Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Nemzetiségi Tanévnyitó és Európa Nap 2017
2017. szeptember 29. péntek, 09:25

A budapesti nemzetiségi iskolák ünnepélyes tanévnyitója idén 2017. szeptember 29-én ismét iskolánkban, a Fővárosi Német Önkormányzat szervezésében került megrendezésre.

A Budapesti Németek Európa Napjával egybeszőtt tanévnyitón, a Fővárosi Német Önkormányzat jóvoltából került sor az "Év némettanára" díjak átadására. Külön öröm számunkra, hogy a díjazottak között volt iskolánk némettanára, Jakus Enikő tanárnő is.

Új eleme volt rendezvénynek, hogy az FNÖ által a 2017/18-as tanévben ösztöndíjban részesített diákok itt, ünnepélyes keretek között, a színpadra szólítva vehették át elismerő oklevelüket. A Tamási Áron Gimnázium négy, iskolánk tíz tanulója részesült ebben az elismerésben. A díjazottaknak ezúton is gratulálunk, munkájukhoz további erőt, egészséget kívánunk! 

Az átadó ünnepséget színes iskolai előadások, táncok, jelenetek, énekek követték. A szereplőknek (köztük iskolánk énekkarának és a 10.AC osztálynak) köszönjük a színes műsorokat, a résztvevőket pedig jövőre is nagy szeretettel várjuk!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
 
Tanévkezdés 2017/18
2017. szeptember 04. hétfő, 08:59
A szeptember 1-én 8 órakor kezdődő évnyitó ünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette a 2017/18-as tanév.
Gólyáink - hagyományőrző gólyatáborunkban elsajátított és az évnyitó keretében bemutatott - táncos-énekes produkciója adta az évnyitó műsoros részét. Gratulálunk a 9.NA és a 9.NB osztályoknak, valamint osztályfőnökeiknek, Kónyáné Dézsi Mariann tanárnőnek és Walter Gábor tanár úrnak a szerepléshez, eredményes éveket kívánunk a DNG-ben!
A nap folyamán minden osztály átveheti/ átvehette többek között új tankönyveit, órarendjét, az osztályfőnöki órákon pedig megtudhatta a legfontosabb év eleji tudnivalókat. Kitartás, már csak 284 nap és újra nyári szünet...!

Tápai Ildikó igazgatónő évnyitó beszédével kívánunk mindenkinek eredményes tanévet! 

Liebe Schüler, liebe Eltern, liebe Kollegen, sehr geehrte Gäste,
ich begrüße Sie recht herzlich zur traditionellen Eröffnungsfeier des neuen Schuljahres.
Liebe Schüler, liebe Eltern, liebe Kollegen, sehr geehrte Gäste,
das Deutsche Nationalitätengymnasium und Schülerwohnheim fängt sein 28. Schuljahr an. Die großen Erdbeben der ungarischen Bildungslandschaft sind schon zum Glück vorbei, ich blicke mit Vertrauen in die Zukunft.
Wir sind gut aufgehoben, was sich unter anderem durch unser diesjähriges Storchencamp gezeigt hat. Besonderer Dank geht auch von dieser Stelle an Frau Dr. Hajnalka Gutai, an die Leiterin der Geschäftsstelle der Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen, an Frau Erika Freund, die Geschäftsführerin des Iglauer Parks in Waschludt und ihre Mitarbeiter und an unsere Kollegen, die bei der Rettung des Camps behilflich waren. Mehr darüber werden wir – ich nehme an- in den Schülerberichten hören.
Liebe neue Schüler,
ich wünsche euch das Beste für die kommenden Jahre. Seid fleißig, führt die Traditionen weiter, bereichert das Schulleben und die Gemeinschaft der Ungarndeutschen.
Und nun möchte ich unsere neuen Mitarbeiter und unsere neuen Klassenleiter vorstellen.
Frau Erika Túri, die neue Wirtschaftsreferentin unserer Institution.
Frau Csilla Gerhard, unsere neue Schulsekretärin.
Frau Eleonora Szőke-Hencz, unsere neue Lehrerin für Zeichnen und visuelle Kultur. (Sie fehlt entschuldigt.)
Dieses Jahr haben wir im Rahmen des Klaus Kinkel- Stipendien Programms derDeutschen Telekom Stiftung wieder einen Kollegen aus Deutschland, Herrn Fethullah Baykus. Er wird im Bereich Mathematik und Geschichte tätig sein.
Die neuen Klassenleiter in den Klassen 9NA und 9NB sind Frau Mariann Kónya-Dézsi und Herr Gábor Walter.
 
Kedves Diákok, kedves Szülők, kedves Kollégák, kedves Vendégeink!
A mai napon a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium 28. tanévét kezdi meg. Remélem, hosszú idő óta a legnyugodtabbat.
Jó kezekben vagyunk, amit az idei gólyatábor is bebizonyított. Ezúton is köszönöm mindazok munkáját, akik a váratlan helyzetben a fenntartó, a városlődi Iglauer Park és intézményünk részéről a projekt zavartalan megvalósításában segédkeztek.
A példátlan összefogás is megmutatta, hogy nevelési céljaink megvalósításához számíthatunk a magyarországi németek közösségére, melynek részeként ebben a tanévben is tovább dolgozunk céljaink megvalósításán: a nemzetiségi identitás megőrzésén és fejlesztésén, a hagyományok és a korszerűség egészséges egyensúlyának kialakításán, a humanista értékrendszer közvetítésén.
Intézményünk közösségének ereje, tudása, szorgalma és tenni akarása a garancia arra, hogy ezeket idén és a jövőben is követni fogjuk.
Tudjuk, mi a feladatunk – most ideje folytatni a munkát.
Kedves Diákok, kedves Szülők, kedves Kollégák!
Mindannyiunknak sikeres tanévet kívánok.
Ezzel a 2017/2018-as tanévet megnyitom.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Információk a tanévkezdéshez és a tankönyvosztáshoz 2017/18
2017. augusztus 22. kedd, 06:55

A 2017/18-as tanévet hivatalosan a 2017. szeptember 1-én 8 órakor kezdődő tanévnyitó ünnepséggel nyitjuk meg. Elő a Trachtokkal!
A kollégiumba 2017. augusztus 31-én, 17 órától lehet beköltözni.
A tanévnyitó ünnepség után, folyamatosan, előre megtervezett beosztás szerint kerül sor a tankönyvosztásra is. Idén sem csomagolva érkeztek a tankönyvek, így javasoljuk, hogy hozzatok magatokkal táskát, szatyrot, amiben haza tudjátok szállítani őket!
A tankönyvek ára kétféleképpen fizethető be: online (a szuloifelulet.kello.hu oldalon), vagy csekken, ami szintén letölthető az előbbi felületről, de a tankönyvcsomagban benne is lesz. A befizetés határideje 2017.szeptember 15.  
A 9.N és 9. évfolyam tanulói térítésmentesen kapják a tankönyveket, amiket év végén vissza kell adniuk. Kérjük a felsőbb évfolyamos tanulókat, hogy aki tankönyvtámogatásra jogosult, hozza magával a tankönyvosztásra az igazolást!
 
 
Tanévkezdés 2016/17
2016. szeptember 02. péntek, 12:01
A szeptember 1-én 8 órakor kezdődő évnyitó ünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette a 2016/17-es tanév.
Gólyáink - hagyományőrző gólyatáborunkban elsajátított és az évnyitó keretében bemutatott - táncos-énekes produkciója adta az évnyitó műsoros részét. Gratulálunk a 9.NA és a 9.NB osztályoknak, valamint osztályfőnökeiknek, Csukonyi Zsuzsanna tanárnőnek és Sáry József tanár úrnak a szerepléshez, eredményes éveket kívánunk a DNG-ben!
A nap folyamán minden osztály átveheti/ átvehette többek között új tankönyveit, órarendjét, az osztályfőnöki órákon pedig megtudhatta a legfontosabb év eleji tudnivalókat. Kitartás, már csak 285 nap és újra nyári szünet...!

Tápai Ildikó igazgatónő évnyitó beszédével kívánunk mindenkinek eredményes tanévet! 

Liebe Schüler, liebe Eltern, liebe Kollegen, sehr geehrte Gäste,
ich begrüße Sie recht herzlich zur traditionellen Eröffnungsfeier des neuen Schuljahres.
Liebe Schüler, liebe Eltern, liebe Kollegen, sehr geehrte Gäste,
das Deutsche Nationalitätengymnasium und Schülerwohnheim fängt sein 27. Schuljahr an. Die ungarische Bildungslandschaft erlebt seit Jahren stürmische Zeiten, auch unsere Schule war davor nicht verschont. Ich blicke aber in die Zukunft und vertraue auf die kommenden, ruhigeren Zeiten, auf die Stabilität und auf uns, als Schulgemeinschaft.
Liebe neue Schüler,
ich wünsche euch das Beste für die kommenden Jahre. Seid fleißig, führt die Traditionen weiter, bereichert das Schulleben und die Gemeinschaft der Ungarndeutschen.
Und nun möchte ich unsere neuen Mitarbeiter und unsere neuen Klassenleiter vorstellen.
Frau Orsolya John, die nach langer Zeit zu uns zurückgekehrt ist, wird Deutsch unterrichten. Sie fehlt heute entschuldigt.
Frau Ilona Balogh, auch sie ist nach langer Zeit zu uns zurückgekehrt. Sie wird Mathematik unterrichten.
Dieses Jahr haben wir im Rahmen des Lehramtsstipendienprogramms FundaMint der Deutschen Telekom Stiftung wieder eine Kollegin aus Deutschland, Frau Lisa Brokemper. Sie wird im Bereich Mathematik und Physik tätig sein.
Es ist für mich eine besondere Freude, dass ich dieses Jahr zwei ehemalige Schülerinnen als angehende Lehrerinnen begrüßen darf.
Frau Bianka Kaszás wird im Bereich Deutsch und Theater tätig sein, Frau Nóra Fekete-Horváth hat die Fächerkombination Geschichte-Deutsch.
Die neuen Klassenleiter in den Klassen 9NA und 9NB sind Frau Zsuzsanna Csukonyi und Herr József Sáry.
 
Kedves Diákok, kedves Szülők, kedves Kollégák, kedves Vendégeink!
A mai napon a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium 27. tanévét kezdi meg. Az előző évek a folyamatos változás jegyében teltek, most remélem, elérkezik a nyugodt építkezés időszaka.
Intézményünk 27 éve áll erős bástyaként a folyamatosan változó oktatáspolitikai környezetben. Céljaink, a nemzetiségi identitás megőrzése és fejlesztése, a hagyományok és a korszerűség egészséges egyensúlyának kialakítása, a humanista értékrendszer közvetítése változatlanok.
Intézményünk közösségének ereje, tudása, szorgalma és tenni akarása a garancia arra, hogy ezeket idén és a jövőben is követni fogjuk. Tudjuk, mi a feladatunk – most ideje folytatni a munkát.
Kedves Diákok, kedves Szülők, kedves Kollégák! Mindannyiunknak sikeres tanévet kívánok. Ezzel a 2016/2017-es tanévet megnyitom.

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Információk az évkezdéshez és a tankönyvosztáshoz 2016/17
2016. augusztus 31. szerda, 12:19

A 2016/17-es tanévet hivatalosan a 2016. szeptember 1-én 8 órakor kezdődő tanévnyitó ünnepséggel nyitjuk meg. Elő a Trachtokkal!

Az ünnepség után, folyamatosan, előre megtervezett beosztás szerint kerül sor a tankönyvosztásra is. Idén sem csomagolva érkeztek a tankönyvek, így javasoljuk, hogy hozzatok magatokkal táskát, szatyrot, amiben haza tudjátok szállítani őket!
A könyvekkel együtt fogja mindenki megkapni a hozzá tartozó csekket is, kérjük ezt értelemszerűen a megnevezett határidőig befizetni!

 

 
Nemzetiségi tanévnyitó + Európa Nap 2015
2015. szeptember 25. péntek, 14:01

A budapesti és Észak-magyarországi Régió nemzetiségi iskoláinak ünnepélyes tanévnyitója idén, 2015. szeptember 25-én ismét iskolánkban, a Budapesti Német Önkormányzat szervezésében került megrendezésre.

A Budapesti Németek Európa Napjával egybeszőtt tanévnyitón, a Fővárosi illetve a Pest megyei Német Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából került sor az "Év némettanára" díjak átadására. Külön öröm számunkra, hogy iskolánk német-történelem szakos tanára, Farkas Mónika is a kitüntetettek között volt. A díjazottaknak ezúton is gratulálunk, munkájukhoz további erőt, egészséget kívánunk! 

A szereplőknek (köztük iskolánk "Rozmaringjainak" és a 11.BD osztálynak) köszönjük a műsorokat, a résztvevőket pedig jövőre is nagy szeretettel várjuk!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
 
Tanévkezdés 2015/16
2015. szeptember 01. kedd, 13:46

A szeptember 1-én 8 órakor kezdődő évnyitó ünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette a 2015/16-os tanév.

Az általában pihenésre hivatott nyári szünet idén különösen dolgosan telt intézményünk portáján: iskolánk fenntartása és működtetése szeptember 1-vel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól és a Mozaik Gazdasági szervezettől átkerült az Országos Német Önkormányzathoz.

Külön örömünkre szolgált, hogy ez alkalomból ellátogatott hozzánk Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke és köszöntő szavakkal is üdvözölte a jelenlévőket. Számunkra is öröm és megtiszteltetés, hogy iskolánk hivatalosan is tagjává válhat annak az iskola- és intézményhálózatnak, mely a magyarországi németség közösségéért, identitásuk, kultúrájuk megőrzéséért fáradozik.

Heinek úrhoz hasonlóan Tápai Ildikó igazgatónő is kifejezte bizalmát azt illetően, hogy biztos és gondos kezekbe kerül intézményünk és továbbra is a magyarországi németség fontos és stabil bástyájaként működik majd tovább.

Gólyáink - hagyományőrző gólyatáborunkban elsajátított és az évnyitó keretében bemutatott - táncos-énekes produkciója megadta a színvonalat és a derűs alaphangot az iskolánk történetében mérföldkőnek számító új tanévhez.
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
Információk az évkezdéshez és a tankönyvosztáshoz
2015. augusztus 19. szerda, 12:09

A javítóvizsgák időpontja: augusztus 27-én (csütörtökön) a 108-as teremben, 9-10h írásbeli, utána szóbeli vizsga (felkészülési idő 30 perc, felelet 15 perc). 

A 2015/16-os tanévet hivatalosan a 2015. szeptember 1-én 8 órakor kezdődő tanévnyitó ünnepséggel nyitjuk meg. A fenntartóváltás alkalmából ezúttal a megszokott forgatókönyvön felül prominens vendégeket is várunk, mindenki a legszebb Trachtját vegye fel...:))

Az ünnepség után, folyamatosan, előre megtervezett beosztás szerint kerül sor a tankönyvosztásra is. Idén nem csomagolva érkeztek a tankönyvek, így javasoljuk, hogy hozzatok magatokkal táskát, szatyrot, amiben haza tudjátok szállítani őket!
A könyvekkel együtt fogja mindenki megkapni a hozzá tartozó csekket is (melyet a tankönyvellátó augusztus 31-ig küld meg iskolánknak), kérjük ezt értelemszerűen a megnevezett határidőig befizetni!

 

 
Nemzetiségi tanévnyitó + Európa Nap 2014
2014. szeptember 26. péntek, 19:45

A budapesti és Észak-magyarországi Régió nemzetiségi iskoláinak ünnepélyes tanévnyitója idén, 2014. szeptember 26-án ismét iskolánkban, a Fővárosi Német Kisebbségi Önkormányzat szervezésében került megrendezésre.

A Budapesti Németek Európa Napjával egybeszőtt tanévnyitón, a Fővárosi illetve a Pest megyei Német Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából került sor az "Év némettanára" díjak átadására. Külön öröm számunkra, hogy iskolánk tanára, kollégiumunk vezetője, Örkényi Fanni is a kitüntetettek között volt. A díjazottaknak ezúton is gratulálunk, munkájukhoz további erőt, egészséget kívánunk! 

A szereplőknek (köztük iskolánk énekkarának és 9.A illetve 9.C osztályának) köszönjük a műsorokat, a résztvevőket pedig jövőre is nagy szeretettel várjuk!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
Tanévnyitó 2014/15
2014. augusztus 31. vasárnap, 12:31
A szeptember 1-én, 8 órakor kezdődő évnyitó ünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette a 2014/15-ös tanév. Gólyáink - hagyományőrző gólyatáborunkben elsajátított és az évnyitó keretében bemutatott - táncos-énekes produkciója megadta a színvonalat és a derűs alaphangot az új tanévhez.
A nap folyamán minden osztály átveheti/ átvehette többek között új tankönyveit, órarendjét, az osztályfőnöki órákon pedig megtudhatta a legfontosabb év eleji tudnivalókat. Kitartás, már csak 286 nap és újra nyári szünet...!wink

Tápai Ildikó igazgatónő évnyitó beszédével kívánunk mindenkinek eredményes tanévet! 

Liebe Schüler, liebe Eltern, liebe Kollegen, sehr geehrte Gäste,
ich begrüße Sie recht herzlich zur traditionellen Eröffnungsfeier des neuen Schuljahres, welche  schon die 25. seit der Eröffnung unserer Institution ist.
Vor 25 Jahren verwirklichte sich der Traum des Ungarndeutschtums in und um Budapest: die Eröffnung eines deutschen Nationalitätengymnasiums, wofür lange Zeit gekämpft und gearbeitet wurde. Wir alle sind dem damaligen Schulleiter, Herrn Dr. Stefan Schäffer und dem Lehrerkollegium der Gründerzeit dankbar für ihr Schaffen. 25 Jahre sind eine lange Zeit. Vieles hat sich geändert - neue Schüler werden nach dem neuen Lehrplan unterrichtet, Bildungsgesetze und Schulträger wurden gewechselt. Die Schule besteht, so stark, wie immer, eine Insel des Friedens im weiten Großstadtmeer. Wir arbeiten, lernen, tanzen, lachen, singen und weinen zusammen. Wir sind eine Gemeinschaft, ein Zusammensein in gegenseitiger Verbundenheit im Lernprozess, eine Gruppe von Personen, die durch die gemeinsamen Ziele - das Erleben und die Weitergabe des ungarndeutschen Kulturgutes – miteinander verbunden sind. Wir haben eine gemeinsame Geschichte und eine gemeinsame Verantwortung zum Erhalten unserer Gemeinschaft und unserer Werte.
Unseren neuen Schülern wünsche ich, dass sie durch ihre fleißige Arbeit bald Mitglied dieser Gemeinschaft werden und unsere Traditionen und Werte – so wie ihre  Vorgängergenerationen - würdig weiterführen. Vorbilder werden sie in großer Zahl finden: am Ende des vorigen Schuljahres nahmen 11 Schüler und Schülerinnen ein ausgezeichnetes Abiturzeugnis entgegen, weiterhin erhielten 28 Schüler ein ausgezeichnetes Jahreszeugnis.
44 Schüler konnten  erfolgreich ihre DSD-Prüfung abgelegen.
Und nun möchte ich unseren neuen Mitarbeiter und unsere neuen Klassenleiter vorstellen. Herr László Repcsák ist der neue Systembetreuer unserer Institution. Die neuen Klassenleiter in den Klassen 9NA, 9NB, 9NC und 9ND sind: Frau Erika Guoth-Fridrich, Frau Krisztina Kárpáti-Simon, Herr Róbert Galambos, Frau Éva Krausz.
Kedves Diákok, kedves Szülők, kedves Kollégák, kedves Vendégeink!
25 év hosszú idő, nem csak egy ember, hanem egy intézmény életében is. Huszonötödik tanévünkre készülve idézzük fel magunkban közös történetünket. Adózzunk hálával az előttünk járó generációknak és legyünk méltó folytatói munkájuknak. Értékeink megőrzése mindannyiunk közös felelőssége, amelybe most új tanulóink is bekapcsolódnak. Kívánom, hogy munkájukkal sikeresen járuljanak hozzá a közös műhöz, és közben találják meg a saját útjukat is. Novalist idézve: „Csak az istenek pihennek, nékik jut az élvezet, s tettek adnak életünknek gyönyörködni lényeget.” Úgy gondolom a tettek általi gyönyörködésre bőven nyílt lehetőség a gólyatáborban. A lendület megvan, most már csak folytatni kell.
Kedves Diákok, kedves Szülők, kedves Kollégák! Mindannyiunknak lendületes és vidám munkát, sikeres 25. évfordulót kívánok. Ezzel a 2014/2015-ös tanévet megnyitom.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...