Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Tehetségek támogatása Németországban
2014. május 20. kedd, 06:27

Szeretnél Németországban tanulni, de még nem tudod hogyan és miből? Világos céljaid vannak, de a finanszírozás még nincs tisztázva? Az pénz nem állhat a céljaid és álmaid megvalósításának útjába. Németországban jelenleg 13 tehetségfejlesztő intézmény működik, és minden szakirányban kínálnak ösztöndíjlehetőséget tehetséges tanulók részére .
Gyenge Viktória - tavaly még iskolánk tanulója, idén már a heidelbergi egyetem hallgatója - most az Evangelisches Studienwerk egy ösztöndíját mutatja be nektek és ad egy áttekintést, milyen feltételeknek kell megfelelnetek és hogyan tudtok pályázni a Studienwerknél.

A részletekért kattints ide...

 

 
Diákjaink választottak: Majeczki Martin az új DÖK-elnök
2014. május 19. hétfő, 12:01
Tömött sorokban kígyóztak diákjaink az alagsorban május 19-én, a 2-3-4. szünetben, hogy leadhassák szavazataikat az új DÖK-elnökre.
Örömteli, hogy sokan magukénak érezték az ügyet és elmentek szavazni: végzőseinket nem számítva diákjaink kicsivel több, mint 61%-a szavazott. A küzdelem szoros volt: 150 szavazatból Majeczki Martin 77-et, Mészáros Bence 71-et kapott (ketten érvénytelen szavazatot adtak le).
Martinnak gratulálunk a győzelemhez, jó munkát kívánunk az elkövetkezendő évhez!
 
 
 
 
 
Pályázati lehetőség: "Élen a tanulásban, élen a sportban - 2014"
2014. május 19. hétfő, 08:48
Budapest Főváros Önkormányzata idén is közzé tette felhívását az "Élen a tanulásban, élen a sportban 2014" fővárosi kitüntető cím elnyerésére a tanulásban és a sportban kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok számára. 
Ha kiemelkedő a teljesítményed a tanulásban és a sportban is, ne habozz, hitelesíttesd az eredményeidet és add be a pályázatodat 2014. június 13-ig!

A pályázati kiírás és a pályázati feltételek a linkre kattintva tekinthetők meg...

 
Országos Német Nyelvű Szavalóverseny - 2014. május 16.
2014. május 16. péntek, 08:30
A hagyományoknak megfelelően idén is iskolánk adott otthont a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szervezésében megrendezésre kerülő Országos Német Nyelvű Szavalóversenynek. Az ország három nagy régiójából (1. Nyugat- és Észak-Dunántúl (6 megye) + Budapest, 2. Dél- és Kelet- Dunántúl (Baranya, Tolna, Somogy), 3. a Dunától keletre+Pest) összesen több mint 200 tanuló érkezett, hogy vagy "Hochdeutsch", vagy "Mundart" kategóriában, ki-ki a maga korosztályában előadja szavalatát.
Öröm volt látni, hogy sok diákot, tanáraikon kívül szülei és nagyszülei is elkísértek. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen rengeteg felkészült, kiváló előadó között kellett rangsorolniuk. Sajnos dobogós hely minden kategóriában csak három van, de szívből állíthatjuk, hogy minden versenyző győztes valahol, hiszen nem kis munka és izgalom árán jutott el idáig.
Külön öröm számunkra, hogy iskolánk mind a négy döntőbe jutott tanulója is igen előkelő helyen végzett: Babocsay Csenge a 2., Kalácska Dominika a 4., Török Anna az 5., Knapp Mercédesz a 6. helyen zártak. Mindannyiuknak és természetesen felkészítőtanáraiknak, Guoth-Fridrich Erika és Jakus Enikő tanárnőknek is szívből gratulálunk! 
Minden szavalót és vendéget jövőre is nagy szeretettel várunk!
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...

 

 
9NA, 9NC: Segíteni jó!
2014. május 18. vasárnap, 17:17

Április 15-én iskolánk 9.NA és 9.NC osztályának tanulói – Toroczkay Erika tanárnő kezdeményezésére, és osztályfőnökeik, Szép Tímea tanárnő és Szabó Mátyás tanár úr vezetésével –  látogatást tettek a Wesley János Lelkészképző Főiskola VIII. kerületi óvodájában. Az intézmény rendkívül nehéz körülmények között élő – sok esetben hajléktalan – családok gyermekeit fogadja be és gondozza nap mint nap. A diákok az azt megelőző hetekben rengeteg ruhát és játékot gyűjtöttek össze, amit ezen a napon adtak át az óvodásoknak. Az egyik érintett tanuló így emlékezett vissza a látogatásra:

Az óvodában tett látogatás nagy hatást tett ránk. A legszebb a kicsik mosolya volt, mikor meglátták a ruhákkal és játékokkal teli zsákokat. Mindezt egy szép dallal köszönték meg nekünk, ami igazán aranyos volt tőlük. Később játszottunk velük egy kicsit, és meglepődve tapasztaltuk, hogy velünk – számukra idegenekkel is – milyen közvetlenül és kedvesen viselkednek. Jó érzéssel töltött el, hogy örömet szerezhettünk nekik, így boldogan tértünk haza! :)

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Osztálykirándulunk... (2014)
2014. május 15. csütörtök, 07:07
Kevésbé szokványos életképek jellemezték ma reggel a DNG udvarát: kongó iskolaépület, előtte manőverező buszok, az udvaron csomagjaikat ölelgető diákok, leginkább kifelé pillogva. Nem nagy talány, ma nem lesz szokványos tanítás: mindenki kirándul.
Mindegy, hogy Csillebérc, Esztergom, Pécs, Szeged, az Őrség, vagy a Balaton, egy dologban egyetértünk: brrrrrr. Az időjárás nem túl kegyes velünk...

 

 
Két DNG-s fiú a nemzetközi Ashira Karate-kupa (2014) dobogóján
2014. május 14. szerda, 07:06

Május 3-án iskolánk két tanulója, Fontana Gábor és Makai Márton is részt vett az Eurázsiai Ashihara Karate-kupán. A két fiú olyan jól küzdött, hogy végül egymás ellen kellett összacsapniuk... Eredményükhöz, mely kiderül a beszámolóból, szívből gratulálunk, eredményes folytatást kívánunk!

Am 3. Mai waren wir in Szigetszentmiklós am Eurasien Ashihara Pokal. Wir sind in der Junior Kategorie in -65kg gestartet. An diesem Wettbewerb haben Wettkämpfer aus Russland, Dänemark, Slowenien, Rumänien, Üzbekistan und Kasachstan teilgenommen. Aus Ungarn waren wir zu dritt.  Der andere Junge hat uns beide besiegt, so mussten wir im zweiten Kampf gegeneinander antreten. Wir haben noch nie gegeneinander gekämpft, deshalb war es auch interessant. Nach einem Unentschieden wurden wir am Ende des Kampfes im Ansatz wirklich müde. Nur ein einziger Kopfkick-Punkt hat den Matsch entschieden. So konnte ich den 2. und Marci den 3. Platz erreichen.
Wir freuen uns darüber, dass wir zusammengetroffen sind. Wir haben den Kampf genossen und es wäre gut, in der Zukunft ähnliche Kämpfe zu haben.

 
Május-június hónap kísérletei fizikából
2014. május 13. kedd, 06:47
Folytatódik a "Hónap kísérletei" verseny fizikából! Jó lenne egy témazáró ötös? Add le a megadott határidőig a megoldásokat Hömöstrei tanár úrnál!

A feladatokért kattints ide!

 
Londonban jártunk... (2014)
2014. május 12. hétfő, 06:43
A múlt hónapban húsz lelkes DNG-s diák vágott neki egy hatalmas 5000 kilométeres útnak, hogy megtekintsen 3 csodálatos világvárost: Brüsszelt, Londont, Párizst és mindemellett az angol nyelvet a való életben is gyakorolhassa.
A hajnali órákban való kelés egyáltalán nem okozott gondot (no, jó, legyünk őszinték azért iszonyat nehéz volt felkelni. Valljuk be, nem a szomszéd községbe indultunk…) Könnyek helyett inkább izgatottan, mosollyal arcunkon intettünk búcsút Budapestnek, hogy átszelhessük Európát.
Első napi fárasztó utazásunk után a német holland határon fekvő Aachenban hajtottuk álomra fejünket. Másnap rögtön Brüsszel felé vettük az irányt.
Telt-múlt az idő, ürültek a kávéspoharak. Ki-ki a maga kedvére való tevékenységgel szórakoztatta magát, vagy éppenséggel a mellette, vagy előtte ülőt.smiley
Még délelőtt beértünk Európa fővárosába: Brüsszelbe. Itt egy rövid városnézésben lehetett részünk. Megnéztük a káprázatosan szép főteret, a szórakozó negyedben a „pisilő kislányt”, majd természetesen férfi változatát a „Manneken pis-t” is. Mindannyiunknak lehetősége volt a méltán híres belga csoki megkóstolására és vásárlására is, hogy az otthoniak se maradjanak ki a kulináris élvezetekből.
Sajnos nem maradt több időnk és utunkat folytatni kellett London felé. Hihetetlen érzés volt, amikor megtekintettük a Brit-szigeteket. Sokan „eufórikus” állapotba kerültek. A Calaisból Doverig tartó utat egy óriási komppal tettük meg, ahol luxus körülmények között kelhettünk át a La Manche csatornán. Amint angol földre léptünk, akadt, ki cipőjét, pulóverét és önuralmát elhajítva rögtön az óceánba gázolt, mások beérték az óceán látványával is.smiley
Estefelé értünk be a brit fővárosba, amit egyben a világ fővárosaként is tartanak számon. Itt brit családoknál voltunk elszállásolva, így testközelből ismerhettük meg az angol szokásokat és életmódot.
Londoni napjaink verőfényes napsütésben teltek, ami ritkaságnak számít a szigetországban. Londoni városnézésünket a London Eye-jal indítottuk. Innen csodálatos kilátás tárult az egész városra. Ezután buszos városnézés keretében néztük meg a Westminster negyed kötelező látnivalóit (többek között a Big Bent, Buckingham-palotát és a St. James parkot). Városnézésünket a Trafalgar square-rel zártuk, itt kaptunk egy kis szabadidőt. De még ezzel sem ért véget aznapi programunk: a világ egyik leghíresebb múzeumát, a British Museumot barangolhattuk be.
A következő napunk szintén egy világhírű múzeummal, a Natural History Museum-mal vette kezdetét. Ahogyan az előző napon a British múzeum a történelem iránt érdeklődőknek, ez a természet „szerelmeseinek” jelentett különleges élményt. A nap további részét a London melletti Windsorban töltöttük, ahol a királynő nyári rezidenciáját és a brit uralkodók temetkezési helyét szemléltük meg. Utolsó londoni napunkon, az Oxford Streeten „shoppingoltunk”, majd a Towerban (ami VIII. Henrik kedvelt kivégzőhelyéül szolgált) a koronázási ékszereket csodálhattuk meg. Megpillanthattuk a híres hollókat, tehát megbizonyosodhattunk, hogy biztosan sokáig fenn fog még állni a királyság.
A Tower után a Temzén elhajókáztunk egészen Greenwichig. A csillagvizsgálón fut át a föci órákon tanult nulla hosszúsági fok. Izgatottan, ugrándozva, fényépezkedtünk a nyugati és keleti félgömb határán…
Sajnos londoni tartozódásunk ezzel végéhez ért, de mindenki nagyon várta, hogy miután ismét átkeltünk Dovernál, másnap délre Párizsba érjünk.
A művészetek fővárosában a hosszú sort és „szuvenír árusok” nyomulását leküzdve feljutottunk az Eiffel toronyra. A gyönyörű panoráma mindenért kárpótolt.
Egy buszos városnézés után fáradtan, honvággyal, de tarsolyunkban rengeteg élménnyel indultunk haza a már megszokott forgatókönyv szerint.
Budapesten mindenki meghatódva kezdte mesélni családjának a véget nem érő élménybeszámolóját.
Ezúton szeretnénk megköszönni minden résztevő nevében Dézsi tanárnő és a Study Tours munkatársainak áldozatos munkáját!
Úgy gondoljunk, nagyon szerencsések vagyunk, hogy egy hét alatt „végigfuthattunk”szinte egész Nyugat-Európán és az angol nyelvtudásunkat ilyen interaktív módon fejleszthettük.
Reménykedve várjuk már a jövő évet. Ki tudja? Talán ismét részt vehetünk egy ilyen csodálatos, élményekben gazdag túrán. Nos, mikor kezdjük el szervezni? ;) (
Babocsay Csenge, Majeczki Martin)
 
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
 
Egy némettanárnő feljegyzései a színjátszó fesztiválról...
2014. május 09. péntek, 11:32
Bár már magunk mögött tudhatjuk az idei színjátszófesztivált, mindig örömmel tölt el bennünket, ha visszajelzést kapunk rendezvényeinkről. A következő részletes és szívhez szóló beszámolót Györffy Sarolta, nyugdíjas tanárnő/ írónak köszönhetjük. 
 
Eindrücke nach dem Theaterfestivaltag in Pestelisabeth – mit Lehreraugen
 
Als Rezitatorin in Gedicht und Prosa in meinen ehemaligen Schuljahren, später als Ungarischlehrer in Literaturstunden, Vorbereiterin auf Rezitation – und Kazinczy - Wettbewerbe, Organisatorin etlicher deutschsprachigen Schulnachmittagen machte ich mich mit großem Interesse auf den Weg zum Deutschen Nationalitätengymnasium, um Theaterszenen, sogar ganze Stücke von ungarndeutschen, bzw. deutschen Jugendlichen zu sehen.
 
 
Májusfaállítás és hagyományőrző táncok bemutatása Dunaharasztin
2014. május 05. hétfő, 06:25

A 11. B osztály május 1-én Dunharasztiban járt: a hagyományoknak megfelelően májusfaállítással és tánccal ünnepelte a napot. A programról Majeczki Martin írt rövid beszámolót...

Osztályunk május 1-én Dunaharasztiban járt, ahol a hagyományőrző májusfaállítás keretében volt alkalmunk arra,hogy bemutathassuk táncunkat. A délután Gyarmati Zsaniéknál indult. Miután megvolt a kötelező fellépés előtti próba, a tájházhoz mentünk, ahol iskolánk volt tanítványa és egyben a rendezvény főszervezője, Wágner Flóra nagyon kedvesen fogadott minket. Mindannyian kaptunk egy májusfát szimbolizáló feldíszített nyárfagallyat, ezzel vonultunk zenei kísérettel a helyi kocsmához, ami már a régi időkben is a májusfaállítás helyszínéül szolgált. Itt a fiúk alaposan "megszenvedtek", hogy az igazán méretes fát fel tudják állítani a szeretett leányoknak. Ezután következett nagy sikerű fellépésünk és a helyi tánccsoportok műsora. Majd este az "Unterrock" Zenekar szolgáltatta a talpalávalót. Köszönjük szépen Flórának és a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzatnak a lehetőséget, és Zsaninak, hogy megszervezte ezt a szép napot.
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Ballagás 2014
2014. április 30. szerda, 10:28
Április 30-án, hagyományainknak megfelelően ünnepélyes keretek között vettek búcsút végzőseink a DNG-től. Meghatott, megilletődött és sok megkönnyebbült diákarc, büszke és elérzékenyült szülők és nagyszülők, igazgatói intelmek az életre, búcsúztató és búcsúzó beszédek, zenés-énekes diákműsor, és végül az immár elmaradhatatlan lufifelengedés...  
Tápai Ildikó igazgatónő néhány mondatát adjuk végzőseink még hátralévő DNG-s páyafutásához útravalóul: "Eckhart Mester szerint a legfontosabb óra mindig a jelen. Ezt a gondolatot bontotta ki Valéria Koch, amikor arról írt: csak a jelen a megfelelő időpont változások véghezviteléhez. Vannak az ember életében olyan időszakok, amelyek a változásról szólnak. Az elkövetkező 49 illetve 51 nap ilyen időszak lesz végzős diákjaink életében. Minden napját koncentráltan, jelen időben kell megélniük ahhoz, hogy ez a változás teljes pompájában kibontakozhasson."

A pompás eredmények reményében:) végzőseinknek hatékony érettségi felkészülést és sikeres továbbtanulást kívánunk!

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Bolondballagás 2014
2014. április 29. kedd, 13:19

2014. április 29-én megdöbbentő látvány fogadhatta az iskolánkba látogatókat: zombik, hajléktalanok, cowboyok, balerinák, matrózok, ügynökök és hasonló furcsa lények vonultak végig iskolánkon. A DNG-sek tudták, aggodalomra semmi ok: végzőseink bolondultak meg egy nap erejéig, és bolondballagással búcsúztatták DNG-s éveiket.

Holnap egészen más hangulatban, hivatalosan is elballagnak végzőseink, akik 16 órakor kezdődő ballagási ünnepségükre sok szeretettel várják meghívott vendégeiket!

 

 
Legyél te a DNG fotósa 2014/15-ben!
2014. április 29. kedd, 12:08

Tepliczky Csilla - a DNG fotósa 2013/14-ben - idén elballag iskolánkból. Ezúton is köszönjük munkáját, a rendezvényeinkről készített igényes fotókat és ezennel meghirdetjük ismét a DNG fotósa pályázatot!

Szeretnél te a DNG fotósa lenni 2014/15-ben?

Szeretsz és tudsz fényképezni? Vállalnád, hogy képeket készítesz az iskola rendezvényeiről? 

A részletekért kattints ide...

 

 
DÖK-elnök választás 2014
2014. április 29. kedd, 07:58
Lovas Zoltán DÖK-elnök (miután idén elballag iskolánkból) az április 16-i Diákközgyűlésen meghirdette (a direkt módon választhatóvá vált) DÖK-elnök pozícióért folytatott kampányidőszakot, mely 2014. május 16-ig tart. Két éves munkáját és elnöki tevékenységét ezúton is köszönjük, reméljük méltó utódot talál neki a Diákönkormányzat!
A május 19-i elnökválasztáson mindenki gyakorolhatja a demokratikus választások működését és demokratikus jogait! Hajrá!
 

 

 
3. helyezést szereztek a "Sváb Kalandorok" az Abgedreht 2014 Filmfesztiválon
2014. április 28. hétfő, 07:54
A 11. B osztályos "Sváb Kalandorok" (Majeczki Martin, Mekker Attila, Varga Viktória, Kém Antónia, Kecskeméti Pálma) idén is beneveztek egy filmmel az "Abgedreht 2014 - Magyarországi Német Ifjúsági Filmfesztivál" versenyre. 
2014. április 25-én mind a 10 forgatott filmet levetítették és díjazták is a Művész moziban. Csapatunk "Es verliebt sich..." című filmével a 3. helyet szerezte meg, ami igazán elismerésre méltó teljesítménynek számít, mivel idén már több csapat profi technikával dolgozott.
Sokan el sem tudják képzelni, mekkora munka amatőr-filmet forgatni. A "Sváb Kalandorok" nem csak jó ötlettel álltak elő, de nagy kitartással és fegyelmezetten is dolgoztak a munka során: meg lett az eredménye! Nagyon-nagy gratuláció nekik!
Nem jöhetett volna létre a mű a sok szervező és támogató nélkül, köszönet illeti: Jakus Enikő, Guoth-Fridrich Erika és Eszenyei Emese tanárnőket, Tepliczkiy Csillát, Tepliczky Istvánt, a Győrfi tanárnő vezette "Rozmaringok" kórust, Szűcs urat, a Reményi és Varga családokat, az újhartyáni nemzetiségi önkormányzatot, illetve minden közreműködőt iskolánkból és Hartyánból.
Reméljük, más diákok is kedvet kaptak, hogy jövőre beszálljanak a filmforgatásba. Nemcsak a színvonalas produkció, hanem a hagyományok kreatív és a mai korszellemnek megfelelő megőrzése érdekében is.

A filmről:

Egy kialakuló szerelem, és különösen annak első szakasza a legtöbb fiatal életében az egyik legszebb időszak. Hőseink esetében sem volt ez másként. Tamás napon a takaros Lena összetalálkozott a snájdig Honsival... szerelem volt első látásra. Honsi mindent bevetett, amit egy sváb "gentleman" akkoriban, hogy megszerezze a kiválasztott leány szívét... Hogyan alakultak az események? Mi történt az esküvő után? Örökké tart-e a szerelem? Filmünk vicces jeleneteiben választ próbál adni a kérdésekre. Jó szórakozást!

Főszereplők:

Honsi Hermann
- Majeczki Martin 
Lena Riesmayer
- Varga Viktória 
Herr Riesmayer
- Kovács Gergely
Frau Riesmayer
- Kecskeméti Pálma
Herr Hermann
- Radóczy Károly
Frau Hermann
- Guoth-Fridrich Erika
Fronzi
- Mekker Attila
Thomas
- Klemencz Dániel 
Lisi - Kém Antónia
Nusi - Wágner Loretta
 
 
A videóra kattintva megtekinthető a film...

 

 
<< Első < Előző 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Következő > Utolsó >>

44. oldal / 55
    
Ma 2018. november 13., kedd Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 685 vendég böngészi