Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
IKT könyvtárhasználati vetélkedő 2013
2013. november 26. kedd, 09:56
A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet ebben az évben is megrendezi a középiskolák és kollégiumok számára az IKT technikák alkalmazása az intézményi könyvtárban című versenyét. Tavaly elhoztuk az aranyérmet, reméljük a további jó folytatást!
Ha érdekelnek a részletek, kattints ide!

 

 
A "Salziger Kaffee" német-magyar közös toleranciaprojekt a médiában
2013. november 25. hétfő, 15:48
Gimnáziumunk és németországi testvériskolája, a Saarlouiser Gymnasium am Stadtgarten közös toleranciaprojektet szervez „Sós Kávé” (Salziger Kaffee) címmel a 2014-es Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából.
A projekt előkészületeiről és a közös együttműködésről a „Begegnung. Deutsche schulische Arbeit im Ausland” folyóirat (4-2013, 34. Jg.) cikket közölt, mely a következő linkre kattintva tekinthető meg.

„Salziger Kaffee” a médiában

 
 
Online feladatgyűjtemény matematikából
2013. november 25. hétfő, 10:57
Nagyné Pálmay Piroska tanárnő, iskolánk matematika, fizika, informatika szakos tanára közreműködésével és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem támogatásával az elmúlt hónapokban elkészült egy, a középiskolai matematika anyagot feldolgozó munka. A feladatgyűjtemény elsősorban az emelt szintű érettségizőknek készült, de a középszintre készülőket is segíti a felkészülésben.
Az anyag megtekinthető az egyetem honlapján (Pázmány Péter Katolikus Egyetem -> ITK -> Felvételizőknek -> Tehetséggondozás -> Matematika), illetve az alábbi linken közvetlenül elérhető: http://users.itk.ppke.hu/~adorjan/matematika/
Pálmay tanárnőnek szívből gratulálunk a sikerhez, és további eredményes munkát kívánunk!

 

 
Idén is ellátogat hozzánk a Mikulás!
2013. november 25. hétfő, 08:29
 
Ha Mikulás-nap alkalmából meg szeretnél lepni valakit, nincs más dolgod, mint a neki szánt ajándékot a portán leadni. Ha szeretnéd titokban tartani, hogy ki a csomag feladója, megteheted, nem kell feltétlenül megadni a neved, de a címzett feltétlenül névvel és osztállyal szerepeljen rajta, hogy a Mikulás krampuszaival és rénszarvasaival mindenkihez gond nélkül el tudja vinni az ajándékot.
 
A Mikulás megbízásából:
Stef Brigitta 9NC
 
Viseletek napja 2013
2013. november 22. péntek, 08:45

November 19-én volt iskolánkban a viseletek napja. Jó volt látni, hogy egyre többen vannak a "bevállalósak" és egyre szaporodnak a kreatív ötletek. Jövőre reméljük még többen öltenek magukra egy "új arcot", vagy vállalják fel az "igazit"...smiley

A képre kattintva további képek jelennek meg...
 
Szép eredmény a Blickpunkt - fotóversenyen
2013. november 20. szerda, 10:04
Majeczki Martin, 11.B osztályos tanuló sikerrel vett részt a Blickpunkt nemzetiségi fotópályázatán. "Négy generáció esküvője egy képeslapon" című képével a 281 beérkezett fénykép közül bejutott a 30 legjobb közé. Martinnak köszönjük a részvételt, mindenkor lelkes nemzetiségi tevékenységét és gratulálunk a szép eredményhez! A nevezett képet és rövid kommentárját itt láthatjátok, olvashatjátok.
 
„Ich hab’ auf meiner Postkarte die Hartianer Hochzeiten wie auf einem Filmband dargestellt. Ich hab’ die Hochzeitsfotos mütterlicherseits gesammelt.  Auf dieser Serie von Bildern kann man eine Zeitreise unternehmen und die schwäbischen Hochzeiten, die Veränderung der Hochzeitsmode innerhalb des 20. Jahrhunderts beobachten. Mit drei anderen Hartianer Fotografen war ich unter den Besten. Leider wurden unsere Fotos in dem Kalender nicht veröffentlicht, aber wir könnenruhig behaupten: Wir kommen aus der Stadt, die die meisten Fotos an der Wand der Kunsthalle präsentiert hatte. Das war für uns ein Erfolg, und hoffen dass wir das so fortsetzen werden. Ich möchte meinen Dank an Herrn Bornemissza für seine selbstlose technische Hilfe ausdrücken!”
 
 
 
Márton-nap - 2013. november 11.
2013. november 19. kedd, 19:09
A tavalyihoz hasonlóan idén november 11-én is megemlékeztünk Márton-napról. Lámpás felvonulás, sütizés, forró tea és táncház volt röviden a program. Ízelítőül Galambos Levente (9.D), illetve Majeczki Martin (11.B) tanulók beszámolóját olvashatjátok.
 
Márton napon ismét megrendeztük a táncházat, és a német kisebbségi önkormányzat felkérésére részt vettünk a lámpásfelvonuláson. Közösen elmentünk a Városházáig, ahol már nagy tömeggel, jó hangulattal, és forró teával vártak minket.
Az előkészületek során megsütöttük a hagyományos herzelt, a felvonulás hangulatáról pedig egyedi készítésű lámpásaink gondoskodtak.
A táncházban a diákok tanításában a csepeli német nemzetiségi tánccsoport segített, és iskolánk diákja, Solti Tamás lépett fel a zenekarával, a Schorokscharer Burschen-nel.
Miután mindenki megkóstolta a házi készítésű süteményeket, lelkes párkeresés indult és máris kezdődhetett a kacsatánc. Az egybegyűltek nagy része a rendezvény végéig maradt, ami által segítették az osztályukat az aktivitási versenyben való előrejutásban.
Reméljük a rendezvény elnyerte a tanárok diákok és a vendégek tetszését és jövőre ismét megrendezésre kerülhet.
(Galambos Levente)
 
Dieses Jahr hat die Schülervertretung unserer Schule den Martinstag schon zum zweiten Mal organisiert.
Schon eine Woche früher begann die Vorbereitung… Am Mittwoch haben ca. 30 Schüler in der Küche von unserem Schülerwohnheim eine Hartianer Spezialität: Herzel gebacken. Zu diesem Anlass haben wir diesen Kuchen nicht in einer „Herzform” gebacken, sondern wir haben kleine Gänseformen geschnitten. Dieses Programm  hatte eine besondere Stimmung: sowohl die Mädchen als auch die Jungs haben beim Backen viel Spaß gehabt. Am Donnerstag wurden die Laternen angefertigt.
Das Fest fand am 11. November am Martinstag statt. Auf dem Umzug konnte man viele ideenreiche Laternen sehen, die die Schüler entweder in der Schule entworfen haben oder von zu Hause mitgebracht haben. Wir zogen gemeinsam zum Rathaus, weil das Fest dieses Jahr gemeinsam mit dem XX. Stadtbezirk organisiert wurde. Da wurde ein kleines Fest mit Harmonika-Musik und Tee veranstaltet. Nachdem wir vom Umzug in das DNG zurückgekommen waren, fing das Tanzhaus an. Die „Schorokscharer Burschen” (ein Mitglied der neuen Kapelle ist Tamás Solti aus unserer Schule) waren für die Blasmusik und für die gute Laune verantwortlich. Unsere Tanzlehrerin,  „Frau Magdi“, hat uns die wichtigsten Tanzschritte gezeigt. Zum Glück haben nicht nur die „Fred Asters”, sondern auch  die weniger talentierten Tänzer am Tanzhaus mitgetobt.  In der Pause  konnten die Lehrer und die Schüler die Herzel kosten und auch Schmalzbrot essen. Wir wollten uns unbedingt an die Volksweisheit „Wer zum Martinstag keine Gans isst, der hungert übers ganze Jahr” halten.
Der Martinstag wird langsam Tradition bei uns und wir hoffen, dass das in den nächsten Jahren sich noch weiterentwickelt. Fürs kommende Jahr planen wir Martinsfeuer…
(Majeczki Martin)
 
A képre kattintva további képek jelennek meg...
 
"Go Green" project
2013. november 14. csütörtök, 12:07
 
"Go Green” project this year...
 
Change your behaviour, reuse everyday items to create...
For more details click here!
 
Tájékoztató németországi továbbtanulási és szakmai képzési lehetőségekről
2013. november 13. szerda, 10:24

Kedves 11. és 12. osztályos Diákok! Tisztelt Szülők!

A ZfA (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen) és a BA (Bundesagentur für Arbeit) kezdeményezésére iskolánkban egy német szakember tart tájékoztatót az érdeklődő diákoknak és szüleiknek különböző németországi továbbtanulási és szakmai képzési lehetőségekről. A tájékoztató várható időpontja: 2014. január vége, február eleje.
A tájékozatató azoknak a diákoknak (és szüleiknek) szól, akik már komolyan elhatározták, hogy Németországban kezdik meg tanulmányaikat, illetve úgynevezett „duális képzésben” (szakmai és elméleti képzés kombinációja) vennének részt. 
Fontos, hogy a tájékoztatón való részvételi szándékot előzetesen (a cikk alatt letölthető, kitöltött) jelentkezési lapok benyújtásával kell jelezni.
A jelentkezési lapok benyújtási határideje: 2013. november 19.
Beadás módja: nyomtatva és kitöltve beadni Ursula Kliese tanárnőnek, vagy beszkennelve a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre elküldeni.
 
 
 
Nálunk járt a szekszárdi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn)
2013. november 11. hétfő, 07:11
Mint az immár hagyomány, idén is iskolánkba látogatott a Szekszárdi Német Színház, ezúttal Falussy Lilla "Metadolce" című darabjával. A modern "félédes társkereső játék" több jelenete - profán nyelvezetével, a jó színészi teljesítmények illetve dramaturgiai ekszözöknek köszönhetően - kivívta a nézők döbbent, vagy nevetésben megnyilvánuló figyelmét. A közönség ezúttal nemcsak iskolánk diákjaiból állt, hanem a jó együttműködés és a  kulturális értékekben való osztozás jegyében más kerületi  iskolák tanulói is részt vettek.
A fellépő színészek (Christine Heller, Robert Martin, Kata Lotz) elmondták, hogy a Deutsche Bühne Ungarn hivatalos facebook-oldalán örömmel veszik a visszajelzéseket.smiley
A fellépőknek köszönjük az igényes és szórakoztató műsort, a nézőknek pedig a részvételt! Jövőre ismét várunk mindenkit szeretettel!
 

 

 
2013. október 23-i megemlékezés
2013. november 08. péntek, 09:30

Iskolánk idén a következő produkcióval emlékezett meg az 1956. október 23-i eseményekről. A színvonalas és kreatív műsorért köszönet a szereplőknek, különös tekintettel Horváth Balázsnak és Orbán Zsoltnak, akik a szereplésen kívül a forgatókönyv összeállításában is aktívan közreműködtek, Lovas Zoltánnak és Szlovicsák Benedeknek a zenei kíséretért és az énekes produkcióért, illetve a felkészítő tanároknak, Walter Gábor tanár úrnak és Győrfi Zsuzsanna tanárnőnek.

 

 
A DNG-s továbbtanulási tájékoztató részletei
2013. november 08. péntek, 06:59
 Kedves Diákjaink!
Mint azt már remélhetőleg tudjátok, a pályaválasztás segítése érdekében (november 25-én, 15h-ra) beszélgetésre hívtuk jelenleg felsőoktatásban tanuló volt diákjainkat. Összeálltak a tájékoztató részletei, íme:
A következő szakok lesznek képviselve:
Kiss András
Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi kar
Skultéti Tünde
Corvinus Egyetem BCE-GTK Nemzetközi gazdálkodás
Balogh Márton
ELTE Jog és Politikatudomány
Demeter Katalin
ELTE TÁTK-NT Társadalomtudományok-nemzetközi tanulmányok
Krázsik Dóra
ELTE    PPK Pszichológia
Kapás Anna
ELTE    BTK-TTK Oszthatatlan német és természetismeret
Kovács Dorottya
ELTE    TTK Földtudományi szak Meteorológia szakirány
Juhász Vivien
ELTE Német nemzetiségi óvónő szak
Szűcs Petra
Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi kar
Madarász Roland
Semmelweis Egyetem Általános Orvosi kar
Jánoska Ádám
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi kar
Mihály Balázs
BME Általános gépész német nyelvű képzés
Répási Dávid
BME    VGK Vegyész és Biomérnöki Kar
Szabó Loránd
PPKE    JÁK
 
Kérünk benneteket, hogy részvételi szándékotokat jelezzétek a tájékoztató mellé kitett lapon (a faliújságon) a szakok megjelölésével! Minden érdeklődőt szeretettel várunk: alsóbb évfolyamok diákjai és részt vehetnek a rendezvényen! 
 
Krausz Éva tanárnő, DÖK-segítő
 
 
A tökvájó verseny győztesei
2013. november 07. csütörtök, 13:25
Kedves Diákok!
Örömmel konstatálhatta mindenki, aki (a megfelelő időben) belépett a DNG kapuin, vagy felkattintott a honlapra, hogy a Halloween alkalmából - immár hagyományosan megrendezésre kerülő - tökvájóverseny idén nemcsak a benevezett tökremekek számát tekintve döntött rekordot, hanem a leadott szavazatok számában is! Aki figyelemmel kísérte a szavazás menetét, az már tudhatja, de ezennel hivatalosan is közzétesszük a végleges eredményeket.
 
I. helyezett
Junior Jack & Senior Jack - 9NB - 3293 szavazat
 
 
II. helyezett
Rémisztök - 9.A - 2935 szavazat
III. helyezett
Jack - 9.B - 285 szavazat
 
Gratulálunk és jó étvágyat a cukorkához!
Jövőre újra várunk bennetekek!

 

 
Legyél te a DNG-fotósa!
2013. november 04. hétfő, 09:10

 

Szeretnél te a DNG fotósa lenni 2013/14-ben?

Szeretsz és tudsz fényképezni? Vállalnád, hogy képeket készítesz az iskola rendezvényeiről? 

A részletekért kattints ide...

 
Továbbtanulási tájékoztató volt DNG-sektől a mostaniaknak
2013. október 29. kedd, 11:18
 Kedves volt Diákjaink!
November 25-én hétfőn 15 órára a DNG diákönkormányzata beszélgetésre hívja jelenleg felsőoktatásban tanuló volt diákjait. Programunk célja a pályaválasztás segítése közvetlen információkkal. Ha van kedved részt venni a találkozón, úgy kérlek, jelezz vissza (a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre), hogy melyik iskolában, milyen szakon tanulsz.
Remélem az időpont megfelelő, és ott tudsz lenni!
Krausz Éva tanárnő, DÖK-segítő
 
Fontana Gábor karate győzelme
2013. október 29. kedd, 09:56

Szívből gratulálunk Fontana Gábor, 9.B osztályos tanulónknak, aki a hétvégi Kyokushin karatebajnokságon aranyérmet szerzett. Beszámolóját itt olvashatjátok. Gábornak további sok sikert és jó töltődést a szünetre!

Am Samstag am 26. Oktober war ich in Karcag. Unsere überregionale Meisterschaft wurde als ein internationaler Wettbewerb veranstaltet. Hier haben mehr als 300 Wettkämpfer teilgenommen. Ich war ebenfalls in der jugendlichen Kategorie in 60 kg. In dieser Gruppe haben noch 6 Wettkämpfer gestartet. Der erste Wettkampf war aufregend. Hier habe ich mit einem Kopfkick gewonnen. Beim zweiten Zusammenprall bin ich mit einem starken Gegner zusammengekommen. Es war lange sehr eng, aber ich habe in einer passenden Zeitsteuerung mit einem schönen Kopfkick dareingefunden. So bin ich zum Finale weitergekommen. Da war mein Feind ähnlich stark wie der vorige, aber ich habe diesen Wettkampf mit 2 Kopfkicks geschwind gewonnen. So habe ich nunmehr meinen 5. Meisterschafsttitel gewonnen. Wir freuen uns sehr darüber, dass ich wieder den ersten Platz in der Kyokushin Karate Meisterschaft belegt habe.

 
<< Első < Előző 61 62 63 64 65 66 67 68 Következő > Utolsó >>

65. oldal / 68