Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Indul a megújult DNG-Sulirádió
2015. január 23. péntek, 14:23

Hét főből álló Sulirádió-team, válogatás beküldött zenékből, hírbeolvasás (tanároknak és diákoknak is), hetente négyszer 10 perc műsoridő, az új technikának köszönhetően mindenhol hallhatóan... 

Ha érdekelnek a megújult Sulirádió részletei, kattints a képre...

Ha szeretnéd meghallgatni a DNG-Sulirádió szignálját, kattints a rádióra...

 

 
Lesefüchse International 2015 Schulrunde
2015. január 22. csütörtök, 08:16
Am 21. Januar 2015 fand im DNG die Schulrunde des Wettbewerbs „Lesefüchse International” statt.
An dem Schulfinale nahmen sechs Schülerinnen aus Jahrgang 10 teil: Dóri Budai, Zsófi Feigl, Nikoletta Kovalik, Réka Malonyai-Pethő, Lilla Welsch und Anna Török. Sie präsentierten vier zeitgenössische Jugendlektüren: „Seidenweg”, „Pampa Blues”,  „Ein Kuss ist ein ferner Stern“ und „Der Tote im Dorfteich”. Anschließend führten sie eine Diskussion über die Bücher.
Alle sechs Teilnehmerinnen leisteten hervorragend, während ihrer überzeugenden Präsentationen zeigten sie gründliche Sachkenntnis und konzentrierten sich auf das Wesentliche. In der gedankenanregenden Diskussion (ca. 25 Minuten) haben sie dem Publikum gezeigt, dass ein Buch offensichtlich mehr wiegt als dessen Titel, da man durch das Lesen zum Beispiel Erfahrungen über die eigene Altersgruppe sammeln kann und ihr Wissen über das betroffene Land erweitern kann. Ihre Meinungen haben die Teilnehmerinnen immer mit Beispielen aus den Büchern belegt und dadurch überzeugend begründet. Damit brachten sie das Lesen und die Analyse von Lektüren auf ein höheres Niveau und verdienen alle den Titel „Lesefuchs der Schule“.  
Da aber nur eine Person unsere Schule am Regionalfinale am 29. Januar 2015 vertreten darf, sollte die Jury eine Entscheidung treffen. Den ersten Platz belegte dementsprechend Dóri Budai, so qualifizierte sie sich für das Regionalfinale.
Das Publikum zeichnete die Leistung von Lilla Welsch  mit dem Publikumspreis aus. Es ist nicht überraschend, dass das von ihr präsentiertes Buch „Pampa Blues” den Zuschauern am meisten gefiel und so zum „Lesefuchsbuch“ am DNG gewählt wurde.
Danke für die tollen Präsentationen, wir gratulieren der vorbereitenden Lehrerin, Frau Enikő Jakus, herzlichst und wünschen Dóri viel Erfolg im Regionalfinale!
A képre kattintva további fotók tekinthetőek meg...
 
Csengőszavazás
2015. január 07. szerda, 13:15
2014. decembere óta - kihasználva az új hangtechnikai rendszer adta lehetőségeket - a berregős csengő helyett próba jelleggel dallammal jelezzük az órák kezdetét és végét, illetve lehetőséget adtunk más csengődallamra való javaslattételre. A próbaidő után minden DNG-s tanár és diák véleményezhet, hogy milyen csengőt szeretne: hagyományos berregőst, vagy dallamcsengőt.
2015. január 22-én, csütörtökön az 1-2-3. szünetben az alagsori termekben lehet szavazni. Egy be- és egy kicsöngőre lehet leadni szavazatot. 
 
A következő dallamokból lehet majd választani
(a linkre kattintva meghallgathatók):
  A szavazócédula a következőképpen fog kinézni:

Hagyományos/ berregős csengő

Strauß: Marsch (csak becsöngőnek)

Lebe wohl... (csak kicsöngőnek)

Parov Stelar: All night

Strauß: Kreuzer - Polka

 


 

 
 
A szavazás eredményét a „Csengő-Bizottság” döntésekor figyelembe veheti, de egyéb szempontok (pl. hangminőség, illeszkedés iskolánk arculatába stb.) figyelembevételével fog dönteni. 

 

 
Új német irodalom tankönyv
2015. január 21. szerda, 20:28

 

A „Nemzetiségi tanulók nevelésének és oktatásának segítése” pályázat keretében új német nemzetiségi irodalom tankönyvvel gazdagodott a tankönyvlista. A Litera-Tour II. kötet szerzői intézményünk tanárai, Laczkó Erzsébet és Dr. Varsányi Krisztina.

Örömmel gratulálunk nekik új tankönyvükhöz.

 
Megemlékeztünk a magyarországi németek kitelepítéséről
2015. január 21. szerda, 09:30
2015. január 19-én, a magyarországi németek kitelepítésének emléknapján a csepeli NNÖK megemlékezést tartott, melyen iskolánk tanulói rövid műsorral - Robert Becker és Engelbert Rittinger egy-egy versének és a hazáról, honvágyról, a kényszerű búcsúról szóló magyarországi német népdalok előadásával - vettek részt.
A megemlékezésen képviseltette magát Németh Szilárd országgyűlési képviselő; jelen voltak Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, a helyi képviselőtestület több tagja; a fővárosi német önkormányzat képviselői elnökükkel, Bárkányi Judittal; a csepeli német nemzetiségi önkormányzat képviselői elnökükkel, Lászlóné Balázsovits Magdolnával; helyi civil szervezetek és magánszemélyek.
A megemlékezést követően megkoszorúzták a polgármesteri hivatal falán 2013-ban elhelyezett emléktáblát.
Megtiszteltetés volt számunkra a megemlékezésen közreműködni.
 
 
Idén is lesz Népismeret-tábor!
2015. január 16. péntek, 17:51
A nagy sikerre való tekintettel Friedrich tanárnőnek köszönhetően idén is megrendezésre kerül a Népismeret-tábor. 
 
 
Világszínvonalú kutatási eredmény a DNG-ben!
2015. január 16. péntek, 16:50
Magyarországon biztosan elsőként, de valószínűleg még Európában is az elsők között sikerült a DNG-ben mesterséges „izomrostot” előállítani.
A mesterséges izom legújabb előállítási módját 2014 februárjában közölte a világ egyik elsőszámú nemzetközi tudományos magazinjában, a Science magazinban több amerikai és japán egyetem.
Bánóczki Tímea, az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyének csapattagja a feladat felelőseként sikeresen reprodukálta olcsó, hétköznapi eszközökkel a komoly egyetemek laboratóriumi eredményeit. A robotika jövője szempontjából jelentős jelenséget további vizsgálatoknak vetjük alá.
Tímeának és a felkészítő Hömöstrei Mihály tanár úrnak szívből gratulálunk a fantasztikus kutatási eredményhez!

A jelenségről részletesebb információ az alábbi linkekre kattintva olvasható:

 
 

2. ábra
Mesterséges „izomszálak”. forrás: golem.de
1. ábra
A hőlégfúvóval történő melegítés hatására a villát felemeli a mesterséges „izomszál”
 
 

 

 
Felhívás: Magyarország Jó tanuló - Jó sportolója 2014
2015. január 15. csütörtök, 07:39
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati felhívást tett közzé a „Magyarország Jó tanulója – Jó sportolója” cím elnyerésre. 
A pályázat során a köznevelésben és a felsőoktatásban tanuló diákok kiemelkedő tanulmányi- és sporteredményeit ismeri el a minisztérium.
A pályázatok beadási határideje: 2015. február 10.
 

 

 
Lesefüchse nemzetközi verseny iskolai forduló 2015
2015. január 14. szerda, 08:54
Idén is részt veszünk a Lesefüchse International nemzetközi olvasás/ szövegértési versenyen. Január 21-én lesz az iskolai forduló. Részletekért katt a képre...

 
Országos Gála 2015
2015. január 13. kedd, 07:34
Idén január 11-én tizenkilencedik alkalommal került sor a Magyarországi Német Önkormányzatok Napjára, melyet minden évben január második hétvégéjén, az első ízben 1994 decemberében választott kisebbségi önkormányzatok megalakulásának évfordulóján ünnepelnek.
Ezúttal iskolánk 20 tanulóját érte az a megtiszteltetés, hogy a hazai németség legrangosabb rendezvényén segédkezhettünk. Mindannyiunk felöltötte legszebb népviseletét, nagy várakozással készültünk a gálára. Az ünnepség előtt a bejáratnál fogadtuk és üdvözöltük az ország minden tájáról érkező vendégeket, sokszor "sváb nyelvtudásunkat" is megcsillogtathattuk. A rendezvény fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök volt.  Különleges élmény volt, hogy mi is jelen voltunk fogadásánál és a "legszerencsésebb párunk" még a helyére is kísérhette az Elnök Urat.
Ebből az alkalomból kerültek átadásra a németség legrangosabb kitüntetései az Ehrennadel für das Ungarndeutschtum - Dr. Elisabeth Knáb, Dr. Gerhard Seewann, Marta Stangl - valamint a fiatalok körében a Valeria Koch díj - Viktória Göbl, Jessica Marlók, Corinna Schneider - Gratulálunk minden díjazottnak! A díjak átadásánál többen közülünk a színpadon is kaptak feladatot. A gálán igazán színvonalas és érdekes műsort tekinthettünk meg - az ország legjobb tánccsoportjai, zenekarai és kórusai lépnek fel minden évben.
Azt gondolom mindannyiunknak maradandó élmény, hogy ennek a csodálatos gálának mi is a részesei lehettünk! Köszönjük a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának, hogy felkértek minket erre a megtisztelő feladatra!
Majeczki Martin (12.B)
A képre kattintva további fotók tekinthetőek meg...
 
Angol műfordítóverseny 2014/15 eredmény
2015. január 11. vasárnap, 20:10

Az idei angol műfordítóversenyen a legendás Jethro Tull együttes Skating away on the thin ice of the new day című dalának szövegét kellett átfordítani magyarra. A győztes Szlovicsák Benedek 12. A osztályos tanuló lett. Gratulálunk!

A győztes fordítást itt olvashatjátok.

 

 
Ismét színházban jártunk
2015. január 09. péntek, 08:53
December 21-én – bár már elkezdődött a téli szünet  a 9NA és 9NC osztályok 23 érdeklődő tanulója Friedrich tanárnő és Galambos tanár úr kíséretében ellátogatott a Centrál Színházba, a Nézőművészeti Főiskola című darabra.
Fél 7- kor találkoztunk az Opera előtt és nem sokkal később elindultunk a színházba. Beültünk a nézőtérre és izgatottan vártuk, hogy kezdetét vegye az előadás.
Egy kortárs darabot láthattunk remek színészek előadásában. Senki sem bírta nevetés nélkül végignézni a darabot, ugyanis a színészek rendkívül humorosan mutatták be a nézők neveletlen viselkedését a jövőben. A nézők oda nem illő magatartása miatt a színházak bezártak és évekkel később főiskolán kezdtek nézőtanoncokat oktatni. A darab végén tetőfokára hágott a hangulat, ugyanis az egyik színész megjelent a „szupernézőosztag” ruhájában, ami könnyelszívóval, három napi hideg élelemmel és egyéb fontos dolgokkal van felszerelve amik segítségével a néző zavartalanul élvezheti az előadást.
Ismét remek programban részesülhettünk, izgatottan várjuk a januárt!
 
Schwarczkopf Léna és Pál Rebeka (9NA)
 
Boldog Ünnepeket 2014!
2014. december 17. szerda, 15:32

 
Nemzetiségi Karácsony 2014
2014. december 19. péntek, 09:34
Gimnáziumunkban minden évben valamilyen autentikus sváb népszokás felelevenítésével, legtöbbször egy-egy eredeti Bethlehemes játék színpadi feldolgozásával ünnepeljük a karácsonyt. Idén is folytattuk ezt a hagyományt, 10.-eseink az iskolai nemzetiségi karácsonyon a "Das Donauländische Christkindlspiel"-t adtak elő gazdag ének-zenei kísérettel. Felcsendült pl. J.S. Bach "Ich steh an deiner Krippe" kezdetű korálja, illetve a Maria durch ein Dornwald ging kezdetű tradicionális karácsonyi dal átdolgozása is.
Köszönjük fellépőinknek és felkészítő tanáraiknak, Győrfi Zsuzsannának és Bodonyi Attilának az áldozatos munkát és a színvonalas produkciót!
 
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
Melyik a legszebb, legötletesebb karácsonyfa? Lehet szavazni!
2014. december 17. szerda, 15:43
A következő nevezések érkeztek az idén először meghirdetett karácsonyfa-versenyre. 
A ti szavazatotok fogja eldönteni, melyik lesz a győztes fa. A szavazás nem kötött regisztrációhoz, így akár a nagyi is szavazhat...:)) Klikk a honlap jobb oldali oszlopában a "választottra"! Január 6-ig, a (hagyományosan Vízkereszttel záruló) karácsonyi időszak végéig lehet szavazni.
 
9NA
   
 
 
 
 
10.AC
9.AC
 
12.B

9ND

 
 
Német nyelvű fizikaverseny 2014 - iskolai forduló
2014. december 19. péntek, 10:43
2014/2015-ben 11. alkalommal kerül megrendezésre az országos német nyelvű fizikaverseny. Az iskolai forduló legjobbjai jutottak be az országos döntőbe. Szép teljesítményükhöz gratulálunk. Hajrá DNG!
 
I. évfolyam:
Varga Norbert
Szabó Marcell
Agócs Norbert
 
II. évfolyam:
Nagy Balázs
Galambos Levente
Malonyai-Pethő Réka
 
III. évfolyam:
Mayer Tamás
Komáromi Gergely
Mekker Attila
 
 
<< Első < Előző 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Következő > Utolsó >>

39. oldal / 56
    
Ma 2019. január 16., szerda Gusztáv napja van. Holnap Antal és Antónia napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 597 vendég böngészi