Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Új sulikupa-serleget kaptunk adományba
2014. június 27. péntek, 14:00
Baranyai Ildikó, iskolánk (immár nyugdíjas) testnevelőtanára - a lenti kísérőlevéllel - gyönyörű serleget adományozott a régi (immár kissé kopott) kupa helyébe. Köszönjük a nagyvonalú felajánlást, reméljük sok-sok éven át motiválja diákjainkat testmozgásra és sportszerű küzdelemre!
 
Liebe Schülerinnen und Schüler!
 
Damals, im Jahre 1990, als diese Schule gegründet wurde, mussten wir auch die Grundlage eines Sportwettkampfsystems ausarbeiten. So wurde das Freizeitsport-Massensportsystem für den Schulpokal gegründet, wo Schüler, Schülerinnen, Lehrer, Lehrerinnen in verschiedenen Sportarten mit- und gegeneinander kämpfen.
Natürlich haben sich die Regeln des Wettkampfsystems beim Schulpokal mit den Jahren viel geändert.
Zum ersten Mal wurde der Pokal den Siegern im Schuljahr 1993/94 überreicht.
Damals konnten wir wegen unserer finanziellen Möglichkeiten nur einen kleinen, einfachen  Pokal kaufen.
Jetzt, anlässlich des 20-sten Jubiläums, möchte ich euch einen größeren, prächtigen Pokal spenden, und wünsche euch viele aufregende, freundschaftliche und faire Spiele zusammen mit euren Lehrern.
Weiterhin wünsche ich viel Glück und viel Erfolg in eurem Privatleben!
Vergesst nicht: Sport macht  frisch, fit und gesund!!!
 
Mit herzlichen Grüßen
Ildikó Baranyai
die ehemalige Sportlehrerin des Gymnasiums
 
 
 
Tanáraink Törökországban jártak "Zöld úton, két keréken"
2014. június 25. szerda, 20:31
A „Zöld úton, két keréken” uniós projekt utolsó előtti eseményére a törökországi Izmirben került sor. Ide, mint a többi külföldi partner intézményből, gimnáziumunkból is csak tanárok utaztak. Az iskolánkat Dézsi Mariann és Kertész Gábor képviselte.
A partnerek első ázsiai találkozóját 2014.május 13-19 között rendezték Izmirben, Törökország harmadik legnagyobb városában, amely Isztambul után a második legnagyobb kikötő. A projekttalálkozó során megismertük a majd négymilliós lakosságú Izmir pálmafákkal szegélyezett tengerparti kerékpárútját, a környék néhány idegenforgalmi nevezetességét (Mária kegyhely, Efesos, a cesmei vár).
Mivel mi, a résztvevő tanárok már jó ismerősökként köszöntöttük egymást, így sort kerítettünk tartalmas beszélgetésekre is, melynek fő témái az iskolák, iskolarendszerek, és aktuálisan a kimeneti vizsgák voltak. Megosztottuk tapasztalatainkat a kultúrák és a kerékpáros kultúrák, a közlekedés és tömegközlekedés közti különbségekről, hasonlóságokról.
Külön élmény volt számunkra, hogy tengerparti fürdőzésre is lehetőségünk nyílt.
(Dézsi Mariann, Kertész Gábor)
A képre kattintva további képek tekinthetők meg
 
Az angol műfordító verseny (2014) eredménye
2014. június 24. kedd, 07:26

Az angol műfordító versenyre beérkezett 4 pályamű közül a bírálók kettőt tartottak díjazásra érdemesnek. A két díjazott: Krázsik Fanni (13.B) és Pintér Noel (12.A).

A linkre kattintva megtekinthető a két pályamű.

Gratulálunk nekik, könyvjutalmukat a tanévzáró ünnepségen vehetik át!

 

 
Ökrös Kristóf karate sikerei
2014. június 17. kedd, 06:17
Ökrös Kristóf, iskolánk 11.B osztályos tanulója a közelmúltban két karateversenyen is érmet szerzett.
A háromnapos Sosai Memorial Weekend (az alapító halálának 20. évfordulójan tartott megemlékezés hétvége 2014. április 25-27.) keretében rendezett nemzetközi versenyen (8 meghívott országból Szerbia és Szlovákia tudott eljönni) Fiú Junior Nehézsúly kategóriában 1. helyezést ért el.
Május 17-én pedig a Várnában megrendezésre kerülő 8. Junior Európabajnokságon Boys 16-17 +80 kg kategóriában a dobogó harmadik fokára állhatott.
Kristófnak szívből gratulálunk a nagyszerű eredményhez, további sikereket és jó pihenést kívánunk a szünetre!

 

 

 
A "Sváb Kalandorok" és az "Es verliebt sich..." az Unser Bildschirmben
2014. június 11. szerda, 16:34

Az "Abgedreht 2014! Ungarndeutsches Jugendfilmfest"-ről közvetített az Unser Bildschirm.

A képre kattintva megtekinthető a műsor: A június 10-i adásban,  15:31-től iskolánk csapata, a "Sváb Kalandorok" és az "Es verliebt sich..." című produkciójuk van a középpontban.

 

 
Népismeret táborunkról ír a Neue Zeitung
2014. június 11. szerda, 10:29

Az idén májusban első alkalommal megrendezett népismeret táborunk olyan felejthetetlenre sikerült, hogy híre egészen a Neue Zeitung-ig eljutott. smiley

Még egyszer köszönjük szervező tanáraink munkáját, Majeczki Martin cikkét, valamint a lapnak, hogy érdeklődésre számot tartónak tartották táborunkat!

 

 

A képre kattintva elérhető a Neue Zeitung online verziója.

 

 

 
Lengyel-német diákcsoport látogatott hozzánk
2014. június 04. szerda, 10:56

Június 4-én egy lengyel-német diákcsoport látogatott gimnáziumunkba. Egy rövid prezentáció, egy közös táncóra, és néhány óra hospitálás keretében ismerkedtek az iskolánkban folyó nemzetiségi oktatással. Reméljük, hasznosan és kellemesen telt számukra a nap, további jó időtöltést kívánunk Budapesten!

 
Tápai Ildikó igazgatónő Bárczy István Díjat kapott
2014. június 02. hétfő, 07:21

Intézményünk vezetője, Tápai Ildikó igazgatónő - "A német nemzetiségi oktatás megszilárdításának érdekében végzett példaértékű szakmai munkájának elismeréséért" -  2014. június 2-án rangos elismerésben részesült: Bárczy István Díjat kapott.

A Bárczy István Díj a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársai részére adományozható, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez, és ezáltal a főváros fejlődéséhez.

A Főváros 5. éve ismeri el a kiemelkedő oktatási-nevelési, gyermekvédelmi tevékenységet végző munkatársait. A Díjakat a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának Dísztermében Csomós Miklós főpolgármester-helyettes adta át.

Nagy büszkeség és öröm számunkra, hogy gimnáziumunk vezetője az idei 25 kiemelt díjazott között van. Tápai Ildikó igazgatónő kiemelkedő teljesítményéhez szeretettel gratulálunk, munkájához további kitartást és sikereket kívánunk!
A képre kattintva további képek tekinthetők meg
 
Hírek a tankönyvrendeléshez, -átvételhez
2014. június 02. hétfő, 08:09

Ezúton is értesítjük diákjainkat és a tisztelt Szülőket, hogy a 2014/15-ös tanévre megrendelt tankönyvekről a Könyvtárellátó (KELLÓ) díjbekérőt fog küldeni arra a lakcímre, amelyet a tankönyvrendelőn feltüntettek. A díjbekérőn szereplő összeget 2014. augusztus 15-ig be kell fizetni.

A tankönyvosztás az első tanítási napon lesz. A tankönyvek átvételekor szükséges felmutatni valamilyen igazolást a befizetésről (pl. postai csekk másolata, bankszámlakivonat). 

Fontos! A tankönyveket csak abban az esetben áll módunkban átadni, ha a szeptemberi átvételkor a a befizetésről az igazolást felmutatják!

 
Könyvadomány a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatától
2014. május 29. csütörtök, 07:34

Hausgeschichten, Volksbund, Zauberhut és még sok más, sok példányban... Iskolánk könyvadományokat kapott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatától. Nagyon köszönjük a köteteket és az elektronikus adathordózókat, könyvtárunknak, illetve kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákjaink jutalomkönyvének szánjuk őket!

 
Jugend debattiert vitaverseny Elődöntő - Döntő 2014
2014. május 29. csütörtök, 07:13

2014. május 26-án és 28-án rendezték meg Budapesten a Jugend debattiert német nyelvű vitaverseny elődöntőjét és döntőjét.  A résztvevők a következő témákban vitatkoztak egymással:

"Alkoholtartalmú italokat csak államilag ellenőrzött üzletekben lehessen-e árusítani Magyarországon." ill.
"Visszavonják-e Magyarországon a köztereken való életvitelszerű tartózkodásra vonatkozó szabályozást."

Kancsár Laura, 12.A osztályos tanuló képviselte idén iskolánkat. Összesen 350 tanuló vett részt az idei versenyen, Laura büszke lehet, hogy a legjobb 8 közé jutott.

Különös öröm ezeknek a versenyzőknek, hogy az Országos Német Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából 6 napos körutazást nyertek Németországban. 

Laurának szívből gratulálunk és reméljük, hogy jövőre legalább ilyen jó versenyzőket tudunk indítani! 

 

 
Lezajlott a kompetenciamérés a 10. évfolyamon - 2014
2014. május 28. szerda, 06:44
Országszerte május 28-án került sor a 6., a 8. és a 10. évfolyamokon az országos kompetenciamérésre. A felmérés a matematikai eszköztudást és a szövegértési képességeket méri.

Minden, a felmérésben részt vett diák kapott egy mérési azonosítóval ellátott névkártyát, melynek segítségével (2015. február 27-től a https://www.kir.hu/okmfit honlapon, a Tanulói jelentés menüpont alatt) meg tudja tekinteni a tanuló mérésben elért eredményéről készült egyéni jelentést.

A mérési rendszer fontos eleme a Tanulói kérdőív, melynek kitöltése a tanulók és szüleik számára önkéntes ugyan, de a mérési eredmények értékelésének szempontjából rendkívül fontos! Ezúton is kérjük a tisztelt Szülőket, hogy lehetőség szerint juttassák azt vissza iskolánkba a mellékelt levélben jelzett időpontig!
Tanulóink rendszeresen az országos és a fővárosi átlag feletti eredményeket írnak, reméljük, idén sem lesz ez másképp!smiley
 
Sikerek a kerületi középiskolai fiú labdarúgó tornán
2014. május 28. szerda, 11:28
2014. május 26-án "Pesterzsébet Bajnoka" címmel rendeztek középiskolai labdarúgó tornát V-VI. korcsoportos fiúk részére. Csapatunk a 6. helyezést érte el. 
 

Csapatunk tagjai voltak:

Juhász Milán 13.B
Mekker Attila 11.B
Szekeres Mátyás 11.B
Schuckert György 11.A
Galambos Gergő 9.D
Schuszter Antal 9.D
Nagy Balázs 9.B
Vass Imre 9.A
Perendi Ákos 9ND
Rétsághy László 9ND
Selyem Zoltán 9NA
Szabó Marcell 9NA

Eredményeink:

Selejtező mérkőzések:
  Kossuth Gimn. - DNG: 1:0
  Nagy L. Gimn. - DNG: 0:0
4-5. helyért:
  Külker Szki. - DNG: 2:1

 

Gratulálunk fiatal csapatunk teljesítményéhez, reméljük a későbbiekben még több sikert fogunk elérni!
 
 
Felejthetetlen népismeret tábor... 2014
2014. május 27. kedd, 06:47
Az idei évben először a népismeret iránt érdeklődőknek, valamint énekkarosainknak lehetőségük volt két csodálatos napot eltölteniük Baranya megyében. A népismeret tábort komoly előkészület és szervezés előzte meg és mindannyiunk nagy sajnálatára 1 hét helyett csak 2 napot volt alkalmunk eltölteni a vadregényes „Schwäbische Türkeiban”. Ugyanakkor a rengeteg élmény, program és persze a jó társaság kárpótolt minket mindezért.
Utunk egy kis elszigetelt sváb faluba, Liptódra (Litowr) vezetett. A történelem ezt a zsákfalut sem kímélte, az egykor virágzó településen ma már csak 200-an élnek. Viszont az itt élők a mai napig őrzik hagyományaikat, épületeiket és nyelvüket, úghogy kiválóbb helyszínt nehezen találhattunk volna tábor megrendezésére. Ténylegesen visszautazhattunk az időben legalább 100 évet és testközelből láthattuk, hogyan éltek hajdanán őseink. A szállásunk szintén egy kis sváb házban volt, amelyet turistaházzá alakított a falusi turizmus keretében nagy sikerrel üzemeltet a Markesz család.
Megérkezésünk után vezetést kaptunk a csodálatos fekvésű Taldorfban. A helyi templomban mindenhol német feliratokkal, német misekönyvvel találkozhattunk, mint megtudtuk mai napig németül miséznek. Ezután a galériában a helyi szokásokba kaphattunk bepillantást és megnéztük egy nemrégiben Liptódra költözött német művész alkotásait. Így délutánra mindenki kellően éhesen látott neki a bableves és a „hefeknedl” elfogyasztásához, és hogy a desszert se maradjon el, megtanultunk „strúdlit” sütni, melyet szintén helyi sváb nénikkel készítettünk. Amíg a rétes sült különböző színű gyertyákat önthettünk és az ügyesebbek még hímzéssel is megpróbálkoztak. Jutalmul pedig elfogyaszthattuk életünk első házilag készített strúdliját. A sütés és kézműves programok után Rutsch Nóra a Pécsi Tudományegyetem lánycsóki származású tanárnője egy kis történelmi kitekintésre várt minket a magyarországi németek elhurcolásáról,és elűzéséről. Az előadáson lánycsóki vendégeink is voltak Fridrich tanárnő anyukája, nagymamája és Schwarzkopf Ilonka néni személyében. Így szemtanúk jelenlétében és történetei hallgatása közben bizony még a könnyeink is előjöttek. Személy szerint óriási élmény volt, hogy még svábul is beszélgethettem velük.
Míg mi a vacsoránkat falatoztuk, addig Győrfi tanárnőék népdalgyűjtésbe kezdtek és Ilonka néni dalait kottázták. Mire megérkeztek a vacsorához, már megleptetéssel vártuk őket. A helyi nénik megtanították nekünk az „ Auf dem offene Pissele…” című dalt, ami aztán a tábor „himnuszává” nőtte ki magát. Az este utolsó eseménye a helyi és a lánycsóki sváb népviselet felpróbálása volt. A lányok az utcán sétálva egy igazi sváb esküvőn, vagy éppen egy vasárnap délutánon érezhették magukat. Az este még mindig marad energiánk és telefonjaink sváb, bajor gyűjteményével októberfeszti hangulatot teremettünk Liptódon.
Reggel sem éheztünk, várt minket a tartalmas Bauernfrühstück és sajnos ezután búcsúznunk is kellett a kedves Liptódiaktól, de megbeszéltük, hogy az ősszel a disznóvágáson remélhetőleg újra találkozunk. Köszönjük vendégszeretetüket!
Másnapi első utunk Nagynyáradra (Großnarad) vezetett, Sárdi János bácsihoz, az ország egyik utolsó kékfestőjéhez, a „kékfestők királyához” látogattunk el. Itt megismerkedhetünk életével, munkásságával és kékfestés mesterségével, reméljük valaki kedvet kapott és továbbviszi a többszázéves hagyományt! Eztán Geresdlakon (Gereschlack) ebédeltünk. A tájházban nagyon érdekes vezetést kaptunk, megtekintettük a német házi áldás és kendő gyűjteményt, a sváb baba múzeumot valamint a mézeskalácsfaluban gyönyörködhettünk. Köszönjük a tartalmas délutánt a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak. Táborunk zárásaképp Szajkon tanárnő keresztszüleinél megkóstolhattuk a sváb kiflit és szigorúan tanári felügyelet mellett még egy fröccsöt is elfogyaszthattunk hozzá.
Úgy gondolom, minden résztvevő óriási élményekkel tért haza és átélhette milyen is egy kétnapos „élő népismeret óra”. Szerencsére a hagyományokat és a régi életformát nem csak a tankönyv lapjain láthatjuk még a 21. században sem! Köszönjük ezt a feledhetetlen tábort az ötletgazdának, Guoth-Fridrich Erika tanárnőnek, aki szintén a környékről (Lánycsókról) származik, valamint a kíséretet Győrfi Zsuzsanna és Bozzai Zsuzsanna tanárnőknek. Köszönjük továbbá a pesterzsébeti Német Önkormányzatnak a támogatást, mely nélkül a tábor nem jöhetett volna létre!
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Coca-Cola Testébresztő Női Futás 2014
2014. május 26. hétfő, 12:38
2014. május 18-án rendezték meg a 19. Coca-Cola Testébresztő Női futást, ahol iskolánkból 55 lelkes tanuló mérette meg magát különböző távokon (2,1 km, 5 km, 10 km).
A diákok mellett szülők és tanárok (Krausz, Tápai, Eszenyei és Kárpáti-Simon tanárnők) is teljesítették a kiválasztott távot. 41 tanulónk vett részt a 2,1 km-es távon, 13-an (és a tanárnők) 5 km-en, 1 diákunk pedig a 2,1+5+10 km-t teljesítette.
Minden résztvevőnek gratulálunk, és reméljük a változékony, kicsit esős, kicsit hűvös idő ellenére a futás iránti lelkesedés megmarad!smiley
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Tájékoztató németországi továbbtanulási és szakmai képzési lehetőségekről 2014
2014. május 22. csütörtök, 12:24

Május 21-22-én két németországi pályaválasztási szakember (Tilman Betz és Mona Hafez) látogatott iskolánkba, és tartott tájékoztatót a németországi továbbtanulási lehetőségekről. Szerdán délelőtt a 11-12. évfolyamosok, délután pedig az érdeklődő szülők hallgathatták meg a (képzési rendszerről, a továbbtanulási feltételekről, finanszírozásról stb. szóló) előadást és tehették fel kérdéseiket. Csütörtökön az előre bejelentkezett tanulók részletes egyéni tanácsadás keretében kaphattak válaszokat és további információkat.

Köszönjük a Bundesagentur für Arbeit, Zentrale Auslands- und Fachvermittlungnak és két munkatársuknak, Tilman Betz úrnak és Mona Hafez asszonynak, hogy ellátogattak hozzánk és így diákjaink és szüleik első kézből tájékozódhattak a német felsőoktatási lehetőségekről!

 

 
<< Első < Előző 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Következő > Utolsó >>

46. oldal / 57
    
 
Ma 2019. április 23., kedd Béla napja van. Holnap György napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 304 vendég böngészi