Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Sós Kávé Salziger Kaffee


Saarlouis-i partneriskolánk versenyt nyert a közös toleranciaprojekttel
2014. október 10. péntek, 08:24
Saarlouisi partneriskolánk a "2014-es Toleranciaév"-ben folytatott tevékenységükkel, köztük színdarabjukkal, melyet az iskolánkkal közösen vállalt "Sós Kávé" projekt keretében állítottak össze, a (Herbert Quandt-Alapítvány által kiírt) "Kultúrák Trialógusa" versenyen elhozta a fődíjat!
 
Gratulálunk partneriskolánknak, számunkra is büszkeség és nagy öröm!
 
 

 

 
A "Kulturális Offenzíva" "Judit születésnapja" c. darabja a "Salziger Kaffee" projekt keretében
2014. április 14. hétfő, 09:21

Az alábbi videóra kattintva megtekinthető iskolánk színjátszócsoportjának, a Kulturális Offenzívának a "Salziger Kaffee" német-magyar közös toleranciaprojekt keretében készített és színpadra vitt "Judit születésnapja" c. darabja.

 
A saarlouis-i német diákcsoport előadása a "Salziger Kaffee" projekt keretében
2014. április 14. hétfő, 09:20

Az alábbi videóra kattintva megtekinthető a saarlouis-i német diákcsoport előadása, melyet a "Salziger Kaffee" német-magyar közös toleranciaprojekt keretében készítettek és vittek színpadra.

 
Nagy sikerrel zárult a német-magyar közös toleranciaprojekt
2014. április 07. hétfő, 10:25
Sok-sok munka és mindezek csúcspontja (az egyhetes németországi (2014 januárjában) és az ötnapos magyarországi tartózkodás) után (április 1-5.) véget ért a közös toleranciaprojekt, mely a Holokauszt-Emlékév alkalmából jött létre iskolánk és német partnere, a Saarlouiser Gymnasium am Stadtgarten között. A projekt - Farkas Mónika (a projekt egyik magyar főszervezője) szavai szerint - a „húszéves partnerség mintegy megkoronázásának tekinthető“.
A két színdarabot, melyek a dr. Pécsi-Pollner Katalin által összeállított “Sós Kávé” című kötet történeteire épülnek, Németországban és Magyarországon is nagy sikerrel vitték színpadra a diákcsoportok. “Az Izreali Kulturális Intézetben, a Bálint Házban (zsidó kulturális központ) és az iskolában bemutatott darabok a nézőket megindító pillanatokkal ajándékozták meg és minden oldalról sok dicséretet kaptak. A színészek felé sokan kifejezték (teljesítményük iránti) elismerésüket és (empátiájuknak szóló) köszönetüket, különösen a résztvevő kortanúk, a Holokauszt túlélői.” - így Lanyi Christian, a német csoport fő szervezőjének értékelő szavai.
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Ki kell emelni Angela Wankes, Holgert Huppert és Örkényi Fanni (a magyar színjátszócsoport vezetője) remek munkáját: a diákok színészi teljesítménye lenyűgöző volt. A saarlouis-i gimnázium tanulóinak jeleneteiben elementáris erővel bontakozik ki a borzalom és a fájdalom elegye - szíven ütve a nézőket. A budapesti diákszínjátszók egy fő cselekményszálra fűzték fel a visszaemlékezők történeteit, így jelenítve meg a testi-lelki kiszolgáltatottságot, megalázottságot és a túlélni akarás két rendkívüli, az adott szituációban már-már természetfeletti eszközét: a testvériességet és a reményt.”- olvasható a Német Nagykövetség weboldalán.
Kiemelt köszönetet szeretnénk mondani dr. Pécsi-Pollner Katalinnak, aki nemcsak rendelkezésünkre bocsátotta az "Együtt maradni - Női vallomások a Holokasuztról" c. kiállítását, de április 4-én személyesen be is vezette és meg is nyitotta azt iskolánkban. 
Lányi tanár úr szavait csak megerősíteni tudjuk. „Egy ilyen országokon és koron átívelő projekt a lehető legjobbat hozza elő diákjainkból.” Köszönjük minden diák és tanár óriási munkáját és fáradozásait, részünkről is bízunk a folytatásban!
A projektek nem jöttek volna létre a Magyarország Kormánya Miniszterelnökség, a Német Ellenállás Emlékközpont, a német Külügyi Hivatal, a Herbert-Quandt Alapítvány, Saarlouis városa, Saarlouis körzete, dr. Pécsi-Pollner Katalin, Vajda Júlia és Aleksander Laks támogatása nélkül!
Köszönjük!
 
 
A "Sós kávé" - projekt
2014. március 06. csütörtök, 11:32
Gimnáziumunk, a Budapest XX. Kerületi Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium és németországi testvériskolája, a saarlouis-i Gymnasium am Stadtgarten közös toleranciaprojektet indított útjára még 2013-ban Sós Kávé (Salziger Kaffee) címmel a 2014-es Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából.
A Sós kávé (Salziger Kaffee) című kötet, mely magyar zsidó női túlélők autentikus visszaemlékezéseit tartalmazza, képezi a projekt alapját. A kötet 2007-ben jelent meg Pécsi Katalin szerkesztésében a Novella Könyvkiadónál.
Közös projektünkben ezeket a magyar történeteket állítottuk színpadra.
A saarlouis-i gimnázium tanulóinak jeleneteiben elementáris erővel bontakozik ki a borzalom és a fájdalom elegye - szíven ütve a nézőket.
A budapesti diákszínjátszók egy fő cselekményszálra fűzték fel a visszaemlékezők történeteit, így jelenítve meg a testi-lelki kiszolgáltatottságot, megalázottságot, és a túlélni akarás két rendkívüli, az adott szituációban már-már természetfeletti eszközét: a testvériességet és a reményt.
A két előadás premiere 2014. január 31-én volt Saarlouis-ban.

Mindkét városban (Saarlouis-ban és Budapesten) az előadásokkal egy időben az Együtt maradni kiállítással is emlékezünk az áldozatokra, melyet Pécsi Katalin, a kiállítás szervezője (és a feldolgozott kötet szerkesztője) nyit meg.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a projekttel kapcsolatos programjainkra!

A programok részleteiért kattintson ide, a mellékelt meghívóra!

 
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 2