Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Hagyomány/Rendezvény Népismeret tábor
Volkskundecamp 2017 in der Branau: „Das Leben auf einem Bauernhof…”
2017. május 09. kedd, 06:58

Das Deutsche Nationalitätengymnasium hat im Jahre 2014 eine neue Tradition ins Leben gerufen, damit die Schüler den Volkskundestoff nicht nur in den Schulbänken, sondern auch hautnah erleben können. Das erste Camp wurde in Litowr in der Branau organisiert, danach kam Hartian (Komitat Pesth), Hartau (Komitat Batsch- Kleinkumanien) an die Reihe, zum vierten Mal kehrte das Camp in seinen Ursprungsort, in die Schwäbische Türkei zurück.

Besonderer Dank geht an unseren DNG-Alumni, Martin Surman-Majeczki, der - obwohl er schon seit einem Jahr an der Universität studiert - große Hilfe bei der Organisation des Camps geleistet hat. Ihm ist auch dieser Bericht zu verdanken.

Zum Gastgeberort wurde Sawer (Székelyszabar) ausgewählt, wo wir auf dem „Ökogehöft” der Familie Reisz empfangen wurden. Aus diesem Grund war unser Motto „Das Leben auf einem Bauernhof…” auch kein Zufall. Wir wollten in diesen 3 Tagen die bäuerliche, selbstversorgende Lebensweise der Ungarndeutschen unter die Lupe nehmen, wofür dieser Bauernhof besonders geeignet war. Wir haben im „Heuhotel” geschlafen, und auf der Speisekarte standen nur natürliche, selbstgemachte Produkte. Das Programm wurde auch in diesem Sinne zusammengestellt: wir haben das Buttern, das Brotbacken und das Ziegenmelken kennengelernt.

Am ersten Abend konnten die Schüler ihre Volkskundekenntnisse in der Show von mir: „Wer wird schwäbischer Millionär?” auf die Probe stellen. Am Schlussabend haben sie durch unsere Gastgeberin: Frau Jutta „Hexe”: die Stimmung der Walpurgisnächte selber erlebt. Die Geschicktesten wurden sogar zu Hexen geweiht!

Die andere wichtige Zielsetzung von uns war, die Schwäbische Türkei näher zu entdecken, was auch gelungen ist. Jeden Tag haben sie eine andere Branauer Gemeinde besichtigt, um auf unterschiedliche Art und Weise die dort lebenden Ungarndeutschen kennenzulernen. Unser erster Weg führte uns nach Boschok, wo wir durch Frau Ritzl begleitet wurden. Wir haben eine echte Fassbinderei und das örtliche Heimatmuseum besucht. Am nächsten Tag konnten wir dank Frau Berek und Frau Kohl den nagelneuen ungarndeutschen Lehrpfad in Schomberg selbst erfahren. Glücklicherweise haben wir uns im Deutschen Haus auch das kürzlich heimgekehrte Wanderbündel getroffen, und seinen Inhalt untersucht. Zum Abschluss haben wir noch einen einzigartigen Schatz des Landes: Feked durch eine Dorfrallye bewandert. Die alten schön verzierten Langhäuser haben uns einfach verzaubert.

Vielen Dank an Frau Bozzai und an Frau Győrfi, ohne sie das bereits vierte Volkskundecamp des DNGs nicht zustande gekommen wäre! Für mich war es eine Ehre, als Begleiter und Organisator dabei sein zu dürfen!

2018 werden wir eine noch unbekannte Region: entweder das Plattensee-Oberland, oder Westungarn entdecken!

Martin Surman-Majeczki, DNG Alumni

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A népismeret tábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-17 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
 
III. DNG-s népismeret tábor: Harta
2016. április 21. csütörtök, 09:32
Immáron bevett hagyomány iskolánkban, hogy diákjaink nemcsak az iskolapadban találkoznak a népismeret-anyaggal, hanem néhány napra felkeresnek egy sváb települést, hogy autentikus környezetben, első kézből, "élőben" találkozhassanak a magyarországi németek szokásaival, jelenével és múltjával. Idén 2016. április 11-12-én Harta volt a célállomás.
A változatos programokról két diákunk is írt beszámolót:

Surman-Majeczki Martin (13.B) beszámolója

Stef Brigitta (10.AC) beszámolója

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
 
 
„Hagyományok modern környezetben” – II. DNG-Népismeret tábor Újhartyánban
2015. április 26. vasárnap, 07:14
Idén 2015 április 20-22 között rendeztük Újhartyánban a hagyományőrző népismeret táborunkat. "10-es skálán 11-et érdemel" - értékeltek a résztvevők hazatérésük után. A részleteket diákunk, Surman-Majeczki Martin beszámolójából ismerhetjük meg, aki a Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Körének alelnökeként a tábor egyik főszervezője volt. Ezúton is nagy köszönet illeti!
 
A népismeret tábor megrendezésének ötlete Guoth-Fridrich Erika tanárnőtől származik. Neki köszönhetően már a tavalyi évben is megvalósult a tábor azzal a céllal, hogy a népismeret órák tananyagát közelebb tudjuk hozni a diáksághoz. Ha a diákok a népszokásokat testközelből egy igazi német nemzetiségi településen megélhetik, és nemcsak az iskolapadokban tanulják meg, akkor tudjuk igazán erősíteni identitásukat és szeretetüket a hagyományok iránt.
A „vándortábor”-nak köszönhetően a diákok minden évben az ország más-más magyarországi németek által lakott részét ismerhetik meg közelebbről. Előző évben az új projekt Baranya megyében Litódon (Litowr) indult. A tábor sikere után már nem volt kérdés, hogy a sort folytatni kell. Így esett a választás Pest megye egyik magyarországi német „szigetére” Újhartyánra (Hartian). Újhartyán nevét a diákok már ismerhették, sok újhartyáni tanítványa volt és van jelenleg is a gimnáziumnak. De legtöbbjük számára az volt az eső hartyáni látogatás.
Egy igazi összefogásban lehetett része a jelenlévőknek. A kisváros számos lakója fogott össze a programok eredményes megvalósításában, amiért ezúton is nagy köszönet mindannyiuknak! Egész főzőcsapat látta el a diákokat igen magas minőségen. A Lilaakác nyugdíjasklub tagjainak és vezetőjüknek Márton Antalnénak köszönhetően jellegzetes hartyáni specialitásokat próbálhattunk ki, mint például a bablevest és babos tésztát vagy a régi lagzis menüt: húslevest paradicsomszósszal. Jeszenszky Mária minden reggel az eredeti „parasztreggeliről” gondoskodott. Első este Hornyákné Zajácz Éva és a „Belvárosi Baglyok Nótakör” segítségével Fajth Benő tanyáján kemencében készült a vacsora.
Nem csak az ételek, hanem a programok is nagyon eredetiek voltak a tábor során.
Hétfő délután a résztvevők egy városnéző túra, „élő népismeret óra” keretében ismerhették meg Újhartyán történelmét, látnivalóit (mint a templom, az iskola, a tájház és a betelepülési emlékmű) és hagyományait. Önállóan kellett tájékozódniuk, és a feltett kérdéseket megválaszolniuk. Ebben voltak nagy segítségükre a településen élők. A három csoportkülönböző interjúkat is készített: farsangi idő, fúvószene és lagzi témakörökben. Ezután Surman Edit kerámiaműhelyét keresték fel, itt kibontakoztathatták művészi tehetségüket. este az erdei tanyán a tábortűz mellett együtt énekeltünk és táncoltunk.
Másnap délelőtt lovas kocsival az ország földrajzi középpontjához Pusztavacsra kirándultunk. Eközben a Mária kápolnánál és egy régi sváb tanyán tartottunk rövid pihenőt. A megérdemelt ebéd után egy időben három program közül is választhattak. A lányok Hornyákné Fajth Teréz segítségével elkészíthették a híres „zimetkrofnit” és kukoricacsuhéból babákat és virágokat alkothattak. Ezzel egyidejűleg a fiúk Streifer András műhelyében legyártották az „Ulmer Schachtel” hiteles modelljét. Este meglátogatott bennünket több tanár is az iskolából. Bemutattuk gimnáziumunk idei évben készült kisfilmjét, amellyel első helyet értünk el az Abgedreht! Magyarországi Német Fiatalok Filmfesztiválján. A disznótoros vacsora után a táborzáró akkordja következett a „Mini Svábbál”a tájház pincéjében. Lelátogatott hozzánk a Pesterzsébeti Német Nemzetiségi Önkormányzat is. Az este létrejöttéhez nyújtott segítségüket ezúton is külön köszönjük! A záró esten a talpalávalót az újhartyáni Sváb Parti zenekar szolgáltatta.
A diákok felejthetetlen élményekkel lettek gazdagabbak, ha jól hallottam 10-ből 11-esre értékelték a tábort.
Szeretnénk megköszönni támogatóink, segítőink és tanáraink: Guoth-Fridrich Erika, Győrfi Zsuzsanna és Bozzai Zsuzsanna segítségét.
Remélhetőleg jövőre Hartán (Hartau) vagy Pusztavámon (Pußtawam) újra találkozunk!

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
 
A 2015-ös népismeret tábor programja
2015. április 09. csütörtök, 11:26
Közeleg a várva-várt újhartyáni népismeret-tábor időpontja. smiley

Hogy még tovább fokozzuk a várakozást, ízelítőt adunk a programból...

 
Felejthetetlen népismeret tábor... 2014
2014. május 27. kedd, 06:47
Az idei évben először a népismeret iránt érdeklődőknek, valamint énekkarosainknak lehetőségük volt két csodálatos napot eltölteniük Baranya megyében. A népismeret tábort komoly előkészület és szervezés előzte meg és mindannyiunk nagy sajnálatára 1 hét helyett csak 2 napot volt alkalmunk eltölteni a vadregényes „Schwäbische Türkeiban”. Ugyanakkor a rengeteg élmény, program és persze a jó társaság kárpótolt minket mindezért.
Utunk egy kis elszigetelt sváb faluba, Liptódra (Litowr) vezetett. A történelem ezt a zsákfalut sem kímélte, az egykor virágzó településen ma már csak 200-an élnek. Viszont az itt élők a mai napig őrzik hagyományaikat, épületeiket és nyelvüket, úghogy kiválóbb helyszínt nehezen találhattunk volna tábor megrendezésére. Ténylegesen visszautazhattunk az időben legalább 100 évet és testközelből láthattuk, hogyan éltek hajdanán őseink. A szállásunk szintén egy kis sváb házban volt, amelyet turistaházzá alakított a falusi turizmus keretében nagy sikerrel üzemeltet a Markesz család.
Megérkezésünk után vezetést kaptunk a csodálatos fekvésű Taldorfban. A helyi templomban mindenhol német feliratokkal, német misekönyvvel találkozhattunk, mint megtudtuk mai napig németül miséznek. Ezután a galériában a helyi szokásokba kaphattunk bepillantást és megnéztük egy nemrégiben Liptódra költözött német művész alkotásait. Így délutánra mindenki kellően éhesen látott neki a bableves és a „hefeknedl” elfogyasztásához, és hogy a desszert se maradjon el, megtanultunk „strúdlit” sütni, melyet szintén helyi sváb nénikkel készítettünk. Amíg a rétes sült különböző színű gyertyákat önthettünk és az ügyesebbek még hímzéssel is megpróbálkoztak. Jutalmul pedig elfogyaszthattuk életünk első házilag készített strúdliját. A sütés és kézműves programok után Rutsch Nóra a Pécsi Tudományegyetem lánycsóki származású tanárnője egy kis történelmi kitekintésre várt minket a magyarországi németek elhurcolásáról,és elűzéséről. Az előadáson lánycsóki vendégeink is voltak Fridrich tanárnő anyukája, nagymamája és Schwarzkopf Ilonka néni személyében. Így szemtanúk jelenlétében és történetei hallgatása közben bizony még a könnyeink is előjöttek. Személy szerint óriási élmény volt, hogy még svábul is beszélgethettem velük.
Míg mi a vacsoránkat falatoztuk, addig Győrfi tanárnőék népdalgyűjtésbe kezdtek és Ilonka néni dalait kottázták. Mire megérkeztek a vacsorához, már megleptetéssel vártuk őket. A helyi nénik megtanították nekünk az „ Auf dem offene Pissele…” című dalt, ami aztán a tábor „himnuszává” nőtte ki magát. Az este utolsó eseménye a helyi és a lánycsóki sváb népviselet felpróbálása volt. A lányok az utcán sétálva egy igazi sváb esküvőn, vagy éppen egy vasárnap délutánon érezhették magukat. Az este még mindig marad energiánk és telefonjaink sváb, bajor gyűjteményével októberfeszti hangulatot teremettünk Liptódon.
Reggel sem éheztünk, várt minket a tartalmas Bauernfrühstück és sajnos ezután búcsúznunk is kellett a kedves Liptódiaktól, de megbeszéltük, hogy az ősszel a disznóvágáson remélhetőleg újra találkozunk. Köszönjük vendégszeretetüket!
Másnapi első utunk Nagynyáradra (Großnarad) vezetett, Sárdi János bácsihoz, az ország egyik utolsó kékfestőjéhez, a „kékfestők királyához” látogattunk el. Itt megismerkedhetünk életével, munkásságával és kékfestés mesterségével, reméljük valaki kedvet kapott és továbbviszi a többszázéves hagyományt! Eztán Geresdlakon (Gereschlack) ebédeltünk. A tájházban nagyon érdekes vezetést kaptunk, megtekintettük a német házi áldás és kendő gyűjteményt, a sváb baba múzeumot valamint a mézeskalácsfaluban gyönyörködhettünk. Köszönjük a tartalmas délutánt a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak. Táborunk zárásaképp Szajkon tanárnő keresztszüleinél megkóstolhattuk a sváb kiflit és szigorúan tanári felügyelet mellett még egy fröccsöt is elfogyaszthattunk hozzá.
Úgy gondolom, minden résztvevő óriási élményekkel tért haza és átélhette milyen is egy kétnapos „élő népismeret óra”. Szerencsére a hagyományokat és a régi életformát nem csak a tankönyv lapjain láthatjuk még a 21. században sem! Köszönjük ezt a feledhetetlen tábort az ötletgazdának, Guoth-Fridrich Erika tanárnőnek, aki szintén a környékről (Lánycsókról) származik, valamint a kíséretet Győrfi Zsuzsanna és Bozzai Zsuzsanna tanárnőknek. Köszönjük továbbá a pesterzsébeti Német Önkormányzatnak a támogatást, mely nélkül a tábor nem jöhetett volna létre!
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 


    
Ma 2018. április 23., hétfő Béla napja van. Holnap György napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 504 vendég böngészi