Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Christkindlspiel Újhartyánban aktív DNG-s közreműködéssel
2014. december 08. hétfő, 11:25
Örömmel adunk hírt a Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Körének legutóbbi projektjéről, melynek keretében egy Chistkindlspielt vittek színpadra. Bár újhartyáni programról van szó mégis elég magas volt az egy négyzetméterre jutó DNG-sek száma, mivel a sváb hagyományőrző egyesület tagjainak jelentős része iskolánk jelenlegi vagy volt tanulója...
 
„Célunk az volt, hogy közel 100 év után Újhartyánban ismét legyen német nyelvű betlehemes játék. Ennek alapját iskolánk (a Budapest XX. kerületi Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium) 2013-as karácsonyi műsorából merítettük. A zenés műsor komoly előkészületeket igényelt, már hetek óta minden pénteken próbáltunk. Végül - mint ahogyan a siker és visszajelzések mutatják - megérte fáradozásunk: az igényes énekes zenés (Tarjából és Zsámbékról származó) Chriskindlspiel, nagy sikert aratott december 7-én városunk 2. adventi gyertyagyújtóján.
Köszönetünk természetesen minden résztvevőnek jár, de külön meg szeretnénk említeni a DNG-és diákokat: Serfel Kincső 9NB, Szolnoki Vivien 9NB, Babocsay Csenge 12.B, Majeczki Martin 12.B, valamint Nádas Barbara és Radóczy Károly már elballagott tanulókat.
Nagyon nagy élményt jelentett mindannyiunk számára a német Christkindlspiel és külön öröm, hogy dec. 22-én és 23-án Újhartyán utcáit járva és a házakba betérve még több családhoz elvihetjük a "karácsony szellemét".”

Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Köre elnökség

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Pest megyei nemzetiségi ösztöndíj eredmények 2014/15
2014. december 05. péntek, 10:17

Örömmel vehettük tudomásul, hogy - a Pest Megyei Német Önkormányzat jóvoltából - iskolánkból idén (a várt négy helyett) öt tanuló nyerte el a Pest Megyei Nemzetiségi Ösztöndíjat, név szerint: Schenk Zsófia hernádi (13.B), Wágner Enikő Loretta szigetszentmiklósi (12.A), Knapp Mercédesz (10.BD) dunaharaszti, Feigl Zsófia (10.BD) szigetszentmártoni és Finszter Zófia (10.BD) szigetújfalusi tanulók. Az ösztöndíjban részesülés alapfeltétele volt az aktív nemzetiségi tevékenység, a legalább 4-es tanulmányi átlag, illetve az osztályfőnök és az igazgató ajánlása. 
Köszönjük a Pest Megyei Német Önkormányzatnak, hogy az idei tanévben is támogatták diákjainkat!
Mind az öt tanulónknak szívből gratulálunk, további eredményes tanulmányokat és aktív nemzetiségi tevékenységet kívánunk!
 
 
"Giga"-ösztöndíjlehetőség a DAAD-tól – 2015
2014. december 05. péntek, 10:01
   
 
Továbbtanulás
Németországban? 
 
 
   
Végzősök, figyelem! Kiírták a 2015-es DAAD-ösztöndíjat!
Ez a kiemelkedően tehetséges diákok felsőoktatási tanulmányait  támogatja és finanszírozza valamelyik szabadon választott németországi egyetemen vagy főiskolán. A pályázati feltételek szigorúak, sok adminisztrációval és beadandó dokumentummal, sikeres pályázat esetén viszont a teljes tanulmányaidat finanszírozzák (=Vollstipendium)!
Néhány alapvető feltétel, vagyis akkor van esélyed, ha
  • tanulmányi eredményeidet tekintve - a végzős évfolyam legjobb 10%-ához tartozol, illetve végig kiemelkedően jó (kitűnő, vagy majdnem kitűnő) eredményeid voltak.  
  • nem vagy német, vagy kettős állampolgár, a szűk családodban nem német a használt nyelv.
  • konkrétan tudod, hogy milyen szakirányra (lehetőleg azt is, hogy melyik egyetemen belül) szeretnél továbbtanulni.
  • elszánt és elkötelezett vagy a választott szakirányt és céljaidat illetően.
A pályázati kiírásban szereplő feltételek sokkal részletesebbek, ezeknek a mellékletekben tudsz utánaolvasni.
A pályázat benyújtásához igazgatói, illetve több tanári ajánlás szükséges, és csak az iskola támogatásával nyújtható be. Mivel a pályázat hatalmas adminisztrációs munkával jár, a beadási határidő viszont szűk, ezért az iskolán belüli beadáshoz (mellyel jelzed, hogy elolvastad és vállalod feltételeket és szeretnél pályázni), elegendő csak két (ajánlást író) tanár nevét illetve gy dokumentumot beadni, egy ca. 700 - 1000 szavas esszét, melybe beleszövöd az életrajzodat, a meghatározó tapasztalataidat, illetve meggyőzően megindokolod, hogy miért szeretnél Németországban az adott szakon/ intézményben tanulni, milyen jövőbeli céljaid vannak a szakmában stb.
Az esszék iskolán belüli beadási határideje: 2014. december 18. (csütörtök) (105-ös szoba).
Amennyiben az iskola támogatja pályázatodat, még a téli szünet előtt értesít, hogy össze tudd állítani a beküldendő pályázathoz szükséges dokumentumokat (űrlapok, ajánlások, bizonyítványmásolatok, kiválasztott szak részletes bemutatása stb).
Minden további részlet a mellékletekben található! Javasoljuk alapos áttanulmányozásra!
A teljes pályázati dokumentáció összeállítása és iskolai beadási határideje: 2015. január 5. (hétfő).
 
 
 
A németnyelvű matekverseny legjobbjai...
2014. december 02. kedd, 10:50
Évfolyam 9:
 
1.
Dömötör-Nagy Dóra
69 Pont
2.
Varga Norbert
64 Pont
3.
Börcs Dóra
61 Pont
Évfolyam 10:
1.
Perecz Laura
45 Pont
2.
Nagy Balázs Norbert
42 Pont
3.
Finszter Zsófia
37 Pont
Évfolyam 11:
1.
Schifler Anna
41 Pont
2.
Dörner Csenge
40 Pont
3.
Barabási Richárd
37 Pont
 Évfolyam 12:
1.
Kaltenecker Miklós
68 Pont
2.
Medvenics Dorina
46 Pont
3.
Szűcs Angéla
44 Pont
 
Szép munka! Gratulálunk mindenkinek!!!

 

 
Az MTA Nyelvtudományi Intézetében jártunk
2014. november 20. csütörtök, 13:08
2014. november 19-én Sziklainé Leposa Márta tanárnő vezetésével ellátogattunk a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet Többnyelvűségi Kutatóközpontjának Nyílt Napjára, ahol számos érdekes foglalkozás várt bennünket. Először egy előadást hallgattunk meg, ami az otthonról hozott nyelvről és az iskolai nyelvről szólt. Érzékenyítő feladatokat oldhattunk meg a siket közösség mindennapjainak jobb megismerésére, így pl. játékos feladatokon keresztül ismerhettük meg egyes szavak jelnyelvi jelentését, valamint megtanultuk saját nevünket eljelelni. Ismerkedhettünk a cigány nyelvvel, behatóbban tanulmányozhattuk a számunkra cseppet sem ismeretlen magyarországi német nyelvjárásokat, vagy éppen a nyelvrokon finn nyelvet. Utóbbit boncolgató workshopon pl. finn és magyar szavakat kellett összepárosítanunk, "kódoló táblák" segítségével kérdésekre válaszolnunk. Összességében nagyon érdekes benyomásokat és inspirációkat szereztünk, és még ajándék reklámanyagot is kaptunk útravalóul...:)  Nagyon közvetlenek és kedvesek voltak velünk. Ha lehetőségünk nyílna, szívesen vennénk részt hasonló jellegű előadásokon, ahol meg több élethelyzetet megismerhetnénk. 
 
Kovalik Niki, Welsch Lilla, Megyes Krisztina és a többiek:) beszámolója alapján...

A képre kattintva további fotók jelennek meg...

 

 
Viseletek Napja 2014
2014. november 27. csütörtök, 07:46

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...

 
Színházlátogatás Budapest Főváros jóvoltából
2014. november 26. szerda, 07:42

Csalóka szivárvány

Iskolánk tanulói - Budapest Főváros az „Iskolakapun Kívüli Tevékenység” programsorozat keretében szervezett „Színházi Esték” program jóvoltából - lehetőséget kaptak egy november 20-i színházlátogatásra a József Attila Színházba.
Mindenki nagyon várta már az estét, hiszen ki ne szeretné a színházat? Szinte mi is a történetben élünk, mindent látunk; tudjuk, mit éreznek a szereplők, és belegondolunk: ha ez a való élet lenne, ugyanúgy észrevennénk, mit jelent az az apró mosoly, ami a színházban akár az egész előadást meghatározhatja? Ebben az esetben pedig nem csak az előadást, hanem az utazást, a két felvonás közötti szünetet, sőt, még a várakozást is élveztük, mert ezt az időt évfolyamtársainkkal, barátainkkal tölthettük.
Már a nézőtéren ültünk, kezdésre várva. Kihunytak a fények, és feszült figyelemmel a Czintos Bálintot alakító Rékasi Károlyra meredtünk. A darab főszereplője, Czintos Bálint a gimnázium elvégzése után nem tanult tovább. Felesége meghalt, de van egy fia, Kálmán. Czintos földesúr. Jól megy a sora, mégis van valami, amit nagyon hiányol: a tudás. Meglátogatja régi barátja, Kund Ottó, aki viszont tovább tanult, és bölcselő lett. Hamarosan tragikus dolog történik. Ottó öngyilkos lesz, hogy újjászülessen a szivárványon túl. Így a gazdának lehetősége nyílik egy művelt ember személyazonosságával élni és tanulni. Fiát meg akarja óvni attól a hibától, amit valaha ő maga is elkövetett. Kálmán ugyanis, félbehagyva tanulmányait, meg akar házasodni. Ezért az apa Kund Ottóként feleségül veszi fia menyasszonyát, de ahogy múlik az idő, tudásszomja egyre csak nő, és ebbe szinte már beleőrül. A történet végén, barátjához hasonlóan, a folyóba akarja vetni magát. A család utána rohan, de a nézők nem tudhatják pontosan, hogy mi történik. Talán sikerül megakadályozni…
Nekem nagyon tetszett az előadás, bár jobban szeretem a boldog befejezéseket. A színészek játéka is remek volt.
Egy újabb izgalmas napot éltünk át együtt, és remélem, sok ilyen lesz még!

Pál Rebeka 9NA

 
Lezajlott a 2014-es Országos Diákparlament!
2014. november 24. hétfő, 07:17
DÖK-Elnökünk, Majeczki Martin regionális küldöttként részt vett az Országos Diákparlament ülésén. Élményeiről, tapasztalatairól a következőkben olvashatunk:

November 21-től 23-ig lehetőségem volt eltölteni egy tartalmas és élményekben gazdag hétvégét Székesfehérváron. Az Országos Diákparlamentet 3 évente rendezik meg. Az ország 19 megyében és Budapest 3 régiójában rendezték meg a regionális fordulókat, végül közel 300 diák vett részt az eseménysorozaton. Kellemes meglepetésként ért, hogy korosztályomból mennyien érdeklődének a diákságot érintő oktatási kérdések iránt és mennyien elmondták észrevételeiket és ötleteiket a (közoktatási és felsőoktatási) fórumokon.  Másnap különböző témájú szekcióban oszthattuk meg tapasztalatainkat egymással. Én a csapatépítő szekciót választottam. Remélem, hogy az itt szerzett ismerteket az itthoni DÖK-ben is kamatoztathatom. A téma mellett itt gyűjtöttük össze azokat a javaslatainkat, melyet a szerkesztő bizottság végül 42 pontban foglalt össze, melyek a linkre kattintva tekinthetők meg.... Másnap a megszavazott felvetéseinket átnyújtottuk Czunyiné Dr. Bertalan Judit közoktatásért felelős államtitkárnak, aki beszédében már helyben reflektált is több ötletünkre. Fő célkitűzésem a közétkeztetés minőségének és mennyiségének javítása volt. Boldogan mondhatom, hogy Államtitkár asszony erre területre külön kitért, és arról biztosított bennünket,hogy hamarosan lesz érdemi előrelépés az ügyben.
Nagy sikerként könyvelem el, hogy több javaslatom (teljes egészében vagy a bizottság általél átalakított formában) belekerült a végleges javaslatlistába:
"19. Javasoljuk, hogy a közétkeztetés, az iskolai és a kollégiumi költségkeret radikálisan emeljék meg, a közétkeztetési normatívát pedig életkornak megfelelően differenciálják.
20. Kérjük a közétkeztetés minőségének javítását.
22. Az iskolai étkezést végző cég kiválasztásában, annak szolgáltatásával kapcsolatban a diákönkormányzatoknak legyen egyetértési joga.
23. Szorgalmazzuk a köznevelési intézmények állagmegóvását, infrastrukturális fejlesztését és taneszközzel történő ellátását.
25. Felkérjük az intézményfenntartókat, a helyi önkormányzatokat és a sportlétesítmények működtetőit, hogy a mindennapos testnevelés érdekében alakítsanak ki együttműködést.
36. Támogatjuk a duális képzés kiterjesztését a felsőoktatásra is.
42. Emeljék a közoktatási intézmények számára biztosított internet sávszélességet és biztosítsanak a diákok számára wi-fi hozzáférést."
Ezeken kívül még számos lényeges, a diákságot érintő kérdésben foglaltunk állást a parlament során.
Köszönöm nektek, hogy delegáltatok a Diákparlamentre és természetesen az Emberi Erőforrások Minisztériumának továbbá Székesfehérvár Megyei Jogú Városának, akik feltételeket biztosították ahhoz, hogy egy ilyen sikeres hétvégét zárhatott a magyar diákság.

Majeczki Martin (DÖK-Elnök, 12.B)

 
Viseletek Napja 2014. november 26.
2014. november 21. péntek, 07:45

 
DSD próbavizsga 2014
2014. november 19. szerda, 20:45
A 12. évfolyam három bátor jelentkezőjének - név szerint Kalácska Dominikának, Szabó Juditnak és Wágner Lorettának - köszönhetően november 19-én három jól sikerült DSD próbavizsgát láthattak iskolánk végzősei. A bemutatóvizsga célja egyrészt az volt, hogy 13.-osainknak bepillantást nyújtson a vizsga menetébe, ezzel is segítve a felkészülést, másrészt pedig segített egységesíteni a vizsgáztatók elvárásait, értékelését és vizsgáztatói magatartását. Mindenki számára nagyon tanulságos volt a három bemutató, reméljük ezek után még több jól sikerült vizsgát fogunk látni. Még egyszer köszönet a három 12.-esnek és felkészítő tanáraiknak, a végzősöknek pedig nagy kalappal :)) az éles vizsgákhoz! 

 

 
IKSZ-elj a Mikulásgyárnál!
2014. november 18. kedd, 11:37
Segítenél a Magyar Vöröskeresztnek karácsonyi ajándékot gyűjteni a rászorulóknak?
Megteheted az IKSZ keretein belül december 5. és 16. között.
Gyere el a tájékoztatóra, ahol a részleteket is megtudhatod.
Tájékoztató időpontja: november 19. (szerda), 14:45-15:00
Tájékoztató helyszíne: ebédlő
 
„A MikulásGyár célja a mélyszegénységben élő nagycsaládok, így rengeteg gyermek segítése, tekintet nélkül arra, hogy ki és miért éhezik. A MikulásGyár hitvallása a humanizmus természetéből fakadó szolidaritás, nem ismer különbséget gyermek és gyermek között,küzd a diszkrimináció ellen és független a mindenkori politikától.”
 
 
 
20 éves a Csepeli Német Nemzetiségi Tánccsoport
2014. november 18. kedd, 07:56
2014. november 15-én iskolánk adott otthont a Csepeli Német Nemzetiségi Tánceggyüttes 20 éves jubileumi ünnepségének. A tánccsoport vezetője, a Csepeli Német Nemzetiségi Önkormányzat Elnöke, Lászlóné Balázsovits Magdolna fényképek, videóbejátszások és persze szebbnél-szebb táncok révén invitálta a közönséget közös emlékezésre. A gyermekcsoport után az ifjúsági csoport a keringők és polkák sorát magyar táncokkal és végül egy báli ruhás keringővel zárta.
A tánccsoport immáron két évtizede nyűgözi le a hazai és turnéi alkalmával a külföldi közönséget. Emellett hatalmas érdeme, hogy a nemzetiségi hagyományokat ilyen formában őrző fiatalok fontos közösségi fóruma. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a tánccsoport igen nagy részét gimnáziumunk tanulói alkotják. A rendezvényen a tánccsoport mellett fellépett iskolánk 10.BD és 12.A osztálya is. Minden táncosnak és szervezőnek gratulálunk a produkciójához, a Csepeli Táncegyüttesnek pedig még sok-sok boldog születésnapot kívánunk!

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...

 
DÖK-gyűlést tartottunk 2014.11.14.
2014. november 17. hétfő, 07:31

 

November 11-én lezajlott iskolánk Márton-Napi rendezvénye, a DÖK pedig már újabb feladataira készül. A linkre kattintve megtekinthető a november 14-i gyűlésük jegyzőkönyve...

 

 
DNG Márkaállás 2014. október
2014. november 13. csütörtök, 19:40
Elkészült a DNG-Márka-Program szeptember-október havi összesítése. 9NB-9ND a toppon! Második a 10.BD! Dobogón a 12.B, de nem sokkal mögötte a 12.A! Mínuszban a 13.B...
A jelenlegi márkaállás a szeptemberi és októberi adminisztrációs ívekre beírt adatok alapján készült.
A Bizottság a beírt adatokat ellenőrizte, ahol tévedést észlelt, a Márka Program Szabályzata, a napló és a matematika szabályai szerint javította.

A Bizottság tippjei az adminisztrátorok és az osztályok felé:

- Nem elég, hogy egy osztály aktív és eredményes, ha nincsenek adminisztrálva az adatok! Ne felejtsetek el odamenni a tanárokhoz sportkörökön, szakkörökön, délutáni rendezvényeken stb. való részvétel után aláíratni az adminisztrációs ívet!
- A program fajtájától függően mindig az illetékes tanárral vagy szervezővel kell aláíratni a szerzett pontot. Nem mindent az osztályfőnök ír alá...
- Csak a Szabályzatban megjelölt kategóriákért lehet Márkát kapni.
- A Program idén indult, tavalyi versenyeredményeket nem tudunk sajnos beszámítani... De a nyelvvizsga illetve az egyesületi tagság visszamenőleg is érvényes.
- Az énekkar és a színjátszó adatait nem kell rögzíteni, mert ott a tanárok vállalták, hogy ők vezetik és eljuttatják a Bizottságnak.
- A csoportfelelősök időben (célszerű rögtön a hónap utolsó napján) adják le az íveket az évfolyamfelelősöknek! .
- Az évfolyamfelelősök legkésőbb minden hó 5-ig adhatják le az összesített íveket, gyűjtsék be azokat időben az osztályfelelősöktől, hogy legyen idő összesíteni!
- Nagy pénzt lehet gyűjteni pl. osztályfellépésekkel, dicséretekkel, úgyhogy hajrá!
 

 

 
Márton-Nap 2014
2014. november 12. szerda, 09:02

A már hagyománnyá vált Márton-Nap idén 3. alkalommal került iskolánkban megrendezésre. A mulatságot szorgos előkészületek előzték meg. Az osztályok részvételével lámpásokat készítettünk és Herzelt sütöttünk. Az este hagyományos lámpás felvonulással indult, sétánkat a Duna-parton tettük meg hangulatos megvilágítással és sváb zenei aláfestéssel. Az iskolába visszatérve felmelegedtünk egy pohár forró tea és egy kis harapnivaló mellett. Magdi néni vezetésével kezdetét vette a táncház, amin mindenki kedvére rophatta. 

Köszönjük minden diáknak és tanárnak a részvételt, a DÖK-nek a szervezést, reméljük, jövőre ismét találkozunk!

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...

 
Drogprevenciós program 2014/15
2014. november 13. csütörtök, 10:11

A rendőrség a fiatalok kábítószer-fogyasztásának megelőzése érdekében a 2014/15-ös tanévtől új szolgáltatással áll a szülők, családok rendelkezésére.

A részletekért katt ide...

 
<< Első < Előző 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Következő > Utolsó >>

51. oldal / 67