Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Diák-nap 2014
2014. április 11. péntek, 10:27

2014-ben április 16-án, szerdán lesz iskolánkban a Diák-nap.

A reggeli diákközgyűlés után filmvetítés, fényképezkedés a nyuszival, állatsimogatás,  különböző játékok és persze az immár elmaradhatatlan főzöcskézés várnak mindenkit. 

 

A részletesebb programért katt ide...

 

 
Kiváló egyéni teljesítmény az IYPT 2014 angol nyelvű nemzetközi fizikaversenyen
2014. április 09. szerda, 09:57

Szabó Bálint, 13.B osztályos tanuló kiváló eredményt nyújtott a IYPT 2014 angol nyelvű nemzetközi fizikaversenyen. Beszámolójából kiderülnek a részletek: 

"Március 21–én az IYPT 2014 (International Young Physicists’ Tournament 2014) nemzetközi fizikaverseny magyarországi válogatójának döntőjén vettem részt, ahol 12 percben kellett angolul prezentálnom az általam választott problémával kapcsolatos kutatási eredményeimet. "A nem ferromágneses fém csőben eső mágnesek viselkedését" tanulmányoztam, azt, hogy miért esik egy réz (vagy alumínium) csőben lassabban egy erős mágnes. Az előadásban kitértem a jelenség fizikai hátterére, lehetséges fizikai leírására és a kísérleteim eredményeire. A prezentáció jól sikerült, de a mezőny is erős volt, így nem kerültem be a nyáron Angliába utazó magyar csapatba, bronz medálban részesültem. Úgy gondolom, hogy jó tapasztalatszerzés volt számomra ez a verseny, hiszen életem első komoly kutatását kellett véghezvinnem. Külön köszönöm Hömöstrei tanár úrnak a segítséget, és a támogatást."

Bálintnak - és felkészítő tanárának, Hömöstrei tanár úrnak - szívből gratulálunk a nagyszerű teljesítményhez! További sok sikert és eredményes továbbtanulást kívánunk!

További képek...

 

 
Népismeret tábor (Május 22-23. - Liptód)
2014. április 08. kedd, 15:37
Sváb-kalandra fel! Vár a népismeret tábor! Hollári-hollári-hóó!
Május 22-23-án, megfelelő számú jelentkező esetén Fridrich és Győrfi tanárnők vezetésével népismeret tábort szervezünk Liptódra.
Vályogvetés, rétessütés, első kézből a kitelepítésről, zene, ének, ínycsiklandó fogások a'la "Sváb-Carte". Ilyen ehhez hasonló programok várnak. De csak, ha eljössz. Ne habozz, jelentkezz!
A részletekért kattints ide...
 
DNG-s nyári tábor a Tisza-tónál
2014. április 07. hétfő, 19:58

Nincs még programod a nyárra? Szereted a vizet, a mozgást és a jó társaságot? Krausz tanárnő vízitábort szervez a DNG-s érdeklődőknek.

Ha érdekelnek a részletek, kattints ide!

 
Nagy sikerrel zárult a német-magyar közös toleranciaprojekt
2014. április 07. hétfő, 10:25
Sok-sok munka és mindezek csúcspontja (az egyhetes németországi (2014 januárjában) és az ötnapos magyarországi tartózkodás) után (április 1-5.) véget ért a közös toleranciaprojekt, mely a Holokauszt-Emlékév alkalmából jött létre iskolánk és német partnere, a Saarlouiser Gymnasium am Stadtgarten között. A projekt - Farkas Mónika (a projekt egyik magyar főszervezője) szavai szerint - a „húszéves partnerség mintegy megkoronázásának tekinthető“.
A két színdarabot, melyek a dr. Pécsi-Pollner Katalin által összeállított “Sós Kávé” című kötet történeteire épülnek, Németországban és Magyarországon is nagy sikerrel vitték színpadra a diákcsoportok. “Az Izreali Kulturális Intézetben, a Bálint Házban (zsidó kulturális központ) és az iskolában bemutatott darabok a nézőket megindító pillanatokkal ajándékozták meg és minden oldalról sok dicséretet kaptak. A színészek felé sokan kifejezték (teljesítményük iránti) elismerésüket és (empátiájuknak szóló) köszönetüket, különösen a résztvevő kortanúk, a Holokauszt túlélői.” - így Lanyi Christian, a német csoport fő szervezőjének értékelő szavai.
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Ki kell emelni Angela Wankes, Holgert Huppert és Örkényi Fanni (a magyar színjátszócsoport vezetője) remek munkáját: a diákok színészi teljesítménye lenyűgöző volt. A saarlouis-i gimnázium tanulóinak jeleneteiben elementáris erővel bontakozik ki a borzalom és a fájdalom elegye - szíven ütve a nézőket. A budapesti diákszínjátszók egy fő cselekményszálra fűzték fel a visszaemlékezők történeteit, így jelenítve meg a testi-lelki kiszolgáltatottságot, megalázottságot és a túlélni akarás két rendkívüli, az adott szituációban már-már természetfeletti eszközét: a testvériességet és a reményt.”- olvasható a Német Nagykövetség weboldalán.
Kiemelt köszönetet szeretnénk mondani dr. Pécsi-Pollner Katalinnak, aki nemcsak rendelkezésünkre bocsátotta az "Együtt maradni - Női vallomások a Holokasuztról" c. kiállítását, de április 4-én személyesen be is vezette és meg is nyitotta azt iskolánkban. 
Lányi tanár úr szavait csak megerősíteni tudjuk. „Egy ilyen országokon és koron átívelő projekt a lehető legjobbat hozza elő diákjainkból.” Köszönjük minden diák és tanár óriási munkáját és fáradozásait, részünkről is bízunk a folytatásban!
A projektek nem jöttek volna létre a Magyarország Kormánya Miniszterelnökség, a Német Ellenállás Emlékközpont, a német Külügyi Hivatal, a Herbert-Quandt Alapítvány, Saarlouis városa, Saarlouis körzete, dr. Pécsi-Pollner Katalin, Vajda Júlia és Aleksander Laks támogatása nélkül!
Köszönjük!
 
 
Sikerek a "Német mint idegen nyelv"- OKTV döntőjében 2014
2014. április 07. hétfő, 06:36
Iskolánk két 13. évfolyamos tanulója kíválóan szerepelt a "Német mint idegen nyelv"-OKTV döntőjében: Ürögi Réka (13.B) a 12., Nagy Ágnes (13.A) a 19. helyen végzett.
 
Rékának és Áginak valamint felkészítőtanáraiknak, Dr. Varsányi Krisztina  és Kóbor Ágnes tanárnőknek szívből gratulálunk a nagyszerű eredményhez!
 
A lányoknak sikeres érettségi vizsgákat és eredményes továbbtanulást kívánunk!
 
A kölni ZfA értékelése iskolánk DSD-programjáról
2014. április 03. csütörtök, 12:37
Nagy elismerés és sok dicséret Németországból!
A siker biztos alapja: motivált tanárok és teljesíteni vágyó diákok a DNG-ben!
 

2014 márciuásban a kölni ZfA munkatársai iskolánkba látogattak és értékelték DSD-programunkat azzal a céllal, hogy "az evaluáció során nyert tapasztalatokat a DSD-programok irányításában optimalizálni tudják." A kölni bizottság "le volt nyűgözve a német munkaközösség elkötelezettségétől és a diákok motiváltságától". Iskolánk hat területre vonatkozóan kapott visszajelzést. A hivatalos jelentésből kiemelünk néhány összegző megjegyzést... 

A "(1.) Német-nyelv-oktatás alapjai és feltételei" kapcsán megjegyzik, hogy "olyan oktatási anyagok állnak rendelkezésre, melyek modern és kompetenciaalapú német-nyelv-oktatást tesznek lehetővé." (...) "Pozitívumként tűnnek fel ezen kívül a kislétszámú nyelvi csoportok, melyek változatos munkaformák alkalmazását teszik lehetővé."
A "(2.) Német-nyelv-oktatása és tanulása"-területtel kapcsolatban megállapítják, hogy tanáraink "megfelelően vonják be a tanulók tematikus-tartalmi-előismereteit", a diákokat "bátorítják, hogy a tanultakat saját életközegükre vonatkoztassák", "az életkornak megfelelően támogatják a kooperatív tanulást".
"(3.) A német munkaközösség professzionalitása" kapcsán kiemelik, hogy "a tanárok és a diákok közötti kommunikáció túlnyomórészt német nyelven zajlik", "a tanerők nyelvi példaképként állnak", "továbbképzések iránt nyitottak és azokat aktívan hasznosítják".
"A (6.) DSD-program keretfeltételeivel"(...) "az iskola tanulói felettébb elégedettek".
"A (5.) DSD-program lebonyolítása, eredményessége és tartóssága" "magas szinten biztosított", (...) "a DSD-vizsgák eredményei" (...) "világviszonylatban is átlagon felüliek".
A "(6.) DSD-program minőségfejlesztésében" az iskolavezetés határozott érdekeltséget és nyitottságot mutat.

A Budapest XX. Kerületi Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium nagy örömmel fogadta a kölni értékelőbizottság visszajelzését. Megerősítjük, hogy iskolánk és a ZfA célkitűzései összhangban vannak: számunkra is különösen fontos, hogy a magyarországi németoktatás és a DSD-program követelményei kölcsönösen kiegészítsék és gazdagítsák egymást. Esetleges jövőbeni látogatásuk esetén is biztosítjuk Önöket "vendégszerető fogadtatásunkról".smiley

 
2014-es DSD eredmények
2014. április 01. kedd, 14:15

Iskolánk mind az 47 végzős tanulója részt vett idén a DSD B2/C1 nyelvi diploma megszerzéséhez szükséges DSD- vizsgán. Örömmel számolunk be diákjaink kiváló eredményeiről. 

Német számítás szerint:
C1 szintet ért el: 37 tanuló (13.A-ban 16 tanuló, 13.B-ben 21 tanuló)
B2 szintet ért el: 7 tanuló (13.A-ban 6 tanuló, 13.B-ben 1 tanuló)
B2 alatt: 3 tanuló (13.B-ben: 3 tanuló)
Magyar nyelvvizsgarendszer szerint: 
felsőfok: 42 tanuló (13.A-ban  21 tanuló, 13.B-ben 21 tanuló)
középfok: 2 tanuló (13.A-ban 1 tanuló, 13.B-ben 1 tanuló) 
B2 alatt: 3 tanuló (13.B)
 
A 47 végzős diákból a jelenleg érvényes nyelvvizsga akkreditációs rendszer szerint tehát 42 tanuló (89%) szerzett felsőfokú nyelvvizsgát. Remekül jelzi, hogy legtöbbjük nem egyszerűen csak "valahogy megugrotta" a szükséges minimumot, hanem magabiztosan vette az akadályt, hogy 15 tanuló (35%) 90% feletti eredménnyel végzett!
Gratulálunk diákjainknak és köszönjük tanáraik (Ursula Kliese, Linka Tamás, Kóbos Ágnes és Dr. Varsányi Krisztina) felkészítő munkáját. 
 
 
Kerületi röplabda bajnokság a DNG-ben 2014
2014. április 02. szerda, 10:16
A Budapest XX. Kerületi Német Nemzetiségi Gimnázium, immár hagyományosan 2014. március 20-21-én, rendezte meg a XX. kerületi középiskolák számára meghirdetett röplabda bajnokságot.
A csapatok vegyes felállásban is részt vehettek (max. 3 fiú és 3 lány). Mivel a mérkőzések leány hálónál (2 m 24 cm) folytak, a fiúk felugrásból csak a támadó zónán kívülről üthettek.
A versenyen 7 csapat indult. Két csoportra osztottuk őket, melyekből az első két csapat jutott a döntőbe. A DNG két csapattal nevezett a versenyre. A fiatalabbik csapatunk nem jutott tovább csoportjából, ám az idősebb játékosokból álló első csapatunk, először a DNG története során MEGNYERTE A BAJNOKSÁGOT.
 
A csapat játékosai: 
Hunkár Henriett
Korcsek Kitty
Patyi Dorottya
Radjenovic Katarina
Thomann Tímea cs.kapitány
Frühwirth Tamás
Varga Patrick

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...

Iskolánk köszöni minden csapat részvételét, szervező tanáraink, Krausz Éva (testnevelő) és Szirmai József (edző) munkáját, és szívből gratulál a kiváló eredményhez! Jövőre is szeretettel várunk minden érdeklődőt !

 
 
Geowettbewerb a DNG-ben 2014
2014. április 01. kedd, 12:52
Március 25-én került sor iskolánkban - Szabó Mátyás tanár úrnak köszönhetően - az idei német nyelvű földrajzverseny, a GEOWETTBEWERB 1. fordulójára. A résztvevőknek ezúttal elsősorban Ausztria földrajzával kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk. A versenyt Majeczki Martin (11.B) nyerte, a második helyen Mayer Christoph (9.D), a harmadikon pedig holtversenyben Babocsay Csenge(11.B) és G. Szabó Fábió (9.ND)  végzett. Az első két helyezett képviseli majd iskolánkat az április 11-ei országos döntőn, ami a Budapesti Corvinus Egyetemen kerül megrendezésre. 
 
Gratulálunk a győzteseknek, és sok sikert kívánunk a továbbjutóknak a második fordulóban! 
 
 
Lezajlott iskolánk természettudományos vetélkedője (2014)
2014. április 01. kedd, 06:41
Március 28-án került megrendezésre iskolánk természettudományos vetélkedője a Gellért-hegyen. A nap eseményeiről három résztvevő bezámolójából tájékozódhattok, az eredményeket pedig a mellékletre kattintva érhetitek el. Gratulálunk minden versenyzőnek az ügyes és fegyelmezett versenyzéshez, különösen a győztes csapatnak, akik jutalmul egy-egy színházjegyet nyertek, illetve köszönjük a szervező tanárok munkáját, kíváncsian várjuk a jövő évi folytatást...smiley
A képre kattintva további fényképek tekinthetők meg...
 
"Péntek reggel lázasan készültünk iskolánk természettudományos vetélkedőjének döntőjére, amelynek helyszíne a Gellért-hegy volt. A csapatoknak 7 állomáson kellett túljutniuk a cél eléréséhez. Először Kalmár tanárnő kémiai finomságait kóstolgattuk, majd Vereb tanárnő „mesevilágába” kellett belépnünk. A harmadik állomáson Pálmay tanárnő várt minket finom pogácsával, és jó adag gondolkodtató feladattal. Ezt követően Győrfi tanárnő zenével fűszerezett logikai feladványa okozott fejtörést. Ezek után hiába kerestük Szirmai tanár urat, csak a biológia totóját küldte maga helyett. Hömi tanár urat a fák mögött találtuk meg, és elgurult piros almáját kellett megkeresnünk, hogy feloldjuk a lakatok titkait. Végül Szabó tanár úr ismeretterjesztő kérdéssorából derült ki néhány érdekes információ.A hegyről lefelé jövet, a „bátrabbak” kipróbálták a csúszdákat, majd a tiszteletünkre megnyitott 4-es metróval döcögtünk haza."
Szabó Judit, Makai Márton, Veér Annamária

A verseny eredményei

 
 
Április - a "biciklis hónap" 2014-ben is
2014. március 31. hétfő, 06:25

Idén is "biciklis hónap" iskolánkban az április. 

Hogy ez mit is jelent? Kattints ide, hogy megtudd...

 

 

 

 
DNG-sikerek a német nyelvű szavalóverseny regionális döntőjében
2014. március 30. vasárnap, 11:35
Március 28-án Mosónmagyaróváron került megrendezésre a német nyelvű szavalóverseny regionális döntője, melyen iskolánkat négy diákunk képviselte: Babocsay Csenge, Kalácska Dominika, Knapp Mercédesz és Török Anna. Nagy örömünkre mind a négyük kiváló helyezéssel jutott a döntőbe.
Részletes eredmények:
11-12.-es korosztály
Babocsay Csenge: 1. hely
Kalácska Dominika: 4. hely
9-10.-es korosztály
Knapp Mercédesz 1. hely
Török Anna: 3. hely
A 9. osztályos diákokat (10. évf.) Jakus Enikő tanárnő, a 10. osztályosokat pedig (11. évf.) Guoth-Fridrich Erika tanárnő készítette (aki a 3-4. évfolyamosok zsűrizésében is részt vett). A fárasztó nap után mindenki kimerülten, de boldogan ért vissza Budapestre. 
Gratulálunk a lányoknak és felkészítőtanáraiknak és további sikereket kívánunk a döntőben! "Tandaradei"... smiley
 
 
DSD bemutatókat láttunk "nagyoktól kicsiknek"
2014. március 27. csütörtök, 16:13
Hat önkéntes végzős diákunknak köszönhetően március 27-én délután a kisebb évfolyamok tanulói ízelítőt kaphattak, hogy hogyan is néz ki egy színvonalasan összerakott és ügyesen előadott DSD-prezentáció.
Az egy órás programon első kézből kaphattak tippeket, pl. olyan kérdésekben, hogy mikor kezdjenek készülni, hogy és mikor válasszanak témát, mennyi idő az egészet összeállítani, vagy hogy mire számítsanak élesben.
A legtöbben lenyűgözve szemlélték a hat lány előadását, reméljük hogy mindenki ösztönzést kapott, és időben nekivág, hogy ilyen nívós szintre jusson, mint a délutáni "előadóink", akik név szerint: Herczeg Erika (13.B), Hirt Laura (13.A), Nagy Ágnes (13.A), Nagy Fanni (13.B), Krázsik Fanni (13.B), Váradi Melinda (13.B)
A képre kattintva további fényképek tekinthetők meg...
 
Nagyon köszönjük a hat lánynak, hogy vállalták még egyszer a "fellépést", szívből gratulálunk nekik mind a délutáni produkciójukhoz, mind a kiemelkedő DSD eredményeikhez!
 
 
11.A-s töriseink a "„Régen volt? Hol is volt?” verseny döntőjében
2014. március 27. csütörtök, 13:38
2014. március 19-én került megrendezésre a „Régen volt? Hol is volt?” - a holokaust-emlékév alkalmából megrendezett - történelem verseny középdöntője, melyen nagy sikerrel vett részt iskolánk, négy 11.A-s tanulójából álló „Sorstalanok” csapata. A Bozzai tanárnő által felkészített csapat tagjai név szerint: Kaldenecker Enikő, Veér Annamária, Csajkovics Krisztián, Szabó Virág.
A verseny 10 órakor kezdődött egy rövid köszöntővel, majd a résztvevő csapatok 3 előadást hallgathattak meg:
· A zsidó ellenállásról a Holokauszt idején
· A régióban élő zsidóság története és holokausztja
· Wallenberg és más diplomaták embermentő tevékenysége
Ezután a 8 előadásból 4-et hallgattunk meg. Egy rövid ebédszünet után megírtuk a teszteket a korábban elhangzott előadásokból és folytatódtak az előadások.
Mi hetedikként, azaz utolsó előttiként adtuk elő Kovács Gáborral készített interjúnkat.
A prezentációkat egy rövid szünet követte, majd következett az eredményhirdetés, amit minden csapat és felkészítő tanár már nagyon várt.
Csapatunk az elérhető 77 pontból 74-et ért el és a szoros verseny ellenére sikerült az első helyen zárni, ami azt jelenti, hogy részt vehetünk az április 15-i „Régen volt? Hol is volt?”  verseny döntőjén.

A csapatnak és Bozzai tanárnőnek szívből gratulálunk, szorítunk értük április 15-én!

 

 

 
Kisorsoltuk a természettudományos vetélkedő 2. fordulójának csapatait
2014. március 26. szerda, 07:35
A természettudományi verseny döntőjére a következő csapatokat sorsoltuk ki:
1. Szabó Márk 12.A, Nánási Viktória 9.D, Szabó Judit 11.B, Nagy Szonja, 9. NC
2. Pálfi Bianka 11.B, Tóth Levente9.ND, Galambos Gergő 9.D,Zsikla Eszter 9.NC
3. Veér Annamária 11.A, Szerp Noémi 9.NA Szabó Tamás 9.C, Báró Brigitta 9.NB
4. Makai Márton 11.B, Varga Norbert 9.NC, Agócs Norbert 9.NB, Pnyakovics Levente 9.C
5. Patyi Dóri 12.A, Pintér Anita 9.D, Nánási Eszter 9.NC, Schuszter Antal 9.D
6. Girnt Péter 13.A, Pintér Krisztina 9.NC, Galambos Levente 9.D, Szabó Alexandra 9ND
7. Bogdányi Ádám 12.A, Buffham Nicolas 9.NA, Schifler Anna 11.B, Tenki Alex 9.NB
Ismerkedjetek össze a csapattagokkal és péntekig találjatok ki magatoknak egy találó csapatnevet! Pénteken 8 órakor találkozunk az iskolában.
Jó versenyzést kívánunk!
 
<< Első < Előző 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Következő > Utolsó >>

38. oldal / 47
    
Ma 2017. november 21., kedd Olivér napja van. Holnap Cecília napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 438 vendég böngészi