Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Gólyatábor 2018
2018. szeptember 04. kedd, 08:43
A már hagyománnyá vált, újdonsült gimnazistáknak tartott táborunkat idén augusztus 20-24. között tartottuk meg. A helyszín Városlőd volt, azon belül pedig az Iglauer Park, ahol frissen felújított kőházakban szállásolhattuk el a gólyákat.
Az első nap lehetőséget adott a szervezőknek, hogy jobban megismerjék a környéket, leellenőrizzék a feladatok megoldhatóságát és elvégezzék az utolsó simításokat, hogy mire megérkeznek az újdonsült 9. N-esek, minden gördülékenyen menjen.
Mivel táborunkban nagy hangsúlyt fektetünk a nemzetiségi és hagyományőrző programokra, a gyerekek egy, a helyi nevezetességeken végigvezető feladatsoron keresztül ismerkedhettek meg a faluval, azon belül pedig a svábok történelmével, hagyományaival és mindennapjaival. Alkalmuk volt meglátogatni a tájházat is, ahol a tárlatvezető segítségével bepillantást nyerhettek egy sváb család életébe a gyerekkortól, a munkán keresztül, az idős korig. Ez a program mind a kezdő, mind a haladó németes osztály számára új információkat tartalmazott. Nem csak általánosságban a svábokkal, de megismerkedhettek a helyiek szokásaival, hagyományaival, amelyek a továbbiakban segíthetnek vizualizálni például a népismeret órán tanultakat.
A gyerekeket már az első napon megismertettük a sváb dallamokkal. Iskolánk dala, a DNG Lied és egy sváb népdal megismerése mellett, a gyerekek megtanulták a magyarországi németek himnuszát, amelyeket majd az évnyitón is előadnak. Sok diák még nem tanulta a német nyelvet, így külön hangsúlyt fektettünk a szövegre és annak jelentésére.
A második nap sor került egy német nemzetiségi tánc megtanulására is, ami szintén az évnyitónk egyik, már hagyománnyá vált részeként fog szerepelni. A tanult dalokat és táncokat minden nap elgyakorolták, ezzel megalapozva a nemzetiségi ének és táncoktatást iskolánkban.
A 9. N évfolyam egy része életében először találkozik a német hagyományokkal. Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy ezek a gyerekek új és érdekes tudást szerezhessenek, ami számukra is érthető és közben azoknak is új információval szolgálhassunk, akik nemzetiségi általános iskolából jöttek, vagy a mai napig ápolják gyökereiket. Erre tökéletes program volt a „Sváb Activity”, amely a mindennapjainkban használatos sváb szavakat ismertette meg a gólyákkal. Ezek között szerepeltek mindennapi használati tárgyak, de cselekvésre használt kifejezések is, amelyeket a nagy többség ismert, de nem gondolta volna, hogy sváb eredetű, azonban bőven akadt olyan szó, amely mindenki számára újdonság volt.
Csütörtökön a diákok megismerkedhettek új tanáraikkal is, így nap végére teljesebb képet alkothattak iskolánkról és a benne folyó, rájuk váró munkáról.
A visszajelzések alapján a 9.N évfolyam nagyon jól érezte magát táborunkban és sok új élménnyel gazdagodott, a szervező diákokkal egyetemben. Reméljük a jövő évben is ilyen sikeresen zárul a tábor.

A linkre kattintva diákjaink magyar nyelvű beszámolója olvasható...

Az alábbi linkre kattintva diákjaink német nyelvű beszámolója olvasható...

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Gólyák, békák rajtvonalhoz! Hamarosan indul a 2018-as DNG-hagyományőrző-gólyatábor!
2018. augusztus 09. csütörtök, 09:33

Kedves Szülők, kedves Gólyák!

Néhány információ a hamarosan induló DNG-gólyatáborhoz:
 
Gólyatáborunk 2018. augusztus 21-24. között lesz, melyre örömmel fogadtuk jelentkezését.

Cím: 8445 Városlőd Fenyves u. 10-11. Iglauer Park

Találkozó 2018. augusztus 21-én, kedden 7:45-kor az iskola udvarán.

Az osztályonkénti névsorolvasás, ebédrendelés, egyéb tennivalók után buszok a felüljáró alól indulnak.

Táborozáshoz szükséges felszerelések:
Személyi igazolvány, TB kártya (esetleg fénymásolat),
4 napra sportos öltözet,
Hűvös estékre, esős időre is megfelelő ruházat,
Meleg hálóruha, fázósoknak takaró (helyben is van),
Tisztálkodó szerek, fényvédő krém, szükség esetén gyógyszerek,
Toll, ceruza, papír, játékok, elemlámpa,
Sok-sok kreativitás, jókedv!
 
Visszaérkezés az iskolába 2018. augusztus 24-én, pénteken kb. 17:00-kor a felüljáró alá.
 
Kérjük Önöket, hogy aki még nem jelezte gyermeke étkezéssel kapcsolatos (vegán, vegetáriánus, laktóz-, glutén-, cukormentes) kérését, az augusztus 18-ig emailban tegye meg a táborszervező címére!
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Krausz Éva táborszervező

 
 
Gólyatábor 2017
2017. szeptember 05. kedd, 11:27

2017-ben augusztus 22-25. között zajlott hagyományőrző gólyatáborunk. Már az első napon igazi kalandtáborrá vált: Tarjánba indultunk, majd Városlődön kötöttünk ki. Ezúton is köszönjük a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának, valamint a városlődi Iglauer Parknak, hogy segítőkészségük révén "megmenekült" gólyatáborunk. A nem várt kaland által megalapozott jó hangulat a táborban folytatódott: vetélkedők, játékos programok, ének- és tánctanulás segítségével legújabb gólyáinkat ráhangoltuk a DNG-re: új barátságokkal és élményekkel felvértezve tértek haza. 

Az élményekből az alábbi linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt. 

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2016
2016. szeptember 12. hétfő, 08:23

Idén augusztus 23-26. között zajlott hagyományőrző gólyatáborunk Tarjánban. Vetélkedők, játékos programok, ének- és tánctanulás segítségével legújabb gólyáinkat ráhangoltuk a DNG-re: új barátságokkal és élményekkel felvértezve tértek haza. 

Az élményekből  az alábbi linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt. 

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2015
2015. szeptember 03. csütörtök, 06:56

Idén augusztus 24-27. között zajlott - az immáron állandósult gólyatábori helyszínünkön, Tartjánban - hagyományőrző gólyatáborunk. Élményekkel, új barátságokkal gazdagodva, ének- és tánctudással felvértezve tértek haza legifjabbjaink. Köszönjük a Német Belügyminisztérium (BMI) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatását! 

Az élményekből  az alábbi linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt. 

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2014 videós ízelítő
2014. november 18. kedd, 11:09

Egy kis ízelítő a 2014-es tarjáni gólyatáborból... Tánc- és énektanulás, beszélgetés a tanárokkal, készülés az esti műsorra...

 

 
Gólyatábor 2014
2014. augusztus 31. vasárnap, 13:29
Augusztus 25-28. között idén is nagy sikerrel zajlott le Tarjánban iskolánk hagyományőrző gólyatábora. Köszönjük a Német Belügyminisztérium és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatását!

Az élményekből  az alábbi  linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2013
2013. szeptember 17. kedd, 18:55

Egy kis ízelítő az idei tarjáni gólyatáborból... Énektanulás, beszélgetés a tanárokkal, készülés az esti műsorra...

 
Gólyatábori beszámolók (2013. augusztus)
2013. szeptember 01. vasárnap, 10:36
Örömmel állapítjuk meg ezennel, hogy az idei (2013. augusztus) tarjáni gólyatábort mindenki (tanár, gólya és béka egyaránt) sikeresen túlélte. Sőt mi több, sikerült néhány felejthetetlen élménnyel is gazdagodni. Ezekről olvashattok rövid beszámolót.
 
A gólyatábort mindenki nagyon várta, de akkor még nem tudtuk, hogy mi vár ránk!
Mikor mindnyájan összegyűltünk és a buszok is megjöttek, kitört az első frász, hogy ki hova üljön. A táborban a gyors eligazításon kiderült a házak beosztása, amit örömmel fogadtunk. Ezután kezdődött el a sorverseny, ahol csapatépítő-összeszoktató feladatokkal kerültünk szembe, amik igen viccesek voltak, kezdve például a vízibomba dobálással. Miután „kedves” békáink kellőképpen kifárasztottak, a hangszálainkat is kezelésbe vették; kezdődött a daltanulás több-kevesebb sikerrel. Az esti macerás elhelyezkedés után cseppet sem kíméletesen keltettek minket a reggeli tornához, ahol megismerhettük a békák „szeretetét” is! 
A tánc a tűző Napon nem volt éppen kellemes. A számháborúban mindenki megmutatta, hogy mennyire harcos alkat; a csata végül is döntetlennel zárult! Innen visszaérve a táborba, a csapatok külön-külön készültek a záró estre, utána pedig 10 millió DNG-pénzzel megszületett a valaha volt harmadik legjobb eredmény a Legyen Ön is svábbogárka című vetélkedőn! Szép álmunkat „hőn szeretett” békáink hamar elcsúfították a hajnali fél kettes keltéssel és csapatversennyel, de legalább a szakadó esőnek köszönhetően elmaradt a reggeli torna! (Őszintén megvallva: egy cseppet sem bántuk!) 
Másnap tíz órára érkeztek meg a tanárok, akiket közelebbről is meg tudtunk ismerni; köszönjük szépen a látogatást! Ezután egy utolsó próba következett a záró estre, majd jött a várva várt show time! Nagyon jó produkciók születtek, amiket a zsűri pontozott. Szinkronizáltunk és Beugróztunk is, ami szintén remekül sikerült, jókat nevettünk, de! a csúcs a tanárok előadása volt, amit a gólyabálon újból szívesen megnéznénk és hallgatnánk!:) Az eredményhirdetésen kiderült, hogy a fantasztikus négyes csapat nyert nagy fölénnyel; a produkciót mindjárt elő is fogjuk adni a táborvezetők kérésére. Később ajándékosztás következett, ahol mindenkinek jutott valamilyen meglepetés! Eközben pedig egy DJ béka beállt a pult mögé és kezdődött a bulizás, ami nagy sikert aratott!
Végül elérkezett az utolsó nap, még egy utolsó fárasztó tornával, még egy utolsó ének- és táncpróbával, majd az emléklapjaink kiosztása után elindultunk haza.
Mi felejthetetlen élményeket szereztünk és a jövő évi gólyáknak innen is előre üzenjük: RESZKESSETEK! :D
 
A képre kattintva további képek tekintehetőek meg
 
Kedves Gólya!
2013. július 04. csütörtök, 12:14
Örömmel fogadtuk jelentkezésedet a XX Kerületi Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium Gólyatáborába!
A tábor 2013. augusztus 26-án hétfőn kezdődik és augusztus 29-én, csütörtökön ér véget.
 
Autóbusszal utazóknak találkozó 2013. augusztus 26-án hétfőn 9:45-kor az iskola udvarán, indulás 10.00 órakor.
Az autóval érkező 11:30-ra érkezzen a táborba!
A tábor helyszíne Tarján község Német Nemzetiségi Ifjúsági Tábora. (Tatabánya felől érkezve a település előtt jobb kézről kell számítani a tábor táblájára!)
 
Táborozáshoz szükséges felszerelés:
  • Személyi igazolvány, TB kártya (esetleg fénymásolat)
  • 4 napra sportos öltözet (az autóbusz korlátozott méretű bőröndöket képes elszállítani)
  • Tisztálkodó szerek, fényvédő krém
  • Szükség esetén gyógyszerek - az okról indulás előtt tájékoztatni kell táborvezetőt!
  • Toll, ceruza, papír, játékok
  • Sok-sok vállalkozó kedv, jókedv
  • Hálózsákot vagy ágyneműhuzatot és elemlámpát hozni kell!
Autóbusszal utazók visszaérkezése az iskolába 2013. augusztus 29-én kb. 11:30-kor.
Az autóval utazók 10 órakor indulhatnak haza.
 
Budapest, 2013. június 26.
 
Krausz Éva táborszervező +36 70 251 67 66
 


    
Ma 2018. december 12., szerda Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

A tanév végéig már csak...

Courtesy of Go Mylo Countdown

felvi

ONLINE

Oldalainkat 562 vendég böngészi