Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Fantasztikus eredmények a Német nemzetiségi nyelv és irodalom OKTV döntőben
2017. március 08. szerda, 13:45
A 2017-es Német nemzetiségi nyelv és irodalom OKTV döntőjében idén is fényes eredménnyel végeztek diákjaink. Négy tanulónk is a döntőbe jutott. A három (szövegértés, irodalom és népismeret) szekcióból álló szóbeli döntő után a következő eredménnyel zártak tanulóink:
 
Paksi Máté (12.AC): 2. helyezés
Dömötör-Nagy Dóra (11.BD): 6. helyezés
Budai Dóra (12.BD): 18. helyezés
Malonyai-Pethő Réka (12.BD): 20. helyezés
 
Diákjainknak, valamint felkészítőtanáruknak, Szép Tímea tanárnőnek, és némettanáraiknak szívből gratulálunk a sikerhez!

 

 
Ideiglenes felvételi rangsor 2017. március 3.
2017. március 03. péntek, 10:00
Ezennel közzétesszük a 2017-ban iskolánkba felvételizett tanulók ideiglenes (a hozott pontok és a felvételi vizsgák alapján felállított) rangsorát.
A listán - a jogszabálynak megfelelően - nem a tanulók neve szerepel, hanem oktatási azonosítójuk, vagy (amennyiben adtak meg ilyet) az általuk kitalált jelige.
Ez a lista nem a véglegesen felvettek névsora, hiszen ez még attól függően módosul, hogy melyik tanuló hogyan rangsorolta a felvételi jelentkezése során az iskolákat, illetve hova nyert felvételt. A végleges (Felvételi Központ által egyeztetett) felvételi jegyzék - április 19-e után várható...
 
Az a tanuló, akinek a 0002 tagozaton a szóbeli felvételi vizsgán a (legalapvetőbb készségeket mérő) globális szövegértés során nehézségei voltak, ezen a tagozaton nem rangsorolható, vagyis automatikusan kikerül a felvételre esélyesek köréből. A rangsorban nem szereplő tanulók nem feleltek meg a felvételi követelményeknek.

Az oktatási azonosítókra a pdf dokumentumok megnyitása után rá lehet keresni: nyomja le egyszerre a Ctrl+f billentyűket és írja be a felugró rubrikába a keresni kívánt azonosítót!

 
 
 
IKSZ-elési lehetőség Művészeti Galériában illetve Idősek Otthonában
2017. március 02. csütörtök, 10:50

Két újabb IKSZ-elési lehetőségre hívnánk fel a figyelmeteket: Közösségi Szolgálat lehetőséget kínáltak a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában, illetve az Olajág Idősek Otthonaiban
 

Részleteket a lenti linkre kattintva találtok, illetve tájékozódhattok Kárpáti-Simon Krisztina tanárnőnél:

Közösségi Szolgálat a Művészeti Galériában

Közösségi Szolgálat Idősek Otthonában

 

 
Szimonetta Fakli - Lesefuchs-Stipendiatin des DNG
2017. február 28. kedd, 15:03
Szimonetta Fakli, aus der Klasse 10.BD qualifizierte sich für das Landesfinale des Wettbewerbs „Lesefüchse International”. Die Teilnehmer mussten im Laufe dieses Schuljahres vier deutsche Jugendbücher lesen und sich mit den Themen der Bücher und ihrer literarischen Gestaltung auseinandersetzen.
In den Finalen, die am 23. Februar 2017 in der Deutschen Schule Budapest veranstaltet wurden, hatten die Kandidaten, die aus dem ganzen Lande gekommen sind, über die gelesenen Romane zu diskutieren.

Szimi war unter den Besten der letzten Runde, und für ihre hervorragende Leistung erhielt sie ein vierwöchiges Stipendium in Deutschland.

Herzliche Gratulation an Szimi und ihre vorbereitenden Lehrerin, Frau Erzsébet Laczkó!

 

 
A pénteki (2017.02.24.) felvételi programja
Kedves Felvételizők!
Reméljük, nem felejtettétek el, holnap felvételi!smiley 

A német írásbeli egységesen mindenkinek 10.30-kor kezdődik, a szóbeli vizsgák időpontja egyénenként változó.
(Az oktatási azonosítókra a pdf dokumentum megnyitása után rá lehet keresni: nyomja le egyszerre a Ctrl+f billentyűket és írja be a felugró rubrikába a keresni kívánt azonosítót!)

A holnapi nap rövid programját ide kattintva olvashatjátok...

Kérünk minden vizsgázót, hogy a beosztás szerinti vizsgaidőpontjához képest legalább fél órával előbb érkezzen meg. Ellenőrző, füzetek, oklevelek stb., illetve (ha eddig még nem adták le) a nemzetiségi nyilatkozat ne maradjanak otthon! 

A DNG vár benneteket!

 
 
 
Szóbeli felvételi + német írásbeli 2017. február
2017. február 01. szerda, 11:26
Gimnáziumunk minden iskolánkba felvételizni szándékozó diák részére (függetlenül az írásbeli eredményétől) - a nálunk folyó képzés sajátosságai és a túljelentkezés mértéke miatt - mindkét tagozatra szóbeli felvételi vizsgát is szervez. A 0001 tagozatkódú osztályba magyar nyelvből, 0002 tagozatkódú osztályba német nyelvből, a mindkét tagozatra jelentkezőknek mindkét tárgyból szervezünk szóbeli vizsgát. Ennek dátuma idén 2017. február 24-e péntek. Ekkor kerül sor a 0002-es (haladó német) tagozatot is megjelölt tanulók német írásbeli vizsgájára is.
 
A vizsgázók beosztása (az írásbeli kezdete illetve a szóbeli időpontja) február 23-án kerül ki az iskola weboldalára és a bejáratnál elhelyezett hirdetőtáblára. Mindenki az oktatási azonosítójával fog szerepelni a listán, melyből kiderül, hogy ki mikor szóbelizik, illetve írásbelizik.
 
Amennyiben a tanuló más elfoglaltsága miatt február 24-én nem tud vizsgázni, a felvételi vizsgára kijelölt két másik napon, a „pótnap”-okon van erre lehetősége, 2017. február 22-én vagy 23-án (szerda, csütörtök), a vizsga kezdete mindenki számára 14 óra. Ezt kérjük (lehetőleg minél előbb) előre jelezni (bejelentésüket várja Gavaldik Emma iskolatitkár a 283-0222 telefonszámon). A felvételi vizsgáról külön értesítést nem küldünk!
Kérünk minden vizsgázót, hogy 2017. február 24-én a beosztás szerinti vizsgaidőpontjához képest legalább fél órával előbb érkezzen meg. A bejáratnál elhelyezett hirdetőtáblán lesz megtekinthető, hogy ki-mikor-hol szóbelizik, illetve melyik teremben írásbelizik. Kérjük, hogy érkezés után a diákok menjenek fel a számukra kijelölt tanteremhez, ahol kollégáink már várják őket. A tájékozódásban felsőbb éves tanulóink fogják segíteni őket. A szülőket arra kérjük, a földszinti tornateremben (vagy az ebédlőben) várakozzanak gyermekükre. Tápai Ildikó Anikó igazgató asszony az írásbeli vizsga ideje alatt (melynek időpontját február 23-án tesszük közzé) rövid tájékoztatót tart a tornateremben és igény esetén válaszol felmerülő kérdéseikre.
Kérjük, hogy a tanulók a felvételi vizsgára FELTÉTLENÜL hozzák magukkal ellenőrző könyvüket; matematika, magyar és német füzetüket, esetleg okleveleiket, kitüntetéseiket, érmeiket, valamint íróeszközöket (toll, ceruza).
 
A felvételi vizsga követelményei:
Német írásbeli és szóbeli felvételi vizsgán: a nyelvoktató kisebbségi oktatás kerettanterve 7. évfolyamának tanév végi követelményei. Magyar nyelv szóbeli felvételi vizsgán: az alapfokú nevelés-oktatás tanterve 7. évfolyamának tanévvégi követelményei.
A felvételi vizsga jellege, menete:
A szóbeli felvételi jellegét tekintve elbeszélgetés, melynek keretében (olykor rövid szöveg, képleírás stb. bevonásával) felmérjük a tanulók érdeklődését, kommunikációs készségét (pl. szókincs, kifejezőkészség) illetve tájékozottságát. A kizárólag 0001-es (kezdő német) tagozatra jelentkező diákokat német nyelvből értelemszerűen nem kérdezzük.
A felvételi vizsgán megírt német nyelvi dolgozatokat javítás és értékelés után megtekinthetik. A megtekintésre 2017. február 27-én 8–16 óra között az intézmény könyvtárában biztosítunk lehetőséget. A dolgozatok értékelésére 2017. február 28-án 8–16 óra között nyújtható be írásbeli észrevétel, az iskola titkárságán.
A felvételi vizsga eredményét (a tanulók rangsorát) az iskola bejáratánál lévő hirdetőtáblán, valamint iskolánk honlapján (www.dng-bp.hu) – 2017. március 3-án délután tesszük közzé. A listán  - a jogszabálynak megfelelően - nem a tanulók neve fog szerepelni, hanem oktatási azonosítójuk, vagy (amennyiben adtak meg ilyet) az általuk kitalált jelige.
 
Felhívjuk az iskolánkba jelentkezők, illetve szüleik szíves figyelmét, hogy az új nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény értelmében a nemzetiségi nevelés-oktatási intézménybe jelentkezőknek nyilatkozniuk kell az ilyen jellegű oktatás igénybevételének szándékáról illetve származásukról.

Mindenkinek jó felkészülést, eredményes vizsgát kívánunk!

 

 
"Svábsors" a színpadon
2017. február 21. kedd, 09:10
Ez a tanév nagy feladat elé állította iskolánk színjátszó csoportját, a Kulturális Offenzívát: a malenkij robot témáját dolgoztuk fel egy színpadi előadás keretei között.
Alapul az a több, mint 30 interjú szolgált, amely diákjaink és két tanárunk közreműködésével készült malenkij robot – túlélőkkel és a magyarországi németek kényszerkitelepítésében közvetlenül érintettekkel.
A drámacsoport munkája 2016. augusztus 30-án egy egész napos tréninggel indult. Foglalkoztunk az eseményekhez kapcsolódó történelmi háttérrel, a történelemnek az egyéni sorsokra gyakorolt hatásával, ezeknek a sorsoknak az egyelőre rögtönzésen alapuló ábrázolásával, a résztvevő gyerekek egyéni – családi érintettségével. Megpróbáltuk a történetek kapcsán felszínre hozott érzéseket megjeleníteni.
Ezen a napon állapodtunk meg abban is, hogy témánkat egyetlen család sorsán keresztül mutatjuk majd be. A család tehát fiktív, de a történetek, amelyeket ennek a családnak a tagjai mesélnek el, mind-mind valósak.
Bár 2016 novemberében még nem volt teljesen készen az előadás, egy-egy részletét már be tudtuk mutatni Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzatának rendezvényén november 5-én és iskolánk ún. Bündel-Napján november 18-án.
2017. január 3-án újabb egész napos tréning következett, amit a 16 órakor iskolánk tornatermében tartott ősbemutatóval zártunk.
Az ősbemutatót eddig négy fellépés követte: 2017. február 1-én Taksonyban, február 13-án Soroksáron, február 15-én Szigetszentmártonban és február 16-án Újhartyánban álltunk színpadra.
Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a közönség soraiban voltak olyanok, akik valamilyen módon személyesen kapcsolódnak az általunk bemutatott történetekkel, akik felismerték a fiktív család tagjaiban saját rokonaikat, ismerőseiket, esetleg saját magukat. Az idősebbek részéről könnyek, a fiatalabbak részéről pedig fontos kérdések, észrevételek kísérték eddigi előadásainkat.
És még nem vagyunk a végén, még vár ránk néhány fellépés…
Itt szeretnék köszönetet mondani iskolánk egykori tanítványának, Szlovicsák Benedeknek, aki kifejezetten a színdarabhoz dolgozta át a „Muss i denn…” kezdetű dalt és Kaszás Biankának, aki iskolánk gyakornokaként lelkesen segített a tréningen és a próbákon.
Örkényi Fanni
a színjátszó csoport vezetője
 
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
A projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt 
GUL-15/C pályázat támogatásával került megvalósításra.
Támogatásukat köszönjük!
 
 
2016/17-ben is lesz népismeret tábor!
2017. február 17. péntek, 13:13

A 2016/17-es évben is lesz népismeret tábor, ezúttal a baranyai megyei Székelyszabaron. Jelentkezés Győrfi tanárnőnél 2017. március 13-ig!

Részletekért katt a képre!

 

 
Sikerek az Országos Nemzetiségi Rajzpályázaton 2017
2017. február 16. csütörtök, 09:22

2017. február 15-én került sor az Országos Nemzetiségi Rajzpályázat kiállítás megnyitóval egybekötött díjátadójára, melynek az Országgyűlés Irodaháza adott otthont. A verseny célja a hazai nemzetiségek történelmének, földrajzának, szellemi kultúrájának, népszokásainak, helyi hagyományainak a képzőművészet eszközeivel történő bemutatása volt. A nemzetiségi nevelésben és oktatásban résztvevő gyermekek, tanulók életkoruk szerint négy kategóriában versenyezhettek, a középiskolások a „Népszokásaink” témában nevezhették alkotásaikat. Az értékelésnél figyelembe vették a nemzetiségi tartalom megjelenítését, a tartalmi komplexitást, a kreativitást és az alkotás technikai színvonalát.

A díjátadást követően a német nemzetiségi intézményekből érkező résztvevők és kísérőik Ritter Imre úrnak, az országgyűlés német nemzetiségi szószólójának köszönhetően egy közeli étteremben ünnepelhették meg a sikeres szereplést.

A színvonalas versenyen Szentirmai Blanka Anasztázia 2. helyezést ért el, Balog Sára Panna és Stéger Marcell alkotását különdíjjal jutalmazták.

Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak, további sikereket kívánunk nekik! Gratulálunk felkészítő tanáraiknak: Csegeziné Barabás Irénnek, iskolánk rajztanárának, valamint a Szigetszentmiklósi Alapfokú Művészeti Iskolában Blankát és Marcellt tanítóknak.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Újra IKSZ-elési lehetőséget kínál a Néprajzi Múzeum
2017. február 17. péntek, 11:38

Újabb IKSZ-elési lehetőségre hívnánk fel a figyelmeteket: Közösségi Szolgálat lehetőséget kínáltak a Néprajzi Múzeumban

Részleteket a lenti linkre kattintva találtok, illetve tájékozódhattok Kárpáti-Simon Krisztina tanárnőnél:

Közösségi Szolgálat a Néprajzi Múzeumban

 

 
Kosárlabda: ismét bajnok a DNG
2017. február 17. péntek, 09:10
Megállíthatatlanak vagyunk. Az idei évben is a DNG a bajnok, a szakközépiskolák kerületi kosárlabda bajnokságában. 100%-os teljesítménnyel, minden ellenfelünket legyőzve, nagyon intelligens, és kiemelkedően sportszerű játékkal.
Külön köszönjük Muntean Krisztián végzős tanulónk részvételét, aki a 2016-os évben is tagja volt, az iskolánk történetében először, a dobogó legfelső fokán végző csapatnak, és idén is nagymértékben járult hozzá a csapat sikeréhez. Krisz! Sok sikert kívánunk neked, az érettségin!
A csapat tagjai: Strauss Lili, Levente Zsófia, Hetyei Réka, Berke Katalin, Kiss Bogi, Kiss Máté, Takács Dániel, Muntean Krisztián, Fakan Péter, Faragó Zsombor, Szük Zsombor, Dorogsághy Levente, Sélley Szabolcs.
Nagyon büszkék vagyunk Rátok, és drukkolunk, hogy jövőre is folytatódjon a sikersorozat!
Sáry József testnevelő tanár
 
 
Németországi ösztöndíjlehetőség: IPP - Internationales Preisträgerprogramm 2017
2017. február 16. csütörtök, 09:57
Szeretnél egy nemzetközi ösztöndíjprogram keretében négy hetet (2017. június 26 – 2017. július 26.) Németországban tölteni?
Program:
- négy hetes tartózkodás Németországban, ebből két hét egy családban más, hasonló korú vendégdiákokkal, iskolalátogatás, hospitáció
- két hét kirándulás nemzetközi csoportokban Kölnbe/ Bonnba, Berlinbe, Münchenbe vagy Hamburgba, szállás hotelekben
- ifjúsági- és sportrendezvények, ill. egyetemek, múzeumok, színházak és más kulturális rendezvények látogatása, hogy egy modern és hiteles Németország-kép alakuljon ki a látogatókban
A feltételek a következők:
- kiemelkedően jó kell legyen a teljesítményed németből és jó általános műveltséggel kell rendelkezz
- legalább 15 és lehetőleg még nem 18 éves kell legyél a program kezdetekor
- nem a végzős (12.) évfolyamra jársz
- min. 2 évet tanultál németül, legalább B1 szinten vagy
- magyar állampolgár vagy, Magyarországon van a lakhelyed és nem német az anyanyelved
- tudsz integrálódni egy nemzetközi diákcsoportba, képes vagy alkalmazkodni és beilleszkedni egy német család hétköznapjaiba
 
A pályázathoz benyújtandó (a mellékletekben található) dokumentumok közül: kitöltve, aláírva, (ahol szükséges fényképpel ellátva):
- „Personalbogen” (PB_Ungarn_Családnév fájlnévvel elmentve)
- „Einverständniserklärung” 
- „Gesundheitszeugnis” (vagy német, vagy angol)
- "Informationen über die Leistungen" (elég papír alapon benyújtani)
+
- Egy jól kivehető fénykép rólad (igazolványkép, vagy hasonló jellegű, A4-es papírra ragasztva/ nyomtatva)
- Útleveled vagy személyi igazolványod másolata
 
Pályázatok benyújtásának formája:
A teljes pályázati anyagot elektronikus formában ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre, szkennelve, pdf-formátumban), valamint papír alapon is be kell nyújtani (a 105-ös szobában).
 
Pályázatok beadási határideje: 2017. március 1

A következő linkek alatt minden, a pályázathoz kapcsolódó információt és dokumentumot megtalálsz...

 
 
 
Jugend Debattiert International 2017 – Schulrunde
2017. február 16. csütörtök, 09:08
Am 9. Februar 2017 fand am DNG die diesjährige Schulrunde des Wettbewerbs Jugend debattiert international statt. Debattiert wurde über die Frage: „Soll die Innenstadt von Budapest autofrei werden?”
 
Katica Berke (11.BD), Dóra Dömötör- Nagy (12.BD), sowie Alex Majoros (11.AC) und Marcell Szabó (11.AC) konnten dank ihrer gründlichen Vorbereitung und der fachmännischen Unterstützung von Dóra Budai, JdI- Alumna unseres Gymnasiums, eine rege Debatte liefern, aus der Dóra Dömötör-Nagy und Marcell Szabó als Sieger hervorgegangen sind.
Die Klasse 11AC fieberte mit und freute sich über die tolle Leistung ihrer Mitschüler/Innen.
Die Schulsieger können ihr Talent und ihre Debattenkunst am 10. März, in der Schulverbundqualifikationsrunde – ebenfalls am DNG veranstaltet -  wieder unter Beweis stellen. Wir drücken ihnen fest die Daumen und wünschen viel Erfolg!
Für die Organisation und Vorbereitung gilt unser Dank Frau Schindler und Frau Szép, für die Jurorenarbeit Frau Jakus und Dóra Budai (12BD).
 
Auf das Bild klickend erscheinen weitere Fotos...
 
 
Ízelítő 2017-es Svábbálunkból
2017. február 15. szerda, 16:11

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Német nyelvű matematikaverseny 2017
2017. február 10. péntek, 12:51

2017. január 3-án iskolánk 7 tanulója német nyelvű matematika versenyen vett részt. A húsz nehéz feladat megoldására 90 perc állt rendelkezésükre, ezután két izgalmas feladatot kellett csoportokban megoldaniuk. A DNG idén is sikeresen szerepelt, az iskolák versenyében csapatunk  2. helyezést ért el. A csapat tagjai voltak: Kelemen Dávid, Kiss Máté, Szadai Barnabás, Börcs Dóra, Agócs Norbert, Dömötör-Nagy Dóra.

Egyéniben Kelemen Dávid 2., Dömötör-Nagy Dóra 3., Börcs Dóra 5. helyezést ért el.

A remek csapat- és egyéni eredményekhez szeretettel gratulálunk!

Néhányan a csapatból...

 
Merre tovább a DNG után? Németországi duális szakképzési lehetőség kínálkozik...
2017. február 07. kedd, 15:59

Gondolkodsz, hogy merre tovább az érettségi után? Inkább egy jó szakma, mint sok év további iskolapad? Vágod a németet B2 szinten? Németországi szakképzési lehetőség kínálkozik!

Részletekért katt a linkre!

Ha érdekel a tájékoztató, jelezd a 105-ös szobában és ne habozz leutazni!

 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

10. oldal / 48
    
Ma 2018. február 18., vasárnap Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 319 vendég böngészi