Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Kutatások "Állattartás és húsfogyasztás Magyarországon" témában
2018. november 05. hétfő, 17:02
Szempember 25-én és 27-én a "Brücken bauen" projekt keretében az állattartás és a húsfogyasztás, valamint a környezet összefüggéseit vizsgáló kutatócsoportunk Jakus Enikő és Varsányi Krisztina tanárnők vezetésével a Bicskei húsüzembe és a NÉBIH-hez látogatott, hogy szakértőktől szerezhessen információkat a magyarországi állattartás és húselőállítási helyzetről. 
 
Rövid beszámoló a programról:
 
Am 25. September sind wir nach Bicske gefahren. Wir waren sehr begeistert, weil wir die Möglichkeit hatten, den Fleischbetrieb von SPAR zu besuchen und den Prozess der Fleischproduktion ein bisschen besser kennenzulernen. Um 10 Uhr begann die Führung, was sehr lustig begann, denn wir wurden aufgefordert, eine entsprechende - für uns ziemlich ungewöhliche - Schutzkleidung anzuziehen.
Der Besuch war interessant, wir haben ca. 1,5 Stunden im Fleischbetrieb verbracht und danach konnten wir auch noch unsere Fragen stellen.
Der Tag war aber noch nicht zu Ende, weil wir am Nachmittag Dr. Lajos Vajda, Obertierazt bei NÉBIH besucht haben. Wir haben mit ihm über die Umstände der Tierhaltung und des Tiertransportes in Ungarn gesprochen, aber es kamen auch andere Themen vor, wie zum Beispiel die Registrierung der Tiere, genmanipulierte Produkte, Tierrechte. Das Gespräch war super informativ und wir haben viele neue Informationen zum Thema bekommen. 
Zwei Tage später kamen wir zu NÉBIH zurück, weil Dr. Katalin Radácsy (Tierärztin bei NÉBIH) uns über den Weg des Fleisches vom Schlachthof bis zur Einkaufstasche berichtete. Hier konnten wir viele Fragen stellen und auch hier haben wir sehr viele neue Informationen bekommen, zum Beispiel über die Zeichen der Qualitätsgarantie des Fleisches.
 
Bogi Kiss 
 
A feldolgozott információkból 2018. november 14-én iskolai szintű projektnapot tartunk, melnyek keretében megosztjuk egymással kutatási eredményeinket és tapasztalatainkat.
 

Projektünket a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége támogatta. Támogatásukat köszönjük!

 
 
Tapasztalatszerzés az alternatív gazdálkodás lehetőségeiről a Brücken bauen projekt keretében
2018. november 05. hétfő, 08:51

A "Brücken bauen" iskolai projekt keretében, (melynek során közös európai kihívásokra keresünk válaszokat és megoldási lehetőségeket), az állattartás és a húsfogyasztás valamint a környezet összefüggéseit vizsgáló kutatócsoportunk Jakus Enikő tanárnő vezetésével a Krisna-völgybe utazott, hogy közelebbről is megismerjen egy alternatív gazdálkodási lehetőséget.

Rövid beszámoló a tapasztalatokról:

Am 25. Oktober besuchten wir das Krisna-Tal in Somogyvámos im Rahmen des Projektes „Brücken bauen – Herausforderungen in der EU”. Wir konnten einen Einblick in eine alternative Lebensauffassung gewinnen. Im Krisna-Tal treiben nämlich die Menschen ökologische Landwirtschaft und sie versorgen sich selbst. Das heißt, dass sie keine Überproduktion erzielen. Daneben reinigen sie das verschmutzte Wasser durch eine unkonventionellen Methode: sie sammeln das Schmutzwasser in einem See, und durch natürliche Enzyme wird er sauberer. Wir haben auch erfahren, dass die Ehre der Tiere für diese Menschen wegen ihrer Religion sehr bedeutsam ist. Sie glauben an der Reinkarnation, deshalb konsumieren sie kein Fleisch. Aber sie brauchen zum Beispiel Milchprodukte, deshalb halten sie Kühe unter idyllischen Umständen. Sie verurteilen die Massentierhaltung und bevorzugen Tierschutz. Außerdem hat die Vielfalt der Nutzpflanzen auch eine wichtige Bedeutung, so können sie das Fleisch ersetzen. Die Führung dauerte ca. 3 Stunden und hat uns sowohl „fachlich“ als auch menschlich bereichert.

Kocsis Orsi, Reisch Petra

A feldolgozott információkból 2018. november 14-én iskolai szintű projektnapot tartunk, melnyek keretében megosztjuk egymással kutatási eredményienket és tapasztalatainkat.

Projektünket a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége támogatta. Támogatásukat köszönjük!
 
 
Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíj 2018
2018. október 25. csütörtök, 17:10

Szeretettel gratulálunk Balogh Sárának, iskolánk 11.BD osztályos tanulójánakaki elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíját. Az odaítéléséről szóló oklevelet Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Fürjes Zoltán helyettes államtitkár adta át 2018. október 25-én Budapesten.

A hetedik alkalommal odaítélt ösztöndíj célja, hogy segítse a Magyarországon élő, nemzetiségekhez tartozó, kiemelkedő képességű középiskolásokat a továbbtanulásukban. Soltész Miklós elmondta, hogy a tanulmányi ösztöndíjjal azt is támogatni kívánják, hogy a mai fiatalok felnőttként felelősséggel tudják képviselni saját nemzetiségüket.

Az elbírálásnál figyelembe vették a pályázó tanulmányi eredményét, szociális hátterét, közösségi aktivitását és továbbtanulási terveit is. A támogatás a középiskola két utolsó tanévére szól. A tanulók szeptember 1-jétől havonta hatvanezer forint ösztöndíjban részesülnek a következő két tanév tíz-tíz hónapjában. 

Sárának nagy szeretettel gratulálunk, további sikereket kívánunk!

 

 
DNG és a "Néma forradalom"
2018. október 24. szerda, 13:40

2018. október 25-én délelőtt mintegy 60 fő osont ki iskolánk kapuin: tanítási időben, tanári kísérettel. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és a Konrad Adenauer Stiftung jóvoltából lehetőséget kaptunk ugyanis, hogy a Puskin Moziban megnézhessük az 1956-os témájú, "Néma forradalom" című filmet, majd a vetítés végén személyesen is beszélgethessünk egy még élő kortanúval, Herr Karsten Köhlerrel.

Diákjaink örömmel kaptak a lehetőségen és egy igen emlékezetes és egyben nagyon hasznos délelőttöt tölthettek el a Puskinban: A történelem életre kelt, színes és személyes formában ért el a DNG diákjaihoz.

Köszönjük a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) és a Konrad Adenauer Stiftungnak a nagyszerű lehetőséget!

 

 
Simon Kristóf (11.AC) strandkézilabdázónk a 3. Nyári Ifjúsági Olimpián!
2018. október 25. csütörtök, 16:35

Az alábbiakban Simon Kristóf, 11.AC osztályos tanulónk beszámolója olvasható, aki sok világversenyen volt már, de immár ifjúsági strandkézilabda-olimpikonként osztja meg velünk élményeit. Érdemes elolvasni!

3. Nyári Ifjúsági Olimpia: Buenos Aires-i pillanatok

Amikor valaki gyermekkorában elkezd sportolni és álmodozik a jövőről, minél nagyobb eseményre szeretne eljutni, először még csak egy verseny vagy egy mérkőzés, aztán országos, esetleg Európa vagy Világbajnokság jelenik meg a vágyálmai között. Aztán, ha nagyon szabadjára engedi a fantáziáját, akkor egy Olimpiára képzeli magát címeres mezben. Én is így voltam ezzel, de annyira távolinak, messzinek tűnt ez, amikor elkezdtem a kézilabdát...
És ha ugrunk jó 10 évet az időben, akkor ott állok 78 társammal együtt az eskütételnél, ahol olimpiai bajnokok után mondtuk az eskü szövegét, tagja vagyok annak a csapatnak, aki Magyarországot képviselheti Argentínában, a 3. Nyári Ifjúsági Olimpián. Aztán nagyon felgyorsult minden, október 2-án közös indulás a reptérre, majd közel egy napos utazást követően várt egy nagyon más világ, és nem csak azért, mert átlépve az Egyenlítőt az őszből, az egyre melegebb tavaszba érkeztünk. Hihetetlen nyüzsgés vett körül minket, a faluban a helyünk elfoglalása, az egyre sűrűbben érkező sokszínű csapatok látványa, majd edzések, készülődés a versenyekre - miközben folyamatosan éreztük a felénk irányuló szeretetet. Még így visszagondolva is hihetetlen, hogy ott voltam és mindezt átélhettem... Jött a megnyitó, amihez hasonló még nem volt olimpiák történetében, nem egy stadionban tartották, hanem a város egyik fő nevezetességét az Obeliszket és a körülötte lévő teret használták helyszínnek.
Aztán elkezdődtek a versenyek, a magyar csapat parádés kezdése, mind-mind csak növelte az elszántságot bennünk is. A strandkézilabda ezen az Olimpián mutatkozott be, de a visszajelzések és a bejutásért kígyózó sorok látványa alapján nagyon úgy tűnik, mi is tettünk azért, hogy a 2024-ben Párizsban a strandkézilabda már hivatalos versenyszám lehessen. A csoportkör öt-öt mérkőzését a lányok és mi is hibátlanul teljesítettük, ami csak növelte az otthoni érdeklődést felénk is. Végül mindkét csapatunknak a házigazda argentinok lettek a mumusai, mi egy olimpiai ötödik hellyel, a lányok egy bronzéremmel a tarsolyukban jöttünk haza. Némi hiányérzet is van bennünk, mert talán még nagyobb eredmény, akár egy érem is elérhető közelségben volt, miután a csoportkört hibátlan mérleggel zártuk... De így is azt hiszem, hogy nagyon sok más nemzet csapatai örömmel cserélnének velünk. Időközben tovább szárnyalt a magyar csapat, és végül minden idők legjobb ifjúsági olimpiai szereplésével, az éremtáblázat negyedik helyén zártuk a versenysorozatot, az orosz, a kínai és a japán csapat mögött, ami önmagáért beszél.
Bármelyikünket is kérdezték Argentínában vagy már itthon, mindenki egyöntetűen azt érezte, hogy az ott töltött napok alatt igazi családdá lett az egész magyar delegáció. Együtt éltük meg a semmihez nem hasonlítható pillanatokat. Szerencsés vagyok, ugyanis számtalan barátsággal gazdagodtam a kint töltött idő során. Kicsit biztos, hogy mindenki vágyott arra, hogy itthon legyen a szerettei között, de ha tehetném, már indulnék is vissza, az olimpiai hangulatba, a pörgésbe, a versenyzésbe és mindenbe, ami ezzel az eseménnyel járt.
Mindenkinek köszönöm, aki támogatott: szüleimnek, rokonoknak, barátoknak, sportvezetőknek és az iskolámnak külön is, hogy lehetőséget biztosítottak ahhoz, hogy ezt a csodát átélhessem.
Simon Kristóf

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

Kristóf, nagyon-nagy szeretettel és büszkeséggel gratulálunk! További sikeres folytatást kívánunk!

 

 
DNG osztályok vendégszereplése a csepeli Sörfesztiválon 2018
2018. október 25. csütörtök, 14:54

A Csepeli Német Önkormányzat 2018. október 20-án ötödik alkalommal rendezte meg a csepeli Sörfesztivált. A színes programból kóstolót kaphattunk Dél-Pest és Pest megye színes kulturális életéből. Iskolánkat a 9.NA, a 9.B és a 10.B osztályok képviselték (Linka, Walter és Sáry tanár urak kíséretében), produkciójukkal nagy sikert arattak.

Köszönjük a meghívást a Csepeli Német Önkormányzat elnökének, Lászlóné Balázsovits Magdolnának, aki egyben iskolánk tánctanára és a bemutatott produkciók koreográfusa is!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
'56-ra emlékeztünk 2018-ban is...
2018. október 24. szerda, 12:30
Idén az 1956-os eseménykről való megemlékezés rendhagyó, élményorientált módját választottuk. Tanulóinkkal felkerestük azokat a fontosabb budapesti helyszíneket, amelyek emléket állítanak a forradalom egykori hőseinek.
Első lépésként minden osztály egy totót töltött ki, amelynek kérdései szintén a forradalom eseményeire vonatkoztak. Ezt követően pedig útra keltünk. Első utunk a Műegyetemi emlékműhöz vezetett. Ezután felkerestük a forradalom másik emblematikus helyszínét a Corvin közt, ahol nagyon sok emlék idézi az egykori eseményeket. Következő állomásunk a Magyar Rádió épülete volt. Ünnepi sétánkat a Nagyvárad téren fejeztük be, ahol szintén emlékmű őrzi az egykori események emlékét.
Az egyes helyszíneken természetesen feladatokat is meg kellett oldani tanulóinknak, ami nagy mértékben segíti, hogy a rohanó hétköznapokon felidézzük történelmünk jelentős eseményeit.
Köszönjük Antalné Tóth Tünde tanárnő szervező munkáját, valamint minden diákunk és részt vevő tanáraink aktivitását!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Középiskolák rangsora 2019
2018. október 19. péntek, 09:15

Megjelentek a magyarországi középiskolák legfrissebb eredményességi mutatói a HVG különszámában. Gimnáziumunk az országos szinten közel ezer figyelembe vett magyar középiskola "hivatalosnak" tekintett rangsorában az 58. helyet foglalja el. Fantasztikus eredmény, hogy nyelvi érettségik tekintetében a 3. legjobb középiskola vagyunk az országban! Budapesti viszonylatban a 27. helyen végeztünk, felvételi eredmények tekintetében pedig az előkelő 23. helyen.

A sorrendet a diákok érettségi, felvételi és a kompetenciamérésen elért eredményei alapján állították össze.

Nagyon büszkék vagyunk, gratulálunk és köszönjük minden mostani és volt DNG-s diáknak és tanárnak munkáját és együttműködését!

Hajrá DNG!

 
Kutatók Éjszakáján jártak a kémia faktosaink (2018)
2018. október 18. csütörtök, 09:37

2018 szeptemberben, mint minden évben, megrendezésre került a „Kutatók éjszakája” eseménysorozat, amely keretén belül betekintést nyerhettünk különböző tudományterületek titkaiba (ezáltal népszerűsítve a tudományt és a kutatói életpályát.)

Mivel a csoporton belül többen ebbe az irányba tervezik a továbbtanulást, ezért Kalmár tanárnő és a kémia faktosok közül néhányan részt vettünk a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet épületében tartott „Okosak-e a buta tyúkok, avagy miért érdekes a madarak agyának kutatása?” előadáson. Ennek a keretén belül sok új információt kaptunk a témával kapcsolatban, például, hogy a madarak viselkedése sok szempontból jobban hasonlít az emberére, mint a laboratóriumi rágcsálóké, az agyukban zajló folyamatok szinte azonosak a mieinkkel. A bemutatón meggyőződtünk arról, hogy a madarak okosabbak, mint gondolnánk, és akár a frissen kikelt kiscsirkék is meglepően összetett tanulásra és társas viselkedésre képesek. Ez utóbbit élőben is megtapasztalhattuk. J

A másik program, amelyen többen részt vettünk „Az őssejtek és az embryo” című előadás volt, melyet Dr. Nagy Nándor egyetemi docens tartott. Az előadás után lehetőségünk nyílt az intézet legérdekesebb embrió preparátumainak és korai fejlődési stádiumból származó készítmények mikroszkópos megtekintésére.

Balogh Sára, Surányi Melinda 11.BD

 

 
A 2018/19-es tanévben induló 8.-os "Tehetséggondozó foglalkozások" csoportbeosztása
2018. október 16. kedd, 13:05

Az alábbiakban tesszük közzé a "Német Kisebbség Budapesti Gimnáziumáért" Alapítvány 2018/19-es tanévben induló "Tehetséggondozó foglalkozásainak" csoportbeosztását.

A tanulók oktatási azonosítójára illetve jelszavára a pdf dokumentumok megnyitása után rá lehet keresni: nyomja le egyszerre a Ctrl+f billentyűket és írja be a felugró rubrikába a keresni kívánt azonosítót!

A 2018/19-es beosztást az alábbi linkre kattintva érhetik el...

 

 
Idén is Blickpunkt - Fényképezzük le magunkat 2018-ban is!
2018. október 15. hétfő, 13:47

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár 11. alkalommal rendezi meg a Blickpunkt - Képek versenyét! Az online fotópályázaton saját készítésű fotókkal, képeslapokkal, illetve feljavított archív fotográfiákkal lehet nevezni. A képek témájának a magyarországi németekhez kell kapcsolódnia. 

A kategóriák győztesei 101 euró pénzdíjban és értékes ajándékokban részesülnek. A legszebb fotók bekerülnek a Blickpunkt 2019 falinaptárba.

Nevezési határidő: 2018. október 24., 8:00


További információ: www.blickpunkt.hu

 

 
ELTE-s szemináriumcsoport látogatása a DNG-ben
2018. október 08. hétfő, 07:58
2018. október 5-én egy tanárképzésben részt vevő ELTE-s szemináriumcsoport látogatott iskolánkba, hogy tapasztalatokat szerezzen a nemzetiségi oktatásból. Lukovszki Karolina, német-spanyol szakos hallgató részletesen beszámol tapasztalataikról:
 
Am 5. Oktober 2018 hatte unsere Seminargruppe die Möglichkeit, im Rahmen des Projektseminars das Deutsche Nationalitätengymnasium und Schülerwohnheim zu besuchen, wo die Lehrerinnen und die Direktorin für uns ein vielfältiges Programm zusammengestellt haben.
Zuerst hat uns die Schulleiterin, Frau Ildikó Tápai in ihrem Büro empfangen und sie hat uns die Schule aus unterschiedlichen Perspektiven vorgestellt. Hier haben wir einen Blick darüber bekommen, wie ein Nationalitätengymnasium funktioniert, wie das Leben der Schüler und der Lehrer aussieht und welchen Herausforderungen bzw. Schwierigkeiten die Schulgemeinschaft entgegenstehen soll. Natürlich wurde auch darüber berichtet, in welchen vielseitigen Formen die Pflege der Traditionen bzw. der Kultur der Nationalitäten den Schülern beigebracht wird, oder welche Stipendien die Lernenden erhalten können.
Danach konnten wir drei Stunden beobachten. Zuerst nahmen wir an einer Geschichtsstunde in einer zwölften Klasse teil, dann besuchten wir eine Deutsch- und eine Englischstunde im neunten Jahrgang. Einerseits ist es zu erwähnen, dass die Beobachtung dieser zwei Jahrgänge sehr praktisch war, weil wir das Verhalten der Kinder in verschiedenem Alter sehen konnten. Andererseits konnten wir während des Unterrichtsbesuchs die Wichtigkeit der Interaktionen und die Zusammenarbeit zwischen den Schülern und Lehrern erfahren.
Abschließend haben wir uns wieder im Büro der Direktorin mit den Lehrerinnen, deren Stunden wir gesehen haben, getroffen, um die Eindrücke, die Erlebnisse und die inzwischen auftauchenden Fragen besprechen zu können. Diese Reflexion war für uns als Lehramtsstudierende von großem Belang, weil wir uns über fachdidaktische Fragestellungen und über neue Methoden (z.B. über den erfolgreichen und sinnvollen Einsatz der modernen Technik im Unterricht) unterhalten konnten. Außerdem ist es nicht zu vergessen, dass wir über die Motivation und die persönlichen Überlegungen und Überzeugungen der Lehrerinnen zu ihrem Beruf auch gehört haben. Es war für uns sehr interessant und motivierend, die Kinder und den Unterricht aus der Perspektive der Lehrerinnen zu erleben.
Zusammenfassend lässt sich feststellen, dass wir uns während des Schulbesuchs fachlich und auch menschlich mit vielen Erfahrungen bereichert haben. Als zukünftige Lehrpersonen möchte ich mich bei der Direktorin, den KollegInnen und den Lernenden im Namen von uns allen für die Möglichkeit und den Austausch herzlichst bedanken. Von diesen Erfahrungen und Erlebnissen werden wir in der Zukunft sicherlich viel profitieren können.
 
 
 
 
Iskolapszichológusi adatvédelmi tájékoztatás
2018. október 08. hétfő, 07:47

Az iskolapszichológusi adatvédelmi tájékoztatás elérhető a képre kattintva...

 

 
Kasimir und Karoline - DNG színházlátogatás
2018. október 08. hétfő, 07:17

2018. október 2-án iskolánk több mint harminc diákja John Orsolya tanárnő kíséretében megtekintette a szekszárdi német színház budapesti előadását. A látogatásról Such Roland (10.B) írt rövid beszámolót:

Október másodikán az iskola szervezésében, a Fővárosi Német Önkormányzat jóvoltából egy színházi előadáson vettünk részt a Bolgár Művelődési Házban. Ödön von Horváth művét, a “Kasimir und Karoline-t”, a Szekszárdi Német Színház színvonalas előadásában láthattuk. Az éles társadalomkritikát megfogalmazó mű a két világháború közötti nagy világgazdasági válság idején játszódik, és az örök emberi gyengeségeket veszi górcső alá. Az aktualitásából mit sem vesztett színmű nagy élményt jelentett nekünk, örülünk, hogy ezt az estét a színházban töltöttük, köszönjük a lehetőséget

 

 
Felvételi tájékoztató a 2019/20-as tanévben való továbbtanuláshoz
2018. október 05. péntek, 13:20
Az általános iskola után hozzánk szeretnél felvételizni, 2019 szeptemberétől nálunk továbbtanulni? Fontos infókat találsz a lenti linkeken!

Ezennel közzétesszük a (2019/20-as tanévtől történő továbbtanuláshoz szükséges) középfokú felvételi eljárásra vonatkozó aktuális (2018. októberi) információkat:

Iskolánk tájékoztatója

Az OH tájékoztatója

 

 
Lezajlott "Nyitott Kapuk" rendezvényünk (2018) első két napja
2018. október 05. péntek, 10:20

2018. október 2-án és 3-án "Nyitott Kapuk"-kal vártuk az iskolánkba látogató érdeklődőket, elsősorban a nálunk továbbtanulni vágyó Nyolcadikosokat. A nagy látogatószámnak köszönhetően idén is a torna- és színháztermünkben tartotta meg Tápai Ildikó igazgatónő az általános tájékoztatót, mely után az érdeklődők órákat látogathattak és ismerkedhettek a DNG-s hangulattal. Aki lemaradt volna a rendezvényről, még november 20-án eljöhet hozzánk, akkor tartjuk Nyitott Kapuk Pótnapunkat.

Reméljük, vendégeink kellemes benyomásokat szereztek és minél többükkel találkozunk a felvételin!

A hivatalos tájékoztató az alábbi linkre kattintva olvasható...

A bemutatott ppt-prezentáció ide kattintva tekinthető meg...

 

A képre kattintva további képek tekinthetők meg... (hamarosan)

 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

10. oldal / 62