Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Német nyelvű fizikaverseny 2017
2017. február 07. kedd, 08:47

2017. január 27-én 13. alkalommal rendezték meg a magyarországi középiskolák német nyelvű fizikaversenyét. Az országos döntőbe a legjobb 32 tanuló került be, akik egy szép „fizikás“ napot töltöttek el a Budapesti Műszaki Egyetemen. A köszöntők és a versenyhelyszín bemutatkozása után következett az írásbeli döntő. Ebéd után mindenki látogatást tett a versenynek otthont adó tanszéken.

Kiváló teljesítményével Gálóczy Balázs és Galambos Levente 2. helyezést ért el kategóriájában.

Iskolánk csapata (Kiss Máté, László Péter, Kelemen Dávid, Gálóczy Balázs, Kiss Boglárka, Börcs Dóra, Nagy Balázs, Sziklai Brigitta, Galambos Levente) az iskolák közötti versenyben 4. helyezést ért el.

Az eredményekhez szeretettel gratulálunk a csapatnak, és felkészítő tanáruknak, Hömöstrei Mihály tanár úrnak.

 

 

 
Interjú Lisa Brokemper tanárnővel, ezúttal regényíróként
2017. február 06. hétfő, 14:53

A 2016/17-es tanév első félévében fiatal német vendégtanár gazdagította iskolánk tantestületét: Lisa Brokemper a Telekom-Alapítvány FundaMINT-programjának ösztöndíjasaként gimnáziumunkban végezte külföldi hospitációját. Fizika- és matematika órákat tartott a 9.NB, 9.B és 9.C osztályokban. Brokemper tanárnő sokoldalúságát mutatja, hogy a tanári hivatás mellett íróként is tevékenykedik. Két évvel ezelőtt jelent meg "Regenzeitversuchung" című ifjúsági regénye.

Az iskolánkban működő Kortárs Irodalmi Klub nevében Sulyok Máté, 12.AC osztályos tanuló készített vele interjút.

 

Köszönjük Brokemper tanárnő féléves munkáját, további sikereket kíváunk tanári és írói pályáján is!
 
 
 
DNG-s jótékonysági karácsonyi akció a Pesterzsébeti Újságban
2017. február 03. péntek, 07:41
A 2016-os nagyszabású jótékonysági karácsonyi projektünkről, a Pesterzsébet Újság 2017-es év januári számában jelent meg cikk, mely a 14. oldalon olvasható.

A képre kattintva olvasható méretűvé válik a cikk...

Köszönjük diákjaink részvételét! Mérhetetlenül büszkék vagyunk Rátok, hogy nem csak tanulmányi versenyeken, nyelvvizsgákon, sport és művészetek területén értek el kimagasló eredményeket, hanem emberségből is jelesre vizsgáztok!

Köszönjük Sáry József tanár úr szervező munkáját, mely nélkül nem jött volna létre az akció!

A teljes újság az alábbi linken elérhető:
http://pesterzsebet.hu/container/static_pages_downloads/1485248395_2017_januar.pdf

 

 
 
A lánycsóki svábbál, avagy hol töltötte a 10. AC egy péntek estéjét
2017. február 01. szerda, 11:48
Lánycsók egy kis sváb település Baranya megyében. Az ottani svábbálra kaptunk meghívást osztálytársunk, Lénának a nagymamájától. Ezzel az évi egy, kötelező fellépésünket teljesítettük, de inkább egy jó élmény volt, mint kötelesség. De kezdjük is az elejétől!
Az előkészületeket nem nevezhetném akadálymentesnek, hiszen az osztályfőnökünknek, Galambos tanár úrnak rengeteg intéznivalója akadt. Néhányan az utolsó pillanatban betegedtek meg, vagy mondták le a meghívást, ezzel nem kis fejtörést okozva az osztálynak.
Pénteken 1 óra körül kibattyogtunk a csomagjainkkal a buszhoz, és egy kellemes meglepetés is ért minket, hisz volt osztályfőnökünk, Friedrich tanárnő is elkísért bennünket. A jeges, csúszós utaktól valamennyien tartottunk, de fölöslegesen, mivel 3 óra múlva már meg is érkeztünk Mohácsra. Az ottani kollégiumban aludtunk, 4-5 fős szobákban. Nemcsak a szobák voltak családias hangulatúak, hanem a mosdó és a tusoló is, mivel nem voltak elkülönítve. De ilyen apróságokkal nem is törődtünk, hiszen népviseletünket felkapva már mentünk is a buszhoz, hogy az elvigyen minket Lánycsókra.
Az idő már akkor sem volt kellemes, csípte az orrunkat a hideg. De nagy nehezen bejutottunk a Művelődési Házba, ahol rögtön kezdetét vette a fellépés előtti próba. Az előadás táncból, éneklésből és versmondásból állt. Nézőközönségünk igen kis létszámú volt, alig ha százan lehettek. Ennek ellenére vidám tapssal jutalmazták produkciónkat.
Sajnos egy másik meglepetés is volt, ami már kevésbé mondható kellemesnek. A vacsora egy közeli épületben volt, ahova át kellett sétálnunk. Kart karba öltve battyogtunk a jeges utakon, meg-meg csúszva, hogy ha elesünk, a másikat is magunkkal rántsuk. Viszont a bőséges vacsora kárpótolt az érzésért, amit az átázott nedves cipők keltettek.
A bált élőzene kísérte, és már javában folyt a mulatozás, mire visszaértünk. Mi is csatlakoztunk, és a végén már örültünk a lassúbb zenéknek, úgy kifáradtunk a táncolásban.  Tombolahúzással folytatódott az este. Osztályfőnökünk sokat intézkedett ottlétünk ügyében, és lehetővé tette a játékban való részvételünket is. A nyereményeknek szinte a felét mi hoztuk el, és ezek után már csak sejteni lehet, hogy kinek a keze volt a dologban. De az ajándékok igen hasznosnak bizonyultak, volt köztük mosópor, aktatáska és nem egy borosüveg.
Az estét kétségtelenül Laura élvezte a legjobban, hiszen sikerült szóba elegyednie a lánycsóki ifjakkal.wink Éjféltájban alig akartuk otthagyni a táncparkettet, de a hazaút is felejthetetlen volt. Galambos tanár úr népdalénekléssel szórakoztatott bennünket. Habár a kollégiumban hancúroztunk még egy keveset, nemsokára álom jött a szemünkre.
A másnapi korai kelés senkinek sem volt ínyére. Kóvályogva sétáltunk a buszhoz, hogy majd a hazafelé tartó úton pihenjük ki az est fáradalmait. Hálás köszönettel tartozunk Ilonka néninek, aki nem engedett minket korgó gyomorral el, bőséges reggelit készített számunkra az egyik közösségi házban. Mi remekül szórakoztunk, és reméljük, hogy jövőre is szívesen várnak minket vissza!
 
 
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
 
Erasmus+/Denke Global! projekt Buxtehudeban
2017. január 30. hétfő, 09:55
Iskolánk az Európai Bizottság Erasmus + programjának keretében két éves projektegyüttműködésben vesz részt négy másik európai iskolával. A "Denke global!" című közös projekt második állomásaként (2017. január 22-29. között) a németországi Buxtehudeban gyűlt össze a lengyelekből, németekből, olaszokból, svédekből és magyarokból álló nemzetközi csapat. "Orvosi ellátás a fejlett és a fejlődő országokban" témakörben dolgoztak együtt a projekt résztvevői, cserélték ki gondolataikat, tapasztalataikat és gyakorolták az interkulturális együttműködést.
Jól szervezett, színvonalas programok, csapatmunka, projektelés, remek közösség, nyelvtanulás, világlátás, élmény- és tapasztalatszerzés címszavakkal lehetne röviden összefoglalni a németországi hetet. A hat diák és három tanárból álló magyar csapat programjából rövid ízelítőt kapunk Lányi Magdolna beszámolójából. 
 
Január 22-én (vasárnap) izgalommal és örömmel indultunk útnak. Mindannyian kíváncsiak voltunk Németországra és a cserediákjainkra. A nagyjából 3 órás repülő-és vonatút után estefelé érkeztünk meg Buxtehudébe, ahol cserediákjaink nagy örömmel fogadtak bennünket.
Hétfőn minden csoport röviden bemutatta hazáját, a régiót, iskoláját, illetve, hogy az előző csapat milyen témákon dolgozott. Táncoltunk, énekeltünk majd minden ország, a saját hazájában tipikus ételekből egy büfét állított össze. Délután német tájszólásban tanultunk beszélni.
Kedden és csütörtökön a projekten dolgoztunk nemzetközileg vegyes csoportokban, iskolai órákat, játékokat, illetve a téma népszerűsítéséhez szükséges anyagokat  állítottunk össze.
Szerdán Hamburgba utaztunk, ahol megnéztük a várost, és a hideg ellenére nagyon jól éreztük magunkat.
Csütörtökön még a projektmunkák után megnéztük Buxtehudét. Ez nagyon különleges volt, mivel az idegenvezetőink a középkor éjszakai őreinek öltöztek.
Pénteken befejeztük a projektmunkát, eredményeinket pedig előadtuk a tanároknak és a többi diáknak. Este az iskola színháztermében tartott koncerten vettünk részt, ahol klasszikus német zeneszerzők darabjait hallgattuk meg a helyi ifjúsági szimfonikus zenekar előadásában. 
Szombaton – az utolsó napon – Bremerhavenbe, az északi-tengeri kikötővárosba mentünk. Megnéztük a tengert, valamint ellátogattunk a „Deutsches Auswandererhaus”-ba, ami a 19. századtól kezdve dolgozza fel az innen elvándorolt mintegy 7 millió ember történetét.
Nagyon boldogok vagyunk, hogy elmehettünk Buxtehudéba. Sok új embert ismertünk meg és egy nagyon izgalmas, tartalmas, aktív hetet töltöttünk el ott.
Lányi Magdolna (9.C)
 
Köszönjük a német fél szervező munkáját, többi partnereink együttműködését! Folytatjuk a svédországi Växjöben!
 
 
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
 

A projekt az Európai Unió Európai Bizottsága támogatásával

és az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alatt működő Tempus Közalapítvány koordinálása révén jöhetett létre.
Támogatásukat köszönjük!

 

 

 
Erasmus+/Denke global! projekt a buxtehudei újságban
2017. február 01. szerda, 10:56

Az Erasmus+ program keretében 2017. január 22-29. között a németországi Buxtehudeban dolgozott közös - Denke global! címet viselő - projektjén az öt európai iskolából álló nemzetközi team. Köztük DNG-s diákok és tanárok is. Az eseményről a helyi napilap is beszámolt.

A képre kattintva olvasható a cikk...

 

 
A GJU Budapest a DNG-ben járt...
2017. február 01. szerda, 10:36

Január 26-án, csütörtökön megrendezésre került iskolánkban a GJU Budapest "hivatalos" bemutatkozása. Egy interaktív prezentáció keretében mutatta be Surman-Majeczki Martin (alelnök) GJU-t és ismertette a jelenlevőkkel a programokat és a célokat. Wágner Loretta (multiplikátor) egy előadással készült, amiben mindent elmondott, amit tudni lehet a GJU budapesti baráti köréről. A bemutatkozáson szó volt az év összes programjáról, amit a fiataloknak szerveznek, illetve külön kiemelték az elmúlt évek sikereit. Fontosnak tartják a német nyelvet, kultúrát, szokásokat tanítani és továbbadni.

Mivel a GJU, azokat a fiatalokat célozza meg, akiknek fontos az identitásuk, így ez egy remek lehetőség azoknak, akik Budapesten élnek, tanulnak. A jelenevők között sokan voltak, akik már jelenleg is GJU tagok. Szívesen látnak új tagokat, bármikor lehet csatlakozni hozzájuk. A 2015-ben alapított baráti kör tagjainak nagy része egykori DNG-s diákok.

Összességében hasznos volt ez a kis bemutatkozás, mivel olyan diákok jöttek el, akik egy közösséghez, a német nemzetiséghez tartoznak, és elképzelhető, hogy a jövőben tagjai lesznek ennek a baráti körnek.
(Rickert Ferenc beszámolója)

GJU Budapest, köszönjük!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Tájékoztató a központi felvételi vizsgáról 2017
2017. január 09. hétfő, 14:53

Tisztelt Szülők, Kedves felvételiző Diákok!

A központi egységes írásbeli vizsga időpontja 2017. január 21. (szombat) 10 óra.

Kérjük a diákokat, hogy a vizsga előtt fél órával (9 óra 30 perc) az épület ebédlőjében megjelenni szíveskedjenek. A vizsga kezdete előtt 15 perccel a felügyelő tanárok a tantermekbe kísérik a tanulókat.
Az írásbeli vizsgára a tanulók tollat (kéket vagy feketét), ceruzát, vonalzót, körzőt, szögmérőt hozzanak magukkal. Az írásbeli vizsga során a rajzokat ceruzával, minden egyéb írásbeli munkát tollal kell elkészíteni. A magyar nyelvi feladatlapok kitöltéséhez segédeszköz nem használható. A matematika feladatlapok kitöltéséhez rajzeszközökön kívül más segédeszköz (pl. számológép) nem használható. A vizsgára feltétlenül hozzanak magukkal személyazonosításra alkalmas igazolványt (diákigazolványt vagy személyi igazolványt).
A központi írásbeli vizsga pótnapja: 2017. január 26. (csütörtök) 14 óra.
A felvételi vizsgáról külön értesítést nem küldünk! 
A diákokat elkísérő szülőket arra kérjük, a földszinti ebédlőben várják meg gyermeküket. 
Sikeres felkészülést, eredményes vizsgázást kívánunk!
Tápai Ildikó Anikó
igazgató
 
További információk
Az írásbeli vizsga eredményéről kiállított értékelő lapokat 2017. január 26. csütörtökön 8 és 16 óra között az iskola könyvtárában lehet átvenni. Ugyanitt tekinthetők meg a kiértékelt vizsgadolgozatok. Az esetleges észrevételeket (kizárólag a hivatalos javítási-értékelési útmutatótól eltérő értékelés esetén) írásban, az iskola titkárságán lehet megtenni. Az észrevételek titkárságon való leadásának végső határideje 2017. január 27. péntek 16 óra. A megtekintett vizsgadolgozatokról kézzel vagy elektronikus úton (pl. digitális fényképezőgéppel) másolat készíthető. 
Az észrevételekkel kapcsolatos további fontos információk: Az észrevétel benyújtására nyitva álló határidő elmulasztása esetén egy napon belül (legkésőbb 2017. január 30. hétfőn 16 óráig) lehet igazolási kérelmet benyújtani. Az igazolási kérelem benyújtási határideje jogvesztő. Ha az írásbeli vizsgakérdésekre adott megoldás értékelésére a vizsgázó észrevételt nyújt be, az iskola az észrevételt érdemben elbírálja. Az iskola a bírálat eredményét határozat formájában az észrevétel benyújtását követő három munkanapon belül írásban közli az észrevételt tevővel. Ha az észrevételt tevő az iskola határozatának kézhez vétele után is fenntartja korábbi észrevételét, ezt egy munkanapon belül írásban közli a vizsgát szervező iskolával. A határidő elmulasztása jogvesztő. Az iskola a fenntartott észrevételt az ügyre vonatkozó dokumentumokkal együtt egy munkanapon belül megküldi az OH-nak. Az OH a fenntartott észrevételt érdemben elbírálja. 
 
 
Kiírták a Goethe (2017) - ösztöndíjakat
2017. január 16. hétfő, 12:55
Szívesen töltenél egy nemzetközi nyári tábor keretében két hetet Lengyelországban vagy három hetet Németországban? Nyitott vagy, hogy új embereket, kultúrákat ismerj meg? Motivált vagy a némettanulást illetően és kész vagy nyáron is foglalkozni vele? Kész vagy szabadon tartani a nyaradat, hogy kiválasztás esetén részt tudj venni a kurzuson, aminek előre nem lehet tudni a dátumát? Aktív szerepet vállalsz az iskolában és akár azon kívül is? Képes vagy felelősséget vállalni magadért és másokért? 2017. augusztus 31-ig nem töltöd be a 18. életévedet? Akkor a Goethe-ösztöndíj jó lehetőség lehet számodra!
 
Ha jelentkezni szeretnél:
   - olvasd el (az alul lévő csatolmányokban) a pályázat részleteit, 
   - töltsd ki az egyes számú formanyomtatványt (Formular 1) (Fontos, ezen egyelőre ne ikszeld be, hogy hova szeretnél menni (Lengyelország vagy Németország), csak a Táblázatosban!).
   - töltsd ki a (tanulmányi eredményedre, ösztöndíjaidra stb. vonatkozó) Táblázatot és
   - add le őket 2017. február 2-ig a 105-ös szobában!
Iskolánk a korlátozott férőhelyek miatt rangsorolja a beérkező pályázatokat. Ha a pályázatod alapján bekerültél a továbbküldendők körébe, értesítünk és ekkor kell majd prezentálnod a részletesebb jelentkezési lapot (Buchungsformular-Kinderkurse-Jugendkurse).
 
A részletes tájékoztatót, illetve a jelentkezési lapot letöltheted innen, de szívesen nyomtatunk is neked a 105-ös szobában.
Formular 1 (Bewerbung um ein Stipendium)
 
 
 
Színházlátogatás a Szekszárdi Német Színházban
2017. január 16. hétfő, 14:59

November 16-án a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szervezésében Antalné Tóth Tünde és Gavaldik Emma kíséretében Szekszárdra utazott egy busznyi DNG-s, hogy a felújított Német Színházban megnézze a "Nathan der Weise" című darabot.

A programról Tankó-Farkas Kinga 11.AC osztályos tanuló számol be:

Hosszú út állt előttünk november 16-án a színházig Szekszárdon, a Nathan der Weise-ra menet, de jól telt, mivel az a buszon kényelmesen elfértünk. Mikor megérkeztünk, kicsit megijedtünk, hogy nem is az előadásra, hanem a börtönbe hoztak minket, mivel pont előtte álltunk meg. Szerencsére gyorsan elmúlt az ijedségünk, mikor a finom húslevesünket kanalaztuk, ami jól esett a hidegben tett kis séta után. Olyan jól esett, hogy az ebéd második része már alig fért belénk, pedig mindenki kedvence, rántott hús volt.
A bőséges ebéd után elsétáltunk a színház épületéig, ami kicsinek, de impozánsnak nézett ki. A színeszek szinte az orrunk előtt játszottak és bár kis híján megsüketültünk az egyes hanghatásoktól, de ez bevont minket a darabba. Maga a darab, a Nathan der Weise, élvezetes és minimalista volt. A színészek remekül beleélték magukat a szerepükbe és szép, érthető kiejtéssel beszéltek. Az előadás jól kiegészítette a tudásunk a könyvvel kapcsolatban, ami a német irodalom tantervünkben is benne van, és jó ismétlés volt az érettségizőknek az esetleges homályos részletek miatt. Kissé fáradtan a visszaút után, de szép élményekkel gazdagodva érkeztünk vissza az iskolához. 

A projekt létrejöttét a Bajor Államminisztérium (Bayerisches Staatsministerium für Arbeit und Soziales, Familie und Integration) támogatta.

 
Jótékonysági ruhagyűjtés a DNG-ben!
2017. január 13. péntek, 13:37

Kedves Diákok és Pedagógusok!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kérésére szeretnék gyűjtést hirdetni az iskolában hajléktalan, rászoruló emberek számára.
A téli napokban – legyen az extrém hideg, vagy csak egyszerűen nedves idő, a Máltai Szeretetszolgálat dolgozói erejüket megfeszítve hívják a hajléktalan embereket a szállókra, hogy túléljék a telet. A szállókon azonban (eltekintve a leghidegebb napoktól) élnek bizonyos tisztasági előírások, így szinte minden esetben a hajléktalan emberek fertőtlenítő fürdőbe mennek (erre van külön intézmény). Itt elsősorban tiszta alsóneműt és zoknit kapnak, ez a legfontosabb.
Ezért sürgősen szükségük lenne: leginkább férfi alsónadrágra, esetleg trikóra, és minden méretű felnőtt zoknira, illetve pulóverre. Nem új, de MOSOTT dolgokat kérnek. (100 pár zokni kb. 5 nap alatt fogy el.)
Amennyiben szeretnél segíteni, a jövő hét folyamán teheted ezt meg az előbb felsorolt ruhadarabok behozásával.
A gyűjtés január 19-ig, jövő hét csütörtökig tart.
A behozott ruhákat Kárpáti-Simon Krisztina tnő gyűjti, kérdés esetén is hozzá fordulhattok.
Segítsünk együtt a rászorulóknak,  mert a hó beköszöntével egyre több a vizes cipő, és egyre nagyobb a fagyásos sérülések veszélye. frown

 

 
DNG Jótékonysági Karácsony 2016 - ilyen volt...
2017. január 13. péntek, 11:24

Sáry József tanár úr 2016 decemberében fejébe vette, hogy 84 DNG-s diákkal, a lehetőségeikhez mérten jobbá teszik a világot. Kis ajándékcsomagokat állítottak össze, majd ellátogattak a XX. kerületi Bendek Általános iskola hátrányos helyzetű diákjaihoz. Hogy sikerült-e a világot jobbá tenni, azt Kun Gréta 10.AC osztályos tanulónk írásából megtudhatjuk...

"December 20-án iskolánk néhány diákjával Sáry tanár úr szervezésében felkerestük a Benedek Általános Iskolát, hogy idén mi lehessünk az ott tanuló, hátrányos helyzetű diákok karácsonyi angyalkája.
Rengetegen jelentkeztünk erre a lehetőségre, hiszen jót tenni másokkal, örömet okozni másoknak mindig jó, hát még így, karácsonykor! Tanár úr először csoportokba osztott minket aszerint, ki melyik osztályt kapja majd. Mi az első osztályt kaptuk. Nagyon örültem neki! Semmi nem szebb és nem őszintébb egy kisgyermek mosolyánál! Már hetekkel a látogatás előtt elterveztük, milyen kis apróságokat rejtünk a csomagjukba. Mandarin, filctollak, füzet, csoki, buborékfújó és egy kis plüssfigura. Ezután kezdődött a csomagolás, a kis ajándékcsomagok pedig egyre csak sorakoztak egymás mellett.
Elérkezett a nagy nap! Indulhatunk! Mindannyian izgatottan vártuk. Amikor megérkeztünk kedvesen fogadtak minket az ott dolgozó pedagógusok, gyorsan kaptunk egy kis eligazítást, majd az osztályfőnökökkel elindultunk a termek felé. Nagyon izgultam, szerintem jobban, mint a gyerekek. De amikor beléptem az osztályterembe és megláttam azt az öt kedves kis vigyorgó arcot, egyszerre elmúlt minden félelmem, és valami hihetetlen melegség árasztott el. Bemutatkoztunk egymásnak, majd átadtuk egymásnak az ajándékokat is. Nagyon örültek neki! És én is nagyon örültem nekik!
Leültünk mindannyian az asztalok köré, ahol végre mindenki kibontotta az ajándékát. Mi is! Kézzel készített képeslapot kaptunk, hűtőmágnest és egy karácsonyfadíszt. És amikor ők bontották, egyszerre harsant fel az öt kisgyerek szájából, hogy: AZTAAAA!!! Olyan jó volt látni, hogy ilyen önfeledten tudnak örülni néhány apróságnak, hogy látszott az igazi boldogság és öröm az arcukon, és nem utolsó sorban a hála, a szemükben. Ezután teával és péksütivel kedveskedtek nekünk, és a közös falatozás közben beszélgettünk. Nagyon közvetlenek és őszinték voltak. Meséltek a testvéreikről, elárultak a kedvenc állataikat, hogy milyen háziállatuk van, és kiderült, hogy mindenki nagyon szeret rajzolni, úgyhogy a filctoll és a füzet is telitalálat volt.
Ott ültem köztük, és közben arra gondoltam, hogy ennek az öt kisgyereknek megvan a saját kis története, amivel nap min nap szembe kell nézniük és megküzdeniük vele, pedig a többségen kívülről nem látszott, hogy hátrányos helyzetű. Olyanok voltak, mint te és én.
Ezután választottunk magunknak párt, majd mindenki más-más terembe ment. Itt kézműves foglalkozáson vehettünk részt. Egy csodálatos élmény volt velük dolgozni! És közben beszélgettünk. Én kérdeztem, ő válaszolt. Ő kérdezett, én válaszoltam. És soha nem felejtette el a varázsszavakat használni: légyszíves, kérem, köszönöm, nagyon szívesen.
A kézműves foglalkozás után a tornaterembe mentünk, ahol az iskola néhány diákja karácsonyi műsorral készült. A végén egy dalt énekeltek, amit utána a kérésükre az egész tornaterem együtt énekelt újra. Eddig sikerült megállni, hogy ne sírjak, de a közös éneklés közben már nem sikerült visszatartani a könnyeimet. Végigrázott a hideg mindenhol. Nagyon megható volt!
Összességében csak annyit tudok mondani, hogy hihetetlenül jól éreztem magam velük, és határozottan jobb emberré tettek! És különös örömmel töltött el, hogy rajtam kívül még sokan mások is azt mondták, hogy jövőre is jótékonykodjunk, hiszen: 'Csak azt tudja az ember biztosan megtartani, amit már másnak adott szeretettel.' – Alexander Brody"
Kun Gréta 10.AC 

A képre kattintva továbi fotók tekinthetők meg...

 
A GJU Budapest bemutatkozik nekünk! Gyertek!
2017. január 12. csütörtök, 09:33

Kedves DNG-sek!

2017. január 26-án, csütörtökön iskolánkba látogat Wágner Lotti (tavaly elballagott diákunk), aki első kézből ad nektek információt a GJU Budapest, vagyis a Gemeinschaft Junger Ungarndeutschen/ A Magyaroszági Német Fiatalok Budapesti Közösségéről. Kik is ők? Mivel foglalkoznak? Milyen programjaik vannak? Miért érdemes csatlakozni hozzájuk?

A Magyaroszági Német Fiatalok Közössége egy 21. századi önszerveződés, egy pezsgő, összetartó társaság, ahová érdemes tartozni, s melybe minden érdeklődő fiatalt nagy szeretettel várnak! A DNG-seket különösen! Erről mesél nektek Lotti!

Gyertek, mert így biztos nem hallotok róla mástól (még a népismeret órán sem wink)...

 

 
 
A 9.AC jótékonysági látogatása a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán
2016. december 22. csütörtök, 14:43

December 6-án a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán jártunk, az ott lévő beteg gyerekek megajándékozása céljából. Az előtérben összegyűltekhez énekesek érkeztek,akik a jó hangulatról gondoskodtak. Előadásuk közben pudingot osztottunk szét, a gyerekek nagy örömére. Időközben megérkezett a Télapó is, aki további ajándékokat hozott a gyerkőcöknek.

Ezután azokhoz a gyerekekhez kísértük fel a Mikulást, akik állapotuk miatt nem tudtak lejönni a földszintre. Az ő arcukon lehetett a legnagyobb örömöt látni. A látogatás igen vegyes érzelmeket váltott ki mindannyiunkból. Láttuk, hogy akiknek a legnehezebb az életük, azok nem panaszkodnak, hanem a legkisebb dolognak is őszintén tudnak örülni. Jó érzés volt adni, és új tapasztalatokat kapni.

A képre kattintva továbi fotók tekinthetők meg...

 

 
Boldog Ünnepeket 2016!
2016. december 22. csütörtök, 14:35

 
"Giga"-ösztöndíjlehetőség a DAAD-tól - 2017
2016. december 08. csütörtök, 09:50
   
 
Továbbtanulás
Németországban? 
 
 
   
Végzősök, figyelem! Kiírták a 2017-es DAAD-ösztöndíjat!
Ez a kiemelkedően tehetséges diákok felsőoktatási tanulmányait  támogatja és finanszírozza valamelyik szabadon választott németországi egyetemen vagy főiskolán. A pályázati feltételek szigorúak, sok adminisztrációval és beadandó dokumentummal, sikeres pályázat esetén viszont a teljes tanulmányaidat finanszírozzák (=Vollstipendium)!
Néhány alapvető feltétel, vagyis akkor van esélyed, ha
  • tanulmányi eredményeidet tekintve - a végzős évfolyam legjobb 10%-ához tartozol, illetve végig kiemelkedően jó (kitűnő, vagy majdnem kitűnő) eredményeid voltak.  
  • nem vagy német, vagy kettős állampolgár, a szűk családodban nem német a használt nyelv.
  • konkrétan tudod, hogy milyen szakirányra (lehetőleg azt is, hogy melyik egyetemen belül) szeretnél továbbtanulni.
  • elszánt és elkötelezett vagy a választott szakirányt és céljaidat illetően.
A pályázati kiírásban szereplő feltételek sokkal részletesebbek, ezeknek a mellékletekben tudsz utánaolvasni.
A pályázat benyújtásához igazgatói, illetve több tanári ajánlás szükséges, és csak az iskola támogatásával nyújtható be. Mivel a pályázat hatalmas adminisztrációs munkával jár, a beadási határidő viszont szűk, ezért az iskolán belüli beadáshoz (mellyel jelzed, hogy elolvastad és vállalod feltételeket és szeretnél pályázni), elegendő csak két (ajánlást író) tanár nevét illetve egy dokumentumot beadni, egy ca. 700 - 1000 szavas esszét, melybe beleszövöd az életrajzodat, a meghatározó tapasztalataidat, illetve meggyőzően megindokolod, hogy miért szeretnél Németországban az adott szakon/ intézményben tanulni, milyen jövőbeli céljaid vannak a szakmában stb.
Az esszék iskolán belüli beadási határideje: 2016. december 19. (hétfő) (105-ös szoba).
Amennyiben az iskola támogatja pályázatodat, még a téli szünet előtt értesít, hogy össze tudd állítani a beküldendő pályázathoz szükséges dokumentumokat (űrlapok, ajánlások, bizonyítványmásolatok, kiválasztott szak részletes bemutatása stb).
Minden további részlet a mellékletekben található! Javasoljuk alapos áttanulmányozásra!
A teljes pályázati dokumentáció összeállítása és iskolai beadási határideje: 2017. január 9. (hétfő).
 
 
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

10. oldal / 47
    
Ma 2017. december 11., hétfő Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 682 vendég böngészi