalókat. Kitartás, már csak 286 nap és újra nyári szünet...!wink

Tápai Ildikó igazgatónő évnyitó beszédével kívánunk mindenkinek eredményes tanévet! 

Liebe Schüler, liebe Eltern, liebe Kollegen, sehr geehrte Gäste,
ich begrüße Sie recht herzlich zur traditionellen Eröffnungsfeier des neuen Schuljahres, welche  schon die 25. seit der Eröffnung unserer Institution ist.
Vor 25 Jahren verwirklichte sich der Traum des Ungarndeutschtums in und um Budapest: die Eröffnung eines deutschen Nationalitätengymnasiums, wofür lange Zeit gekämpft und gearbeitet wurde. Wir alle sind dem damaligen Schulleiter, Herrn Dr. Stefan Schäffer und dem Lehrerkollegium der Gründerzeit dankbar für ihr Schaffen. 25 Jahre sind eine lange Zeit. Vieles hat sich geändert - neue Schüler werden nach dem neuen Lehrplan unterrichtet, Bildungsgesetze und Schulträger wurden gewechselt. Die Schule besteht, so stark, wie immer, eine Insel des Friedens im weiten Großstadtmeer. Wir arbeiten, lernen, tanzen, lachen, singen und weinen zusammen. Wir sind eine Gemeinschaft, ein Zusammensein in gegenseitiger Verbundenheit im Lernprozess, eine Gruppe von Personen, die durch die gemeinsamen Ziele - das Erleben und die Weitergabe des ungarndeutschen Kulturgutes – miteinander verbunden sind. Wir haben eine gemeinsame Geschichte und eine gemeinsame Verantwortung zum Erhalten unserer Gemeinschaft und unserer Werte.
Unseren neuen Schülern wünsche ich, dass sie durch ihre fleißige Arbeit bald Mitglied dieser Gemeinschaft werden und unsere Traditionen und Werte – so wie ihre  Vorgängergenerationen - würdig weiterführen. Vorbilder werden sie in großer Zahl finden: am Ende des vorigen Schuljahres nahmen 11 Schüler und Schülerinnen ein ausgezeichnetes Abiturzeugnis entgegen, weiterhin erhielten 28 Schüler ein ausgezeichnetes Jahreszeugnis.
44 Schüler konnten  erfolgreich ihre DSD-Prüfung abgelegen.
Und nun möchte ich unseren neuen Mitarbeiter und unsere neuen Klassenleiter vorstellen. Herr László Repcsák ist der neue Systembetreuer unserer Institution. Die neuen Klassenleiter in den Klassen 9NA, 9NB, 9NC und 9ND sind: Frau Erika Guoth-Fridrich, Frau Krisztina Kárpáti-Simon, Herr Róbert Galambos, Frau Éva Krausz.
Kedves Diákok, kedves Szülők, kedves Kollégák, kedves Vendégeink!
25 év hosszú idő, nem csak egy ember, hanem egy intézmény életében is. Huszonötödik tanévünkre készülve idézzük fel magunkban közös történetünket. Adózzunk hálával az előttünk járó generációknak és legyünk méltó folytatói munkájuknak. Értékeink megőrzése mindannyiunk közös felelőssége, amelybe most új tanulóink is bekapcsolódnak. Kívánom, hogy munkájukkal sikeresen járuljanak hozzá a közös műhöz, és közben találják meg a saját útjukat is. Novalist idézve: „Csak az istenek pihennek, nékik jut az élvezet, s tettek adnak életünknek gyönyörködni lényeget.” Úgy gondolom a tettek általi gyönyörködésre bőven nyílt lehetőség a gólyatáborban. A lendület megvan, most már csak folytatni kell.
Kedves Diákok, kedves Szülők, kedves Kollégák! Mindannyiunknak lendületes és vidám munkát, sikeres 25. évfordulót kívánok. Ezzel a 2014/2015-ös tanévet megnyitom.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2014
2014. augusztus 31. vasárnap, 13:29
Augusztus 25-28. között idén is nagy sikerrel zajlott le Tarjánban iskolánk hagyományőrző gólyatábora. Köszönjük a Német Belügyminisztérium és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatását!

Az élményekből  az alábbi  linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
DNG-videóklip... Gyere, csináljuk együtt!
2014. augusztus 29. péntek, 07:15

Ne felejtsétek, szeptember 1-én (hétfőn) 8.00-kor kezdődik az évnyitó...smiley

és valószínűleg (a szokásoknak megfelelően) újra felcsendül a DNG-dal is... S hogy ne csak hang legyen, hanem kép is, ismét közzétesszük Nádas Barbara (tavaly végzett diákunk) kezdeményezését: csináljunk együtt egy videóklipet a DNG-dalhoz! Várunk minden érdeklődő régi, jelenlegi és "egészen új" diákunkat a csapatba! Ne gondolkodj, jelentkezz ! Ha még habozol és "csak" kérdésed van, akkor is keresd nyugodtan Barbit (elérhetősége a plakáton)!

 

 
Érettségi eredmények 2014
2014. augusztus 25. hétfő, 11:25

 
A 2013/14-es tanévet lezártuk!
2014. június 24. kedd, 11:31
Június 26-án, a hivatalos tanévzáró keretében megemlékeztünk iskolánk kiválóságairól. Öröm volt látni, hogy sok - tanulmányokban, aktivitásban, sportban kitűnő - diákunk vehetett át elismerésként okleveleket, nyelvdiplomát, könyvjutalmat, érmet vagy kupát. (Az eredmények menüpontban megtekinthető kitüntetettek névsora.)
Szívből gratulálunk a kitüntetetteknek, minden tanárunknak és diákunknak jó regenerálódást kívánunk a szünetre! 

FONTOS INFORMÁCIÓK!

A javítóvizsgák időpontja: augusztus 26-án, 9h-tól 
Az osztályozó vizsgák időpontja: augusztus 25-28 között

A szünet ideje alatt az ügyeleti rend a következő beosztás szerint alakul:

Ügyeleti nap

Ügyelet időtartama

Felügyeletet ellátja

   július 4-ig

  8 - 16h

   Iskolavezetés + titkárság

   július 16.

  9 - 13h

   Varsányi Krisztina + Blokkerné Majzik Edit

   július 30.

  9 - 13h

   Lipták Tünde + Bartáné Vass Angéla

   augusztus 13.

  9 - 13h

   Tápai Ildikó + Bartáné Vass Angéla

   augusztus 18-tól

  8 - 16h

   Iskolavezetés + titkárság

 
 
 
Nádas Bence a felnőttek között is világbajnok
2014. augusztus 11. hétfő, 15:00

Nádas Bence, iskolánk 11.A osztályos tanulója, aki a szegedi junior VB-n megnyerte a (18 éves) férfi kajak egyesek versenyét, Moszkvában a felnőttek VB-jén is debütálhatott. Nem is akár hogy sikerült az antré: Bence kajak négyes-váltóban leakasztotta az aranyat. Bomba teljesítmény! A 18 évesen kétszeres világbajnok Bence előtt csak kalapot emelni tudunk! A következő legenda bejelentkezett... 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 

A váltóról készült videó az alábbi linkre kattintva (3.46.54-től) tekinthető meg...

Bencével a Digi TV-ben készült interjú ide kattintva tekinthető meg...

A moszkvai vb utáni szöveges interjú ide kattintva olvasható...

 

 
Diákjaink sikerei a csepeli német táncegyüttessel
2014. augusztus 06. szerda, 08:29

A Lászlóné Balázsovits Magdolna vezette Csepeli Német Nemzetiségi Ifjúsági Táncegyüttes évek óta szoros együttműködésben van iskolánkkal: számos diákunk tagja a csoportnak, vesz részt nemcsak a próbákon, de a fellépéseken is a világ minden táján. A tánccsoport - a Lustige Musikanten zenekar kíséretében - idén nyáron is több külföldi fellépésen szerepelt Horvátországban (Adriatica Folk Fest) és Lengyelországban (51. Europeade), ahol nagy sikerrel népszerűsítettük a német nemzetiségi kultúrát.

Szívből örülünk, hogy diákjaink ilyen hasznos és színvonalas hobbyval töltik szabadididejüket, Magdi néninek (aki nagy örömünkre iskolánk tánctanára is egyben) pedig köszönjük áldozatos munkáját! További sok sikert és szép élményeket!

A képre kattintva további képek tekinthetők meg

 
Nádas Bence junior világbajnok!
2014. július 20. vasárnap, 14:15
Nádas Bence, iskolánk 11.A osztályos tanulója, az újpest versenyzője, a szegedi junior VB-n megnyerte a (18 éves) férfi kajak egyesek versenyét.smileysmileysmiley Méghozzá nem kis izgalmak árán. Bence szinte hajszál pontosan egyszerre ért be a célba lett riválisával. Végül edzőjétől, Hűvös Viktortól tudta meg a hírt: 4.8 centiméterrel utasította maga mögé az ezüstérmes lett versenyzőt. „Hihetetlen érzés volt. Az egyik pillanatban még úgy éreztem, elúszott az arany, a másikban pedig kitört belőlem minden. Annyira boldog vagyok, ez életem első világversenye, és győzni tudtam! Viktorral tavaly ősz óta dolgozunk együtt, nagyon jó hatással van rám, neki köszönhetem, hogy itt vagyok, nyertem és neki köszönhetem azt is, hogy váltóban kijutottam a moszkvai felnőtt világbajnokságra” – lelkendezett Bence, akit hosszan ünnepelt a közönség.
 
 
Délután a K4 1000 méterének döntőjében Gergely Olivérrel, Koleszár Mátyással és Németh Máté Viktorral evezett egy hajóban és értek negyedikként célba.
Bencének szívből gratulálunk, együtt örülünk vele és nagyon-nagyon büszkék vagyunk rá! Kitartást és további sikereket a moszkvai felnőtt VB-hez!

Az alábbi linkre kattintva videón is megtekinthető Bence győzelme...

 
Klip a DNG-dalhoz!
2014. június 25. szerda, 21:27

Évzáró ünnepségünkön Nádas Barbara (13.B) utoljára énekelte a DNG-dalt. Barbi kezdeményezésére szeptemberben egy klip elkészítését tervezzük, melyhez várjuk az önkénteseket. Ha bárki kedvet érez, hogy akár forgatókönyvíróként, rendezőként, táncosként, operatőrként, vagy segítőként részt venne a csapatban, ne gondolkodjon sokat, jelentkezzen Barbinál, hogy a nyári szünet után, ötletekkel és energiával telve elindíthassuk a projektet!

A linkre kattintva meghallgatható a DNG-dal.

 

 

 
"2013/14 Jó tanuló, jó sportolója": Szabó Bálint (13.B)
2014. július 01. kedd, 20:00

A 2013/14-es tanévben egy végzős tanuló, Szabó Bálint (13.B) nyerte iskolánk "Jó tanuló, jó sportolója" címét.

Bálint a sulikupák oszlopos tagja, osztálya húzó embere, szabadidejében sziklát mászik, néptáncol, úgy mellékesen pedig wink kitűnő érettségi bizonyítvánnyal búcsúzott a DNG-től... 

Teljesítményéhez szívből gratulálunk, további szép eredményeket kívánunk minden téren!

 

 
Sulikupa-győztes 2013/14
2014. június 27. péntek, 09:51

Az osztályok között egész évben zajló sportverseny-sorozaton, az ún. "Sulikupán" 2013/14-ben a 9.B/9.D osztály bizonyult a legjobbnak! Szívből gratulálunk!

 

 
<< Első < Előző 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Következő > Utolsó >>

50. oldal / 62