Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Nemzetközi biciklis projekt 5. állomása: Amszterdam
2013. október 22. kedd, 11:10
A repülőgépünk hétfőn 19:40-kor indult el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Az úton nagyon finom szendvicset és kekszet kaptunk és körülbelül 22:30-kor érkeztünk meg az amszterdami Schiphol repülőtérre. A buszpályaudvaron megismerkedtünk a többi magyar tanulóval és tanáraikkal, majd együtt mentünk el a szállásunkig, Haarlembe, ahol egy négyágyas szobát kaptunk két másik magyar lánnyal.
 
Az első napon 7.00-kor keltünk, majd a reggelit követően megkaptuk biciklijeinket, amelyekkel körbekerékpároztuk Haarlemet. Közben megálltunk egy iskolánál is, ahol a tanárok egy konferencián vettek részt. Minket ezalatt elvittek egy bevásárlóközpontba ahol eltölthettünk mintegy 1,5 órát. Később visszamentünk az iskolába, ahol megnézhettük, hogy az ottani diákok mit tanulnak. Ezután ismét útra keltünk és megnéztük a "De Cruquius" múzeumot, ahonnan később visszatértünk a szállásra.
 
Második nap reggeli után egy külön busz jött értünk, ami elvitt minket a Zaanse Schansba. Egy tipikus holland ebédet követően Edam városába mentünk, ahol megismerkedtünk a cseh tanulókkal, barátságot kötöttünk velük és olyannyira megkedveltük egymást, hogy a mai napig tartjuk velük a kapcsolatot.
 
Harmadik nap a holland fővárosba, Amszterdamba vittek bennünket. Hajókáztunk a csatornákon, amit nagyon élveztünk. Ezt követően szabadon elmehettünk várost nézni. Délután a Heineken-múzeumot látogattuk meg, majd egy elegáns vacsorán vettünk részt. 
 
Pénteken reggeli után el kellett hagynunk a szállást. Tanáraink – Kalmár Katalin tanárnő és Szabó Mátyás tanár úr – egy meglepetéssel kedveskedtek nekünk: elvittek minket az Északi-tengerhez, amiben "fürödtünk" is, annak ellenére, hogy kb. 10 fokos lehetett. Számunkra ez volt a legnagyobb élmény Hollandiában. Ezután visszautaztunk Amszterdamba, ebédeltünk, még egy kicsit várost néztünk, majd legnagyobb sajnálatunkra elindultunk a repülőtérre. A gép 22:30-kor szállt le Magyarországon, a Liszt Ferenc repülőtéren.
 
BYE AMSTERDAM!
 
Wenn Sie auf das Bild klicken, erscheinen weitere Fotos...
 
A DNG röplabdacsapatának legújabb sikerei :)
2013. október 22. kedd, 14:45
Ezen az őszön két versenyen indultunk. Először szeptember 21-én egy parkröplabda bajnokságon, a margitszigeti Nagyréten, a IV. Európa Sport és Egészség Napja keretében. Ezt a játékot 8x8-as pályán, 2m 30 cm-es hálónál, füvön (!), teremszabályok szerint játsszák. Itt korhatári megkötés nem volt, a legerősebb ellenfeleink felnőttekből álltak, ráadásul nyílt rendszerben, vagyis profik is indulhattak. 12 csapat indult. A fiatalabbik csapatunk a mezőny második felében végzett, de az idősebbek úgy lettek 4.-ek, hogy csak két labdával (ponttal) maradtak le a dobogóról.
A második verseny szept 24-25-én volt a Kispesti Uszoda kertjében, a Fővárosi Középiskolás Strandröplabda Verseny. A vegyes 4-es kategóriában (2 fiú + 2 leány), 12 csapatból, nyílt rendszerben, ismét csak hajszálnyi különbséggel, a 4. helyet szereztük meg.
 
Gratulálok minden játékosomnak!
Szirmai József
edző
 
A képre kattintva további képek jelennek meg...
 
Márton napi felhívás 2013.11.11.
2013. október 22. kedd, 10:56

 
Gólyanap 2013
2013. október 22. kedd, 10:50
Ha valaki, aki ismeri a DNG-s hétköznapokat betoppant hozzánk október 17-én, nem tudta nem észrevenni, hogy ez a nap más, mint a többi... Aznap volt a gólyabál... Két túlélő beszámolóját olvashatjátok:
 
"Végre elérkezett a várva-várt nap, október 17-e. Minden gólya számára fontos volt ez a nap, mert tudtuk, „hivatalosan” is DNG-s diákká válunk. A hagyományokat folytatva, idén is minden gólya már hetekkel ezelőtt kapott egy békát. A békák feladata volt, hogy a gólyáikat „beavassák”, azaz, hogy különböző vicces szívtatásokkal lássák el őket. Pl.: autót kellett mosnunk, táncolni/énekelni a folyosón és természetesen egy általuk meghatározott jelmezben jöttünk aznap iskolába.
Már reggel hétkor a tornateremnél gyülekeztünk és ezzel kezdetét vette a szívtatásokkal teli gólyanap. A tornatanárok szerepét átvették a békák és a 9.évfolyamnak egy igen kemény tornaórát tartottak. Fekvőtámaszok, felülések, guggolások sora és végtelen hosszúnak tűnő futás vette kezdetét. A békáink által előírt feladatokat pedig az első három szünetben kellett elvégeznünk, ezek után a szívtatásokért „köszönetképpen” egy Schultütével, azaz egy nagy csomag csokival és édességgel ajándékoztuk meg őket. A tanítás után volt egy kis időnk kipihenni a délelőtt fáradalmait, de három órakor kezdetét vette a gólyabál.
Mind a négy osztály bemutatta a hetek óta gyakorolt műsorát, aminek a témája az volt, hogy a Bosszúállók című film szereplőivel különböző megadott helyszínen és korban játszódó történetet kellett kitalálnunk. A produkciók között még egyéb versenyszámokban is megmérettettük magunkat. Az összpontszám alapján, szoros versenyben végül a 9.NB osztály győzedelmeskedett. Gratulálunk nekik! A nap a fergeteges gólyabulival zárult, ahol megünnepelhettük, hogy végre teljes értékű DNG-sek lettünk. Mindenki nagyon jól érezte magát és egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk. Nagyon köszönjük a szervezést a tanárainknak, békáinknak!:)"
 
Kovács Kata, Dömötör-Nagy Dóra, 9.ND
 
 
Tökvájó verseny - szavazás
2013. október 21. hétfő, 09:51

Figyelem, elkészültek a tökvájó versenyre benevezett tökremekek. Nehogy kifogyjon tollatok, idén itt a honlapon adhatjátok le szavazataitokat! Szavazzatok itt...

 
Felhívás Kerületünk Könyv Királya zsűrizésre
2013. október 21. hétfő, 09:05
Ha 14 és 18 éves kor között vagy, és szeretnéd a legfrissebb ifjúsági regényeket olvasni, nincs más dolgod, mint jelentkezni a Kerületünk Könyv Királya programra, hogy te is a könyves zsűri tagja lehessél. Most a Te szavad is számít, hiszen a diákzsűri szavazata alapján derül ki, melyik könyv Kerületünk Könyv Királya!
 
 
 
Ismét győztünk a fáklyás váltófutáson!
2013. október 17. csütörtök, 10:30
2013.október 16-án iskolánk 4.-szer vett részt az 56’-os forradalom emlékére megrendezett fáklyás váltófutáson. Csapatunk az első évben elért 2. helyezés után a következő három év első helyezésével kiharcolta, hogy végleg nálunk maradjon a vándorkupa.
Gratulálunk a csapatnak a sikerhez!
Csapatunk tagjai voltak:, Mekker Attila (11.B) - 3 győzelem, Barabás Richárd (11.A) - 3 győzelem, Nagy Balázs (9.B) - 1 győzelem, Nádas Bence (11.A) - 2 győzelem, Schuszter Antal (9.D) - 2 győzelem, Szabó Bálint (13.B) - 3 győzelem, Réthy Örs (12.A) - 1 győzelem
 
Glöckl Szvetlána képviselte iskolánkat és Magyarországot a "Jugend debattiert" nemzetközi döntőjében!
2013. október 17. csütörtök, 07:00

2013. október 17-én a European Youth Centre Budapestben került megrendezésre a "Jugend debattiert" vitaverseny nemzetközi döntőjének első fordulójára. Szvetinek (13.B) - a bajai Krizsán Dániellel együtt - lett, észt, litván, orosz, lengyel és cseh versenyzőkkel kellett megmérkőznie a következő témákban: "A szervek kivétele csak kifejezett tiltakozás esetén legyen-e tilos?", illetve „Részesüljenek-e a „Whistleblowerek” különleges törvényi védelemben?”

A képre kattintva további képek jelennek meg...
 
Szveti egy kevésbé jól sikerült első kör után egy sokkal magabiztosabb második kört produkált, de a sok jó vitapartner között sajnos ez nem volt elég, hogy a középdöntőbe jusson. Már eddig is szuper teljesítmény volt, eddig senkinek nem sikerült a DNG-ből idáig jutnia! Csak gratulálni tudunk! Krizsán Daninak szorítunk a további fordulókhoz, iskolánk jövőbeli vitabajnokait pedig csak biztatni tudjuk: jövőre is lesz "Jugend debattiert", nemsokára indulnak az iskolai fordulók:))!
 
DNG am "Szent István"-Geschichtswettbewerb im XX. Bezirk
2013. október 16. szerda, 19:34

Das erste Mal haben zwei Gruppen mit je drei Schülern aus unserem Gymnasium am Geschichtswettbewerb teilgenommen, den das Pädagogosche Institut des XX. Bezirks seit 14 Jahren organisiert. Die Veranstaltung war anspruchsvoll und hat den Schülern aus der Klasse 12.B und 13.A viel Freude bereitet. Die Abiturienten haben den 3., die Zwölftklässler den 5. Platz belegt.

 

 
Perecz Laura: nemzetközi fitness-siker
2013. október 16. szerda, 19:30

Perecz Laura, iskolánk 9.B osztályos tanulója 4. helyezést ért el élete első nemzetközi versenyén, a madridi "Arnold Classic Europe Bodybuilding és Fitness versenyen". Beszámolóját itt olvahatjátok. Kiemelkedő eredményéhez szívből gartulálunk! További sok sikert és kitartást!

In der letzten Woche habe ich am Arnold Classic Europe Bodybuilding und Fitness Weltwettbewerb mit meinem Sportverein teilgenommen. Der Wettbewerb war in Madrid und dauerte von 09.09. bis 14.09. Wir sind mit Flugzeug gefahren und wir haben in einem Hotel übernachtet. Ich bin in der weiblichen Fitness über 163 cm auf die Bühne getreten. Das Finale meiner Kategorie war am letzten Tag. Ich habe den 4. Platz belegt. Ich habe mich darüber sehr gefreut, weil das mein erster internationaler Wettbewerb war, außerdem habe ich gegen Erwachsene gekämpft. Zum Glück konnten wir uns nach dem Wettbewerb kurz Madrid anschauen. Die Stadt ist sehr schön. Ich bin froh, dass ich diese Reise erlebt habe und ich habe viele Erfahrungen gemacht. Ich warte shon auf die Weltmeisterschaft im Frühling. Sie wird in Barcelona stattfinden.

Perecz Laura, 9.B
A képre kattintva további képek jelennek meg...

 

 
Elkészültek az osztályfotók
2013. október 15. kedd, 15:19

Az október 10-én készített osztályfotók az Infók / Iskolánkról / Osztályaink menüpont alatt az egyes osztályokhoz rendelve megtekinthetők. A tanárok az Iskolánk dolgozói menüben lapulnaksad.

Ezúton is hirdetjük a lehetőséget, hogy amelyik osztály kedvet érez, és szeretné egyedibbé, sokatmondóbbá tenni saját menüpontját, akár saját mottóval, logóval, szövegekkel, alkotásokkal, képekkel (utóbbi a tárhely miatt csak módjával és lehetőleg kicsinyítve :)), az gyűjtse össze, majd az osztályfőnöke beleegyezésével juttassa el hozzánk! Ha vállalhatówink, kitesszük!

 
Módosult a pest megyei nemzetiségi ösztöndíj beadási határideje!
2013. október 15. kedd, 12:19
Figyelem!
Módosult a "Pest megyei nemzetiségi ösztöndíj"- kérelmek benyújtási határideje: 2013. október 20.-ról november 11.-re! Mivel az ösztöndíjakat iskolánknak jóvá kell hagyni, illetve be kell küldenünk a kiíróhoz, ezért az iskolán belüli beadási határidő: november 5. (kedd)! A pályázatokat le lehet adni az osztályfőnöknél, vagy a 105-ös teremben Varsányi tanárnőnél. Az ösztöndíjjal kapcsolatos további részletek az Infók / Jelentkezz!/ Aktuális pályázatok menüpont alatt olvashatók.
 
 
Sehenswert 2013
2013. október 14. hétfő, 12:30
Mehrere Klassen unserer Schule entschieden sich auch in diesem Jahr dafür, an dem Filmfestival „Sehenswert” vom Goethe Institut teilzunehmen. Auch dieses Mal ging es um verschiedene, erfolgreiche, neue Filme aus Deutschland, Österreich und der Schweiz. Mit großem Interesse schauten wir uns die Filme „Oh Boy”, „Draußen ist Sommer” und „Paradies: Hoffnung” an. Alle Filme boten außer Unterhaltung ernsthafte Themen über schwere Probleme der heutigen Jugend, die bei uns in Ungarn eher als Tabu bezeichnet werden. Sie regten deshalb jeden Schüler zum Nachdenken an. Auf den Fotos sind die Gruppen 11B, 9B und 9D zu sehen. Unter den Fotos ist noch ein Erlebnisbericht einer Schülerin aus der Klasse 9B zu finden.
Wenn Sie auf das Bild klicken, erscheinen weitere Fotos...
 
Die Klasse 9B ist am 1. Oktober ins Kino gegangen, um sich einen deutschen Film mit englischen Untertiteln anzuschauen. Alle waren schon da, als ich mit meinen zwei Mitschülern die anderen endlich gefunden habe. Wir mussten ca. 100 Meter bis zum Kino laufen, wo wir von Frau „Tanci néni“ die Eintrittskarten bekommen haben. Wir haben die Sitzordnung untereinander entschieden und sind reingegangen. Da wir ein bisschen früher angekommen sind, haben wir ein Gruppenfoto vor dem alten Kinogerät gemacht. Danach mussten wir noch eine Weile warten, bis wir in den Kinosaal gehen durften. Der Titel des Filmes lautete: Draußen ist Sommer. In diesem Film geht es um eine Familie, die aus Stuttgart in die Schweiz zieht. Der Film war ein bisschen komisch und traurig, aber als es auf Schwiizerdütsch gesprochen wurde, das hat mir sehr gefallen und hat mich an meine zwei Jahre in der Schweiz erinnert.
Réka Malonyai-Pethő, 9B
 
Gólyanap 2013 - készüljetek!
2013. október 12. szombat, 07:24

Készüljetek, mert közeleg a Gólyanap, melyet 2013.10.17-én tartunk. Vicces feladatok és remek hangulat vár rátok. 15 órától osztályos vetélkedők lesznek. Végezetül Gólyabulit tartunk, melyre minden diákot várunk!

 
Felvételi előkészítő
2013. október 10. csütörtök, 13:10

 

A nyolcadikosoknak szóló matematika és német foglalkozásokat hétfőként 15 órától 17 óráig tartjuk. A pontos beosztás megtekinthető a bejáratnál. 

 
Diákcsere Saarlouis-ban (2013. szept. 30. - okt. 7)
2013. október 10. csütörtök, 08:48

2013 júniusában (az [akkori] 10.B osztállyal zajló diákecsre keretében) 22 német diák látogatott a saarlouis-i Stadtgartengymnasium-ból iskolánkba. Szeptember végén a mi diákjaink voltak soron és kaptak lehetőséget, hogy Saarlandban töltesenek egy izgalmas hetet. Martin Majeczki beszámolója révén bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a kinti programokba.

"Das Fliegen nach Frankfurt-Hahn war schon ein echtes Erlebnis. Viele sind zum ersten Mal geflogen, Vielen war auch dieser ihr erster Deutschlandbesuch. Wir sind glücklich gelandet und direkt in die Schule in Saarlouis gefahren. Die Gastfamilien überraschten uns mit einem freundlichen Empfang, mit einem „kleinen”, gemeinsamen Imbiss. Danach sind Alle mit ihren Gastfamilien nach Hause gefahren. Wir sind auf einem Weg durch Luxemburg (Schengen) und durch die Serpentinen von Frankreich gefahren. Das war einfach bezaubernd.

 
Nächsten Tag haben wir die Schule, das Gymnasium am Stadtgarten besucht. Die Direktorin hat uns rechtherzlich begrüßt und „die Rosmarinen” haben als Geschenk ein ungarndeutsches Lied gesungen. Danach konnten wir den Unterricht angucken und an einer Diskussion in der Politikstunde teilnehmen. Nach den Stundenbesuchen haben wir mit den brasilianischen Gästen (die ebenfalls im Rahmen eines Schüleraustausches da waren) im Rathaus gemeinsames Programm gehabt, wo der Herr Bürgermeister uns begrüßte und eine Rede hielt. Später hatten wir Freizeit in der fesselnd schönen Festungsstadt.
 
Am Mittwoch haben wir die größten Bunkeranlagen der Maginot-Linie in Frankreich besichtigt. Nach dem militärischen Programm bummelten wir in der Stadt Luxemburg. Wir hatten eine bewegliche Führung in der malerischen Hauptstadt. Wir sind fast in den Kasematten verschwunden…:-)
 
Am Donnerstag hatten wir Freizeit mit der Familie. Viele von uns haben sich im Europapark vergnügt.
 
Den Freitag verbrachten wir in dem Landeshauptstadt Saarbrücken. Während der Führung haben wir wieder viele interessante Informationen über die Stadt und über das Saarland bekommen. Nun konnten die Mädls shoppen gehen, mit den Jungs haben wir Go-Kart gefahren.
 
Am Wochenende waren Alle mit ihren Gastfamilien, aber wir haben uns am Samstag in der ältesten Stadt von Deutschland, in Trier, getroffen. Am Abend haben wir im Oktoberfest von Saarlouis unheimlich viel getanzt und natürlich viel Spaß zusammen gehabt.
Ich persönlich konnte am Sonntag die wunderschöne Kathedrale, die Altstadt und das Europäische Parlament in Straßburg anschauen.
 
Die schöne Zeit ging leider schnell vorbei, aber wir haben sicherlich viele Freundschaften geschlossen und unter den drei Ländern: das Leben in Deutschland kennengelernt. Wir konnten aus dem Schüleraustausch viel profitieren, weil das eine wirkliche Sprachübung war. Hiermit möchten wir uns bei den Partnern, Familien für die Gastfreundschaft bei den deutschen Lehrern: Frau Kreuz-Klein, Herr Holger für die wunderbare Organisation und natürlich bei unseren Begleitenden Lehrern, bei Frau Farkas und Frau Győrfi bedanken, dass wir diese unvergessliche Woche in Saarland erleben konnten."

Martin Majeczki (11.B)

Wenn Sie auf das Bild klicken, erscheinen weitere Fotos...
 
A diákcsere az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-13 pályázat révén jött létre. Támogatásukat köszönjük!
 
<< Első < Előző 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Következő > Utolsó >>

49. oldal / 51
    
Ma 2018. június 19., kedd Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 474 vendég böngészi