Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Hova tovább az érettségi után? Az Audi Hungaria Iskola ajánlata a DNG-ben
2016. november 25. péntek, 11:10
Merre tovább az érettségi után? Az Audi Hungaria Schule-nak is van egy ajánlata!
Fremdsprachiger Industriekaufmann/-kauffrau/ Idegennyelvű vállalatgazdasági-ügyvitelkereskedelmi ügyintéző képzés indul…
December 1-én az Audi Hungaria Általános Művelődési Központ/Audi Hungaria Schule szakképzésért felelős vezetője, Andreas Mittermair két előadást tart a könyvtárban az érdeklődő tanulóknak a szeptembertől induló érettségi utáni duális képzésről. 
 

A tájékoztató „házhoz jön”:

2016. december 1-én,
15.00-től 15.45-ig, vagy
16.00-tól 16.45-ig
a könyvtárban.

A képre kattintva nagyban jelenik meg a plakát...

 

Saját érdeklődő tanulóink mellett vendégeket várunk 4 másik középiskolából. Az előadások 15 és 16 órakor kezdődnek, egyenként 45 percesek.

Ha érdekel, jelentkezz az ofődnél, vagy a 105-ös szobában november 29-ig.

 

 
Bündelprojekt a DNG-ben
2016. november 23. szerda, 07:29

"Egy batyuval jöttek, egy batyuval is távozzanak!"

2016. november 18-án hozzánk is megérkezett az a vándorbatyu, melyet a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata indított útnak azzal a céllal, hogy emlékezzünk azokra, akiket 70 évvel ezelőtt, a második világháborút követően csupán „egy batyuval” űztek el hazájukból.
A batyu – das Bündel  április 22-én indult Pécsről a Valéria Koch Iskolaközpontból, és halad tovább útján 2017. január 19-ig, hogy mindenhol emlékeztessen a magyarországi németek kiűzetésére. A linkre kattintva információkat olvashat a kiüzetés történelmi hátteréről...
Iskolánk a győri Audi Hungária Iskola képviselőitől vette át azt, és a megemlékezés hete után átadjuk majd a Baji Német Nemzetiségi Általános Iskola képviselőinek.          

Hogyan készültünk  a Bündel fogadására?

Projekthetet szerveztünk, mivel szerettük volna, hogy mindenki részt vehessen az előkészületekben, és személyes ügyének érezze a batyu méltó fogadását.
Egy délelőtt folyamán minden osztály - tanáraink által erre a célra összeállított anyagok segítségével - megismerkedhetett a kitelepítés történelmi vonatkozásaival, és ezt kiegészítendő, a Sorosksári Német Önkormányzat jóvoltából megtekinthette az iskolánkba kihelyezett "Haza-találás" című kiállítást.
 
Ezt követően, az ismeretektől inspirálva kezdődött meg a tanár – diák együtt gondolkodás.
A tanárok ötleteit szabadon továbbgondolva diákjaink is javaslatokat tettek a projektnap kreatív lebonyolítására. Így alakult ki 14 munkacsoport, melybe diákjaink érdeklődésük szerint jelentkezhettek be.

Az alábbi linkre kattintva megtekintheti a munkacsoportok rövid leírását...

Ezek után kezdetét vette az intenzív munka.  
 
 

A képre kattintva további képek tekinthetők meg a projektnap előkészítő munkálataiból...

„A tanárok és a diákok célja egyaránt az volt, hogy minél élethűbben szemléltessék az akkori eseményeket.
Az alaposabb munka érdekében a diákok 14 különböző csoportból választhattak. Minden helyszínen más-más oldalról közelítették meg a témát. A kreatívabb ötletek születéséhez pár óra keretében osztályfőnökeink, tanáraink egy előadással és egy kiállítással hozták közelebb ezt a témát a szívünkhöz.
Ennek a két hétnek a dokumentálása a sajtórészleg feladata volt, akik fényképekkel, videókkal és riportokkal igyekeztek minél emlékezetesebbé tenni a projektre szánt időt.
Azonban voltak olyanok is, akik művészi képességeik révén a zenét és a rajzolást választották a fényképezőgép helyett. Ők képregények és különböző dalok feldolgozásával foglalkoztak.
A papír és a toll sem maradt használatlanul, ugyanis a kreatív írás munkacsoport feldolgozta Mészöly Miklós novelláját. Mivel ez egy komoly irodalmi mű, illusztrációkkal színesítették a könnyebb megértés érdekében.
Azért, hogy ne csak az elménk dolgozzon, tanáraink gondoskodtak arról, hogy november 18-án, pénteken vendégeink megtapasztalhassák milyen egy 50 kg-os batyu összeállítása és cipelése.
Egy kis csoport drámajáték összeállításával foglalkozott, ezen keresztül átélhették az elhurcolással kapcsolatos eseményeket, beleképzelhették magukat egy-egy család, személy helyzetébe, ezáltal jobban átérezhették, megérthették a történteket, az emberi sorsokat.
Az életben sokszor nehéz döntések előtt állunk, amiknek a következményei nem mindig vesznek pozitív irányt. Ennek példájára állított össze 2 csoportunk egy társasjátékot és egy kalandjátékot, melyek fontos döntések sorozatát foglalják össze“.  (Sajtócsoport beszámolója)
 
November 18-ára minden munkacsoport az előző heti felkészülését követően megvalósította, és a feladattól függően be is mutatta munkája eredményét. A fentieken túl tudományos előadást hallhattunk az éhezés fiziológiai és pszichológiai következményeiről, korhű facebook profilt készítettünk a "fiktív" Eisenhoffer család három tagjának, útvonalat ábrázoltunk, flashmobot szerveztünk és számtalan impulzussal gazdagodtunk. Egy tragikus téma, egy nagyszabású iskolai projekt, egy nem hétköznapi péntek a DNG-ben...
 

A képre kattintva ízelítőt kaphatnak a Bündelnap eseményeiből...

 
További információkért katt az alsó linkekre:
 
 
DSD próbavizsga 2016
2016. november 24. csütörtök, 13:31
A 11. évfolyam három bátor jelentkezőjének - név szerint Kincs Bernadettnek, Majoros Alexnek és Dömötör-Nagy Dórának - köszönhetően november 22-én három jól sikerült DSD próbavizsgát láthattak iskolánk végzősei. A bemutatóvizsga célja egyrészt az volt, hogy 12-eseinknek bepillantást nyújtson a vizsga menetébe, ezzel is segítve a felkészülést, másrészt pedig segített egységesíteni a vizsgáztatók elvárásait, értékelését és vizsgáztatói magatartását. Mindenki számára nagyon tanulságos volt a három bemutató, reméljük ezek után még több jól sikerült vizsgát fogunk látni.
Még egyszer köszönet a három 11.-esnek és felkészítő tanáraiknak, Linka tanár úrnak és Szép tanárnőnek, a végzősöknek pedig nagy kalappal :)) az éles vizsgákhoz! 

 

 
"Svábok elhurcolása, kitelepítése..."-projekt a Nemzetiségi Rádióban
2016. november 28. hétfő, 10:29

A "Svábok elhurcolása, kitelepítése - 70 éve történt" projekt vezetői, Bozzai Zsuzsanna és Varsányi Krisztina tanárnők, valamint két diákunk, Paksi Máté és Agócs Norbert is nyilatkoztak a Nemzetiségi Rádiónak a projekt ősbemutatójának apropóján...

A képre kattintva meghallgathatók az interjúk, melyek a Nemzetiségi Rádió 2016. november 18-i műsorában voltak egyenes adásban hallhatók...

 
Kosárlabda sulikupa 2016
2016. november 21. hétfő, 10:40

Az alábbi képre kattintva infók érhetők el az idei DNG kosárlabda sulikupával kapcsolatban...

 

 
A "Svábok elhurcolása, kitelepítése..."-projekt ősbemutatója a HdU-ban
2016. november 21. hétfő, 08:53
2016. november 16-án, a Magyarországi Németek Házában került sor iskolánk (2016 januárja óta zajló) "Svábok elhurcolása, kitelepítése - 70 éve történt projektjéből" született eredmények ősbemutatójára.
A projekt keretében iskolánk a magyarországi németek 1944 és 1949 közötti történelmét és traumáit dolgozta fel, diákjaink 42 túlélővel készítettek videóinterjúkat, akik a szovjet kényszermunka éveiről, valamint a kitelepítés meghurcolásairól meséltek.
A projekt eredményeit kétféle formában tettük a közönség számára is elérhetővé: Iskolánk weboldalán jobb oldalt található gombra kattintva

elérhetik a projekt külön weboldalát, melyen hozzáférhetők az egyes (sikeres) interjúk, illetve az ezekből készített oktatási segédanyag. Az anyagok eléréséhez rövid regisztráció szükséges, ezek után, a megfelelő képre kattintva

   
 
elérhetők az említett anyagok. A fájlok feltöltése folyamatban van, türelmüket kérjük!
Az oktatási segédanyagot DVD formában is elérhetővé tettük a szélesebb közönség számára. Mindezekből a projekteredményekből adtunk ízelítőt szerdán a HdU-ban.
 
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Diákunk, Paksi Máté, aki nemcsak a projektben vállalt aktív szerepet, de szerdán a bemutató rendezvényen is jelen volt, beszámolót írt a programról:
 
Am 16. November 2016 wurde das Projekt „Verschleppung und Vertreibung- vor 70 Jahren geschehen“ im Haus der Ungarndeutschen von den beiden Projektleiterinnen, Frau Varsányi und Frau Bozzai vor vielen Interessenten dargestellt. Sie haben sich mit einem enorm anspruchsvollen und niveauvollen Vortag vorbereitet, in dem sie von den Forschungsergebnissen geredet und einen siebzigminütigen Auszug aus dem zum in Rede stehenden Thema angefertigten DVD vorgeführt haben. Das Publikum konnte viele ergreifende Momente miterleben, manche haben demzufolge ihren Tränen freien Lauf gelassen. Am Ende war großer Applaus zu hören.
Aber sowohl vor, als auch nach dem Vortrag haben wir uns mit vielen unvergesslichen Erlebnissen bereichert: dr. Albin Lukács, Moderator der Nationalitätenradiosendung  hat ein Interview mit Frau Bozzai und Frau Varsányi  sowie eins mit  2 Schülern aus dem Projektteam gemacht: so hatten Norbert Agócs und ich die Möglichkeit, die Forschung aus unserem Aspekt vorzustellen. Norbi hat die Nacharbeitsvorgänge erläutert, die er in den Ferien  wochenlang durchgeführt hat, wobei er  unglaublich viel Zeit geopfert hat. Hinwiederum habe ich über die Freuden und Schwierigkeiten der Interviewdurchführung gesprochen, es ist nämlich ungeheuer schwer, Schwerhörige und Kranke zu interviewen, die über 90 sind. Aber dagegen verändern sie die Denkweise der heutigen Menschen, die die Kleinigkeiten gar nicht bewerten können, ihre positive Weltauffassung trotz all der von ihnen erlebten Schrecklichkeiten ist einfach zu bewundern. 
Wegen der erwähnten Gründe  können wir den beiden Projektleiterinnen für das Projekt dankbar sein. Ohne ihre Idee und deren Verwirklichung hätten diese unvergesslichen Momente nicht zu Stande kommen können.
Máté Paksi 
 
Köszönjük a vendégeknek, hogy megtisztelték rendezvényünket jelenlétükkel!
Köszönjük a Zentrum csapatának, hogy biztosították számunkra a helyszínt, valamint az alábbi partnereknek anyagi támogatásukat! 

 

 
IKSZ-elési lehetőség kézműveskedés kedvelőinek
2016. november 17. csütörtök, 11:28

Újabb IKSZ-elési lehetőségre hívnánk fel a figyelmeteket: A kézműveskedés kedvelőinek a Mesekő Alapítvány kínál lehetőséget karácsonyi díszek készítésére.

Részleteket a lenti linkre kattintva találtok, illetve tájékozódhattok Kárpáti-Simon Krisztina tanárnőnél:

IKSZ-elési lehetőség a kézműveskedés kedvelőinek  

 

 
DNG Jótékonysági Karácsony 2016
2016. november 15. kedd, 10:25

Kedves Diákok!
2016.11.25-ig (péntekig) van lehetőségetek jelentkezni Sáry József testnevelő tanárnál, a csatolt jelentkezési lapot kitöltve iskolánk karácsonyi jótékonysági projektjéhez, melynek keretében hátrányos helyzetű általános iskolásokat (összesen 97 főt) ajándékozunk meg. A létszámot a jelentkezés sorrendjében töltjük fel. Részletekért kattintsatok a plakátra (kattintásra felnagyul).
 
Tisztelt Szülők, Cégek!
Szívesen fogadunk bármilyen felajánlást, amit az ajándékcsomagba illeszthetünk (pl. mandarin, közeli lejáratos édességek, esetleg céges szóró ajándékok stb.), és örömet okozhatunk vele a rászoruló gyerekeknél. 97 db esetén az összes csomagba tudunk tenni, de az alacsony osztálylétszámok miatt, sokkal kevesebb darabszámot is szeretettel fogadunk!
 
A felajánlásokkal kapcsolatban keressék Sáry József testnevelő tanárt (06-30-606-58-72)
Határidő: 2016.12.09 (péntek)
 
"TEDD SZEBBÉ A RÁSZORULÓ GYEREKEK KARÁCSONYÁT, 
ÉS A TE KARÁCSONYOD IS SZEBB LESZ AZ IDÉN!"
 
 
 
 
Pest Megyei Nemzetiségi Ösztöndíjat nyert 2016/17
2016. november 09. szerda, 14:24

A Pest Megyei Német Önkormányzat jóvoltából iskolánkból idén egy tanuló nyerte el a Pest Megyei Nemzetiségi Ösztöndíjat, név szerint Deminger Diána szigetbecsei (9.C osztályos) tanulónk. Az ösztöndíjban részesülés alapfeltétele volt az aktív nemzetiségi tevékenység, a legalább 4-es tanulmányi átlag, illetve az osztályfőnök és az igazgató ajánlása.

Az ünnepélyes átadóra 2016. november 6-án, az észak-magyarországi Nemzetiségi Gálán került sor.

Köszönjük a Pest Megyei Német Önkormányzat támogatását!
Diánának szívből gratulálunk, további eredményes tanulmányokat és aktív nemzetiségi tevékenységet kívánunk!

 

 
Színjátszó csoportunk kitelepítés emlékműsoron szerepelt Békásmegyeren
2016. november 08. kedd, 10:00
2016. november 5-én a színjátszó csoport néhány tagja két további fellépővel kiegészülve az Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Braunhaxler Egyesület meghívására a magyarországi németek kitelepítésének 70. évfordulójára szervezett emlékműsorban lépett fel.
A rendezvényen jelen volt és köszöntőt mondott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter valamint Óbuda-Békásmegyer alpolgármester asszonya, Kelemen Viktória.
A színjátszó csoport az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázatra készülő új színdarabból adott elő két részletet, melynek keretét a Muss i denn… kezdetű német katonadal és ennek feldolgozása adta. A dal feldolgozása Szlovicsák Benedek tavaly végzett tanulónk munkája.
Az előadás résztvevői: Balog Nóra (monológ), Egervári Gréta (ének), Ördög Luca (monológ) valamint Nagy Gizella (ének) és Szlovicsák Benedek (gitár, ének).

A műsort betanította: Örkényi Fanni tanárnő, a színjátszócsoport vezetője, aki ezúton is szeretne köszönetet mondani a résztvevőknek színvonalas munkájukért, Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzatának és a Braunhaxler Egyesületnek pedig a meghívásért.

A linkre kattintva további információk érhetők el a rendezvényről.
 
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
 
 
Meghívó a "Svábok elhurcolás, kitelepítése - 70 éve történt" - projektbemutatóra
2016. november 03. csütörtök, 08:11

A Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium szeretettel meghívja Önt és családját, rokonait és barátait a Magyarországi Németek Házában tartandó rendezvényére, melyben a „Svábok elhurcolása és kitelepítése – 70 éve történt“ című projektjének eredményeiből kíván beszámolni.

A projekt keretében iskolánk a magyarországi németek 1944 és 1949 közötti történelmét és traumáit dolgozta fel. Ennek során diákjaink 42 túlélővel készítettek interjúkat illetve videófelvételeket, akik a végtelen szovjet sztyeppéken és a sötét bányákban töltött kényszermunka éveiről, a kitelepítés meghurcolásairól mesélnek. A megrendítő beszámolók közelebb hoznak bennünket őseink sorsához, és lehetőséget adnak, hogy kifejezzük tiszteletünket és a jubileumi év alkalmából méltóképpen emlékezzünk hányattatásaikra.

A projektet iskolánk tanárai és diákjai fogják bemutatni. A vendégek jeleneteket láthatnak a készített interjúkból, és kérdéseket tehetnek fel a témában.

A rendezvény helyszíne: Magyarországi Németek Háza (1062 Budapest, Lendvay u. 22.)

A rendezvény időpontja: 16.11.2016, 16.00 óra

 

 
Ötödik alkalommal is elnyertük a vándorkupát a kerületi fáklyás váltófutáson!
2016. október 25. kedd, 07:54

A DNG váltócsapata immáron 7. alkalommal vett részt az 1956-os forradalom tiszteletére rendezett fáklyás váltófutáson, melyen Pesterzsébet számos általános és középiskolája vesz részt évről évre. Idén iskolánk váltócsapata 5. alkalommal nyerte el a vándorserleget.

A szokásos ünnepség után felszálltunk a buszokra és mindenki elment a saját szakaszának a kezdetéig. A 7 fős váltó 5. tagjaként (mint eddig mindig) az élen vettem át a fáklyát, azonban szorosan mögöttünk érkeztek a többiek is. A szakaszom felénél már csak egy ellenfelem akadt: A rendőrautó. A rend éber őrei nem mindig figyeltek eléggé hogy milyen közel vagyok hozzájuk, de a legjobban akkor lepődtek meg mikor megelőztem őket. Ezt követően miután átadtam a fáklyát elindultam a cél felé, ahol annyit mondtak, hogy hatalmas előnnyel nyertünk. A befutóemberünknek nem is kellett már komolyan futnia, akkora előnyt dolgozott ki a csapat addigra. Szeretném megköszönni Bordás Mihály tanár úrnak, hogy mind az 5 DNG-s évemben részt vehettem a versenyen, melyből négyszer győzelemmel zártunk.

A váltó tagjai: Zsolnai Gergő, Brecsok Bálint, Lébenguth Richárd, Nagy Márk, Nagy Balázs, Galambos Levente és (a beszámoló írója) Schuszter Antal.

Szeretettel gratulálunk a csapatnak, nagyon büszkék vagyunk!

 

 
A leány röplabda csapat újabb érme!
2016. október 19. szerda, 12:56
Október 15-én, szombaton a lányok részt vettek az immáron hagyományosnak mondható Szent László Lány Röplabda Kupán, Kőbányán a Szent László Gimnáziumban.
A versenyre hat csapat nevezett, amelyeket a szervezők két csoportba sorsoltak. A csoport körmérkőzéseket követően keresztjáték következett. Csapatunk a bronzéremért küzdhetett végül, amelyet magabiztos játékkal el is hozott!
A csapat tagjai voltak:
Gogolák Adél (csk.) (11.AC)
Balogh Betti (11.AC)
Báró Brigi (11.AC)
Matyóka Panni (11.AC)
Hetyei Réka (11.AC)
Mihályi Amanda (11.AC)
Ördög Luca (11.AC)

GRATULÁLOK LÁNYOK!!!
Szirrmai József, edző

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Felvételi tájékoztató a 2017/18-as tanévben való továbbtanuláshoz
2016. október 20. csütörtök, 20:08
Az általános iskola után hozzánk szeretenél felvételizni, 2017 szeptemberétől nálunk továbtanulni? Fontos infókat találsz a lenti linkeken!

Ezennel közzétesszük a (2017/18-es tanévtől történő továbbtanuláshoz szükséges) középfokú felvételi eljárásra vonatkozó aktuális (2016. októberi) információkat:

Iskolánk tájékoztatója

Az OH tájékoztatója

 

 
Megpályázhatók a Fővárosi Német Nemzetiségi Ösztöndíjak (2016)
2016. október 19. szerda, 14:39

Kedves Diákjaink!

A Fővárosi Német Önkormányzat jóvoltából 2016-ban is meghirdetésre kerültek a fővárosi nemzetiségi ösztöndíjak, melyet iskolánkból tíz tanuló nyerhet el.

A pályázat elbírálásánál figyelembe veszik:

- az aktív részvételt a nemzetiségi kultúra ápolásában,
- a jó tanulmányi eredményt,
- a szociális rászorultságot.

Figyelem! A pályázat fővárosi lefedettségű, azaz csak budapesti lakóhelyű tanulók adhatják be jelentkezésüket!
A pályázat iskolán belüli benyújtási határideje: 2016. november 10. (csütörtök). Benyújtás a 105-ös szobában.
A pályázati adatlapokat innen tudjátok letölteni, de kérhettek nyomtatott verziót a 105-ös szobában is.
 
 
 
Középiskolák rangsora 2017
2016. október 19. szerda, 13:18
Megjelentek a magyarországi középiskolák legfrissebb eredményességi mutatói a HVG különszámában. 
Gimnáziumunk 11 helyet javított a tavalyi eredményén: 
az országos szinten közel ezer figyelembe vett magyar középiskola "hivatalosnak" tekintett rangsorában a 65. helyet foglaljuk elBudapesti viszonylatban a 28. legjobb középiskolának minősülünk. A nyelvi érettségik tekintetében a 26., felvételi eredmények tekintetében a 24. legeredményesebb iskola vagyunk az országban.
A sorrendet a diákok érettségi, felvételi és a kompetenciamérésen elért eredményei alapján állították össze.
Nagyon büszkék vagyunk, gratulálunk és köszönjük minden mostani és volt DNG-s diáknak és tanárnak munkáját és együttműködését!
Hajrá DNG!
 
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

10. oldal / 46
    
Ma 2017. október 17., kedd Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 439 vendég böngészi