Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Infók Kollégium Kollégiumi programok A Serény utcától Táncsics börtönéig – március 15-i emléktúra (2016)
A Serény utcától Táncsics börtönéig – március 15-i emléktúra (2016)
2016. március 17. csütörtök, 14:28
„Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj. S nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály.” – az alábbi Radnóti sorok különösen igazak, de nem csak külföldieknek, hanem nekünk is, akik szinte naponta megfordulunk az 1848. március 15-i pesti forradalom színhelyein.
Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc pesti színterei közül egyesek már nem léteznek, vagy ha igen, nem az eredeti helyükön és nem az eredeti formájukban. Jelenlegi ütött-kopott állapotuk miatt az arra járó nincs tisztában ezen épületek történelmi fontosságával és szerepével.
A Pilvax kávéház másolata közel sem mutatja azt a pompát, amely fogadta a korabeli vendégeket egykor. A Landerer-Heckenast nyomda egykor szebb napokat látott épülete oldalán egyszerű tábla jelzi a jelenleg polgári lakóház sorsdöntő múltját.
Hosszan lehetne folytatni a további színhelyek múltjáról és jelenéről szóló felsorolást, de reményeim szerint e múltidéző felsorolásnál jobban megmarad a velem és Pozsonyi tanár úrral tartó 11 koleszos diák számára a március 10-i történelmi emlékhely-séta, az ott elhangzó történetek, a budai Várnegyed felejthetetlen panorámája, illetve a történetekhez kapcsolódó kvízkérdések.

Aki nem hiszi, járjon utána és tartson velünk jövőre smiley!

Kelemen Gábor
kollégiumi nevelőtanár
 
A képre kattintva továbbo fotók tekinthetők meg...