Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Tápai Ildikó igazgatónő Bárczy István Díjat kapott
2014. június 02. hétfő, 07:21

Intézményünk vezetője, Tápai Ildikó igazgatónő - "A német nemzetiségi oktatás megszilárdításának érdekében végzett példaértékű szakmai munkájának elismeréséért" -  2014. június 2-án rangos elismerésben részesült: Bárczy István Díjat kapott.

A Bárczy István Díj a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársai részére adományozható, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez, és ezáltal a főváros fejlődéséhez.

A Főváros 5. éve ismeri el a kiemelkedő oktatási-nevelési, gyermekvédelmi tevékenységet végző munkatársait. A Díjakat a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának Dísztermében Csomós Miklós főpolgármester-helyettes adta át.

Nagy büszkeség és öröm számunkra, hogy gimnáziumunk vezetője az idei 25 kiemelt díjazott között van. Tápai Ildikó igazgatónő kiemelkedő teljesítményéhez szeretettel gratulálunk, munkájához további kitartást és sikereket kívánunk!
A képre kattintva további képek tekinthetők meg
 
Hírek a tankönyvrendeléshez, -átvételhez
2014. június 02. hétfő, 08:09

Ezúton is értesítjük diákjainkat és a tisztelt Szülőket, hogy a 2014/15-ös tanévre megrendelt tankönyvekről a Könyvtárellátó (KELLÓ) díjbekérőt fog küldeni arra a lakcímre, amelyet a tankönyvrendelőn feltüntettek. A díjbekérőn szereplő összeget 2014. augusztus 15-ig be kell fizetni.

A tankönyvosztás az első tanítási napon lesz. A tankönyvek átvételekor szükséges felmutatni valamilyen igazolást a befizetésről (pl. postai csekk másolata, bankszámlakivonat). 

Fontos! A tankönyveket csak abban az esetben áll módunkban átadni, ha a szeptemberi átvételkor a a befizetésről az igazolást felmutatják!

 
Könyvadomány a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatától
2014. május 29. csütörtök, 07:34

Hausgeschichten, Volksbund, Zauberhut és még sok más, sok példányban... Iskolánk könyvadományokat kapott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatától. Nagyon köszönjük a köteteket és az elektronikus adathordózókat, könyvtárunknak, illetve kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákjaink jutalomkönyvének szánjuk őket!

 
Jugend debattiert vitaverseny Elődöntő - Döntő 2014
2014. május 29. csütörtök, 07:13

2014. május 26-án és 28-án rendezték meg Budapesten a Jugend debattiert német nyelvű vitaverseny elődöntőjét és döntőjét.  A résztvevők a következő témákban vitatkoztak egymással:

"Alkoholtartalmú italokat csak államilag ellenőrzött üzletekben lehessen-e árusítani Magyarországon." ill.
"Visszavonják-e Magyarországon a köztereken való életvitelszerű tartózkodásra vonatkozó szabályozást."

Kancsár Laura, 12.A osztályos tanuló képviselte idén iskolánkat. Összesen 350 tanuló vett részt az idei versenyen, Laura büszke lehet, hogy a legjobb 8 közé jutott.

Különös öröm ezeknek a versenyzőknek, hogy az Országos Német Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából 6 napos körutazást nyertek Németországban. 

Laurának szívből gratulálunk és reméljük, hogy jövőre legalább ilyen jó versenyzőket tudunk indítani! 

 

 
Lezajlott a kompetenciamérés a 10. évfolyamon - 2014
2014. május 28. szerda, 06:44
Országszerte május 28-án került sor a 6., a 8. és a 10. évfolyamokon az országos kompetenciamérésre. A felmérés a matematikai eszköztudást és a szövegértési képességeket méri.

Minden, a felmérésben részt vett diák kapott egy mérési azonosítóval ellátott névkártyát, melynek segítségével (2015. február 27-től a https://www.kir.hu/okmfit honlapon, a Tanulói jelentés menüpont alatt) meg tudja tekinteni a tanuló mérésben elért eredményéről készült egyéni jelentést.

A mérési rendszer fontos eleme a Tanulói kérdőív, melynek kitöltése a tanulók és szüleik számára önkéntes ugyan, de a mérési eredmények értékelésének szempontjából rendkívül fontos! Ezúton is kérjük a tisztelt Szülőket, hogy lehetőség szerint juttassák azt vissza iskolánkba a mellékelt levélben jelzett időpontig!
Tanulóink rendszeresen az országos és a fővárosi átlag feletti eredményeket írnak, reméljük, idén sem lesz ez másképp!smiley
 
Sikerek a kerületi középiskolai fiú labdarúgó tornán
2014. május 28. szerda, 11:28
2014. május 26-án "Pesterzsébet Bajnoka" címmel rendeztek középiskolai labdarúgó tornát V-VI. korcsoportos fiúk részére. Csapatunk a 6. helyezést érte el. 
 

Csapatunk tagjai voltak:

Juhász Milán 13.B
Mekker Attila 11.B
Szekeres Mátyás 11.B
Schuckert György 11.A
Galambos Gergő 9.D
Schuszter Antal 9.D
Nagy Balázs 9.B
Vass Imre 9.A
Perendi Ákos 9ND
Rétsághy László 9ND
Selyem Zoltán 9NA
Szabó Marcell 9NA

Eredményeink:

Selejtező mérkőzések:
  Kossuth Gimn. - DNG: 1:0
  Nagy L. Gimn. - DNG: 0:0
4-5. helyért:
  Külker Szki. - DNG: 2:1

 

Gratulálunk fiatal csapatunk teljesítményéhez, reméljük a későbbiekben még több sikert fogunk elérni!
 
 
Felejthetetlen népismeret tábor... 2014
2014. május 27. kedd, 06:47
Az idei évben először a népismeret iránt érdeklődőknek, valamint énekkarosainknak lehetőségük volt két csodálatos napot eltölteniük Baranya megyében. A népismeret tábort komoly előkészület és szervezés előzte meg és mindannyiunk nagy sajnálatára 1 hét helyett csak 2 napot volt alkalmunk eltölteni a vadregényes „Schwäbische Türkeiban”. Ugyanakkor a rengeteg élmény, program és persze a jó társaság kárpótolt minket mindezért.
Utunk egy kis elszigetelt sváb faluba, Liptódra (Litowr) vezetett. A történelem ezt a zsákfalut sem kímélte, az egykor virágzó településen ma már csak 200-an élnek. Viszont az itt élők a mai napig őrzik hagyományaikat, épületeiket és nyelvüket, úghogy kiválóbb helyszínt nehezen találhattunk volna tábor megrendezésére. Ténylegesen visszautazhattunk az időben legalább 100 évet és testközelből láthattuk, hogyan éltek hajdanán őseink. A szállásunk szintén egy kis sváb házban volt, amelyet turistaházzá alakított a falusi turizmus keretében nagy sikerrel üzemeltet a Markesz család.
Megérkezésünk után vezetést kaptunk a csodálatos fekvésű Taldorfban. A helyi templomban mindenhol német feliratokkal, német misekönyvvel találkozhattunk, mint megtudtuk mai napig németül miséznek. Ezután a galériában a helyi szokásokba kaphattunk bepillantást és megnéztük egy nemrégiben Liptódra költözött német művész alkotásait. Így délutánra mindenki kellően éhesen látott neki a bableves és a „hefeknedl” elfogyasztásához, és hogy a desszert se maradjon el, megtanultunk „strúdlit” sütni, melyet szintén helyi sváb nénikkel készítettünk. Amíg a rétes sült különböző színű gyertyákat önthettünk és az ügyesebbek még hímzéssel is megpróbálkoztak. Jutalmul pedig elfogyaszthattuk életünk első házilag készített strúdliját. A sütés és kézműves programok után Rutsch Nóra a Pécsi Tudományegyetem lánycsóki származású tanárnője egy kis történelmi kitekintésre várt minket a magyarországi németek elhurcolásáról,és elűzéséről. Az előadáson lánycsóki vendégeink is voltak Fridrich tanárnő anyukája, nagymamája és Schwarzkopf Ilonka néni személyében. Így szemtanúk jelenlétében és történetei hallgatása közben bizony még a könnyeink is előjöttek. Személy szerint óriási élmény volt, hogy még svábul is beszélgethettem velük.
Míg mi a vacsoránkat falatoztuk, addig Győrfi tanárnőék népdalgyűjtésbe kezdtek és Ilonka néni dalait kottázták. Mire megérkeztek a vacsorához, már megleptetéssel vártuk őket. A helyi nénik megtanították nekünk az „ Auf dem offene Pissele…” című dalt, ami aztán a tábor „himnuszává” nőtte ki magát. Az este utolsó eseménye a helyi és a lánycsóki sváb népviselet felpróbálása volt. A lányok az utcán sétálva egy igazi sváb esküvőn, vagy éppen egy vasárnap délutánon érezhették magukat. Az este még mindig marad energiánk és telefonjaink sváb, bajor gyűjteményével októberfeszti hangulatot teremettünk Liptódon.
Reggel sem éheztünk, várt minket a tartalmas Bauernfrühstück és sajnos ezután búcsúznunk is kellett a kedves Liptódiaktól, de megbeszéltük, hogy az ősszel a disznóvágáson remélhetőleg újra találkozunk. Köszönjük vendégszeretetüket!
Másnapi első utunk Nagynyáradra (Großnarad) vezetett, Sárdi János bácsihoz, az ország egyik utolsó kékfestőjéhez, a „kékfestők királyához” látogattunk el. Itt megismerkedhetünk életével, munkásságával és kékfestés mesterségével, reméljük valaki kedvet kapott és továbbviszi a többszázéves hagyományt! Eztán Geresdlakon (Gereschlack) ebédeltünk. A tájházban nagyon érdekes vezetést kaptunk, megtekintettük a német házi áldás és kendő gyűjteményt, a sváb baba múzeumot valamint a mézeskalácsfaluban gyönyörködhettünk. Köszönjük a tartalmas délutánt a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak. Táborunk zárásaképp Szajkon tanárnő keresztszüleinél megkóstolhattuk a sváb kiflit és szigorúan tanári felügyelet mellett még egy fröccsöt is elfogyaszthattunk hozzá.
Úgy gondolom, minden résztvevő óriási élményekkel tért haza és átélhette milyen is egy kétnapos „élő népismeret óra”. Szerencsére a hagyományokat és a régi életformát nem csak a tankönyv lapjain láthatjuk még a 21. században sem! Köszönjük ezt a feledhetetlen tábort az ötletgazdának, Guoth-Fridrich Erika tanárnőnek, aki szintén a környékről (Lánycsókról) származik, valamint a kíséretet Győrfi Zsuzsanna és Bozzai Zsuzsanna tanárnőknek. Köszönjük továbbá a pesterzsébeti Német Önkormányzatnak a támogatást, mely nélkül a tábor nem jöhetett volna létre!
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Coca-Cola Testébresztő Női Futás 2014
2014. május 26. hétfő, 12:38
2014. május 18-án rendezték meg a 19. Coca-Cola Testébresztő Női futást, ahol iskolánkból 55 lelkes tanuló mérette meg magát különböző távokon (2,1 km, 5 km, 10 km).
A diákok mellett szülők és tanárok (Krausz, Tápai, Eszenyei és Kárpáti-Simon tanárnők) is teljesítették a kiválasztott távot. 41 tanulónk vett részt a 2,1 km-es távon, 13-an (és a tanárnők) 5 km-en, 1 diákunk pedig a 2,1+5+10 km-t teljesítette.
Minden résztvevőnek gratulálunk, és reméljük a változékony, kicsit esős, kicsit hűvös idő ellenére a futás iránti lelkesedés megmarad!smiley
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Tájékoztató németországi továbbtanulási és szakmai képzési lehetőségekről 2014
2014. május 22. csütörtök, 12:24

Május 21-22-én két németországi pályaválasztási szakember (Tilman Betz és Mona Hafez) látogatott iskolánkba, és tartott tájékoztatót a németországi továbbtanulási lehetőségekről. Szerdán délelőtt a 11-12. évfolyamosok, délután pedig az érdeklődő szülők hallgathatták meg a (képzési rendszerről, a továbbtanulási feltételekről, finanszírozásról stb. szóló) előadást és tehették fel kérdéseiket. Csütörtökön az előre bejelentkezett tanulók részletes egyéni tanácsadás keretében kaphattak válaszokat és további információkat.

Köszönjük a Bundesagentur für Arbeit, Zentrale Auslands- und Fachvermittlungnak és két munkatársuknak, Tilman Betz úrnak és Mona Hafez asszonynak, hogy ellátogattak hozzánk és így diákjaink és szüleik első kézből tájékozódhattak a német felsőoktatási lehetőségekről!

 

 
Tehetségek támogatása Németországban
2014. május 20. kedd, 06:27

Szeretnél Németországban tanulni, de még nem tudod hogyan és miből? Világos céljaid vannak, de a finanszírozás még nincs tisztázva? Az pénz nem állhat a céljaid és álmaid megvalósításának útjába. Németországban jelenleg 13 tehetségfejlesztő intézmény működik, és minden szakirányban kínálnak ösztöndíjlehetőséget tehetséges tanulók részére .
Gyenge Viktória - tavaly még iskolánk tanulója, idén már a heidelbergi egyetem hallgatója - most az Evangelisches Studienwerk egy ösztöndíját mutatja be nektek és ad egy áttekintést, milyen feltételeknek kell megfelelnetek és hogyan tudtok pályázni a Studienwerknél.

A részletekért kattints ide...

 

 
Diákjaink választottak: Majeczki Martin az új DÖK-elnök
2014. május 19. hétfő, 12:01
Tömött sorokban kígyóztak diákjaink az alagsorban május 19-én, a 2-3-4. szünetben, hogy leadhassák szavazataikat az új DÖK-elnökre.
Örömteli, hogy sokan magukénak érezték az ügyet és elmentek szavazni: végzőseinket nem számítva diákjaink kicsivel több, mint 61%-a szavazott. A küzdelem szoros volt: 150 szavazatból Majeczki Martin 77-et, Mészáros Bence 71-et kapott (ketten érvénytelen szavazatot adtak le).
Martinnak gratulálunk a győzelemhez, jó munkát kívánunk az elkövetkezendő évhez!
 
 
 
 
 
Pályázati lehetőség: "Élen a tanulásban, élen a sportban - 2014"
2014. május 19. hétfő, 08:48
Budapest Főváros Önkormányzata idén is közzé tette felhívását az "Élen a tanulásban, élen a sportban 2014" fővárosi kitüntető cím elnyerésére a tanulásban és a sportban kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok számára. 
Ha kiemelkedő a teljesítményed a tanulásban és a sportban is, ne habozz, hitelesíttesd az eredményeidet és add be a pályázatodat 2014. június 13-ig!

A pályázati kiírás és a pályázati feltételek a linkre kattintva tekinthetők meg...

 
Országos Német Nyelvű Szavalóverseny - 2014. május 16.
2014. május 16. péntek, 08:30
A hagyományoknak megfelelően idén is iskolánk adott otthont a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szervezésében megrendezésre kerülő Országos Német Nyelvű Szavalóversenynek. Az ország három nagy régiójából (1. Nyugat- és Észak-Dunántúl (6 megye) + Budapest, 2. Dél- és Kelet- Dunántúl (Baranya, Tolna, Somogy), 3. a Dunától keletre+Pest) összesen több mint 200 tanuló érkezett, hogy vagy "Hochdeutsch", vagy "Mundart" kategóriában, ki-ki a maga korosztályában előadja szavalatát.
Öröm volt látni, hogy sok diákot, tanáraikon kívül szülei és nagyszülei is elkísértek. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen rengeteg felkészült, kiváló előadó között kellett rangsorolniuk. Sajnos dobogós hely minden kategóriában csak három van, de szívből állíthatjuk, hogy minden versenyző győztes valahol, hiszen nem kis munka és izgalom árán jutott el idáig.
Külön öröm számunkra, hogy iskolánk mind a négy döntőbe jutott tanulója is igen előkelő helyen végzett: Babocsay Csenge a 2., Kalácska Dominika a 4., Török Anna az 5., Knapp Mercédesz a 6. helyen zártak. Mindannyiuknak és természetesen felkészítőtanáraiknak, Guoth-Fridrich Erika és Jakus Enikő tanárnőknek is szívből gratulálunk! 
Minden szavalót és vendéget jövőre is nagy szeretettel várunk!
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...

 

 
9NA, 9NC: Segíteni jó!
2014. május 18. vasárnap, 17:17

Április 15-én iskolánk 9.NA és 9.NC osztályának tanulói – Toroczkay Erika tanárnő kezdeményezésére, és osztályfőnökeik, Szép Tímea tanárnő és Szabó Mátyás tanár úr vezetésével –  látogatást tettek a Wesley János Lelkészképző Főiskola VIII. kerületi óvodájában. Az intézmény rendkívül nehéz körülmények között élő – sok esetben hajléktalan – családok gyermekeit fogadja be és gondozza nap mint nap. A diákok az azt megelőző hetekben rengeteg ruhát és játékot gyűjtöttek össze, amit ezen a napon adtak át az óvodásoknak. Az egyik érintett tanuló így emlékezett vissza a látogatásra:

Az óvodában tett látogatás nagy hatást tett ránk. A legszebb a kicsik mosolya volt, mikor meglátták a ruhákkal és játékokkal teli zsákokat. Mindezt egy szép dallal köszönték meg nekünk, ami igazán aranyos volt tőlük. Később játszottunk velük egy kicsit, és meglepődve tapasztaltuk, hogy velünk – számukra idegenekkel is – milyen közvetlenül és kedvesen viselkednek. Jó érzéssel töltött el, hogy örömet szerezhettünk nekik, így boldogan tértünk haza! :)

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Osztálykirándulunk... (2014)
2014. május 15. csütörtök, 07:07
Kevésbé szokványos életképek jellemezték ma reggel a DNG udvarát: kongó iskolaépület, előtte manőverező buszok, az udvaron csomagjaikat ölelgető diákok, leginkább kifelé pillogva. Nem nagy talány, ma nem lesz szokványos tanítás: mindenki kirándul.
Mindegy, hogy Csillebérc, Esztergom, Pécs, Szeged, az Őrség, vagy a Balaton, egy dologban egyetértünk: brrrrrr. Az időjárás nem túl kegyes velünk...

 

 
Két DNG-s fiú a nemzetközi Ashira Karate-kupa (2014) dobogóján
2014. május 14. szerda, 07:06

Május 3-án iskolánk két tanulója, Fontana Gábor és Makai Márton is részt vett az Eurázsiai Ashihara Karate-kupán. A két fiú olyan jól küzdött, hogy végül egymás ellen kellett összacsapniuk... Eredményükhöz, mely kiderül a beszámolóból, szívből gratulálunk, eredményes folytatást kívánunk!

Am 3. Mai waren wir in Szigetszentmiklós am Eurasien Ashihara Pokal. Wir sind in der Junior Kategorie in -65kg gestartet. An diesem Wettbewerb haben Wettkämpfer aus Russland, Dänemark, Slowenien, Rumänien, Üzbekistan und Kasachstan teilgenommen. Aus Ungarn waren wir zu dritt.  Der andere Junge hat uns beide besiegt, so mussten wir im zweiten Kampf gegeneinander antreten. Wir haben noch nie gegeneinander gekämpft, deshalb war es auch interessant. Nach einem Unentschieden wurden wir am Ende des Kampfes im Ansatz wirklich müde. Nur ein einziger Kopfkick-Punkt hat den Matsch entschieden. So konnte ich den 2. und Marci den 3. Platz erreichen.
Wir freuen uns darüber, dass wir zusammengetroffen sind. Wir haben den Kampf genossen und es wäre gut, in der Zukunft ähnliche Kämpfe zu haben.

 
<< Első < Előző 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Következő > Utolsó >>

46. oldal / 57
    
Ma 2019. február 23., szombat Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 477 vendég böngészi