Támogasson minket!

A német kisebbség budapesti gimnáziumáért” alapítvány.
 
Az alapítvány számlaszáma: 
11720001-20128775  (OTP)
Az alapítvány adószáma: 
18018693-1-43
 
 

Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Tanévkezdés 2016/17
2016. szeptember 02. péntek, 12:01
A szeptember 1-én 8 órakor kezdődő évnyitó ünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette a 2016/17-es tanév.
Gólyáink - hagyományőrző gólyatáborunkban elsajátított és az évnyitó keretében bemutatott - táncos-énekes produkciója adta az évnyitó műsoros részét. Gratulálunk a 9.NA és a 9.NB osztályoknak, valamint osztályfőnökeiknek, Csukonyi Zsuzsanna tanárnőnek és Sáry József tanár úrnak a szerepléshez, eredményes éveket kívánunk a DNG-ben!
A nap folyamán minden osztály átveheti/ átvehette többek között új tankönyveit, órarendjét, az osztályfőnöki órákon pedig megtudhatta a legfontosabb év eleji tudnivalókat. Kitartás, már csak 285 nap és újra nyári szünet...!

Tápai Ildikó igazgatónő évnyitó beszédével kívánunk mindenkinek eredményes tanévet! 

Liebe Schüler, liebe Eltern, liebe Kollegen, sehr geehrte Gäste,
ich begrüße Sie recht herzlich zur traditionellen Eröffnungsfeier des neuen Schuljahres.
Liebe Schüler, liebe Eltern, liebe Kollegen, sehr geehrte Gäste,
das Deutsche Nationalitätengymnasium und Schülerwohnheim fängt sein 27. Schuljahr an. Die ungarische Bildungslandschaft erlebt seit Jahren stürmische Zeiten, auch unsere Schule war davor nicht verschont. Ich blicke aber in die Zukunft und vertraue auf die kommenden, ruhigeren Zeiten, auf die Stabilität und auf uns, als Schulgemeinschaft.
Liebe neue Schüler,
ich wünsche euch das Beste für die kommenden Jahre. Seid fleißig, führt die Traditionen weiter, bereichert das Schulleben und die Gemeinschaft der Ungarndeutschen.
Und nun möchte ich unsere neuen Mitarbeiter und unsere neuen Klassenleiter vorstellen.
Frau Orsolya John, die nach langer Zeit zu uns zurückgekehrt ist, wird Deutsch unterrichten. Sie fehlt heute entschuldigt.
Frau Ilona Balogh, auch sie ist nach langer Zeit zu uns zurückgekehrt. Sie wird Mathematik unterrichten.
Dieses Jahr haben wir im Rahmen des Lehramtsstipendienprogramms FundaMint der Deutschen Telekom Stiftung wieder eine Kollegin aus Deutschland, Frau Lisa Brokemper. Sie wird im Bereich Mathematik und Physik tätig sein.
Es ist für mich eine besondere Freude, dass ich dieses Jahr zwei ehemalige Schülerinnen als angehende Lehrerinnen begrüßen darf.
Frau Bianka Kaszás wird im Bereich Deutsch und Theater tätig sein, Frau Nóra Fekete-Horváth hat die Fächerkombination Geschichte-Deutsch.
Die neuen Klassenleiter in den Klassen 9NA und 9NB sind Frau Zsuzsanna Csukonyi und Herr József Sáry.
 
Kedves Diákok, kedves Szülők, kedves Kollégák, kedves Vendégeink!
A mai napon a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium 27. tanévét kezdi meg. Az előző évek a folyamatos változás jegyében teltek, most remélem, elérkezik a nyugodt építkezés időszaka.
Intézményünk 27 éve áll erős bástyaként a folyamatosan változó oktatáspolitikai környezetben. Céljaink, a nemzetiségi identitás megőrzése és fejlesztése, a hagyományok és a korszerűség egészséges egyensúlyának kialakítása, a humanista értékrendszer közvetítése változatlanok.
Intézményünk közösségének ereje, tudása, szorgalma és tenni akarása a garancia arra, hogy ezeket idén és a jövőben is követni fogjuk. Tudjuk, mi a feladatunk – most ideje folytatni a munkát.
Kedves Diákok, kedves Szülők, kedves Kollégák! Mindannyiunknak sikeres tanévet kívánok. Ezzel a 2016/2017-es tanévet megnyitom.

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Információk az évkezdéshez és a tankönyvosztáshoz 2016/17
2016. augusztus 31. szerda, 12:19

A 2016/17-es tanévet hivatalosan a 2016. szeptember 1-én 8 órakor kezdődő tanévnyitó ünnepséggel nyitjuk meg. Elő a Trachtokkal!

Az ünnepség után, folyamatosan, előre megtervezett beosztás szerint kerül sor a tankönyvosztásra is. Idén sem csomagolva érkeztek a tankönyvek, így javasoljuk, hogy hozzatok magatokkal táskát, szatyrot, amiben haza tudjátok szállítani őket!
A könyvekkel együtt fogja mindenki megkapni a hozzá tartozó csekket is, kérjük ezt értelemszerűen a megnevezett határidőig befizetni!

 

 
Nemzetiségi tanévnyitó + Európa Nap 2015
2015. szeptember 25. péntek, 14:01

A budapesti és Észak-magyarországi Régió nemzetiségi iskoláinak ünnepélyes tanévnyitója idén, 2015. szeptember 25-én ismét iskolánkban, a Budapesti Német Önkormányzat szervezésében került megrendezésre.

A Budapesti Németek Európa Napjával egybeszőtt tanévnyitón, a Fővárosi illetve a Pest megyei Német Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából került sor az "Év némettanára" díjak átadására. Külön öröm számunkra, hogy iskolánk német-történelem szakos tanára, Farkas Mónika is a kitüntetettek között volt. A díjazottaknak ezúton is gratulálunk, munkájukhoz további erőt, egészséget kívánunk! 

A szereplőknek (köztük iskolánk "Rozmaringjainak" és a 11.BD osztálynak) köszönjük a műsorokat, a résztvevőket pedig jövőre is nagy szeretettel várjuk!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
 
Tanévkezdés 2015/16
2015. szeptember 01. kedd, 13:46

A szeptember 1-én 8 órakor kezdődő évnyitó ünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette a 2015/16-os tanév.

Az általában pihenésre hivatott nyári szünet idén különösen dolgosan telt intézményünk portáján: iskolánk fenntartása és működtetése szeptember 1-vel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól és a Mozaik Gazdasági szervezettől átkerült az Országos Német Önkormányzathoz.

Külön örömünkre szolgált, hogy ez alkalomból ellátogatott hozzánk Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke és köszöntő szavakkal is üdvözölte a jelenlévőket. Számunkra is öröm és megtiszteltetés, hogy iskolánk hivatalosan is tagjává válhat annak az iskola- és intézményhálózatnak, mely a magyarországi németség közösségéért, identitásuk, kultúrájuk megőrzéséért fáradozik.

Heinek úrhoz hasonlóan Tápai Ildikó igazgatónő is kifejezte bizalmát azt illetően, hogy biztos és gondos kezekbe kerül intézményünk és továbbra is a magyarországi németség fontos és stabil bástyájaként működik majd tovább.

Gólyáink - hagyományőrző gólyatáborunkban elsajátított és az évnyitó keretében bemutatott - táncos-énekes produkciója megadta a színvonalat és a derűs alaphangot az iskolánk történetében mérföldkőnek számító új tanévhez.
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
Információk az évkezdéshez és a tankönyvosztáshoz
2015. augusztus 19. szerda, 12:09

A javítóvizsgák időpontja: augusztus 27-én (csütörtökön) a 108-as teremben, 9-10h írásbeli, utána szóbeli vizsga (felkészülési idő 30 perc, felelet 15 perc). 

A 2015/16-os tanévet hivatalosan a 2015. szeptember 1-én 8 órakor kezdődő tanévnyitó ünnepséggel nyitjuk meg. A fenntartóváltás alkalmából ezúttal a megszokott forgatókönyvön felül prominens vendégeket is várunk, mindenki a legszebb Trachtját vegye fel...:))

Az ünnepség után, folyamatosan, előre megtervezett beosztás szerint kerül sor a tankönyvosztásra is. Idén nem csomagolva érkeztek a tankönyvek, így javasoljuk, hogy hozzatok magatokkal táskát, szatyrot, amiben haza tudjátok szállítani őket!
A könyvekkel együtt fogja mindenki megkapni a hozzá tartozó csekket is (melyet a tankönyvellátó augusztus 31-ig küld meg iskolánknak), kérjük ezt értelemszerűen a megnevezett határidőig befizetni!

 

 
Nemzetiségi tanévnyitó + Európa Nap 2014
2014. szeptember 26. péntek, 19:45

A budapesti és Észak-magyarországi Régió nemzetiségi iskoláinak ünnepélyes tanévnyitója idén, 2014. szeptember 26-án ismét iskolánkban, a Fővárosi Német Kisebbségi Önkormányzat szervezésében került megrendezésre.

A Budapesti Németek Európa Napjával egybeszőtt tanévnyitón, a Fővárosi illetve a Pest megyei Német Kisebbségi Önkormányzat jóvoltából került sor az "Év némettanára" díjak átadására. Külön öröm számunkra, hogy iskolánk tanára, kollégiumunk vezetője, Örkényi Fanni is a kitüntetettek között volt. A díjazottaknak ezúton is gratulálunk, munkájukhoz további erőt, egészséget kívánunk! 

A szereplőknek (köztük iskolánk énekkarának és 9.A illetve 9.C osztályának) köszönjük a műsorokat, a résztvevőket pedig jövőre is nagy szeretettel várjuk!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
Tanévnyitó 2014/15
2014. augusztus 31. vasárnap, 12:31
A szeptember 1-én, 8 órakor kezdődő évnyitó ünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette a 2014/15-ös tanév. Gólyáink - hagyományőrző gólyatáborunkben elsajátított és az évnyitó keretében bemutatott - táncos-énekes produkciója megadta a színvonalat és a derűs alaphangot az új tanévhez.
A nap folyamán minden osztály átveheti/ átvehette többek között új tankönyveit, órarendjét, az osztályfőnöki órákon pedig megtudhatta a legfontosabb év eleji tudnivalókat. Kitartás, már csak 286 nap és újra nyári szünet...!wink

Tápai Ildikó igazgatónő évnyitó beszédével kívánunk mindenkinek eredményes tanévet! 

Liebe Schüler, liebe Eltern, liebe Kollegen, sehr geehrte Gäste,
ich begrüße Sie recht herzlich zur traditionellen Eröffnungsfeier des neuen Schuljahres, welche  schon die 25. seit der Eröffnung unserer Institution ist.
Vor 25 Jahren verwirklichte sich der Traum des Ungarndeutschtums in und um Budapest: die Eröffnung eines deutschen Nationalitätengymnasiums, wofür lange Zeit gekämpft und gearbeitet wurde. Wir alle sind dem damaligen Schulleiter, Herrn Dr. Stefan Schäffer und dem Lehrerkollegium der Gründerzeit dankbar für ihr Schaffen. 25 Jahre sind eine lange Zeit. Vieles hat sich geändert - neue Schüler werden nach dem neuen Lehrplan unterrichtet, Bildungsgesetze und Schulträger wurden gewechselt. Die Schule besteht, so stark, wie immer, eine Insel des Friedens im weiten Großstadtmeer. Wir arbeiten, lernen, tanzen, lachen, singen und weinen zusammen. Wir sind eine Gemeinschaft, ein Zusammensein in gegenseitiger Verbundenheit im Lernprozess, eine Gruppe von Personen, die durch die gemeinsamen Ziele - das Erleben und die Weitergabe des ungarndeutschen Kulturgutes – miteinander verbunden sind. Wir haben eine gemeinsame Geschichte und eine gemeinsame Verantwortung zum Erhalten unserer Gemeinschaft und unserer Werte.
Unseren neuen Schülern wünsche ich, dass sie durch ihre fleißige Arbeit bald Mitglied dieser Gemeinschaft werden und unsere Traditionen und Werte – so wie ihre  Vorgängergenerationen - würdig weiterführen. Vorbilder werden sie in großer Zahl finden: am Ende des vorigen Schuljahres nahmen 11 Schüler und Schülerinnen ein ausgezeichnetes Abiturzeugnis entgegen, weiterhin erhielten 28 Schüler ein ausgezeichnetes Jahreszeugnis.
44 Schüler konnten  erfolgreich ihre DSD-Prüfung abgelegen.
Und nun möchte ich unseren neuen Mitarbeiter und unsere neuen Klassenleiter vorstellen. Herr László Repcsák ist der neue Systembetreuer unserer Institution. Die neuen Klassenleiter in den Klassen 9NA, 9NB, 9NC und 9ND sind: Frau Erika Guoth-Fridrich, Frau Krisztina Kárpáti-Simon, Herr Róbert Galambos, Frau Éva Krausz.
Kedves Diákok, kedves Szülők, kedves Kollégák, kedves Vendégeink!
25 év hosszú idő, nem csak egy ember, hanem egy intézmény életében is. Huszonötödik tanévünkre készülve idézzük fel magunkban közös történetünket. Adózzunk hálával az előttünk járó generációknak és legyünk méltó folytatói munkájuknak. Értékeink megőrzése mindannyiunk közös felelőssége, amelybe most új tanulóink is bekapcsolódnak. Kívánom, hogy munkájukkal sikeresen járuljanak hozzá a közös műhöz, és közben találják meg a saját útjukat is. Novalist idézve: „Csak az istenek pihennek, nékik jut az élvezet, s tettek adnak életünknek gyönyörködni lényeget.” Úgy gondolom a tettek általi gyönyörködésre bőven nyílt lehetőség a gólyatáborban. A lendület megvan, most már csak folytatni kell.
Kedves Diákok, kedves Szülők, kedves Kollégák! Mindannyiunknak lendületes és vidám munkát, sikeres 25. évfordulót kívánok. Ezzel a 2014/2015-ös tanévet megnyitom.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Megkezdődött a 2013/14-es tanév!
2013. szeptember 03. kedd, 11:09
Elstartoltunk..., és "legújabb gólyáink" kedves produkciójának köszönhetően az első (tánc)lépéseket is magunk mögött tudhatjuk. ... Az évnyitó ünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette a 2013/14-es tanév. Tápai Ildikó igazgatónő beszédét az alábbiakban olvashatjátok. Ezzel minden diáknak és tanárnak eredményes "Új Évet" kívánunk! A pezsgőbontást (a házirendre való tekintettel) az év végére halasztjuk... 
 
Liebe neue und alte Schüler, liebe Eltern, liebe Kollegen, sehr geehrte Gäste,
 
ich begrüße Sie recht herzlich zur traditionellen Eröffnungsfeier eines außergewöhnlichen Schuljahres.
 
Wir erleben einerseits ein Versuchsjahr, was die Bildungsreform betrifft, und andererseits ein Rekordjahr, bezüglich der Anzahl der neuen Schüler und neuen Lehrer.
 
Mehr als 70 neue Schüler beginnen heute ihre Gymnasiallaufbahn bei uns.
Ihnen empfehle ich, sich bei ihrer Arbeit von unserem Schulmotto: Traditionen pflegen, Wissen erwerben, Chancen nutzen – leiten zu lassen.
 
Liebe neue Schüler!
Von heute an tragt ihr neue Verantwortungen: 
ihr seid verantwortlich für die Weitergabe unserer Traditionen und für das Aneignen des Wissens, dass wir euch in großem Umfang anbieten werden. Ihr seid verantwortlich fürs Ausnutzen einer wertvollen Chance. Es liegt an euch, was ihr damit anfangen könnt. Eins ist sicher: sich regen bringt Segen.:)
 
An dieser Stelle möchte ich eine weitere Volksweisheit zitieren: 
man soll nicht mit Schulden in das neue Jahr gehen.
So möchte ich jetzt das Ergebnis des Aktivitätswettbewerbs des vorigen Schuljahrs bekannt geben. Die Klasse, die für die fleißige Teilnahme an verschiedensten Schulprogrammen den unterrichtsfreien Tag gewonnen hat, ist die Klasse 9D, Klassenleiterin ist Frau Mariann Dézsi. Herzliche Gratulationen!.:)
 
Wir haben in diesem Schuljahr mehr als 70 neue Schüler, aber wie die Anzahl der Personen neben mir zeigt, trifft das Wachstum auch auf die Schulleitung und das Lehrerkollegium zu.
 
Eine erfreuliche Erneuerung im Bildungsgesetz macht es möglich, dass an unserem Gymnasium von diesem Schuljahr an zwei stellvertretende Schulleiterinnen arbeiten. Zu tun gibt es genug ? Ich begrüße recht herzlich unsere neue stellvertretende Schulleiterin, Frau Krisztina Varsányi.
 
Und nun die neuen Lehrerinnen – einige von ihnen können euch mit recht bekannt vorkommen.:)
 
Frau Zsuzsanna Lilla Demeter, Geschichte
Frau Erika Guoth-Fridrich, Deutsche Sprache und Literatur sowie Volkskunde
Frau Krisztina Kárpáti-Simon, Sport
Frau Adrienn Latinovits-Hadrik, Mathematik
Frau Erika Toroczkay, Englische Sprache
Frau Ágota Váci, Erzieherin im Schülerwohnheim
 
Die neuen Klassenleiter in den Klassen 9NA, 9NB, 9NC und 9ND sind
 
Frau Tímea Szép
Herr Tamás Linka
Herr Mátyás Szabó
Frau Dóra Vereb
 
A képre kattintva további képek tekinthetőek meg
 
Kedves Diákok, kedves Szülők, kedves Kollégák, kedves Vendégeink!
 
Új tanulóink figyelmébe elsőként iskolánk jelmondatát ajánlottam: hagyomány, tudás, lehetőség. Mától új tanulóink is felelősséggel tartoznak hagyományaink továbbadásáért, és felelősséggel tartoznak saját tudásukért. Tőlünk minden lehetőséget megkapnak, hogy fejlődhessenek. Azt kívánom, mindannyian éljenek vele.
 
Gimnáziumunk országosan elismert, színvonalas intézmény, az iskolák rangsorában folyamatosan a legjobb tíz százalékban foglal helyet.
 
Az előző tanév eredményei magukért beszélnek:
4 egész fölötti iskolaátlag
18 kitűnő és számos jeles érettségi bizonyítvány és
51 DSD-bizonyítvány adott okot a büszkeségre.
Gárdonyi Gézát idézem:
 
„A földi boldogság első feltétele az akarat dolgoztatása egy cél felé, kitérés nélkül, lanyhulás nélkül. Mert a boldogság egyik neme: a jól végzett munka látása, a siker érzése. A munka mutatja meg: mi az értéke az embernek.”
 
Mindannyiunknak jó munkát kívánok, ezzel a 2013/2014-es tanévet megnyitom.
 
Tanévkezdés 2013/14
2013. augusztus 30. péntek, 09:49
Kezdődik a 2013/14-es tanév! cryingsmiley
 
Tanévnyitó ünnepség 2013. szeptember 2. 8:00 óra
 

9:00 3 db osztályfőnöki óra

  1. óra 9:00-9:45
  2. óra 9:55 – 10:40
  3. óra 10:50 – 11:35

közben tankönyvek átvétele  a kifüggesztett menetrend szerint

  Időpont Osztály Érintett tanárok
  9.00-9.10 9NA Szép Tímea
  9.10-9.20 9NC Szabó Mátyás
  9.20-9.30 9NB Linka Tamás
  9.30-9.40 9ND Vereb Dóra
  9.40-9.50 9.A Bozzai Zsuzsanna
  9.50-10.00 9.B Farkas Mónika
  10.00-10.10 9.C Sziklainé Leposa Márta
  10.10-10.20 9.D Kónyáné Dézsi Mariann
  10.20-10.30 11.A Csukonyi Zsuzsanna
  10.30-10.40 11.B Győrfi Zsuzsanna
  10.40-10.50 12.A Kóbor Ágnes
  10.50-11.00 12.B Laczkó Erzsébet
  11.00-11.10 13.A Krausz Éva
  11.10-11.20 13.B Galambos Róbert

 

 
Tanévnyitó 2012/13
2012. augusztus 30. csütörtök, 10:25

Liebe neue und alte Schüler, liebe Eltern, liebe Kollegen, sehr geehrte Gäste, wir sind wieder zusammen, um ein neues Schuljahr zu eröffnen.

 
Neues Jahr, neues Glück – und neue Herausforderungen. Die Bildungsreform geht weiter, unter anderem werden die Neuntklässler fünf Wochenstunden Sport haben und der Rahmenlehrplan wird erneuert.
 
Es gibt aber keine Erneuerung ohne bestehende Traditionen zu beachten, auf die sich Reformen und Kritik stützen.
 
Unser sprachliches und kulturelles Erbe sind die Stützpfeiler, die uns in diesen turbulenten Zeiten Halt geben. Identität und umfangreiches Wissen ermöglichen die Anpassung, ohne dabei das Wesentliche zu verlieren.
 
Der Abiturientenjahrgang vom vorigen Schuljahr ist mit einem guten Beispiel vorangegangen – 9 Schüler und Schülerinnen erhielten ein ausgezeichnetes Abiturzeugnis, fast alle haben eine DSD-Prüfung abgelegt, der Notendurchschnitt im Abitur liegt weit über dem Landesdurchschnitt.
 
Der gute Ruf unserer Schule verpflichtet uns – und es ist nun unsere gemeinsame Verantwortung, ihn zu erhalten. Ob es gelingt, hängt ab von euch Schülern, und von uns, den Lehrern und Eltern.
 
Wir arbeiten zusammen und ich bin mir sicher – wenn alle ihr Bestes geben, sind wir gemeinsam erfolgreich.
 
Liebe Schüler, liebe Gäste – im neuen Schuljahr haben wir wieder neue Kollegen, die zur Erhaltung unserer Traditionen beitragen werden.
 
Frau Ursula Kliese, unsere neue Gastlehrerin aus Deutschland. Herr László Mihálycsik, unser neuer Physiklehrer.
 
Die neuen Klassenleiterinnen in den Klassen 9A, B, C und D sind
Frau Márta Leposa-Sziklai
Frau Mónika Farkas
Frau Zsuzsanna Bozzai
Frau Mariann Dézsi-Kónya.
 

 
Kedves Diákok, kedves Szülők, kedves Kollégák, kedves Vendégeink!
 
Hagyomány, tudás, lehetőség – ezek intézményünk fő jellemzői, mi ezt tudjuk felajánlani a nálunk tanulóknak. Cserében mi is várunk tőlük néhány dolgot: együttműködést, igyekezetet, szorgalmat. Tegyetek meg mindent a sikerért, mutassátok meg, hogy az előttetek járó diáknemzedékek méltó örökösei vagytok.
 
Mindannyiunk kötelessége, hogy tehetségünkhöz mérten a lehető legjobbat, legtöbbet hozzuk ki magunkból. Mi igyekezni fogunk – és remélem, ti is.
 
Gimnáziumunk országosan elismert, színvonalas intézmény, az iskolák rangsorában folyamatosan a legjobb tíz százalékban foglal helyet.
 
Az előző tanév eredményei magukért beszélnek:
4 egész fölötti iskolaátlag
9 kitűnő és számos jeles érettségi bizonyítvány
44 DSD-bizonyítvány adott okot a büszkeségre.
 
Herman Ottót idézem: Légy büszke arra, ami voltál, s igyekezz különb lenni annál, ami vagy.
 
Mindannyiunknak jó munkát kívánok, ezennel a 2012/2013-as tanévet megnyitom.
A képre kattintva további képek tekinthetőek meg
 
További cikkeink...