Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Továbbtanulási irányok 2014
2014. szeptember 03. szerda, 09:34

 
Tanévnyitó 2014/15
2014. augusztus 31. vasárnap, 12:31
A szeptember 1-én, 8 órakor kezdődő évnyitó ünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette a 2014/15-ös tanév. Gólyáink - hagyományőrző gólyatáborunkben elsajátított és az évnyitó keretében bemutatott - táncos-énekes produkciója megadta a színvonalat és a derűs alaphangot az új tanévhez.
A nap folyamán minden osztály átveheti/ átvehette többek között új tankönyveit, órarendjét, az osztályfőnöki órákon pedig megtudhatta a legfontosabb év eleji tudnivalókat. Kitartás, már csak 286 nap és újra nyári szünet...!wink

Tápai Ildikó igazgatónő évnyitó beszédével kívánunk mindenkinek eredményes tanévet! 

Liebe Schüler, liebe Eltern, liebe Kollegen, sehr geehrte Gäste,
ich begrüße Sie recht herzlich zur traditionellen Eröffnungsfeier des neuen Schuljahres, welche  schon die 25. seit der Eröffnung unserer Institution ist.
Vor 25 Jahren verwirklichte sich der Traum des Ungarndeutschtums in und um Budapest: die Eröffnung eines deutschen Nationalitätengymnasiums, wofür lange Zeit gekämpft und gearbeitet wurde. Wir alle sind dem damaligen Schulleiter, Herrn Dr. Stefan Schäffer und dem Lehrerkollegium der Gründerzeit dankbar für ihr Schaffen. 25 Jahre sind eine lange Zeit. Vieles hat sich geändert - neue Schüler werden nach dem neuen Lehrplan unterrichtet, Bildungsgesetze und Schulträger wurden gewechselt. Die Schule besteht, so stark, wie immer, eine Insel des Friedens im weiten Großstadtmeer. Wir arbeiten, lernen, tanzen, lachen, singen und weinen zusammen. Wir sind eine Gemeinschaft, ein Zusammensein in gegenseitiger Verbundenheit im Lernprozess, eine Gruppe von Personen, die durch die gemeinsamen Ziele - das Erleben und die Weitergabe des ungarndeutschen Kulturgutes – miteinander verbunden sind. Wir haben eine gemeinsame Geschichte und eine gemeinsame Verantwortung zum Erhalten unserer Gemeinschaft und unserer Werte.
Unseren neuen Schülern wünsche ich, dass sie durch ihre fleißige Arbeit bald Mitglied dieser Gemeinschaft werden und unsere Traditionen und Werte – so wie ihre  Vorgängergenerationen - würdig weiterführen. Vorbilder werden sie in großer Zahl finden: am Ende des vorigen Schuljahres nahmen 11 Schüler und Schülerinnen ein ausgezeichnetes Abiturzeugnis entgegen, weiterhin erhielten 28 Schüler ein ausgezeichnetes Jahreszeugnis.
44 Schüler konnten  erfolgreich ihre DSD-Prüfung abgelegen.
Und nun möchte ich unseren neuen Mitarbeiter und unsere neuen Klassenleiter vorstellen. Herr László Repcsák ist der neue Systembetreuer unserer Institution. Die neuen Klassenleiter in den Klassen 9NA, 9NB, 9NC und 9ND sind: Frau Erika Guoth-Fridrich, Frau Krisztina Kárpáti-Simon, Herr Róbert Galambos, Frau Éva Krausz.
Kedves Diákok, kedves Szülők, kedves Kollégák, kedves Vendégeink!
25 év hosszú idő, nem csak egy ember, hanem egy intézmény életében is. Huszonötödik tanévünkre készülve idézzük fel magunkban közös történetünket. Adózzunk hálával az előttünk járó generációknak és legyünk méltó folytatói munkájuknak. Értékeink megőrzése mindannyiunk közös felelőssége, amelybe most új tanulóink is bekapcsolódnak. Kívánom, hogy munkájukkal sikeresen járuljanak hozzá a közös műhöz, és közben találják meg a saját útjukat is. Novalist idézve: „Csak az istenek pihennek, nékik jut az élvezet, s tettek adnak életünknek gyönyörködni lényeget.” Úgy gondolom a tettek általi gyönyörködésre bőven nyílt lehetőség a gólyatáborban. A lendület megvan, most már csak folytatni kell.
Kedves Diákok, kedves Szülők, kedves Kollégák! Mindannyiunknak lendületes és vidám munkát, sikeres 25. évfordulót kívánok. Ezzel a 2014/2015-ös tanévet megnyitom.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2014
2014. augusztus 31. vasárnap, 13:29
Augusztus 25-28. között idén is nagy sikerrel zajlott le Tarjánban iskolánk hagyományőrző gólyatábora. Köszönjük a Német Belügyminisztérium és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatását!

Az élményekből  az alábbi  linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
DNG-videóklip... Gyere, csináljuk együtt!
2014. augusztus 29. péntek, 07:15

Ne felejtsétek, szeptember 1-én (hétfőn) 8.00-kor kezdődik az évnyitó...smiley

és valószínűleg (a szokásoknak megfelelően) újra felcsendül a DNG-dal is... S hogy ne csak hang legyen, hanem kép is, ismét közzétesszük Nádas Barbara (tavaly végzett diákunk) kezdeményezését: csináljunk együtt egy videóklipet a DNG-dalhoz! Várunk minden érdeklődő régi, jelenlegi és "egészen új" diákunkat a csapatba! Ne gondolkodj, jelentkezz ! Ha még habozol és "csak" kérdésed van, akkor is keresd nyugodtan Barbit (elérhetősége a plakáton)!

 

 
Érettségi eredmények 2014
2014. augusztus 25. hétfő, 11:25

 
A 2013/14-es tanévet lezártuk!
2014. június 24. kedd, 11:31
Június 26-án, a hivatalos tanévzáró keretében megemlékeztünk iskolánk kiválóságairól. Öröm volt látni, hogy sok - tanulmányokban, aktivitásban, sportban kitűnő - diákunk vehetett át elismerésként okleveleket, nyelvdiplomát, könyvjutalmat, érmet vagy kupát. (Az eredmények menüpontban megtekinthető kitüntetettek névsora.)
Szívből gratulálunk a kitüntetetteknek, minden tanárunknak és diákunknak jó regenerálódást kívánunk a szünetre! 

FONTOS INFORMÁCIÓK!

A javítóvizsgák időpontja: augusztus 26-án, 9h-tól 
Az osztályozó vizsgák időpontja: augusztus 25-28 között

A szünet ideje alatt az ügyeleti rend a következő beosztás szerint alakul:

Ügyeleti nap

Ügyelet időtartama

Felügyeletet ellátja

   július 4-ig

  8 - 16h

   Iskolavezetés + titkárság

   július 16.

  9 - 13h

   Varsányi Krisztina + Blokkerné Majzik Edit

   július 30.

  9 - 13h

   Lipták Tünde + Bartáné Vass Angéla

   augusztus 13.

  9 - 13h

   Tápai Ildikó + Bartáné Vass Angéla

   augusztus 18-tól

  8 - 16h

   Iskolavezetés + titkárság

 
 
 
Nádas Bence a felnőttek között is világbajnok
2014. augusztus 11. hétfő, 15:00

Nádas Bence, iskolánk 11.A osztályos tanulója, aki a szegedi junior VB-n megnyerte a (18 éves) férfi kajak egyesek versenyét, Moszkvában a felnőttek VB-jén is debütálhatott. Nem is akár hogy sikerült az antré: Bence kajak négyes-váltóban leakasztotta az aranyat. Bomba teljesítmény! A 18 évesen kétszeres világbajnok Bence előtt csak kalapot emelni tudunk! A következő legenda bejelentkezett... 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 

A váltóról készült videó az alábbi linkre kattintva (3.46.54-től) tekinthető meg...

Bencével a Digi TV-ben készült interjú ide kattintva tekinthető meg...

A moszkvai vb utáni szöveges interjú ide kattintva olvasható...

 

 
Diákjaink sikerei a csepeli német táncegyüttessel
2014. augusztus 06. szerda, 08:29

A Lászlóné Balázsovits Magdolna vezette Csepeli Német Nemzetiségi Ifjúsági Táncegyüttes évek óta szoros együttműködésben van iskolánkkal: számos diákunk tagja a csoportnak, vesz részt nemcsak a próbákon, de a fellépéseken is a világ minden táján. A tánccsoport - a Lustige Musikanten zenekar kíséretében - idén nyáron is több külföldi fellépésen szerepelt Horvátországban (Adriatica Folk Fest) és Lengyelországban (51. Europeade), ahol nagy sikerrel népszerűsítettük a német nemzetiségi kultúrát.

Szívből örülünk, hogy diákjaink ilyen hasznos és színvonalas hobbyval töltik szabadididejüket, Magdi néninek (aki nagy örömünkre iskolánk tánctanára is egyben) pedig köszönjük áldozatos munkáját! További sok sikert és szép élményeket!

A képre kattintva további képek tekinthetők meg

 
Nádas Bence junior világbajnok!
2014. július 20. vasárnap, 14:15
Nádas Bence, iskolánk 11.A osztályos tanulója, az újpest versenyzője, a szegedi junior VB-n megnyerte a (18 éves) férfi kajak egyesek versenyét.smileysmileysmiley Méghozzá nem kis izgalmak árán. Bence szinte hajszál pontosan egyszerre ért be a célba lett riválisával. Végül edzőjétől, Hűvös Viktortól tudta meg a hírt: 4.8 centiméterrel utasította maga mögé az ezüstérmes lett versenyzőt. „Hihetetlen érzés volt. Az egyik pillanatban még úgy éreztem, elúszott az arany, a másikban pedig kitört belőlem minden. Annyira boldog vagyok, ez életem első világversenye, és győzni tudtam! Viktorral tavaly ősz óta dolgozunk együtt, nagyon jó hatással van rám, neki köszönhetem, hogy itt vagyok, nyertem és neki köszönhetem azt is, hogy váltóban kijutottam a moszkvai felnőtt világbajnokságra” – lelkendezett Bence, akit hosszan ünnepelt a közönség.
 
 
Délután a K4 1000 méterének döntőjében Gergely Olivérrel, Koleszár Mátyással és Németh Máté Viktorral evezett egy hajóban és értek negyedikként célba.
Bencének szívből gratulálunk, együtt örülünk vele és nagyon-nagyon büszkék vagyunk rá! Kitartást és további sikereket a moszkvai felnőtt VB-hez!

Az alábbi linkre kattintva videón is megtekinthető Bence győzelme...

 
Klip a DNG-dalhoz!
2014. június 25. szerda, 21:27

Évzáró ünnepségünkön Nádas Barbara (13.B) utoljára énekelte a DNG-dalt. Barbi kezdeményezésére szeptemberben egy klip elkészítését tervezzük, melyhez várjuk az önkénteseket. Ha bárki kedvet érez, hogy akár forgatókönyvíróként, rendezőként, táncosként, operatőrként, vagy segítőként részt venne a csapatban, ne gondolkodjon sokat, jelentkezzen Barbinál, hogy a nyári szünet után, ötletekkel és energiával telve elindíthassuk a projektet!

A linkre kattintva meghallgatható a DNG-dal.

 

 

 
"2013/14 Jó tanuló, jó sportolója": Szabó Bálint (13.B)
2014. július 01. kedd, 20:00

A 2013/14-es tanévben egy végzős tanuló, Szabó Bálint (13.B) nyerte iskolánk "Jó tanuló, jó sportolója" címét.

Bálint a sulikupák oszlopos tagja, osztálya húzó embere, szabadidejében sziklát mászik, néptáncol, úgy mellékesen pedig wink kitűnő érettségi bizonyítvánnyal búcsúzott a DNG-től... 

Teljesítményéhez szívből gratulálunk, további szép eredményeket kívánunk minden téren!

 

 
Sulikupa-győztes 2013/14
2014. június 27. péntek, 09:51

Az osztályok között egész évben zajló sportverseny-sorozaton, az ún. "Sulikupán" 2013/14-ben a 9.B/9.D osztály bizonyult a legjobbnak! Szívből gratulálunk!

 

 
Új sulikupa-serleget kaptunk adományba
2014. június 27. péntek, 14:00
Baranyai Ildikó, iskolánk (immár nyugdíjas) testnevelőtanára - a lenti kísérőlevéllel - gyönyörű serleget adományozott a régi (immár kissé kopott) kupa helyébe. Köszönjük a nagyvonalú felajánlást, reméljük sok-sok éven át motiválja diákjainkat testmozgásra és sportszerű küzdelemre!
 
Liebe Schülerinnen und Schüler!
 
Damals, im Jahre 1990, als diese Schule gegründet wurde, mussten wir auch die Grundlage eines Sportwettkampfsystems ausarbeiten. So wurde das Freizeitsport-Massensportsystem für den Schulpokal gegründet, wo Schüler, Schülerinnen, Lehrer, Lehrerinnen in verschiedenen Sportarten mit- und gegeneinander kämpfen.
Natürlich haben sich die Regeln des Wettkampfsystems beim Schulpokal mit den Jahren viel geändert.
Zum ersten Mal wurde der Pokal den Siegern im Schuljahr 1993/94 überreicht.
Damals konnten wir wegen unserer finanziellen Möglichkeiten nur einen kleinen, einfachen  Pokal kaufen.
Jetzt, anlässlich des 20-sten Jubiläums, möchte ich euch einen größeren, prächtigen Pokal spenden, und wünsche euch viele aufregende, freundschaftliche und faire Spiele zusammen mit euren Lehrern.
Weiterhin wünsche ich viel Glück und viel Erfolg in eurem Privatleben!
Vergesst nicht: Sport macht  frisch, fit und gesund!!!
 
Mit herzlichen Grüßen
Ildikó Baranyai
die ehemalige Sportlehrerin des Gymnasiums
 
 
 
Tanáraink Törökországban jártak "Zöld úton, két keréken"
2014. június 25. szerda, 20:31
A „Zöld úton, két keréken” uniós projekt utolsó előtti eseményére a törökországi Izmirben került sor. Ide, mint a többi külföldi partner intézményből, gimnáziumunkból is csak tanárok utaztak. Az iskolánkat Dézsi Mariann és Kertész Gábor képviselte.
A partnerek első ázsiai találkozóját 2014.május 13-19 között rendezték Izmirben, Törökország harmadik legnagyobb városában, amely Isztambul után a második legnagyobb kikötő. A projekttalálkozó során megismertük a majd négymilliós lakosságú Izmir pálmafákkal szegélyezett tengerparti kerékpárútját, a környék néhány idegenforgalmi nevezetességét (Mária kegyhely, Efesos, a cesmei vár).
Mivel mi, a résztvevő tanárok már jó ismerősökként köszöntöttük egymást, így sort kerítettünk tartalmas beszélgetésekre is, melynek fő témái az iskolák, iskolarendszerek, és aktuálisan a kimeneti vizsgák voltak. Megosztottuk tapasztalatainkat a kultúrák és a kerékpáros kultúrák, a közlekedés és tömegközlekedés közti különbségekről, hasonlóságokról.
Külön élmény volt számunkra, hogy tengerparti fürdőzésre is lehetőségünk nyílt.
(Dézsi Mariann, Kertész Gábor)
A képre kattintva további képek tekinthetők meg
 
Az angol műfordító verseny (2014) eredménye
2014. június 24. kedd, 07:26

Az angol műfordító versenyre beérkezett 4 pályamű közül a bírálók kettőt tartottak díjazásra érdemesnek. A két díjazott: Krázsik Fanni (13.B) és Pintér Noel (12.A).

A linkre kattintva megtekinthető a két pályamű.

Gratulálunk nekik, könyvjutalmukat a tanévzáró ünnepségen vehetik át!

 

 
Ökrös Kristóf karate sikerei
2014. június 17. kedd, 06:17
Ökrös Kristóf, iskolánk 11.B osztályos tanulója a közelmúltban két karateversenyen is érmet szerzett.
A háromnapos Sosai Memorial Weekend (az alapító halálának 20. évfordulójan tartott megemlékezés hétvége 2014. április 25-27.) keretében rendezett nemzetközi versenyen (8 meghívott országból Szerbia és Szlovákia tudott eljönni) Fiú Junior Nehézsúly kategóriában 1. helyezést ért el.
Május 17-én pedig a Várnában megrendezésre kerülő 8. Junior Európabajnokságon Boys 16-17 +80 kg kategóriában a dobogó harmadik fokára állhatott.
Kristófnak szívből gratulálunk a nagyszerű eredményhez, további sikereket és jó pihenést kívánunk a szünetre!

 

 

 
<< Első < Előző 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Következő > Utolsó >>

51. oldal / 63