Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Eredmények Versenyek Matematika A Német Nemzetiségi Középiskolák Matematika Versenye
A Német Nemzetiségi Középiskolák Matematika Versenye
2012. szeptember 10. hétfő, 10:51

A Bolyai János Matematikai Társulat (BJMT)  2010-ben Kecskeméten tartotta az 50. Rátz László Vándorgyűlést. Erre jelentették meg  a Cserepek a magyarországi matematikai tehetséggondozó műhelyekből című kiadványt, amely a közoktatásban jelenleg működő matematikai műhelyeknek, matematikai  tehetséggondozásnak,  módszertani- és szaklapoknak állított tükröt.  A kiadványba bekerült az iskolánkban indított Német Nemzetiségi Középiskolák Matematika Versenyéről is egy beszámoló. Az alábbiakban a szerkesztőségnek elküldött anyag olvasható. 
(Az iskolák anyagi helyzetében beállt változás miatt 2011-ben volt az utolsó ilyen verseny.)
 
A Német Nemzetiségi Középiskolák Matematika Versenye
 
A verseny szervezésének ötlete 2001. őszén merült fel a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium matematika munkaközösségében. A gondolat azért fogalmazódott meg, mert a német nemzetiségi iskolák helyzete sok szempontból más, a matematika szempontjából némiképp hátrányosabb, mint magyar egynyelvű társaiké. A nemzetiségi iskolákban az igen magas heti összóraszám miatt kevés a lehetőség arra, hogy a matematikát a minimális óraszámon felül tanítsuk, hiszen a törvényi keretekbe több tanóra nem fér már bele. Annak, aki nemzetiségi iskolában tanít matematikát, az időhiánnyal mindenképpen meg kell küzdenie. 
Ez a verseny lehetőséget biztosít az ilyen típusú iskolákba járó tehetséges tanulóknak arra, hogy összemérjék tudásukat. Ezzel a versennyel tanulóink több sikerélményhez jutnak, mint a nagy országos versenyeken. Mivel évfolyamonként két tanulót indítunk, már a kiválasztás is nagy megtiszteltetést jelent számukra. A sikert fokozza, ha dobogós helyezért érnek el.
Az iskola igazgatója, dr Schäffer István, aki maga is matematika tagozatos osztályba járt, azonnal az ügy mellé állt és mindenben támogatta a kis létszámú munkaközösség elképzeléseit. A verseny megrendezésével egyetértett minden érintett iskola matematika munkaközössége. Ezzel a versennyel iskoláink közötti kapcsolat egy új területét nyitottuk meg.
Az első versenyt 2002. márciusában a budapesti  Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium rendezte meg. Azóta a versenyt évente más-más nemzetiségi iskolában rendezzük meg, most már hagyományosan, márciusban. 
 
A versenyen rendszeresen résztvevő középiskolák, a szervezőtanárok, valamint a lebonyolítás éve:
 
Középiskola Szervező tanár Rendezés éve
Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium, Sopron Zsuppán Sándor 2006
Friedrich Schiller Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Pilisvörösvár
Búza Jánosné, Várady Ferenc 2004
2010
Koch Valéria Középiskola, Pécs
Lányi Vera 2007
Leőwey Klára Gimnázium, Pécs
Dönszné Buvári Nóra

2003
2009

Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, Baja
Steingart János Bohner Ildikó Sziegl Hajnalka 2005
Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium
Budapest
Nagyné Pálmay Piroska

2002
2008

Tamási Áron Gimnázium, Budapest
Sziegl Hajnalka Káldy Nóra
 

 

2010 Pilisvörösvár

 

 

2003-ban a Leőwey Klára Gimnázium egy vándorserleget ajánlott fel az iskolák közötti verseny győzetesének. Ez a serleg, három egymás utáni verseny megnyerését követően  a Koch Valéria  Középiskola tulajdonává vált. Idén ismét ez az iskola nyerte a versenyt, így az új serleget is ők őrzik egy évig.

 

II. A verseny kétnapos (péntek, szombat), egyfordulós, amelyen iskolánként és  évfolyamonkét 2-2 fő vesz részt. A versenyzőknek  -az ebéd és az ünnepélyes megnyitó után-  90-120 perc alatt 5-6 feladatot kell megoldaniuk.  A versenyt szakmai és kulturális programokkal tesszük színesebbé. Az írásbelit követően a tanulók általában  a vendéglátó iskola színjátszó csoportjának előadását tekintik meg és/vagy vezetéssel közös városnézésen vesznek részt (Pécs, Sopron). Idén például Piliscsabán a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jártak. 
 
A dolgozatírás alatt a kísérő tanárok megismerkednek  a vendéglátó iskolával, a kollégiumi élettel. A matematika tanítással kapcsolatos speciális problémákat vitatunk meg. 2002-ben  például vendégünk volt Lukács Judit  /OKI/, akivel a bevezetés előtt álló kétszintű érettségiről beszélgettünk. Néhány helyen a versenydolgozatok javítását követően a tanárok is helyi specialitásokkal ismerkedtek, pl.: Baján halászlé, Sopronban borkóstolás. Ezután  a diákokkal közösen részt vesznek az esti programokon.
 
Emlékezetesek a bajai, pilisvörösvári játszóházak-logikai játékokkal, a csapat versenyek és  sportversenyek, a Leőwey-s táncház, a Koch Valéria rockvaléria koncertje. Budapesten vendégül láttuk Lénárt Istvánt, aki rendkívül érdekes előadást tartott a Bolyai-geometriáról.  A Csodák Palotájának fantasztikus fizika kísérleteit a természettudományok iránt kevésbé érdeklődő „hazai” diákok is sokáig emlegették. A verseny másnapján kulturális program vagy  szakmai előadás után következik az ünnepélyes eredményhirdetés. Pécsett,  Bereczkiné Székely Erzsébet Bolyai Jánosról (2003-ban), Fejér Lipótról (2009-ben), idén (2010-ben) Pilisvörösváron Király Endre: Ismerkedés a fraktálokkal címmel tartott előadást. 
 
Az  első néhány helyezett kisebb ajándékokkal, oklevéllel, az összes résztvevő pedig a versenyfeladatokat és megoldásokat tartalmazó füzetecskével, no meg sok szép élménnyel tér haza.
 
 
2008-as verseny győztesei 2010. évi versenyfűzet borítója

 

Néhány, a versenyen szereplő feladat: [letöltés]
 

Írta: Lányi Vera & Nagyné Pálmay Piroska