Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Szemrevaló 2014
2014. október 12. vasárnap, 16:39

Lassan már hagyománnyá válik, hogy iskolánk több csoportja is részt vesz a Goethe Intézet által szervezett "Szemrevaló" filmfesztiválon.
Ebben az évben is lehetőségünk nyílt válogatni a legújabb német, osztrák, valamint svájci filmek közül. A szórakozáson és vidám jeleneteken kívül a "Szilánkpark" és "Családban marad" című filmek olyan problémákat és szituációkat is tematizáltak, melyek a magyar fiatalok életében is előfordulhatnak, így a diákokat a saját világukról való elmélkedésre is sarkallják. A fotókon a 12.B, 10.B és 10.D osztályok (és Jakus tanárnő:)) láthatók a Művész Moziban.

 
Saarlouis-i partneriskolánk versenyt nyert a közös toleranciaprojekttel
2014. október 10. péntek, 08:24
Saarlouisi partneriskolánk a "2014-es Toleranciaév"-ben folytatott tevékenységükkel, köztük színdarabjukkal, melyet az iskolánkkal közösen vállalt "Sós Kávé" projekt keretében állítottak össze, a (Herbert Quandt-Alapítvány által kiírt) "Kultúrák Trialógusa" versenyen elhozta a fődíjat!
 
Gratulálunk partneriskolánknak, számunkra is büszkeség és nagy öröm!
 
 

 

 
Angol műfordító verseny 2014
2014. október 09. csütörtök, 10:11

Fordítottál már dalszöveget? Vajon önálló életre kelthetők a szavak zene nélkül? Versenyre hívjuk azokat, akik szeretnének megpróbálkozni ezzel a  nehéz feladattal.

Fordítsátok le a legendás Jethro Tull együttes Skating away on the thin ice of the new day című dalának szövegét, amelyet itt találhattok meg. 

A fordítások beadásának határideje 2014. november 28.

További részletekért fordulj angoltanárodhoz!

 

 
Tantestületi továbbképzés (2014): Bátya- Kalocsa- Harta
2014. október 06. hétfő, 13:05
2014. október 3-án tantestületünk egynapos kihelyezett továbbképzésen vett részt. A Bátya - Kalocsa - Harta utat bejárva (köszönet illeti a  Pesterzsébeti Német Nemzetiségi Önkormányzatot, amely a különbuszt biztosította számunkra) nagyon érdekes és tanulságos helyeket kereshettünk föl.
A bátyai paprikafeldolgozó üzem után, Kalocsa város látványosságai következtek, majd Harta (Hartau), a hagyományait őrző nagyközség igen szívélyes vendéglátását élvezhettük. A helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében hiteles és szakértő idegenvezetőkkel tekinthettük meg a gondosan berendezett tájházat, a bútorfestő műhelyt, és a Hagyományőrző Egyesület tagjaival is megismerkedhettünk.

Ezúton is köszönjük a Pesterzsébeti és a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatását a továbbképzés megvalósításához!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Pest Megyei Német Nemzetiségi Tanulmányi és Szociális Ösztöndíj 2014
2014. október 02. csütörtök, 11:57
A Pest Megyei Német Önkormányzat a 2014/15-ös tanévben is tanulmányi és szociális ösztöndíjpályázatot hirdetett 4 fő középiskolai nappali tagozatos német nemzetiségi vagy kétnyelvű programban részt vevő középiskolás diák részére, akiknek állandó lakhelye Pest megyében található.
 
Ösztöndíjban az a tanuló részesíthető:
- akinek érettségit adó középiskolai képzésben előző tanév végi osztályzatainak átlaga legalább 4,0
- aki rendelkezik az osztályfőnök és az igazgató támogató ajánlásával
Előnyben részesül az a pályázó, aki kiemelkedő német nemzetiségi tevékenységet végez állandó lakhelyén, vagy más településen is, és aki esetében a szociális rászorultság nagyobb mértékű.
A pályázathoz benyújtandó: 
- a hiánytalanul kitöltött pályázati adatlap
- tanulmányi eredményt igazoló okmányok másolata
- kiemelkedő német nemzetiségi tevékenységet, (verseny)helyezést igazoló dokumentumok másolata
- egy német nyelvű (A4-es oldal terjedelmű) önéletrajz, mely tartalmazza a pályázó eddigi német nemzetiségi tevékenységét, illetve melyben kifejti, hogy mit jelent számára német nemzetiségűnek lenni
A pályázatok iskolán belüli benyújtási határideje: 
2014. október 13. (hétfő), 105-ös szoba
A pályázati űrlap letölthető innen, illetve személyesen is kérhető a 105-ös szobában.
 
 
 
Beindult a DNG Márka Program
2014. október 02. csütörtök, 09:49

2014. szeptember 24-től a DÖK kezdeményezésére elindult iskolánkban a közösségi aktivitás ösztönzését szolgáló ún. "DNG Márka Program".

A DNG Márka Program (továbbiakban DMP) egy ösztönző és jutalmazó rendszer, melynek keretein belül a gimnázium tanulói tanulmányi idejük alatt (5 év) DNG Márkát (továbbiakban DM) gyűjthetnek, és azokat a programban meghatározott feltételek teljesítésével jutalmakra válthatnak be. Minden további részlet a szabályzatban olvasható...
 

A DNG Márka Program Szabályzata

Csoportonkénti adminisztrációs ív

Havi összesítő Excel-tábla

 

 

 
Lezajlott a "Nyitott kapuk 2014" rendezvényünk
2014. október 01. szerda, 13:06

2014. szeptember 30-án és október 1-én "Nyitott Kapuk"-kal vártuk az iskolánkba látogató érdeklődőket, elsősorban a nálunk továbbtanulni vágyó Nyolcadikosokat. A nagy látogatószámnak köszönhetően idén a torna- és színháztermünkben tartotta meg Tápai Ildikó igazgatónő az általános tájékoztatót, mely után az érdeklődők órákat látogathattak és ismerkedhettek a DNG-s hangulattal.

Az elhangzott tájékoztató egy kivonata az alábbi linkre kattintva olvasható...

A ppt-prezentáció egy kibővített verziója ide kattintva tekinthető meg...

 

 
Implom József Helyesírási Verseny - iskolai forduló
2014. október 01. szerda, 10:07

A 2014. szeptember 25-i Implom József Helyesírási Verseny iskolai fordulóján a következő versenyzők szerezték meg az első három helyet és jutottak tovább a fővárosi fordulóba:

1. hely: Mészáros Henriette (13.B) - 73%

2. hely: Komlódi Eszter (9NB) - 69%

3. hely: Dömötör-Nagy Dóra (9.D) - 67%

A nyerteseknek gratulálunk, sok sikert a következő fordulóra!

 
Nyitott kapuk 2014. szeptember 30 - október 1.
2014. szeptember 03. szerda, 09:52
 

Kedves Nyolcadikosok!

Gimnáziumunk  2014. szeptember 30-án és október 1-én tartja hagyományos nyílt napját!
 
Ha szeretnél részletes, pontos tájékoztatást a képzésről, a felvételi követelményekről és a közösségi életről, gyere el!
 
Reggel 8.00–9.00 között szülői fórumot tartunk az iskola ebédlőjében (vagy tornatermében). Ezt követően, 9.00–12.30 óra között tanórákat látogathatsz, így ismerkedhetsz leendő tanáraiddal, diáktársaiddal!
Az ebédszünetet követően, ha még bírod szusszal videofilmen ismerkedhetsz rendezvényeink hangulatával!
Szeretettel várunk! Hozd magaddal szüleidet és tanáraidat is!
 
Felkészülésed érdekében (október 6-i kezdettel) 15h-kor kezdődő előkészítő tanfolyamot indítunk német nyelvből és matematikából! A férőhelyek száma korlátozott. Jelentkezni személyesen a nyílt napon, illetve e-mailen lehet ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. - minden bejelentkezésre megerősítő e-mailt küldünk). 
 
Címünk: 1203 Budapest, Serény utca 1. (a Csepelre vezető felüljáró mellett). Megközelíthető: 23, 35, 36,  66, 119, 148, 151, 166 autóbusszal, valamint a ráckevei ill. tököli HÉV-vel!
 

  

 
Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíj 2014
2014. szeptember 29. hétfő, 20:39
Szeretettel gratulálunk Majeczki Martinnak, iskolánk 12.B osztályos tanulójának, aki elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíját, melyek odaítéléséről szóló okleveleket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára 2014. szeptember 29-én adta át Budapesten. A negyedik alkalommal odaítélt ösztöndíj célja, hogy segítse a Magyarországon élő, nemzetiségekhez tartozó, kiemelkedő képességű középiskolásokat a továbbtanulásukban.
A Pesti Vigadóban megtartott ösztöndíjátadáson Balog Zoltán elmondta, hogy idén tíz német, négy roma, két horvát, két szlovák, egy román és egy szerb nemzetiségű diák nyerte el az ösztöndíjat. 
A tanulók szeptember 1-jétől havonta hatvanezer forint ösztöndíjban részesülnek a következő két tanév tíz-tíz hónapjában. Idén a pályázat benyújtására jogosult 24 iskolából 20 élt a lehetőséggel. Az elbírálásnál figyelembe vették a pályázó tanulmányi eredményét, szociális hátterét, közösségi aktivitását és továbbtanulási terveit is.
Martinnak nagy szeretettel gratulálunk, további sikereket kívánunk!

 

 
Nemzetiségi tanévnyitó + Európa Nap 2014
2014. szeptember 26. péntek, 19:45

A budapesti és Észak-magyarországi Régió nemzetiségi iskoláinak ünnepélyes tanévnyitója idén, 2014. szeptember 26-án ismét iskolánkban, a Fővárosi Német Kisebbségi Önkormányzat szervezésében került megrendezésre.

A Budapesti Németek Európa Napjával egybeszőtt tanévnyitón, a Fővárosi illetve a Pest megyei Német Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából került sor az "Év némettanára" díjak átadására. Külön öröm számunkra, hogy iskolánk tanára, kollégiumunk vezetője, Örkényi Fanni is a kitüntetettek között volt. A díjazottaknak ezúton is gratulálunk, munkájukhoz további erőt, egészséget kívánunk! 

A szereplőknek (köztük iskolánk énekkarának és 9.A illetve 9.C osztályának) köszönjük a műsorokat, a résztvevőket pedig jövőre is nagy szeretettel várjuk!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
Iskolánk tanára az "Év némettanára 2014"-kitüntetettjei között
2014. szeptember 26. péntek, 19:51

Nagy öröm számunkra, hogy iskolánk magyar-német szakos tanára, színjátszócsoportunk, valamint kollégiumunk vezetője, Örkényi Fanni tanárnő az idei nemzetiségi tanvényitón (a Fővárosi Német Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából) a díjazott pedagógusok között volt, és "Év némettanára 2014" díjat kapott

Kiemelték többek között sokéves igényes pedagógiai munkáját, az iskolai színjátszócsoporttal elért eredményeit, a magyarországi németek nyelvéért és kulturájáért végzett alkotó és szervező tevékenységét. 

Örkényi Fanni  laudációja/ méltatása a linkre kattintva olvasható...

 

Örkényi tanárnőnek szívből gratulálunk, munkájához kitartást és további sikereket kívánunk!

 
Lezajlott a saarlouis-i diákcsere (2014) magyarországi része
2014. szeptember 25. csütörtök, 06:43

Szeptember 13-23. között a 10.BD osztály számos tagja eseménydús napokat élt: egy diákcsereprogram keretében a saarlouis-i Stadtgartengymnasium diákjai jártak náluk. Élményeikről és programjaikról Mayer Christoph és Hámori Dávid számol be:

Die ungarischen Schüler warteten gespannt auf die deutschen Austauschschüler am Flughafen. Wir bereiteten diverse Programme sowohl mit den Familien als auch mit der Schule vor. Jetzt werde ich über die schulischen Aktivitäten erzählen, denn wenn ich über die Familienprogramme schreiben würde, könnte man einen Roman darüber schreiben. Wir unternahmen viele spannende Dinge, die von unserer Schule und mit besonderem Engagement von Frau Mónika Farkas und Mariann Dézsi organisiert wurden. Zum Beispiel am ersten Tag konnten wir das Parlament bewundern. Dies war einer meiner Lieblingstage, denn wir haben nicht nur neue Informationen über das schönste Gebäude der Welt erhalten sondern dank dem Fremdenführer auch etwas Disziplin gelernt. Thema des Austausches war das Römische Reich. Aus diesem Grund besichtigten wir Orte wie das Aquincum oder das Militärlager in Azaum. An beiden Orten lernten wir nicht nur über dieses Zeitalter sondern konnten auch als Gladiatoren kämpfen und ihre Waffen ausprobieren. Natürlich haben wir auch die Innenstadt besichtigt, worauf sich die Deutschen, verständlicher, am meisten gefreut haben. Wir haben uns sogar sportlich betätigt beim Drachenbootfahren auf der Donau. Die größte Errungenschaft des Austausches war die Knüpfung von vielen neuen Freundschaften, die hoffentlich trotz der Entfernung bestehen werden. Natürlich würde ich lügen, wenn ich sagen würde, dass es keine Probleme gab, aber wo viele Menschen sind, dort gibt es auch viele Probleme. Ich denke, die meisten Probleme konnten geschickt gelöst werden. Nach meinem Ermessen haben die ungarischen Schüler sich viel Mühe gegeben um es den Deutschen so angenehm wie möglich zu machen. Auch den deutschen Lehrern Josefine Kreuz-Klein und Holger Huppert danken wir für ihren Einsatz. Abschließend würde ich sagen, dass es eine gute Entscheidung war am Austausch teilzunehmen. 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Ösztöndíjjal németországi körutazáson 2014
2014. szeptember 29. hétfő, 21:15
Balogh Rebeka (12.A osztályos tanuló) kiváló teljesítménye elismeréseként egy PAD-ösztöndíj keretében 32 izgalmas napot tölthetett Németországban. Élményeiről a következőkben olvashatunk:
 
Meine zauberhafte Reise nach Deutschland
Ich konnte dank dem Pädagogischen Austauschdienst Deutschlandan einem 32-tägigen Abenteuer in Deutschland  teilnehmen. Am 12. August kamen wir mit unserer internationalen Gruppe in Bonn an. Hier konnten wir unseren Reiseleiter und unsere Reiseassistentin kennenlernen. Wir hatten Glück, unsere Begleiter, Alex und Niklas waren die Besten auf der Welt.
An unserem ersten ganzen Tag nahmen wir an einer herzlichen Begrüßung von den Chefs des PAD-s teil, dann besuchten wir das Haus der Geschichte. Das war sehr interessant, unsere Führung war sehr informativ, wir konnten viele geschichtliche Tatsachen über Deutschland erfahren.
Der internationale Abend war super! Ich denke, dass dieser mein bester Abend in Deutschland war! Wir lernten die Kulturen von verschiedenen Ländern (von Gabun bis Venezuela) kennen, genossen interessante Vorträge, probierten leckere Speisen, sahen lustige Tänze, hörten wunderschöne Lieder und hatten sehr viel Spaß.
Das Deutsche Museum in München ist unglaublich groß und es gibt da unglaublich viele verschiedene interessante Dinge. In der BMW-Welt machten wir viele Fotos mit den neuesten und ältesten Autos. Nach dem BMW Museum fuhren wir mit einem Aufzug an die Spitze des Olympiaturms hoch. Der Ausblick war erschreckend, aber fantastisch. 
Hier kam unser "Tag des Erfrierens", weil wir zur Zugspitze wanderten. Der Ausblick war nicht genießbar, Nebel bedeckte überall die Berge. Am Abend, nach den kalten Erlebnissen, bowlten wir. Das Bowlen gefiel allen sehr.  Zum Glück zogen wir uns an diesem Tag warm genug an, so bekamen wir keine Erkältung zu den schönen Erlebnissen.
Am Freitag kam ich bei meiner Gastfamilie in Velbert an. Ich hatte Glück, meine deutsche Familie war sehr freundlich und hilfsbereit. Zur Begrüßung unserer Gruppe organisierte unsere Begegnungsschülerin, Christiane eine super Grillparty.
An einigen Wochentagen hatten wir die Möglichkeit, mit unseren Gastgeschwistern an dem Unterricht in der Schule teilzunehmen und zu hospitieren. Am nächsten Tag besuchten wir eine Vollkornbäckerei. Wir backten tierförmige Brezel, die wir auch mit nach Hause nehmen konnten. Das machte uns sehr viel Spaß, wir konnten Bäcker in einer echten Bäckerei sein!
Der internationale Abend in Velbert gelang auch sehr gut. Ich brachte vom Hause eine Schürze mit volkskünstlichen Motiven mit, das hatte ich bei unserem Volkstanz an. Ich sang den Gästen sogar ein ungarisches Volkslied. 
Nach den zwei Wochen bei der Familie war Berlin dran. Am ersten richtigen Tag in Berlin machten wir mit einem Party-Bus eine Stadtrundfahrt. Das fand ich supercool! Man kann viel lernen und neue Informationen über die deutsche Hauptstadt erfahren, während man sich gut fühlt, Musik hört und singt. Am Abend guckten wir im Theater eine Komödie „Ziemlich beste Freunde“ an. Ich sah den Film schon zu Hause, aber das Theaterstück war viel besser, die Schauspieler sprachen deutlich und die Witze konnte ich auch verstehen!
Am Sonntag waren wir im Jüdischen Museum. Dieses Museum gefiel mir am besten! Die Architektur war schlagend, die Ausstellung war erstaunend und die Führung war die beste in meinem Deutschlandaufenthalt.
Am Nachmittag waren wir im Schloss Sanssouci, das wunderschön war. Wenn ich in einem Schloss spaziere, stelle ich mir immer vor, dass ich in der damaligen Zeit lebe, ich fühlte mich wie in einem Traum. Nach dem Abendessen im Sony Center sahen wir ein wunderbar komponiertes Musical über die Berliner Mauer unter dem Titel „Hinter dem Horizont geht es weiter“. Das Stück enthielt geschichtliche Ereignisse und ich fand es sehr lehrreich.
An unserem letzten ganzen Tag in Berlin waren wir an der DAAD Frei Universität. Eine Studentin erzählte uns über ihren Weg von einem kleinen Land in Asien bis nach Deutschland. Sie erklärte uns: Wenn du willst, kannst du alles schaffen! In der Nacht fuhren wir mit einem Partyschiff. Diese Fahrt war ein supertoller Abschluss von diesem unvergesslichen Monat. Am 11. September, eben an meinem 18. Geburtstag mussten wir von unseren freundlichen und fürsorglichen Begleitern am Berliner Flughafen Abschied nehmen, es fiel uns sehr schwer.
Außer den erwähnten Städten machten wir nach Köln, Aachen, Düsseldorf, Oberhausen und Potsdam Ausflüge.
Der Aufenthalt in Deutschland wird für mich für ewig ein großes Erlebnis bleiben. Ich bin dankbar, dass ich diese einzigartige Möglichkeit hatte, beinahe ganz Deutschland und andere Kulturen aus der ganzen Welt kennenzulernen. Ich werde diese Reise nie vergessen.
 
Vízitábor 2014 júliusa
2014. szeptember 24. szerda, 14:37

2014 júliusában diákjaink Krausz tanárnő vezetésével a Tisza-tó környékén vízitáboroztak. Evezés, motorcsónakos kirándulás, főzöcskézés, strandolás... és még sok más. Élményeikből egy diákbeszámoló ad ízelítőt:

Tesiórán értesültük a hírről, hogy idén Éva néni megszervezi a vízi tábort. Hosszas gondolkodás után eldöntöttük, hogy elmegyünk és elsajátítjuk az evezés fortélyait.
A megjelölt időpontban nagy lelkesedéssel gyülekeztünk a buszpályaudvaron, de a 4 órás út lelohasztotta kicsit a kedvünket. Hosszú, izzasztó séta után elértük el célunkat, az Albatrosz kikötő kempingjét a Tisza-tónál. Mire megérkeztünk jócskán beborult az ég, ez viszont nem tántorított el minket attól, hogy (egy kis gyorstalpaló után) vízre szálljunk. Az első „bemelegítő” túránk, röpke két órás volt. Éreztük is rendesen a hatását, miután kiszálltunk a kenukból. Másnap dupla ekkora túrát tettünk meg, de enyhített a fájdalmunkon a finom vacsora. A 3. napon ellátogattunk a poroszlói Ökocentrumba, megnéztünk egy 3D-s természetfilmet, majd felmentünk a kilátóba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a Tisza-tó környékére. A szerdát vártuk a legjobban, mert ezen a napon a motorcsónak kényelméből  élvezhettük  a Tisza élővilágát, nem mellesleg  a strandra is elmentünk. A csütörtök volt a legkeményebb nap, mert ekkor eveztünk a legtöbbet. Viszont az este kárpótolt minket, mert elmentünk breakdance-elni, dodzsemezni. Az utolsó napon kimentünk a partra, lehetőségünk volt elbúcsúzni a gyönyörű Tiszától. A hazafele út ismét hosszúra nyúlt, de sok élménnyel gazdagodva tértünk vissza Budapestre. 
Reméljük jövőre is megrendezésre kerül a tábor, és akkor még több lelkes jelentkezővel utazhatunk el!smiley
 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Diákcserénk Darmstadtban 2014
2014. szeptember 22. hétfő, 14:42
A 10.AC osztály június 11-18. között Darmstadtban járt diákcserén. Élményeikből az alábbi beszámoló ad ízelítőt:
 
Zwischen dem 11-18. Juni 2014 haben wir an einem Schüleraustausch teilgenommen, wo wir von dem Darmstädter Viktoria Gymnasium empfangen wurden. Wir haben diese Woche bei Familien verbracht.
Die Familien waren sehr nett und wir haben uns bei ihnen so gefühlt, als ob wir Teile dieser Familien gewesen wären. Wir haben an vielen wunderbaren Programmen teilgenommen, sowohl mit den Familien, als auch mit unserer Partnerschule. Wir haben sehr viel über die Geschichte der Stadt erfahren, auch z.B. warum eine orthodoxe Kirche in der Darmstädter Burg steht. Aber am besten haben wir uns in Frankfurt gefühlt. Wir waren einen ganzen Tag lang dort, in dieser wunderschönen Stadt. Am Vormittag haben wir das Kommunikationsmuseum besucht, während dessen wir viele interessante Informationen über die Geschichte der Kommunikation und Informatik hören konnten. Danach hatten wir Freizeit in der Stadt. Am Abschlussabend haben wir eine Grillparty gemacht, an der jeder, der beim Austausch mitmachte, teilgenommen hat.
Nach diesem Abend sind wir nach Hause gefahren. Wir haben sehr viele fantastische und unvergessliche Erlebnisse erlebt und die Kultur sowie Gastronomie von Deutschland kennen gelernt. Wir freuen uns sehr auf den Besuch unserer Partnerschüler.
 
A diákcsere az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-14 pályázat révén jött létre. Támogatásukat köszönjük!
 
<< Első < Előző 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Következő > Utolsó >>

46. oldal / 60