Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Nálunk járt a szekszárdi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn)
2013. november 11. hétfő, 07:11
Mint az immár hagyomány, idén is iskolánkba látogatott a Szekszárdi Német Színház, ezúttal Falussy Lilla "Metadolce" című darabjával. A modern "félédes társkereső játék" több jelenete - profán nyelvezetével, a jó színészi teljesítmények illetve dramaturgiai ekszözöknek köszönhetően - kivívta a nézők döbbent, vagy nevetésben megnyilvánuló figyelmét. A közönség ezúttal nemcsak iskolánk diákjaiból állt, hanem a jó együttműködés és a  kulturális értékekben való osztozás jegyében más kerületi  iskolák tanulói is részt vettek.
A fellépő színészek (Christine Heller, Robert Martin, Kata Lotz) elmondták, hogy a Deutsche Bühne Ungarn hivatalos facebook-oldalán örömmel veszik a visszajelzéseket.smiley
A fellépőknek köszönjük az igényes és szórakoztató műsort, a nézőknek pedig a részvételt! Jövőre ismét várunk mindenkit szeretettel!
 

 

 
2013. október 23-i megemlékezés
2013. november 08. péntek, 09:30

Iskolánk idén a következő produkcióval emlékezett meg az 1956. október 23-i eseményekről. A színvonalas és kreatív műsorért köszönet a szereplőknek, különös tekintettel Horváth Balázsnak és Orbán Zsoltnak, akik a szereplésen kívül a forgatókönyv összeállításában is aktívan közreműködtek, Lovas Zoltánnak és Szlovicsák Benedeknek a zenei kíséretért és az énekes produkcióért, illetve a felkészítő tanároknak, Walter Gábor tanár úrnak és Győrfi Zsuzsanna tanárnőnek.

 

 
A DNG-s továbbtanulási tájékoztató részletei
2013. november 08. péntek, 06:59
 Kedves Diákjaink!
Mint azt már remélhetőleg tudjátok, a pályaválasztás segítése érdekében (november 25-én, 15h-ra) beszélgetésre hívtuk jelenleg felsőoktatásban tanuló volt diákjainkat. Összeálltak a tájékoztató részletei, íme:
A következő szakok lesznek képviselve:
Kiss András
Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi kar
Skultéti Tünde
Corvinus Egyetem BCE-GTK Nemzetközi gazdálkodás
Balogh Márton
ELTE Jog és Politikatudomány
Demeter Katalin
ELTE TÁTK-NT Társadalomtudományok-nemzetközi tanulmányok
Krázsik Dóra
ELTE    PPK Pszichológia
Kapás Anna
ELTE    BTK-TTK Oszthatatlan német és természetismeret
Kovács Dorottya
ELTE    TTK Földtudományi szak Meteorológia szakirány
Juhász Vivien
ELTE Német nemzetiségi óvónő szak
Szűcs Petra
Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi kar
Madarász Roland
Semmelweis Egyetem Általános Orvosi kar
Jánoska Ádám
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi kar
Mihály Balázs
BME Általános gépész német nyelvű képzés
Répási Dávid
BME    VGK Vegyész és Biomérnöki Kar
Szabó Loránd
PPKE    JÁK
 
Kérünk benneteket, hogy részvételi szándékotokat jelezzétek a tájékoztató mellé kitett lapon (a faliújságon) a szakok megjelölésével! Minden érdeklődőt szeretettel várunk: alsóbb évfolyamok diákjai és részt vehetnek a rendezvényen! 
 
Krausz Éva tanárnő, DÖK-segítő
 
 
A tökvájó verseny győztesei
2013. november 07. csütörtök, 13:25
Kedves Diákok!
Örömmel konstatálhatta mindenki, aki (a megfelelő időben) belépett a DNG kapuin, vagy felkattintott a honlapra, hogy a Halloween alkalmából - immár hagyományosan megrendezésre kerülő - tökvájóverseny idén nemcsak a benevezett tökremekek számát tekintve döntött rekordot, hanem a leadott szavazatok számában is! Aki figyelemmel kísérte a szavazás menetét, az már tudhatja, de ezennel hivatalosan is közzétesszük a végleges eredményeket.
 
I. helyezett
Junior Jack & Senior Jack - 9NB - 3293 szavazat
 
 
II. helyezett
Rémisztök - 9.A - 2935 szavazat
III. helyezett
Jack - 9.B - 285 szavazat
 
Gratulálunk és jó étvágyat a cukorkához!
Jövőre újra várunk bennetekek!

 

 
Legyél te a DNG-fotósa!
2013. november 04. hétfő, 09:10

 

Szeretnél te a DNG fotósa lenni 2013/14-ben?

Szeretsz és tudsz fényképezni? Vállalnád, hogy képeket készítesz az iskola rendezvényeiről? 

A részletekért kattints ide...

 
Továbbtanulási tájékoztató volt DNG-sektől a mostaniaknak
2013. október 29. kedd, 11:18
 Kedves volt Diákjaink!
November 25-én hétfőn 15 órára a DNG diákönkormányzata beszélgetésre hívja jelenleg felsőoktatásban tanuló volt diákjait. Programunk célja a pályaválasztás segítése közvetlen információkkal. Ha van kedved részt venni a találkozón, úgy kérlek, jelezz vissza (a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre), hogy melyik iskolában, milyen szakon tanulsz.
Remélem az időpont megfelelő, és ott tudsz lenni!
Krausz Éva tanárnő, DÖK-segítő
 
Fontana Gábor karate győzelme
2013. október 29. kedd, 09:56

Szívből gratulálunk Fontana Gábor, 9.B osztályos tanulónknak, aki a hétvégi Kyokushin karatebajnokságon aranyérmet szerzett. Beszámolóját itt olvashatjátok. Gábornak további sok sikert és jó töltődést a szünetre!

Am Samstag am 26. Oktober war ich in Karcag. Unsere überregionale Meisterschaft wurde als ein internationaler Wettbewerb veranstaltet. Hier haben mehr als 300 Wettkämpfer teilgenommen. Ich war ebenfalls in der jugendlichen Kategorie in 60 kg. In dieser Gruppe haben noch 6 Wettkämpfer gestartet. Der erste Wettkampf war aufregend. Hier habe ich mit einem Kopfkick gewonnen. Beim zweiten Zusammenprall bin ich mit einem starken Gegner zusammengekommen. Es war lange sehr eng, aber ich habe in einer passenden Zeitsteuerung mit einem schönen Kopfkick dareingefunden. So bin ich zum Finale weitergekommen. Da war mein Feind ähnlich stark wie der vorige, aber ich habe diesen Wettkampf mit 2 Kopfkicks geschwind gewonnen. So habe ich nunmehr meinen 5. Meisterschafsttitel gewonnen. Wir freuen uns sehr darüber, dass ich wieder den ersten Platz in der Kyokushin Karate Meisterschaft belegt habe.

 
Egy jól hasznosítható "Kukanap"
2013. október 24. csütörtök, 15:27

Iskolánk tanulói október 5-én, Kalmár Katalin tanárnő vezetésével, a Hulladékkezelők nyílt napján a papírgyárba látogattak, hogy közelebbről is megismerhessék a papírfeldolgozás menetét, az "Inter Metal"-ban pedig a veszélyes hulladékok tárolását tanulmányozták... Élményeikről Paksi Máté (9.A) beszámolójában olvashattok.

Unsere Erlebnisse in Verbindung mit der Wiederwendung

Dank Frau Kalmár hatten wir die Möglichkeit, in der Papierfabrik die Papierverarbeitung und im „Inter Metal” den Speicher des gefährlichen Abfalls zu besichtigen.
Mit dem „Mülltour” haben wir in der Papierfabrik begonnen, wo wir alles ausprobieren durften, zum Beispiel wie man ein Papier mit Hilfe einer Maschine verkleinern kann. Danach haben wir an einem kleinen Wettbewerb teilgenommen. Wir sollten Zeitungen und Papiere sortieren. Wir haben gewonnen, deshalb haben wir eine Flasche Mineralwasser und Schoko bekommen.

Nachdem wir die Papierverarbeitung kennen gelernt hatten, gingen wir ins „Inter Metal”, wo wir sehr herzlich (mit Tee und Getränken) empfangen wurden. Wir haben einen Vortrag über die Metallverarbeitung angehört, dann haben wir den Ort umgelaufen.nAber unser größtes Erlebnis war das Interwiew, als wir uns dem „RTL klub” geäußert haben. Der Reporter hat uns über die selektive Müllsammlung gefragt. Wir haben geantwortet, aber offen gesagt waren wir ziemlich verlegen. Außerdem wurde noch verfilmt, wie wir uns die Handstücke ansehen. Wir werden es nie vergessen!

Dort haben wir solche Dinge gesehen, an die man nicht denken würde.
Z.B was den Handys passiert ( wie sie zerlegt werden) und wie eine Dose wiederwandt wird. An diesem Tag haben wir sehr viele unvergessilche Erlebnisse erlebt. Wir warten schon auf die nächste Möglichkeit!

Wenn Sie auf das Bild klicken, erscheinen weitere Fotos...
 
Nemzetközi biciklis projekt 5. állomása: Amszterdam
2013. október 22. kedd, 11:10
A repülőgépünk hétfőn 19:40-kor indult el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Az úton nagyon finom szendvicset és kekszet kaptunk és körülbelül 22:30-kor érkeztünk meg az amszterdami Schiphol repülőtérre. A buszpályaudvaron megismerkedtünk a többi magyar tanulóval és tanáraikkal, majd együtt mentünk el a szállásunkig, Haarlembe, ahol egy négyágyas szobát kaptunk két másik magyar lánnyal.
 
Az első napon 7.00-kor keltünk, majd a reggelit követően megkaptuk biciklijeinket, amelyekkel körbekerékpároztuk Haarlemet. Közben megálltunk egy iskolánál is, ahol a tanárok egy konferencián vettek részt. Minket ezalatt elvittek egy bevásárlóközpontba ahol eltölthettünk mintegy 1,5 órát. Később visszamentünk az iskolába, ahol megnézhettük, hogy az ottani diákok mit tanulnak. Ezután ismét útra keltünk és megnéztük a "De Cruquius" múzeumot, ahonnan később visszatértünk a szállásra.
 
Második nap reggeli után egy külön busz jött értünk, ami elvitt minket a Zaanse Schansba. Egy tipikus holland ebédet követően Edam városába mentünk, ahol megismerkedtünk a cseh tanulókkal, barátságot kötöttünk velük és olyannyira megkedveltük egymást, hogy a mai napig tartjuk velük a kapcsolatot.
 
Harmadik nap a holland fővárosba, Amszterdamba vittek bennünket. Hajókáztunk a csatornákon, amit nagyon élveztünk. Ezt követően szabadon elmehettünk várost nézni. Délután a Heineken-múzeumot látogattuk meg, majd egy elegáns vacsorán vettünk részt. 
 
Pénteken reggeli után el kellett hagynunk a szállást. Tanáraink – Kalmár Katalin tanárnő és Szabó Mátyás tanár úr – egy meglepetéssel kedveskedtek nekünk: elvittek minket az Északi-tengerhez, amiben "fürödtünk" is, annak ellenére, hogy kb. 10 fokos lehetett. Számunkra ez volt a legnagyobb élmény Hollandiában. Ezután visszautaztunk Amszterdamba, ebédeltünk, még egy kicsit várost néztünk, majd legnagyobb sajnálatunkra elindultunk a repülőtérre. A gép 22:30-kor szállt le Magyarországon, a Liszt Ferenc repülőtéren.
 
BYE AMSTERDAM!
 
Wenn Sie auf das Bild klicken, erscheinen weitere Fotos...
 
A DNG röplabdacsapatának legújabb sikerei :)
2013. október 22. kedd, 14:45
Ezen az őszön két versenyen indultunk. Először szeptember 21-én egy parkröplabda bajnokságon, a margitszigeti Nagyréten, a IV. Európa Sport és Egészség Napja keretében. Ezt a játékot 8x8-as pályán, 2m 30 cm-es hálónál, füvön (!), teremszabályok szerint játsszák. Itt korhatári megkötés nem volt, a legerősebb ellenfeleink felnőttekből álltak, ráadásul nyílt rendszerben, vagyis profik is indulhattak. 12 csapat indult. A fiatalabbik csapatunk a mezőny második felében végzett, de az idősebbek úgy lettek 4.-ek, hogy csak két labdával (ponttal) maradtak le a dobogóról.
A második verseny szept 24-25-én volt a Kispesti Uszoda kertjében, a Fővárosi Középiskolás Strandröplabda Verseny. A vegyes 4-es kategóriában (2 fiú + 2 leány), 12 csapatból, nyílt rendszerben, ismét csak hajszálnyi különbséggel, a 4. helyet szereztük meg.
 
Gratulálok minden játékosomnak!
Szirmai József
edző
 
A képre kattintva további képek jelennek meg...
 
Márton napi felhívás 2013.11.11.
2013. október 22. kedd, 10:56

 
Gólyanap 2013
2013. október 22. kedd, 10:50
Ha valaki, aki ismeri a DNG-s hétköznapokat betoppant hozzánk október 17-én, nem tudta nem észrevenni, hogy ez a nap más, mint a többi... Aznap volt a gólyabál... Két túlélő beszámolóját olvashatjátok:
 
"Végre elérkezett a várva-várt nap, október 17-e. Minden gólya számára fontos volt ez a nap, mert tudtuk, „hivatalosan” is DNG-s diákká válunk. A hagyományokat folytatva, idén is minden gólya már hetekkel ezelőtt kapott egy békát. A békák feladata volt, hogy a gólyáikat „beavassák”, azaz, hogy különböző vicces szívtatásokkal lássák el őket. Pl.: autót kellett mosnunk, táncolni/énekelni a folyosón és természetesen egy általuk meghatározott jelmezben jöttünk aznap iskolába.
Már reggel hétkor a tornateremnél gyülekeztünk és ezzel kezdetét vette a szívtatásokkal teli gólyanap. A tornatanárok szerepét átvették a békák és a 9.évfolyamnak egy igen kemény tornaórát tartottak. Fekvőtámaszok, felülések, guggolások sora és végtelen hosszúnak tűnő futás vette kezdetét. A békáink által előírt feladatokat pedig az első három szünetben kellett elvégeznünk, ezek után a szívtatásokért „köszönetképpen” egy Schultütével, azaz egy nagy csomag csokival és édességgel ajándékoztuk meg őket. A tanítás után volt egy kis időnk kipihenni a délelőtt fáradalmait, de három órakor kezdetét vette a gólyabál.
Mind a négy osztály bemutatta a hetek óta gyakorolt műsorát, aminek a témája az volt, hogy a Bosszúállók című film szereplőivel különböző megadott helyszínen és korban játszódó történetet kellett kitalálnunk. A produkciók között még egyéb versenyszámokban is megmérettettük magunkat. Az összpontszám alapján, szoros versenyben végül a 9.NB osztály győzedelmeskedett. Gratulálunk nekik! A nap a fergeteges gólyabulival zárult, ahol megünnepelhettük, hogy végre teljes értékű DNG-sek lettünk. Mindenki nagyon jól érezte magát és egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk. Nagyon köszönjük a szervezést a tanárainknak, békáinknak!:)"
 
Kovács Kata, Dömötör-Nagy Dóra, 9.ND
 
 
Tökvájó verseny - szavazás
2013. október 21. hétfő, 09:51

Figyelem, elkészültek a tökvájó versenyre benevezett tökremekek. Nehogy kifogyjon tollatok, idén itt a honlapon adhatjátok le szavazataitokat! Szavazzatok itt...

 
Felhívás Kerületünk Könyv Királya zsűrizésre
2013. október 21. hétfő, 09:05
Ha 14 és 18 éves kor között vagy, és szeretnéd a legfrissebb ifjúsági regényeket olvasni, nincs más dolgod, mint jelentkezni a Kerületünk Könyv Királya programra, hogy te is a könyves zsűri tagja lehessél. Most a Te szavad is számít, hiszen a diákzsűri szavazata alapján derül ki, melyik könyv Kerületünk Könyv Királya!
 
 
 
Ismét győztünk a fáklyás váltófutáson!
2013. október 17. csütörtök, 10:30
2013.október 16-án iskolánk 4.-szer vett részt az 56’-os forradalom emlékére megrendezett fáklyás váltófutáson. Csapatunk az első évben elért 2. helyezés után a következő három év első helyezésével kiharcolta, hogy végleg nálunk maradjon a vándorkupa.
Gratulálunk a csapatnak a sikerhez!
Csapatunk tagjai voltak:, Mekker Attila (11.B) - 3 győzelem, Barabás Richárd (11.A) - 3 győzelem, Nagy Balázs (9.B) - 1 győzelem, Nádas Bence (11.A) - 2 győzelem, Schuszter Antal (9.D) - 2 győzelem, Szabó Bálint (13.B) - 3 győzelem, Réthy Örs (12.A) - 1 győzelem
 
Glöckl Szvetlána képviselte iskolánkat és Magyarországot a "Jugend debattiert" nemzetközi döntőjében!
2013. október 17. csütörtök, 07:00

2013. október 17-én a European Youth Centre Budapestben került megrendezésre a "Jugend debattiert" vitaverseny nemzetközi döntőjének első fordulójára. Szvetinek (13.B) - a bajai Krizsán Dániellel együtt - lett, észt, litván, orosz, lengyel és cseh versenyzőkkel kellett megmérkőznie a következő témákban: "A szervek kivétele csak kifejezett tiltakozás esetén legyen-e tilos?", illetve „Részesüljenek-e a „Whistleblowerek” különleges törvényi védelemben?”

A képre kattintva további képek jelennek meg...
 
Szveti egy kevésbé jól sikerült első kör után egy sokkal magabiztosabb második kört produkált, de a sok jó vitapartner között sajnos ez nem volt elég, hogy a középdöntőbe jusson. Már eddig is szuper teljesítmény volt, eddig senkinek nem sikerült a DNG-ből idáig jutnia! Csak gratulálni tudunk! Krizsán Daninak szorítunk a további fordulókhoz, iskolánk jövőbeli vitabajnokait pedig csak biztatni tudjuk: jövőre is lesz "Jugend debattiert", nemsokára indulnak az iskolai fordulók:))!
 
<< Első < Előző 61 62 63 64 65 66 67 Következő > Utolsó >>

64. oldal / 67