Eseménynaptár
2024. július
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Aktuális információk
Összes hír ›
Főoldal / Hírek / Lezajlott a 15. Országos Német Nyelvű Szavalóverseny (2019)

Lezajlott a 15. Országos Német Nyelvű Szavalóverseny (2019)

2019. május 21. kedd 08:10

Több mint kétszáz versenyzővel zajlott 2019. május 17-én a 15. Országos Német Nemzetiségi Szavalóverseny döntője iskolánkban. A vetélkedőre a regionális előválogatókról továbbjutott általános és középiskolás diákok kaptak meghívást, akik irodalmi nyelven vagy nyelvjárásban adtak elő verseket, prózarészleteket. Az országos verseny célja mindenekelőtt az volt, hogy fejlődjön a gyermekek és fiatalok nyelvismerete és előadói készsége, de közben a résztvevők élvezetes előadásokon és inspiráló beszélgetéseken is ott lehettek.

– A verseny résztvevői nemcsak a tehetségükről tesznek ma tanúbizonyságot, hanem arról az érzelmi kötelékről is, amely őket az elődeikhez és a népcsoportunk kultúrájához köti, valamint mindazokról az értékekről, amelyeket otthonról kaptak útravalóul – így köszöntötte Tápai Ildikó, iskolánk igazgatója a 15. országos német nemzetiségi szavalóverseny döntőjének vendégeit. Több, mint kétszáz általános és középiskolás gyermek és fiatal jutott az országos döntőbe, amelyet ezúttal is a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által fenntartott fővárosi középiskolában rendeztek meg.

Tizenkét évfolyam tanulói versek és elbeszélések elszavalásával mérték össze nyelvtudásukat és előadói készségüket, mégpedig négy nyelvjárási és hat német irodalmi nyelvi kategóriában. A kül- és belföldi pedagógusokból, oktatási szakemberekből, újságírókból és egyéb szakértőkből álló zsűri valamennyi bizottsága a szép kiejtést és a pontos hangsúlyozást, az előadás gördülékenységét és a helyes szövegválasztást figyelembe véve értékelte a produkciókat. Valamennyi versenyző igényesen kiválasztott irodalmi művekkel, gondosan felkészülve, magabiztosan és ügyesen szállt versenybe – hangzott az ítészek egyöntetű véleménye. Egyikük hangsúlyozta: örömteli, hogy a tapasztalat korántsem azt mutatja, hogy a versenyzők csak betanulták a német nyelvű szövegeiket, hanem megértették, így át is tudták adni azokat a közönségnek.

Büszkeség számunkra, hogy tanulóink is sikeresen szerepeltek a döntőben: Kenéz Antónia a 6., Beszterczán Dominik a 4. helyen zárt. Mindkettőjüknek szívből gratulálunk! 

Az alábbi linkre kattintva elérhetőek az eredmények...

Minden szavalót és vendéget jövőre is nagy szeretettel várunk! 

A képre kattintva további képek tekinthetők meg a Zentrum oldalán...
 
  
  
© 2020 Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium / Minden Jog Fenntartva