Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Hagyomány/Rendezvény Projektek Iskolán belüli projektek
Iskolán belüli projektek
A Merzse-mocsárban jártunk
2017. május 16. kedd, 07:00

A fenntarthatósági témahét apropójából Bertók Evelina tanárnő és Szirmai József tanár úr vezetésével diákjaink a természetvédelmi oltalom alatt álló Merzse-mocsár területére látogattak. Élményeikről három rövid diákbeszámoló tudósít:

A környezetvédelmi témahét legjobb munkákat beadói 2017. május 8-án kiránduláson vehettek részt. A túrát Bertók Evelina tanárnő és Szirmai József tanárúr vezette a 17. kerületi Merzse-mocsár természetvédelmi területen. Sajnos az odavezető úton alkalmunk volt megfilgyelni, hogy milyen sok az eldobált hulladék, szemét. Jó volt látni, hogy a természetvédelmi területen ilyet kevésbé tapasztalhatunk. Megfigyelhettük a környezet szépségét, különlegességét és a madárvilág szinte egyedülálló voltát. Ez a kirándulás nagyon hasznos volt számunkra hisz nagyon sok új dolgot tudhattunk meg a környezetünkről és annak óvásáról. (Holics Ildikó, Köteles Dorottya 9.NA)

Felkeltünk reggel. Hétfőn. Ez már nem indulhat jól. De talán mégis, ha kirándulni megyünk. Már pedig ma az lesz. Ezekkel és hasonló gondolatokkal indultunk el hétfő reggel az iskolába, pontosabban az iskola elé. 8:15-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Ekkor már végzőseink írták a magyar érettségit. Tisztelet és kitartás. Lassan el is indultunk. Az odaút a reggeli csúcsforgalomban nem volt a legkellemesebb, de a végére a vonat út élvezetes volt, szép lassan a városi nyüzsgésből a csendes szabadaságba jutottunk.

A vonatról leszállva máris szembesültünk környezetünk sanyarú állapotával. A mocsár felé tartó úton rengeteg szemét volt, matractól a joghurtos pohárig. Eközben Szirmai tanár úrtól betekintés kaptunk a biológia csodás világába, testközelből láthattunk érdekes növényeket, és meg is tudtuk hasznukat vagy épp ellentetjét.
A mocsárban tartó úton meglepődve tapasztaltuk, hogy itt bizony a természet uralkodik. Ezt a kilátóra való nehéz feljutásunk is igazolta. De megküzdöttünk. A mások által épített kis fahíd segített átjutni a kilátóhoz. A gyönyörű táj megcsodálása után, az erdőben érdekesebbnél-érdekesebb növényeket láthattunk, és a tanösvényen található táblákat figyelmesen elolvastuk, rövid sétálás után meg is érkeztünk a kiinduló pontunkhoz. Megpihentünk pár percre, megettük az ebédünkent, aztán indultunk is haza. A fenntarthatósági projektnek és Tanárainknak köszönhetően okosabbak es környezettudatosabbak lettünk. Sok-sok élménnyel gazdagodtunk. (Juhász Gréta)

Sajnos már az odavezető úton is rengeteg hulladékot láttunk a természet lágy ölén. A természetvédelmi terület már gyönyörű volt, leszámítva a szemetet.  Sok újat tanultunk Szirmai tanár úrtól. A területen sok víz volt, ezért a kilátóba csak faágak segítségevel tudtunk átmenni. A repülőtér zaja zavart minket is, nemhogy az ott élő állatokat. A túra végén átbeszéltük a látottakat és megfogadtuk hogy környezettudatosan fogunk élni. (Koósa Tamás)

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...

 

 
Fenntarthatósági témahét a DNG-ben 2017
2017. május 11. csütörtök, 10:23
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkársága kezdeményezésére 2017-ben is meghirdették a „Fenntarthatósági témahetet”. „Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. Ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.” – olvasható a témahét honlapján (www.fenntarthatosagi.temahet.hu).

Iskolánk is csatlakozott a felhíváshoz, leginkább a tanórákba integráltan foglalkoztunk a témával, de tanórán kívüli programok is akadtak. Egy kis szöveges és képes ízelítő a programokból:

Kémia órán Kalmár tanárnő vezetésével a 10.AC osztály kiselőadásokat tartott Greenpeace – Szelektívhulladékgyűjtés – E-fogyasztás – Újrahasznosítás témában, a 9.AC osztály Globális felmelegedés – Környezetvédelem – Megújuló energiaforrások témában, a 9.BD osztály Környezetvédelem és célja – Tudatosság – Óceánszennyezés – Mit teszek én a környezetemért? témában.
Antalné Tóth Tünde földrajz szakos tanárnő a 10.D osztállyal beszédet írt egy ENSZ klímakonferenciára, illetve feladatlapot állított össze a témában, melyet több osztályfőnök (Galambos Róbert – 10.AC, Krausz Éva – 10.BD) is felhasznált osztályfőnöki óráján.
Hogy a vizualitás is teret kaphasson, rajzórán Csegezi tanárnővel témába vágó plakátokat készítettek a diákok, az aulában néhány másodperces vízszennyezettséget bemutató sokkoló videót futtattunk. A linkre kattintva elérhető...
Fizika óra keretében Tápai Ildikó igazgatónő  a 9.NA1-es csoporttal, a 9.A, 9.B, 9.D és a 11.AC osztállyal ökológiai lábnyomokat készített és hasonlított össze.
Angol órákon Bertók tanárnő a 9.NA, a 9.NB, a 9.B és a 10.BD osztályokban, Dézsi Mariann tanárnő pedig a 11.D osztályban angol nyelvű kisvideók bevonásával dolgozta fel a témát.
Az irodalom- és nyelvtanárok is megtalálták a témában rejlő lehetőségeket: Walter tanár úr a 10.D-s diákokkal sci-fi novellákat írt. A történetek narratíváját a hét főbűn (jellemhiba) egyike, és a fenntarthatóság összekapcsolása alakította ki. A linkre kattintva elérhető két jól sikerült diákalkotás… Szép tanárnő a 9.NA/A csoporttal a „Sara und die Umweltschützer” olvasmány kapcsán a főhős cselekedeteit elemezte a környezetvédelem/ fenntartható fejlődés szempontjából. A 11.A és 11.C csoportokban pedig német nyelvű rövidfilm bevonásával a biodiverzitás témakörét boncolgatták.
A fenntarthatósági témahét szerencsés módon egybeesett iskolánk Erasmus+ / Denke global! projektjének egy információs kampányával, melynek keretében a nemzetközi projekt Svédországot megjárt csapata – diákok és tanárok egyaránt – a kint kidolgozott anyagok segítségével környezetvédelem témában érzékenyítő programokat tartottak.

Köszönjük minden tanár és diák aktív részvételét! 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
 
Antigoné 9.BD módra
2015. május 11. hétfő, 08:50

A 9.BD osztály - Galambos tanár úr ellenállhatatlan ösztönzésének köszönhetően - színre vitte Szophoklész "Antigoné" című darabját. Leküzdve a forgatókönyvírás, a szereposztás, a jelmezkészítés és a próbák nehézségeit végül április 22-ére összeállt a nagy mű...

A munkáról (a linkre kattintva) Kimmel Martin és Agócs Norbert beszámolójában olvashatunk részleteket...

Az illusztrált forgatókönyv ide kattintva tekinthető meg...

A képgalériára kattintva ízelítőt kapunk a projektből...

 

 


    
Ma 2017. október 17., kedd Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 281 vendég böngészi