Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Nyári IKSZ lehetőség a Máltai Szeretetszolgálatnál
2017. május 25. csütörtök, 07:13

Újabb Közösségi Szolgálat lehetőség kínálkozik, ezúttal már a nyári szünetre, a Máltai Szeretetszolgálatnál...

"A diákokat június 16-tól várjuk játszótereinken, a Családok Átmeneti Otthonában Zuglóban és Békásmegyeren, Pátyon a kerámiaműhelyben és az idősek otthonában, a Széll Kálmán téri nappali melegedőben, illetve a tüdőszűrő programunkban, ahol röntgenfilmek szkennelése a feladat."

Jelentkezés: Meszleny Eszternél e-mailen, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , valamint Kárpáti-Simon tanárnőnél személyesen.

 

 
DNG-s diák Musical ezüstje
2017. május 23. kedd, 08:48

Deminger Diána 9.C osztályos tanuló részt vett a 2017. május 19-21. között amatőr szólistáknak megrendezett Kék Duna Euormusic nemzetközi Énekversenyen. A nemzetközi mezőnyben musical kategóriában 2.-ként végzett.

Fantasztikus eredmény, szeretettel gratulálunk neki a sikerhez!

 

 
Nemzetiségi Kultúrák Napja 2017 - DNG a képernyőn
2017. május 22. hétfő, 07:56

A közmédia idén is megrendezte a Nemzetiségi Kultúrák Napját. Május 21-én egész napos élő közvetítéssel és helyszíni bejelentkezésekkel készülő televíziós és rádiós műsorfolyam volt látható és hallható, azzal a céllal, hogy a többségi társadalom jobban megismerje a hazánkban élő nemzetiségeket. Az egész napos műsorfolyamban fókuszba került a 13 nemzetiség kultúrája, népszokásai, gasztronómiája, múltja és jelene. Zenészek, művészek, színészek közreműködésével készült beszélgetések és produkciók, valamint az ország több pontjáról élő bejelentkezések színesítették a programot. A bejátszásokban iskolánk is megjelent:

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából magyarországi nemzetiségek saját nyelveinek szólaltatták meg Arany legismertebb sorait. Csordás Tamara (10.BD) a Toldiból, Fakli Szimonetta (10.BD) pedig a Tölgyek alatt című versből szavalt részleteket német nyelven…

A képre kattintva 9:35 – 12.38 között tekinthető meg a bejátszás...

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg a forgatásról…

 

 
Országos Német Nyelvű Szavalóverseny - 2017. május 19.
2017. május 21. vasárnap, 16:07
2017. május 19-én ismét megtelt iskolánk az ország minden tájáról érkezett - Trachtos, rozmaringos, kalapos, kiscsizmás, nagyszoknyás és izgalommal teli - ifjú egyéniségekkel, akikben a gyökereken és nyelven túl egy dolog még biztosan közös volt: a versek, az irodalom, a szavalás szeretete.
13. alkalommal rendezte meg iskolánkban a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata az Országos Német Nyelvű Szavalóverseny döntőjét, melyen a korábbiaknál is népesebb versenyzői létszám, több mint 200 általános és középiskolás gyűlt össze, hogy "Mundart" vagy "Hochdeutsch" kategóriában összemérje tehetségét. Öröm volt látni, hogy sok diákot, tanáraikon kívül szülei és nagyszülei is elkísértek. Bár dobogós hely minden kategóriában csak három van, de bátran állíthatjuk, hogy - az idei eredményhirdetés formai kivitelezésének megfelelően - minden döntőbe jutott versenyzőnek a színpadon és a reflektorfényben van a helye.
Külön öröm számunkra, hogy tanulóink is sikeresen szerepeltek a döntőben: Kenéz Antónia a 13., Csordás Tamara az 5., Deminger Diána pedig a 4. helyen zártMindannyiuknak szívből gratulálunk! 
Minden szavalót és vendéget jövőre is nagy szeretettel várunk! 
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
 
DNG-s tanár az M1 "Minden tudás" műsorában
2017. május 22. hétfő, 08:42

2017. április 20-22. között rendezték Loebenben az Ifjú Fizikusok Osztrák Versenyét, melyen a magyar csapat első helyezést ért el. Külön büszkeség iskolánknak, hogy a felkészítő tanárok között volt Hömöstrei Mihály tanár úr is, iskolánk fizika tanára.

Az M1 2017. május 19-i „Minden tudás” műsorában rövid és érdekes ízelítőt kapunk a felkészülésből, valamint a kutatási témákból.

A képre kattintva indul a videó...

 

 
A csepeli "Családi Nap"-on jártunk
2017. május 18. csütörtök, 12:59

2017. május 13-án délután iskolánk két osztálya (9.AC és a 9.NA) Laczkó és Csukonyi tanárnők kíséretében részt vettek a csepeli királyerdei Művelődési Házban megrendezett „Családi Napon”, melyen Lászlóné Balázsovits Magdolna (iskolánk tánctanára, valamint a Csepeli Német Önkormányzat elnöke) tánccsoportjai mutatkoztak be, hívták meg családjaikat és bennünket is.

A fellépés után étel-itallal is megvendégeltek minket, májusfát állítottunk és rengeteget játszottunk, beszélgettünk!

Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a meghívást!

 

 
IKSZ-lehetőség Dunaharasztiban
2017. május 17. szerda, 13:54

6 férfiú segítségére lenne szükség Dunaharasztiban, zászló vitele lenne a feladat a szentmise utáni körmenetben a Nepumuki Szt. János ünnepen.

Időpont: május 20., 17.30-tól.

Öltözet: Tracht

Helyszín: dunaharaszti Szt. István plébániatemplom (Dunaharaszti Fő út 67.)

Jelentkezés: Kárpáti-Simon tanárnőnél

 

 
Regionális zenei verseny Taksonyban
2017. május 17. szerda, 12:52

Április 21-én rendezték meg Taksonyban a Regionális Német Nemzetiségi Zenei Versenyt. Ezen két diákunk, Prokop Gábor (klarinét), Faragó Dorottya (zongora) vett részt Kaltenecker Gábor (harmonika) kíséretében. A fellépések között szünetet tartottak, majd a második kör végén a zsűri elvonult, hogy értékelje a produkciókat. Végül sor került az eredményhirdetésre, ahol a 2 diákunk az aranyminősítés oklevelét vehette át.

Ezúton is gratulálunk nekik!

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...

 

 
IKSZ lehetőség május 19-én, pénteken a DNG-ben!
2017. május 16. kedd, 09:56

Kedves DNG-s diákok!

Kiváló IKSZ-elési lehetőség kínálkozik helyben a DNG-ben!

Május 19-én, pénteken, délelőtt 14 fő, délután 15 fő segítségére lenne szükség a DNG-ben rendezett Országos Német Nyelvű Szavalóverseny lebonyolításához. A feladatok rendkívül sokrétűek, pl.: pakolás, terítés, parkolás/ bevásárlás segítése, regisztráció, ebédeltetés stb. különböző beosztásban. Az alábbi linkre kattintva elérhető, hogy milyen feladatkörök kínálkoznak.

Mindenki megtalálhatja a neki rokonszeneves vagy testhez álló feladatot.

Öltözet: a pakolók kivételével Tracht

Jelentkezés: Kárpáti-Simon Krisztina tanárnőnél személyesen.

 

 
A Merzse-mocsárban jártunk
2017. május 16. kedd, 07:00

A fenntarthatósági témahét apropójából Bertók Evelina tanárnő és Szirmai József tanár úr vezetésével diákjaink a természetvédelmi oltalom alatt álló Merzse-mocsár területére látogattak. Élményeikről három rövid diákbeszámoló tudósít:

A környezetvédelmi témahét legjobb munkákat beadói 2017. május 8-án kiránduláson vehettek részt. A túrát Bertók Evelina tanárnő és Szirmai József tanárúr vezette a 17. kerületi Merzse-mocsár természetvédelmi területen. Sajnos az odavezető úton alkalmunk volt megfilgyelni, hogy milyen sok az eldobált hulladék, szemét. Jó volt látni, hogy a természetvédelmi területen ilyet kevésbé tapasztalhatunk. Megfigyelhettük a környezet szépségét, különlegességét és a madárvilág szinte egyedülálló voltát. Ez a kirándulás nagyon hasznos volt számunkra hisz nagyon sok új dolgot tudhattunk meg a környezetünkről és annak óvásáról. (Holics Ildikó, Köteles Dorottya 9.NA)

Felkeltünk reggel. Hétfőn. Ez már nem indulhat jól. De talán mégis, ha kirándulni megyünk. Már pedig ma az lesz. Ezekkel és hasonló gondolatokkal indultunk el hétfő reggel az iskolába, pontosabban az iskola elé. 8:15-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Ekkor már végzőseink írták a magyar érettségit. Tisztelet és kitartás. Lassan el is indultunk. Az odaút a reggeli csúcsforgalomban nem volt a legkellemesebb, de a végére a vonat út élvezetes volt, szép lassan a városi nyüzsgésből a csendes szabadaságba jutottunk.

A vonatról leszállva máris szembesültünk környezetünk sanyarú állapotával. A mocsár felé tartó úton rengeteg szemét volt, matractól a joghurtos pohárig. Eközben Szirmai tanár úrtól betekintés kaptunk a biológia csodás világába, testközelből láthattunk érdekes növényeket, és meg is tudtuk hasznukat vagy épp ellentetjét.
A mocsárban tartó úton meglepődve tapasztaltuk, hogy itt bizony a természet uralkodik. Ezt a kilátóra való nehéz feljutásunk is igazolta. De megküzdöttünk. A mások által épített kis fahíd segített átjutni a kilátóhoz. A gyönyörű táj megcsodálása után, az erdőben érdekesebbnél-érdekesebb növényeket láthattunk, és a tanösvényen található táblákat figyelmesen elolvastuk, rövid sétálás után meg is érkeztünk a kiinduló pontunkhoz. Megpihentünk pár percre, megettük az ebédünkent, aztán indultunk is haza. A fenntarthatósági projektnek és Tanárainknak köszönhetően okosabbak es környezettudatosabbak lettünk. Sok-sok élménnyel gazdagodtunk. (Juhász Gréta)

Sajnos már az odavezető úton is rengeteg hulladékot láttunk a természet lágy ölén. A természetvédelmi terület már gyönyörű volt, leszámítva a szemetet.  Sok újat tanultunk Szirmai tanár úrtól. A területen sok víz volt, ezért a kilátóba csak faágak segítségevel tudtunk átmenni. A repülőtér zaja zavart minket is, nemhogy az ott élő állatokat. A túra végén átbeszéltük a látottakat és megfogadtuk hogy környezettudatosan fogunk élni. (Koósa Tamás)

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...

 

 
Megpályázható az EMMI kiemelt nemzetiségi ösztöndíja (2017)!
2017. május 12. péntek, 14:20

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is meghirdette pályázatát Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjra a nemzetiségi anyanyelvű és kétnyelvű, illetve nemzetiségi nyelvoktató program szerint működő középfokú iskolák tanulói részére.
Az ösztöndíj célja a nemzetiségi törvény által felsorolt valamely nemzetiséghez tartozó, kiemelkedő képességű, nehéz szociális körülmények között élő tanulók továbbtanulásának elősegítése. A pályázaton az a magyar állampolgárságú tanuló vehet részt, aki nyilatkozata szerint valamely nemzetiséghez tartozik, tanulmányi eredménye a pályázat benyújtását megelőző tanév végén eléri a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjra vonatkozó rendelet szerint számítandó legalább négyes átlageredményt, más forrásból azonos időszakra nézve egyéb tanulmányi ösztöndíjban nem részesül.
Az ösztöndíjban az a tanuló részesülhet, aki az iskolával együttműködve - a pályázati felhívásban meghatározott dokumentumokat hiánytalanul és határidőn belül csatolva - terjeszti elő pályázatát és a pályázat benyújtásakor az intézmény utolsó két évfolyamát megelőző évfolyamot végzi. Az ösztöndíj odaítélésekor előnyben részesül az a tanuló, akinek a taníttatása - az intézmény nyilatkozata alapján - az eltartójára a többi pályázóhoz viszonyítva nagyobb terhet ró.
Az ösztöndíj mértéke havi 60.000 Ft, amelyre sikeres pályázat esetén az ösztöndíj megállapítását követő szeptember 1. utáni két tanítási évben jogosult a diák. A benyújtott pályázatok alapján a miniszter dönt az ösztöndíj odaítéléséről, a pályázatot elnyert ösztöndíjasok névsorát a Kormány honlapján közzéteszi.
Mivel a pályázatot iskolánknak is támogatni kell, a pályázat iskolán belüli beadási határideje: 2017. május 30. (kedd), 105-ös szoba.
A teljes pályázati felhívás, a benyújtáshoz szükséges mellékletek stb. a kormány.hu oldalon, az alábbi linkre kattintva elérhető.
A pályázati felhívás és a pályázati adatlap ide kattintva közvetlenül is elérhetők.
 

 

 
Fenntarthatósági témahét a DNG-ben 2017
2017. május 11. csütörtök, 10:23
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkársága kezdeményezésére 2017-ben is meghirdették a „Fenntarthatósági témahetet”. „Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. Ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.” – olvasható a témahét honlapján (www.fenntarthatosagi.temahet.hu).

Iskolánk is csatlakozott a felhíváshoz, leginkább a tanórákba integráltan foglalkoztunk a témával, de tanórán kívüli programok is akadtak. Egy kis szöveges és képes ízelítő a programokból:

Kémia órán Kalmár tanárnő vezetésével a 10.AC osztály kiselőadásokat tartott Greenpeace – Szelektívhulladékgyűjtés – E-fogyasztás – Újrahasznosítás témában, a 9.AC osztály Globális felmelegedés – Környezetvédelem – Megújuló energiaforrások témában, a 9.BD osztály Környezetvédelem és célja – Tudatosság – Óceánszennyezés – Mit teszek én a környezetemért? témában.
Antalné Tóth Tünde földrajz szakos tanárnő a 10.D osztállyal beszédet írt egy ENSZ klímakonferenciára, illetve feladatlapot állított össze a témában, melyet több osztályfőnök (Galambos Róbert – 10.AC, Krausz Éva – 10.BD) is felhasznált osztályfőnöki óráján.
Hogy a vizualitás is teret kaphasson, rajzórán Csegezi tanárnővel témába vágó plakátokat készítettek a diákok, az aulában néhány másodperces vízszennyezettséget bemutató sokkoló videót futtattunk. A linkre kattintva elérhető...
Fizika óra keretében Tápai Ildikó igazgatónő  a 9.NA1-es csoporttal, a 9.A, 9.B, 9.D és a 11.AC osztállyal ökológiai lábnyomokat készített és hasonlított össze.
Angol órákon Bertók tanárnő a 9.NA, a 9.NB, a 9.B és a 10.BD osztályokban, Dézsi Mariann tanárnő pedig a 11.D osztályban angol nyelvű kisvideók bevonásával dolgozta fel a témát.
Az irodalom- és nyelvtanárok is megtalálták a témában rejlő lehetőségeket: Walter tanár úr a 10.D-s diákokkal sci-fi novellákat írt. A történetek narratíváját a hét főbűn (jellemhiba) egyike, és a fenntarthatóság összekapcsolása alakította ki. A linkre kattintva elérhető két jól sikerült diákalkotás… Szép tanárnő a 9.NA/A csoporttal a „Sara und die Umweltschützer” olvasmány kapcsán a főhős cselekedeteit elemezte a környezetvédelem/ fenntartható fejlődés szempontjából. A 11.A és 11.C csoportokban pedig német nyelvű rövidfilm bevonásával a biodiverzitás témakörét boncolgatták.
A fenntarthatósági témahét szerencsés módon egybeesett iskolánk Erasmus+ / Denke global! projektjének egy információs kampányával, melynek keretében a nemzetközi projekt Svédországot megjárt csapata – diákok és tanárok egyaránt – a kint kidolgozott anyagok segítségével környezetvédelem témában érzékenyítő programokat tartottak.

Köszönjük minden tanár és diák aktív részvételét! 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
 
A tőzsdén járt a 9.NB osztály
2017. május 10. szerda, 06:07

2017. május 4-én a 9.NB osztály Kertész Gábor tanár úr és Bozzai Zsuzsanna tanárnő kíséretében, a történelem óra keretében a tőzsdére látogatott. Élményeikről egy rövid diákbeszámoló ad ízelítőt:

"Történelem óra keretein belül lehetőségünk volt a Budapesti Értéktőzsdén látogatást tenni. Egy másfélórás előadáson vettünk részt, ezáltal kimerítő információkat kaptunk a tőzsde működéséről és a tőzsdézésről. Természetesen minden általunk feltett kérdésre választ is adtak az alkalmazottak. A program végén mindenki csengethetett a tőzsde csengőjével. Számomra rendkívül hasznos volt ez a "kirándulás", nem csupán azért mert aznap nem volt suli, hanem mert olyan élményekkel lehettünk gazdagabbak, melyeket nem hiszem, hogy töri órán megkaphatnánk."
Petri Gyula, 9,NB
 
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
 
 
Sikerek a "Tisztelet Arany Jánosnak!" versenyen
2017. május 09. kedd, 11:41

Diákjaink részt vettek az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett Tisztelet Arany Jánosnak! című országos középiskolákat megszólító, háromfordulós csapatjátékon. És ha már részt vettek, arattak is néhány igen szép babért. Íme:

1. helyezett lett az Őszikék csapat: Börcs Dóra, Fakli Fanni, Fakli Szimonetta, Komlódi Eszter
3. helyezett lett a Vitae Fratrum csapat: Fülöp Annamária, Pagony Nándor, Pnyakovics Levente, Sedlák Szabina

Felkészítő tanáruk Szoka Beáta könyvtáros tanár volt.

Szeretettel gratulálunk nekik a sikerhez!

 
Erasmus+/Denke Global! projekt Krakkóban
2016. október 18. kedd, 07:56

Iskolánk az Európai Bizottság Erasmus + programjának keretében (2016. szeptembere és 2018 júniusa között) két éves projektegyüttműködésben vesz részt négy másik európai iskolával. A "Denke global!" című közös projekt első állomásaként (2016. októer 9-16. között) Krakkóban gyűlt össze a lengyelekből, németekből, olaszokból, svédekből és magyarokból álló nemzetközi csapat. Csapatmunka, projektelés, közös programok, remek közösség, nyelvtanulás, világlátás, élmény- és tapasztalatszerzés címszavakkal lehetne röviden összefoglalni a lengyelországi hetet. A hat diák és három tanárból álló magyar csapat programjából rövid ízelítőt kapunk a diákok beszámolójából.

A magyar csapat az Erasmus+ "Denke global!" program keretében egy hetet tölthetett Krakkóban. A hét témája a "Jog, és a hozzáférés az oktatáshoz" volt. A tíz órás vonatút után, a lengyel cserediákjaink nagy lelkesedéssel vártak ránk. A hetet az országunk és a csoportunk bemutatásával kezdtük. A projektben öt különböző nemzet diákjai vettek részt (Svédország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Magyarország). Majd ezt egy nemzetközi büfé követte, ahol belekóstolhattunk más kultúrák ízvilágába. Mindennapi feladataink között szerepelt a projektmunka, ahol a minden alkalommal más csoportban dolgoztunk, így könnyebben megismerhettük a többieket. A szabadidőnkben lehetőségünk volt megtekinteni Krakkó belvárosát. A hét során meglátogattuk az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábort és a Wieliczka-i sóbányát is. Szabadidőnk többi részét nyelvtanulással, az egyetem meglátogatásával töltöttük el. Mindannyian élményekkel gazdagon térünk most haza, miközben ezt írjuk még mindig a vonaton utazunk, de már most hiányoznak a partnereink.

Köszönjük a lengyel fél szervező munkáját, többi partnereink együttműködését! Folytatjuk Buxtehudéban!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A projekt az Európai Unió Európai Bizottsága támogatásával
és az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alatt működő Tempus Közalapítvány koordinálása révén jöhetett létre.
Támogatásukat köszönjük!

 

 
Volkskundecamp 2017 in der Branau: „Das Leben auf einem Bauernhof…”
2017. május 09. kedd, 06:58

Das Deutsche Nationalitätengymnasium hat im Jahre 2014 eine neue Tradition ins Leben gerufen, damit die Schüler den Volkskundestoff nicht nur in den Schulbänken, sondern auch hautnah erleben können. Das erste Camp wurde in Litowr in der Branau organisiert, danach kam Hartian (Komitat Pesth), Hartau (Komitat Batsch- Kleinkumanien) an die Reihe, zum vierten Mal kehrte das Camp in seinen Ursprungsort, in die Schwäbische Türkei zurück.

Besonderer Dank geht an unseren DNG-Alumni, Martin Surman-Majeczki, der - obwohl er schon seit einem Jahr an der Universität studiert - große Hilfe bei der Organisation des Camps geleistet hat. Ihm ist auch dieser Bericht zu verdanken.

Zum Gastgeberort wurde Sawer (Székelyszabar) ausgewählt, wo wir auf dem „Ökogehöft” der Familie Reisz empfangen wurden. Aus diesem Grund war unser Motto „Das Leben auf einem Bauernhof…” auch kein Zufall. Wir wollten in diesen 3 Tagen die bäuerliche, selbstversorgende Lebensweise der Ungarndeutschen unter die Lupe nehmen, wofür dieser Bauernhof besonders geeignet war. Wir haben im „Heuhotel” geschlafen, und auf der Speisekarte standen nur natürliche, selbstgemachte Produkte. Das Programm wurde auch in diesem Sinne zusammengestellt: wir haben das Buttern, das Brotbacken und das Ziegenmelken kennengelernt.

Am ersten Abend konnten die Schüler ihre Volkskundekenntnisse in der Show von mir: „Wer wird schwäbischer Millionär?” auf die Probe stellen. Am Schlussabend haben sie durch unsere Gastgeberin: Frau Jutta „Hexe”: die Stimmung der Walpurgisnächte selber erlebt. Die Geschicktesten wurden sogar zu Hexen geweiht!

Die andere wichtige Zielsetzung von uns war, die Schwäbische Türkei näher zu entdecken, was auch gelungen ist. Jeden Tag haben sie eine andere Branauer Gemeinde besichtigt, um auf unterschiedliche Art und Weise die dort lebenden Ungarndeutschen kennenzulernen. Unser erster Weg führte uns nach Boschok, wo wir durch Frau Ritzl begleitet wurden. Wir haben eine echte Fassbinderei und das örtliche Heimatmuseum besucht. Am nächsten Tag konnten wir dank Frau Berek und Frau Kohl den nagelneuen ungarndeutschen Lehrpfad in Schomberg selbst erfahren. Glücklicherweise haben wir uns im Deutschen Haus auch das kürzlich heimgekehrte Wanderbündel getroffen, und seinen Inhalt untersucht. Zum Abschluss haben wir noch einen einzigartigen Schatz des Landes: Feked durch eine Dorfrallye bewandert. Die alten schön verzierten Langhäuser haben uns einfach verzaubert.

Vielen Dank an Frau Bozzai und an Frau Győrfi, ohne sie das bereits vierte Volkskundecamp des DNGs nicht zustande gekommen wäre! Für mich war es eine Ehre, als Begleiter und Organisator dabei sein zu dürfen!

2018 werden wir eine noch unbekannte Region: entweder das Plattensee-Oberland, oder Westungarn entdecken!

Martin Surman-Majeczki, DNG Alumni

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A népismeret tábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-17 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 50
    
Ma 2018. április 21., szombat Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 426 vendég böngészi