Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
DÖK-gyűlést tartottunk - 2014.11.07.
2014. november 11. kedd, 08:00

 

Krausz tanárnő és a DÖK-képviselők szorgosan dolgoznak rajta, hogy iskolánkban aktív legyen a diákélet. A linkre kattintva megtekinthetők a 2014.11.07-én tartott DÖK-gyűlés főbb témái, kiderül, hogy mik a legaktuálisabb kérdések, kérések és feladatok.

 

 

 
Középiskolák rangsora 2015
2014. november 07. péntek, 18:30
Megjelentek a magyarországi középiskolák legfrissebb eredményességi mutatói a HVG különszámában. 
Gimnáziumunk idén még tovább fényesítette a tavalyi eredményt: 
az országos szinten közel ezer figyelembe vett magyar középiskola "hivatalosnak" tekintett rangsorában a 47. helyet foglaljuk elBudapesti viszonylatban a 24. legjobb középiskolának minősülünk. A felvételi eredmények tekintetében az országban a 11. legeredményesebb iskola vagyunk
A sorrendet a diákok tanulmányi, érettségi és felvételi eredményei, nyelvvizsgái, valamint a tanulmányi versenyeken elért helyezésük alapján állították össze.
Nagyon büszkék vagyunk, gratulálunk és köszönjük minden mostani és volt DNG-s diáknak és tanárnak munkáját és együttműködését!
Hajrá DNG!
 
 
DNG-s diák a Pest Megyei Német Közgyűlésben
2014. november 10. hétfő, 15:22

Majeczki Martin, iskolánk DÖK-Elnöke nemcsak az iskolai diákéletnek, hanem a hazai német nemzetiségi közéletnek is aktív résztvevője és alakítója. Aktivitásának hivatalos kereteket is sikerült biztosítania: az őszi választások révén a 7 fős Pest megyei német közgyűlés tagja lett. (Szülővárosában, Újhartyánban is csak néhány szavazat választotta el a képviselői mandátumtól.) Fő célkitűzése minél több fiatalt bevonni a hagyományőrzésbe és felébreszteni bennük a szikrát a német identitás iránt...

Martinnal egy nemrég elballagott DNG-s diákunk, Nádas Barbara (a Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Körének elnökhelyettese) készített interjút, mely a linkre kattintva megtekinthető... 

Martinnak gratulálunk, kitartást kívánunk munkájához!

 
Márton napi előkészületek, felvonulás és táncház (2014)
2014. november 03. hétfő, 09:42
Kedves Diákok!
Iskolánk Diákönkormányzata idén is megrendezi november 11-én a hagyományos Márton napot!
Ezt megelőzően november 3-án (hétfőn) 14.45-kor az alagsorban lámpáskészítésre várjuk mindazokat, akiknek még nincs lámpásuk. Otthon is elkészíthetitek saját lámpásotokat, vagy elhozhatjátok a meglévőt. A lényeg, hogy a felvonuláson legyen.
 
November 5-én (szerdán) 15 órakor a kollégiumban libaalakú Hercel sütésre várunk minden érdeklődőt, aki szeretné megtanulni ennek a jellegzetes sváb süteménynek az elkészítését. Reggel 7:25 kor készítik elő a sütemény tésztáját az iskola ebédlőjében. Oda is várjuk a segítőket!
November 11-én (kedden) 17 órától lámpásos felvonulással a Duna partra sétálunk, hogy vízre bocsássuk minden osztály „úszó lámpását”! Ezután meleg tea és zsíros kenyér vár titeket a tornateremben. Tudjátok aki „Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik!”
Majd Magdi néni sváb táncházával zárjuk az estét.
 
Kérünk titeket, aki teheti, hozzon süteményt és üdítőt osztálya asztalára! Jelenjünk meg minél többen, a programokon való részvételért természetesen DNG Márkában részesültök!
Ünnepeljük meg együtt Szent Márton napját!

 
 
 
Spontán gesztenyefigura-készítés...
2014. október 16. csütörtök, 09:57
A 13. osztályos lányok próba DSD-éjük előtt "idő felesleggel" küzdöttek... Milyen ritka is ez a DNG-ben és főleg a végzős évfolyamon. Ezért, hogy szabadidejüket hasznosan töltsék, nosztaligiázásba kezdtek: újjáélték az óvodában eltöltött mesés napjaik egyikét. Délután a kollégium udvarán gesztenyét gyűjtöttek, majd este gesztenyebábukat készítettek. Így született meg például: a süni, a kutya, a pók, a százlábú és a sváb pár gesztenyéből készült figurája. A  "műalkotásokból" egy mini kiállítást is összeállítottunk a koleszban.
Reméljük, az év során többször is alkalmunk lesz hasonló kreatív tevékenységekhez!
 
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Halloween és tökfaragó est a kollégiumban
2014. október 29. szerda, 06:54

2014. október 15-én remek hangulatú programmá sikeredett a kollégiumi Halloween és tökfaragó est. Ízelítőt és kedvcsinálót Majeczki Martin (12.B) beszámolójából kaphatunk: 

Az előzetes jelentkezés alapján úgy gondolhattuk, mégsem fog megvalósulni az idei tökfaragó verseny a kollégiumban. De szerencsére nem így történt.  Mi kollégiumi DÖK-ösökkel úgy gondoltuk megpróbálkozunk egy tök kifaragásával. Közben a vacsorára leérkező kollégistáknak is kedvük támadt a faragáshoz, szerencsére Adrienn néni jóvoltából tudtunk jó néhány kisebb dísztököt biztosítani, hogy kibontakoztathassák kreativitásukat. Nagy erőkkel láttak neki az ötletesebbnél ötletesebb töklámpások elkészítésének, majd elkeresztelésének és a különleges halloweeni dekoráció elkészítésének. Ez után a programon résztvevő kollégisták szavaztak, hogy ki bizonyult a legjobb törökfaragónak. Még az eredmény kihirdetése előtt a lámpások fényében egy már- már hagyományosnak mondható és nagyon taktikus körjátékot „Az alszik a várost” játszottuk, ami idén is nagy sikert aratott. Külön örömet jelentett nekünk szervezőknek, hogy bár egy épületben lakunk, ritkán adódik ilyen alakalom, amikor ennyire együtt van a társaság. Az estére az éppen cserediákokat vendéglátó AC osztálynak köszönhetően még szendvicseket és tortát is kaptunk, ez is emelte a „party” színvonalát. Majd az izgalmas játék után kihirdettük az eredményeket. Az első helyezést - a rendkívül találó elnevezésnek köszönhetően - Serfel Kincső érte el. Schuckert Gyurci és Ökrös Kristóf alapanyag hiányában kaliforniai paprikából és almából készítette el Sanyit, Katit és Janit. Ezek pályaművek kiváló példái voltak a kollégisták végtelen kreativitásának. A harmadik helyezett Wilson Emma és Hetyei Réka lett Batman és Robin párosával.

Szeretnénk megköszönni minden résztvevő lelkesedését, munkáját, hogy ilyen jó hangulatúvá varázsolták ezt az átlagosnak induló kollégiumi estét.

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Három tanulónk jutalomkiránduláson Baden-Württembergben
2014. október 29. szerda, 20:58
Kancsár Laura, Kun Viktória és Majeczki Martin az Országos Német Önkormányzat jóvoltából 2014. október 18 és 25. között egy hetes jutalomutazáson vehettek részt Baden-Württembergben. A körutazást olyan tanulók nyerték, akik országos német nyelvű versenyen kiemelkedő eredményt értek el: Laura a Jugend debattiert német nyelvű vitaversenyen elért kiemelkedő szerepléséért, Viki az általános iskolai országos Volkskunde versenyen nyújtott kiváló szerepléséért, Martin pedig az országos Geowettbewerben való győzelméért. Beszámolójukban ízelítőt adnak élményeikről:
 
Nach der langen Busfahrt sind wir zuerst nach Rothenburg ob der Tauber gefahren. Das ist eine mittelalterliche, stimmungsvolle Stadt in Oberbayern in Franken, die noch ganz in origineller Form erhalten geblieben ist. Wir waren überrascht von der örtlichen Spezialität: Schneeball, die in Hartian bis heute genauso angefertigt ist.
Am nächsten Tag waren wir in der Stadt, wo sich unsere Unterkunft befand. In der Geburtsstadt von dem berühmten Astrologen: Johannes Kepler hat man für uns im Rathaus eine Präsentation gehalten, nach der Stadtführung hat uns der ehemalige Bürgermeister mit „Maultaschen” erwartet. Am Nachmittag haben wir einen Vortrag im Keplermuseum und in der Sternwarte gehört.
Am Dienstag haben wir uns in Gerlingen mit den Einheimischen und den dort lebenden verschleppten Ungarndeutschen getroffen. Im Stadtmuseum machten wir Interviews, die Tränen kamen oft hervor. Nach der Führung hat uns der Herr Bürgermeister im Restaurant eine freundliche Rede gehalten. Am Abend haben wir unser Quizspiel: „Legyen Ön Is Svábbogárka!” vorgestellet, was von den Anderen herzlich empfangen wurde.
Am Mittwoch haben wir in Stuttgart den Landtag besucht, und während unserer Sitzung unseren Ministerpräsidenten gewählt. In der Königstraße konnten alle shoppen und die Geschenke für die Geliebten kaufen. Den Höhepunkt des Tages bildete das Mercedes-Museum mit unzähligen Exemplaren von Automobilen.
Am Donnerstag haben wir einen kleinen Einblick in die Fabrik „Trumpf” bekommen. Die Auszubildenden haben nicht nur die einzelnen Schritte des Maschinenbaus, sondern auch ihre eigenen Erfahrungen erzählt. Das beste Programm der Woche war natürlich der Vegnünungspark „Tripsdrill”. In der deutschen Märchenwelt konnten wir nicht nur unsere Kindhet wieder erleben, sondern auf gefährlichen Achterbahnen Spaß haben.
Den letzten Tag sind wir nach Schwanga, nach Südbayern gefahren, wo wir die wohlbekannteste Sehenswürdigkeit Deutschlands, das Schloss Neuschwanstein, bewundert haben. Das bayerische Panorama und die prächtige Einrichtung haben uns auch beeindruckt.
Wir möchten uns ben der Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen bedanken, dass Sie diese ungvergessliche Reise ermöglicht haben!
Laura Kancsár, Martin Majeczki
 
A fotóra kattintva további képek tekinthetők meg...
 
DÖK-Elnökünk az Országos Diákparlament regionális fordulójában
2014. október 30. csütörtök, 08:34
2014. október 17-én Majeczki Martin, iskolánk DÖK-Elnöke delegáltként részt vett az Országos Diákparlament regionális fordulójában. Beszámol nekünk, hogy miként képviselte a DNG-s diákok érdekeit:
 
Nagyon nagy élmény volt, hogy bár mindannyian más-más iskolákból voltunk, átbeszélhettük közös problémáinkat vagy éppen megoszthattuk egymással ötleteinket, tapasztalatainkat. Meglepett továbbá, hogy milyen jó hangulatban folyt a parlament, mindenki nagyon magáénak érezte a közös ügyet, aktívan részt vett az ülésen. Az első részben két szekcióra osztva üléseztünk, majd ismertettük egymásnak az elhangzott felvetéseket. Ezekről hivatalosan is állást foglaltunk és továbbításra kerülnek az országos fordulóba.
Ezek közül a DNG-és diákparlamenten elhangzottak alapján a következő felterjesztéseket  javasoltam:
-  A KLIK különítsen el pénzt a diákönkormányzatok számára az iskolák költségvetésében.
-  Hozzák vissza az előrehozott érettségi rendszerét minden tantárgyból.
-  A DÖK-nek legyen véleményezési joga az étkeztetésre kiírt pályázatok elbírálásában.
-  Vizsgálják meg az informatikai eszközfejlesztés lehetőségét.
-  Növekedjék az állam által nyújtott étkezésre fordítható normatíva összege, hogy a diákok megfelelő mennyiségű és minőségű ellátásban részesüljenek
Végül megszavaztuk, hogy a megjelent 74 képviselő közül ki legyen az a 12 aki, Székesfehérváron az országos parlamentben képviseli a diákság ügyét. Örömmel mondhatom, hogy engem is továbbjuttattak a az országos fordulóban, így tehát a DNG is közvetlenül képviselve lesz.
Köszönöm a bizalmat! Székesfehérváron találkozunk!

Figyelmetekbe ajánlom továbbá Oláh Ildikó, a PIGYŐ, vagyis a Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat vezetőjének cikkét (katt ide).

 
 
Így emlékeztünk meg '56-ról 2014-ben
2014. október 23. csütörtök, 13:02

Iskolánk idén is színvonalas műsorral emlékezett meg az 1956-os eseményekről. A köszönet ezúttal a 10.BD osztályt illeti, akik Farkas Mónika tanárnő vezetésével vers, próza, ének, interjúk, film- és ppt-vetítés bevonásával készítették el és vitték színpadra műsorukat. A munka részleteiről Turcsik Adrienn (10.BD) írt beszámolót:

Iskolánkban minden évben megemlékezést tartunk az 1956-os forradalomról. Az idei ünnepséget a 10.BD osztály rendezte és adta elő Farkas Mónika tanárnő irányításával. A megemlékezéssel célunk az volt, hogy a mai emberek szemszögéből is bemutassuk a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményét. Ebből az ötletből kiindulva a 10.B osztály tanulói interjúkat készítettek az utca embereivel, melyekben véleményükre voltak kíváncsiak a forradalomról. A diákok a Deák Ferenc térről indultak, a Vörösmarty téren és a Duna parton interjúvolták meg a járókelőket. Sajnos a legtöbb ember elutasító volt velük, és összességében kevés információval rendelkeztek a kérdéses eseményről. A legszomorúbb az volt számukra, hogy a fiatalok, középiskolások szinte semmit sem tudtak, vagy téves információ birtokában voltak. Szerencsére találkoztak idősebbekkel is, akik nem csak mesélni tudtak, de saját élményeiket mondhatták el, hiszen ők a forradalom központjában élték át az eseményeket. A tanulók megrendülten hallgatták a beszámolókat, furcsa volt számukra, hogy első kézből értesülhettek arról, hogy milyen volt ’56-ban a történelmi események részeseként megélni ezt az időszakot. Sok mindent olvashatunk és tanulhatunk a könyvekből, melyek valóságtartalmát nem kérdőjelezzük meg, de ezek az emberek igaz és megrázó dolgokat meséltek, és a legfontosabb, hogy kétség nem fér ezek valóságtartalmához. Az előadáshoz korabeli ruhákat kellett beszereznünk. A legtöbben nagyszüleik szekrényét forgatták fel, és volt olyan, aki nagymamája forradalomkor viselt sáljával a nyakában lépett színpadra. A közönség előtt állva mindenki átszellemült szerepébe, elkeseredett ugyanakkor elszánt egyetemistáknak éreztük magunkat. A műsor alatt bemutattuk az összevágott videókat, és a forradalom főbb helyszíneit képek formájában. Jó volt látni, hogy a diákok és tanárok milyen figyelemmel hallgatták a műsort, melyben egy-egy interjút megmosolyogtak, míg másokon megdöbbentek. Reméljük műsorunk elnyerte mindenkinek a tetszését, és számunkra is élmény marad, hogy történelmünk egyik fontos eseményének megemlékezésén vehettünk részt.    

 

 
Ezüstérem a fáklyás futáson (2014)
2014. október 22. szerda, 11:05
Iskolánk 5. alkalommal vett részt az ’56-os forradalom tiszteletére megrendezett pesterzsébeti váltófutáson. Az első év 2. helyezése után csapatunk háromszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ebben az évben nagyon szoros volt a befutás. A küzdelmet bizonyítja, hogy a kezdeti vezetés elvesztése után hiába szereztük vissza az első helyet, a cél előtt néhány méterrel hajrázott le minket az ellenfél csapata. Mindenkinek gratulálok ehhez a fej-fej melletti szoros eredményhez! Hajrá fiúk! Jövőre visszavágunk!
 
A csapatunk tagjai voltak:
Mekker Attila (12.B)
Barabási Richárd (12.A)
Sóhalmi Dániel (9.C)
Galambos Levente (10.BD)
Nagy Márk (9.C)
Réthy Őrs (13.A)
Schuszter Antal (10.BD)
 

 

 
Hírlik, hogy Bethlen…
2014. október 27. hétfő, 07:51

 

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont kiadásában megjelent Dr. Varsányi Krisztina, intézményünk igazgatóhelyettese „Hírlik, hogy Bethlen… Bethlen Gábor fejedelem a Német-római Birodalom korabeli nyilvánossága előtt német nyelvű nyomtatványok tükrében” című kötete.

Kolléganőnknek szeretettel gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

 

 

 
Fővárosi Német Nemzetiségi Ösztöndíjat nyertek (2014)
2014. október 21. kedd, 13:52

A Fővárosi Német Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából ebben a tanévben 10 tanulónk nyert nemzetiségi ösztöndíjat, név szerint: Badacsonyi Boglárka (13.B), Csordás Daniella (13.B), Kalácska Dominika (12.B), Mészáros Bence (13.B), Nagyistók Luca (13.B), Ökrös Kristóf (12.B), Samu Alexandra (9.C), Szabó Alexandra (9.D), Szabó Judit (12.B), Veér Annamária (12.A). Az ösztöndíj elnyeréséhez feltétel volt a jó tanulmányi eredmény, az osztályfőnök és az igazgató ajánlása, figyelembve vették a szociális rászorultságot, illetve alapfeltételként az aktív részvételt a nemzetiségi kultúra ápolásában. Köszönjük a Fővárosi Német Önkormányzatnak, hogy az idei tanévben is lehetőséget biztosított kiemelkedő tanulóink ösztönzésére!

Mind a tíz tanulónknak szívből gratulálunk, további eredményes tanulmányokat és aktív nemzetiségi tevékenységet kívánunk!

 

 
 
DÖK-kirándulás 2014
2014. október 15. szerda, 14:29

2014. szeptember 24-én Diákönkormányzatunk hagyományossá vált év eleji kirándulásán nyitottuk meg az idei tanévet. A kiránduláson a hideg időre való tekintettel nem a Városligetbe, hanem a Lurdy házba látogattunk el, ahol egy vadnyugati hangulatban nem csak rodeózhattunk, hanem megbeszéltük az éves programokat és munkatervünket.

A kiránduláson megbeszélt napirendi pontokat az alábbi linkre kattintva olvashatjátok... 

Reméljük, hogy idén is sikeres tanévnek nézünk elébe!

 
Felvételi tájékoztató a 2015/16-os tanévben való továbbtanuláshoz
2014. október 15. szerda, 10:19
Az általános iskola után hozzánk szeretenél felvételizni, 2015 szeptemberétől nálunk továbtanulni? Fontos infókat találsz a lenti linkeken!

Ezennel közzétesszük a (2015/16-os tanévtől történő továbbtanuláshoz szükséges) középfokú felvételi eljárásra vonatkozó aktuális (2014. októberi) információkat:

Iskolánk tájékoztatója

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója

 

 
Szemrevaló 2014
2014. október 12. vasárnap, 16:39

Lassan már hagyománnyá válik, hogy iskolánk több csoportja is részt vesz a Goethe Intézet által szervezett "Szemrevaló" filmfesztiválon.
Ebben az évben is lehetőségünk nyílt válogatni a legújabb német, osztrák, valamint svájci filmek közül. A szórakozáson és vidám jeleneteken kívül a "Szilánkpark" és "Családban marad" című filmek olyan problémákat és szituációkat is tematizáltak, melyek a magyar fiatalok életében is előfordulhatnak, így a diákokat a saját világukról való elmélkedésre is sarkallják. A fotókon a 12.B, 10.B és 10.D osztályok (és Jakus tanárnő:)) láthatók a Művész Moziban.

 
Saarlouis-i partneriskolánk versenyt nyert a közös toleranciaprojekttel
2014. október 10. péntek, 08:24
Saarlouisi partneriskolánk a "2014-es Toleranciaév"-ben folytatott tevékenységükkel, köztük színdarabjukkal, melyet az iskolánkkal közösen vállalt "Sós Kávé" projekt keretében állítottak össze, a (Herbert Quandt-Alapítvány által kiírt) "Kultúrák Trialógusa" versenyen elhozta a fődíjat!
 
Gratulálunk partneriskolánknak, számunkra is büszkeség és nagy öröm!
 
 

 

 
<< Első < Előző 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Következő > Utolsó >>

42. oldal / 56
    
Ma 2019. január 21., hétfő Ágnes napja van. Holnap Vince és Artúr napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 638 vendég böngészi