Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Így emlékeztünk meg '56-ról 2014-ben
2014. október 23. csütörtök, 13:02

Iskolánk idén is színvonalas műsorral emlékezett meg az 1956-os eseményekről. A köszönet ezúttal a 10.BD osztályt illeti, akik Farkas Mónika tanárnő vezetésével vers, próza, ének, interjúk, film- és ppt-vetítés bevonásával készítették el és vitték színpadra műsorukat. A munka részleteiről Turcsik Adrienn (10.BD) írt beszámolót:

Iskolánkban minden évben megemlékezést tartunk az 1956-os forradalomról. Az idei ünnepséget a 10.BD osztály rendezte és adta elő Farkas Mónika tanárnő irányításával. A megemlékezéssel célunk az volt, hogy a mai emberek szemszögéből is bemutassuk a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményét. Ebből az ötletből kiindulva a 10.B osztály tanulói interjúkat készítettek az utca embereivel, melyekben véleményükre voltak kíváncsiak a forradalomról. A diákok a Deák Ferenc térről indultak, a Vörösmarty téren és a Duna parton interjúvolták meg a járókelőket. Sajnos a legtöbb ember elutasító volt velük, és összességében kevés információval rendelkeztek a kérdéses eseményről. A legszomorúbb az volt számukra, hogy a fiatalok, középiskolások szinte semmit sem tudtak, vagy téves információ birtokában voltak. Szerencsére találkoztak idősebbekkel is, akik nem csak mesélni tudtak, de saját élményeiket mondhatták el, hiszen ők a forradalom központjában élték át az eseményeket. A tanulók megrendülten hallgatták a beszámolókat, furcsa volt számukra, hogy első kézből értesülhettek arról, hogy milyen volt ’56-ban a történelmi események részeseként megélni ezt az időszakot. Sok mindent olvashatunk és tanulhatunk a könyvekből, melyek valóságtartalmát nem kérdőjelezzük meg, de ezek az emberek igaz és megrázó dolgokat meséltek, és a legfontosabb, hogy kétség nem fér ezek valóságtartalmához. Az előadáshoz korabeli ruhákat kellett beszereznünk. A legtöbben nagyszüleik szekrényét forgatták fel, és volt olyan, aki nagymamája forradalomkor viselt sáljával a nyakában lépett színpadra. A közönség előtt állva mindenki átszellemült szerepébe, elkeseredett ugyanakkor elszánt egyetemistáknak éreztük magunkat. A műsor alatt bemutattuk az összevágott videókat, és a forradalom főbb helyszíneit képek formájában. Jó volt látni, hogy a diákok és tanárok milyen figyelemmel hallgatták a műsort, melyben egy-egy interjút megmosolyogtak, míg másokon megdöbbentek. Reméljük műsorunk elnyerte mindenkinek a tetszését, és számunkra is élmény marad, hogy történelmünk egyik fontos eseményének megemlékezésén vehettünk részt.    

 

 
Ezüstérem a fáklyás futáson (2014)
2014. október 22. szerda, 11:05
Iskolánk 5. alkalommal vett részt az ’56-os forradalom tiszteletére megrendezett pesterzsébeti váltófutáson. Az első év 2. helyezése után csapatunk háromszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ebben az évben nagyon szoros volt a befutás. A küzdelmet bizonyítja, hogy a kezdeti vezetés elvesztése után hiába szereztük vissza az első helyet, a cél előtt néhány méterrel hajrázott le minket az ellenfél csapata. Mindenkinek gratulálok ehhez a fej-fej melletti szoros eredményhez! Hajrá fiúk! Jövőre visszavágunk!
 
A csapatunk tagjai voltak:
Mekker Attila (12.B)
Barabási Richárd (12.A)
Sóhalmi Dániel (9.C)
Galambos Levente (10.BD)
Nagy Márk (9.C)
Réthy Őrs (13.A)
Schuszter Antal (10.BD)
 

 

 
Hírlik, hogy Bethlen…
2014. október 27. hétfő, 07:51

 

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont kiadásában megjelent Dr. Varsányi Krisztina, intézményünk igazgatóhelyettese „Hírlik, hogy Bethlen… Bethlen Gábor fejedelem a Német-római Birodalom korabeli nyilvánossága előtt német nyelvű nyomtatványok tükrében” című kötete.

Kolléganőnknek szeretettel gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

 

 

 
Fővárosi Német Nemzetiségi Ösztöndíjat nyertek (2014)
2014. október 21. kedd, 13:52

A Fővárosi Német Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából ebben a tanévben 10 tanulónk nyert nemzetiségi ösztöndíjat, név szerint: Badacsonyi Boglárka (13.B), Csordás Daniella (13.B), Kalácska Dominika (12.B), Mészáros Bence (13.B), Nagyistók Luca (13.B), Ökrös Kristóf (12.B), Samu Alexandra (9.C), Szabó Alexandra (9.D), Szabó Judit (12.B), Veér Annamária (12.A). Az ösztöndíj elnyeréséhez feltétel volt a jó tanulmányi eredmény, az osztályfőnök és az igazgató ajánlása, figyelembve vették a szociális rászorultságot, illetve alapfeltételként az aktív részvételt a nemzetiségi kultúra ápolásában. Köszönjük a Fővárosi Német Önkormányzatnak, hogy az idei tanévben is lehetőséget biztosított kiemelkedő tanulóink ösztönzésére!

Mind a tíz tanulónknak szívből gratulálunk, további eredményes tanulmányokat és aktív nemzetiségi tevékenységet kívánunk!

 

 
 
DÖK-kirándulás 2014
2014. október 15. szerda, 14:29

2014. szeptember 24-én Diákönkormányzatunk hagyományossá vált év eleji kirándulásán nyitottuk meg az idei tanévet. A kiránduláson a hideg időre való tekintettel nem a Városligetbe, hanem a Lurdy házba látogattunk el, ahol egy vadnyugati hangulatban nem csak rodeózhattunk, hanem megbeszéltük az éves programokat és munkatervünket.

A kiránduláson megbeszélt napirendi pontokat az alábbi linkre kattintva olvashatjátok... 

Reméljük, hogy idén is sikeres tanévnek nézünk elébe!

 
Felvételi tájékoztató a 2015/16-os tanévben való továbbtanuláshoz
2014. október 15. szerda, 10:19
Az általános iskola után hozzánk szeretenél felvételizni, 2015 szeptemberétől nálunk továbtanulni? Fontos infókat találsz a lenti linkeken!

Ezennel közzétesszük a (2015/16-os tanévtől történő továbbtanuláshoz szükséges) középfokú felvételi eljárásra vonatkozó aktuális (2014. októberi) információkat:

Iskolánk tájékoztatója

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója

 

 
Szemrevaló 2014
2014. október 12. vasárnap, 16:39

Lassan már hagyománnyá válik, hogy iskolánk több csoportja is részt vesz a Goethe Intézet által szervezett "Szemrevaló" filmfesztiválon.
Ebben az évben is lehetőségünk nyílt válogatni a legújabb német, osztrák, valamint svájci filmek közül. A szórakozáson és vidám jeleneteken kívül a "Szilánkpark" és "Családban marad" című filmek olyan problémákat és szituációkat is tematizáltak, melyek a magyar fiatalok életében is előfordulhatnak, így a diákokat a saját világukról való elmélkedésre is sarkallják. A fotókon a 12.B, 10.B és 10.D osztályok (és Jakus tanárnő:)) láthatók a Művész Moziban.

 
Saarlouis-i partneriskolánk versenyt nyert a közös toleranciaprojekttel
2014. október 10. péntek, 08:24
Saarlouisi partneriskolánk a "2014-es Toleranciaév"-ben folytatott tevékenységükkel, köztük színdarabjukkal, melyet az iskolánkkal közösen vállalt "Sós Kávé" projekt keretében állítottak össze, a (Herbert Quandt-Alapítvány által kiírt) "Kultúrák Trialógusa" versenyen elhozta a fődíjat!
 
Gratulálunk partneriskolánknak, számunkra is büszkeség és nagy öröm!
 
 

 

 
Angol műfordító verseny 2014
2014. október 09. csütörtök, 10:11

Fordítottál már dalszöveget? Vajon önálló életre kelthetők a szavak zene nélkül? Versenyre hívjuk azokat, akik szeretnének megpróbálkozni ezzel a  nehéz feladattal.

Fordítsátok le a legendás Jethro Tull együttes Skating away on the thin ice of the new day című dalának szövegét, amelyet itt találhattok meg. 

A fordítások beadásának határideje 2014. november 28.

További részletekért fordulj angoltanárodhoz!

 

 
Tantestületi továbbképzés (2014): Bátya- Kalocsa- Harta
2014. október 06. hétfő, 13:05
2014. október 3-án tantestületünk egynapos kihelyezett továbbképzésen vett részt. A Bátya - Kalocsa - Harta utat bejárva (köszönet illeti a  Pesterzsébeti Német Nemzetiségi Önkormányzatot, amely a különbuszt biztosította számunkra) nagyon érdekes és tanulságos helyeket kereshettünk föl.
A bátyai paprikafeldolgozó üzem után, Kalocsa város látványosságai következtek, majd Harta (Hartau), a hagyományait őrző nagyközség igen szívélyes vendéglátását élvezhettük. A helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében hiteles és szakértő idegenvezetőkkel tekinthettük meg a gondosan berendezett tájházat, a bútorfestő műhelyt, és a Hagyományőrző Egyesület tagjaival is megismerkedhettünk.

Ezúton is köszönjük a Pesterzsébeti és a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatását a továbbképzés megvalósításához!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Pest Megyei Német Nemzetiségi Tanulmányi és Szociális Ösztöndíj 2014
2014. október 02. csütörtök, 11:57
A Pest Megyei Német Önkormányzat a 2014/15-ös tanévben is tanulmányi és szociális ösztöndíjpályázatot hirdetett 4 fő középiskolai nappali tagozatos német nemzetiségi vagy kétnyelvű programban részt vevő középiskolás diák részére, akiknek állandó lakhelye Pest megyében található.
 
Ösztöndíjban az a tanuló részesíthető:
- akinek érettségit adó középiskolai képzésben előző tanév végi osztályzatainak átlaga legalább 4,0
- aki rendelkezik az osztályfőnök és az igazgató támogató ajánlásával
Előnyben részesül az a pályázó, aki kiemelkedő német nemzetiségi tevékenységet végez állandó lakhelyén, vagy más településen is, és aki esetében a szociális rászorultság nagyobb mértékű.
A pályázathoz benyújtandó: 
- a hiánytalanul kitöltött pályázati adatlap
- tanulmányi eredményt igazoló okmányok másolata
- kiemelkedő német nemzetiségi tevékenységet, (verseny)helyezést igazoló dokumentumok másolata
- egy német nyelvű (A4-es oldal terjedelmű) önéletrajz, mely tartalmazza a pályázó eddigi német nemzetiségi tevékenységét, illetve melyben kifejti, hogy mit jelent számára német nemzetiségűnek lenni
A pályázatok iskolán belüli benyújtási határideje: 
2014. október 13. (hétfő), 105-ös szoba
A pályázati űrlap letölthető innen, illetve személyesen is kérhető a 105-ös szobában.
 
 
 
Beindult a DNG Márka Program
2014. október 02. csütörtök, 09:49

2014. szeptember 24-től a DÖK kezdeményezésére elindult iskolánkban a közösségi aktivitás ösztönzését szolgáló ún. "DNG Márka Program".

A DNG Márka Program (továbbiakban DMP) egy ösztönző és jutalmazó rendszer, melynek keretein belül a gimnázium tanulói tanulmányi idejük alatt (5 év) DNG Márkát (továbbiakban DM) gyűjthetnek, és azokat a programban meghatározott feltételek teljesítésével jutalmakra válthatnak be. Minden további részlet a szabályzatban olvasható...
 

A DNG Márka Program Szabályzata

Csoportonkénti adminisztrációs ív

Havi összesítő Excel-tábla

 

 

 
Lezajlott a "Nyitott kapuk 2014" rendezvényünk
2014. október 01. szerda, 13:06

2014. szeptember 30-án és október 1-én "Nyitott Kapuk"-kal vártuk az iskolánkba látogató érdeklődőket, elsősorban a nálunk továbbtanulni vágyó Nyolcadikosokat. A nagy látogatószámnak köszönhetően idén a torna- és színháztermünkben tartotta meg Tápai Ildikó igazgatónő az általános tájékoztatót, mely után az érdeklődők órákat látogathattak és ismerkedhettek a DNG-s hangulattal.

Az elhangzott tájékoztató egy kivonata az alábbi linkre kattintva olvasható...

A ppt-prezentáció egy kibővített verziója ide kattintva tekinthető meg...

 

 
Implom József Helyesírási Verseny - iskolai forduló
2014. október 01. szerda, 10:07

A 2014. szeptember 25-i Implom József Helyesírási Verseny iskolai fordulóján a következő versenyzők szerezték meg az első három helyet és jutottak tovább a fővárosi fordulóba:

1. hely: Mészáros Henriette (13.B) - 73%

2. hely: Komlódi Eszter (9NB) - 69%

3. hely: Dömötör-Nagy Dóra (9.D) - 67%

A nyerteseknek gratulálunk, sok sikert a következő fordulóra!

 
Nyitott kapuk 2014. szeptember 30 - október 1.
2014. szeptember 03. szerda, 09:52
 

Kedves Nyolcadikosok!

Gimnáziumunk  2014. szeptember 30-án és október 1-én tartja hagyományos nyílt napját!
 
Ha szeretnél részletes, pontos tájékoztatást a képzésről, a felvételi követelményekről és a közösségi életről, gyere el!
 
Reggel 8.00–9.00 között szülői fórumot tartunk az iskola ebédlőjében (vagy tornatermében). Ezt követően, 9.00–12.30 óra között tanórákat látogathatsz, így ismerkedhetsz leendő tanáraiddal, diáktársaiddal!
Az ebédszünetet követően, ha még bírod szusszal videofilmen ismerkedhetsz rendezvényeink hangulatával!
Szeretettel várunk! Hozd magaddal szüleidet és tanáraidat is!
 
Felkészülésed érdekében (október 6-i kezdettel) 15h-kor kezdődő előkészítő tanfolyamot indítunk német nyelvből és matematikából! A férőhelyek száma korlátozott. Jelentkezni személyesen a nyílt napon, illetve e-mailen lehet ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. - minden bejelentkezésre megerősítő e-mailt küldünk). 
 
Címünk: 1203 Budapest, Serény utca 1. (a Csepelre vezető felüljáró mellett). Megközelíthető: 23, 35, 36,  66, 119, 148, 151, 166 autóbusszal, valamint a ráckevei ill. tököli HÉV-vel!
 

  

 
Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíj 2014
2014. szeptember 29. hétfő, 20:39
Szeretettel gratulálunk Majeczki Martinnak, iskolánk 12.B osztályos tanulójának, aki elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíját, melyek odaítéléséről szóló okleveleket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára 2014. szeptember 29-én adta át Budapesten. A negyedik alkalommal odaítélt ösztöndíj célja, hogy segítse a Magyarországon élő, nemzetiségekhez tartozó, kiemelkedő képességű középiskolásokat a továbbtanulásukban.
A Pesti Vigadóban megtartott ösztöndíjátadáson Balog Zoltán elmondta, hogy idén tíz német, négy roma, két horvát, két szlovák, egy román és egy szerb nemzetiségű diák nyerte el az ösztöndíjat. 
A tanulók szeptember 1-jétől havonta hatvanezer forint ösztöndíjban részesülnek a következő két tanév tíz-tíz hónapjában. Idén a pályázat benyújtására jogosult 24 iskolából 20 élt a lehetőséggel. Az elbírálásnál figyelembe vették a pályázó tanulmányi eredményét, szociális hátterét, közösségi aktivitását és továbbtanulási terveit is.
Martinnak nagy szeretettel gratulálunk, további sikereket kívánunk!

 

 
<< Első < Előző 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Következő > Utolsó >>

37. oldal / 51
    
Ma 2018. június 19., kedd Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 515 vendég böngészi