Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Március-április hónap kísérletei fizikából
2014. március 18. kedd, 20:36
Folytatódik a "Hónap kísérletei" verseny fizikából! Jó lenne egy témazáró ötös? Add le a megadott határidőig a megoldásokat Hömöstrei tanár úrnál!

A feladatokért kattints ide!

 
Sikerek a Német Nemzetiségi Nyelv és Irodalom OKTV döntőjében 2014
2014. március 18. kedd, 12:32
Iskolánk két 12.B osztályos tanulója kíválóan szerepelt a Német Nemzetiségi Nyelv és Irodalom OKTV döntőjében: Mészáros Henriette 16., Tóth Anita 10. helyen végeztek.
Heninek, Anitának és felkészítőtanáruknak, N. Laczkó Erzsébetnek szívből gratulálunk a nagyszerű eredményhez!
Ezúton is köszönjük az Országos Német Önkormányzatnak, illetve az ELTE Germanisztikai Intézetének könyvadományukat: iskolánk könyvtára magyarországi német irodalom és kultúra témájú könyvekkel gazdagodott.
 
 
Iskolánk tánctanára Csepel díszpolgára
2014. március 17. hétfő, 11:46
Iskolánk tánctanára, Lászlóné Balázsovits Magdolna (vagy ahogy minden diákunk ismeri, "Magdi néni") a csepeli német nemzetiségi önkormányzat elnöke, valamint a Csepp-Csepel és a Kis-Csepel Táncegyüttes vezetője, sok évi színvonalas, közösségformáló tevékenységért rangos elismerésben részesült: Csepel Díszpolgára lett.
Iskolánkban minden diák ismeri, a svábbálokon megforduló felnőttek is biztosan hallották már a nevét, hiszen minden tánc után elhangzik, kinek a koreográfiája, kinek a keze munkája a szinte kivétel nélkül színvonalas, összeszedett, fegyelmezetten, de lelkesen előadott produkció. Mióta "Magdi néni" a tánctanárunk, mindenki tudja, hogy fekete cipőhöz nem dukál fehér zokni, hogy a csizma mégiscsak csizma, a fonott haj pedig mégis máshogy mutat, mint a lógós... "Magdi néni" sokak számára igazi példakép: mindig fitt és üde, tervez, szervez és megvalósít, szót ért időssel és fiatallal. Jó néhány diákunk neki köszönhetően köteleződött el a hagyományőrzés iránt és lett tagja tánccsoportjának.
Eredményei magukért beszélnek:
"1970-es évek közepétől táncolt a Soroksári Német nemzetiségi táncegyüttesben, melyet csak a három gyermek születésének idejére függesztett fel. 1994 óta a mai napig a Csepeli Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. 1994 és 2002 között a Fővárosi Német Önkormányzat képviselője, az oktatási Kulturális bizottság elnöke. Elévülhetetlen érdeme a csepeli nemzetiségi oktatás megszervezése óvoda és iskolai szinten egyaránt. A csepeli német nemzetiségi gyermek és ifjúsági táncegyüttesek vezetője, koreográfusa. Minden évben rendszeresen magyarországi és külföldi vendégszereplésekre hívják őket: Erdély, Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Lengyelország, Litvánia, Szlovénia és még hosszan sorolhatnánk…
A kerület és a környék számos rendezvényén szerepelnek az általa tanított gyerekek (Erzsébet-bál, Svábbál, stb..), német táncos hitvallását az egész családjára átörökítette.
A mai napig tanítja a feltörekvő ifjúságot az általános iskolásoktól kezdve a gimnazistákig. Fáradtságot nem ismerve vezeti ezen együtteseket úgy, hogy emellett családanyaként és nagymamaként is helyt áll."
Németh Szilárd Csepel polgármestere, országgyűlési képviselő a Királyerdei Művelődési Házban megrendezett március 15-i ünnepségen adta át a Csepel Díszpolgára elismerést.
Lászlóné Balázsovits Magdolnának szívből gratulálunk, reméljük, hogy még nagyon sokáig tanít nálunk, munkájához további kitartást és derűt, és persze sok sikert és elismerést kívánunk!
 
 
Látogatás a Richter Gedeon Gyógyszergyárban
2014. március 17. hétfő, 14:57
2014. március 13-án délután, Bozzai Zsuzsanna tanárnő és Kalmár Katalin tanárnő vezetésével ellátogattunk a Richter Gedeon Gyógyszergyárba. 
Először a Richter Múzeumban megismerhettük a gyár történetét, mely során szembesültünk többek között azzal is, hogy régebben hogyan állították elő a férfi és a női hormonokat. Ezután egy kis levegőzés következett a 6. emeleti teraszon, ahol láthattuk felülről az egész gyártelepet. Miután körbenéztünk a teraszon, visszamentünk a Múzeumba, ahol egy vegyészmérnök úr tartott egy előadást, mely során megtudhattuk, hogy a Gyógyszergyár nem szennyezi a környezetét és az is kiderült, hogy milyennek kell lennie egy sikeres, jó kutatónak.
Délután négy óra tájékán hagytuk el a Richter épületét sok-sok új információval gazdagodva.
Pnyakovics Levente (9.C)
 
A képre kattintva további fényképek tekinthetők meg...
 
Megemlékeztünk '48-ról (2014)
2014. március 14. péntek, 14:59

Idén is egy iskolai szintű műsor keretében emlékeztünk meg az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeiről. Farkas Mónika (9.C) osztályos tanuló előadásában egy témába vágó magyar népdalt hallhattunk. A (Lászlóné Balázsovits Magdolna vezette) Csepeli Ifjúsági Tánccsoport - melynek tagjai nagy örömünkre nagyrészt iskolánk diákja - két színvonalas magyar néptánccal léptek színpadra. Végül egy Hagyományőrző Huszáregyesület korabeli fegyverbemutatója révén kaphattunk bepillantást a kor hangulatába és hadviselésébe. Köszönjük minden fellépő részvételét!

A képre kattintva további fényképek tekinthetők meg...

 
Séta a '48-as forradalom helyszínein
2014. március 14. péntek, 09:31
2014. március 13-án kollégista diákok, Majzik tanárnő és Kalász tanár úr kíséretében egy séta keretében felkeresték a '48-as forradalom fontosabb helyszíneit.
A séta alatt egy, a forradalom eseményeire vonatkozó kvíz kitöltésével emlékeztek meg az 1848. március 15-i eseményekről.

 

 
Országos Német Nyelvű Színjátszó Fesztivál 2014
2014. március 13. csütörtök, 11:28
Mint az immár hagyomány, idén is iskolánkban kerül megrendezésre az Országos Német Nyelvű Színjátszó Fesztivál. Külön örömünkre szolgál, hogy ezúttal - a közös toleranciaprojekt keretében - cserepartnerünket, a saarlouis-i Gymnasium am Stadtgartent is fellépőink között köszönthetjük.
2014. április 4-én, pénteken nagy kíváncsisággal várjuk az előadásokat!
 

A részletes program, a csoportok beosztása, valamint darabjaik címe ide kattintva tekinthető meg...

 
Idén is forgatnak a "Sváb kalandorok" az "Abgedreht!" filmversenyre
2014. március 11. kedd, 07:22

Iskolánk filmes csapata (a "Sváb kalandorok") idén is indul az "Abgedreht!" filmversenyen egy német nyelvű rövid kisfilmmel. Az előkészületekről és a forgatási munkákról Majeczki Martin számol be:

"A "Sváb kalandorok" idén is készülnek az "Abgedreht!" filmversenyre. A jeleneteket szombaton forgattuk Újhartyánban. A film részleteit nem árulhatom el, de a címet azért megsúgom: "Es verliebt sich..."/ "Szerelmes lesz"... Valószínűleg már sejtitek, hogy a szerelmes húrokat is pengetünk majd...
A forgatás több helyszínen zajlott, részünkről mindent beleadtunk. Mindig nagy kihívás egy ilyen kisfilmet összehozni, de reméljük, megéri. Együtt tölthettünk egy vidám tavaszias szombati napot, ez már biztosan megérte. Köszönjük mindenekelőtt "főrendezőnk", Jakus tanárnő pótolhatatlan segítségét, Guoth-Fridrich és Eszenyei tanárnők közreműködését, illetve (már előre is) Tepliczky István kameramanni munkáját. A film összevágása még eltart egy darabig, de április 25-ig egy jó kis filmet, helyesebben egy jó kisfilmet fogunk összehozni.:-) Majd meglátjátok!"
A képre kattintva további fényképek tekinthetők meg...
 
Jugend debattiert Regionalfinale 2014
2014. március 07. péntek, 10:21
Am 6. März 2014 fand im Kossuth Lajos Gymnasium in Pesterzsébet die Schulverbundqualifikation des internationalen Wettbewerbes „Jugend debattiert” statt. 
Teilnehmerinnen und Teilnehmer aus vier Gymnasien debattierten miteinander in den folgenden zwei Themen:
1. "Sollte das Wahlalter in Ungarn auf 16 herabgesetzt werden?"
2. "Sollte der Staat in Ungarn für Frauen und Männer gleiche Eintrittspreise in die Vergnügungslokale vorschreiben?"
 
Unsere Schule vertraten bei diesem Wettbewerb Laura Kancsár (Klasse 12.A) und Anna Hetényi (12.B). Dank ihrer gründlichen Vorbereitung, ihrer sicheren Sprachverwendung und ihres Durchsetzungsvermögens konnten sie sich in das Halbfinale qualifizieren.
Besonderer Dank gilt Frau Ursula Kliese, Bundesprogrammlehrerin, bzw. den zwei Deutschlehrerinnen, Frau Ágnes Kóbor und Frau Erzsébet Laczkó für ihre Vorbereitungsarbeit! 
Wir gratulieren Laura und Anna drücken ihnen die Daumen für eine tolle Fortsetzung!!!
 
Für weitere Bilder klicken Sie auf das Foto
 
A "Sós kávé" - projekt
2014. március 06. csütörtök, 11:32
Gimnáziumunk, a Budapest XX. Kerületi Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium és németországi testvériskolája, a saarlouis-i Gymnasium am Stadtgarten közös toleranciaprojektet indított útjára még 2013-ban Sós Kávé (Salziger Kaffee) címmel a 2014-es Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából.
A Sós kávé (Salziger Kaffee) című kötet, mely magyar zsidó női túlélők autentikus visszaemlékezéseit tartalmazza, képezi a projekt alapját. A kötet 2007-ben jelent meg Pécsi Katalin szerkesztésében a Novella Könyvkiadónál.
Közös projektünkben ezeket a magyar történeteket állítottuk színpadra.
A saarlouis-i gimnázium tanulóinak jeleneteiben elementáris erővel bontakozik ki a borzalom és a fájdalom elegye - szíven ütve a nézőket.
A budapesti diákszínjátszók egy fő cselekményszálra fűzték fel a visszaemlékezők történeteit, így jelenítve meg a testi-lelki kiszolgáltatottságot, megalázottságot, és a túlélni akarás két rendkívüli, az adott szituációban már-már természetfeletti eszközét: a testvériességet és a reményt.
A két előadás premiere 2014. január 31-én volt Saarlouis-ban.

Mindkét városban (Saarlouis-ban és Budapesten) az előadásokkal egy időben az Együtt maradni kiállítással is emlékezünk az áldozatokra, melyet Pécsi Katalin, a kiállítás szervezője (és a feldolgozott kötet szerkesztője) nyit meg.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a projekttel kapcsolatos programjainkra!

A programok részleteiért kattintson ide, a mellékelt meghívóra!

 
 
DSD-bemutató DNG-sektől DNG-seknek
2014. március 05. szerda, 13:37
  • Érdekel milyen egy jó DSD-prezentáció? 
  • Tartalmilag, megjelenésben, tempóban, előadásmódban?
  • Szeretnél tippeket kapni, kérdezni felsőbb évesektől, akik sikeresen teljesítették?
Akkor itt a lehetőség! Bemutató prezentációk 2014. március 27-én (csüt.) 14.45-től nagyoktól kicsiknek, profiktól minden érdeklődőnek.smiley
Iratokozz fel a lépcsőfordulóban kihelyezett plakátra!
 
 
DNG-s természettudományos vetélkedő 2014. március
2014. március 05. szerda, 11:03

Idén összefogtak a DNG-s biológia, fizika-, földrajz-, kémia- és matektanárok, és egy komplex természettudományos vetélkedőt szerveznek nektek.

A vetélkedő kétfordulós, az első fordulóban egyénileg kell megmérkőznöd évfolyamtársaiddal. Innen kerülnek ki a legjobbak, akik részt vehetnek az egésznapos csapatversenyen a természetben.

Érdekelnek a részletek? Kattints ide!

 
OKTV továbbjutóink 2014
2014. február 17. hétfő, 11:09

Büszkék vagyunk iskolánk minden diákjára, akik a 2013/14-es tanévben is szép számmal (nem kevesebb, mint 54-en) indultak az országos középiskolai tanulmányi versenyeken, néhányuk több kategóriában is. A nevezettek névsorát a az "Eredmények"/ "OKTV" menüre kattintva lehet megtekinteni.

A tantárgyankénti részvétel a következőképpen alakult:
angol nyelv I. kategória 
4
biológia I. kategória
8
biológia II. kategória
6
fizika II. kategória
16
földrajz
4
kémia I. kategória
1
magyar nyelv
1
matematika II. kategória
8
német nemzetiségi nyelv és ir.
13
német nyelv II. kategória
3
történelem
25
 
Az első fordulóból heten jutottak tovább, név szerint:
 Verseny
 Tanuló
Évf.
 oszt.
 Felkészítők
 angol nyelv I. kategória
 Orbán Lilla
13
b
 Bertók Evelina
 biológia II. kategória
 Nagy Fanni Veronika
13
b
 Szirmai József
 kémia I. kategória
 Girnt Péter
13
a
 Kalmár Katalin
 német nemzetiségi nyelv és ir.
 Mészáros Henriette
12
b
 N. Laczkó Erzsébet
 német nemzetiségi nyelv és ir.
 Tóth Anita
12
b
 N. Laczkó Erzsébet
 német nyelv II. kategória
 Nagy Ágnes
13
a
 Kóbor Ágnes
 német nyelv II. kategória
 Ürögi Réka
13
b
 Dr. Varsányi Krisztina
 
Közülük  négyen jutottak a döntőbe:
 Verseny  Tanuló  Évf.  oszt.  Felkészítők
 német nemzetiségi nyelv és ir.
 (A 2. forduló rögtön a döntő.)
 Mészáros Henriette 12 b  N. Laczkó Erzsébet
 német nemzetiségi nyelv és ir.
 (A 2. forduló rögtön a döntő.)
 Tóth Anita 12 b  N. Laczkó Erzsébet
 német nyelv II. kategória  Nagy Ágnes 13 a  Kóbor Ágnes
 német nyelv II. kategória  Ürögi Réka 13 b  Dr. Varsányi Krisztina
 
Szívből gratulálunk minden versenyzőnek és felkészítőtanáruknak! További sikeres szereplést a a döntőben!
 
 
A pécsi fordítóversenyen jártunk... 2014
2014. február 27. csütörtök, 10:50
Auch in diesem Jahr wurde der Übersetzungswettbewerb in Fünfkirchen, in dem Leöwey Gymnasium veranstaltet. An dem diesjährigen Landeswettbewerb nominierten sechs Schulen (z.B. aus Sopron, Pécs, Veszprém…), und die Mannschaften bekamen auch diesmal reichlich zu tun - es mussten 8 zeitgenössische Gedichte in 4 Stunden übersetzt werden.
Wir danken den Schülern - Henriette Mészáros, Anna Hetényi, Zoltán Madarász  und  Judit Szabó - für ihren Einsatz, Herrn István Kalász für die Begleitung, und hoffen auf ein gutes Ergebnis.
 
Jelenet a farsangi hagyományokról
2014. február 24. hétfő, 09:05

2014. február 21-én első ízben került megrendezésre a Pesterzsébeti Német Nemzetiségi Önkormányzat, a német nemzetiségi nevelésben és oktatásban résztevő gyerekek számára megrendezett „Farsang” c. programja.

Iskolánk három (11.B osztályos) tanulója -  a régi idők emlékeit felelevenítő „sváb-nagypapa” (Majeczki Martin), a „nagyothalló nagymama” (Babocsay Csenge) és a fülbe-„tolmácsoló” unoka (Juhász Georgina) – Der scheine Fasching von damals!” címmel, vicces jelenet keretében világították meg a farsangi hagyományok hátterét, a jelenet végén pedig a részt vevő általános iskolások és óvodások nagy örömére igazi farsangi fánkkal adtak "korhű ízelítőt".

Köszönjük a Nemzetiségi Önkormányzat szervezését, valamint mindhárom szereplő és felkészítő tanáruk, Guoth-Fridrich Erika tanárnő munkáját!

 

 
Svábbál 2014
2014. február 21. péntek, 09:04

 
<< Első < Előző 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Következő > Utolsó >>

44. oldal / 51
    
Ma 2018. június 22., péntek Paulina napja van. Holnap Zoltán napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 385 vendég böngészi