Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Schorokscharer Burschen & DNG
2013. december 05. csütörtök, 11:50
Aki még nem értesült volna róla, vagy egyszerűen csak nem rakta volna össze a közös szálakat, annak ezúton megsúgjuk, hogy micsoda szív-, ügy- és tehetségbéli összefonódások vannak a Schorokscharer Burschenek és a Német Nemzetiségi Gimnázium között...wink
Aki rész vett iskolánk Márton-napi rendezvényén és a nap végén ellátogatott a tornaterembe, hogy részt vegyen a közös táncházon, tapasztalhatta, hogy milyen hangulatos talpalávalót húztak-fújtak a soroksári fiúk. Volt azonban, aki se nem  húzott, se nem fújt, hanem két ütövel verte a ritmust, na ő a mi 12.A osztályos Solti Tamásunk, akit nem kell noszogatni, ha a nemzetiségi ügyről van szó: sok más mellett aktív szervezője a "Schorokscharer Burschen" nevű zenekarnak.
Ha valaki lemaradt volna a Márton-napi táncházunkról és szeretné élőben látni-hallani a fiúkat, nem kell sokat várnia: december 9-én a Fővárosi Német Önkormányzat "Junge Talente" rendezvényén  - több más fellépő mellett - ők is felbukkannak majd a színpadon.
Tamásnak elismeréssele gratulálunk a közügyekben való aktív részvételéhez, és csak biztatni tudjuk: csak így tovább! 

 
Adventi kirándulás Bécsben
2013. december 01. vasárnap, 15:21

November 29-én a 11.B osztály - egy egynapos kirándulás keretében - Bécsbe látogatott és "kortyolhatott" egyet a császárváros adventi hangulatából... A szervezésért köszönet a kispesti Deák gimnáziumnak, akik jóvoltából a mi diákjaink is részt vehettek ezen az irígylésre méltó pénteki programon! Majeczki Martin beszámolója és a mellékelt képek révén az itthon "adventezők" is ábrándozhatnak egy kicsit...

Am 29. November sind wir zu 14 aus der Klasse 11. B mit unserer Klassenleiterin Frau Győrfi und mit Frau Bozzai nach Wien gefahren. Diesen kurzen aber beeindruckenen Ausflug hat das Kispester Deák Gymnasium und die Mutter von Judit Frau Gábor-Szabó organisiert. Danke, dass wir uns an diesem Programm beteiligen konnten!
Um halb 11 sind wir schon in die Hauptstadt Österreichs angekommen. Nach einem Spaziergang haben wir die Kapuzinerkirche angeschaut. Hier in der Kaisergruft konnten wir das Grab von zahlreichen österreichischen Kaisern und natürlich von vielen ungarischen Königen besichtigen z. B.die Gruft von Maria Theresia, Joseph II., Franz Joseph, Sissi, Karl IV. und Otto von Habsburg. Das war eine wirklich lebendige Geschichtsstunde. Danach gingen wir in das Haus der Musik. Wir waren total überrascht, da dieses Museum wirklich besucherfreund und interaktiv ausgestattet ist. So etwas haben wir noch nie erlebt. Frau Győrfi und die Pianisten der Klasse haben die Möglichkeit gehabt, in der Aula „vor einem Publikum“ Klavier zu spielen. Mozart hat uns eigene Musikstücke komponiert und die Glückspilze haben mit einem Taktstock die Wiener Philharmoniker geleitet. Danach hatten wir Freizeit, und konnten in der Altstadt bummeln. Das Wiener Christkindlmarkt strahlt bereits ein echtes Weihnachtsgefühl aus. Es gab eine unbeschreibliche Stimmung und natürlich schmeckte die Wurst und der Glühwein sehr.:))
Leider mussten wir am Abend zurückfahren, aber es lohnte sich statt der Schulbänke diesen schönen Tag zusammen mit der Klasse in Wien zu erleben. Danke für die Organisatoren und für die Teilnehmer ;)
A fényképre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Adventi koszorúkötés 2013
2013. november 27. szerda, 14:57
A napokban (november 26-27-28.) zajlott iskolánkban az immár hagyományosnak tekinthető adventi koszorúkötés. Születtek egyszerűek, díszesek, modernek, kicsik és nagyok, a "legnagyobb" díj azonban mindenképpen az aulában lógó DNG-koszorúért jár, amit Szabó Virágnak és Fábián Terikének köszönhetünk. A program idén is nagy népszerűségnek örvendett, melyre - iskolánk jobb megismerése, a partneri kapcsolatok és a nemzetiségi hagyományok közös ápolása jegyében - általános iskolák tanulóit is nagy szeretettel láttuk. Aki ott volt, az remélhetőleg megtapasztalhatta a - lenti versből is átható - adventi várakozás szépségét és örömét. Ízelítőül néhány kép...
 
Lied im Advent 
 
Immer ein Lichtlein mehr 
im Kranz, den wir gewunden, 
dass er leuchte uns so sehr 
durch die dunklen Stunden. 
 
Zwei und drei und dann vier! 
Rund um den Kranz welch ein Schimmer, 
und so leuchten auch wir, 
und so leuchtet das Zimmer. 
 
Und so leuchtet die Welt 
langsam der Weihnacht entgegen. 
Und der in Händen sie hält, 
weiß um den Segen!
 
Matthias Claudius (1740 - 1815)
A képre kattintva további fényképek tekinthetők meg

 

 
Weöres Sándor előadás
2013. november 24. vasárnap, 23:00

Dr. Sebők Melinda tanárnő (2013. november 7-én) a Károli Gáspár Református Egyetem dísztermében "Weöres Sándor pályakezdése a Nyugattól a Várig" címmel konferenciaelőadást tartott, mely az épp száz esztendeje 1913. június 22-én Szombathelyen napvilágot látott Weöres Sándor pályakezdetét mutatta be néhány Kosztolányi-, Babits-, Jankovich Ferenc-levél és más irodalomtörténeti dokumentum tükrében. Ízelítőül a rezüméből:

"Weöres pályakezdetén megtalálta egyedi hangját. Már korai verseiben szakított a század eleji modernség poétikájával, megkérdőjelezte a költői beszéd alanyi szituáltságát. A határtalan végesség univerzumába menekült vagy akusztikai-esztétikai elveken alapuló dallamos-ritmusos játékversekkel kísérletezett. 1932-től a Nyugat nem csupán a pályakezdést jelentette számára, a Nyugattal beérkezett költővé vált. A Nyugat mellett az 1940-ig tartó pályaszakasz másik fontos állomása a Vár volt. Weöres a vidéki lap majd a Nyugat megszűnése után 1941-től a pécsi Sorsunk és a Nyugat-utód Magyar Csillag munkatársa lett. Babits jóslata beigazolódott, mikor a fiatal költők sorában Weörest olyan csodagyereknek nevezte, akitől 'még kiszámíthatatlan meglepetéseket várhatunk'”.

Sebők tanárnőnek szívből gratulálunk, további eredményes munkát és sikeres előadásokat kívánunk!

 

 
Középiskolák rangsora 2014
2013. november 25. hétfő, 16:10
Megjelentek a magyarországi középiskolák legfrissebb (a 2013-as évre épülő) eredményességi mutatói a HVG különszámában. 
Gimnáziumunk idén is igen előkelő hellyel büszkélkedhet: 
a 957 figyelembe vett magyar középiskola "hivatalosnak" tekintett rangsorában az 51. helyet foglaljuk el. Budapesti viszonylatban a 22. legjobb középiskolának minősülünk. Nyelvi érettségik tekintetében az országban a második legeredményesebb iskola vagyunk. 
A sorrendet a diákok tanulmányi, érettségi és felvételi eredményei, nyelvvizsgái, valamint a tanulmányi versenyeken elért helyezésük alapján állították össze. 
Nagyon büszkék vagyunk, gratulálunk és köszönjük minden mostani és volt DNG-s diáknak és tanárnak munkáját és együttműködését!
Hajrá DNG!
 
 
IKT könyvtárhasználati vetélkedő 2013
2013. november 26. kedd, 09:56
A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet ebben az évben is megrendezi a középiskolák és kollégiumok számára az IKT technikák alkalmazása az intézményi könyvtárban című versenyét. Tavaly elhoztuk az aranyérmet, reméljük a további jó folytatást!
Ha érdekelnek a részletek, kattints ide!

 

 
A "Salziger Kaffee" német-magyar közös toleranciaprojekt a médiában
2013. november 25. hétfő, 15:48
Gimnáziumunk és németországi testvériskolája, a Saarlouiser Gymnasium am Stadtgarten közös toleranciaprojektet szervez „Sós Kávé” (Salziger Kaffee) címmel a 2014-es Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából.
A projekt előkészületeiről és a közös együttműködésről a „Begegnung. Deutsche schulische Arbeit im Ausland” folyóirat (4-2013, 34. Jg.) cikket közölt, mely a következő linkre kattintva tekinthető meg.

„Salziger Kaffee” a médiában

 
 
Online feladatgyűjtemény matematikából
2013. november 25. hétfő, 10:57
Nagyné Pálmay Piroska tanárnő, iskolánk matematika, fizika, informatika szakos tanára közreműködésével és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem támogatásával az elmúlt hónapokban elkészült egy, a középiskolai matematika anyagot feldolgozó munka. A feladatgyűjtemény elsősorban az emelt szintű érettségizőknek készült, de a középszintre készülőket is segíti a felkészülésben.
Az anyag megtekinthető az egyetem honlapján (Pázmány Péter Katolikus Egyetem -> ITK -> Felvételizőknek -> Tehetséggondozás -> Matematika), illetve az alábbi linken közvetlenül elérhető: http://users.itk.ppke.hu/~adorjan/matematika/
Pálmay tanárnőnek szívből gratulálunk a sikerhez, és további eredményes munkát kívánunk!

 

 
Idén is ellátogat hozzánk a Mikulás!
2013. november 25. hétfő, 08:29
 
Ha Mikulás-nap alkalmából meg szeretnél lepni valakit, nincs más dolgod, mint a neki szánt ajándékot a portán leadni. Ha szeretnéd titokban tartani, hogy ki a csomag feladója, megteheted, nem kell feltétlenül megadni a neved, de a címzett feltétlenül névvel és osztállyal szerepeljen rajta, hogy a Mikulás krampuszaival és rénszarvasaival mindenkihez gond nélkül el tudja vinni az ajándékot.
 
A Mikulás megbízásából:
Stef Brigitta 9NC
 
Viseletek napja 2013
2013. november 22. péntek, 08:45

November 19-én volt iskolánkban a viseletek napja. Jó volt látni, hogy egyre többen vannak a "bevállalósak" és egyre szaporodnak a kreatív ötletek. Jövőre reméljük még többen öltenek magukra egy "új arcot", vagy vállalják fel az "igazit"...smiley

A képre kattintva további képek jelennek meg...
 
Szép eredmény a Blickpunkt - fotóversenyen
2013. november 20. szerda, 10:04
Majeczki Martin, 11.B osztályos tanuló sikerrel vett részt a Blickpunkt nemzetiségi fotópályázatán. "Négy generáció esküvője egy képeslapon" című képével a 281 beérkezett fénykép közül bejutott a 30 legjobb közé. Martinnak köszönjük a részvételt, mindenkor lelkes nemzetiségi tevékenységét és gratulálunk a szép eredményhez! A nevezett képet és rövid kommentárját itt láthatjátok, olvashatjátok.
 
„Ich hab’ auf meiner Postkarte die Hartianer Hochzeiten wie auf einem Filmband dargestellt. Ich hab’ die Hochzeitsfotos mütterlicherseits gesammelt.  Auf dieser Serie von Bildern kann man eine Zeitreise unternehmen und die schwäbischen Hochzeiten, die Veränderung der Hochzeitsmode innerhalb des 20. Jahrhunderts beobachten. Mit drei anderen Hartianer Fotografen war ich unter den Besten. Leider wurden unsere Fotos in dem Kalender nicht veröffentlicht, aber wir könnenruhig behaupten: Wir kommen aus der Stadt, die die meisten Fotos an der Wand der Kunsthalle präsentiert hatte. Das war für uns ein Erfolg, und hoffen dass wir das so fortsetzen werden. Ich möchte meinen Dank an Herrn Bornemissza für seine selbstlose technische Hilfe ausdrücken!”
 
 
 
Márton-nap - 2013. november 11.
2013. november 19. kedd, 19:09
A tavalyihoz hasonlóan idén november 11-én is megemlékeztünk Márton-napról. Lámpás felvonulás, sütizés, forró tea és táncház volt röviden a program. Ízelítőül Galambos Levente (9.D), illetve Majeczki Martin (11.B) tanulók beszámolóját olvashatjátok.
 
Márton napon ismét megrendeztük a táncházat, és a német kisebbségi önkormányzat felkérésére részt vettünk a lámpásfelvonuláson. Közösen elmentünk a Városházáig, ahol már nagy tömeggel, jó hangulattal, és forró teával vártak minket.
Az előkészületek során megsütöttük a hagyományos herzelt, a felvonulás hangulatáról pedig egyedi készítésű lámpásaink gondoskodtak.
A táncházban a diákok tanításában a csepeli német nemzetiségi tánccsoport segített, és iskolánk diákja, Solti Tamás lépett fel a zenekarával, a Schorokscharer Burschen-nel.
Miután mindenki megkóstolta a házi készítésű süteményeket, lelkes párkeresés indult és máris kezdődhetett a kacsatánc. Az egybegyűltek nagy része a rendezvény végéig maradt, ami által segítették az osztályukat az aktivitási versenyben való előrejutásban.
Reméljük a rendezvény elnyerte a tanárok diákok és a vendégek tetszését és jövőre ismét megrendezésre kerülhet.
(Galambos Levente)
 
Dieses Jahr hat die Schülervertretung unserer Schule den Martinstag schon zum zweiten Mal organisiert.
Schon eine Woche früher begann die Vorbereitung… Am Mittwoch haben ca. 30 Schüler in der Küche von unserem Schülerwohnheim eine Hartianer Spezialität: Herzel gebacken. Zu diesem Anlass haben wir diesen Kuchen nicht in einer „Herzform” gebacken, sondern wir haben kleine Gänseformen geschnitten. Dieses Programm  hatte eine besondere Stimmung: sowohl die Mädchen als auch die Jungs haben beim Backen viel Spaß gehabt. Am Donnerstag wurden die Laternen angefertigt.
Das Fest fand am 11. November am Martinstag statt. Auf dem Umzug konnte man viele ideenreiche Laternen sehen, die die Schüler entweder in der Schule entworfen haben oder von zu Hause mitgebracht haben. Wir zogen gemeinsam zum Rathaus, weil das Fest dieses Jahr gemeinsam mit dem XX. Stadtbezirk organisiert wurde. Da wurde ein kleines Fest mit Harmonika-Musik und Tee veranstaltet. Nachdem wir vom Umzug in das DNG zurückgekommen waren, fing das Tanzhaus an. Die „Schorokscharer Burschen” (ein Mitglied der neuen Kapelle ist Tamás Solti aus unserer Schule) waren für die Blasmusik und für die gute Laune verantwortlich. Unsere Tanzlehrerin,  „Frau Magdi“, hat uns die wichtigsten Tanzschritte gezeigt. Zum Glück haben nicht nur die „Fred Asters”, sondern auch  die weniger talentierten Tänzer am Tanzhaus mitgetobt.  In der Pause  konnten die Lehrer und die Schüler die Herzel kosten und auch Schmalzbrot essen. Wir wollten uns unbedingt an die Volksweisheit „Wer zum Martinstag keine Gans isst, der hungert übers ganze Jahr” halten.
Der Martinstag wird langsam Tradition bei uns und wir hoffen, dass das in den nächsten Jahren sich noch weiterentwickelt. Fürs kommende Jahr planen wir Martinsfeuer…
(Majeczki Martin)
 
A képre kattintva további képek jelennek meg...
 
"Go Green" project
2013. november 14. csütörtök, 12:07
 
"Go Green” project this year...
 
Change your behaviour, reuse everyday items to create...
For more details click here!
 
Tájékoztató németországi továbbtanulási és szakmai képzési lehetőségekről
2013. november 13. szerda, 10:24

Kedves 11. és 12. osztályos Diákok! Tisztelt Szülők!

A ZfA (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen) és a BA (Bundesagentur für Arbeit) kezdeményezésére iskolánkban egy német szakember tart tájékoztatót az érdeklődő diákoknak és szüleiknek különböző németországi továbbtanulási és szakmai képzési lehetőségekről. A tájékoztató várható időpontja: 2014. január vége, február eleje.
A tájékozatató azoknak a diákoknak (és szüleiknek) szól, akik már komolyan elhatározták, hogy Németországban kezdik meg tanulmányaikat, illetve úgynevezett „duális képzésben” (szakmai és elméleti képzés kombinációja) vennének részt. 
Fontos, hogy a tájékoztatón való részvételi szándékot előzetesen (a cikk alatt letölthető, kitöltött) jelentkezési lapok benyújtásával kell jelezni.
A jelentkezési lapok benyújtási határideje: 2013. november 19.
Beadás módja: nyomtatva és kitöltve beadni Ursula Kliese tanárnőnek, vagy beszkennelve a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre elküldeni.
 
 
 
Nálunk járt a szekszárdi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn)
2013. november 11. hétfő, 07:11
Mint az immár hagyomány, idén is iskolánkba látogatott a Szekszárdi Német Színház, ezúttal Falussy Lilla "Metadolce" című darabjával. A modern "félédes társkereső játék" több jelenete - profán nyelvezetével, a jó színészi teljesítmények illetve dramaturgiai ekszözöknek köszönhetően - kivívta a nézők döbbent, vagy nevetésben megnyilvánuló figyelmét. A közönség ezúttal nemcsak iskolánk diákjaiból állt, hanem a jó együttműködés és a  kulturális értékekben való osztozás jegyében más kerületi  iskolák tanulói is részt vettek.
A fellépő színészek (Christine Heller, Robert Martin, Kata Lotz) elmondták, hogy a Deutsche Bühne Ungarn hivatalos facebook-oldalán örömmel veszik a visszajelzéseket.smiley
A fellépőknek köszönjük az igényes és szórakoztató műsort, a nézőknek pedig a részvételt! Jövőre ismét várunk mindenkit szeretettel!
 

 

 
2013. október 23-i megemlékezés
2013. november 08. péntek, 09:30

Iskolánk idén a következő produkcióval emlékezett meg az 1956. október 23-i eseményekről. A színvonalas és kreatív műsorért köszönet a szereplőknek, különös tekintettel Horváth Balázsnak és Orbán Zsoltnak, akik a szereplésen kívül a forgatókönyv összeállításában is aktívan közreműködtek, Lovas Zoltánnak és Szlovicsák Benedeknek a zenei kíséretért és az énekes produkcióért, illetve a felkészítő tanároknak, Walter Gábor tanár úrnak és Győrfi Zsuzsanna tanárnőnek.

 

 
<< Első < Előző 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Következő > Utolsó >>

49. oldal / 52
    
Ma 2018. szeptember 19., szerda Vilhelmina napja van. Holnap Friderika napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 189 vendég böngészi