Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Bolondballagás 2014
2014. április 29. kedd, 13:19

2014. április 29-én megdöbbentő látvány fogadhatta az iskolánkba látogatókat: zombik, hajléktalanok, cowboyok, balerinák, matrózok, ügynökök és hasonló furcsa lények vonultak végig iskolánkon. A DNG-sek tudták, aggodalomra semmi ok: végzőseink bolondultak meg egy nap erejéig, és bolondballagással búcsúztatták DNG-s éveiket.

Holnap egészen más hangulatban, hivatalosan is elballagnak végzőseink, akik 16 órakor kezdődő ballagási ünnepségükre sok szeretettel várják meghívott vendégeiket!

 

 
Legyél te a DNG fotósa 2014/15-ben!
2014. április 29. kedd, 12:08

Tepliczky Csilla - a DNG fotósa 2013/14-ben - idén elballag iskolánkból. Ezúton is köszönjük munkáját, a rendezvényeinkről készített igényes fotókat és ezennel meghirdetjük ismét a DNG fotósa pályázatot!

Szeretnél te a DNG fotósa lenni 2014/15-ben?

Szeretsz és tudsz fényképezni? Vállalnád, hogy képeket készítesz az iskola rendezvényeiről? 

A részletekért kattints ide...

 

 
DÖK-elnök választás 2014
2014. április 29. kedd, 07:58
Lovas Zoltán DÖK-elnök (miután idén elballag iskolánkból) az április 16-i Diákközgyűlésen meghirdette (a direkt módon választhatóvá vált) DÖK-elnök pozícióért folytatott kampányidőszakot, mely 2014. május 16-ig tart. Két éves munkáját és elnöki tevékenységét ezúton is köszönjük, reméljük méltó utódot talál neki a Diákönkormányzat!
A május 19-i elnökválasztáson mindenki gyakorolhatja a demokratikus választások működését és demokratikus jogait! Hajrá!
 

 

 
3. helyezést szereztek a "Sváb Kalandorok" az Abgedreht 2014 Filmfesztiválon
2014. április 28. hétfő, 07:54
A 11. B osztályos "Sváb Kalandorok" (Majeczki Martin, Mekker Attila, Varga Viktória, Kém Antónia, Kecskeméti Pálma) idén is beneveztek egy filmmel az "Abgedreht 2014 - Magyarországi Német Ifjúsági Filmfesztivál" versenyre. 
2014. április 25-én mind a 10 forgatott filmet levetítették és díjazták is a Művész moziban. Csapatunk "Es verliebt sich..." című filmével a 3. helyet szerezte meg, ami igazán elismerésre méltó teljesítménynek számít, mivel idén már több csapat profi technikával dolgozott.
Sokan el sem tudják képzelni, mekkora munka amatőr-filmet forgatni. A "Sváb Kalandorok" nem csak jó ötlettel álltak elő, de nagy kitartással és fegyelmezetten is dolgoztak a munka során: meg lett az eredménye! Nagyon-nagy gratuláció nekik!
Nem jöhetett volna létre a mű a sok szervező és támogató nélkül, köszönet illeti: Jakus Enikő, Guoth-Fridrich Erika és Eszenyei Emese tanárnőket, Tepliczkiy Csillát, Tepliczky Istvánt, a Győrfi tanárnő vezette "Rozmaringok" kórust, Szűcs urat, a Reményi és Varga családokat, az újhartyáni nemzetiségi önkormányzatot, illetve minden közreműködőt iskolánkból és Hartyánból.
Reméljük, más diákok is kedvet kaptak, hogy jövőre beszálljanak a filmforgatásba. Nemcsak a színvonalas produkció, hanem a hagyományok kreatív és a mai korszellemnek megfelelő megőrzése érdekében is.

A filmről:

Egy kialakuló szerelem, és különösen annak első szakasza a legtöbb fiatal életében az egyik legszebb időszak. Hőseink esetében sem volt ez másként. Tamás napon a takaros Lena összetalálkozott a snájdig Honsival... szerelem volt első látásra. Honsi mindent bevetett, amit egy sváb "gentleman" akkoriban, hogy megszerezze a kiválasztott leány szívét... Hogyan alakultak az események? Mi történt az esküvő után? Örökké tart-e a szerelem? Filmünk vicces jeleneteiben választ próbál adni a kérdésekre. Jó szórakozást!

Főszereplők:

Honsi Hermann
- Majeczki Martin 
Lena Riesmayer
- Varga Viktória 
Herr Riesmayer
- Kovács Gergely
Frau Riesmayer
- Kecskeméti Pálma
Herr Hermann
- Radóczy Károly
Frau Hermann
- Guoth-Fridrich Erika
Fronzi
- Mekker Attila
Thomas
- Klemencz Dániel 
Lisi - Kém Antónia
Nusi - Wágner Loretta
 
 
A videóra kattintva megtekinthető a film...

 

 
Megpályázható az EMMI kiemelt nemzetiségi ösztöndíja (2014)!
2014. április 24. csütörtök, 19:46

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is meghirdette pályázatát Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjra a nemzetiségi anyanyelvű és kétnyelvű, illetve nemzetiségi nyelvoktató program szerint működő középfokú iskolák tanulói részére.
Az ösztöndíj célja a nemzetiségi törvény által felsorolt valamely nemzetiséghez tartozó, kiemelkedő képességű, nehéz szociális körülmények között élő tanulók továbbtanulásának elősegítése. A pályázaton az a magyar állampolgárságú tanuló vehet részt, aki nyilatkozata szerint valamely nemzetiséghez tartozik, tanulmányi eredménye a pályázat benyújtását megelőző tanév végén eléri a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjra vonatkozó rendelet szerint számítandó legalább négyes átlageredményt, más forrásból azonos időszakra nézve egyéb tanulmányi ösztöndíjban nem részesül.
Az ösztöndíjban az a tanuló részesülhet, aki az iskolával együttműködve - a pályázati felhívásban meghatározott dokumentumokat hiánytalanul és határidőn belül csatolva - terjeszti elő pályázatát és a pályázat benyújtásakor az intézmény utolsó két évfolyamát megelőző évfolyamot végzi. Az ösztöndíj odaítélésekor előnyben részesül az a tanuló, akinek a taníttatása - az intézmény nyilatkozata alapján - az eltartójára a többi pályázóhoz viszonyítva nagyobb terhet ró.
Az ösztöndíj mértéke havi 60.000 Ft, amelyre sikeres pályázat esetén az ösztöndíj megállapítását követő szeptember 1. utáni két tanítási évben jogosult a diák. A benyújtott pályázatok alapján a miniszter dönt az ösztöndíj odaítéléséről, a pályázatot elnyert ösztöndíjasok névsorát a Kormány honlapján közzéteszi.
Mivel a pályázatot iskolánknak is támogatni kell, a pályázat iskolán belüli beadási határideje: 2014. május 6. (kedd), 105-ös szoba.
A teljes pályázati felhívás, a benyújtáshoz szükséges mellékletek stb. a kormány.hu oldalon, az alábbi linkre kattintva elérhető.
A pályázati felhívás és a pályázati adatlap ide kattintva közvetlenül is elérhetők.
 

 

 
2014-ben is jól sikerült a DÖK-nap...
2014. április 16. szerda, 14:10
A Diákönkormányzat és Krausz Éva DÖK-segítő-tanár kiváló szervezésének köszönhetően idén is jól sikerült iskolánk diáknapja.
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Se dolgozat, se felelet, se délutáni "muss", helyette viszont színes, hagyományőrző programok, finom ételek, jó hangulat jellemezték az április 16-i szerdát a DNG-ben. 
A reggeli diákközgyűlésen a DÖK éves beszámolója után Tápai Ildikó igazgatónő reagált a diákok - iskolaélettel kapcsolatban - felmerülő kérdéseire és kéréseire. A munkaközösségek könyvekkel és oklevelekkel jutalmazták az elismerésre érdemes versenyteljesítményeket. Lovas Zoltán DÖK-elnök (miután idén elballag iskolánkból) meghirdette (a direkt módon választhatóvá vált) DÖK-elnök pozícióért folytatott kampányidőszakot. Két éves munkáját és elnöki tevékenységét ezúton is köszönjük, reméljük méltó utódot talál neki a Diákönkormányzat!
Végül közösen megnéztük az Abgedreht! Magyarországi Német Ifjúsági Filmfesztiválra benevezett két DNG-filmünket! A filmek meghatóak, viccesek, és mindenekelőtt nagyon igényesek. Gratulálunk a részt vevő diákoknak és tanároknak, és nagy elismerésünket fejezzük ki fáradozásaikért!
A közös tornatermi délelőtt után változatos programokon szórakozhattunk, így hagyományőrző májusfaállítás, tánc, ügyességi vetélkedők. A kisállatsimogatás és a DNG-s nyuszi is nagy népszerűségnek örvendtek.:DD
Ebédre elkészültek az osztályok a finom ételekkel, így aztán teli pocakkal és jó hangulatban zárhattuk a mai napot. 

Mindenkinek kellemes húsvétot kívánunk, április 23-án (szerdán) találkozunk!

 

 
Fényképezkedtél a DNG-s nyuszival?
2014. április 18. péntek, 12:22

Elkészültek a diáknapon a DNG-s nyuszival készített képek. Megtekinthetők - DNG-s csoporttagoknak - az alábbi linken:

https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.859644927384626&type=1

Ha nem vagy csoporttag, de szeretnél, kérheted a felvételed, mondjuk itt: 

https://www.facebook.com/groups/180020748680384/

 
DNG-s diák újabb karatearanya
2014. április 16. szerda, 07:49

Fontana Gábor, 9.B osztályos tanulója újabb győzelmet aratott: a győri karatebajnokságon is a dobogó legtetejére állhatott. Beszámolójából kiderülnek a részletek:
 
Am 29. März war ich in Győr, wo der regionale Ashihara Wettbewerb veranstaltet wurde.
Mein einziger Gegner konnte noch in die -65kg starten (er war  ca. mit 4-5kg schwerer als ich). Wir sind in der Junior Kategorie angetreten. Er hat stark gekämpft, aber er wollte mich einfach  physikalisch besiegen, deshalb habe ich meine Strategie verändern: ich habe intensiver meine Schlauheit und geschicklichkeit eingesetzt und es hat gewirkt. So konnte ich den Kampf endlich mit einem Kopfkick entscheiden und ich habe wiederum das goldene Pokal aus Győr abgeholt.
Es war wirklich eine gute Vorbereitung vor dem nächsten Wettbewerb, dem Eurasien Pokal, der in Szigetszentmiklós veranstaltet wird. Ich versuche so viel wie möglich zu trainieren, denn das nächste Auftreten ist sehr nahe (Am 3. Mai).
 
Gábornak szívből gratulálunk az újabb győzelméhez, kitartást a felkészüléshez és újabb sikereket kívánunk!
 
 
Geowettbewerb országos döntő 2014: miénk az arany!
2014. április 15. kedd, 06:40
2014. április 11-én a Corvinus Egyetemen került megerendezésre a Geowettbewerb földrajzverseny országos döntője. Az idei év súlyponti témája "Ausztria földrajza" volt. A döntőn minden bejelentkezett iskolából az a két tanuló vett részt, akik az iskolai fordulóban a legjobb eredményt érték el. A 34 "iskolabajnok" között iskolánk 11.B osztályos tanulója, Majeczki Martin bizonyult a legjobbnak, elhozta az aranyat, Mayer Christoph, 9.D-s tanuló pedig az igen előkelő 4. helyen végzett!

Szívből gratulálunk a fiúknak és felkészítőtanáruknak, Szabó Mátyás tanár úrnak a kiemelkedő teljesítményhez!

 
 
 
Kancsár Laura a "Jugend debattiert" (2014) vitaverseny országos döntőjében
2014. április 14. hétfő, 10:53
2014. április 11-én a Goethe Intézetben rendezték a "Jugend debattiert" nemzetközi vitaverseny országos kvalifikációs fordulóját.

A résztvevők a következő két témában mérhették össze tudásukat:

"Képezzenek-e több diplomást Magyarországon?"
"Vezessenek-e be Budapesten ún. 'dugódíjat'"?
 
Iskolánkat Hetényi Anna (12.B) és Kancsár Laura (12.A) képviselték. Mindkét lány nagyon felkészült volt és ügyesen versenyzett, de a mezőny is erős volt. Kettőjük közül Laura jutott tovább a döntőbe.
 
Köszönet illeti Ursula Kliese lektor-tanárnőt, illetve a két némettanárt, Laczkó Zsóka és Kóbor Ágnes tanárnőket!

Gratulálunk mindkét lánynak, Laurának pedig szorítunk a további sikeres folytatáshoz!!!

 

 
 
Vivicitta városvédő futás 2014
2014. április 14. hétfő, 07:48
2014. április 13-án, vasárnap szép számú résztvevővel képviseltette magát iskolánk a Margit-szigeti Vivicitta városvédő futáson. 44 diákunk és 4 tanárunk nevezett (Krausz, Kárpáti-Simon, Tápai és Eszenyei tanárnők), 3-an a 7 km-es, egy tanuló pedg a 7+3 km-es távot teljesítette.
Kellemes időben és jó hangulatban telt a délután, a teljesített táv, illetve a jutalompóló és a befutócsomag pedig már csak bónusz volt. Jövőre is mindenkit szeretettel várunk !
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Lezajlott az Országos Színjátszó Fesztivál 2014 - Irány Horvátország!
2014. április 15. kedd, 08:44
Idén áprilisban is iskolánk torna- és színháztermében került megrendezésre az Országos Németnyelvű Színjátszófesztivál
A nap során nyolc darab került színpadra, a szép számú közönség a művek széles palettáját élvezhette: a mesétől, a komédián át a Holokauszt témáját feldolgozóm, drámaian megrendítő jelenetekig.
Az Örkényi Fanni tanárnő vezette Kulturális Offenzíva (iskolánk színjátszó csoportjának) darabja nagy elismerést váltott ki a zsűriből: mi nyertük az utazási- és fellépési lehetőséget a horvátországi Eszéken! Szívből gratulálunk!
Nagyon köszönjük a zsűri (Frank Ildikó, Haász Éva und Arnold Krisztina) és minden résztvevő aktív és színvonalas közreműködését! Külön örülünk annak is, hogy más iskolák diákjait is köszönthettük a nézők között. Örömmel várjuk a jövő évi viszontlátást!
 
Színjátszófesztivál 2014 az "Unser Bildschirm"-ben
2014. április 18. péntek, 12:51

A német nyelvű színjátszófesztiválról közvetített az Unser Bildschirm. A képre kattintva, a 15. részben 12:22-től tekinthető meg...

Köszönjük az Unser Bildschirm látogatását és felvételeit, jövőre is nagy szeretettel várjuk őket!

 

 
Szlovákiában jártunk a "Zöld úton két keréken" projekt keretében
2014. április 13. vasárnap, 07:17

2014. március 30 - április 4-e között iskolánk 6 tanulója és 3 tanára a "Zöld úton két keréken" COMENIUS-Projekt keretében a szlovákiai Vágsellyén járt. Schuszter Antal, 9.D osztályos tanuló beszámolóját olvashatjátok:

Montag nach der 5. Stunde fuhren wir mit dem Bus und mit den Fahrrädern los in die Slowakei. Die Reise dauerte ca. 2 Stunden lang. Nachdem wir ins Hotel am Ufer des Flusses Váh eingecheckt hatten, besichtigten wir die Stadt Galanta mit Fahrrädern. Wir aßen in einem Restaurant zu Abend und fuhren wieder ins Hotel zurück.
An dem ersten Tag des offiziellen Programmes (Dienstag) sind wir früh aufgestanden und ins "Restauracia" gegangen (Restaurant auf Slowakisch) :). Um 9 Uhr fuhren die Teilnehmer nach Sala mit Bus ab. Alle wurden gegrüßt, die Schule wurde uns vorgestellt, dann gab es eine Stadtbesichtigung und Abendessen in einem schönen Restaurant. Am Abend wurde im Hotel eine Party organisiert, mit dem Ziel "to get know each other better". Es ist ziemlich gut gelaufen, die Schüler aus verschiedenen Ländern haben einander spielerisch ein bisschen näher kennen gelernt.
Am 3. Tag mussten sowohl die Schüler als auch die Lehrer ein bisschen arbeiten. Die Schüler arbeiteten an einem Wörterbuch in der Schule von Sala und stellten die Produkte vor, während sich die Lehrer mit Organisatorisches beschäftigten. Am Nachmittag fuhren wir Rad dem Váh entlang. Unsere Tour war 30 km lang und dauerte ca. 2-3 Stunden. Am Abend hatten wir Möglichkeit für Sauna, Massage und Jacuzzi. Um 8 Uhr bekamen wir typisch slowakisches Abendessen im Hotel Kaskády: sviečková na smotane mit žemlova knedle :).
Am vorletzten Tag besuchten wir die Hauptstadt von der Slowakei, Preßburg. Da hatten wir eine Reiseleiterin bekommen und sie zeigte uns den Hauptplatz, die Innenstadt, die Burg, die Ufo-Brücke und die katholische Kathedrale, die auch im Krieg eingesetzt wurde. Nach der Reiseleitung besuchten wir das Restaurant "Leberfinger". Das Gericht schmeckte gut, aber es war nicht genug für uns, deshalb suchten wir etwas zum Essen in unserer Freizeit. Am Nachmittag gingen wir ins Hotel zurück, wo man voneinander Abschied nehmen musste. Am Abend wurde eine Art Party organisiert, wo die Teilnahmeurkunden überreicht wurden, und wir hatten auch die Möglichkeit, ein slowakisches Lied und verschiedene Tänze zu lernen.
Am Freitag um 8 Uhr aß die Gruppe etwas zum Frühstück und um 10 Uhr fahren wir zurück nach Hause.
 
Köszönjük a kísérő tanárok, Jakus Enikő, Kárpáti-Simon Krisztina és Hömöstrei Mihály munkáját, diákjainkat pedig csak biztatni tudjuk, hogy ne hagyják ki az ilyen projektek kínálta lehetőséget és szerezzenek sok élményt és tapasztalatot itthon és külföldön egyaránt!
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Diák-nap 2014
2014. április 11. péntek, 10:27

2014-ben április 16-án, szerdán lesz iskolánkban a Diák-nap.

A reggeli diákközgyűlés után filmvetítés, fényképezkedés a nyuszival, állatsimogatás,  különböző játékok és persze az immár elmaradhatatlan főzöcskézés várnak mindenkit. 

 

A részletesebb programért katt ide...

 

 
Kiváló egyéni teljesítmény az IYPT 2014 angol nyelvű nemzetközi fizikaversenyen
2014. április 09. szerda, 09:57

Szabó Bálint, 13.B osztályos tanuló kiváló eredményt nyújtott a IYPT 2014 angol nyelvű nemzetközi fizikaversenyen. Beszámolójából kiderülnek a részletek: 

"Március 21–én az IYPT 2014 (International Young Physicists’ Tournament 2014) nemzetközi fizikaverseny magyarországi válogatójának döntőjén vettem részt, ahol 12 percben kellett angolul prezentálnom az általam választott problémával kapcsolatos kutatási eredményeimet. "A nem ferromágneses fém csőben eső mágnesek viselkedését" tanulmányoztam, azt, hogy miért esik egy réz (vagy alumínium) csőben lassabban egy erős mágnes. Az előadásban kitértem a jelenség fizikai hátterére, lehetséges fizikai leírására és a kísérleteim eredményeire. A prezentáció jól sikerült, de a mezőny is erős volt, így nem kerültem be a nyáron Angliába utazó magyar csapatba, bronz medálban részesültem. Úgy gondolom, hogy jó tapasztalatszerzés volt számomra ez a verseny, hiszen életem első komoly kutatását kellett véghezvinnem. Külön köszönöm Hömöstrei tanár úrnak a segítséget, és a támogatást."

Bálintnak - és felkészítő tanárának, Hömöstrei tanár úrnak - szívből gratulálunk a nagyszerű teljesítményhez! További sok sikert és eredményes továbbtanulást kívánunk!

További képek...

 

 
<< Első < Előző 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Következő > Utolsó >>

42. oldal / 52