Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
20 éves a Csepeli Német Nemzetiségi Tánccsoport
2014. november 18. kedd, 07:56
2014. november 15-én iskolánk adott otthont a Csepeli Német Nemzetiségi Tánceggyüttes 20 éves jubileumi ünnepségének. A tánccsoport vezetője, a Csepeli Német Nemzetiségi Önkormányzat Elnöke, Lászlóné Balázsovits Magdolna fényképek, videóbejátszások és persze szebbnél-szebb táncok révén invitálta a közönséget közös emlékezésre. A gyermekcsoport után az ifjúsági csoport a keringők és polkák sorát magyar táncokkal és végül egy báli ruhás keringővel zárta.
A tánccsoport immáron két évtizede nyűgözi le a hazai és turnéi alkalmával a külföldi közönséget. Emellett hatalmas érdeme, hogy a nemzetiségi hagyományokat ilyen formában őrző fiatalok fontos közösségi fóruma. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a tánccsoport igen nagy részét gimnáziumunk tanulói alkotják. A rendezvényen a tánccsoport mellett fellépett iskolánk 10.BD és 12.A osztálya is. Minden táncosnak és szervezőnek gratulálunk a produkciójához, a Csepeli Táncegyüttesnek pedig még sok-sok boldog születésnapot kívánunk!

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...

 
DÖK-gyűlést tartottunk 2014.11.14.
2014. november 17. hétfő, 07:31

 

November 11-én lezajlott iskolánk Márton-Napi rendezvénye, a DÖK pedig már újabb feladataira készül. A linkre kattintve megtekinthető a november 14-i gyűlésük jegyzőkönyve...

 

 
DNG Márkaállás 2014. október
2014. november 13. csütörtök, 19:40
Elkészült a DNG-Márka-Program szeptember-október havi összesítése. 9NB-9ND a toppon! Második a 10.BD! Dobogón a 12.B, de nem sokkal mögötte a 12.A! Mínuszban a 13.B...
A jelenlegi márkaállás a szeptemberi és októberi adminisztrációs ívekre beírt adatok alapján készült.
A Bizottság a beírt adatokat ellenőrizte, ahol tévedést észlelt, a Márka Program Szabályzata, a napló és a matematika szabályai szerint javította.

A Bizottság tippjei az adminisztrátorok és az osztályok felé:

- Nem elég, hogy egy osztály aktív és eredményes, ha nincsenek adminisztrálva az adatok! Ne felejtsetek el odamenni a tanárokhoz sportkörökön, szakkörökön, délutáni rendezvényeken stb. való részvétel után aláíratni az adminisztrációs ívet!
- A program fajtájától függően mindig az illetékes tanárral vagy szervezővel kell aláíratni a szerzett pontot. Nem mindent az osztályfőnök ír alá...
- Csak a Szabályzatban megjelölt kategóriákért lehet Márkát kapni.
- A Program idén indult, tavalyi versenyeredményeket nem tudunk sajnos beszámítani... De a nyelvvizsga illetve az egyesületi tagság visszamenőleg is érvényes.
- Az énekkar és a színjátszó adatait nem kell rögzíteni, mert ott a tanárok vállalták, hogy ők vezetik és eljuttatják a Bizottságnak.
- A csoportfelelősök időben (célszerű rögtön a hónap utolsó napján) adják le az íveket az évfolyamfelelősöknek! .
- Az évfolyamfelelősök legkésőbb minden hó 5-ig adhatják le az összesített íveket, gyűjtsék be azokat időben az osztályfelelősöktől, hogy legyen idő összesíteni!
- Nagy pénzt lehet gyűjteni pl. osztályfellépésekkel, dicséretekkel, úgyhogy hajrá!
 

 

 
Márton-Nap 2014
2014. november 12. szerda, 09:02

A már hagyománnyá vált Márton-Nap idén 3. alkalommal került iskolánkban megrendezésre. A mulatságot szorgos előkészületek előzték meg. Az osztályok részvételével lámpásokat készítettünk és Herzelt sütöttünk. Az este hagyományos lámpás felvonulással indult, sétánkat a Duna-parton tettük meg hangulatos megvilágítással és sváb zenei aláfestéssel. Az iskolába visszatérve felmelegedtünk egy pohár forró tea és egy kis harapnivaló mellett. Magdi néni vezetésével kezdetét vette a táncház, amin mindenki kedvére rophatta. 

Köszönjük minden diáknak és tanárnak a részvételt, a DÖK-nek a szervezést, reméljük, jövőre ismét találkozunk!

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...

 
Drogprevenciós program 2014/15
2014. november 13. csütörtök, 10:11

A rendőrség a fiatalok kábítószer-fogyasztásának megelőzése érdekében a 2014/15-ös tanévtől új szolgáltatással áll a szülők, családok rendelkezésére.

A részletekért katt ide...

 
Kiépült a WiFi a kollégiumban :))
2014. november 12. szerda, 07:54
Kollégiumunkban régóta felmerülő igény volt a vezeték nélküli internet hálózat kialakítása, mivel a régi gépállomány már nem szolgálta ki a megnövekedett igényeket. Mára már elengedhetetlenné vált a mindennapos tanuláshoz az internet használata. Ezért a kollégiumi DÖK-kel úgy gondoltuk, nem halogatjuk tovább az ügyet, kérvény formájában is megfogalmazzuk érveinket a WiFi szükségességéról. Ezt be is nyújtottuk Iskolánk Vezetősége felé,akik nagyon nyitottak voltak diákok kérésére. Nyugodtan mondhatjuk az egész kollégium egy emberként állt a WIFI kiépítése mögé. Ez az összefogás meg is hozta eredményét. Sőt, túl is szárnyalja minden elképzelésünket a WiFi sebessége.
Köszönjük Iskolánk Vezetőségének, akik ilyen gyorsan megoldást találtak, és kiálltak a diákság mellett és MOZAIK Gazdasági Szervezetnek, akik támogatása nélkül mindez nem valósulhatott volna meg.
 
   Majeczki Martin                               Mikó Barnabás
Iskolai DÖK-elnök                      Kollégiumi DÖK-elnök
 
 
 
Tiétek a színpad 2014 felhívás
2014. november 12. szerda, 16:01
Idén is lehetősége lesz a színpadkedvelő ifjúságnak, hogy megmutassa tehetségét. A "Tiétek a színpad" programon bárki, műfaji megkötés nélkül színpadra léphet, ha úgy gondolja, szeretné megmutatni tehetségét, és erre a tanórák keretében kevésbé van alkalma. 
A program 2014. december 18-án, 16 órától kerül megrendezésre, jelentkezni 2014. december 12-ig, Örkényi Fanni tanárnőnél lehet.
 
 
 
Adventi koszorúkötés 2014 felhívás
2014. november 12. szerda, 15:31

Idén is Adventi koszorúkötés a DNG-ben!  2014. november 25-27., 15-17 óra.

Jelentkezési határidő: 2014. november 20. csütörtök, 15 óra.

Ezután jelentkezést nem tudunk elfogadni!!!

Bővebb információ az osztálytermekben kitett tájékoztatókon.

 
A Kulturális Offenzíva Dunabogdányban
2014. november 12. szerda, 15:19
2014. november 5-én Dunabogdányban lépett fel iskolánk színjátszó csoportja. A helyi német nemzetiségi önkormányzat meghívására adtuk elő a Sós Kávé Projektben létrehozott Judits Geburtstag c. produkciónkat. Színpadon játszani mindig élmény, különösen nyitott és érdeklődő közönség előtt. A színdarab után spontán beszélgetésre is sor került, aminek különösen örültünk. Az estet kellemes vacsora zárta.
 
Köszönjük a dunabogdányi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, Herr Tamás elnök úrnak a meghívást!
 
 
 
DÖK-gyűlést tartottunk - 2014.11.07.
2014. november 11. kedd, 08:00

 

Krausz tanárnő és a DÖK-képviselők szorgosan dolgoznak rajta, hogy iskolánkban aktív legyen a diákélet. A linkre kattintva megtekinthetők a 2014.11.07-én tartott DÖK-gyűlés főbb témái, kiderül, hogy mik a legaktuálisabb kérdések, kérések és feladatok.

 

 

 
Középiskolák rangsora 2015
2014. november 07. péntek, 18:30
Megjelentek a magyarországi középiskolák legfrissebb eredményességi mutatói a HVG különszámában. 
Gimnáziumunk idén még tovább fényesítette a tavalyi eredményt: 
az országos szinten közel ezer figyelembe vett magyar középiskola "hivatalosnak" tekintett rangsorában a 47. helyet foglaljuk elBudapesti viszonylatban a 24. legjobb középiskolának minősülünk. A felvételi eredmények tekintetében az országban a 11. legeredményesebb iskola vagyunk
A sorrendet a diákok tanulmányi, érettségi és felvételi eredményei, nyelvvizsgái, valamint a tanulmányi versenyeken elért helyezésük alapján állították össze.
Nagyon büszkék vagyunk, gratulálunk és köszönjük minden mostani és volt DNG-s diáknak és tanárnak munkáját és együttműködését!
Hajrá DNG!
 
 
DNG-s diák a Pest Megyei Német Közgyűlésben
2014. november 10. hétfő, 15:22

Majeczki Martin, iskolánk DÖK-Elnöke nemcsak az iskolai diákéletnek, hanem a hazai német nemzetiségi közéletnek is aktív résztvevője és alakítója. Aktivitásának hivatalos kereteket is sikerült biztosítania: az őszi választások révén a 7 fős Pest megyei német közgyűlés tagja lett. (Szülővárosában, Újhartyánban is csak néhány szavazat választotta el a képviselői mandátumtól.) Fő célkitűzése minél több fiatalt bevonni a hagyományőrzésbe és felébreszteni bennük a szikrát a német identitás iránt...

Martinnal egy nemrég elballagott DNG-s diákunk, Nádas Barbara (a Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Körének elnökhelyettese) készített interjút, mely a linkre kattintva megtekinthető... 

Martinnak gratulálunk, kitartást kívánunk munkájához!

 
Márton napi előkészületek, felvonulás és táncház (2014)
2014. november 03. hétfő, 09:42
Kedves Diákok!
Iskolánk Diákönkormányzata idén is megrendezi november 11-én a hagyományos Márton napot!
Ezt megelőzően november 3-án (hétfőn) 14.45-kor az alagsorban lámpáskészítésre várjuk mindazokat, akiknek még nincs lámpásuk. Otthon is elkészíthetitek saját lámpásotokat, vagy elhozhatjátok a meglévőt. A lényeg, hogy a felvonuláson legyen.
 
November 5-én (szerdán) 15 órakor a kollégiumban libaalakú Hercel sütésre várunk minden érdeklődőt, aki szeretné megtanulni ennek a jellegzetes sváb süteménynek az elkészítését. Reggel 7:25 kor készítik elő a sütemény tésztáját az iskola ebédlőjében. Oda is várjuk a segítőket!
November 11-én (kedden) 17 órától lámpásos felvonulással a Duna partra sétálunk, hogy vízre bocsássuk minden osztály „úszó lámpását”! Ezután meleg tea és zsíros kenyér vár titeket a tornateremben. Tudjátok aki „Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik!”
Majd Magdi néni sváb táncházával zárjuk az estét.
 
Kérünk titeket, aki teheti, hozzon süteményt és üdítőt osztálya asztalára! Jelenjünk meg minél többen, a programokon való részvételért természetesen DNG Márkában részesültök!
Ünnepeljük meg együtt Szent Márton napját!

 
 
 
Spontán gesztenyefigura-készítés...
2014. október 16. csütörtök, 09:57
A 13. osztályos lányok próba DSD-éjük előtt "idő felesleggel" küzdöttek... Milyen ritka is ez a DNG-ben és főleg a végzős évfolyamon. Ezért, hogy szabadidejüket hasznosan töltsék, nosztaligiázásba kezdtek: újjáélték az óvodában eltöltött mesés napjaik egyikét. Délután a kollégium udvarán gesztenyét gyűjtöttek, majd este gesztenyebábukat készítettek. Így született meg például: a süni, a kutya, a pók, a százlábú és a sváb pár gesztenyéből készült figurája. A  "műalkotásokból" egy mini kiállítást is összeállítottunk a koleszban.
Reméljük, az év során többször is alkalmunk lesz hasonló kreatív tevékenységekhez!
 
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Halloween és tökfaragó est a kollégiumban
2014. október 29. szerda, 06:54

2014. október 15-én remek hangulatú programmá sikeredett a kollégiumi Halloween és tökfaragó est. Ízelítőt és kedvcsinálót Majeczki Martin (12.B) beszámolójából kaphatunk: 

Az előzetes jelentkezés alapján úgy gondolhattuk, mégsem fog megvalósulni az idei tökfaragó verseny a kollégiumban. De szerencsére nem így történt.  Mi kollégiumi DÖK-ösökkel úgy gondoltuk megpróbálkozunk egy tök kifaragásával. Közben a vacsorára leérkező kollégistáknak is kedvük támadt a faragáshoz, szerencsére Adrienn néni jóvoltából tudtunk jó néhány kisebb dísztököt biztosítani, hogy kibontakoztathassák kreativitásukat. Nagy erőkkel láttak neki az ötletesebbnél ötletesebb töklámpások elkészítésének, majd elkeresztelésének és a különleges halloweeni dekoráció elkészítésének. Ez után a programon résztvevő kollégisták szavaztak, hogy ki bizonyult a legjobb törökfaragónak. Még az eredmény kihirdetése előtt a lámpások fényében egy már- már hagyományosnak mondható és nagyon taktikus körjátékot „Az alszik a várost” játszottuk, ami idén is nagy sikert aratott. Külön örömet jelentett nekünk szervezőknek, hogy bár egy épületben lakunk, ritkán adódik ilyen alakalom, amikor ennyire együtt van a társaság. Az estére az éppen cserediákokat vendéglátó AC osztálynak köszönhetően még szendvicseket és tortát is kaptunk, ez is emelte a „party” színvonalát. Majd az izgalmas játék után kihirdettük az eredményeket. Az első helyezést - a rendkívül találó elnevezésnek köszönhetően - Serfel Kincső érte el. Schuckert Gyurci és Ökrös Kristóf alapanyag hiányában kaliforniai paprikából és almából készítette el Sanyit, Katit és Janit. Ezek pályaművek kiváló példái voltak a kollégisták végtelen kreativitásának. A harmadik helyezett Wilson Emma és Hetyei Réka lett Batman és Robin párosával.

Szeretnénk megköszönni minden résztvevő lelkesedését, munkáját, hogy ilyen jó hangulatúvá varázsolták ezt az átlagosnak induló kollégiumi estét.

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Három tanulónk jutalomkiránduláson Baden-Württembergben
2014. október 29. szerda, 20:58
Kancsár Laura, Kun Viktória és Majeczki Martin az Országos Német Önkormányzat jóvoltából 2014. október 18 és 25. között egy hetes jutalomutazáson vehettek részt Baden-Württembergben. A körutazást olyan tanulók nyerték, akik országos német nyelvű versenyen kiemelkedő eredményt értek el: Laura a Jugend debattiert német nyelvű vitaversenyen elért kiemelkedő szerepléséért, Viki az általános iskolai országos Volkskunde versenyen nyújtott kiváló szerepléséért, Martin pedig az országos Geowettbewerben való győzelméért. Beszámolójukban ízelítőt adnak élményeikről:
 
Nach der langen Busfahrt sind wir zuerst nach Rothenburg ob der Tauber gefahren. Das ist eine mittelalterliche, stimmungsvolle Stadt in Oberbayern in Franken, die noch ganz in origineller Form erhalten geblieben ist. Wir waren überrascht von der örtlichen Spezialität: Schneeball, die in Hartian bis heute genauso angefertigt ist.
Am nächsten Tag waren wir in der Stadt, wo sich unsere Unterkunft befand. In der Geburtsstadt von dem berühmten Astrologen: Johannes Kepler hat man für uns im Rathaus eine Präsentation gehalten, nach der Stadtführung hat uns der ehemalige Bürgermeister mit „Maultaschen” erwartet. Am Nachmittag haben wir einen Vortrag im Keplermuseum und in der Sternwarte gehört.
Am Dienstag haben wir uns in Gerlingen mit den Einheimischen und den dort lebenden verschleppten Ungarndeutschen getroffen. Im Stadtmuseum machten wir Interviews, die Tränen kamen oft hervor. Nach der Führung hat uns der Herr Bürgermeister im Restaurant eine freundliche Rede gehalten. Am Abend haben wir unser Quizspiel: „Legyen Ön Is Svábbogárka!” vorgestellet, was von den Anderen herzlich empfangen wurde.
Am Mittwoch haben wir in Stuttgart den Landtag besucht, und während unserer Sitzung unseren Ministerpräsidenten gewählt. In der Königstraße konnten alle shoppen und die Geschenke für die Geliebten kaufen. Den Höhepunkt des Tages bildete das Mercedes-Museum mit unzähligen Exemplaren von Automobilen.
Am Donnerstag haben wir einen kleinen Einblick in die Fabrik „Trumpf” bekommen. Die Auszubildenden haben nicht nur die einzelnen Schritte des Maschinenbaus, sondern auch ihre eigenen Erfahrungen erzählt. Das beste Programm der Woche war natürlich der Vegnünungspark „Tripsdrill”. In der deutschen Märchenwelt konnten wir nicht nur unsere Kindhet wieder erleben, sondern auf gefährlichen Achterbahnen Spaß haben.
Den letzten Tag sind wir nach Schwanga, nach Südbayern gefahren, wo wir die wohlbekannteste Sehenswürdigkeit Deutschlands, das Schloss Neuschwanstein, bewundert haben. Das bayerische Panorama und die prächtige Einrichtung haben uns auch beeindruckt.
Wir möchten uns ben der Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen bedanken, dass Sie diese ungvergessliche Reise ermöglicht haben!
Laura Kancsár, Martin Majeczki
 
A fotóra kattintva további képek tekinthetők meg...
 
<< Első < Előző 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Következő > Utolsó >>

41. oldal / 56
    
Ma 2018. december 15., szombat Valér napja van. Holnap Etelka és Aletta napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 615 vendég böngészi